Windows 10-upgrade is eenvoudig gratis via toegankelijkheidspagina te verkrijgen

Hoewel de periode voor het gratis upgraden naar Windows 10 op 29 juli verstreek, is het besturingssysteem alsnog te verkrijgen via een speciale pagina van Microsoft. Om deze versie te downloaden, moeten gebruikers alleen aangeven dat zij gebruikmaken van toegankelijkheidsopties.

windows 10Microsoft had de mogelijkheid al eerder aangekondigd, maar vermeldde daar niet bij hoe lang de deadline voor deze manier van upgraden is verlengd en op welke manier deze upgrade zou plaatsvinden. Op een speciale pagina kan de upgrade naar Windows 10 verkregen worden. Daar blijkt nu echter geen bijzondere handeling voor nodig, anders dan een verklaring gebruik te maken van 'ondersteunende technologieën'. Daarna is er de mogelijkheid om het setup-bestand direct te downloaden.

De categorie voor ondersteunende technologieën blijkt vrij breed. Zo valt volgens Microsoft het hanteren van sneltoetsen al onder dit soort gebruik. De upgrade naar Windows 10 was lange tijd gratis, maar kost nu 135 euro voor de Home-versie en 279 euro voor de Pro-versie. Het blijft onduidelijk hoe lang de mogelijkheid tot het uitvoeren van een gratis update beschikbaar zal blijven.

Uit cijfers van Net Applications blijkt dat het aandeel van Windows 10 inmiddels boven de twintig procent is uitgekomen met 21,13 procent. Er is geen grote piek waar te nemen in de maand juli, maar dat kan ook te maken hebben met het moment van de meting. Het aandeel van Windows 7 neemt langzaam af, maar het blijft het meest populaire besturingssysteem met een percentage van 47 procent. Windows XP blijft vrij hardnekkig rond de tien procent hangen. De groei gaat niet helemaal volgens de verwachtingen van Microsoft, zo schrapte het bedrijf onlangs de doelstelling van 1 miljard Windows 10-apparaten in 2018.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

01-08-2016 • 11:48

281

Submitter: Dav1d

Reacties (281)

281
263
143
6
0
76
Wijzig sortering
Wat ik vernomen heb ik dat de Windows 7 en Windows 8 keys niet meer werken bij een volledige herinstallatie van Windows 10. Iets wat Windows 10 vanaf de November update wel deed.

Dat betekend dat Windows 10, als je een geldige activatie had in het verleden, alleen via het update principe werkt. Dus eerst Windows 7 of Windows 8 activeren, en dan kiezen voor Windows 10 upgrade (http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=799445)

Maar wat vervelend is dat de Nederlandstalige Microsoft helpdesk, hun OEM klanten met een kluitje in het riet stuurt. Als klanten Windows 10 opnieuw willen installeren, dan lopen ze tegen het probleem aan dat de Windows 7 of Windows 8 key geblokkeerd lijkt te zijn. Het antwoord van de Microsoft helpdesk luidt: "Neem maar contact op met de fabrikant van de pc. Die verstrekken wel een nieuwe key".
Iets wat niet gaat werken omdat alle Win7 en Win8 keys niet meer werken, maar ook dat OEM leveranciers geen meerdere keys/licenties verstrekken alleen omdat Microsoft ze zelf geblokkeerd heeft. Je merkt toch direct dat het zo'n ingehuurd call center is.
En jullie noemen zichzelf "Tweakers".

1.) C:\Windows\System32\spp\STORE > dit is je licentie namelijk. Gelieve deze te backuppen.
2.) Windows installeren en deze bestanden weer terug zetten.
3.) En te activeren zodra er een internetverbinding is.
Dit is al sinds jaar en dag zo!
Vanaf de Windows 10 Anniversary Update heb je in settings/activation de optie om je key te koppelen aan een Microsoft Account. Je kunt dan een licentie voor en na een reparatie c.q. aanpassing koppelen en op die manier op een ondersteunde manier een geactiveerde Windows 10 PC behouden.

[Reactie gewijzigd door Pwigle op 24 juli 2024 20:02]

Uhm nee. Je kan bij het invullen van een product key met een verse installatie gewoon klikken op "Dit later doen" en Windows zal dan vervolgens gewoon vanzelf activeren als die PC al ooit Windows 10 heeft gedraaid.
behalve bij het vervangen van een moederbord
Wat het dan ook niet meer diezelfde PC maakt.
Want? Als ik exact hetzelfde type bord koop omdat m'n oude kapot is gegaan en daarbij ook de data op m'n ssd corrupt heeft gemaakt en voor de rest alles nog hetzelfde laat is het niet meer dezelfde PC? (denk daarbij aan het - blikseminslag --> voeding kapot -> bord kapot -> SSD krijgt geen stroom meer -> dag OS! - scenario).

er zijn genoeg legitieme reden om het bord te vervangen zonder de rest van de hardware te wijzigen.

Sterke nog. ik durf te stellen dat het upgraden van Voeding, CPU, RAM, GPU en SSD/HDD het nog minder dezelfde PC laat zijn dan alleen het vervangen van Mobo.
Windows 10 zit gekoppeld aan het moederbord, dus in principe zou je alle onderdelen kunnen vervangen zonder je licentie te verliezen. Mocht je nou toch een ander moederbord er in zetten, neem dan even contact op met microsoft en ze regelen vrij snel dat het weer in orde komt. In alle andere gevallen van een herinstallatie van windows 10, geen key invullen en na installatie activeert het automatisch (mits je ooit eerder win 10 met dat moederbord hebt gehad en mits je een internetverbinding tot stand hebt gebracht uiteraard).
"...neem dan even contact op met microsoft en ze regelen vrij snel dat het weer in orde komt..."

Zo gemakkelijk maakt Microsoft het niet. Als bij introductie van Windows 10 zijn OEM builders bezig geweest een statement te verkrijgen hoe het met activatie na een reparatie binnen garantie zit. Enige melding die terugkomt is: "OEM mag geen andere licentie vergeven, anders dan die bij levering is inbegrepen". Dat wil dus zeggen dat het Windows 10 upgrade programma in zijn geheel bij Microsoft ligt en de opties voor licentiebehoud na een reparatie heeft men tot 2 augustus zich niet over uitgelaten.

Na 2 augustus stelt microsoft dat de eindgebruiker maar moet aantonen dat het om dezelfde machine gaat en dat de het tussen 29-7-2015 en 29-7-2016 geupgrade is geweest. Het koppelen aan je Microsoft account is een hulpmiddel, maar biedt natuurlijk ook geen garanties.
Dan bel je even naar Microsoft, legt het uit en dan zeggen ze: "ok".
Heb hetzelfde gehad, zelfs met mijn Windows 7 OEM.
Ik moest wat extra codes inkloppen die je doorkrijgt en klaar.
Misschien had ik geluk en een meegaand persoon aan de lijn gehad.

[Reactie gewijzigd door airell op 24 juli 2024 20:02]

wat als je een retail versie van Windows 8.1 hebt geüpgrade hebt (zoals bij mij het geval is) normaal niet zou mogen uitmaken
En dat is precies het issue. Wat als het moederbord omgeruild moet worden bij een repair, ook al is het hetzelfde type.
Je hele Windows 10 licentie is gekoppeld aan je vorig hardware id, dus het heeft totaal geen zin om deze op te slaan. Enige wat helpt is wat wat Pwigle ook al zei: koppelen aan een Microsoft account. Want een eindgebruiker moet blijkbaar aan Microsoft kunnen aantonen dat hij van het upgrade programma gebruik heeft gemaakt voor 29-7-2016, voor een machine waarbij hij ook moet aantonen dat het om dezelfde pc's gaat (na reparatie)
Je hebt geen key nodig bij herinstallatie. Als je Windows 10 installatie geactiveerd is (wel een voorwaarde), dan kun je zonder key vanaf scratch installeren en activeren. Hij zal met MS contact maken en dan de bestaande (en geldige) key en activatie ophalen.

Op het moment dat je een key invoert tijdens de installatie maak je het jezelf alleen maar moeilijk, want deze horen het ook niet meer te doen: je hebt de Windows 7 installatie die bij die key hoort namelijk al geupgrade, dus daarmee zou je dus in principe die procedure niet nogmaals mogen uitvoeren, aangezien Windows 10 die key niet nodig hebt (zie boven).
Sowieso mag je met een OEM key niet naar MS bellen. De ondersteuning van een OEM versie van Windows moet vanuit de fabrikant gebeuren. Enkel in geval van retail keys valt het leveren van ondersteuning onder verantwoordelijkheid van Microsoft.

Indien je Windows 10 opnieuw wenst te installeren (maw, die heeft reeds geïnstalleerd gestaan op dezelfde machine) dan dient deze installatie zichzelf te activeren zonder noodzaak voor een sleutel. De sleutel wordt namelijk samen met een hardware ID online opgeslagen.
Werkt dat ook als je een component van je PC vervangt?
IIRC wordt er met UEFI systemen het een en ander opgeslagen in de uefi chip en heeft de hardware verder weinig invloed.
Helaas niet, ik had een geactiveerde W10 op mijn laptop heb vervolgens het scherm vervangen, geheugen bijgestoken en de hardeschijf vernieuwd. Daarna was W10 niet meer geactiveerd. Dit was ook via UEFI geinstalleerd.

Ik moet wel zeggen dat ik toen natuurlijk een nieuwe installatie heb uitgevoerd op die nieuwe harddisk maar dat mijn hardware ID opgeslagen bij MS dus geen match meer was.

[Reactie gewijzigd door mkools24 op 24 juli 2024 20:02]

..ff via telefoon activeren i.p.v. internet.
Ja gedaan toen kreeg ik echt zo'n helpdesker aan de lijn die zei dat ik een nieuwe code moest kopen :') Toen maar weer W7 technet geinstalleerd, geactiveerd, 10 erover en werkt weer :)
Omdat de code die je voor de computerstem hebt ingeklopt niet werd geaccepteerd? Ik denk dat je het telefoonmenu verkeerd hebt gebruikt? Verklaar je nader zou ik zeggen.
Je hebt geen code. Mijn laptop draaide een geactiveerde W7, die heb ik geupgrade naar Windows 10. Dan krijg je geen code maar wordt die gewoon geactiveerd. Vervolgens harddisk vervangen, W10 opnieuw geinstalleerd en werd niet geactiveerd.

Toen MS gebeld die zeiden dat mijn hardware ID geblokkeerd was en ik moest een nieuwe key kopen.
Dat werkt dus niet als je je moederbord vervangt...
In principe wel. Geen idee hoe MS alles berekend maar men was vroeger ook in staat om het aantal wijzigingen dat je doorvoerde te loggen. Zou me dus niet verbazen dat men van verschillende onderdelen een unieke ID opslaat.
Sowieso mag je met een OEM key niet naar MS bellen. De ondersteuning van een OEM versie van Windows moet vanuit de fabrikant gebeuren. Enkel in geval van retail keys valt het leveren van ondersteuning onder verantwoordelijkheid van Microsoft.
En wat als je nou zelf je pc in zelf gekozen onderdelen bij de pc boer haalt samen met een OEM licentie en deze zelf assembleerd/installeerd? Dan is er namelijk geen systeemfabrikant die je support kan leveren.

[Reactie gewijzigd door Frappuccino op 24 juli 2024 20:02]

Dan ben je zelf verantwoordelijk, natuurlijk. Dat is de essentie van een OEM licentie, dat er geen support met de licentie meegeleverd wordt omdat de doelgroep zelf de support aan hún klanten levert.
Klopt, echter de gratis upgrade maakt dat de Windows 10 een retail of OEM via Microsoft wordt. Deze is namelijk niet door de computerfabrikant uitgegeven maar door Microsoft.

Ik heb dit zelf ervaren met een notebook van HP waarbij kennelijk het systeembord vervangen is. HP distantieerde zich echter van heractivering en verwees naar Microsoft. Overigens was het heractiveren via Microsoft Clearing House geen enkel probleem. Alles met voice response, nummerblokken invullen en gelijk een activeringscode terug.

[Reactie gewijzigd door Sleurhutje op 24 juli 2024 20:02]

Echt wel. Ik quote van de site van Microsoft:
Kosteloze ondersteuning. Gebruikers van voorgeïnstalleerde Microsoft (OEM) software kunnen gebruik maken van kosteloze Microsoft support, wanneer het probleem direct gerelateerd is aan één (of meer) van de volgende onderwerpen:
•PC problemen na het installeren van een update vanaf Microsoft Windows Update
•Problemen bij het installeren van een Windows Service Pack
https://support.microsoft.com/en-gb/gp/oemcontact/nl

Activatie issues met Mainbaord replacement keys (nieuwe product key in bios - gekoppeld met hardware id wat vanuit reperatiecentrum's naar microsoft servers wordt verzonden) kunnen in sommige gevallen voor issues zorgen. En in dat geval kan SLUI 4 geprobeerd worden om de key handmatig in te voeren. En anders rest er echt niet anders op met OEM om naar Microsoft te bellen
Is dat zo?
Als ik een laptop bij de Mediamarkt koop van HP (ik noem maar iets hoor) en stel er is iets mis met die key, dan heb ik de keuze: of ik ga naar de mediamarkt waar ze het gaan oplossen, of naar HP.
Microsoft heeft mij die code niet verkocht, maar HP (of de mediamarkt, this maar hoe je het bekijkt).

Ander voorbeeld, als ik een Samsung telefoon koop, waar een 4G Huawei chip in zit (ik noem maar iets hoor), en stel mijn 4G werkt dan niet meer, moet ik dan bij Huawei aankloppen omdat het hun chip is? Of bij de winkel waar ik het product gekocht heb of desnoods bij Samsung?

Ik kan wel Huawei bellen, maar hun verwijzen mij door naar de winkel of Samsung. Of dat een ingehuurd callcenter is of niet staat daar volledig los van..
Of mis ik iets? :P

Stel (maar dat haal ik persoonlijk niet uit jouw reactie) jij hebt de code bij Microsoft besteld, en stel daar zijn problemen mee, ja dan begrijp ik wel dat je Microsoft belt. En dan zou het vreemd zijn als hun jou naar iemand anders doorsturen, daar waar jij de product persoonlijk bij Microsoft gekocht hebt.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 24 juli 2024 20:02]

Ik heb zelf ook gebeld met microsoft.
Omdat ik het allemaal maar een wazig verhaal vond.
En die zeggen gewoon ook dat ik de fabrikant moet bellen van de computer of zij me een nieuwe key zouden geven.
Fabrikant is in dit geval medion.
Ik heb nu windows 10 erop staan zolang dat hij draait, daarna zal ik teruch terug moeten naar windows 8.1.
Ik heb nu windows 10 erop staan zolang dat hij draait, daarna zal ik teruch terug moeten naar windows 8.1.
"Daarna??" Waarna dan? Sorry, maar ik snap echt niks van je laatste zin.
Je mist de tekst zolang hij draait
Als het systeem er om wat voor reden dan ook mee ophoudt, denkt rjmno dat hij bij herinstallatie terug zal moeten naar Win8.1.
dat dat niet klopt is al uitgelegd door Loller1 en afterburn :)
Windows 10 is geactiveerd op dat systeem en blijft geactiveerd. Wanneer je Win10 opnieuw zou installeren zal deze zich tijdens installatie (indien verbonden met het internet) verifiëren en activeren zonder tussenkomst van de eindgebruiker.

Dat MS geen ondersteuning geeft klopt. In geval van een OEM licentie is het de OEM die de ondersteuning moet geven.
Geen grote verrassing omtrent de 10% van Windows XP. Onlangs nog kleine vereniging gezien die een vaste computer hebben in een jeugdhuis waar nog gewoon XP op gedraaid wordt omdat het een te grote investering is om een vaste pc aan te schaffen en weer volledig in te stellen. Ok, 300 euro kan je al mee vooruit, maar voor de vereniging is de huidige computer meer dan voldoende (was enorm snel) en hebben ze ook geen gevoelige gegevens erop staan. Dit zal nog een tijdje blijven lijkt mij.
Vergeet Ahold niet! Vroeger zaten PC's verstopt op kantoor, maar tegenwoordig plaatsen de meeste winkels van Albert Heijn een console ergens in de vestiging waar personeel op kan inloggen voor voorraadbeheer of iets dergelijks. Ik zie ze er meestal een soort Excelsheet op bekijken en een ander programma dat er op lijkt tenminste.

Deze PC's draaien op Windows XP, viel mij recentelijk op door een screensaver. Ik ben toen eens dichterbij gaan kijken toen iemand er op bezig was en het bleek inderdaad om XP te gaan.

[Reactie gewijzigd door Tralapo op 24 juli 2024 20:02]

Logisch toch? Waarom nieuwe licenties kopen voor honderden PC's (elke winkel 1), als je ook gewoon de oude licenties van het hoofdkantoor kan gebruiken? Die PC's in de winkel hoeven toch praktisch niets te kunnen. Waarschijnlijk lopen alle kassasystemen van praktisch alle winkels ook nog steeds op XP.

[Reactie gewijzigd door timmiej93 op 24 juli 2024 20:02]

(Als het goed is) loopt bij onze AH het kassasysteem op (een versie van) Debian

[Reactie gewijzigd door MrFax op 24 juli 2024 20:02]

De "normale" kassa's draaien inderdaad Debian. De zelfscankassa's (in ieder geval die van Wincor Nixdorf) draaien een aangepaste versie van CentOS. Alles wordt overigens onderhouden door NCR ;)

[Reactie gewijzigd door oohh op 24 juli 2024 20:02]

Zou me weinig verbazen. Debian wordt vaak gebruikt als iets echt stabiel en betrouwbaar moet werken. En hoewel ik er bij blijf dat kennis van het systeem voor de meeste werknemers zowiezo al overbodig is, gezien ze niets complex hoeven te doen, hebben werknemers een erg specifieke manier van interfacen met het systeem dat niet inherent is aan het OS, maar aan de software die erop draait. Die hoeven in dit geval al helemaal geen kennis van het OS te hebben. De enigen die met Linux overweg moeten kunnen zijn administrators, maar je mag wel aannemen dat een groot concern de AH een legertje technici met kennis van zaken inhuurt. Misschien niet in ieder filiaal, maar er zullen er vast wel eens aantal in elk gebied zijn zodat er bij problemen redelijk snel iemand ter plaatse is.
De enigen die met Linux overweg moeten kunnen zijn administrators, maar je mag wel aannemen dat een groot concern de AH een legertje technici met kennis van zaken inhuurt. Misschien niet in ieder filiaal, maar er zullen er vast wel eens aantal in elk gebied zijn zodat er bij problemen redelijk snel iemand ter plaatse is.
Dat 'legertje' bestaat uit 3 (drie) administrators. Ze beheren samen duizenden Linux-machines.
Ter plaatse (in een filiaal) is er nooit één. Niet nodig.
Michael Knight Moderator Consumentenelektronica @MrFax1 augustus 2016 14:07
Correct, de loterijsystemen zie je ook nog wel eens booten daarmee als je vroeg bent bij AH! :-)
Dat is inderdaad hoe ik erachter kwam dat ze Debian draaien. Bij het vroeg zijn kan je nog wel eens op het scherm de OS zien booten en dan zag je inderdaad verwijzingen naar Debian.
Waarom?

- Omdat al die PCs mee in het netwerk hangen natuurlijk met alle mogelijke risico's die er bij horen.
- Omdat XP helemaal geen OS is dat is opgebouwd rondom beveiliging
- Omdat het niet meer ondersteund wordt?
Ik mag toch hopen dat de kassa systemen op een eigen netwerk draaien en niet in verbinding staan met het internet. Dat is gewoon vragen om problemen ook al gebruik je windows 10.
Welk netwerk het is maakt eigenlijk al niet meer uit. Uiteindelijk zal er altijd een centraal toegangspunt zijn dat alles samen verbind. Het compromiteren van de kassa kan voldoende zijn om een weg te vinden naar een volgend systeem. Gewoon een kwestie van alle domino steentjes 1 voor 1 te laten omvallen.
Dat zou dan wellicht ook xp embedded kunnen zijn?

Volgens mij draaien er nog veel geldautomaten op xp :+
Altijd leuk om een geld automaat te zien met een bsod
Albert heijn is recentelijk overgestapt op Windows 7.
Klopt. Ikzelf werk bij de AH (servicebalie en kassagebeuren) en meeste computers draaien inderdaad nog XP, hoewel de systemen momenteel gefaseerd overgezet worden op WIndows 7. Inderdaad ja, Windows 7.

De kassa's zelf, de zelfscanpalen en de computer waar de medewerker van de zelfscanbalie achter staat, draaien een of andere vorm van Linux. Ik heb ze vaak genoeg opnieuw moeten opstarten, en dan zie je al die leuke dingetjes voorbij komen~

Van het Windows gebruikerssysteem wordt niet echt gebruik gemaakt (iedereen logt in onder de user "gebruiker" en het wachtwoord is overal hetzelfde) De computers zijn voor zover ik gezien (en geprobeerd heb :P ) wel goed vergrendeld. (Firewall zit potdicht, onnodige applicaties verwijderd etc.. etc...,)

Echter om echt met winkelzaken aan de gang te gaan dienen medewerkers wederom in te loggen in een applicatie genaamd AH Plaza met de schitterende 1997-grijze-blokken-interface. En daar heeft iedereen wel een apart wachtwoord voor. Verder wordt er wordt ook veel in Excel gedaan maar dat verschilt per filiaal.

Toch vraag ik me persoonlijk wel af hoe kwetsbaar het systeem is voor bijvoorbeeld een besmette USB-stick of iets dergelijks. Ik ga er van uit dat de USB-poorten uitgeschakeld zijn maar ik heb het nog nooit geprobeerd (en ik ben het ook niet van plan :) ).
Van het Windows gebruikerssysteem wordt niet echt gebruik gemaakt (iedereen logt in onder de user "gebruiker" en het wachtwoord is overal hetzelfde)
zeer interresante informatie :) ik denk dat het de komende tijd wat drukker word aan in de kassa
Toch vraag ik me persoonlijk wel af hoe kwetsbaar het systeem is voor bijvoorbeeld een besmette USB-stick of iets dergelijks. Ik ga er van uit dat de USB-poorten uitgeschakeld zijn maar ik heb het nog nooit geprobeerd (en ik ben het ook niet van plan :) ).
ik vrees van niet, ik was laatst bij een overheidsinstelling om de presentatie van mijn vader werkend te krijgen op windows xp (zeer beveiligd, en zwaar aangepast, met hier en daar wat lichte tot grotere systeem ergenissen) ook daar kan je alles inpluggen wat je wilt. er hoeft maar 1 besmette usb in te gaan en de hele boel kan plat liggen.

de upgrade is invoudig, maar dan word het os clean geinstaleerd en mag er eerst een hoop aan het os geklooit worden om alle overbodigge zaken weg te halen, de bedrijfsapplicaties bij te werken en de beveiligging in orde te hebben. en het daarna uit te rollen naar andere computers. Misschien zijn ze al verschillende jaren bezig met een win7 systeem, dat ze momenteel aan het uitrollen zijn terwijl ze naast het uitrollen van win7 hun windows 10 modificatie aan het ontwikkelen zijn.

[Reactie gewijzigd door ard1998 op 24 juli 2024 20:02]

Er was speciaal voor embedded systemen een "Windows XP Embedded" versie beschikbaar. Deze versie is fors gestript. Als gevolg daarvan is het makkelijker te supporten, en leverde Microsoft tot begin dit jaar nog security updates.
Anoniem: 732079 @svennd1 augustus 2016 12:05
Linux werkt niet voor iedereen even goed omdat sommige mensen toch specifieke software of zelfs games kunnen hebben of daar wens naar hebben.
Probeer op een Linux systeem maar spellen als GTA 5 of Call of Duty te spelen.
Ja want op de vaste pc van de vereniging met Windows XP kan je wel GTA5 spelen. Beetje raar voorbeeld.
Anoniem: 732079 @Nogne1 augustus 2016 12:13
Buiten dat om is er vaak echt specifieke software aangeschaft dat niet beschikbaar is voor Linux computers en je moet wel kennis hebben van Linux om ermee te kunnen werken.
Je moet altijd kennis hebben van het OS dat op je computer draait. Of het nu Linux, Windows of Mac is. Heb je dat niet dan ben je altijd op anderen aangewezen.
Maar voor Linux gaat die kennis nog een stap hoger.
Nee hoor, Linux mag dan wel wat anders zijn dan Windows, het is daarom niet echt moeilijker.
Voor leken echter wel.. vooral als je goed wilt weten hoe updates werken, hoe je software installeert etc.
Uh, nee. Het is zo te zien een tijdje geleden dat je Linux gebruikt hebt? Updaten en software installeren gaat (al jaren) gewoon via een software center en daar heb je als eindgebruiker weinig tot geen omkijken meer naar.

Zie hier het software center in kwestie (mijn machine).
Anoniem: 732079 @sfranken1 augustus 2016 14:43
Ziet er strak en goed verbetert uit.. welk Linux OS is dat?
Fedora 24

[Reactie gewijzigd door sfranken op 24 juli 2024 20:02]

Linux is kwa gebruik niet moeilijker dan Windows of Mac OSX zolang je alles met de muis kan doen, maar zodra je een probleem hebt met een driver, of zelfs een simpel probleem met de instellingen van het beeld dan ben je vaak al in Terminal aan het werken om het probleem op te lossen. En dit is over de jaren heen niet verbeterd, terwijl ik bij Windows wel merk dat hij een duidelijk antwoord kan geven waar je moet zoeken met je probleem. Geen internet? dan geeft Windows al netjes aan of het bijvoorbeeld aan de router of modem zou kunnen liggen.
Bij de meeste problemen die regelmatig voorkomen moet geen Terminal of Cmd nodig zijn, dus op dit gebied blijft Linux achterlopen. Zelfs op mijn Raspberry met Raspbian moest ik al Terminal in alleen al om het beeld goed te zetten. Dus alles behalve gebruikersvriendelijk. Daarnaast moet ik regelmatig internet op om wat commandoregels te kopieren en plakken in terminal om een stukje software te installeren.

Ik heb in het verleden al met Suse en Ubuntu veel gespeeld en elke keer liep ik weer tegen problemen aan dat gewoon niet elk stukje hardware goed ondersteund werd. Verder ook gemerkt dat met open software de helpdocumentatie niet altijd goed bijgewerkt is, Openoffice verwees mij bijvoorbeeld in de helpdocumentatie naar een menu optie wat gewoon niet eens bestond.
In een clubhuis. Op Windows XP. Welke software dan? Tomb Raider?
Voorbeeldje: Financieele tools, planning tools, kasboeken, ledenadministratie ... :)
Ja, dat is namelijk in eigen beheer. Dan is het dus precies duidelijk wie over alle gegevens beschikt, en waar ze zich bevinden.
Dus alle Windows XP pc's zijn veilig, want in eigen beheer?

#gerustgesteld
Dus alle Windows XP pc's zijn veilig, want in eigen beheer?

#gerustgesteld
Niet alle pc's zijn netwerk gekoppeld ....
Ons buurthuis deed de administratie tot vorig jaar op een XP machine, en liep over en weer met een usbstickje.

Veilig, misschien niet.
Maar het werkte voor die man en de vereniging, niet alles hoeft online te gebeuren.

Nu gebruiken ze een pakket wat er via de basisschool is geplaatst, een windows10 machine, en het enige 'voordeel' wat ze zelf zien, is dat het allemaal een stuk vlotter terug te vinden is.Maar nog steeds geen internet op die pc ;)
Of het veilig is, is een tweede.

Het punt hierin is dat er software word aangeschaft, het liefste voor zo min mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan onze vrienden van davilex... Die maakte dit soort software, voor kleine clubs e.d. betaalbaar.

Vaak kon je voor een 10-20 euro al een pakketje hebben. Maar ondersteuning, meestal hebben dit soort pakketten het niet. Vaak zijn ze zo slecht geschreven dat een nieuw OS niet te gebruiken is, of dat data niet of nauwelijks te migreren is, zeker niet voor eindgebruikers.

Het aanschaffen van een nieuwe pc met windows 10 (300-500 euro), en dan nieuwe software, inclusief overzetten (Waar ze vaak iemand voor in moeten huren, omdat ze het zelf niet kunnen, zeg 100-400 euro), word voor kleine verenigingen en clubs teveel.
Lekker simpele reactie. Want iedere boekhouder/administrateur bij een vereniging is tweaker/poweruser :z

Gemiddelde vereniging heeft 0 inzicht wat veilig is op computergebied en wat niet. Daar is geen interesse in (want het draait...) en geen budget voor.
Dat een vereniging 0 inzicht en budget heeft geloof ik graag, maar je maakt mij niet wijs dat alle verenigingsleden digibeet zijn. Ik ken zelfs een vereniging met vrouwen van 75+ en zelfs daar weten ze dat Windows XP uit den boze is. Ze hebben dan wellicht niet de kennis om zelf te upgraden, maar er is altijd wel een zoon / kleinzoon / aardige buurman in de buurt.

0 inzicht en 0 budget is geen argumentatie.
Kennis van Linux nodig om ermee te werken? Misschien is dat waar voor de administrator, maar als die niet kan uitvinden hoe Linux werkt weet ik niet of die geschikt is voor zijn werk. De gemiddelde persoon hoeft niet veel meer te kunnen dan Firefox opstarten, en als iemand dat op Linux te moeilijk vindt, dan gruwel ik als ik eraan denk hoe zo'n persoon een overstap naar Windows 10 moet vinden. Wat betreft de grafische interface is het verschil tussen Windows 10 end voorgaande versies groter dan tussen de meeste Linux DE's en eenderwelke versie van Windows.
Wie gaat er in een verenigingshuis nou Linux leren te gebruiken? Niet iedereen is een Tweaker.
Niemand, dat zeg ik toch ook niet. Ik geef alleen aan dat het voorbeeld wat word gegeven niet helemaal juist is.
Geloof me, zo lastig is die overstap niet. Met een half A4-tje en 20 minuten uitleg kom ik tot nu toe een heel eind ;) En onze vereniging is best groot..
Wie gaat er in een verenigingshuis nou Windows 10 leren te gebruiken? Niet iedereen is een Tweaker.
ja linux in een jeugdhuis, daar kennen ze ook lekker veel van pc's enzo. Ook al de dj software draait zonder twijfel zonder problemen op een lintel pc.
Mijn ervaring is als het niemand is met een doorgedreven it-kennis, geen lintel. Zelf de "gemakkelijke" distro's geven teveel problemen in kleine organisaties wanneer er niemand is met kennis ter zake.
Vandaar het vraagteken, als je nu nog een XP wil draaien dan weet je dat je niet goed bezig bent. Een alternatief is Linux, hiervoor is geen doorgedreven it kennis nodig, en dan nog, we zitten hier toch op tweakers ?
EN waarom is Linux een alternatief tegenover XP, als je dan toch moet upgraden dan kun je dus beter upgraden naar een nieuwere Windows waar je wel iets van kennis hebt... En het is helemaal afhankelijk van hoe de PC gebruikt wordt of je met XP 'niet goed bezig bent'...
Omdat Linux distro's een os is die updates krijgt, XP niet.

Trouwens, de vraag is hoeveel gebruikers "kennis" hebben van Windows, als je zelfs al de vraag moet stellen ... :O
Tja, windows krijgt ook nog steeds updates.... Net als dat Linux distro's ook niet oneindig ondersteuning krijgen.. Ja nieuwere versies, maar dat is dus gewoon vergelijkbaar met elke nieuwe Windows versie..
Maar upgraden van XP naar een hogere Windows betekent meteen dat je de hardware ook mag gaan vervangen. Moet je (onnodige) kosten maken omdat die oude XP-machines hortend en stotend Windows 7 of hoger moeten draaien. Dat gaat 'm dus niet worden zonder jezelf op kosten te jagen.

Op oude(re) computers XP eraf halen en vervangen voor een distro die soepel draait op zo'n oud beestje is veel kostenbesparender, en mijn inziens een veel beter idee.

Een volledig geconfigureerde Lubuntu Of een Linux Mint Xfce (als voorbeeld) werkt qua normaal dagelijks gebruik écht niet héél veel anders dan Windows XP. Maar je hebt dan wel een volledig modern up-to-date systeem zonder daarvoor extra kosten voor hoeven te maken. En een stijle leercurve heeft het ook al niet, al zijn er altijd mensen die hier alles Linuces op één hoop smijten en altijd het tegendeel te beweren.

Even algemeen: Nu die deadline van 29 juli is afgelopen, kan ik de updates op mijn Windows 8.1 bak weer aanzetten zonder dat ik Windows 10 wederom ongevraagd binnen trek?
Jij gaat er dan van uit dat voor de betreffende Linux distro ook alle drivers voor de hardware beschikbaar is, wat ook vaak helemaal niet het geval is.
Ik kan daar redelijk vanuit gaan, ja. Ik heb het nog maar zelden meegemaakt dat specifieke hardware uiteindelijk niet werkte. Maar het is zeker het proberen waard om het uit te testen met een Linux-distro voordat iemand begint met zijn oude PC weg te smijten. Eeuwig zonde. En waarom zou je het niet uittesten. Een distro downloaden kost geen cent.

Ik baal van de consumptiemaatschappij, en dat oude(re) apparaten maar klakkeloos in de vuilnisbak belanden. Als het stuk is, dan is dat niet meer dan logisch. Maar een computer wegsmijten alleen maar omdat het OS er niet lekker (meer) op draait vind ik eeuwig zonde. Ik ga dan op zoek naar iets dat minder van de hardware eist.

in mijn hobbykamer staat een bijna 14 jaar oude PC. Heeft ooit XP gedraaid, maar draait al jaren Lubuntu. Werkt als een speer, is nog steeds goed mee te werken en is volledig up-to-date. En ik vind het geweldig om te zien dat zo'n oud beestje nog gewoon werkt.

Resumé: dat zouden meer mensen moeten doen. Scheelt een hoop vervuiling door (onnodige) afdankerij.
Ik ben het met je eens mbt niet zomaar weggooien van oude electronica als deze in principe nog goed werkt.. Geldt ook voor tablets en phones...
Probleem is helaas dat tegenwoordig steeds minder aandacht besteed wordt aan optimalisatie, want er wordt toch wel gedacht, ach, dan gebruiken ze maar een snellere processor, stoppen ze er maar meer geheugen in..
Hardware doneren ?

Ik heb onlangs mijn overbodige spullen daar geplaatst, een tweetal pc's die hier niet meer in gebruik waren.
Werken prima met win10, en wat geheugen en een redelijk vlotte HDD erin, en men kan weer een jaar of 2 vooruit.
Koste mijzelf buiten de tijd om het te installeren, en plaatsen vrijwel niets.

Of die dingen nu op de zolder terecht komen, en over 4 jaar naar het grof vuil gaan, of ingezet kunnen worden bij de buurtvereniging, dan is de keuze vlot gemaakt
Goed bezig. Liever die oude beestjes een tweede leven geven in plaats van dat ze (onnodig) op de vuilnishoop verdwijnen. Eeuwig zonde toch?
Dat is precies wat wij hier hebben gedaan maar dat werkt niet voor iedereen even makkelijk jammer genoeg :/
Dat blijft zo, ongeacht het systeem dat je gebruikt.

- Gebruik je Windows, dan gaan de Linux en de Mac mensen zeuren
- Gebruik je Apple , dan gaan de Windows en Linux mensen zeuren
- Gebruik je Linux, dan gaan de Windows en Mac mensen zeuren.

Dat waar je mee bekent bent werkt prettig, en de rest werkt anders, dus niet gebruikers vriendelijk.
Ik heb het op onze vereniging ook gedaan (500 leden, ~10 man bestuur), daar stonden twee Windows machines, eentje gewoon netjes legaal en eentje gedaan door een "welwillende vrijwilliger" die Ali-Illegalie maar even Windows 8 heeft geïnstalleerd. Leuk en aardig, maar wij zitten onder vrij strenge controle van de overheid en er worden NAW gegevens op die machines bekeken en gewijzigd, dus die machine heb ik vrij snel, uh, "afgevoerd" en een andere machine met Fedora (24) teruggezet, met een quickstart documentje (letterlijk een half A4-tje) ernaast. Geen klachten, geen gezeur, niks. Alles wat ze moeten doen werkt (en snel!).

Onze secretaris verbaasde me vorige week met de mededeling "Goh, die machine werkt zo lekker. Kun je dat op de andere PC ook doen?".

Het ligt er denk ik aan wat je de mensen vertelt. Ik ben altijd open en eerlijk wat ik ga doen en ik ben altijd bereid te helpen waar nodig. Ook geef ik, als ik iemand overzet op een ander OS altijd wat uitleg als hij/zij daar behoefte aan heeft.
Het is zeker geen perfecte oplossing, maar xp draaien is ook niet echt een oplossing. Tenzij je graag als actieve ddos bot werken. of volledig offline.

[Reactie gewijzigd door svennd op 24 juli 2024 20:02]

Verbazingwekkend genoeg werkt Windows heel goed op oude computers. Heb zelf een 10 jaar oude laptop als HTPC en daar win10 opgezet en hij vondt automatisch drivers voor antieke hardware van bedrijven die zelfs niet meer bestaan. Met Linux is dit toch écht iets ingewikkelder.
Waarom iets veranderen als het goed werkt en er geen nood is aan verandering, in het geval van deze vereniging. Linux doet hier helemaal niet terzake en heeft geen enkele betrekking op mijn punt.
Ik denk dat er op de meeste computers van een vereniging wel degelijk gevoelige informatie staat zoals ledenlijsten en mogelijk betalingsgegevens.
Tenzij iemand dit thuis bijhoudt.
Anoniem: 470811 @Jegorex1 augustus 2016 12:29
Klopt, en omdat de vereniging valt onder de Wbp voldoen ze met het gebruik van Windows XP al niet aan de wet. Wanneer er eenmaal een datalek is geweest is de vereniging verwijtbaar nalatig geweest.... En dat voor een paar honderd euro....
het gebruik van XP heeft niets te maken met of je wel of niet aan de wet voldoet..
En zoals gezegd, gaat het vaak over wel wat meer dan een paar honderd euro.. Als ze al moeite hebben met een paar honderd euro, denk je dat ze zich dan zorgen gaan maken over een boete die ze toch nooit kunnen betalen?
Anoniem: 470811 @SuperDre1 augustus 2016 14:22
WBP Artikel 18
De verantwoordelijke legt passende technische en organisatorische maatregelen ten uitvoer om persoonsgegevens te beveiligen tegen verlies of tegen enige vorm van onrechtmatige verwerking. Deze maatregelen garanderen, rekening houdend met de stand van de techniek en de kosten van de tenuitvoerlegging, een passend beveiligingsniveau gelet op de risico's die de verwerking en de aard van te beschermen gegevens met zich meebrengen. De maatregelen zijn er mede op gericht onnodige verzameling en verdere verwerking van persoonsgegevens te voorkomen.
Bron: http://wetten.overheid.nl...z=2016-01-01&g=2016-01-01

Windows XP is niet een passende technische maatregel meer om persoonsgegevens te beveiligen tegen verlies of diefstal of enige andere vorm van verwerking. Windows XP wordt niet meer onderhouden door Microsoft en het is inmiddels een bewezen onveilig systeem.

Daarmee voldoe je dus --niet-- aan de wet wanneer je als bedrijf, instelling, vereniging of elke andere vorm van rechtsvorm persoonsgegevens van natuurlijke personen verwerkt.
Dan voldoet GEEN systeem, want ALLE OSsen zijn bewezen onveilig te zijn, er is altijd een manier om er op binnen te komen..
Dat JIJ vindt dat Windows XP niet voldoet wil ook niet zeggen dat dat voor de wet ook zo is.. Immers kan de data op de Windows XP bak heel goed versleuteld zijn.. Ik zeg niet dat het slim is om nog XP te gebruiken, maar dat is een ander verhaal.
Anoniem: 470811 @SuperDre1 augustus 2016 23:51
Het zit hem in woordje "passend". Windows XP is voor de verwerking van persoonsgegevens gewoon niet passend meer.
huh? voor de verwerking van persoonsgegevens is zelfs DOS nog passend..
Anoniem: 470811 @SuperDre2 augustus 2016 13:10
Niet in de context van Wbp. Maar volgens mij gaan wij het niet eens worden, wat uiteraard helemaal prima is ;).
of het in de cloud staat.
Als het in de cloud staat kan een geïnfecteerde Pc alsnog een hele hoop schade aandoen..
Hoe komt het in de cloud als ik met XP niet 'mag' internetten.?
Fansmitter – exfiltrating data from Air-Gapped devices via fan noises
http://securityaffairs.co...er-exfiltrating-data.html

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 470811 op 24 juli 2024 20:02]

:) Groots.!

Mijn fans maken zoveel herrie dat ze zichzelf bij het zenden overstemmen...
Die van mij ook haha :D
Anoniem: 673310 @Yintha1 augustus 2016 13:07
Alsof het daar veilig is. ;)
De computer was puur om bestanden te printen, ledenlijst werd extern bijgehouden op een persoonlijke laptop. Dingen opzoeken en bepaalde dingen printen is hetgeen de computer voornamelijk voor gebruikt wordt.
Dat is meer een kwestie van gemak. Groot deel van de 10% zal op te maken zijn uit bedrijven/overheid die nog steeds belangrijke software draaien op oude bakken ;)
Het is eigenlijk voornamelijk op te maken uit Aziatische bedrijven/overheden. In westerse regio's zoals Europa en Noord-Amerika zit XP namelijk gemiddeld rond de 4%. In Oceanië is dat zelfs maar 1,8%.
persoonlijk vind ik het jammer, dat de boetes die worden opgelegd bij het schenden van it-beveiligings-noden niet dusdanig hoog zijn dat deze vereniging van jouw er ten minste 50 pc's van had kunnen kopen.

op het moment dat je met 'gevoelige' data werkt (en ja adres gegevens, geboorte data, wachtwoorden en betalings gegevens vallen daar onder), behoor je gewoon: een solide systeem te hebben, een goede firewall te draaien, de juiste anti-badware software te hebben, en up to date te zijn met beveiligings-updates.

en om je een idee te geven, je koop voor 60 euro een ssd, misschien voor 20 euro wat extra ram, en die xp machine is zo goed als klaar voor windows 10, maar moets het zo zijn dat data niet zo is, dan koop je voor 60 nog eens een moederbordje met embedded cpu (amd a4 of intel celeron u), en dan ben je zeker klaar... heb je met je budget van 300 dus nog ruimschoots ruimte om windows, en een beveiligings-pakket te kopen.
Maar is het de investering waard als de computer enkel voor print en opzoekwerk gebruikt wordt? Ledenbeheer en dergelijke gebeurt op een persoonlijke laptop.
Ik kom bij een ziekenhuis waar ik onder behandeling ben ook veel XP machines tegen. Ik hoop dan maar dat ze support bijgekocht hebben.
Dat niet alleen. Wat dacht je dat je niet hoopt dat bedrijfskritische machines niet op internet staan aangesloten, er geen USB-sticks of andere draagbare media in gepropt mogen worden door Jan-en-Alleman, en ze beschikken over een up-to-date virusscanner?

Die verhalen van Amerikaanse ziekenhuizen die besmet zijn met ransomware, dat moet je als ziekenhuis toch niet hebben?
Als de computer enorm snel is kan deze vast wel Windows 10 aan:
  • 1-GHz (or higher) 32-bit (x86) or 64-bit processor
  • 1 GB or more RAM for 32-bit; 2 GB or more RAM for 64-bit
  • 16 GB available hard-disk space for 32-bit; 20 GB for 64-bit
  • 800 x 600-pixel (or higher) display
  • DirectX 9 graphics device with Windows Display Driver Model (WDDM) 1.0 or later driver
en als je vereniging of stichting aan de voorwaarden van Techsoup voltoet,
kost het ook maar €9,-
https://www.techsoup.nl/node/3056
Die 10% winxp verbaast mij wel enorm. Natuurlijk zullen ze nog rondzwerven, maar een vereniging met een winwxp pc zal geen grote deuken slaan in de stats. Daar ga je niet snel mee het internet op en al helemaal niet elke dag van de week.

Steeds meer sites en browsers werken uberhaubt niet meer onder windows xp. Dat xp nog gebruikt word bij de overheid e.d. zal prima zijn, maar ook daar zullen weinig mensen er nog mee het internet op mogen gaan. Ook bij de AH, ik heb nog nooit de servicebaliemedewerkster zien faceboeken op die windows xp machine die er staat, alleen bedrijfsgerelateerde dingen. Dus die zal in de stats niet hard meetellen.

Als ik voor tweakers kijk over de afgelopen week dan zie ik:
win10: 63%
winxp: 0.9%
win7: 28%
vista: 0.6%
win8: 0.6%
win81: 6%

En van die winxp gebruikers weet ik dat een groot gedeelte fake zijn. Heel veel crawlers gebruiken gewoon een useragent die een groot aantal jaren de standaard is geweest, namelijk IE 6.0 of firefox 2 onder WinXP. En als je die browsers gebruikt dan werkt tweakers.net gewoon niet, dus die useragents kunnen niet kloppen.
Vliegvelden draaien ook zo goed als allemaal nog op MsDos.
De kost om het te upgraden is zo enorm dat ze het niet doen.
Nieuwe apparatuur + installatie + weinig inkom door weinig vliegtuigen die kunnen vertrekken.
Alsook dat ze nu alle problemen perfect kennen en kunnen oplossen.
Bij een upgrade komen er nieuwe problemen boven die ze niet kennen.
Het is niet omdat je ergens een TUI ziet dat het systeem op DOS draait. Vaak zie je gewoon een front-end die draait op een mainframe applicatie zoals CICS

Oude hardware blijft trouwens ook niet voor eeuwig en drie dagen werken. Op een dag moet je over. De terminals aan de balies zullen sowieso op een regelmatige cyclus vervangen worden (net zoals in elk bedrijf). De omzetting van de backend is eenmalig. Een grote kostenpost maar indien het goed gedaan word doet men dat zonder enige onderbreking voor de dienstverlening.
Mister simpel hier hoor ... Waarom zou een vereniging die geen winsten najaagt een computer om simpel te kunnen opzoeken en printen moeten ombouwen tot een wat volgens jou geweldig systeempje is om dan te kunnen concluderen dat de printer het er niet op doet, wat de voornaamste taak is van deze computer: printen & opzoeken... 8)7
Waar het mij om gaat is dat je - ook van een vereniging - mag verwachten dat ze vertrouwelijk omgaan met persoonsgegevens. Op het moment dat iemand Windows XP gebruikt, dan gaat deze persoon er willens en wetens mee akkoord dat deze persoonsgegevens hetzij via een hack, hetzij via diefstal van de pc eenvoudig verkregen kunnen worden. Of die gegevens wel / niet waardevol zijn, is voor de discussie niet zo heel erg relevant.

Als de argumentatie is 'geen budget' of 'geen kennis' dan is Chrome OS een prima alternatief. Het is lichtgewicht, hufterproof en veilig. Ik denk eerlijk gezegd dat er geen ander OS in de markt is dat - zonder aanvullende investeringen - net zo snel, net zo makkelijk en net zo veilig zal zijn als Chrome OS. En ja, ook daar kun je gewoon dingen mee opzoeken en printen.

Overigens en ik wel benieuwd welk systeempje jij in gedachten hebt. Schijnbaar heb jij ook een fantastische super-duper oplossing die niets zal kosten, die net zo snel draait als Chrome OS, die ook hufterproof en veilig is. Vanzelfsprekend zonder daarbij te hoeven investeren in het uitbreiden van hardwarecomponenten.
Ledenbeheer en boekhouding gebeuren op een persoonlijke laptop. De computer is echt puur om te printen en op te zoeken en het werkt goed voor hun. Daarnaast is Windows XP bij iedereen er wel ingebakken zodat ze snel en makkelijk overweg kunnen met het OS, waar ze bij een ander weer moeten gaan zoeken.
Ik ben benieuwd wat er dan geprint en gezocht moet worden, want aangezien ledenbeheer en boekhouding er niet op staan, blijft er volgens mij ook niet veel meer over om te printen en te zoeken.

Desalniettemin: als dit is wat het is, dan hoeft men inderdaad niet over te stappen.
Alles wat nodig is om bijvoorbeeld een activiteit voor te bereiden voor met kinderen te doen op een opvangdag. Medailles printen, naamstickertjes printen om hun naam op te schrijven bij inschrijving, ...
Want hun boekhoudsoftware uit 1999 draait daar zo lekker op.. |:(
De vraag is natuurlijk ook of hun boekhoudsoftware uit 1999 nog steeds in Windows 10 werkt. De kans is wel groter, maar 100% garantie heb je nergens.
Ik zou eerder zeggen: de vraag is of boekhoudsoftware uit 1999 nog wel mee is met alle aanpassingen aan de wetgeving sindsdien.
Ik vraag me af of het wettelijk mogelijk is om de ondersteuning voor windows 7/8 helemaal te stoppen (behalve voor bedrijven indien nodig), maar dan wel de upgrade naar windows 10 gratis te houden. Je bied dan volgens mij nog steeds ondersteuning op het gekochte product.
De support voor Windows 7 eindigt pas in 2020, tenminste de beveiligings updates (extended support). Bron

De actieve 'mainstream' support (telefoonsupport enzo) is al sinds 2015 verlopen. Dus ik denk niet dat dit de reden was voor het beeindigen van de gratis updatemogelijkheid.
Met het stoppen van het bieden van ondersteuning bedoel ik dan ook dus dat je ook geen beveiligings updates e.d. meer maakt.
Met het stoppen van het bieden van ondersteuning bedoel ik dan ook dus dat je ook geen beveiligings updates e.d. meer maakt.
Dan belazer je vele gebruikers. Toen ik Win8.1 Pro kocht, kreeg ik de belofte voor ondersteuning tot 2023.
Als ik MS daarin niet kan vertrouwen, wat voor zekerheden hebben die 350 miljoen gebruikers van Win10 dan ?
Enigzins bied je nog steeds ondersteuing. Je kan hem gratis upgraden naar windows 10, waarop je dan vervolgens nog gewoon onstersteuning krijgt.
Er zijn apparaten die Windows 7 draaien en Windows 10 niet kunnen draaien. Deze gebruikers hebben net zo goed recht op de beloofde ondersteuning tot 2020, dus het zou zeer smerig zijn om die support vroegtijdig te beëindigen; dan hadden ze 'm in de eerste plaats niet moeten beloven.

Even los van mensen (waaronder ik) die Windows 10 niet willen en nog vier jaar gebruik willen kunnen maken van Windows 7 zolang die nog beveilingsupdates ontvangt.
Echt? Voor zover ik kan vinden hebben Windows 7 en Windows 10 exact dezelfde minimale systeemeisen.
De GWX Utility deed niet voor niets een hardware compatibility check om te kijken of je systeem geschikt was. Er zijn ook diverse mensen bij wie de upgrade mislukt is en teruggerold naar Windows 7 of 8. Geen idee om welke hardware het dan precies gaat, maar het gaat nou eenmaal om een andere besturingssysteem met hier en daar wat afwijkende drivers, dus dan zijn dat soort zaken onvermijdelijk.
Wat oudere laptopjes met een amd 4000 serie gpu. Die falen aan de lopende band, op de amd driver. In de PC kan je een nieuw kaartje steken, wordt in je laptop toch een lastiger verhaal.

Die overigens wel keurig via de gratis update naar 10 werden omgezet, dus de check vooraf deed niet helemaal zijn werk

[Reactie gewijzigd door sus op 24 juli 2024 20:02]

Voor consumenten nog niet zo'n probleem maar voor bedrijven wel. Wij rollen nog Windows 7 / Windows 2008 R2 machines uit hier :P
Volgens mij is dit precies de reden dat Microsoft van Windows 10 beweert dat het "de laatste versie van Windows" is.

Wat wil Microsoft: 1) maar één product hoeven onderhouden en 2) zoveel mogelijk gebruikers op de laatste versie van dat product.

Wat willen gebruikers: 1) dat een product ze gekocht hebben blijft werken en 2) dat dat product voorzien blijft van beveiligingsupdates.

Tot nu toe waren die wensen in tegenspraak: Als Microsoft een Windows X+1 uitbracht, moesten ze een hele tijd versie X en X+1 blijven onderhouden.
Nu blijven ze het gewoon tot het einde ter tijden (of tot een nieuw business model) Windows 10 noemen, kunnen ze dat lekker blijven updaten en mee laten evolueren met de eisen van de tijd. Dan zijn zowel Microsoft als de gebruikers blij.

Het enige dat ze missen aan inkomsten zijn sales van een nieuw versies voor bestaande systemen, maar dat is toch marginaal en geen belangrijk onderdeel van het verdienmodel.
Nu blijven ze het gewoon tot het einde ter tijden (of tot een nieuw business model) Windows 10 noemen, kunnen ze dat lekker blijven updaten en mee laten evolueren met de eisen van de tijd.
Voor de mensen met win 7 of 8 is dat nog niet aan de orde. die verwachten gewoon support tot 2020 of 2023. Daarna krijgen ze support tot het einde der tijden op de dan geldende versie van Windows 10. Of hoe die dan ook heet. Alles blijft uiteraard afhankelijk van de hersenspinsels der marketingbobob's van MS,

'We gaan het helemaal anders doen; U krijgt een maand om over te stappen.''
Ik zou zeggen dat het geen probleem is. Het aanbieden van een upgrade naar een ander product valt denk ik niet binnen de term "ondersteuning" (je gaat immers naar een nieuw product toe). Mocht dat wel het geval zijn, dan is een bedrijf natuurlijk altijd vrij om specifieke support aan te bieden, ook al is de supportperiode van het product al afgelopen.
Dat is natuurlijk altijd de vraag: wanneer is het een ander product.
Windows 8.1 verschilt ook van windows 8. Windows 8.1.0.0.1 ook van 8.1.0.0.0, maar zowel Windows 10 als windows 8 (en 7) kunnen win32 applicaties geschreven voor windows vista vrijwel altijd nog prima draaien.
Dat is geen probleem omdat jij Windows 7/8.1/10 etc. nooit koopt.
Jij koopt enkel en alleen de GEBRUIKSRECHTEN en hierin zitten enkele EULA voorwaarden verstopt die vast en zeker vermelden dat ondersteuning vanuit MS nooit onbeperkt zal zijn.
Als jij dan alsnog een MS licentie aanschaft ga jij daar volledig mee akkoord.
En als je niet akkoord gaat met de EULA moet je hemel en aarde bewegen om de kosten van de vooraf geïnstalleerde Windows terug te krijgen. En de meesten zullen, zelfs onder protest, toch op "Ik ga akkoord" drukken, aangezien ze toch wel hun PC willen gebruiken. ;)
Nee ze hebben die producten met die voorwaarden verkocht. Microsoft kennende zal het eerder verlengt worden.
Ik zie het juiste antwoord niet tussen staan dus ik zal ook nog even reageren.

De wet verplicht Microsoft niet oneindige ondersteuning aan gebruikers aan te bieden. De wet verplicht Microsoft zo lang ondersteuning aan te bieden wat jij als gebruiker als vanzelfsprekend mag verwachten. Jurisprudentie heeft voor IT bepaald dat ondersteuning minimaal twee jaar, na aanschaf, moet duren.
De upgrade naar Windows 10 was lange tijd gratis, maar kost nu 135 euro voor de Home-versie en 279 euro voor de Pro-versie
Misschien als een (fysieke) DVD, maar dat kreeg iedereen ook niet als ze gingen upgraden. Als iemand nu een downloadversie van Windows10 pakt, kan die voor 32 Euro klaar zijn, dat is dan een Pro versie, de Home versie is 39 (plus het gebruik van een rondzwervende DVD/USB)
Omdat de laagste prijzen, prijzen zijn van net niet/wel legale aanbieders. Werkt prima, maar of het goed is moet je zelf bepalen.
Hmm volgens mij niet? Is het niet zo dat het grootste verschil tussen Retail en OEM zit?
Daar waar een Retail key veel duurder is dan een OEM?
Oftewel, stel je koopt vandaag een OEM key, gebruikt die, dan is het hopen dat je PC het even uithoud. Wanneer je 3 maanden later een compleet nieuwe PC bouwt, kan je ook weer opnieuw een OEM key bestellen?
Dan moet je dus voor jezelf de afweging gaan maken wat uiteindelijk het goedkoopste is (ik denk OEM, maar goed er zullen ook wel mensen zijn die goedkoper uit zijn met een retail key).
Voor deze gevallen kun je gewoon bellen met Microsoft en vervolgens kun je je kopie opnieuw activeren.
Dat kan, maar staat even los van het prijsverschil toch die ik volgens mij verklaar (OEM - Retail)?
Ze hebben het hier over 2 verschillende prijzen, waarvan ze de hoge prijs van tweakers.net niet lijken te begrijpen want een code is veel goedkoper te vinden. Daarop haak ik in met het OEM - Retail verhaaltje.
Tweakers.net gebruikt de retail prijs, en sommige tweakers de OEM prijs, en daar zit inderdaad een groot verschil in qua prijs.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 24 juli 2024 20:02]

Ik had een quote moeten gebruiken, ik haakte dan ook in op de opmerking

"Oftewel, stel je koopt vandaag een OEM key, gebruikt die, dan is het hopen dat je PC het even uithoud. Wanneer je 3 maanden later een compleet nieuwe PC bouwt, kan je ook weer opnieuw een OEM key bestellen?".

Excuus voor het incompleet vermelden.
Ja nee dat begreep ik wel, maar het doel van een OEM is (ook de reden waarom zo goedkoop) dat die aan 1 systeem gekoppeld wordt, het is niet de bedoeling normaliter dat je die code overzet naar een ander systeem.
Vandaar het OEM - Retail verhaaltje.

Dat er omwegen zijn staat er even los van en maakt het onduidelijk :D
Een OEM key heeft een hele hoop restricties waar mensen vaak niet bij stilstaan. MS doet daar geen actieve controle op, maar dat betekend nog niet dat het aankopen en gebruiken van zo een key je ineens een legale en correct geactiveerde Windows bezorgd
  • Enkel voor gebruik bij nieuw gebouwde computers (aankoop van onderdelen mag niet meer dan 60 dagen geleden zijn gebeurd)
  • Om van een nieuwe computer te spreken heb je nodig: behuizing, moederbord, processor en voeding. Dit omdat HDD en RAM voor zich spreken.
  • De computer mag niet voor eigen gebruik dienen maar moet verder verkocht worden
Hehe thanks voor de info, echter ik weet dat allemaal al.

Jouw reactie zou eigenlijk gekoppeld moeten worden aan de gene (SiNNeR-Ism) waar ik op reageer (hoewel die dat waarschijnlijk ook wel weet).

Iedereen hier begint over die goedkope key, ik niet, ik geef alleen aan dat er een verschil tussen een OEM en retail key is die het prijsverschil verklaart (dat lijken sommige niet te weten inderdaad).
Vreemde getallen... waarom zou de Pro versie (32) goedkoper zijn dan de Home versie (39)? De Pro versie bevat alle features (en meer) van de Home versie...
Het verschil is volgens mij dat jij het over de OEM versies hebt en Tweakers over de Retail.
Alleen heb je voor die prijzen niet eens een correcte OEM van MS. Dit zijn vaak OEM sleutels die gerecupereerd worden van bedrijven die ze niet nodig hebben omdat ze de computers via andere manieren activeren.
Dit klopt inderdaad, maar dan heb je een OEM versie. Die is eigenlijk bedoeld voor nieuwe PCs die gemaakt worden door bedrijven die ze weer doorverkopen (dus de groten als DELL, maar ook de PC winkel op de hoek). Er zitten wel wat nadelen aan (die voor tweakers niet een heel groot probleem hoeven op te leveren):
  • Bij een nieuwe PC moet je ook een nieuwe licentie kopen
  • Het support wordt door de tussenpartij geleverd, en niet door MS
  • Hij is niet geschikt voor upgrades, maar alleen voor nieuwe installaties
Of dit voor hobby bouwers legaal is is de vraag. In het verleden (t/m vista) was dit wel legaal om bij je nieuwe PC een OEM licentie te gebruiken. Inmiddels is dit niet meer zo duidelijk. Voor windows 7 heb ik in ieder geval verschillende uitleggen gelezen die zeggen 'het niet legaal, maar er zijn vrij veel (ook officiele en geloofwaardige) opmerkingen van MS dat het wel mag'. Een nieuwe installatie op een bestaande PC is nog weer een ander geval.
OEM-licentie geld voor 1 specifieke setup en wordt meestal gekoppeld aan het moederbord.
vorige vrijdag toch ook maar eens geprobeerd om W10 te installeren (vooral omdat de OS disk te klein werd en ik over wou naar een nieuwe disk. Eerst Win7 gemoved naar nieuwe disk en dan upgrade gedaan.
maar wou slecht 1 min blijven draaien, daarna reboote hij spontaan :( maar ondertussen was hij wel digital entitled, dus de licentie is binnen.
Dan maar full format gedaan, maar ook dat werkt niet, of nauwelijks.
Na reboot weigert hij op te starten.
ook zitten sukkelen om een aantal geavanceerde instellingen weer te vinden zoals disk manager (moet je niet proberen via start & typen te bereiken en ook niet via "instellingen" andere shortcust die ik vroeger (win 95-2008R2) gebruik werken niet meer.

Na 3 upgrade en 2 full installaties geef ik het op en blijf ik lekker bij Win7.
Al zal MS natuurlijk mijn PC als W10 installatie mee tellen.
ook zitten sukkelen om een aantal geavanceerde instellingen weer te vinden zoals disk manager
-
Al zal MS natuurlijk mijn PC als W10 installatie mee tellen.
Diskmangement zit gewoon waar het al jaren zit, rechtsklik op de Starknop.

En ja, we tellen mee, ook als het niet goed lukte of weer verwijderd is of niet gebruikt (omdat ik meer op XP zit :) )
grrmm m da's dan die shortcut die ik nooit gebruik :(

tnx.
met W10 is dat wss het enige dat overblijft.
nu ja het kreng start toch niet op.
grrmm m da's dan die shortcut die ik nooit gebruik :(
Ook in win 7 of 8.1 zou ik te pas en te onpas met rechts op van alles klikken. Er gaat een wereld voor je open. Niet alleen bij iconen, maar ook bij mappen en bestanden.
ja maar om een of andere reden nooit bij het start menu gedaan.

anders is rechtsklik inderdaad een van de beste uitvindingen van windows.
Die context menu's zijn echt super. en vind het idd irritant als iets logisch er dan niet tussen staat.

Waarom ik het dan nog nooit op start gedaan heb ???
Die context menu's zijn echt super. en vind het idd irritant als iets logisch er dan niet tussen staat.
Ik weet niet of het nog steeds kan maar vroeger kon je zelf toevoegen aan het rechtsklikmenu. Bij XP, dat wel (en met hulpprogramma's.)
Al zal MS natuurlijk mijn PC als W10 installatie mee tellen.
Je wordt alleen meegeteld tot 1 maand nadat je PC zich het laatst heeft gemeld bij de activatie servers. Daarna ben je geen Windows 10-gebruiker meer en zit je dus niet in de pool van 350+ miljoen gebruikers meer.
Het verbaasd me niets. Volgens mij wil MS koste wat kost vermijden dat Windows 7 het nieuwe XP gaat worden. De brede opvatting van ondersteunende technologieën doet dat vermoeden alleen maar bevestigen.
Klopt denk ik wel, het echt verdienen aan windows doen ze toch via het bedrijfsleven. Onderhouden van veel versies is duur. En als iedereen thuis windows 10 draait wordt de overgang op de werkvloer ook weer gestimuleerd. Eigenlijk helemaal zo gek niet allemaal.
Anoniem: 732079 @LankHoar1 augustus 2016 12:10
Dan moet MS Windows 10 nog langer gratis beschikbaar stellen.. bijvoorbeeld als jij langs komt bij een W10 shop in.. deze voor bijvoorbeeld €30,- laat upgraden naar w10 bij het vertoon van XP (exclusief hardware change kosten) moet dat wel lukken.
MS zal nog wel met promoties komen, zo heb ik win7 naar win8 geüpgraded voor 30euro
Ik heb dat geheel gratis kunnen doen via school.
Ik verwacht dat MS in 2021 win7 gewoon laat vallen. Ze hebben in het verleden te lang oude Windows blijven ondersteunen.
Overigens ook het vermelden waard: ik heb gister een schone (vanaf bootable usb) windows 10 installatie gedraaid. Geregistreerd en geactiveerd met een legale windows 7 key. Dit gaf geen problemen. Het lijkt er op dat een clean install met win.7 key blijft werken.

Daarmee vraag ik mij af wat er nu eigenlijk "voorbij" is. Het lijkt erop alsof enkel de upgrade tool in win7/8 "uitgezet" is, maar de bestaande manieren van upgraden, bijv. door een clean install met win7 key of via de toegankelijkheidstool, blijven werken.

(offtopic) in mijn beleving is een clean win10 install met erna een winprivacy(.de) run de enige manier om het goed te doen (/offtopic). :)
Was die PC al eerder geüpgraded naar Windows 10 of draaide hij ooit al daarvoor een legale Windows 10 versie? Zo niet dan zou ik eens kijken onder Instellingen > Updates en beveiliging > Activatie want waar staat dan waarschijnlijk dat activatie is misluk.
Toch niet. De machine was niet eerder geupgrade, draaide voorheen linux, heeft nooit ms software op gedraaid. Heb er een oem licentie op geactiveerd, wat zonder problemen ging. Een mislukte activering was me overigens heus wel opgevallen, na drie decennia actief in de it te zijn ;)
[quote[De groei gaat niet helemaal volgens de verwachtingen van Microsoft, zo schrapte het bedrijf onlangs de doelstelling van 1 miljard Windows 10-apparaten in 2018.[/quote]

Waarom gaan jullie niet nog 1 jaar verlengen?
Zo win je meer publiek en potentiële klanten. ;)

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 24 juli 2024 20:02]

Waarom gaan jullie niet nog 1 jaar verlengen?
Omdat je je dan wel erg in je kaarten laat kijken. Gezichtsverlies. Het is dan eigenlijk toegeven dat je doelstellingen niet gehaald zijn en dat je zelfs wilt verlengen en smeken of men maar wil overstappen. Bij zulk gedrag is overigens de volgende stap het nemen van vervelende maatregelen. Inderdaad de ondersteuning van oude versie bekorten. Van die dingen.

Je moet en je zal, en je zal en je moet, en wel nu overstappen.!
Alhoewel het natuurlijk een workaround is, had ik wel verwacht dat er linksom of rechtsom wel een mogelijkheid zou blijven om gratis te kunnen upgraden naar Windows 10.
Ook dit zal niet heel lang duren. En waarom ook ? Ieder die het wilde deed het vermoedelijk reeds. Hooguit willen een paar mensen het alsnog als de recensies op het Anniversary Pack lovend zijn.
Het terugzetten van de systeemtijd zou volgens vele artikelen ook nog moeten werken.
Dat helpt alleen met het upgraden, activeren zal niet meer lukken op deze manier.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.