Microsoft onthult Windows 10 S

Microsoft heeft dinsdag tijdens een op onderwijs gericht evenement Windows 10 S aangekondigd, een versie van het besturingssysteem die op systemen met lage hardware-eisen draait. Het besturingssysteem draait alleen apps uit de Windows Store.

Volgens Microsoft is de nieuwe versie van het OS veiliger en gestroomlijnd voor betere prestaties. Onder andere is de starttijd teruggebracht tot minder dan vijf seconden na de eerste keer inloggen bij het systeem. Daarnaast belooft Microsoft dat de prestaties niet achteruitgaan door het installeren en verwijderen van apps.

De applicaties draaien in containers, wat ook de beveiliging ten goede moet komen. Als een scholier een applicatie van buiten de Windows Store wil installeren, verschijnt er een waarschuwing dat dit uit veiligheidsoverwegingen niet mogelijk is. Als de docent toch de software wil installeren, zal deze de pc moeten upgraden naar Windows 10 Pro.

Windows 10 S presentatie
Ook de configuratie verloopt snel volgens de fabrikant. Beheerders kunnen met usb-sticks pc's naar eigen inzicht configureren. Docenten kunnen de Windows 10 S-pc's van scholieren beheren via een ingebouwd menu, waarmee ze onder andere kunnen bepalen welke apps geïnstalleerd moeten worden en met welk netwerk ze verbonden moeten zijn.

Windows 10 S presentatie 2

Microsoft gaat met de Windows 10 S-pc's de concurrentie aan met Chromebooks, laptops met Chrome OS die steeds populairder worden in het onderwijs. Onder andere Acer, Asus, Dell, HP, Toshiba, Samsung en Fujitsu komen met Windows 10 S-systemen. De minimale specificaties voor de systemen verschenen eerder: ze moeten quadcoreprocessor hebben, waarbij het minimaal moet gaan om een Intel Celeron-type. Daarnaast is 4GB aan werkgeheugen vereist in combinatie met 32GB opslag, of 64GB bij een 64bit-systeem. De accu moet minimaal een 40wattuurexemplaar zijn en het apparaat moet beschikken over een ssd of emmc-opslag.

De goedkoopste van de systemen hebben een prijs die begint bij 189 dollar. Onderdeel hiervan is een gratis licentie voor Minecraft: Education Edition en Office 365 for Education. Scholen met licenties voor Windows 10 Pro kunnen Windows 10 S zonder verdere kosten gebruiken.

Windows 10 S aankondiging

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-05-2017 • 16:11

240

Reacties (240)

240
222
121
9
0
32
Wijzig sortering
Waarom die applicatie beperking dat alleen installeren vanuit de appstore mogelijk is? Dat maakt het OS wel zoveel minder interessant. Mooier had geweest als er per account of accounttype ingesteld kan worden of er enkel vanuit de appstore geïnstalleerd kan worden of enkel uit onbekende bronnen of beide. En misschien zelfs wel een mogelijkheid dat scholen (of andere partijen) zelf een aanbod uit zo'n store kunnen samenstellen die leerlingen mogen installeren.

[Reactie gewijzigd door Zeror op 23 juli 2024 07:16]

Waarom die applicatie beperking dat alleen installeren vanuit de appstore mogelijk is? Dat maakt het OS wel zoveel minder interessant.
Die beperking is nou juist een enorm pluspunt voor toepassing in het onderwijs, waar ze maar beperkte capaciteit hebben om de boel veilig te houden.
En dat daardoor deze versie minder interessant wordt voor de gewone consument zal MS ook als een pluspunt beschouwen. Die hebben liever dat je in den Win 10 trein stapt.
Het maakt het OS zeker niet minder interessant. Een iPhone is toch ook niet ineens minder interessant omdat je geen Apps buiten de Appstore om kunt installeren? Natuurlijk, je hebt altijd mensen die dat wél willen en die mogen lekker aan de slag met Windows 10 Pro. Maar het komt het beheer en de stabiliteit van het OS ten goede dat Apps uitsluitend via de Appstore geinstalleerd kunnen worden.

edit: alles valt of staat natuurlijk bij het aanbod van Apps.

[Reactie gewijzigd door dakathefox op 23 juli 2024 07:16]

Met de rt versies van windows 8 is gebleken dat weinig mensen dit interessant vinden. Ook windows phone is minder aantrekkelijk dan de door jou genoemde iphone. De rede hiervan is dat het app aanbod slecht is/zou zijn.
Zit wel een groot verschil tussen. RT draaide op ARM, dit op x86/64, dat betekent dat programma's gewoon in de store kunnen worden uitgebracht.

Verder ben ik gewend dat veel van die systemen nu veel gelimiteerder zijn, door veiligheid te bieden via de store, kunnen leerlingen nu vaak veel meer installeren.
polthemol Moderator General Chat @joenevd3 mei 2017 00:22
ik denk dat je dit meer moet zien als een OS voor makkelijk te beheren bedrijfs/studenten werkplekken waar niet veel nodig is qua software. Deze systemen zijn, afgaande op de presentatie, serieus makkelijk om te beheren en gemaakt om snel iets mee te doen.

Het idee bij pc's of welk digitaal ding ook is 'getting the job done' op een zo makkelijk mogelijke manier. Mensen hebben, buiten tweakers en techneuten, relatief weinig interesse in digitale rompslomp. Deze zaken zijn daar een reactie op :)
(to be honest, merk ik het ook bij mijn eigen pc gebruik, ik kies alleen nog maar voor specialistische applicaties als ik ze echt echt nodig heb, maar de meeste dingen kan ik prima via een browser doen, ik wil er dan ook geen apps voor als ik een browseroptie heb).
Er zijn inmiddels wel wat dingen veranderd:
- Chromebooks worden inmiddels veel gebruikt binnen het onderwijs (zeker in de US) en die bieden ook maar beperkte mogelijkheden qua apps/applicaties.
- Het aanbod in de MS store is een stuk beter.
- Het aanbod van webbased alternatieven is ook beter op orde (Spotify webplayer bijvoorbeeld).
- Door project ... (ben ik even kwijt) is het voor een ontwikkelaar heel makkelijk om een win32 applicatie in de Microsoft Store te krijgen.
- Door project ... (ben ik even kwijt) is het voor een ontwikkelaar heel makkelijk om een win32 applicatie in de Microsoft Store te krijgen.
En als die ontwikkelaar dat niet interesseert of zelfs helemaal niet meer bestaat dan houdt het gewoon op.

De games die ik speel gaan nooit in de store komen en al het andere kan ik prima in Linux.
Anoniem: 889777 @BeosBeing2 mei 2017 21:40
"En als die ontwikkelaar dat niet interesseert of zelfs helemaal niet meer bestaat dan houdt het gewoon op..." ...voor die ontwikkelaar.

Voor hem zijn er 10 anderen die de kans zullen grijpen. Zo gaat het in een liberale economie.
...voor die ontwikkelaar.
Nee voor die app die jij wilt gebruiken of misschien zelfs nodig hebt - voor essentiële zaken dus.
Voor hem zijn er 10 anderen die de kans zullen grijpen. Zo gaat het in een liberale economie.
Als Microsoft stopt met Office omdat ze alles net als Google webbased gaan doen dan heb je als gebruiker van de niet-web-versie dus behoorlijk pech. En niet iedere pc of laptop heeft altijd internet tot zijn beschikking.

Als je als bedrijf afhankelijk bent van een bepaalde applicatie, dan zit je dus vast. Als voorbeeld, Ik heb jaren geleden gewerkt bij een bedrijf dat gebruik maakte van een speciale applicatie voor de oliehandel. Dat was nog een dos-applicatie terwijl alle andere systemen al op 32-bits Windows zaten (XP of Vista).

Of er dus 10 of 100 of 1000 anderen voor in de plaats komen, dat gaat niet helpen want die ene essentiele app komt niet terug. Die 10, 100 of 1000 anderen mogen de naam niet gebruiken, hebben niet de broncode en zijn waarschijnlijk niet geïnteresseerd om zoiets van scratch opnieuw te bouwen, ten eerste omdat het veel leuker is om je eigen app uit te werken in plaats van een ander zijn app na te bouwen, ten tweede omdat nieuwe functies bedenken leuker is als bughunten.
Als je wil gaan racen (gamen) is een volkswagen Lupo (windows 10s) ook niet de meest geschikt oplossing voor je.

Als ik je reactie goed interpreteer ben je niet de doelgroep die Microsoft wil bereiken met dit product, de dingen die je wil kunnen wel met de gewone versie van windows 10.

Het kost ontwikkelaars meer werk om hiervoor te ontwikkelen maar het resultaat daarvan is meer gebruikersgemak. Een ontwikkelaar die nooit een applicatie update zal op termijn zijn applicatie gewoon zien verdwijnen. Net zoals dat we nu geen 16 bit applicaties meer gebruiken zullen oude win32 applicaties op termijn misschien ook wel verdwijnen. Of dat dan door windows 10s gebeurt of door windows 10 64 bit only is irrelevant.
Als je wil gaan racen (gamen) is een volkswagen Lupo (windows 10s) ook niet de meest geschikt oplossing voor je.
Van de lupo zal er ook best een race-versie zijn hoor. Die zal van de RDW echter geen typegoedkeuring krijgen en op een formule1 baan zal die het afleggen tegen een daarvoor geoptimaliseerde wagen.
Als ik je reactie goed interpreteer ben je niet de doelgroep die Microsoft wil bereiken met dit product, de dingen die je wil kunnen wel met de gewone versie van windows 10.
Die interpretatie is niet onjuist, maar het is de vraag hoe lang die oude versie van windows 10 de 'gewone' versie gaat blijven.
Het kost ontwikkelaars meer werk om hiervoor te ontwikkelen maar het resultaat daarvan is meer gebruikersgemak.
Uiteindelijk zou het voor ontwikkelaars makkelijker moeten zijn om een UWP-app te maken. Echter die moet natuurlijk ook nog in de store komen.
Een ontwikkelaar die nooit een applicatie update zal op termijn zijn applicatie gewoon zien verdwijnen.
Die ontwikkelaar heeft zijn centjes al binnen en interesseert het niet. Degene die die app nodig heeft en gebruikt dus wel.
Net zoals dat we nu geen 16 bit applicaties meer gebruiken zullen oude win32 applicaties op termijn misschien ook wel verdwijnen.
Je vergist je. Ja veel 16-bit applicaties zijn vervangen door nieuwe varianten, echter er zijn hele horden gebruikers die een VM hebben draaien of dosbox om oude applicaties te kunnen blijven gebruiken.
Of dat dan door windows 10s gebeurt of door windows 10 64 bit only is irrelevant.
Windows 10 is er ook nog altijd in 32-bit versie en hoewel er steeds minder gebruikers zijn, blijft die ook nog wel even nodig. https://www.computable.nl...dows-10-is-nutteloos.html

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 07:16]

Ik wil je er even op wijzen dat veel chromebooks tegenwoordig support hebben voor apps uit de playstore.

https://www.chromium.org/...s-supporting-android-apps

De lijst is misschien niet lang, maar hij groeit wel constant.
... Centennial (Desktop Bridge)
De rede hiervan is dat het app aanbod slecht is/zou zijn.
Ik kies voor 'zou', maar dat is persoonlijk.

Maar in reactie op de rt versies van windows 8..de tijd gaat verder. Destijds deden scholen nog nauwelijks aan ICT en degenen die dat al interessant vonden zouden zeker niet voor een beperkt systeem gaan. Nu een paar jaar later is dat anders, getuige de vele anderen in het landschap.
Het app aanbod is daarbij nog minder van belang dan bij de phones. De voor scholen (daar is dit op gericht) belangrijke apps zijn namelijk gewoon beschikbaar. Je hoeft je leerlingen echt geen social media apps bij te brengen en spelletjes spelen daar lijkt mij een school ook niet voor bedoeld.
Windows RT is eind oktober 2012 RTM gegaan. In 2012 deden scholen nog niet serieus aan it? Waar haal je dat nou vanaf?

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 23 juli 2024 07:16]

Bron: me myself and I: ik werk in die branch en er is (zelfs nu) nog altijd maar beperkt sprake van digitalisering. De echte digitalisering moet nog plaatsvinden. Deels is er geen wil om digitalisering op te pakken en voor de rest is het gewoon simpelweg een kwestie van knaken.
Spreek dan ook voor jezelf. De scholen waar ik kwam en kom zijn in de regel juist flink vooruitstrevend. Sharepoint of Sharepoint-achtige systemen (Blackboard geloof ik dat ze het noemen), portals voor ouders, allerlei leerzame IT 'projecten' zoals Lego Mindstorm, maar ook (simpele) programmeersystemen om kinderen logisch te leren denken. Er zijn erbij die printen met bv een druppel of RFID badge waardoor jouw prints er uitkomen wanneer je zelf ook daadwerkelijk bij de printer staat en niet iemand anders met jouw prints wegloopt. In de basisschool hier in het dorp hebben ze onlangs een eigen bibliotheek met ebooks geopend, waarmee kids op hun ereader of tablet ebooks kunnen 'lenen' op school.

Allemaal losse flodders welicht, maar vertel me niet dat er niks aan IT wordt gedaan. Ik kom meer op bedrijven dan op scholen, en in veel MKB bedrijven is IT juist een ondergeschoven kindje, terwijl juist in het onderwijs de kracht van IT gezien wordt en ook ingezet wordt.
Spreek dan ook voor jezelf
idem
Allemaal losse flodders welicht
inderdaad, zeker wat het basisonderwijs betreft

En je realiseert je hopelijk dat nagenoeg alle ICT die je noemt niets of weinig met echte digitalisering van het onderwijs te maken heeft. En ook een ebook vind ik geen echte digitalisering van het onderwijs, zelfs als het een lesmethode betreft en geen leesboek. 95% is namelijk gewoon copy paste van drukwerk waarbij er dus geen gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden die digitaal gaan je geeft.
Anoniem: 715452 @joenevd2 mei 2017 17:28
Die draaide dacht ik niet op Intel waardoor het aanbod apps kleiner was.
Een ander voordeel van W10 S boven RT is dat W32 apps gewrapped kunnen worden en naar de windows store kunnen, vanuit daar kan je dus wel weer je W32 app downloaden en draaien maar dan vanuit de store waardoor een instantie wat meer controle krijgt over de applicaties die geïnstalleerd kunnen worden.

Ik dacht dat het wrappen van W32 apps vrij snel is dus eingelijk is er maar weinig wat echt in de weg staat, een developer moet het gewoon even regelen voor z'n afnemers.

En een iPhone is alleen maar populairder dan een ander platform omdat de ondersteuning beter is, wanneer developers gewoon meer naar de windows store zetten wordt het platform steeds aantrekkelijker voor gebruikers. In the end of the day wil je gewoon je app kunnen draaien, de runtime er onder maakt een gebruiker niet uit
'Het maakt het OS zeker niet minder interessant. Een iPhone is toch ook niet ineens minder interessant omdat je geen Apps buiten de Appstore om kunt installeren?'

Anders exact de reden waarom ik niks van Apple in huis heb.
Zien er wel leuk uit, werkt ook wel fijn. Enkel zulk soort restricties zijn voor mij de deal breker.
(op professionele basis heb ik vaak met Apple producten te maken, van Macbooks tot iPhones)

Tevens ik heb hier een oude laptop liggen. Laatst een 128GB SSD ingezet en het ram uitgebreid van 2 naar 4GB. Nu zou ik dus theoretisch Windows S in de komende maanden kunnen installeren om dat ding toch wat vlotter te krijgen. Win10 PRO werkt niet helemaal vlekkeloos en voelt wat log aan. Echter, ik kan ook zoeken naar een leuke Linux OS die lichtgewicht is met wat grafische eye-candy en gebruikgemak. Waarbij ik alle vrijheid heb om van alles te installeren en zo in te richten als ik wil. Dan is de keuze voor mij gemakkelijk! Hoi Elementary OS. Licht gewicht, Eyecandy, Gebruikersgemak, Vrijheid. En verrekt het draait ook nog bijzonder goed op mijn oude barrel van een laptop

[Reactie gewijzigd door osmosis op 23 juli 2024 07:16]

Windows S vergelijken met Elementary OS gaat voorbij aan hét sterke punt van deze versie van Windows en dat is nou juist dat hij MINDER kan. Veel tweakers hier lijken dat voordeel niet te snappen of zijn bang dat de regulilere versie van Windows die kant op gaat. Ik weet het net zo min als anderen hier maar daar ben ik echt niet bang voor. Windows is altijd open geweest en het nu sluiten voor alleen apps uit de Store zou een trendbreuk zijn die ik me niet voor kan stellen.

De kracht zit hem juist in de beperking; geen geknutsel met instellingen of apps die mogelijk lastig doen / lastig te verwijderen zijn, maar een omgeving die goed te beheren is, iets wat voor onderwijsinstellingen verhipte handig is, want voordelig.
Ik ben het volledig met je eens: minder kan meer zijn. Maar de zwakte van Windows S kan wel eens zijn dat de gemiddelde gebruiker/beheerder/manager van een Windows systeem niet verwacht dat het minder kan. Dat bleek bij RT het geval. Ik zie hetzelfde risico voor Windows S.
polthemol Moderator General Chat @osmosis3 mei 2017 00:25
jij bekijkt het als poweruser en dan zal het absoluut niet aan je verwachtingen kunnen voldoen. Maar voor een school bv is dit ideaal spul (met de aanname dat de programma's die nodig zijn er zijn op welke manier dan ook). Het is vrij goedkoop (De hardware ook), het werkt vrij rap, het doet wat het moet doen and that's it en het is bovenal eenvoudig in beheer.

Vrijheid is niet altijd wat je wil, want zelfs beheerders gaan vaak niet goed ermee om met bv. local admin rechten ;)
Nee dat begrijp ik. Voor dat soort omgevingen is het perfect

Echter, voor de consument die nieuw leven in oude hardware wil blazen segment. Wellicht zijn er dan interessantere opties dan 'S'
Hoezo maakt dat een Iphone niet veel minder interessant? Dat is voor heel veel mensen juist een reden om er geen te willen toch.

Ik vind het toch een zorgelijke ontwikkeling van Microsoft. Ik hoop echt dat ze nooit de "normale" Windows in dezelfde richting zullen proberen te drukken. Ik ben dan in elk geval weg.
Hoezo maakt dat een Iphone niet veel minder interessant? Dat is voor heel veel mensen juist een reden om er geen te willen toch.
Voor heel veel Tweakers is dit wellicht een afweging. Voor consumenten is dit veel minder aan de orde. Die kiezen vaker voor Android omwille van de prijs.
Een minderheid is niet per se niet "heel veel".
Daarom klopt je stelling ook niet. Bij heel veel mensen gaat het om de prijs en/of status. Niet of je apps kan installeren buiten de App Store om.
Maar bij heel veel andere mensen gaat het daar juist wel om.
Een minderheid is niet per se "heel veel"
Niet per se maar wel mogelijkerwijs.
"heel veel" is in deze een overstatement. Je vergeet de massa's andere mensen.
Hoezo maakt dat een Iphone niet veel minder interessant? Dat is voor heel veel mensen juist een reden om er geen te willen toch.
78 miljoen iphone kopers (Q1 2017) zijn het niet eens met je stelling. En je kan niet bewijzen hoeveel android users een dure android smartphone hebben omdat ze de walled garden model niet wilden. Dus je stelling is een anekdote en geen feit.
Wat wil je daarmee zeggen?
Jouw "heel veel" is volgens mij een aanname, en derhalve een mening, geen feit. Tenzij je mij om de oren kan slaan met relevante feiten, en in dat geval: mijn excuses, en Touché. :)
edit: alles valt of staat natuurlijk bij het aanbod van Apps.
Nee, het staat of valt bij het aantal gebruikers dat iets ziet in het gebruiken van die Apps. Alleen aanbod is niet genoeg. En tot nu toe is de W10 Store volgens mij totaal niet in beeld bij mensen. Ik blijf er in elk geval ver van weg, en heb ook geen enkele reden om er wel te komen.
Ook dat is een feit. Ik heb in Windows 8 destijds maar 3 apps geinstalleerd en daar kon ik (toen) geen drol mee. In Windows Phone / Windows Mobile heb ik natuurlijk veel meer geinstalleerd en zelfs nog eigen apps ontwikkeld en geintroduceerd, maar ook dat is een stille dood gestorven. Ik hoop dat het nu beter is.
Het probleem is dat er enorm veel prut tussen zit en dat de filtering niet naar behoren werkt. Halve apps heb je niks aan; nog minder als je er voor moet betalen.

Aan de andere kant: als je de configuratie opties van Windows 10 ziet moet ik ook meestal naar het oude configuratie-scherm terug om iets geregeld te krijgen dus Mickeysoft geeft hierbij zelf bepaald niet het goede voorbeeld.

En Beach Buggy Racing heb ik al uitgespeeld :P
Er zijn nogal wat Ziggo abonnees. De Ziggo apps, Go en Sport, staan als UWP in die store. Ik kan mij voorstellen dat een gedeelte van die abonnees graag gebruik maken van die apps en daardoor de store ook bezoeken. Mogelijk opent dat de ogen en komen er ook andere apps in het zicht die men zou willen gebruiken?
Vanuit het oogpunt van beheer en stabiliteit is dat inderdaad geweldig. Het betekent echter wel dat het succes van deze versie van het OS staat of valt met de beschikbaarheid van de gewenste onderwijsapplicaties in die store.
Nu weet ik niet hoe makkelijk het is voor de ontwikkelaars van deze applicaties om ze via de store te leveren, maar als Microsoft daar op de verkopen ook een marge wil maken dan kan ik me voorstellen dat het voor de ontwikkelaars minder aantrekkelijk is om via de windows store te leveren...
Er zijn ook voordelen voor ontwikkelaars. Je bent makkelijk vindbaar in de store en Microsoft doet allerlei verkoop activiteiten zoals betaalafhandeling voor je en het wordt veel moeilijker voor organisaties en scholieren om illegale kopieën van je software te gebruiken en je hebt via de store een kant en klaar update systeem tot je beschikking waarmee je al je klanten makkelijk en snel bereikt.
Dat zijn grote voordelen voor met name kleinere ontwikkelaars die bijvoorbeeld helemaal geen zaken willen doen met bijvoorbeeld betaalproviders waarvan software moet worden ingebouwd en die ook geld willen van elke transactie
Behalve dat je inmiddels ook gewoon Enterprise stores hebt voor je iOS device. :+
Dus een mechanisme wat Zeror voorstelt past volledig daar in en daarmee is zijn conclusie terecht. Het blijft een mening dat wel :+

Daarnaast is het een aanname dat beheer en stabiliteit volledig toe te schrijven zijn aan een dergelijk gesloten systeem.

Of iets minder interessant is blijft subjectief.
Een iphone is een ander soort apparaat. Ik heb een windows laptop. Niet alleen omdat ik dat prettig vindt qua workflow want ik zou best aan een macbook kunnen wennen maar vooral vanwege de software mogelijkheden. Ik draai af en toe nog oudere of gewoon vreemdsoortige software. Of het nu gaat om luidprekersimulatie, meetsoftware, bootromp optimalsatiesoftware of schroefoptimalisatie het is er allemaal en vaak voor niet al teveel Euri's ook nog (of soms gratis)

Dat kan niet met een Mac en ook niet met een uitgeklede windows laptop. (en al zeker niet met een iphone)

Van all die beschikbare appjes in de store gebruik ik er maar weinig. (en dat was ook al zo toen ik een iphone had)
Het maakt het OS zeker niet minder interessant. Een iPhone is toch ook niet ineens minder interessant omdat je geen Apps buiten de Appstore om kunt installeren? Natuurlijk, je hebt altijd mensen die dat wél willen en die mogen lekker aan de slag met Windows 10 Pro. Maar het komt het beheer en de stabiliteit van het OS ten goede dat Apps uitsluitend via de Appstore geinstalleerd kunnen worden.

edit: alles valt of staat natuurlijk bij het aanbod van Apps.
Of het OS interessant is hangt helemaal af van de wijze waarop het wordt ingezet.

Als ik kijk naar het basisonderwijs dan kan dit een uitkomst zijn. Alleen die apps die nodig zijn kunnen worden geïnstalleerd, de leerling kan zelfstandig achter de computer aan de slag en voor de docent/beheerder van de computers is het overzichtelijk.

Vervelender is het voor de docent die buiten de getrokken kaders wil werken (wat eerder zal gebeuren in het voortgezet onderwijs), maar die mogelijkheid helemaal niet heeft omdat er dan geüpgrade moet worden, wat weer kosten met zich meebrengt. Dus waarom dan kiezen voor dit OS.

Het configureren van de pc's met een USB-stick is leuk in het voortgezet onderwijs gaat er geen enkele helpdesk alle computers van alle vestigingen langs lopen om dit te doen. Dit zeg ik omdat veel scholen onderdeel zijn van een scholengroep en we het dus niet over 30 pc's hebben.

Omdat de computers vaak in het netwerk hangen is het leuk dat ze in 5 seconden kunnen opstarten, maar dan wordt er volgens mij over een standalone gesproken en is de opstarttijd i.c.m. met inloggen in een netwerk waarschijnlijk beduidend langer.

Windows 10 kun je net zo goed dicht timmeren als Windows 10 S. En dit komt inderdaad het beheer en de stabiliteit ten goede, maar dat komt door de kennis en kunde van de helpdesk en niet door het OS zelf...
Enerzijds heb je het over het VO, waar men eerder buiten de getrokken kaders wil werken.

Daarna heb je het over beheerders die Windows 10 helemaal dicht kunnen timmeren.

Het eerste kan ik als voormalig VO docent onderschrijven. Het tweede helaas ook: docenten denken vanuit onderwijs (nota bene het primaire doel van een school) en beheerders vanuit de 'alles moet dicht en daarmee bieden we goede ICT' visie.

Wij hebben jaren met de Surface RT gewerkt. Heerlijk omdat leerlingen lekker konden doen wat ze wilden. Problemen door software waren minimaal. Beheer idem. Daar hoefde geen servicedesk aan te pas te komen. Ik zie dus wel nuttige toepassing van de Windows 10 S editie.
Enerzijds heb je het over het VO, waar men eerder buiten de getrokken kaders wil werken.

Daarna heb je het over beheerders die Windows 10 helemaal dicht kunnen timmeren.
Het verschil is dat bij goede afspraken met de helpdesk een dichtgetimmerde Windows 10 goed werkt omdat je kan laten installeren wat je als docent nodig hebt buiten de vaste kaders.

Bij Windows 10 S niet, dan moet je upgraden naar Windows 10 pro.
Goede afspraken..... Om ICT-ers iets te laten begrijpen van onderwijs heb ik helaas niet genoeg beschikbare uren. Of onderwijsmanagers iets uitleggen over kosten/baten voor ICT middelen. Inherent aan het onderwijs?

Er zijn ook het en der ICT-ers die wel met gebruikers mee kunnen denken hoor. Maar in het onderwijs zijn die enorm zeldzaam.
> Een iPhone is toch ook niet ineens minder interessant omdat je geen Apps buiten de Appstore om kunt installeren?

He, nou ik vind van wel eigenlijk! Waarom mag ik niet zelf bepalen wat ik wel en niet mag installeren?
Omdat dat niet in het product zit. Apple heeft bedacht dat ze een end-to-end, alles-in-1 apparaat willen leveren om de ultieme beleving te kunnen garanderen.

Als dat niet je ding is, dan kun je beter geen Apple kopen. Zo simpel is het.
Nee dat snap ik, en dat koop ik dan ook niet :+

Maar mijn vraag is: Waarom maakt dat een telefoon (of computer) niet minder interessant? Waarom zou je moedwillig iets willen hebben wat voor jou uitkiest wat je wel en niet mag gebruiken, en dit aanbod op elk moment kan veranderen?
Heel veel gebruikers hebben niet de kennis en expertise die jij wél hebt. Ik zou als beheerder niet willen hebben dat mijn studenten of eventueel mijn medewerkers het internet afstruinen om vervolgens bij één of andere obscure Russische website een .exe met troep erin te downloaden.

Dan heb ik liever dat de gebruiker in een vertrouwde en beheerde omgeving een app uitkiest om ermee aan de slag te gaan. Als men aan de hand van functionaliteiten en reviews een zorgvuldige afweging kunnen maken, dan is het nóg mooier.
Zoals een chromebook ;) Perfect te beheren (zelfs zonder zo'n USB stick) en nóg veiliger voor Russische .exe files !
Dat hoef je mij niet te vertellen RielN :-) Check m'n badge ;-)
denk ik maak n 1-2tje :)
Dat heeft G Suite / Chrome OS toch niet meer nodig? Zelfs Microsoft gaat nu die kant op. Hebben ze het verdikkeme toch bij het rechte eind gehad, die rare lui van Google.
Maar waarom kan het dan geen feature zijn dat je, als beheerder, die instelling dus kan blokkeren? Dat geeft het zelfde effect, maar dan behoud de gebruiker zelf de controle over wat er wel en niet op zo'n systeem mag.
Dan heb je wéér die beheerder erbij.

Microsoft wil voor onderwijsinstellingen hetzelfde als wat Google heeft: simpelweg een CSV uploaden met namen + e-mailadressen + rollen en tadaa... De student kan direct aan de slag! Daar heb je verder geen beheerder voor nodig: in principe kan iedere nitwit dit doen.
Gebruikers aanmaken met een batch bestand gaat al langer, heb er hier nog ergens een script voor liggen. Kan daar ook in één keer meer gebruikers toevoegen dan de limiet die G-suite heeft met een CSV bestand :)

Ik ben best enthousiast over dit idee van Microsoft hopelijk werkt het ook simpel samen met Office365 accounts en AD.
Gebruikers aanmaken met een batch bestand gaat al langer, heb er hier nog ergens een script voor liggen.
Huh? Je hebt er een script voor liggen? Kan dat niet standaard dan?
Heb het in 2012R2 geleerd met een scriptje zodat je binnen een paar seconden meerdere OU's (klassen) en gebruikers kunt aanmaken van een paar honderd leerlingen.

Als dat ook zonder kan mag je het me vertellen, nooit te oud om iets te leren.
Oh, nette oplossing. Maar binnen Google kan dit gewoon via een CSV, out-of-the-box.

Daarnaast biedt Google voor onderwijsinstellingen ook al meer mogelijkheden. Via de GUI kan men studenten aan klassen koppelen, klassen aan docenten koppelen, docenten hun lesmateriaal kunnen delen met studenten, docenten ingevulde opdrachten kunnen controleren / accorderen, etc, etc.
Ik heb van G-suite een trainingsprogramma gedaan en er ook met de CSV bestanden gespeeld. Moet nog eens het examen doen eigenlijk xD

Google gaat inderdaad wat verder dan ik met Server2012R2 kon en volgens mij ook dan 2016. Maar hiermee, en de tools die ze erbij geven staan ze direct naast Google. Als ik alles goed begrepen heb tenminste.

Hier in België gebruiken heel veel scholen https://smartschool.be wat precies dit doet. Een online leer platform. Wat op verschillende OS'en draait. Nu zijn er ook die G-suite gebruiken en nu komt daar Microsoft bij. Kun je mooi kiezen wat je wilt als school.

Ik zou het moeten opzoeken of het in 2012R2 ook met een CSV file kan. Heb het geleerd van iemand die aan dat server OS werkt om het via dat scriptje te doen. Als je het een paar keer gebruikt het kost het je 3minuten om de waarden goed te zetten kwa domein naam etc maar dan heb je in een paar seconden alles gedaan.
Een iPhone is toch ook niet ineens minder interessant omdat je geen Apps buiten de Appstore om kunt installeren?
De App Store bevat apps. De Windows Store bevat 0 software die men tegenwoordig op een PC wil draaien (productivity software, dev environments, video/audio/beeldbewerkingssoftware, ...).
Dat maakt het OS absoluut minder interessant. Gedwongen keuze met alle beperkingen van de Windows Store is geen slimme zet.

De vergelijking met Google gaat ook mank. Google laat alle moderne Chromebooks naast Chrome OS ook alle Android apps draaien. Dat zijn miljoenen apps erbij, dat zie ik Microsoft nog niet snel nadoen. Windows 10 S = teveel beperkingen.
Jawel. Dat is een iPhone voor mij wel, en wel om exact die reden.
En als netwerkbeheerder moet je gewoon je zaakje op orde hebben.
En dan niet met "gewoon alles dichttimmeren" maar met goed beleid dat ook de nieuwsgierigen bezighoudt zonder dat ze moeten gaan "hacken"
Je kan gewoon Apps installeren op een iPhone buiten de store om en zonder het apparaat te voorzien van een jailbreak...
Omdat het dan het hele idee ervan omzeilt. Eerst en vooral zou je dan zelf die applicaties moeten beheren, nu kan Windows dat gewoon doen door een simpele lijst van een USB stick te trekken.

Scholen kunnen via de Windows Store for Business al doen wat jij hier zegt.
En Microsoft heeft nu een eenzijdige macht om te bepalen wat je wel en niet op je PC krijgt.

Waarschuwen voor een beveiligingsrisico is goed. Fantastisch zelfs. Gaan mensen niet zomaar doen wat een vreemde website zegt. Maar dat het niet kan als je het echt wilt, is niet prettig en kan veel af doen aan het OS als de store niet goed is.
Dit OS is dan ook voor een andere reden gemaakt net als je verschillen hebt tussen Home, Pro en Entreprise versies.

Ik zou niet willen dat studenten/scholieren zelf dingen gaan installeren, graag een gesloten omgeving zodat ík bepaal wat ze erop kunnen zetten en wat niet.
In een bedrijfsomgeving is dat precies zo. Ik wil niet dat Mien dingen installeert die moet gewoon haar werk doen met de programma's die ze tot haar beschikking heeft gekregen meer heeft ze niet nodig.

Wat ik hier wel mis en ook niet geheel duidelijk werd is hoe het hiermee zit kwa account. Is dat via de AD van Server2016 of 'Intune' waar ze het even over hadden. Als de store en programma's inderdaad goed gevuld is kunnen ze hier zeker veel mee winnen :)
G-suite werkt ook prima maar heeft er nu een goede concurrent bij!

Off-topic: Veel vrouwelijke sprekers trouwens bij de presentatie.
Ik zou niet willen dat studenten/scholieren zelf dingen gaan installeren, graag een gesloten omgeving zodat ík bepaal wat ze erop kunnen zetten en wat niet.

In Nederland gebruiken scholieren veelal een eigen laptop. Die ga je aan de andere kant niet zomaar Windows S laten installeren.
"Ik zou niet willen dat studenten/scholieren zelf dingen gaan installeren"

Ja inderdaad! Stel je voor dat kinderen leren! Is toch echt niet de bedoeling een aan je motor te sleutelen (http://www.verstappen.nl/nl/article/9364) of programma's te schrijven (http://www.salon.com/2013...e_wozniaks_eureka_moment/) of je computer opnieuw te voorzien van een OS (god behoede hun voor een alternatief OS!) (https://www.cs.cmu.edu/~awb/linux.history.html)

Ja laten we vooral kinderen opsluiten, want dat is veiliger.
Je hebt wel een punt. Maar Verstappen deed dat samen met zijn vader buiten schooltijd. Als je een goede leraar hebt stimuleren die de kinderen ook in juist de dingen die zij interessant vinden.

Hiermee heb je gewoon een goede omgeving waar de studenten geen omkijken hebben voor hun laptop. Jij als beheerder kunt dat voor ze wegnemen. Natuurlijk zullen gasten die interesse hebben voor andere OS/IT hun ding doen.
Upgrade naar de normale Windows 10 en je kunt installeren wat je wilt.
Zit je bij een Chromebook ook niet helemaal vast aan alle diensten en software van Google, zonder mogelijkheid om iets van daarbuiten te installeren? Uiteindelijk is dat hetzelfde als alleen apps uit de appstore toelaten.

Er is wel laatst een artikel geweest op Tweakers over een lijst met Chromebooks die in de toekomst Android apps kunnen draaien: https://tweakers.net/nieu...-apps-kunnen-draaien.html.

Eerlijk is eerlijk, ik ken de Chromebooks niet, dus misschien dat iemand mij kan corrigeren.
Verschil is wel dat Google zich altijd al puur gericht heeft op deze oplossing. Chromebook is ook gewoon beter geschikt voor dit scenario dan deze verse "nieuwe" oplossing...
Want vanaf het begin gericht op specifiek zon soort oplossing. Lichter, beheersbaarder, minder onderhoud, vlotte updates, snelle login. MS heeft met RT nu niet bepaald laten zien dat ze het snappen..
RT was dan ook een op zichzelf staande mobile OS gericht op mobile devices met een specifieke configuratie en is allang vervangen door Windows 10 Mobile met UWP en een store die een stuk volwassener is.

S heeft overigens een totaal andere insteek.
Bij een chromebook kan je voor zover ik weet net als bij android apps ook installeren die nieti n de store staan. Je moet er wel ergens een vinkje voor aanvinken, maar echt moeilijk is dat niet :-)
Yep. De developersmodus. Bij chrome://extensions/ staat een vinkje voor de developersmodus. Vervolgens kun je een app uploaden naar je schijf en die vervolgens selecteren.
Je bedoelt sideloaden, zoals men dat chique noemt?
Had er nog niet bij stilgestaan dat dat zou kunnen op een chromebook. Ben al wat blij met de play store ;).
Google is voornemens de Chrome Apps uit te faseren en uitsluitend de extensies te laten bestaan. Dat is alleen mogelijk als er een goed aanbod van Android Apps is. Als je een Chromebook overweegt, controleer dan eerst of er al Android ondersteuning is. En, verwacht ook nog geen wonderen: de appbouwers hebben wat tijd nodig om hun apps compatibel te maken aan de nieuwe beeldschermgroottes.
Dat ben ik met je eens, beeldschermafmetingen zijn nog wat issues hier en daar, maar ik maak ook gebruik van een paar hele fijne apps. De adobe teken apps kunnen fullscreen, maar een app zoals hangouts (die ik veel gebruik) draait in laptop mode gewoon op formaat wat ik wil. Als ik in tablet mode ga is dát een ander verhaal: dan is hangouts fullscreen, en dat voegt niet veel toe. Ben nog op zoek naar een mogelijkheid om in tablet mode toch mijn apps zelf te schalen ipv default fullscreen.
Zit je bij een Chromebook ook niet helemaal vast aan alle diensten en software van Google, zonder mogelijkheid om iets van daarbuiten te installeren? Uiteindelijk is dat hetzelfde als alleen apps uit de appstore toelaten.
Bij een Chromebook kun je apps installeren via de Chrome Web Store, waar je ook terecht kunt als je apps of extensies wilt voor Chrome zelf. Verder is het op sommige Chromebooks al mogelijk om Android Apps via Google Play te installeren.

Er is natuurlijk een afhankelijkheid van Google als het gaat om de installatie van de applicaties. Dat zal altijd via de Chrome Web Store of via Google Play moeten, tenzij je de developersmodus aanzet.

[Reactie gewijzigd door dakathefox op 23 juli 2024 07:16]

Uiteindelijk dus niet veel anders als wat Microsoft wil met Windows 10S en de Windows App Store als het goed begrijp. Thnx voor het verduidelijken! _/-\o_
Inderdaad. Niet veel anders, behalve dan dat de hoeveelheid Android Apps natuurlijk gigantisch is. Microsoft zal daar nog flink aan moeten trekken, maar als dit lukt én UWP lukt, dan zijn ze een goed eind op weg.
Ik heb begrepen dat Android apps op Chrome OS een drama is. Ook schalen Android applicaties erg slecht. Daarom zijn Android tablets geen succes, en iPads wel.
Vergeet ook niet dat normale Win32 applicaties ook geplaatst kunnen worden in de store met een relatief simpele tool. Onderwijsapplicaties die alleen draaien op Win32 zullen hier waarschijnlijk gebruik van maken.
Scholen kunnen ook net als organisaties hun eigen store met apps inrichten. Dat maakt de beheerbaarheid een stuk makkelijker.
Ik heb begrepen dat Android apps op Chrome OS een drama is. Ook schalen Android applicaties erg slecht.
Nee hoor, helemaal geen drama. Het is nog maar net op de markt en je ziet dat het even wat tijd heeft om te landen. Je zult in de komende periode steeds meer Android Apps compatibel zien worden met Chrome OS, vooral ook omdat het slechts een paar aanpassingen vergt.
Daarom zijn Android tablets geen succes, en iPads wel.
Dat Android tablets geen succes zijn, heeft m.i. meer te maken met de kwaliteit van de gemiddelde Android tablet. Die is gewoon kut. Leuk als snijplank, maar dat is het dan ook. Apple heeft dat beduidend beter voor elkaar. Jouw argumentatie is onzin: ik kom zelden nog apps tegen die niet goed schalen op Android. Dat heeft overigens niets te maken met Android, maar met luie developers.
Onderwijsapplicaties die alleen draaien op Win32 zullen hier waarschijnlijk gebruik van maken.
In toenemende mate zie je dat uitgevers bezig zijn met het ontwikkelen van webbased applicaties, die OS-onafhankelijk werken. Die jongens zijn ook niet achterlijk: waarom nog nieuwe Win32 applicaties uitrollen, als BYOD de trend is? Zeker als dat device niet per definitie een Windows PC meer is, maar bijvoorbeeld ook een MacBook, Chromebook of Linux laptop kan zijn.
Ik heb recent een chromebook gekocht. De play store apps die ik gebruik zijn prima. Sommige developers passen hun android apps al aan speciaal voor chromebooks (waaronder de adobe tekenapps en dergelijke!). Ik probeer steeds meer apps uit, maar van de meeste zaken die ik gebruik is een prima webvariant, dus ik kom goed weg. Ik heb wel een chromebook met touchscreen gekocht, vooral met het oog op kunnen schetsen tekenen, en gebruik als tablet.
Chromebooks zijn misschien niet zo'n succes maar android tablets volgens mij wel.
Eerder andersom...
Mis ik iets? Android heeft iest van 35% van de tablet markt, de rest is bijna grotendeels ipads en dan nog een paar procentjes voor de rest.

Ik weet niet waar je een chromebook zou plaatsen maar volgens mij zou je die als (beperkte) laptop moeten inschalen en zijn ze in dat segment niet zo populair
Ja. Je mist iets. Chromebooks nemen qua volume inderdaad nog niet zo'n groot deel in, zeker niet in Europa, maar als je ziet dat Chromebooks in de VS in het onderwijs al voor 50% + de verkopen bepalen, dan is daar wel wat gaande.

Verder is het te kortzichtig om het als een 'beperkte laptop' weg te zetten. Ik kan er al als developer al mijn dagelijkse werkzaamheden op doen, hoezo, beperkt?
OK, daar was ik me niet van bewust dat dit op scholen al zo'n grote vlucht had genomen.

Met beperkt bedoelde ik dat het voor mij te beperkt zou zijn vanwege de software die ik gebruik. Voor iemand anders hoeft dat inderdaad niet het geval te zijn.
Dat het voor jou te beperkt is geloof ik graag, maar voor veel mensen voldoet het prima. Ik heb bijvoorbeeld ook geen MPV om me van A naar B te verplaatsen. :-)
Als ik het goed lees is dit OS gericht op scholieren waar je juist zo veel mogelijk controle wilt hebben. Dit betekent dat de apps gesandboxed zijn zodat je minder kwetsbaar bent voor virussen en malware.
ja, stel je voor dat scholieren zelf kunnen bepalen wat ze op een computer doen, daar kunnen ze niets van leren.

als mijn school dit soort dingen had gehad, zou ik een stuk minder geleerd hebben terwijl ik op school zat. dan had ik alleen maar minesweeper en patience kunnen spelen. in plaats van mijn tijd tijdens de les te kunnen besteden aan geweldige games en het vermijden van de krakkemikkige beveiliging die er wel was

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 23 juli 2024 07:16]

Ik geloof niet dat dit voor laptops is die ze zelf mee naar huis nemen, maar laptops die op school blijven. Daar wil je zo min mogelijk bloat op hebben lijkt mij.

Toen ik op de basisschool zat hadden we computers met Windows 2000 of XP waar je hooguit mee kon gaan googlen voor projecten. Tegenwoordig heeft die school ipads en tablets voor hetzelfde doel.
Misschien ook voor laptops die studenten mee nemen? Als een soort 'BYOD' maar dan op school. Als je een laptop zélf mee neemt naar je werk wordt die ook in het bedrijfsomgeving opgenomen en kun je er ook niet meer alles mee doen wat je daarvoor wél kunt.

@Origin64 Dat kan nu nog altijd maar is natuurlijk niet de bedoeling: spelletjes spelen tijdens de les. :+
Kan me nog herinneren dat je via notepad of iets dergelijks kon chatten met elkaar :D Op onze school althans. Veel sites waren al niet meer toegankelijk behalve het RTS Planetarion _/-\o_ Dat kenden ze uiteraard niet.
op mijn school kon je via telnet prompts openen op andere computers. sommige mensen snapten niet dat ze de enter knop ingedrukt konden houden om de spam tegen te gaan
Altijd leuk :) heb ook eens via CMD de halve computer klas afgesloten. Was even inlezen maar werkte toen nog. Daarna uiteraard niet meer.

Maar goed, dit is een mooi platform voor scholen en beheerders. Ook als de laptops als een soort BYOD worden. Dan kun je zorgen dat er niks schadelijks op je netwerk terecht komt en weet je ook dat de studenten niks raars doen.
Maar van al die domme opdrachtjes die je moet maken op die laptop leer je minder dan van die tijd rondklikken op het internet. Het was bij mij iig altijd beetje bezigheidstherapie. Thuis moest je toch nog je woordjes leren etc. Het is imo in het belang van de school dat leerlingen wel iets raars kunnen doen in de les. bij, als je goed met computers bent kun je ook engels, dan hoef je bij de les engels niets te doen. dan moet je iets anders te doen hebben anders ga je zitten klieren.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 23 juli 2024 07:16]

Dat durf ik te betwijfelen als ik zie wat wij leerden en wat scholieren nu leren is het een stuk beter in deze tijd. Als ik echter zie wat de gemiddelde scholier op internet bekijkt, tja..
ik had het ook niet per se over gemiddelde scholieren, meer de uitzonderingen
Mee eens! Dit soort ontwikkelingen zorgen ervoor dat de grote groep ontwetende, naïeve en merkafhankelijke gebruikers in stand blijft, terwijl omgaan en begrip van computers juist basiskennis zou moeten zijn.

Initiatieven als deze, die vanuit een merk komen, zijn alleen gericht op winstgevendheid op de lange termijn voor dat merk. Voordat je het inzet voor educatieve doeleinden, zou er zeker ook naar de maatschappelijke kant gekeken moeten worden, vind ik.
Maar Sandboxen hoeft toch niet direct te betekenen dat je alleen apps uit een centrale store kan gebruiken?
Misschien om de app ontwikkelaars te pushen om hun apps ook compatibel te maken en in de Windows Store te zetten?
Lijkt me wel hè? :-) En dan meteen UWP-proof maken.
Waarom die applicatie beperking dat alleen installeren vanuit de appstore mogelijk is?
Zakelijke redenen, wat anders..?
mensen alvast laten wennen aan het idee dat zij zelf niet meer bepalen wat er op hun pc mag draaien zodat ze minder klagen als over enkele decennia elke computer een chip heeft waarmee de nsa alles kan zien wat je doet en op ieder moment de executie van een bepaald stuk code kan stoppen onder het mom national security

het is omdat apps in de windows store niet alleen op x86 maar ook op arm kunnen draaien, en dit os dus ook voor arm bedoeld is. de meeste windows applicaties buiten de store zijn alleen x86.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 23 juli 2024 07:16]

Win32 apps in de store zijn ook mogelijk. In feite (als devs hun apps publishen) is er niet eens sprake van een beperking.

Scholen en andere partijen kunnen hun eigen store neerzetten met goedgekeurde apps.
Klopt dat wel? Mag je via de Windows Store een app verdelen die zelf fungeert als Store, waarin je UWP apps verkoopt zonder 30% af te staan aan Microsoft? Dat lijkt me enorm onwaarschijnlijk...
Je kan als organisatie een private store opzetten met je eigen apps. Je hoeft dan inderdaad geen 30% af te staan aan MS (de apps zullen sowieso dan wel gratis zijn), tenzij je apps uit de Windows Store (in bulk) koopt om deze dan in je eigen private store te zetten en je eigen apps hoeven niet goedgekeurd te worden door MS.

https://docs.microsoft.co...ore-for-business-overview
Private store - Curate a private store for your business that’s easily available from any Windows 10 device. Your private store is available from Windows Store app, or with a browser on the Web. People in your organization can download apps from the private store on Windows 10 devices.
Edits: comment beter uitgewerkt

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 07:16]

Dit artikel beschrijft dit allemaal.
Win32 apps kunnen via een tool gewoon geïnstalleerd worden. Ze moeten met project centenial klaargemaakt worden, waarna ze gewoon via de store gepusht kunnen worden naar het apperaat.

Ik begrijp alleen wel waarom je dat voor scholen graag wilt. Je wilt niet "BoomBoom titty Bim! Dating Sim!" (verzin maar wat) op die computers aantreffen en als leraar vragen krijgen hoe "Jantje dat nu geïnstalleerd kan hebben? Hmmmm? Viezerik...."

Daarom wil je als school gewoon controle over de machines, helemaal als de school bij dient te springen of de staat in de aanschaf.
Voor scholen heeft microsoft ook al 6 jaar iirc multipoint wat een slankere terminal server is voor schollen.

We gebruiken deze zelf op de school waar ik ict coördinator ben en zijn hier heel te vreden over.
Enige minpunt is voor nieuwe eind stations die niet rechtstreeks aan de server hangen heb je maar 2 opties.
Zero client (veel cpu en netwerk verbruik) of via RDP.
Dit laatste doe ik nu al 2 jaar raspberry pi en sinds kort ook met oude laptops die enkel remote desktop opstarten en verder geen interface hebben of programma's kunnen starten.
Dit laatste is via een gpo alternatieve schell.

Dit os/apparaten zouden ideal zijn voor het 2de scenario.
een mini windows pc'tje is nog altijd rond de 150 - 200€ (zonder scherm en dergelijke)
Een laptop waar je vrij een os op kan installeren en niet gelocked is om enkel van de harde schijf op te starten 300€ +

Slechte ervaring met medion tablets waar je ondanks wat je deed niet kon booten van usb.
windows 10 education er moeten opzetten vanuit de bijgeleverde windows 8.
Na installatie iets van een 3GB vrij na opkuis 30GB dus als er maar een 32Gb had ingezeten ging dat ookal niet.
Mooier had geweest als er per account of accounttype ingesteld kan worden of er enkel vanuit de appstore geïnstalleerd kan worden of enkel uit onbekende bronnen of beide.

Dat kan al via group policies.
Ik ben wel benieuwd hoe dit samenwerkt met GPO's en OU's eigenlijk. Als dat allemaal goed samenwerkt is dit een geweldig platform voor scholen en beheerders.
Ach, dat is een kwestie van tijd totdat iemend het mogelijk maakt. Misschien accepteert het wel portable apps.
Dat vormt weer uitdaging om dat anders te krijgen, en daar zal ook MS zich van bewust zijn. En wie zegt dat juist ook DAT niet een goede leerschool is? Leer een OS daadwerkelijk kennen.

Hoeveel onder ons hebben niet een Win 3.11 met Win32 & WinG op een diskette kwijt gekund met drivers en al? Daar moest je ook even de ins en outs kennen. En ook dat lukte alleen op een 1.68Mb geformatteerde diskette. Ook weer een zijstraatje.
Microsoft wil hier al jaren naartoe. Voor hen biedt het vele voordelen. Minder piraterij, meer controle. 100% inzicht in de software die mensen op hun computer hebben (die informatie is tegenwoordig ook geld waard). Alles gekoppeld aan een Microsoft account (zonder dat kan je immers niet eens in de store). Zo hou je je gebruikers ook meer vast aan je ecosysteem. Vendor lock-in.

Maar ze weten ook wel als ze dit nu doordrukken dat iedereen gaat steigeren. Dus wat doen ze, eerst een versie om op goedkope modellen aan te bieden, laat de lage kosten mensen overtuigen. Later wordt het dan standaard. Behalve waarschijnlijk de enterprise versie want grote bedrijven gaan dit nooit accepteren. Die werken nog met software uit de tijd van Windows 2000 :)

Maargoed, ze doen maar... Voor mij is er altijd nog Linux. Bij mij is Windows alleen nog maar een game platform.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 07:16]

Gast je moet eerst wel na denken voor dat er er plotseling iets neer zet waar je niet over hebt na gedacht ?

wat ik je probeer uit te leggen is...
mensen kopen een surface laptop waar windows10-s op draait,
het eerste wat een scholier gaat doen is hem aan zetten en er draait een windows10-s, ik denk dat studenten genoeg hebben aan office, die kan je downloaden uit de windows-store, zo heb je minder mall-ware virussen etc etc etc, zo blijft windows10-s altijd schoon...
omdat je niet all die virussen spyware-mall-ware kan dowloaden via windows10-s...

een grafische werker/student heeft ook niks aan een surface laptop, die gaan dan toch kijken voor een surfacebook of surface pro waar windows10 op draait... dat soorten mensen weten van zich zelf al wat hun eisen zijn als ze een van die opleidngen gaan volgen, wat voor soort laptop nodig hebben.

ik ben juist enorm blij dat windows10-s er nu op komt, omdat ik al jaren naar uit zit te kijken naar windows die gewoon schoon blijft, het voordeel van windows10-s is dat je maar weinig zal merken dat je bijvoorbeeld virussen,mall-spy-ware, kan downloaden omdat het juist zo een gesloten windows is kan je er van uit gaan dat je laptop altijd even goed zal presteren....

dit is voor mijn de idiale laptop, een laptoop die altijd even snel zal opstarten of hij nu 1 jaar oud is of 2 jaar oud.
ziggo komt met een UWP app, waar ik dus dadelijk gewoon zoals bij een normale windows10 gewoon tv kan kijken, omdat het een UWP app is,dit kan nu ook op windows10-s....
netflixen of films/muziuek kijken kan je bijna 14 uur lang mee doen met windows10-s.
wat ik doe met een laptop is, films kijken, internetten, muziek luisteren en office gebruiken....

wil ik gaan gamen doe ik dat op mijn MSI gaming laptop of op een PC/console....

je moet ook begrijpen, dat windows10 een broeinest is van virussen etc etc etc, veel gebruikers kunnen daar niet mee om gaan.
door windows10-s op deze manier te pushen kunnen mensen dus eerst windows10-s gebruiken, een kans geven als dit niet voor sudenten bevalt kunnen ze nog altijd over stappen op windows10-pro.

ik vind windows10 is eigenlijk voor PRO gebruikers die weten hoe ze een PC schoon moeten houden en virussen, aanvallen, spy-ware etc etc moeten weerstaan.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 23 juli 2024 07:16]

Wat negatief! Dit is namelijk niet anders dan Google heeft met 'Google for education'. Met een zelfde hoeveelheid controle juist voor scholieren en studenten. Makkelijk te beheren. Daar wil je juist al die controle als beheerder, als je dat niet doet is dat vragen om problemen.
Als dit ook samen werkt met je normale Active Directory dan kun je veel rechten geven en afbakenen van hetgeen ze kunnen.

RT was inderdaad een flop, tegenwoordig is het verhaal iets anders. Juist door G-suite waar je ook strikte controle op hebt. Smartschool is een programma waarin je ook dit soort dingen kunt doen alleen is dat geen OS.

Natuurlijk zijn er studenten die misschien iets anders wilt doen, maar je ziet snel genoeg dat ze hebben geupgrade naar 'pro'. En daar heb je straffen voor :)
Waar jij en vele anderen aan voorbij (willen) gaan, is dat de praktijken van het bedrijf achter MS Windows, Microsoft, weldenkende lui reden geven elk product van die leverancier ten zeerste te wantrouwen. Jammer genoeg, met recht.

Bovendien is in het onderwijs waar de beoogde gebruikers leerlingen zijn, jongelui dus, vendor lock-in en controle over wat die jongelui doen niet te rechtvaardigen als er goede alternatieven zonder die bezwaren beschikbaar zijn (bijv. Edubuntu), het principe van subsidiariteit.
Over die bende jongelui wil je juist controle als IT. Stel je voor: geef ze allemaal alle rechten en zie hoe je schip verbrand. Goed idee 8)7
Daarnaast "ms windows, Microsoft" beetje dubbel op niet ;) Ik weet welk bedrijf verantwoordelijk is voor Windows en andere platformen.

Feit is dat je nu al op scholen zoveel doet om alles dicht te timmeren via GPO(group policy). Hierbij zorg je ervoor dat ze bepaalde rechten niet hebben, ze geen stomme dingen kunnen doen en eigenlijk enkel de programma's kunnen gebruiken die jij als IT beschikbaar hebt gesteld. Hiervoor had je een AD en DC nodig.
Dit is zoals ChromeOs makkelijk beheerbaar en met alle platformen die MS heeft sterker naar mijn idee.
In deze opstelling wordt dat ietsje anders als ik het goed begrepen heb en werkt dit met Azure AD en Office365. MS Office is toch een standaard in de wereld of je dat wilt toegeven of niet.

Maar ook je alternatief Edubuntu, kun je als administrator dichtzetten hoe jij het wilt hebben dus zit je volgens mij met precies hetzelfde idee. Google met ChromeOS net hetzelfde met G-suite for work/education.
Dit gaat dus om beheren van een omgeving en dan maakt het niet uit of je nu Windows/MacOs/Linux/ChromeOs draait je wilt niet dat die gasten alles kunnen binnen je domein en daarom zet je alles dicht.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 23 juli 2024 07:16]

"Over die bende jongelui wil je juist controle als IT."
Natuurlijk is het belangrijk dat een leraar de boel onder controle heeft, maar daar ging het mij niet om. Het gaat mij erom wat je daarvoor over hebt en de controle in de handen van Microsoft leggen lijkt mij onjuist; dat bedrijf heeft eigen belangen die geen plaats hebben in het onderwijs.

"Daarnaast "ms windows, Microsoft" beetje dubbel op niet"
Uit principe schrijf ik altijd MS Windows, MS Word etc. Waarom ? Omdat Microsoft gewone woorden als productnaam en merk voert, en als we niet opletten zich onze taal toeëigend. De toevoeging MS maakt duidelijk dat die gewone woorden niet onder het merkrecht vallen, maar alleen de samenstelling.

"MS Office is toch een standaard in de wereld of je dat wilt toegeven of niet."
Neen, hoogstens zijn de documentformaten een standaard en in het geval van MS Open XML is dat een standaard met een luchtje
(zie https://nl.wikipedia.org/...tandaarden_door_MS_Office
en heel uitgebreid gedocumenteerd, zie http://www.groklaw.net/st...hp?page=20051216153153504)

Kortom: bedrijven als Microsoft zijn geen altruïstische instellingen en ga er maar vanuit dat maatschappelijke verantwoordelijkheid bij zulke bedrijven hooguit een commercieel doel dient.
"Over die bende jongelui wil je juist controle als IT."
Natuurlijk is het belangrijk dat een leraar de boel onder controle heeft, maar daar ging het mij niet om. Het gaat mij erom wat je daarvoor over hebt en de controle in de handen van Microsoft leggen lijkt mij onjuist; dat bedrijf heeft eigen belangen die geen plaats hebben in het onderwijs.
Alles wordt beheerd in een school nu is dat veelal met een Windows Server. Dat is ook van Microsoft en in ja dat kan eventueel met een linux server maar de Active Directory etc van WServer is gewoon heel erg goed. Het is veelzijdig en ook hier kun je zelf als school bepalen wat er gebeurd en wat er nodig is kwa programma's.
Nu is dat ook zo, alleen heb je dan zelf geen server nodig. Maar je kunt wel een eigen store hebben zoals dat ook in Google G-suite kan. Je hebt dan totale controle over je systeem en ja natuurlijk zit je deels in het MS domein, maar dat is echt niet zo erg. Als je iets anders gebruikt zit je aan hen vast en verdienen zij ook aan jou.


Microsoft Office is een van de meest gebruikte office programma's ter wereld. Ja, ze hebben ook een paar documentformaten etc maar de programma's zélf zijn ook de top van office applicaties.

Natuurlijk haalt MS er geld uit, anders zouden ze niet lang blijven bestaan. Maar dat neemt niet weg dat ze geweldige producten maken met het geld dat ze hebben. En dan is dit idee van 10s met Intune etc beter dan dat je zelf servers moet opzetten om hetzelfde doel te behalen.
Ubuntu wilt ook graag dat je betaald net als al die andere Distro's. Dat is iets wat veel mensen hier toch vergeten. Ja, de meeste Linux varianten zijn gratis te downloaden. Maar als je ze in zo'n omgeving gebruikt is het toch wel vanzelfsprekend dat je ze ook betaald voor hun werk niet? Anders ben je wel heel vrekkig bezig, wél het OS en software gebruiken maar niets betalen voor alles. Ja het kan maar of dat ethisch is? Daarnaast zit je dan leuk met Linux of Edubuntu waar ook best wat applicaties voor zijn maar het gros is nog altijd beter op Windows en zélfs Mac.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 23 juli 2024 07:16]

Waarom 'door de strot drukt'? Dit soort dingen kun je niet meer wegdenken uit de scholen. Dus prima dat je dan een OS er meer op inricht samen met beheerders software.

Chromebooks kunnen straks inderdaad wat apps uit de android store gebruiken. Maar ook daar heb je als beheerder alle zeggenschap. Waarin is dat anders dan Microsoft hier doet? Naar mijn idee gewoon precies hetzelfde.
Ubuntu educatieve versie kun je als beheerder ook alles bepalen.
Dus wat weten we: in een bedrijfs of school omgeving heeft een beheerder alles te zeggen wat er met een laptop/computer/gsm kan en wat niet. Dat is nu eenmaal een goed iets kwa veiligheid en je controle op een goede werking.
Hadden ze dat een paar jaar terug ook al niet op de normale Surface tablets?
De eerste generatie Surface RT tablets hadden inderdaad een ARM-processor en draaiden op Windows 8 RT, hier konden ook alleen apps uit de Windows Store op gebruikt worden naast de browser en het Office-pakket dat standaard op die tablets geïnstalleerd was.
Gezien dit Windows 10 S geüpgraded kan worden naar 10 Pro lijkt het er op dat de processors in de gekoppelde laptops een normale architectuur hebben waar alle volwaardige apps op zullen kunnen draaien.
Bedoel je Windows RT? Dat was niet echt een success. Draaide ook alleen op ARM cpu's iirc
Hadden ze dat een paar jaar terug ook al niet op de normale Surface tablets?

Ja, met grote verschil dat Windws RT enkel Store-apps kon draaien en niet geupgrade kon worden.

Windows 10 S kan ook Win32 apps draaien mits geinstalleerd via de Store. De Windows Store kan namelijk ook Win32 applicaties leveren. Zie ook hier. Het gaat dus om het kunnen downloaden uit betrouwbare bron zonder gratis malware en 'leuke' dingen als toolbars. Denk aan bedrijven en scholen die willen voorkomen dat de computer voortdurend onder de malware zit of instabiel wordt vanwege de meuk die de leerlingen/werknemers erop zetten.

En tenslotte als het je niet bevalt kun je upgraden naar Windows 10 Professional, alwaar je met Winows RT dus vast zat.
Leuk initiatief zo, met een lege Store! Niets veranderd sinds de eerste RT-tablets. Misschien wel kariger geworden zelfs.
Gezien de URL in de reactie van Masterpoi (zie boven) lijkt je opmerking voorbarig.
Misschien, maar het feit dat er nu nog niet veel van die geporte apps zijn terwijl die heel prima op elke Windows 10 installatie (en als porter een beetje zijn best doen, ook op de Phone versie) gebruikt kunnen worden. Ik kijk er wat sceptisch tegenaan.
In de basis niet, tegenstelling tot de RT-tablets kan je ook gewoon x86 (of eigenlijk win32) programma's UWP compatible maken en deze dus ook gewoon via de store draaien (afaik photoshop werkt zo?), iets wat bij de RT tablets (en 8.1 store) niet mogelijk was.

Ik gebruik mijn RT nog steeds, dat zelfs met de 8.1 store, is niet supergroot maar kan wel alle dingen draaien wat ik nodig zou willen hebben (inclusief zelfs splashtop). In de Win10 store is aanzienlijk meer te vinden, dat zal tov RT/8.1 al een stuk beter zijn.

Sterkere punt wat bij Win10 stuk beter is geworden, je hele startmenu/desktop/apps zijn account gebonden, dus op school je Surface S en thuis op je PC, verder gaan waar je was.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 23 juli 2024 07:16]

Eind 2015 670.000 apps in de store en dat aantal is alleen maar gegroeid het laatste jaar. Apps genoeg en ja natuurlijk zit er net als elke andere store rotzooi tussen...
Als iets nutteloos is het zijn het wel opsommingen van het totaal aantal apps in een store. Het draait toch altijd om een klein aantal populaire apps.
Dan spreek je jezelf tegen met 'Lege store' ook dat is een 'nummer'. Windows 10 S is onder andere bedoeld voor scholen. In de store staat Office, nu nog de overigens prima werkende beperktere versie, maar binnenkort de volledige Office. Verder zijn alle populaire apps wel aanwezig en dat is het 'klein aantal populaire apps' waar jij het over hebt. Prima store dus en voldoende voor Windows 10 S...
Als je hoort dat kinderen tegenwoordig steeds meer verplicht worden om een notebook te hebben voor school. Dan is dit toch een mooie oplossing. Zeker voor ouders met een wat minder dikke portemonnee. 189 dollar is dan toch beter te betalen dan een instap laptop bij de mediamarkt bijvoorbeeld.
Je hebt ook laptops voor 200 Euro nieuw met de 'normale' Windows 10 home.
Dus ik vind 189 Dollar vanaf nog best hoog.
Maar die Windows 10 Home notebooks kunnen niet gemanaged worden door de school, dat is nu juist het punt van Windows 10S i.c.m. Intune for Education en Office 365 for Education.
Maar als scholier die zelf voor een laptop betaalt, ga je toch niet willen dat je school je laptop dichtspijkert? Daar heb je zelf voor betaald (of de ouders dan).

Als ik nog scholier was, zou ik niet rusten voor ik dat ding door en door gehackt had :)

Binnen een bedrijf kan ik dat nog wel begrijpen, al is het bij ons tegenwoordig standaard om gewoon full admin rechten te krijgen als je daarom vraagt.
Het ene bedrijf is het ander niet hè. Zonder te weten bij wat voor bedrijf je werkt is het onmogelijk te zeggen of beheerdersrechten voor gebruikers een goed of slecht idee is. De timmerman om de hoek is niet hetzelfde als de ABN-AMRO. Bij scholen hangt het er inderdaad vanaf of de computer door de school zelf worden beheerd en geleverd of dat de gebruiker deze koopt. Ook hier in Nederland bieden scholen bijv. constructies aan dat scholieren de computers huren/leasen, waarbij ze dus geen eigenaar zijn van het apparaat. Ook spelen er, vooral bij jonge kinderen, juridische aspecten, helemaal in landen als de VS waar ouders een rechtzaak beginnen als een kind een blote tepel op zijn computer ziet verschijnen. Dan spelen security en "dichttimmeren" opeens een hele belangrijke rol.
Anoniem: 420148 @Soldaatje2 mei 2017 16:36
Laptops die niet vooruit te branden zijn, of na enkele maanden alweer achterhaald. Een volwaardig Windows OS op een budgetbak van een paar dollar... hard pass.
De doelgroep is dan ook bedrijven en scholen. Vergeet niet dat Windows als consumentenproduct een minderheid is binnen de Windows afdeling. Mensen maken vaak de fout Microsoft nog vooral te zien als consumentenbedrijf terwijl het in feite vooral een cloud en enterprise bedrijf is als je kijkt naar omzet en winst. Verregweg de meeste omzet en winst haalt men buiten de consumentenmarkt.

Ik zei bij een ander topic, dat we Microsoft steeds meer als een Oracle of IBM moeten zien en minder als een Google of Apple. Vanuit die invalshoek is dit geen rare zet.
Het dichtgetimmerde aspect van deze laptop is jùist een verkooppunt, dat is het idee erachter :)
Het zou interessant zijn om te weten of hij Project Centennial apps (win32 apps in de store) kan draaien.
In de preview versie ging dat namelijk niet.

Dat lijkt mij toch een absolute vereiste als het succesvol wil zijn, i.t.t Windows RT.

Update:

Volgens Mary Jo gaat het wel: http://www.zdnet.com/arti...ic-version-of-windows-10/

[Reactie gewijzigd door masterpoi op 23 juli 2024 07:16]

Hij kan inderdaad win32 apps draaien, volgens verschillende Amerikaanse tech-sites die ik net voorbij zag komen.
Ja, volgens mij draait alles uit de Windows Store gewoon, daar horen ook de Project Centennial apps bij.
Wat is nou het verschil met Windows 10 Mobile dan? Die draaien toch allemaal UWP apps? Dat is toch wat die zo sterk maakt? Nu met Windows 10 S die ook alleen UWP apps draait? Ik snap het niet.
De beheersmogelijkheden denk ik. Zo kan geen docent bepalen welke apps je op je mobiel mag en niet mag hebben.
Wat is nou het verschil met Windows 10 Mobile dan

Windows 10 Mobile draait geen Win32 apps, geen Desktop UWP en heeft geen Desktop UX. Continuum komt in de buurt maar is nog steeds heel gestript vgl met volledige Desktop. Windows 10 Mobile draait daarvoor in de plaats wel weer Silverlight en Modern 8.1 Apps, hetgeen Windows 10 (S) niet kan.

Windows 10 S kan bovendien geupgrade worden naar Professional als je de beperkingen toch vervelend vindt.

Tenslotte, Windows 10 S draait op 64bit Intel en AMD processoren, alwaar Windows 10 Mobile een 32bit OS is op Qualcomm SoC's.
Dus eigenlijk is dit een meer geavanceerde versie van Windows RT, maar dan niet gericht op het ARM platform?

Op zich wel handig voor de systeembeheerder van een school of bedrijf. Scheelt in theorie weer een aanleg van een volwassen windows 10 thin cliënt waar je vervolgens alle permissies moet weghalen en moet dichttimmeren. Nu doet Microsoft dit (soort van) zelf. Het probleem is alleen dat Windows S bruikbaar is nadat voornoemd school/bedrijf al windows 10 pro licenties heeft. Dan is dat netwerk inmiddels toch al aangelegd?

[Reactie gewijzigd door Rabbitto op 23 juli 2024 07:16]

Dat dichttimmeren van de thin client op server 1012r2 is inderdaad de uitdaging.
Een collega is het na 3 dagen gelukt om bijna alles dicht te krijgen voor een OU. Was wel zijn eerste poging.
Hoop dat het bij 10S beter gaat door b.v. een goede template.
Dat is inderdaad 'een hell' maar goed, je moet je tijd nemen om goede OU's te maken. Als je dat gedaan hebt hoef je er bijna niet meer naar om te kijken ook.

Ik denk dat dit meer in combinatie is met Intune en office365 edu dat je daarin je users hebt en de rechten/restricties maakt.
Je bedoeld goede GPO's denk ik.
Ja, ik was mis het moest GPO zijn. Maar ook met OU's heb ik wel eens dingen gezien wat dubbel op is of gewoon niet over is nagedacht.
Maar dit moet dus Chromebooks gaan inhalen?

Dan mogen ze snel zijn, want het enige waarvoor men nog Windows gebruikt is Office, alleen hebben veel basisschoolkids Office reeds over geslagen.

M.b.t. veiligheid en beheersbaarheid zie ik niks wat de Chrome devices onder licentie al hadden.

en een USB stick?
Anoniem: 889777 @RielN2 mei 2017 21:47
USB-stick ben ik ook geen fan van. System admins kunnen hiermee nog verantwoordelijk omgaan, maar ander personeel niet. Daar staat tegenover dat MS ruim voldoende tools aan beheerders biedt, als het management het belang daarvan inziet en financieel ondersteunt. Ik vermoed dat men het gewoon net zo laagdrempelig wil maken als bij de concurrentie. Waarde-oordeel daarover is persoonlijk.
en een USB stick?
Ja. Dat verbaasde me ook nog. USB-sticks zijn zo 2002. Dat moet anno 2017 toch wel op een makkelijkere manier kunnen, waarbij je als beheerder klassen, docenten, opdrachten, etc, via een GUI of API moet kunnen aanmaken. Oh verrek... Dat kan ook. Bij Google.
Interresant, dus de renders die eerder zijn gelekt (nieuws: Renders en afbeeldingen tonen onaangekondigde Microsoft Surface-laptop) zijn niet tegelijk aangekondigd? :) Zou het de SB2 en SP5 zijn?
Persoonlijk vond ik de Surface RT erg fijn voor op school. Office gratis erbij en draaide erg soepel alhoewel de toetsenbord niet erg fijn was bij de eerste GEN kon je toch snel aantekeningen maken of word documenten aanpassen en schrijven. Ik zou scholen eerder een surface RT aangeraden hebben dan de ipads die ze nu doen.
Uhm nee? RT had en heeft nooit kwaliteit apps gezien zoals de ipad die wel heeft. Daarnaast was het in het geheel centraal onbeheersbaar en updaten was dezelfde bekende langdurige ellende bekent van Windows. Enige waar ie beetje geschikt voor was, was webbrowsen van simpele sites. ipad is een veel en veel fijner consumptie device. Al was het maar door de hoge resolutie, snelheid en uitgebreid aanbod van specifieke apps. Produceren heb je een fatsoenlijke computer voor nodig in meeste gevallen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.