Microsoft is gestopt met gratis Windows 10-upgrade via toegankelijkheidspagina

Microsoft is officieel gestopt met de optie waarmee klanten die gebruikmaken van 'ondersteunende technologieën' gratis hun oude Windows-versie konden upgraden naar Windows 10. Na een korte verlenging tot 16 januari is de upgrade-knop van de betreffende site verdwenen.

Vanaf woensdag is de knop om te upgraden van de Amerikaanse site voor Users of Assistive Technologies gehaald. De tekst maakt er nu melding van dat het aanbod voor een gratis Windows 10-upgrade op 31 december 2017 afliep, maar Microsoft verlengde in december het aanbod via de Amerikaanse site tot 16 januari 2018. Een nieuwe verlenging zit er officieel niet in, zo blijkt nu. Voorlopig staat het bestand waar de upgradelink naar verwees nog wel online, zodat gebruikers nog steeds van de workaround gebruik kunnen maken, al is niet bekend hoe lang.

Daarnaast hanteerden veel gebruikers de Media Creation Tool om zonder verdere kosten Windows 7, 8 of 8.1 met de licentie voor dat OS te kunnen upgraden naar Windows 10. Officieel is hier een licentie voor Windows 10 voor nodig, aldus Microsoft.

Het officiële aanbod aan alle gebruikers om een oudere Windows-versie gratis te upgraden naar Windows 10 liep al op 31 juli 2016 af. Microsoft heeft tot nu toe weinig moeite gedaan alle wegen voor gratis upgrades af te sluiten. Het bedrijf wil dat zoveel mogelijk mensen overstappen op de laatste Windows-versie, in een poging om zoveel mogelijk gebruik te laten maken van diensten als Cortana en de Microsoft Store. Een licentie van de Home-editie van Windows 10 kost 145 euro en voor Pro moeten klanten 259 euro neerleggen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-01-2018 • 17:46

219 Linkedin

Reacties (219)

219
191
99
4
0
60
Wijzig sortering
Microsoft wil gewoon iedereen graag naar Windows 10 hebben, het liefst zien ze je er voor betalen maar als de gebruiker dat er niet voor over heeft zien ze je alsnog graag upgraden naar Windows 10.
Daarvoor heeft Microsoft allemaal acties bedacht om gratis te upgraden voor '' een beperkte tijd ''
Inmiddels is het wel duidelijk dat de gratis upgrade min of meer een actie is voor het leven...

Microsoft heeft ook al eerder aangegeven dat ze liever hebben dat je Windows 10 gaat piraten dan dat je geen Windows 10 gebruikt.
En voor de mensen die geen cracks willen installeren kun je en kon je tot voor kort ook via de Tweakers Pricewatch veel te goedkope Windows 10 ( Pro ) keys krijgen die natuurlijk niet legaal zijn maar waarschijnlijk wel werken.

Edit: ik bedoel inderdaad de keys die je voor onder de €40 krijgt zoals @Dennism aangeeft.

[Reactie gewijzigd door JohanNL op 19 januari 2018 01:07]

Ach wat is goedkoper?
https://psngames.org/down...-windows-10-professional/
Deze doet het prima trouwens :)
Hoezo niet legaal? Dat zijn OEM-versies. Het is helemaal niet illegaal om die te kopen en gebruiken.
En hoe weet jij dat zo zeker? ;)
Voor zover ik weet komen OEM licenties bij nieuwe computers en mag je die niet op andere computers installeren of gebruiken.
In sommige gevallen mag je ze wel gebruiken op een computer van hetzelfde OEM merk.
Dan heb je ook nog '' system builder '' keys die soms geleverd worden bij nieuwe zelf samengestelde computers.
Er worden volgens mij ook heel veel volume en MSDN keys verkocht op zulke goedkope sites, zulke keys zijn ook onderhevig aan speciale voorwaarden.

Nou zullen die keys hoogstwaarschijnlijk wel werken op elke computer met Windows 10 en gaat Microsoft waarschijnlijk ook geen gerechtelijke acties ondernemen als ze er achter komen o.i.d (*bij de consument, als ondernemer/bedrijf moet je echt uitkijken!)
Maar zijn deze keys legaal als legaal zoals de regels volgens Microsoft is nog maar de vraag.
Je weet in eerste instantie helemaal niet wat voor key het is en aangezien de websites die deze goedkope keys aanbieden waarschijnlijk niet aangesloten zijn bij Microsoft heb je geen enkele garantie.

Wil je echt zeker weten dat je een legale Windows licentie koopt zul je toch de duurdere fysieke pakketten, keys van Microsoft zelf of van een webwinkel die aangesloten is bij Microsoft moeten kopen.

[Reactie gewijzigd door JohanNL op 19 januari 2018 01:06]

"Mag"? Microsoft is niet de baas van Nederland. Een licentie kopen is niet illegaal, wat Microsoft ook mag zeggen, tenzij het niet mag van de wet. Van het Europees Hof mag je in principe gewoon een licentie doorverkopen, is wel een arrest over. Het mag niet als het overduidelijk is voor jou als burger dat de verkoper het verkochte heeft gestolen (heling), maar dat is hier niet het geval.
Microsoft mag zelf bepalen onder welke voorwaarden het zijn software aanbied zolang die voorwaarden niet ingaan tegen de lokale wetgeving. En dat doen de voorwaarden van Windows licenties dan ook niet. Een OEM licentie is enkel geldig bij een nieuwe computer en is gekoppeld aan die computer. Daarvoor ook dat je een fikse korting op de prijs krijgt ten opzichte van een retail versie. Wil je een versie die je van computer mag wissellen en eventueel doorverkopen moet je de retail variant nemen en die kost direct een veelvoud.

Daarnaast komen velen van die zeer goedkope licenties uti een abbonement op Technet of MSDN waar alle beschikbare keys een ondeelbaar geheel vormen. Je krijgt daar voor meer dan $50k aan software ter beschikking maar gaat dan wel even, tegen de voorwaarden in, een deel ervan doorverkopen.

En tot op heden is er nog geen enkele uitspraak van een rechtbank die deze clausules verboden heeft. Waar jij naar verwijst is langs de ene kant een zaak in Duitsland over de wederverkoop van games waarbij een uitgever het onmogelijk maakte om een sleutel los te koppellen van een online account en aan de andere kant een uitspraak tegen Autodesk dat ook probeerde te verhinderen dat oude AutoCAD licenties werden doorverkocht.
Microsoft mag voorwaarden stellen zoveel ze willen, maar daar heb jij als burger niets mee te maken, tenzij. Jij koopt niets van Microsoft en ondertekent geen contract, wat het typisch Amerikaanse bedrijf je ook zou willen doen geloven. En ik meen dat dat arrest wel degelijk relevant is.
Uiteraard heb je als gewone consument wel met licenties en voorwaarden te maken. Software valt namelijk onder copyright (auteursrecht), en dat heeft algemene werking. Contracten binden alleen de contractpartijen, maar de eigenaar van een copyright mag iedereen verbieden om het beschermde werk te kopiëren. Sterker nog, ook dat verbod is automatisch tenzij.
Maar het auteursrecht staat dus los van eventuele voorwaarden. Ik denk niet dat mensen hier het over het auteursrecht hadden. En zolang je het beschermde werk niet downloadt uit een bron waarvan je duidelijk kunt weten dat die illegaal is, overtreed je ook daarmee de wet niet.
Auteursrecht werkt alleen omdat je als rechthebbende dat recht kunt uitoefenen onder voorbehoud van voorwaarden (zoals betalen).

Overigens is "niet uit kennelijk illegale bron" irrelevant voor software, dat is relevant voor muziek/films/etc
Als bedrijf bestel je ook geen "OEM" |:( Keys Maar "VLK" ik geef altijd de volledige antwoord aan mijn klanten die niet op het netwerk bij mij zitten maar toch een nieuwe installatie willen.
- 1 je kan Windows via "Crack" krijgen van mij. Dit zijn de consequenties.......Geen garantie
- 2 je kan een "OEM" Key krijgen, is goedkoopste optie en meest veilige in jou situatie.
- 3 of een "VLK" maar dat kost iets meer......

Vaak wordt OEM gekozen omdat het altijd zal werken.
OEM licentie is eigenlijk de verkeerde naam. Je koopt een ODM waarin 1 of meerdere OEM licenties zitten. De OEM licentie mag namelijk onder de licentievoorwaarden niet verkocht worden. En een VLK is leuk als je veel computers hebt, maar een kleine onderneming met slechts enkele devices ga je echt niet zomaar op een VLK zetten. Daar bestaan andere oplossingen voor.
Zoveel andere oplossingen zijn er niet direct imho, je hebt sinds kort Enterprise E3 in CSP als alternatief, maar daarvoor had je eigenlijk alleen retail. Want machines met OEM licenties mag je niet eens imagen met een bedrijfsimage als je niet ten minste 1 VLK licentie hebt (je hebt geen VLK per machine nodig hiervoor) maar die mag je enkel imagen met het originele bijgeleverde image van de fabrikant. Zelfs zelf een image trekken van laptop A en deze gebruiken voor herstel van identieke laptop B mag niet als er alleen een OEM licenties aanwezig zijn dat herstel moet in zo'n geval met herstel media van de fabrikant.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 19 januari 2018 08:11]

Een bedrijf met maar 4 PC's heb je niets aan VLK.. Voor Offic ehb je minimaal 10 of 5 PC's bijvoorbeeld nodig en met Windows minimaal 5..

VLK is voor een klein bedrijfje veel te duur. Daarnaast zou ik ook voor OEM bouwers gaan voor bedrijfjes.. HP, DELL, LENOVO enz. IPV zelf iets in elkaar vlansen. of bij lokale pc boer iets laten maken. Is leuk voor thuis. Maar bij bedrijfje nah niet zo..

Daarbij gewoon OEM licentie en Office aanshaffen. Office eventueel via 365.
Ik zou naar mijn klanten ook nooit het woord crack in mn mond nemen. Er hoeft er maar 1 een BSA bezoekje te krijgen met je CRACK windows. en ze staan bij jou voor de deur.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 19 januari 2018 15:12]

Ik kan voor 10/15% minder geld een sterkere pc bouwen inclusief Windows erbij installeren. De overige BTW berekenen ik eind van het jaar wel terug. Voor mijn klanten gunstiger. En qua garantie is het omruilen en nieuwe inbouwen.
Waarom bied je in godsnaam Windows licenties met een crack aan klanten, levert je geen drol op en mocht je ooit gepakt worden kan de impact groot zijn.

Ik zou het gewoon bij OEM / VLK houden, een eigen reputatie te grabbel gooien met illegale licenties die mogelijk wel, niet blijven werken is niet echt een gezonde bedrijfsvoering imho.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 19 januari 2018 08:34]

Omdat hij anders de hardware niet kan verkopen ;)
Bij dat soort klanten kan je maar beter hard wegrennen en zorgen dat je er niets meer mee te maken hebt ;)
Mensen zoals jou zegt genoeg. Ik doe alles volgens het boekje. Dat mensen niet altijd even veel geld hebben en geen keuzes hebben? Ik leg opties voor klanten neer met daarbij de "gevolgen" zij accepteren dat en klaar.

Ik biedt betere services aan dan bij andere. Alternate / azerty is leuk maar after sales zijn het de meeste arrogante mensen.

Maar als ik jou zo hoor praten heb je niet veel mensen over de vloer of wel ?
Particulieren, nee gelukkig niet eigenlijk, heb een tijdje dat soort zaken binnen een kleine kring gedaan, maar ik moet eerlijk zeggen dat je er niet veel waardering uithaalt, het moet altijd voor weinig / voor niets en als er een keer wat niet werkt verwachten ze vaak wel dat je op stel en sprong komt opdraven. Nee, doe mij maar zakelijke klanten :)

Maar gezien je eerdere post dacht ik ook niet direct dat je het over particulieren had wanneer je praat over VLK's e.d. Maar over zakelijke klanten. Dat een "handig neefje" bij particulieren met weinig geld een gekraakte versie installeert is nog redelijk te begrijpen, maar zakelijk moet je er imho eigenlijk nooit aan beginnen.
Hij bedoelt geen OEM versie's (een legale OEM versie kost +- 90 euro voor een Home versie en 120+ euro voor een Pro versie Voorbeeld: https://azerty.nl/product...me-nl-licentie-1-licentie).

Deze mag je zeker legaal gebruiken, maar volgens de licentie voorwaarden wel alleen in combinatie met nieuw aangeschafte hardware in een nieuw gebouwd system (al kan het MS natuurlijk weinig schelen als je daar als consument je niet volledig aan houd.

Hij bedoelt te versie's die je voor 10 tot 40 euro op keysites / markplaats kan kopen.
Ook die hoeven echt niet illegaal te zijn, hoor. Hoe zou je als handelaar in godsnaam aan illegale sleutels moeten komen? Dat zou alleen kunnen als iemand inbreekt in de database met sleutels van Microsoft of zo. Dat gebeurt voor zover ik weet niet, en anders zou Microsoft ze wel meteen blokkeren na het opmerken van de inbraak. Nee, er zijn allerlei manieren waarop Microsoft heel goedkoop sleutels aanbiedt aan allerlei partijen, die die dan weer doorverkopen. Microsoft wil dat vast niet, maar dat maakt het niet illegaal om ze te kopen, nog afgezien van het verkopen. Dat laatste is in principe ook legaal, aangezien het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat je in principe licenties van software mag doorverkopen.
Nee hoor, mensen genoeg die hun reserve keys verkopen. Denk maar aan een bedrijf dat een VLK setup heeft. Elke PC hoort dan ook nog altijd een OEM key te hebben maar daar die toch niet gebruikt wordt, waarom zou een slimme ITer niet een centje bijverdienen door die netjes te verkopen? Er zijn vele bronnen waar deze keys vandaan kunnen komen.
Dat is dus in elk geval geen heling. En voor de rest is het niet jouw probleem als koper.
Dat is niet gezegd, dat jij een key koopt en een paar maand later werkt die niet meer heb je natuurlijk wel een probleem. Kijk maar eens naar de diverse threads op GoT en klachtposts over deze keysellers die wanneer zoiets gebeurt vaak niet thuis geven. Laatst nog iemand op GoT die iets van 200 euro is kwijtgeraakt op deze manier, ik zou dat toch wel een probleem vinden.

Verder zal er niet veel gebeuren, mocht je gesnapt worden met een niet legale licentie (een kans die sowieso al erg klein is), kan MS in principe technisch gezien natuurlijk altijd via een civiele zaak je daar op aanspreken, maar ik heb er nog nooit van gehoord dat dit daadwerkelijk gebeurt bij consumenten dus dat lijkt me niet echt iets om in ieder geval nu wakker van te liggen. Zakelijk gezien is dat natuurlijk een volledig ander verhaal.
Ik gebruik al sinds het uitkomen van Windows 10 een "goedkope" licentie van 40 euro. Kwam met een mooi USB stickje en alles. Geheel legaal bij een Nederlandse webshop gekocht en betaald met iDeal. (Was een OEM key die ik op mijn nieuwe, zelfgebouwde PC heb gebruikt)

Als om een of andere reden mijn key niet zou werken is het gewoon één telefoontje met MS en dan moeten ze het oplossen. Gezien, voor mij, er niets illegaals is aan deze key. Ik heb er gewoon bij een normale winkel een redelijke prijs voor betaald. Er is géén rechter die in dit geval de kant van MS zal kiezen. (zeker niet in EU / Nederland, waar je als consument erg goed beschermd bent)

Sterker nog, de key werkt nog steeds goed.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 19 januari 2018 09:14]

MS hoeft helemaal niets voor jou op te lossen wettelijk gezien daar jij geen koopovereenkomst met hen hebt, de consument is inderdaad zeer goed beschermd in de EU, maar niet bij de fabrikant. Degene die jou moet helpen in zo'n situatie wettelijk gezien naar EU / NL recht is de verkoper want daar heb je al je wettelijke rechten en als die niet thuis geeft heb je toch echt een probleem.
@Dennism Als MS ineens bepaalt dat mijn licentie niet goed is heeft MS echt alles voor mij op te lossen. Verder zou ik in zo'n geval een aanklacht tegen de verkoper kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 19 januari 2018 09:10]

Dat is dus wettelijk gezien niet direct het geval, als MS een licentie intrekt omdat deze bijv. veel te vaak geactiveerd wordt op verschillende systemen terwijl het een single activation is moet je onder de EU / Nederlandse wetgeving toch echt bij de verkoper zijn als jij van mening bent dat hij jou geen illegale licentie heeft verkocht. Die verkoper is namelijk ten alle tijden verantwoordelijk onder de wetgeving dat jij als consument van hem een zoals dat heet "conform" product krijgt. Ben jij van mening dat het product niet meer conform is doordat MS de licentie ingetrokken heeft, wat zeker een valide conclusie kan zijn moet je echter toch echt bij de verkoper zijn, die zal jou schadeloos moeten stellen door een werkende licentie te leveren (of wanneer dit niet mogelijk is het aankoop bedrag terug te geven) deze verkoper kan dan zijn schade weer verhalen bij de partij waar hij de licentie gekocht heeft (en die partij weer bij zijn wederverkoper totdat deze keten bij MS uitkomt), je kan je echter vast wel voorstellen hoe dat gaat als je een licentie gekocht hebt bij een malafide verkoper ;)

[Reactie gewijzigd door Dennism op 19 januari 2018 09:17]

@Dennism Oké, ik heb de KvK gegevens van deze verkoper. In zo'n geval zou ik dus naar de politie kunnen stappen als de verkoper niet thuis geeft.

Maar ik weet 100% zeker dat ik in dit geval eerst een lang telefoongesprek met MS zou hebben, en ik weet zeker dat MS mij hier zal helpen. En mocht MS een civiele zaak beginnen, zoals jij schrijft, kan ik 100% aantonen dat ik de licentie legaal gekocht heb.
MS kan je mogelijk in zo'n situatie best helpen, dat mogen ze en kunnen ze doen en ik kan me ook best voorstellen dat ze het doen in bepaalde gevallen waar 100% duidelijk is dat een consument te maken heeft met een oplichter. Het is echter geen wettelijk recht dat je hebt, maar als ze het doen coulance vanuit MS.
Denk het niet..

Als jij een MAK key koopt van iemand. kan jij gewoon je licentie activeren. Als jij na een jaar zegt. Hmm misschien eens een verse installatie en je key voer je in. Kan je de melding krijgen dat de key niet geaccepteerd word omdat de MAK key te vaak is gebruikt. Of eigenaar heeft de key laten intrekken.

Wat zou MS dan volgens jou moeten doen? Omdat jij iligaal een mak key voor 40 euro heb ontvangen die een ITer iligaal verkocht heeft. en dus heeft gepikt van zijn baas.
Succes. Je hebt blijkbaar geen idee waar je sleutel vandaan komt en onder welke voorwaarden die origineel verstrekt is. Goeie kans dat dat niet legaal is.

Als voorbeeld: ik heb via mijn werkgever een MSDN abonnement. Binnen dat abo heb ik ook de beschikking over voldoende keys voor allerlei windows versies en edities. Als ik verander van werkgever, dan wordt dat abonnement met alle bijbehorende sleutels gesloten.

Dergelijke sleutels worden regelmatig verhandeld via dat soort sites, en ze blijven doorgaans ook werken. Tenzij de houder van het abonnement van baan wisselt.
En kunnen ze ook ophouden met werken als de computer waar ze op staan geen contact maakt met de servers van Microsoft? Ik neem aan van niet? Ik zou zelfs denken, alleen als Windows opnieuw geïnstalleerd wordt?
Wellicht, maar dat je als koper en risico zou lopen staat toch echt los van of je illegaal bezig bent.
Licentienemer, geen koper.
Niet direct, genoeg manieren waarop ze aan key's kunnen kopen, MS heeft daar ooit een paar jaar geleden een blog aan gewijd waarin ze aangaven dat dit soort sites vooral technet (bestaat niet meer), MSDN / Dreamspark, volume licenties en zelf in enkele gevallen licenties gekocht met ongedekte creditcards doorverkochten. Als je gekochte software niet voldoet aan de volgende kenmerken https://www.microsoft.com...x?tab=PackagedSoftwareTab (en het tab digital downloads) kun je er in de basis vanuit gaan dat de software niet legaal is. Krijg je geen PKC / CoA of fancy USB stick bij je aankoop zal dit al snel het geval zijn.

Doorverkopen van 2de hands licenties mag inderdaad, maar het Hof heeft daar wel enkele kanttekeningen bij geplaatst, zo mogen OEM licenties alleen doorverkocht worden met de bijbehorende hardware, en de overige licenties alleen in de aantallen zoals origineel aangekocht, volume contracten mogen dus niet gesplitst worden naar individuele licenties en per stuk verkocht en is het vonnis uit mijn hoofd alleen van toepassing als de licenties initieel in Europa aangekocht zijn bij eerste aanschaf.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 19 januari 2018 08:01]

Bij huidiege OEM pc's krijg je iig geen licentie sticker meer mee.

De Licentie zit hierin vast gebakken in het systeem. Ook als jij met OEM ooit een PC hebt geinstalleerd. zullen de hardware kenmerken opgestuurd worden bij het activeren. Zo zou MS in de toekomst bij herinstallatie kunnen zien of deze licentie key bij deze hardware zou horen.

MAK key en VLK key hebben deze eigenschappen niet maar zitten vaak vast aan een fixed aantal activeringen. MAK harde limiet. Dus 100 activeringen en nooit meer. VLK aantal aangekochte licenties. En elke 90 dagen moet de PC met de VLK servers hebben gepraakt voor renewal.
PC's van OEM's hebben inderdaad geen CoA meer met activatie code, deze zit inderdaad in de bios. Al zit er volgens mij nog wel een Windows 10 sticker op ergens, maar inderdaad zonder code. Maar over dat soort machines had ik het dan ook niet want daar gaan deze informatie inderdaad niet voor op (behalve het 2de hands doorverkoopstukje over OEM licenties).

Maar als jij een OEM licentie besteld bij een normale Nederlandse webshop, bijv. deze https://azerty.nl/product...me-nl-licentie-1-licentie komt die licentie gewoon in originele microsoft verpakking met een CoA of PKC. Bestel jij een zogenaamde OEM licentie op zo'n key site durf ik je bijna te garanderen dat in veruit de meeste gevallen je enkel een key krijgt via de mail en niet de eventueel bijbehorende CoA of PKC waardoor je nooit kan zien of je inderdaad wel gekregen hebt wat je gekocht hebt en je dus het risico loopt een illegale key gekregen te hebben.

MAK en KMS (ik denk dat je KMS bedoeld, MAK is ook VLK) werken inderdaad anders, al is MAK niet direct een harde limiet, als jij Windows Server Datacenter licenties of meer dan 25 Windows Standaard licenties hebt kan je bij MS gewoon een extention aanvragen op je MAK key('s) als je huidige key's aan de limiet zitten. Dan krijg je gewoon weer 50 extra activaties.
Zoals Dennism al zegt, keys kunnen met gestolen creditcard gegevens worden gekocht.
En dat ze deze keys kunnen blokkeren is ook zeker het geval!
Daarom is het als koper ook gevaarlijk als je zo'n key koopt, want jij bent de dupe omdat je nu een key hebt gekocht die niet meer werkt.
Om het feit dat je niet weet waar de key vandaan komt, natuurlijk kan hij gewoon legaal zijn maar hij zou ook gekocht kunnen zijn met gestolen creditcard gegevens.
Zoals bij G2A en al die andere key selling websites veel gebeurt.
Dat hij zegt dat ze "natuurlijk niet legaal zijn" is ook niet de juiste verwoording.
Werken voor zolang het duurt omdat het niet de juiste licentievormen zijn (MSDAA/MSDN/Volume License keys).
Oh ja natuurlijk, zodra Microsoft er achter komt dat deze licenties op een verkeerde wijze worden gebruikt kunnen ze deze blokkeren.
De vraag is of ze dat ook doen. Zoals je al zei willen ze iedereen op W10 hebben, en als ze mensen blokkeren werken ze zichzelf tegen.
Dat is op zich waar maar als men van plan is om Windows 10 te installeren terwijl de code niet werkt kunnen gebruikers meestal alsnog Windows 10 installeren omdat het Windows installatie programma dat meestal niet vereist.
Uiteindelijk zou je toch graag de code willen opgeven omdat anders je Windows niet '' geactiveerd '' is. Als je dat niet doet krijg je een watermerk rechtsonder in je scherm en kun je de persoonlijke instellingen niet aanpassen.
Als je daarmee kunt leven zou je het zelfs zo kunnen laten aangezien Windows voor de rest volledig werkend is.

In Windows XP had je dan nog dat je Windows 30 dagen kon gebruiken voordat je werd '' gelocked '' of in Vista en 7 waar je om de havenklap een melding kreeg en je computer automatisch uit ging na 2 uur.
Ik denk dus dat zodra Windows 10 eenmaal geïnstalleerd is en er zijn problemen met de activering dat er echt maar een heeeel klein aandeel is die om die reden uiteindelijk overstapt op een ander os.
Dat is inderdaad zeker zo. Volgens mij komt het watermerk ook pas na een maand o.i.d, en dan zitten mensen al helemaal in het os. Dan zullen ze denk ik eerder toch een legale code kopen, met de gedachte 'vooruit dan maar, anders kan ik al me bestanden weer overzetten'.
Wel interessant dat omschakelen naar Linux of macos voor veel mensen te veel gevraagd is terwijl van XP naar 10 of van office 2000 naar 2010 minstens zo'n grote stap is. Maar dan heet het tenminste nog hetzelfde...
Ook dezelfde software draait dan nog, dat gaat ook een hele belangrijke zijn.
En dan heb je alsnog een '' illegale versie '' alhoewel het waarschijnlijk net zo '' illegaal '' is als je Windows gaat activeren met zo'n key van zo'n veel-te-goedkoop-en-te-mooi-om-waar-te-zijn webshop.
Het is niet toegestaan op Tweakers om zo software cracks aan de man te brengen en / of te benoemen..
Dat van Windows XP was volgens mij ook alleen voor de Professional variant als ik me niet vergis. Later zijn ze van het compleet vergrendelen afgestapt, ook op XP
Tja, dat is een beetje de gok, ik ken mensen waarbij de software na een paar maand niet meer werkte / niet meer wil activeren (laatst ook nog een topic op GoT, al betrof dat Office), maar er zijn ook mensen die al jaren met zo'n licentie werken. Of en wanneer een key geblokkeerd wordt lijkt vrij willekeurig te zijn.
ooit voor 30 euro upgrade Windows 8 gekocht vanaf illegale windows 7 installatie.
Daarna gratis update naar windows 10 waarvoor ik nu digitale license heb. Ideaal. paar weken geleden mobo en alles vervangen. van te voren win 10 op usb stick gezet, aangeven dat je geen key hebt, installeren en dan met je normale microsoft account inloggen op je computer. BAM windows 10 netjes geinstalleerd en geactiveerd zonder dat er nog maar enig spoor van windows op computer was. Wel moest ik aangeven dat vorige PC niet meer gebruikt werd en dat mac adres wat ik nu heb mijn huidige pc is.

Echt ideaal. Best bestede 30 euro ooit. Gewoon zorgeloos een legitieme windows. voor windows 8 is dat bij mij nog niet eerder voorgekomen.
Er zijn ook losse windows 10 keys te krijgen voor minder dan de 30 euro die jij hebt betaald. Nog wat legaler dan de manier waarop jij dit hebt gedaan. Bovendien bezit jij vanaf een win10 upgrade geen key (probeer de key die je kunt uitlezen maar eens tijdens de setup in te voeren). Dus bij grote hardware aanpassingen kan windows alsnog weigeren te activeren en op dat moment heb je dan ook geen key om in te voeren in het bel systeem.
Ik heb inderdaad geen key maar een digital license. Dat zei ik toch? Kan volgens mij maar op 1 mac adres actief zijn.. ook dat vermeldde ik in mijn verhaal hier boven.

En losse windows keys voor minder dan 30 euro? Doel je dan op key sites? dat lijkt mij juist ook extreem illegaal.
Ik probeer je op de nadelen van het upgrade aanbod te wijzen. Windows activation gebruikt een punten systeem. Een cpu is bijvoorbeeld 2 punten en bij 3 punten kan er niet meer geactiveerd worden. Iemand die een losse (oem of retail) key heeft gekocht kan dan, ongeacht waar die key vandaan komt, een nummer bellen en daarmee wordt de licentie gereset. Wie het upgrade aanbod heeft gebruikt kan dit niet doen want de oude key werkt niet in het win10 systeem en een nieuwe key heb je niet gekregen.

Met andere woorden, iedereen die nog even snel windows 8 voor +- 30 euro heeft gekocht had beter even kunnen wachten op de windows10 keys.

Windows 10 is overigens ook zonder key te installeren. Je krijgt dan na een paar weken rechts onderin een watermerk te zien (over alles heen).

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 18 januari 2018 22:15]

"How to Reactivate Windows 10 After a Hardware Change

Starting with Windows 10 "Anniversary Update" version 1607, it is possible to link your Windows 10 license to a Microsoft Account. With this new option, you will be able to activate Windows 10 even if you have changed your hardware. Instead of a hardware lock, the license will be locked to your Microsoft Account. The Activation Troubleshooter feature can help you resolve activation issues in that case."

Inderdaad kan het voorkomen dat na een 5 tal activations je inderdaad aan je limiet zit maar blijkbaar kun je dan ook met bel of chat functie het laten resetten.


https://support.microsoft...440/windows-10-activation
Buying genuine Windows 10 from the Microsoft Store and successfully activated Windows 10.


Geeft trouwens ook gewoon een digital license gekoppeld aan je microsoft account. Net zoals free upgrade van 8.1 naar win 10. Lijkt mij niet dat ze als je eenmaal een digital license hebt dat de een minder rechten heeft dan de ander. Digital license blijft gewoon digital license.

ps... toen ik de upgrade naar windows 8.1 kocht.. bestond windows 10 nog niet eens. In ieder geval niet voor consumers. Goed advies.. dan had je moeten wachten op windows 10 lol..

[Reactie gewijzigd door Kingpinda op 18 januari 2018 23:29]

Dat is trouwens niet volledig waar, je kan Windows 10 gewoon herinstalleren met een "oude" Windows 7 of 8(.1) key. Dit heeft MS vanaf de 1511 release ingebouwd in de activatie procedure.
Herinstalleren kon altijd al via skip key. Maar heractiveren via het telefoonsysteem dat zou nieuw zijn...
Dat bedoel ik niet, Stel dat je nu een PC had met origineel Windows 7 en hebt geupgrade naar Windows 10 en dat deze niet gelinked is een aan een MS account en van die PC gaat het mobo defect. Als je dan nieuwe hardware koopt, laten we zeggen mobo / cpu / ram omdat je toch aan een upgrade toe was zou je Windows installatie na het plaatsen van deze hardware niet meer geactiveerd zijn.

Pak je echter een Windows 10 ISO, doe je een herinstallatie op de niet meer geactiveerde machine met de nieuwe hardware en vul je op de plek van de Windows 10 key je oude Windows 7 of 8(.1) key in (dus geen skip key) dan is het systeem na deze herinstallatie gewoon weer geactiveerd met de nieuwe hardware. Maar dit kan dus alleen met ISO's van versie 1511 of nieuwer, een 1507 ISO zal de Windows 7 of 8(.1) key niet accepteren.
Dit heb ik zelf destijds ook gedaan. Maar dat valt toch gewoon onder het upgrade programma, wat al een jaar verlopen is?
Voor zover mij bekend niet, in ieder geval in de notes bij de 1511 (en latere builds) release staat niet dat dit een tijdelijke feature is.
En wat is an de reden dat MS liever heeft dat dat je Windows 10 gaat piraten?


Autopico met KMS dat werkt van 7 tm 10 en ook op server versies.

En je privacy al schend vanaf windows XP ...
Dat zul je Microsoft moeten vragen maar er zitten echt wel meer verdien modellen in Windows 10 dan enkel het verzamelen van data.
In Windows 10 heb je de Microsoft Store, waarbij Microsoft bij elke aankoop een gedeelte daarvan krijgt.
Bij gratis apps worden dan vaak advertenties getoond waarbij Microsoft ook mee verdient.
Is dan ook niet zo vreemd dus dat alle ontwikklaaars weglopen want MS wil ook daar een hap uit.

Ik heb hier nog een heel aantal DVD's met Windows mobile 5.0 apps. Duizenden en duizenden apps staan erop, gaan ze nooit meer voor elkaar krijgen met deze mentaliteit.
Egoïsme ten top, en schieten zo in hun eigen voet. Miljarden geïnvesteerd in een mobile telefoontje met bijna alles erbij, want de kaarten wilden ze niet kopen, en zie nu een wie er goed geld mee verdiend... een autoconcern. Zo down the drain.
Het mag wel mits dat op de computer waar de Windows licentie voor bedoeld was Windows gewist is.
Het is dankzij een uitspraak van de Europese gerecht dat het mogelijk is geworden.
Wel zou je de licentie opnieuw moeten activeren.
Dan blijft toch nog de vraag: hoe weet jij dat een key/licentie die jij koopt op zo'n goedkope site hieraan voldoet?
Door dat ik koop bij een betrouwbare winkel?
Zo heb ik van de week bij amazon.de een licentie voor office 2016 gekocht voor EUR 7,89 en zijn er problemen dan kan ik terecht bij amazon.de
Ik wil er echt niet aan twijfelen dat als je problemen ondervind met de activatie van Office dat Amazon je dan niet zou helpen d.m.v. geld terug of een nieuwe key.
Het punt wat ik wil maken is dat je hoogstwaarschijnlijk geen geldige licentie hebt voor zo'n lage prijs en/of van een niet gecertificeerde verkoper.
De key is namelijk enkel, zoals de naam al zegt de sleutel om het programma te activeren, echter heb je een geldige licentie nodig om het daadwerkelijk te mogen gebruiken.

Niet dat Microsoft echt actie gaat ondernemen tegen je als particulier als je een product van hun gebruikt met een ongeldige licentie, maar het is net zo '' slecht '' als dat je een crack gebruikt / pirate.
http://webwereld.nl/softw...open-softwarelicentie-mag
Dus is het helemaal niet illegaal en is de code wel degelijk geldig.
Meestal gaat het ook om volume licenties van grote bedrijven die hun computer hebben vervangen.
Ja klopt, je mag de licenties doorverkopen zolang je die dan niet meer gebruikt op je oude apparaat.
Maar toch... zoals ik al eerder zei is een key slechts de sleutel om het programma te activeren, het geeft je geen recht om het programma ook daadwerkelijk te gebruiken.
Je hebt een licentie nodig om het te mogen gebruiken, we kennen die wel van die stickers op nieuwe pc's die geleverd werden tot Windows 7.
Inmiddels hebben we ook digitale licenties die men koppelt aan hardware, welke ook weer te ontkoppelen zijn, waar jouw key dan waarschijnlijk onder zou moeten vallen.

Wie weet is de key die jij gebruikt wellicht van iemand anders en heeft jouw verkoper '' bij toeval '' deze code weten te achterhalen en verkoopt deze online.
Je weet het gewoon niet en vertrouwt erop dat het wel goed zit.

Over die volume licenties gesproken, dat is eigenlijk maar 1 licentie die je recht geeft om het programma te installeren op meerdere systemen.
Natuurlijk mag je die wel verkopen ( ook ivm de uitspraak van de het Europese hof ) maar wellicht mag je deze enkel verkopen als compleet en ze dus niet opdelen.
Ik weet het niet zeker maar het zou zo kunnen werken, het lijkt mij namelijk ook heel sterk dat het anders zou werken.

[Reactie gewijzigd door JohanNL op 24 januari 2018 17:41]

Het bedrijf wil dat zoveel mogelijk mensen overstappen op de laatste Windows-versie, in een poging om zoveel mogelijk gebruik te laten maken van diensten als Cortana en de Microsoft Store.
Gelukkig kan je Windows 10 ook gebruiken zonder die functies.
Ik heb zelfs mijn vaste pc ingesteld als metered connection, om nog meer van dat spul te weren.
Ik verwacht niet dat Microsoft daar rekening mee houdt. Het gaat hier om een paar kilobytes aan data per dag.

Ze houden niet eens rekening met de data sharing settings die je in het instellingen menu terugvindt.. Je moet allerlei registry keys en group policies (Win Pro) en services aanpassen om er echt vanaf te komen. En dat zijn dan alleen de dingen die we kennen.
[...]

Gelukkig kan je Windows 10 ook gebruiken zonder die functies.
LTSB versie?
Met deze link installeer of update je Windows 10, maar regelt niet de licentie, daarvoor heb je echt een ander programma nodig.
Nou nee want alle pogingen vanuit Microsoft zijn weg, behalve (Iets wat ik eigenlijk apart wilde posten)
Windows 7 clean install zonder service pack gaf bij mij laats de optie om Windows 10 te installeren of Service Pack 1. Of de suggestie... Ik weet het niet meer zeker :p
Ik heb gisteren nog met een Windows 8 key een Windows 10 Home installatie geactiveerd. Dus geen idee of al die "werk-niet-meer" berichten ook daadwerkelijk getest zijn of gewoon overnomen zijn van Microsoft.
259 voor de Windows Pro variant... kan dat niet goedkoper als je zelf een systeempje wil bouwen? ;(
En nog steeds kun je via de Windows 10 Update tool nog gewoon updaten...

https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

Edit: Wordt ook vermeld in het bericht, maar bij de upgrade is dus nog steeds gratis uitvoerbaar.

Toelichting:

Je kunt enkel upgraden indien je huidige Windows versie legitiem is, je krijgt er wel een geactiveerde Windows 10 voor terug.

[Reactie gewijzigd door jetspiking op 19 januari 2018 09:59]

hiermee heb je toch nog geen licentie? Dit is alleen maar downloaden van de iso
Je krijgt wel degelijk een geactiveerde Windows 10 editie indien je de pc upgrade, het enige is dat je vorige Windows versie legitiem moet zijn.
Ik heb afgelopen weekend mijn Windows 7 Pro pc nog opnieuw geinstalleerd via een bootable usb drive die met de media creation tool is aangemaakt. Ik had nog geen gebruik gemaakt van de upgrade mogelijkheid.

Ik kon mijn Win7 Pro retail licentie key gewoon gebruiken om Win 10 Pro te activeren bij installatie. Dus ik gok dat het nog steeds mogelijk is...
Same here...vorig weekend mijn Dell met W7 pro x64 prima kunnen installen via usb media....en ik had die key nog niet gebruikt voor upgrade naar W10
Vorig weekend ligt dan ook nog voor de deadline van 16 januari die in het artikel genoemd wordt..

Hiermee is nog niet bewezen dat dit nu ook nog kan :)
je licentie moet geactiveerd zijn.. legitiem of niet maakt in dit geval weinig uit daar zit nog al een verschil in.

Ben opzich goed te spreken over 10 en aangezien het de laatste moet zijn heb ik zoiets dat voor een eenmalig bedrag een os kopen niet duur is. (ipv voor een paar jaar)

betwijfel het wel of dit de laatste wordt maar we gaan het zien.
@eehbiertje @HugoVS @Loller1 @xSNAKEX

Ik zou niet weten waarom dit niet legitiem is, Microsoft zet deze update tool online, Microsoft weet dat je via deze update tool een geactiveerde versie van Windows 10 krijgt.

Daarnaast staat er niet aangegeven dat de update tool gebruiken niet zou mogen, daarnaast indien dit het geval zou zijn moet Microsoft dit duidelijk maken en zelf hier dus iets op verzinnen. Daarnaast geeft Windows 10 simpelweg gewoon aan dat deze geactiveerd is, tevens krijg ik geen meldingen dat het niet legitiem zou zijn. Ik zie dan ook graag een bron die uitlegt waarom dit niet zou mogen.
ik geef aan dat het niet uitmaakt of je een legitieme of niet legitieme windows gebruikt zolang deze maar oke bevonden is door de windows servers..

en dat windows 10 daarop wel legitiem geactiveerd wordt (ivm de upgrade)
Woopsie, excuus, had jou niet hoeven te taggen.

:)
@eehbiertje @HugoVS @Loller1 @xSNAKEX

Ik zou niet weten waarom dit niet legitiem is, Microsoft zet deze update tool online, Microsoft weet dat je via deze update tool een geactiveerde versie van Windows 10 krijgt.

Daarnaast staat er niet aangegeven dat de update tool gebruiken niet zou mogen, daarnaast indien dit het geval zou zijn moet Microsoft dit duidelijk maken en zelf hier dus iets op verzinnen. Daarnaast geeft Windows 10 simpelweg gewoon aan dat deze geactiveerd is, tevens krijg ik geen meldingen dat het niet legitiem zou zijn. Ik zie dan ook graag een bron die uitlegt waarom dit niet zou mogen.
Lees die licentievoorwaarden eens een keer. Opnieuw, dat deze tool vrij beschikbaar is om installatie media te maken (wat de enige functie is voor deze tool, niet illegale machines upgraden of legale machines illegaal upgraden) maakt nog niet dat het een legale manier is om Windows 10 te krijgen. Als Microsoft ooit achter je aan zou komen omdat je gebruik hebt gemaakt van deze tool om Windows te upgraden verlies jij.
Nvm, het was de quote. Maar je hebt gelijk. Wel handig om de @users. Uit de quote te halen misschien? :)

[Reactie gewijzigd door xSNAKEX op 19 januari 2018 12:16]

Vergeet niet dat de ondersteuning eerder afloopt dan de versies van 7 en 8
Neen. Geactiveerd en legitiem zijn niet hetzelfde. Als jij deze tool gebruikt om een systeem bij te werken maakt dat nog niet dat je plots een legale versie van Windows 10 hebt.
Inderdaad. Hier bestaat de verwarring. Zolang je Windows 7 "Geactiveerd" is, kan je upgraden. Deze activatie kan echter op legale EN illegale wijze gedaan worden. Je hebt in het tweede geval nooit een licentie gekocht, maar toch ben je geactiveerd.

Wat ik niet begrijp is dat Microsoft niet kan of wil nagaan of jou activatie legitiem is tijdens de upgrade naar Windows 10. Zou toch eenvoudig moeten zijn voor hen?
Het boeit Microsoft niet heel veel als je een versie van Windows hebt waar je niet voor hebt betaald. Het verdienmodel ligt niet meer bij OS licenties voor consumenten maar elders. Azure, abonnementen op Office, Xbox etc - daar zit de poen. Zo lang mensen Windows gebruiken zal er niet snel een concurrerend platform opkomen waar mensen op overstappen. Microsoft weet ook dat niets heilig is (Nokia bijvoorbeeld) - wat illegale versies gedogen is voor hen prima. Als je maar naar Win10 gaat, dat scheelt Microsoft gedoe met het in de lucht houden van legacy.
thx, good to know, win 7 licentie koop je voor 10 euro op ebay, daarna upgrade naar win 10 dus ;)

[Reactie gewijzigd door HvanL op 18 januari 2018 18:23]

Je hoeft niet eens eerst Windows 7 te installeren.
De Windows 7 product key werkt gewoon bij directe installatie van Windows 10.
Ze willen idd iedereen overhebben naar Windows 10 omdat die veel meer data-mining heeft.
Niet alleen om die reden. Windows 10 is ook een stuk nieuwer dan het 9-jaar-oude Windows 7.
Het is de eerstvolgende versie van Windows die buiten support gaat vallen. Vista viel er vorig jaar buiten en XP wordt al sinds 2014 niet meer door Microsoft ondersteund.

[Reactie gewijzigd door Laloeka op 18 januari 2018 19:42]

Er zijn wel meer redenen dan data-mining:
- Windows store
- beter voor de support afdeling

Het grote geld halen ze wel bij de oem's en bedrijven. Thuisgebruikers moeten Windows gebruiken.
Dat is de beste marketing strategie.
(Daarom ook nooit gesnapt waarom ze zo geknoeid hebben met Windows Phone.)
Windows 10 professional 64 bit: 4,03 op amazon.de
Een windows 10 licentie koop je voor 5 euro. Geen omweg nodig ;)
Je vorige versie hoefde niet bepaald legitiem te zijn: Ik weet dat tot voor kort je een "upgrade" kon uitvoeren van een Windows 7 machine die NIET legitiem was, en je krijgt er ook een geactiveerde Windows 10 voor in de plaats. Of dit dan een "legitieme" Windows 10 licentie is weet ik niet, maar je hebt in elk geval een door Microsoft geactiveerde Windows 10 versie die geen hacks of dergelijke vereist om geactiveerd te blijven.

Vreemd dat Microsoft dit zo doet. Ze willen echt HEEL GRAAG iedereen op Windows 10 hebben. Als ik heb was zou ik bij de upgrade toch een goede "legitimatie-check" gestopt hebben.
Via de update tool krijg je wel een melding te zien dat de versie niet geactiveerd is, en je dus niet kan upgraden.

Welke manier om te updaten gebruikte je voorheen?
De Windows 7 machine is in dat geval "geactiveerd", echter niet op legale wijze (dmv een crack).

De Windows 10 update tool ziet blijkbaar het verschil niet, en geeft je een nieuwe activatie op de Windows 10, zonder daarna nog een crack te moeten installeren.

Aangezien de Windows activatie nu gelinkt is aan een unieke hardware ID (gelinkt aan het moederbord als ik me niet vergis), kan je zelfs Windows 10 blanco installeren op dezelfde hardware (zelfs na volledige formattering), en de activatie gaat automatisch via de officiële servers van Microsoft.

En het betrof hier Windows 7 Pro -> Windows 10 Pro.

Zoals hieronder aangegeven is het twijfelachtig of je dan een "legale" versie van Windows hebt. Hoogstwaarschijnlijk niet, maar het is in elk geval wel een door Microsoft geactiveerde versie, die op het zicht niet van legaal te onderscheiden is. (buiten dat je geen "factuur" kan voorleggen van ooit een Windows aangekocht te hebben)

[Reactie gewijzigd door lazershark op 18 januari 2018 20:52]

Absoluut niet, dit was gewoon een legitieme geactiveerde Windows 7 apparaat.

Edit: Die was meegeleverd met het apparaat overigens.

[Reactie gewijzigd door jetspiking op 18 januari 2018 21:07]

Ik denk dat we het over twee verschillende dingen hebben. Jij hebt het over het upgraden en activeren van een Legale Windows 7 naar een Legale Windows 10. Dit kan uiteraard gewoon.

Mijn punt is dat je ook met een illegale windows 7 kan upgraden naar Windows 10. Jij stelde hierboven dat je Windows 7 hiervoor "Legitiem" moet zijn, maar dat is niet het geval. Je kan een illegale windows 7 upgraden naar een semi-legale Windows 10. Wat vreemd is. (ik zeg semi-legaal, aangezien je uiteraard nooit betaald hebt, maar je ook geen cracks of workarounds nodig hebt voor de Windows 10 activatie, de activatie gebeurt gewoon officieel door Microsoft via de Microsoft servers).

[Reactie gewijzigd door lazershark op 18 januari 2018 21:56]

Echter houd ik het wel graag legaal en ben ik zeker niet van plan om Windows versies te piraten.
Nou ja ze geven win10 Home gratis weg ja. Dat is de demo versie. Voor Enterprise moet je nog steeds betalen.
Neen, ik spreek over een Windows 10 Pro versie. Lees hierboven.
Dat is de demo+ versie :P
Dat je nieuwe ge-upgrade versie van Windows geen melding hier van geeft betekent niet dat je nu ineens een legale Windows licentie bezit. Je hebt namelijk EULA overtreden. Je maakt zo dus eigenlijk van je legitieme versie van Windows een niet legitieme versie.
Dat ze dit in de praktijk waarschijnlijk nooit gaan controleren is weer een ander verhaal.
Denk het niet hoor, ik heb een PC van mij met niet legitieme windows 7 gewoon kunnen upgraden naar windows 10 .
Je hebt gelijk dat het kan, daarom ben je nog niet in orde licentiegewijs. Microsoft heeft zovele mogelijkheden ingebouwd om te kunnen upgraden die op vele verschillende manieren worden gebruikt dat het nu bijna onmogelijk is geworden om ze allemaal weer te sluiten. Zo krijg je van Dell bijv. een nieuwe Win81 sleutel wanneer ze je moederbord wisselen (nieuw moederbord vereist nu eenmaal een nieuwe OEM key). Zou MS niet langer toestaan dat je een Win8 sleutel gebruikt dan komt een Dell bijv. in de problemen of zouden ze al 2 keys moeten gaan leveren waarmee zij ook weer niet akkoord zullen gaan.
Echter als dit het geval zou zijn en zij dit niet zouden willen hadden ze al lang de update tool ook verwijderd denk ik. Qua al die mogelijkheden, tja, ze proberen toch zoveel mensen over te krijgen naar Windows 10.

Sowieso niet verkeerd wegens de beveiligingsupdates omtrent Meltdown en Spectre.
De media creation tool is geen update tool maar een tool zodat jij een clean install kunt doen op elk moment. Vroeger moest je zorg dragen voor je installatie media. Vandaag wordt alles digitaal verkocht dus moet MS je ook een mogelijkheid geven om je installatiemedia zelf te kunnen maken.
Er zit echter wel een upgrade functionaliteit in deze tool. Indien Microsoft niet had gewild dat je dit gebruikt om gratis te upgraden hadden ze wel iets van een verplichte invoer van een sleutel gevraagd lijkt mij.

Qua clean install: Daar is inderdaad de update tool ook voor geschikt om een ISO te creëren natuurlijk.
Die key lezen ze uit vanuit je huidige installatie, dus die geef je wel degelijk op.
Echter is dat een key van een oude Windows installatie.
Dell sleutel lijkt voor elke machine hetzelfde.

Download dell rescue dvd media maar eens installeer het op meerdere dells en vraag sleutel op.
En dat is meteen het probleem bij MS zoveel mogelijkheden met licensering, en dan heb je het nog niet eens over de server versies.

KMSpico een oude versie waar geen worm o.i.d. inzit werkt al vanaf win 7 ook op de server versies. Veel makkelijker. Zelfs de Dataserver versies zodat je onbeperkt hyper's en virtuele servers kan draaien.

Je bent alleen zo lang bezig om al die privacy zooi uit te zetten.
Enig idee of het opslaan van dit bestand voor later gebruik nog nuttig kan zijn?

Dit heb ik destijds wel gedaan met Windows Essentials 2012. Met de offline installer kan ik nog steeds Windows Movie Maker krijgen terwijl de officiële ondersteuning al lang beëindigd is.
Ik zou hem wel opslaan inderdaad. Het kan in ieder geval geen kwaad.
hoe zit dat nou met de key?
mijn al upgraded windows system 10 home is gecrasht na een windows update en vervolgens bij het opnieuw installeren krijg ik de melding ga naar je software leverancier of koop een nieuwe lisentie
Gewoon door klikken 'Ik heb geen licentiesleutel' oid en laten installeren.
Zodra Windows 10 na de installatie internet heeft zal hij binnen een dag of twee activeren (meestal direct binnen een minuut).
Zolang er maar een eerdere W10 installatie geactiveerd was op die computer welke dezelfde versie was (dus niet Pro/Home mixen etc.)

[Reactie gewijzigd door RGAT op 18 januari 2018 19:09]

Dat is enorm typisch. Zelf heb 1 Windows 8 tablet en pc geupgrade naar Windows 10. Ook heb ik een andere Windows 7 laptop geupgrade naar Windows 10. Deze draaien op de nieuwste software en geven verder geen meldingen.

Draaide deze eerst een andere (niet geactiveerde) Windows versie? Zo ja, dan kan het daaraan liggen. Om te kunnen upgraden dient je Windows versie namelijk al geactiveerd te zijn.
was Windows 7 home retail versie en gewoon gekocht. deze ge-upgrade naar 10 toen dat mogelijk was en verleden week na een update van Windows zelf gecrasht (zwart beeld). maar draai dar nu win 10 academic op werkt ook en is een toch een amd3 x6 systeempje wat bijna nooit gebruikt wordt
Als je geluk hebt wordt zelfs een niet legitieme versie van windows omgezet naar een geactiveerde versie van windows 10, ik heb het met eigen ogen zien gebeuren :)
Dat gaat mij dan weer een stap te ver, want dat is eigenlijk diefstal.

Het is natuurlijk wel zaak dat Microsoft duidelijk maakt wat wel en niet mag en ook dit soort bugs dus voorkomt.
Thanks! Had het helemaal niet meegekregen. Nu nog gratis kunnen upgraden. Zojuust geinstalleerd en de versie is geactiveerd :*

Edit: had een clean install gedaan. Daarvoor had ik al wel windows 10 via de 2016 upgrade.

[Reactie gewijzigd door karschoo op 18 januari 2018 21:56]

Ik heb nu met ruim vijf apparaten geupgrade naar Windows 10 via deze tool. Nooit problemen gehad, voor de zekerheid wel altijd backups van de bestanden gemaakt, maar nooit ook maar één pc die data kwijt was.

Edit:

Waaronder Windows 8(.1), Windows 7, Windows Vista en zelfs XP.

[Reactie gewijzigd door jetspiking op 18 januari 2018 17:51]

XP heeft nooit gratis upgrade gekregen?
Niet via de overlay in de taakbalk, maar je kunt dit wel doen via de update tool.
Kun je vanaf een bestaande legale XP installatie gratis upgraden naar 10 met de upgrade tool?
Ja, dit kan. Let wel: kies deze pc upgraden en bestanden bewaren.

Kan ook geen kwaad om even een backup te maken.
Zo ver ik weet is er geen enkele mogelijkheid om van XP rechtstreeks naar 10 te gaan, of ik moet iets gemist hebben..
Schrijf je nou dat het mogelijk is om Vista met deze upgradetool naar een geldige, geactiveerde Windows 10 te upgraden met de Vistalicentie?
Naar mijn weten is dit inderdaad het geval. Mits je beschikt over een legitieme Windows installatie inderdaad.
Ik was in de veronderstelling dat een Vista-key gebruiken voor de installatie niet wordt ondersteund, is er een afwijkende procedure voor? Ergens beschreven (linkje)?
Geen flauw idee, maar je kunt toch gewoon de update tool draaien?

Ik vermoed overigens dat Microsoft dit tijdelijk doet om alle oude gebruikers nog snel over te halen naar Windows 10
De laatste keer dat ik dit probeerde werkte dat niet, de Windows activeerde niet. maar voor een euro of 10 zijn er wel wat mogelijk dubieuze sleutels te koop overigens.
Dat valt allemaal best mee. De enige bloatware is Candy Crush een een paar andere spelletjes die je zo weer kunt deleten.

Qua spyware: Bron?

Ik moet bekennen dat ik Windows 10 erg fijn vind werken, het voelt zelfs sneller aan dat Windows 8.1, daarnaast is het startmenu terug en zijn er talloze functies die écht iets toevoegen naar mening.
Qua software en games; nergensast van.

Heb je van dat spyware verhaal een bron? Ik vermoed dat je het door de war haalt met de privacy instellingen.
Dat is natuurlijk een kwestie van de instellingen even nalopen.

Ja Microsoft verzamelt data, maar hun doeleinden zijn gelukkig niet hetzelfde als van de hacker (Laat ik het zo stellen: Microsoft zal dit niet op het dark web aanbieden)

Daarom weet ik wel wat ik erger vind, wat tijd erin moeten steken om privacy instellingen op orde te krijgen, of een échte hacker die spyware op mijn pc heeft geïnstalleerd waar je niets van af weet.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door jetspiking op 18 januari 2018 22:08]

Nee, data op het darkweb zetten zal MS zelf niet doen.

Echter is die data wel in het bezit van MS en kunnen ze dit met of zonder opdracht doorspelen aan eenderwelke regering...ligt je data alsnog op straat.

Er is ook nog de kans dat een boze werknemer een kopietje trekt van deze data bij MS en deze doorverkoopt aan eenderwelk persoon...ligt je data alsnog op straat.

En er zijn nog wel meer gevallen te bedenken waar jouw data op ongwenste plekken terechtkomt (al dan niet onbewust).

Weet je wat dit alles voorkomt? Deze data niet leveren aan MS. Kan niks of niemand ermee aan de haal gaan.

Maar goed, nu moet er dus geld worden betaald voor een besturingssysteem dat ook nog eens al mijn data doorstuurd, mij ondeugdelijk getestte updates/patches door de strot perst en binnenkort ook nog eens reclame gaat tonen in het startmenu en applicaties...

Windows 10 is op zichzelf helemaal geen slecht besturingssysteem. Dat is tenminste mijn ervaring in een testopstelling. Maar het zijn de huidige "randvoorwaarden" die me helemaal ongans maken over Windows 10. En zolang MS deze niet wegneemt, zul je mij mijn "daily driver" niet zien updaten.

Nu verwacht ik niet dat MS dit ooit zal gaan doen, het is tenslotte makkelijk geld melken van de user-base. Nu is MS een commerciele toko en hebben ze het volste recht om zo hun geld te verdienen. Of hun koffers met mijn geld worden aangevuld, dat is echter helemaal niet zeker, de testopstelling is uitgebreid met Linux machines en tot op heden testen die ook heel erg goed met de backend software die hier word gebouwd voor een groot deel van de West-Europese markt.

Keuzes, keuzes....
Ja nu zie ik daar helemaal niks in. maar wat gebeurt er als een van dezen bedrijven ooit in geld nood zit? failiet gaan en dan heb je nog steeds al die data. en dan is het opeens wel zo verkocht denk hoor.
Ik heb vandaag nog bij iemand een upgrade van Windows 7 naar 10 gedaan d.m.v. de Media Creation Tool. De tool is nog gewoon te downloaden vanaf de Microsoft website.
Ja, maar dat is net zo illegaal als een crack of een gekraakte versie downloaden... Software is niet als elk ander product wat betreft copyright, daar zitten andere regels aan vast in Nederland. Iets is pas legaal als je daar een geldige licentie voor heb. Een een license key is niet hetzelfde als een daadwerkelijke legale licentie hebben.

Dat zelfde speelt ook bij de super cheapo licenties, die gasten verdienen gewoon een paar tientjes aan het verkopen van illegale licenties.
Dude, ik installeerde het op de laptop die geactiveerd was met de licentiecode die op de sticker zat aan de onderkant van de laptop. Daar is niks illegaals aan.
Die licentie code is voor een de versie van Windows die op die sticker staat. Nu kon je die legaal omzetten naar eentje die geassocieerd is met Windows 10, dat kan nu niet meer volgens MS, dus niet legaal. Dat het wel werkt is een heel ander ding, dat maakt het nog niet een legale licentie.

Laat ik het anders stellen, als ik jou portemonnee vind op straat met je pin pas en een sticky met je pincode er op. Dat betekend nog niet dat ik legaal je rekening mag leeghalen, ook al kan ik dat wel.

Waar het op neerkomt is hoe jij en vele denken hoe de wet en licenties werken, niet de realiteit is. Echter is de kans dat je als consument daarmee gepakt wordt momenteel erg klein. Maar ook dat maakt het niet legaal.

De meeste ITers weten zelfs niet precies hoe het werkt en maken de verkeerde aannames.
De laptop was 100% op een legale wijze geactiveerd met Windows 7. Die tool heb ik vandaag op de officiële Microsoft site gedownload en uitgevoerd. Er stond helemaal niks bij over dat iets verlopen was. Ze boden immers zelf de download aan.

Vertel mij nou eens wat ik illegaal heb gedaan? Want je kraamt momenteel onzin uit.
Wat mij betreft heb je inderdaad niks illegaals gedaan. Ik begrijp niet dat mensen hier beginnen te roepen dat dat illegaal is nu. Als de tool nog gewoon te downloaden is via de website van Microsoft én de upgrade wordt uitgevoerd met als resultaat een geactiveerde Windows 10, dan ligt dat aan Microsoft. Microsoft moet maar hun zaakjes op orde hebben en de tool offline halen en hun achterliggende systemen configureren om upgrades niet meer toe te laten. Simpel. Wat is me dat nu. Moet niet gekker worden.

[Reactie gewijzigd door Horrorist618 op 18 januari 2018 22:04]

En hoe moet een gebruiker dat weten?
Microsoft liet de pagina nog online staan, laat gebruikers de tool nog downloaden en activeerde de Windows licentie. Gebruiker heeft Microsoft tools gebruikt om de upgrade te doen, waarbij Microsoft hem niets in de weg legde.
Als dit voor een rechtbank zou komen, krijgt Microsoft hoogstwaarschijnlijk ongelijk om de redenen die ik net opnoemde. Microsoft heeft ook de verantwoordelijkheid om hun eigen tools terug af te sluiten als zij zeggen dat het niet meer mag.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 19 januari 2018 08:11]

#1 licenties worden meestal opzettelijk zo moeilijk mogelijk gemaakt
#2 waar heeft dit nu met copyright te maken?
#3 niks onderbuik, als jij eerst iets gratis aanbiedt, en daarna zegt dat het niet meer mag, maar alle mogelijkheden blijft geven om het gratis te krijgen, dan sta je zeer zwak in een rechtszaak. Heb jij al eens een rechtszaak meegemaakt, ik wel.
Beleid van MS is heel raar. Eerst 0€, nu 259€ (Pro). Apple heeft van OSX tientjeswerk gemaakt, en vaak ook gratis. Dat is met hun idiote update tempo prima. Bij MS zit er geen visie achter, juist laatste restje dat blijft hangen op 7/8 is duur. Kom ze tegemoet en kijk nog eens goed naar hun bezwaren voor 10.
Voor mij precies andersom:-)
Een Windows 10 Pro license kost op Ebay iets van $6. In hoeverre het helemaal 100% is weet ik niet, maar het werkt perfect.
Dat is zeker 0% legaal. Ga maar eens navragen bij MS. Dat zijn gewoon gasten die geld verdienen aan illegale keys. Niet anders dan een crack of gekraakte versie downloaden.
Goedkope licenties zijn meestal VLK/MSDN (al dan niet ergens buitgemaakt).
Ik zie daar soms verkopers die al jarenlang bezig zijn met duizenden reviews. De prijs is dermate laag dat je je inderdaad kunt afvragen of het legaal is. Aan der andere kant vraag ik me ook af of MS/Ebay het zouden toestaan dat echt illegale keys worden verkocht. Ze doen het niet stiekem ofzo... Die Amerikanen zijn daar toch erg fel op...

Een simpele search op Office 365 geeft ook honderden resultaten. De goedkoopste die ik zie kost $4, Lifetime subscription...
Nee dat klopt niet helemaal, dat zijn keys die eigenlijk bedoeld zijn voor reparaties, zoals wanneer een laptop/pc gecrashed is en de oorspronkelijke key niet meer te achterhalen is. Dus de keys zelf zijn niet illegaal, maar de methode waarmee ze verkocht worden wel.

Kijk maar goed in de disclaimer van de meeste ebay aanbieders, daar staat dan een tekst bij zoals :
AS PER EBAY RULES ON OEM SOFTWARE "Original equipment manufacturer (OEM), bundled, or recovery software, is included with the purchase of new computer hardware. It is eBay policy that sellers can't list these types of software unless they are selling it with the original hardware." THE ORIGINAL MACHINE IS INCLUDED IN THE SALE. please arrange to collect computer
Klopt natuurlijk voor geen meter maar blijkbaar doet Microsoft er weinig aan om dit tegen te gaan.
OEM keys, inderdaad. Legale keys, maar eigenlijk bedoeld voor systeembouwers; net als de OEM keys die je bij je Dell of HP krijgt.
Niets is gratis natuurlijk, ook Microsoft Windows is dat niet. En dat zegt iemand die vrijwel alles op een Chromebook tikt. :-)
Sommige OS-en zijn wel degelijk gratis.
Getikt vanaf mijn raspberry-pi.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee