Aanpassen van standaardbrowser is niet mogelijk in Windows 10 S

In Microsofts nieuwe Windows 10-versie voor educatieve doeleinden is het niet mogelijk om de standaardbrowser aan te passen. Gebruikers kunnen wel andere browsers downloaden uit de Store, maar links vanuit andere apps en htm-bestanden worden altijd in Edge geopend.

In de lijst van Microsoft met veelgestelde vragen over Windows 10 S staat dat Microsoft Edge altijd de standaardbrowser blijft, bijvoorbeeld als gebruikers een htm-bestand openen. Daarnaast is het niet mogelijk om de standaardzoekmachine aan te passen in Edge en Internet Explorer. In die browsers zijn gebruikers aangewezen op Bing als zij het zoekveld gebruiken.

Alle Windows 10 S-apparaten kunnen tegen betaling geüpgraded worden naar Windows 10 Pro, waardoor onder andere deze beperkingen verdwijnen. De upgrade is uit te voeren via de Windows Store. De faq van Microsoft heeft het over een 'betaalbare prijs'. Het is niet mogelijk terug te gaan naar Windows 10 S als er een upgrade naar Windows 10 Pro is uitgevoerd.

Microsoft geeft kopers van de nieuwe Surface Laptop, die met Windows 10 S wordt geleverd, tot 31 december dit jaar gratis de mogelijkheid om het besturingssysteem aan te passen naar Windows 10 Pro. Daarna kost die upgrade 49 dollar. Dat staat op de pagina met technische details over de laptop.

Gebruikers van Windows 10 S kunnen alleen programma's uit de Windows Store installeren. Dat geldt dus ook voor browsers. Populaire browsers als Firefox en Chrome staan nog niet in de appwinkel van Microsoft. Of Mozilla en Google plannen hebben om hun browsers via die weg beschikbaar te maken is nog niet bekend.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-05-2017 • 08:54

374 Linkedin

Reacties (374)

374
336
212
10
0
23
Wijzig sortering
Het lijkt me toch dat dit gewoon een registry setting is net zoals in 'normale' Windows?

[i]HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts[/i]

Oftewel Chrome downloaden, even in het register duiken, .html etc verwijzen naar Chrome, klaar. :+
Hoe ga je Chrome installeren als Windows 10 S alleen applicaties uit de store toe staat en Chrome daar niet in staat?
De vraag is ook of je regedit kunt starten...
Quote uit de titel van het artikel: "Gebruikers kunnen wel andere browsers downloaden uit de Store, maar links vanuit andere apps en htm-bestanden worden altijd in Edge geopend."

Misschien kun je de defaultbrowser alleen niet meer kiezen bij de installatie van windows en kun je het achteraf wel veranderen. Of misschien is het onderdeel van de DRM/windows-activatie. Het verschil tussen Windows XP Home en Windows XP Pro is ook maar één bitje dat je in het register kan veranderen, echter kom je niet meer door de activatie heen als je dat doet.
In het artikel staat ook dat Chrome en Firefox niet in de store staan. Ik antwoord op het feit dat de andere zegt dat je chrome gewoon kan downloaden en dan met regedit de boel kan fixen. Maar dat gaat niet werken als je chrome niet kunt installeren.
Het is dat Nelie Kroes weg is, maar Microsoft gaat hiermee toch in tegen de uitspraak van de Europese Commissie?
Die afspraak is inmiddels verjaard (had volgens mij een duur van 5 jaar om de andere browsers een kans te geven). Vandaar dat je tegenwoordig niet meer het schermpje krijgt om alternatieve browsers te installeren.
En als het nog steeds zou gelden, dan vraag ik me af in hoeverre het een kans van slagen had in dit geval aangezien Windows 10 S als nieuw product (dus geen groot marktaandeel, laat staan monopoly) wordt weggezet.
En hoe is dit met een Chromebook? Kunnen consumenten daar wel hun browser kiezen? Kunnen ze een andere OS erop zetten?
Een Chromebook is een OS om de Chromebrowser heen gebouwd. Dus daar kun je inderdaad niks wijzigen. Sowieso biedt niemand een andere browser aan voor het OS. En in Europa is het ChromeOS marktaandeel verwaarloosbaar. Toen Microsoft veroordeeld werd hadden ze het grootste deel van de markt in handen en door het bundelen van Internet Explorer hadden andere browser makers geen kans. Tegenwoordig gebruiken de meeste mensen Chrome en is er verder keuze genoeg.
Dat was toen ook een excuus van Microsoft.
Internet Explorer was een onderdeel van het besturingssysteem en dusdanig verweven ermee dat loskoppelen (volgens Microsoft) niet mogelijk was.

Het verschil waarom Google niet aangepakt wordt is het feit dat een Chromebook geen monopoliepositie heeft.
Er is een wezenlijk verschil tussen Windows en ChromeOS. ChromeOS is een OS gebouwd om de browser heen. Ze proberen zoveel mogelijk webbased te doen. Windows was een OS waar later een browser bij gekomen is.
Dat was voor Windows XP zo ja, met Windows XP was de browser wel degelijk een onderdeel van Windows.
Vandaar was het ook mogelijk om een webpagina te openen met de verkenner of zelfs vanuit het control panel.
Je tiepte gewoon een URL in de adresbalk, en voilà, je surfte op het internet.
Ja, zoiets heet een hook. Er werd niets anders gedaan dan een ander proces spawnen dat de afhandeling van dat specifieke type URI voor z'n rekening nam. Niets integratie.

Dat er DLL's zijn die zowel door IE als door Windows XP nodig waren, soit, maar het was niet voor niets dat Microsoft zei; IE kan er niet uit en er een week later een stelletje hackers met "Jawel hoor, hier heb je een bruikbare versie zonder IE" de hoek om kwam zeilen.
Mja, als ik een tafel op een grasveld zet en ik begin vervolgens in de stijl van die tafel een huis om dat ding heen te bouwen, dan is dat nog niet per se hetzelfde als wat jij denkt te bedoelen.

Bij ChromeOS is Chrome de UI, zoals explorer.exe dat bij Windows is (was? ik doe al ff niet echt meer mee met desktops). Er is veel op elkaar afgestemd maar het zou mij verbazen als het met wat handigheid niet te doen zou zijn.

Kijk ook naar Chrome op iOS, dat is gewoon Safari Webkit met een andere skin en wat toevoegingen. Maar toch is het Chrome. Zoiets zou voor ChromeOS ook eenvoudig te doen zijn.
Waar het wel van toepassing op is is android, google meuk en standaards google als zoekmachine.

android heeft mobiel een vergelijkbaar marktaandeel als MS op desktop.
Maar er is voor android nog niets ondernomen.
Dat kan je niet helemaal vergelijken. Android heeft standaard helemaal geen Google meuk, dat heeft het alleen als de hardware leverancier besluit om een licentie te nemen op de Google Services (wat effectief elke hardware leverancier doet, maar dat terzijde).

En de android browser? Waar kan ik die vinden op mijn S8? Samsung heeft bepaald dat ik standaard alleen Chrome en Samsung Internet heb. Maar voor Samsung is er genoeg concurrentie op de markt om browser keuze niet verplicht te maken.
Android levert daarbij ook een standaardbrowser. En staat het je vrij om gewoon een andere browser te installeren als daar behoefte voor is.
Zo kan je ook Apple aanhalen, met hun eigen Safari. Etcetera.
je kan ook heel gemakkelijk op android met andere browsers werken. ik gebruik zelf CM browser, en ELKE webpagina opent ook met die Browser, dan dat is nu net wat WIndows niet wil gaan doen
Een ander belangrijk verschil met ChromeOS is dat in wezen de browser zelf (de schil van) het OS is.
Dat bleek niet waar te zijn. Hackers was het gelukt om Internet Explorer te verwijderen zonder dat dit problemen opleverde voor het systeem. Dit was het bewijs dat Microsoft loog dat het een integraal onderdeel was. Bij Chrome OS is het wel degelijk een integraal onderdeel; helemaal niets zou meer werken als je het weghaalde.
Op een iPhone heb je ook weinig te kiezen (op de Chrome-skin die ze over safari heen trekken) Heeft ook een behoorlijk aandeel lijkt mij zo.
iOS heeft zelfs geen marktaandeel van boven de 30% schat ik, waarom begin je daarover?

Trouwens, MS is niet veroordeeld wegens hun monopolie maar het MISBRUIK daarvan. Een monopolie is vanzelfsprekend niet strafbaar, maar dat blijft blijkbaar een moeilijk begrip voor vele reacties telkens weer hier.
Binen iOS heeft Safari een marktaandeel van 100%. Kortom de browser heeft 30% van de mobile markt. Dat is een niet te verwaarlozen aandeel.

Overigens doet Google met Android niet anders... Zij hebben een aandeel van ruim 65%. Daar heb ik dezelfde opmerking bij.

Wat Android beter doet is de mogelijkheid geven om echt (bijv) Firefox te laten installeren, ipv een skin over Safari heen laten trekken.
Op iOS kun je ook andere browsers installeren.
Ik weet niet hoeveel mensen dit doen, maar ik iig wel, ook op Android.
.
Satya Nadella was een tijdje goed bezig bij Microsoft kwa openheid. Met bijvoorbeeld Linux compatibiliteit. Als ze nu weer aan te verleiding gaan toegeven om zaken te beperken en op slot te zetten denk ik dat dit *slecht* voor ze gaat uitpakken.
Om daar mee weg te komen moet je namelijk de mooiste en meest vernieuwende producten maken, die zo geliefd zijn dat mensen de kunstmatige beperkingen er bij voor lief nemen. MS is niet zo'n bedrijf.
Het fiasco rond Windows Mobile is een goed voorbeeld. Het is helemaal op slot gezet naar het exacte voorbeeld van Apple. Maar met een matige functioneliteit, niets bijzonders. Men laat het links liggen. Grote gemiste kans IMHO.

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 3 mei 2017 13:08]

Ik zie het wel passen in de overgang naar het model van services waar Microsoft heen gaat. Windows 10 S zal goedkoper voor OEMs zijn en MS verdient dat terug via het gebruik van Bing. Een vergelijkbaar model hanteert Google met zijn agressieve pushen van Google Apps op Android.

Wil je dat niet, dan kan je de pro versie nemen. Als bedrijf zal MS linksom of rechtsom geld moeten binnenhalen, dat kan via een fixed (ala windows 10 pro licentie). Het via een big-data platform waar jij ze betaald met waardevolle data (Bing searches), zoals Google ook opereert. Windows 10 S is enkel een nieuwe optie naast de bestaande windows 10 versies, je hoeft het niet te nemen. En heel nieuw is de versie ook niet, het lijkt enigzins op hoe windows RT (store apps enkel) en Windows 8.1 with Bing (aggresiever gepush van Bing) werkten.
Je kunt geen andere browsers installeren. Je kunt andere skins voor Safari installeren. Het is onmogelijk voor een app om een eigen rendering engine mee te leveren, dit is tegen de voorwaarden van Apple in. Chrome, Firefox en alle andere browsers op iOS zijn dus eigenlijk gewoon de ingebouwde Webkit met een ander laagje erover. Dit vind ik persoonlijk héél erg schadelijk.
Hoe zeer ik het met je eens ben, kun je er altijd nog voor kiezen om een telefoon te kopen zonder iOS. Probeer in de winkel maar eens een laptop te kopen zonder Windows. Toegegeven, dit gaat vandaag de dag makkelijker (Chromebooks en steeds meer Macbooks), maar dit was voorheen bijna niet mogelijk, het aandeel Windows was toen bijna 100%.
Ik vind dat eigenlijk weinig verschil maken. Als je echt verwaarloosbaar weinig marktaandeel hebt, kan ik het begrijpen. Zo gauw je boven pakweg 10% van de markt komt, vind ik zo'n praktijken al schadelijk.

Stel dat we in een wereld leven waarin zowel Android, Windows als iOS mooi een derde van de markt hebben. Stel nu dat je op Android enkel Chrome kunt gebruiken, op Windows enkel IE/Edge en op iOS enkel Safari. Als ik me niet vergis, is dit voor niet alleen voor iOS, maar ook voor Windows Phone al zo!

In zo'n wereld heeft geen enkel OS een monopolie. Maar desondanks is het onmogelijk voor een derde partij (bv. Mozilla) om met zijn browser (Firefox) de mobiele markt te betreden. Dus ik ben blij dat Android dit voorlopig nog doet.
Mensen weten dat toch totaal niet, die willen alleen een firefox icoontje, interface en bookmark-sync. Dat doet mozilla dus al.

Ik vind het persoonlijk heel fijn dat iOS het niet toe laat een andere rendering engine zijn gang te laten gaan. Ik zie de rijen mensen al roepen "de batterij van mijn iPhone is opeens super slecht! Ik haat apple!". Laat staan de advertenties in apps, reken maar dat die een rendering engine gebruiken die ze toe laat 100% cpu te trekken, of andere zaken.
in de winkel zijn straks genoeg laptops te krijgen zonder Windows 10 S
Je kon ook gewoon kiezen voor een laptop zonder OS hoor. Misschien niet bij de Aldi maar de pc boer levert ze prima zonder.
Hmm, oke, het gebruik van de HTML renderer (WebKit) is dus verplicht. Wist ik niet.
Maar je kunt wel prima een 3rd party adblock browser gebruiken.
Atomic heb ik zelf een tijd gebruikt, bv.
Ik zou willen dat Chrome of iOS iets anders was dan een skin met enkele kleine extra features. Maar dat is het niet. Het is gewoon Safari.
Andersom, Safari is onderdeel van iOS. Safari kan ook prima op Windows of Android draaien.
Je hebt gelijk zoals ik het heb geschreven, maar het is een typo "of" moet "op" zijn.
iOS zal wel een groter marktaandeel hebben dan windows 10s verwacht ik.
Aangezien de pc tegenwoordig echt niet meer het enige apparaat is waarmee mensen op internet gaan (sommigen hebben zelfs alleen een tablet en geen laptop/pc) is het wel een relevante opmerking.
Het marktaandeel van Apple op de mobiele markt verdwijnt in het niets in vergelijking met het marktaandeel dat MS had/heeft op de pc markt toen Europa die regels trof. Android ligt daar een stuk dichter bij.
30% is niet niets.... just sayin'. De mobiele markt is daarnaast een stuk groter dan de desktop markt ooit is geweest. In absolute cijfers kan ik me daarom niet vinden in jouw uitspraak.

[Reactie gewijzigd door itContinues op 3 mei 2017 11:21]

30% is niks vergeleken met de meer dan 90% die Windows op de pc markt had. Het gaat ivm monopoliepositie ook niet om absolute nummers... als je met je 30% zo'n 300miljoen gebruikers hebt dan zijn er nog altijd een 600 miljoen die elders zitten. 30% is verre van een monopolie. En monopolie was de reden dat er ooit een browserkeuze menu in Windows kwam, niet dat er x miljoen gebruikers waren.
Good point. Maar als je even kijkt naar "computers met toegang tot het internet" dan heeft iOS een enorm aandeel van de markt. Maar geen monopolie. Dat is waar, maar dat heeft MS ook nauwelijks gehad. Maar ik vind je argument nu echt helder. Dankjewel
Ik kan anders prima Firefox crome of Dolphine installeren op mijn iPhone.
Omdat je als Apple-aar wellicht niet verder kijkt dan het uiterlijk :+. In werkelijkheid is Firefox op iOS een verklede Safari met extra toeters.
En hoe zou je dat dan moeten controleren?
Firefox voelt wel sneller aan.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 3 mei 2017 11:38]

Webkit, dat is de engine van Safari, gebruiken is een harde vereiste om op iOS apps te mogen brouwen.

Was onlangs ook nieuws over: nieuws: Google geeft broncode van Chrome voor iOS vrij met interessante comments als:
Sebazzz in 'nieuws: Google geeft broncode van Chrome voor iOS vrij'
BoomSmurf in 'nieuws: Google geeft broncode van Chrome voor iOS vrij'
Dank die had ik gemist.
Je kunt de useragent van de browser bekijken. Daaruit blijkt dat het gewoon dezelfde engine is als Safari.

[Reactie gewijzigd door NiLSPACE op 3 mei 2017 12:47]

Ik gebruik al een jaar Firefox op Ios en ik kan u verzekeren dat het geen skin is. Er zitten extra features in tov safari.

Je bent weer zo iemand die apple gebruikers wil kleineren met een reactie die op niets slaat. Wss kijk je enkel kortzichtig naar prijs en specs en komt dan hier Doodleuk Apple bashen tegen andere tweakers. Stop daarmee! Amen uit!

Ik kan ook gewoon een andere browser als standaard instellen. Geen probleem.

Wat mij stoort aan de edge browsers is dat bing er in verweven zit. Edge brosers zijn goed maar ik ben geen fan van bing search en veel functies in de browser zijn nog gekoppeld aan bing search.
Kan je aantonen dat jouw Firefox op iOS géén verklede Webkit-engin aan boord heeft :+, of ben je gewoon in je gat gebeten door mijn opmerking. [wikipedia artikel voor Apple-gebruikers die het nog steeds niet willen geloven]

offtopic:
Overigens kan je maar iemand kleineren als die zich gekleineerd voelt. Er stond met een reden een :+ erbij
De webengine is webkit. Dat heeft vele voordelen en vele nadelen om de engine van Apple te gebruiken. Zeker op een device waar resources beperkt zijn en veiligheid eerst komt. Ik denk dat er weinig klachten zin over safari op Ios.

Je bent heus niet de enige die het niet kan laten op te bashen op apple gebruikers. "Omdat je als Apple-aar wellicht niet verder kijkt dan het uiterlijk :+" Is gewoon één van de zovele domme opmerkingen.

Meer en meer Apps draaien in browser wat maakt dat je erg browserafhankelijk bent. Door de Edge browser te pushen kunnen ze garanderen dat apps gewoon werken. Maar met Internet Explorer in het achterhoofd (dat was een regelrechte ramp) gaan er overal wel alarmbellen op. Hopelijk hebben ze het met Edge wel goed voor elkaar.
Deze vind ik een beetje kort door de bocht. Dat Chrome en Firefox op IOS dezelfde render-engine gebruiken als Safari (en dat wordt voorgeschreven) maakt die browsers niet een 'skin' van Safari. Webkit is al meer dan 10 jaar open source en Chrome heeft het ook gebruikt als render-engine op andere platformen en heeft hier zijn eigen fork van. Browsers zijn meer dan alleen maar een render-engine met een layout.

Bij mij werken bepaalde sites ook niet in Safari op IOS, maar wel in Chrome op IOS. Dat wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een bug in Safari, die niet in Chrome zit.
Je kunt je standaard browser gewoon aanpassen hoor.
Nee, je trekt een skin over Safari met een aantal aanvullende functionaliteiten. Het werkt niet zoals op Android dat er een compleet andere browser engine in zit. Daarnaast duwt Apple daar hun eigen beperkingen in.

Kortom Chrome en Firefox binnen iOS worden beperkt door Apple. Zelfs nog meer dan Microsoft ooit heeft gedaan op desktops.
Nee, je installeert een totaal andere browser die dezelfde render engine heeft als Safari. Dat "een skin over Safari trekken" noemen is totaal onzinnig en onwaar. Het is een andere app, kan andere functies bieden, een andere UI hebben, etc. Alleen de render engine is voorgeschreven.
Anoniem: 391502
@UncleEddy3 mei 2017 11:52
Er zit in iOS geen optie om de standaard browser in te stellen. Er zijn wel een aantal apps waarin je kan instellen met welke browser links geopend moeten worden, maar dat geld niet voor het helen OS.
Nee, wat Apple koste wat kost wil voorkomen is dat iemand een browser maakt met voldoende Javascript ondersteuning om emulatoren e.d. te kunnen draaien, want die hebben ze verboden in de appstore. En die uiterst lucratieve controle over de appstore willen ze niet opgeven. Wat dat betreft heeft MS deze actie bij Apple afgekeken.
Wie weet, maar zou security binnen het gehele OS, integratie en standaardisatie niet de belangrijkste reden zijn? Ik denk het wel.
Want de optie welke jij noemt zal maar een zeer kleine groep bedienen, en niet echt relevant zijn.
Logisch ook. Als je ziet hoe "slecht" chrome met resources omgaat op MacOS wil ik niet eens dat chrome als standaard aanwezig is met een andere engine. Dan zullen ze dat eerst eens moeten aanpassen.
Eigenlijk presteren alle andere (niet Safari) browsers op MacOS ondermaats. Dat zou je natuurlijk ook te denken kunnen zetten...

Ik gebruik (min of meer) noodgedwongen Chrome, omdat dat de enige browser is die op Windows, MacOS en Linux draait en waarin ik zakelijk en privé compleet gescheiden kan houden; d.w.z. inclusief extensies zoals LastPass die dan mee schakelen met de gekozen gebruiker.
Wua prestaties is chrome prima te doen, maar de hoeveelheid resources die gebruikt worden baart mij nogal zorgen.

Ram wat leeg is kost alsnog stroom dus prima dat je dat gebruikt, maar de geheugendruk die chrome met zich meeneemt is enorm hoog als je een aantal PDFs opent bijvoorbeeld. 500MB per pdf (van 10-20MB) vind ik nogal veel. Ik heb er voor studie vaak een stuk of tien open staan en dan gebruikt chrome alleen daarvoor al 5GB. De enkele tientallen openstaande tabbladen erbij wordt dan een beetje veel. En kan soms voor crashes zorgen.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 3 mei 2017 14:48]

Ik vind meten met dubbele maatstaven wel onterecht. Ik heb een Android phone. Android heeft 85% marktaandeel. Op mijn telefoon zitten 16 apps van Google die ik niet van verwijderen, tenzij ik ga rooten en andere dingen doe die een gemiddelde consument niet kan.

Jaren terug mocht Microsoft dit niet doen. Maar nu is het blijkbaar geen probleem als Google het doet.
De EU is sinds 2013 bezig met een onderzoek naar machtsmisbruik van Google middels het Android OS. Volgens mij is eind vorig jaar zelfs een boete opgelegd, maar zit Google nog in de verdedigingsperiode. Snel gaat dat in elk geval niet bij de EU...
Was windows dat vroeger ook niet?
Nee, vroeger was Windows niet (veel) meer dan een grafische schil op DOS.
Via een omweg op een aantal inderdaad ja. Als je chromebook Android apps kan draaien, kun je alle browsers die in de play store staan gebruiken.
Anoniem: 904103
@Fly-guy3 mei 2017 11:47
Op deze laptop kan het ook via een omweg.
Je kunt in ieder geval wel je zoekmachine instellen.
Als ik het zo lees is het voor mij toch een minderwaardige versie van windows dat S,
Ik zou al niets geven voor een OS maar als je niet eens een browser kan installeren... Waarschijnlijk vinden ze er snel genoeg een truckje voor.. anders gaan veel mensen toch illegaal over van S naar een normale versie ben ik bang..
Die afspraak is inmiddels verjaard (had volgens mij een duur van 5 jaar om de andere browsers een kans te geven).
klopt zo te zien:

http://www.computerworldu...unders-732m-fine-3631311/
Microsoft agreed to show European users of its Windows operating system a "browser ballot," a screen that displayed download links to rivals' browsers, including Google's Chrome, Mozilla's Firefox and Opera's namesake, for a period of five years.
In huidige versies van Windows zit nog steeds een speciaal programma om een browser te downloaden. Heet Edge.
Windows 10 s is dan wel nieuw. De gebruikte configuratie.. het niet toestaan of vermoeilijken van andere internet browsers is niet nieuw... Beetje te makkelijk.. computers zijn ook niks nieuws dus is alles dan al verjaard ?
Windows heeft niet meer de monopoliepositie die het eens had, en Windows S al helemaal niet.
Windows 10S nog niet eens uit......hoe kan het een monopolie positie hebben 7(8)7
Windows 10S nog niet eens uit......hoe kan het een monopolie positie hebben 7(8)7
Als je van 10S niet kunt upgraden naar 10 home (wat nu dus op bestaande desktops staat) maar wel naar 10 Pro dan is het dus duidelijk dat Windows 10S de opvolger is van Windows 10 Home. Binnenkort worden alle consumentencomputers af fabriek uitgeleverd met 10S. Dat is voor de OEM's immers ook goedkoper.

Veel klanten zullen dit accepteren, immers ze kennen het principe appstore al van de iPhone en iPay en/of van de Play Store. Uiteraard zal er een groep zijn die dit niet wilt, maar als ze voor een upgrade moeten gaan betalen kiezen ze al snel eieren voor hun geld (ofwel ze kopen die eieren en niet de update).
Anoniem: 120539
@BeosBeing3 mei 2017 09:39
Interessante visie. Klinkt plausibel.
Dit topic en jouw voorspelling in de agenda zetten voor over een jaar of 3, en kijken of je gelijk hebt gekregen.
Ben benieuwd!
Zie hier:
nieuws: Acer en HP introduceren Windows 10 S-versies van goedkope laptops
Beide merken brengen bestaande modellen opnieuw uit, maar dan voorzien van het op onderwijs gerichte OS en een lagere prijs.

Over Acer:
Volgens The Verge wordt het huidige model van de Spin B1 verkocht voor 399 dollar en is de Windows 10 S-versie met 299 dollar flink goedkoper.

Over HP:
Het model met de reguliere versie van Windows 10 werd in de VS uitgebracht voor 329 dollar, de nieuwe Windows 10 S-variant kost 299 dollar.
Dus Microsoft brengt Windows 10S uit, waarbij ze zich ook specifiek op het onderwijs richten. Vervolgens is het niet mogelijk om iets anders te installeren dan uit de appstore, wat er toe leidt dat het alleen geschikt is voor onderwijs wat binnen vaste kaders werkt en vervolgens dwing je docenten gebruik te maken van EDGE want elke link die wordt aangeklikt opent ook in EDGE, waarbij je ook nog eens zorgt dat ze met BING moeten zoeken, tenzij ze het niet erg vinden om meer handelingen te verrichten.

Dat ze werken met een Appstore ala Apple kan ik begrijpen, dat ze vervolgens BING en EDGE verplicht als standaard instellen vind ik gewoon onzinnig en zelfs het gebruikersgemak verminderen.
Is geen voorspelling, maar wat MS zelf heeft gesteld.

Uit de mond van Windows and Devices kopstuk:
With Windows 10 S, we’ve ensured that a teacher or administrator who understands the risks of downloading any app from the Internet, can do so. At any time, they can go to the Windows Store and switch to Windows 10 Pro. This is a one-way switch, as when a user is running Windows 10 Pro they can install anything—but this is the magic of the open Windows platform, which we plan to always continue to make available alongside Windows 10 S.
https://blogs.windows.com...ay-create-world-tomorrow/

En https://blogs.windows.com...-powered-by-windows-10-s/.

Overigens de aanname door de OP dat men dit zal accepteren valt te bezien. RT was exact dit, en flopte. De Windows gebruiker is na tientallen jaren gewenning zeer conservatief. De mensen die wel open zouden staan voor het concept van RT/10S, die gebruiken allang een Chromebook, Android of iOS apparaat.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 3 mei 2017 11:53]

Op Android heb je anders aanzienlijk meer vrijheid. Het installeren van software buiten Google Play om is makkelijk genoeg. Als het uitstaat en je opent een apk zal Android je zelfs automatisch naar de instelling brengen om het aan te passen en dat doen na wat obligate waarschuwingen.

[Reactie gewijzigd door Morgan4321 op 3 mei 2017 13:27]

Ik stelde dan ook dat er geen voordelen zijn aan 10S t.o.v. Android...
Weten we of 10S een "gratis" versie van windows wordt? Indien ja is dit in de browseroorlog wel een heel agressieve zet van Microsoft. Eentje waar niemand beter van wordt volgens mij.

[Reactie gewijzigd door boe2 op 3 mei 2017 10:16]

Weten we of 10S een "gratis" versie van windows wordt?
Gratis zal die niet worden, misschien wel dat alle OEM-versies 10S worden.
Eentje waar niemand beter van wordt volgens mij.
Uiteindelijk wordt het wel veiliger voor de gebruiker, maar als je alles zo dichttimmert dat je er niets mee kan dan werkt dat ook niet.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat Microsoft er zelf beter van wordt in de zin dat alle app-verkopen via hun gaan, net zoals bij Apple en Google.
Wat je uiteindelijk krijgt is dat heel veel gebruikers een handig familielid of kennis vragen om dat aan te passen. Dan wordt er een windows van The Pirate Bay gedownload en over de bestaande kreupele installatie heengezet. Heb ik met mijn eigen laptop ook gedaan, die kwam met windows 8 en daar heb ik een windows 7 zonder bloatware en zonder tegeltjes overheen gezet.
Anoniem: 889777
@boe23 mei 2017 10:51
MS heeft in het verleden al op dezelfde manier Windows met Bing (of iets dergelijks) aangeboden. Eveneens goedkoper. Dus waarom zou het nu anders zijn?
Over welke windows versie ging dat dan?
nieuws: Microsoft introduceert goedkopere versie Windows 8.1 met Bing

En dit was dus eigenlijk nog een stuk vrijer dan 10S gaat zijn zoals het er nu naar uitziet, maar dat heeft vast te maken met dat Microsoft vindt dat de store nu 'volwassen' genoeg is om een mainstream gebruiker te feeden?
Ik weet niet of Windows S voor consumenten de voordelen biedt die het voor scholen wel biedt. Op scholen is immers het dichttimmeren al een belangrijk onderdeel van het beheer. Windows S voldoet met extra beheermogelijkheden aan die eisen en maakt het veel makkelijker op alle apparaten bijvoorbeeld de browser of camera uit te zetten zodat er met examens andere beperkingen zijn dan in de normale situatie.
Langere batterij tijd, snellere inlog, veiliger en een systeem dat na jaren van gebruik nog steeds het zelfde is omdat er geen vervuiling optreed zouden voor consumenten ook een pre kunnen zijn maar dan moet je wel kunnen leven met de alternatieven die Microsoft aanbied in zijn store.
Ik weet niet of Windows S voor consumenten de voordelen biedt die het voor scholen wel biedt.
Niets buiten de store om kunnen installeren zal veel malware tegenhouden. Daar profiteert ook de consument van. Bedenk ook dat de voornaamste klant in deze niet de consument is maar de OEM die het OS voorinstalleert. Voor de OEM is het goedkoper dus liggen de laptops en PC's goedkoper in de winkel.

De consument die er niet tevreden mee is kan upgraden ... niet naar home (wat met de Starter edition op netbooks wel kon) maar wel gelijk naar Pro.
Op scholen is immers het dichttimmeren al een belangrijk onderdeel van het beheer.
Dat kan ook met pro. Ja met de home-versie die nu op de meeste goedkope laptops staat niet.
Windows S voldoet met extra beheermogelijkheden aan die eisen en maakt het veel makkelijker op alle apparaten bijvoorbeeld de browser of camera uit te zetten zodat er met examens andere beperkingen zijn dan in de normale situatie.
Dat kan toch via gpo's ook al met de huidige 10Education en de pro/enterprise versies waar die op is gebaseerd?
Langere batterij tijd, snellere inlog, veiliger en een systeem dat na jaren van gebruik nog steeds het zelfde is omdat er geen vervuiling optreed zouden voor consumenten ook een pre kunnen zijn maar dan moet je wel kunnen leven met de alternatieven die Microsoft aanbied in zijn store.
Als alle developers overstappen op UWP, zoals Microsoft wilt dan is dat probleem ook getackelt, al zullen veel consumenten hun legacy software willen blijven gebruiken.
Anoniem: 904103
@Six93 mei 2017 11:48
Ik denk eerder dat ze dat bij ontwikkelingslanden proberen.
ik hoop niet dat het de opvolger wordt van home, s lijkt gewoon een rt versie maar dan voor x86, als er dan niet snel veel meer x86 software in de store komt kun je met s vrij weinig als je normale software nodig bent zoals office. in zo'n geval ben je verplicht om te upgraden naar pro
Microsoft wilt dat apps via de store verkocht worden. Enerzijds uit beveiligingsoogpunt een goed iets, anderzijds willen ze gewoon een graantje meepikken van de omzet.

Office staat al in de store, wat logisch is, maar van Minecraft alleen een beperkte versie. Voor apps en games op Steam, Origin, GOG Galaxy en Amazon wordt het natuurlijk een probleem. Gamers zullen wel upgraden naar 10 Pro en kleine bedrijven die tot voor kort home gebruikten met custom software ook. Grote bedrijven hebben, geactiveerd via een KMS, uiteraard de enterprise versie die deze beperkingen ook niet heeft.

Het zou me niets verbazen als er uiteindelijk, over een paar jaar, behalve de enterprise versie alleen 10S overblijft, eventueel in een 10S home en 10S business versies.
staat office al in de store? de volledige office suite en niet de beperkte versie?
Als ik in de store kijk dat staat Office online er in, maar ook de gewone versie gemarkeerd als 'geinstalleerd'.
Dan ben ik blij dat ik van 8.1 pro ben geupgrade naar 10 pro..
Een marktaandeel van 80% minimaal vind ik nog steeds wel een monopoliepositie.
Volgens mij heb je wel degelijk een keuze: je kan ook een Chromebook nemen. De WIndows 10S apparaten worden gepositioneerd als tegenhanger van de Chromebook.
Dus daarom dat Microsoft Windows S mee levert bij hun Surface laptops van €1000 en meer?

Het is overduidelijk dat Microsoft Windows S als de nieuwe consumentenversie naar voor schuift, om op die manier Edge en de Windows Store op te dringen aan de consument en ontwikkelaars. Dit is exact waar Tim Sweeney vorig jaar reeds voor waarschuwde.
Nee, Home blijft nog wel bestaan. Dit is gericht op bedrijf/school omgeving zodat je makkelijk veel devices kunt beheren zonder dat je daarvoor een Pro licentie nodig hebt. Dat is tevens het grootste verschil tussen Home en Pro: het lid kunnen maken van een domein. Dat gaat bij de home versie gewoonweg niet. Met S kun je dit in principe wél. Of in ieder geval managen via Intune en Office365. Zie dit OS ook als een tegenhanger van ChromeOS en G-suite. Wat trouwens een sterk staaltje software is. Maar Microsoft zag zich genoodzaakt om daar ook op in te zetten.

Voor een gewone gebruiker zal dit inderdaad genoeg zijn. Apple heeft ook heel graag dat je enkel via de Appstore koopt zowel op iPhone/ipad als op een Mac. Je kunt via andere wegen programma's installeren maar daar moet je nu expliciet 'ja' op zeggen. Die zijn dus al een tijd langer hiermee bezig.

Zoals ik zag hebben ze Edge ook ontworpen om makkelijk sites op te slaan en te rangschikken op hoe je dat wilt. Bijvoorbeeld op project waarmee je bezig bent. Dat hebben andere browsers niet direct en moet je verschillende mappen maken.

Het lijkt me dus niet dat dit het nieuwe 'home' wordt maar er gewoon naast komt te staan. Maar wie weet wat de toekomst brengt.
Even een sidenote. Het expliciet 'ja' zeggen bij macOS heeft er mee te maken dat applicaties buiten de store om de grote boosdoener zijn wat betreft malware. Hiermee kunnen ze dus een groot deel van de malware mijden en hebben ze wel een optie om de applicaties wel buiten de store te kunnen forceren.
Daar heb je volkomen gelijk in :)
Apple laat tenminste toe dat je "ja" zegt, zonder dat je daarvoor 50 euro moet bijbetalen. Groot verschil imo.

Ook vind ik het vreemd dat jij het opdringen van Edge goedpraat omdat er een functie is die andere browsers niet hebben. Vergeet niet dat 99 procent van de innovatie in webbrowsers niet ontstaan is in ingebakken browsers zoals Safari en Internet Explorer, maar wel in de losse browsers zoals Firefox en Chrome.

Ik blijf het bizar vinden hoe mensen het gebrek aan vrije keuze een pluspunt kunnen vinden.
Vraag me ook af waarom ze Home zouden vervangen voor windows 10 S(chool). Waarom zou je het anders de S meegeven, heel simpel gedacht.
Nou ja opdringen?? Je kan gratis naar Pro voor dit dure apparaat. Voor scholen kunnen ze beter op Windows S blijven. Als Google wil dat ze Chrome kunnen gebruiken dan kunnen ze binnen een uur (met centennial) Chrome geschikt maken voor de store, als ze dan ook nog 3 regels code toevoegen dan ondersteund Chrome ook de pen.
Het zelfde geld voor Steam, ik speel hun spellen niet meer omdat ik de met de muis aan tafel achterhaald vindt, alle muis functies kan je ook met de pen op de bank, dat is veel relaxter. Maar steam kiest daar niet voor. Jammer...
Ze verplichtten op deze manier ook scholen om twee windows versies te draaien. Ik weet niet hoe blij de helpdesk daarvan wordt.

Want ze draaien dan Windows pro voor docenten en Windows S voor leerlingen.

Jij gaat er vanuit dat dit voor scholen een verbetering gaat zijn, maar dat is maar net waar je als school precies op in wilt zetten. Je moet als school toch echt een hele goede lange termijn visie neerzetten m.b.t. ICT in het onderwijs om een juiste keuze te kunnen maken uit de beschikbare hardware en besturingssystemen en dit is best ingewikkeld wat vaak genoeg leidt tot verkeerde beslissingen.
Beweer je nou echt dat je games als Rainbow Six Siege met de pen op een tablet kan spelen?

Voor wie op de bank wil gamen heeft Steam een prima oplossing: de Steam Link en de Steam controller.
Het is helemaal niet overduidelijk. Puur giswerk van jou kant.
Het enige wat we weten is dat Microsoft Windows 10 S in zet voor het onderwijs.
Wacht maar af, het zal hooguit een paar jaar duren, dan zie jij het ook wel.
Alsof de Surface laptop (enkel) bedoeld is voor scholen...
Dat je keuze hebt, wil niet zeggen dat er geen sprake is van een monopoliepositie. Microsoft heeft wel degelijk nog een monopolie als het gaat om Desktops, net zoals Android een monopolie heeft als het gaat om Android telefoons.

Een zuiver monopolie komt maar bar weinig voor.
Chrome OS is geen alternatief.
Dat is enkel een browser.
ChromOS is een prima alternatief. Ja het is webbased maar ze hebben alles wat een gemiddelde consument doet met hun computer. Daarnaast kun je via G-suite alles beheren in bedrijfs/school omgeving. Je kunt een eigen store maken waarin je apps toevoegt die je wilt en andere laat je erbuiten. Werkt prima.
Tot de dag dat je uw belastingen of zo online wil doorvoeren. Dan merk je dat de cardreader niet zal werken.
Of het moment dat je uw printers/scanner software wil installeren. Of eens iets anders wil dan google docs.

Of wanneer de dochter of zoon thuis komt met een speciale app voor haar typcursus, of iets anders wat ze voor school moet doen.

Was mijn pc een chromebook, dan was ik al dikwijls teen die muur aan gelopen.

90% van de tijd zal het allemaal prima lopen. Maar die paar keren dat je net iets meer nodig hebt zit je in de problemen.
De plug-in die we hier in België gebruiken om je kaartreader te gebruiken kon ik op ChromeOs gebruiken. Daarmee kan ik dus mijn belasting invullen en versturen.

Ook met printers/scanners heb ik nog geen problemen ondervonden met chromeOS en dat zal met Windows S helemaal niet zo zijn. het meeste is aansluiten en hij installeert vanzelf.

De beste typecursussen zijn webbased en kun je dus overal op openen.

Er zijn af en toe situaties dat het net niet voldoet dat kan. Maar die zijn echt heel weinig.
Dit is een beetje dezelfde discussie als indertijd met windows mobile. Maar het blijft een punt. Ik wil geen keuze opgedrongen worden om zo te moeten alternatieve opzoeken.

Ik wel de goeie zaken.
bv de typesoftware op school. Het is niet zo dat ik vrij kan kiezen wat ze gebruiken. Het is dat en niets anders.

Tekstverwerking en spreadsheets? MS Office of libreoffice als gratis alternatief. Google docs heb ik enkele jaren gebruikt tot enkele maanden terug. Maar terug overgestapt naar een applicatie omdat de compatibiliteit met ms office de wensen overlaat. Te vaak gaat de layout de mist in.
Ook bepaalde basis functies ontbreken. Denk aan het in of uit zoomen of layout opties.

Scanners? Als je de volle capaciteit van uw scanner of printer wil gebruiken moet je meestal de dedicated software installeren.
De standaard drivers en google print zijn leuk voor standaard afdrukken. Maar wie de hoogste resolutie wil halen uit zijn printer zal dit niet lukken zonder de juiste scannersoftware of de officiële printerdrivers. Dan spreken we vooral over foto's.

Nee, chrome os is leuk als tweede pc. Maar zonder een deftige windows oplossing loop je snel tegen beperkingen aan. Maar idd, met windows S zal dit niet zo gek veel beter zijn. Al is daar wel een upgrade mogelijk. Bij chrome os niet.
Bovendien zijn chromebooks niet zo gek goedkoper dan een laptop met een volledige windows aan boord.

[Reactie gewijzigd door System op 4 mei 2017 14:36]

Precies. En volgens mij is het ook niet mogelijk om Edge te installeren op de chromebook toch?
Er bestaat ook geen Edge voor ChromeOS 8)7
Precies :)
Maar ik vraag mij af of er uberhaupt andere browsers als standaard in te stellen zijn, als ze er al zijn. Heb misschien niet veel verstand van ChromeOS, maar als er ook geen andere te installeren zijn, is het precies dezelfde situatie. (Waarom ik daarvoor gemind wordt trouwens).
Chrome OS is niet te koop... Vooralsnog is Windows 10 S dat ook niet.

Mocht Microsoft Windows 10 S als los OS gaan verkopen dan gaat dit wel een probleem worden. Voor nu is Windows 10 S gewoon precies hetzelfde als Chrome OS, maar dan van Microsoft.
Jawel, want Windows S kan gewoon iedere normale browser draaien. Zoals het artikel al aangeeft is het installeren geen probleem. Je kan ze alleen niet instellen als standaard browser.
In het artikel lees ik dat je WEL andere browsers kunt downloaden, maar die kun je niet aanwijzen als standaard.
Ik denk dat het handig is om eerst te duiden waarom ooit Microsoft op haar vingers is getikt vanwege hun monopolie positie en meegeleverde software.

Vroeger ten tijde van de veroodeling was het zo dat als je een willekeurige pc kocht bij een willekeurige winkel 9,9 van de 10x Windows software op was voorgeïnstalleerd. Als vervolgens Microsoft ook nog eens haar eigen software zoals Internet Explorer en Windows media player als primaire software mee installeerd dan bleef er voor concurrenten weinig over. Immers uit de doos deed de pc alles wat de consument nodig had.

Tegenwoordig heb je keuze in wat je koopt. Je kunt dus nu een laptop kopen met ChromeOS, het alom bekende Windows en binnenkort laptops met Windows 10s. Je hebt dus gewoon nu ruime keuze in wat voor laptop je straks koopt.
Ditzelfde geldt ook voor Apple en iOS, ook hier hoor je veel gekrakeel over monopolie maar die is er geheel niet. Ten eerste kun je als consument kiezen tussen verschillende merken, je wordt dus niet gedwongen om een iOS device en bijbehorende beperkingen af te nemen. Je kunt ook een Samsung of Sony telefoon kopen. Ten tweede is het marktaandeel van iOS maar een fractie van wat momenteel Google heeft.

En in dit laatste geval is het juist Google die moet oppassen. Omdat zij zo succesvol zijn dat 8 van de 10 toestellen een Android telefoon betreft en daarbij behorende verplichtingen heeft als het om installatie van Google apps gaat. Vorig jaar heeft de Europese commissie al vragen gesteld aan Google hierover.

[Reactie gewijzigd door Miki op 3 mei 2017 10:34]

Ik denk niet dat er in de afgelopen jaren een verschuiving heeft plaatsgevonden op desktopgebied. Heb je hier cijfers van of is dit een onderbuikgevoel?
De desktop zelf heeft enorm ingeboet. Alles wat je vroeger op een PC kon doen, kan je nu, als je wil, ook op je smartphone of tablet.

Daarnaast is OSX absoluut een stuk populairder dan tien jaar geleden.
Er is al 5 jaar een krimp van de verkoop als je naar de cijfers kijkt dan verkochten ze er eerst 85 miljoen per kwartaal en nu 80 miljoen. Ondertussen is de Mac van 5 miljoen naar 5,2 gegaan. Ja groei en krimp zeggen niet alles over succes.
Alles behalve core gaming. Desktops zijn vooral bij gamers nog erg populair.
Ooooh, I know. PCMasterrace ;)
Anoniem: 855731
@418O23 mei 2017 09:18
Het gaat niet om de desktop maar om browsers. En buiten dat: steeds meer internetverkeer gaat via mobiele devices waar MS absoluut geen rol van betekenis speelt.
De opmerking ging over windows; niet over Edge/Explorer
Het gaat niet om de desktop maar om browsers. En buiten dat: steeds meer internetverkeer gaat via mobiele devices waar MS absoluut geen rol van betekenis speelt.
Klopt, de consument en de OEM's hebben al lang laten weten dat ze op de desktop niets anders willen als Windows. Ondanks de critiek destijds op Windows Me, Vista, en 8 is het marktaandeel alleen maar gestegen.
Dit kan je niet stellen wanneer er geen redelijke alternatieven zijn. Van een volwaardige laptop naar een chromebook is geen redelijk alternatief. Van een 1500eur volwaardige laptop naar dezelfde laptop maar aan dubbel de prijs is ook geen redelijk alternatief, dus Apple valt ook uit de race.
Wat schiet er dan nog over? Juist ja, Windows laptops (idem voor desktop markt). Want Linux laptops vind je al helemaal niet in de winkels waar de gewone consument langs gaat. (niet dat ik denk dat Linux een groter marktaandeel zou hebben, Ubuntu is simpel genoeg dat een idioot er mee weg kan en het verschil tussen Win7 en 8 hebben de gebruikers ook overleefd, dus het zou kunnen, maar ik betwijfel het)

De consument "kiest" niet voor Windows, want er is simpelweg geen keuze in de meeste segmenten waar Windows heerst. Zelfs chromebooks kom je als gewone consument veel minder tegen (3 bij mediamarkt.be momenteel, de 21 andere niet-Windows laptops zijn allemaal MacOS uiteraard).
En dat was vroeger niet anders, dit is zeker geen nieuwe trend. De gebruiker heeft dus ook nooit de keuze gehad.
Dit kan je niet stellen wanneer er geen redelijke alternatieven zijn. Van een volwaardige laptop naar een chromebook is geen redelijk alternatief.
Dat ben ik met je eens, ik vind die ook te beperkt, je kunt niet eens printen, wat ik toch nog af en toe doe. Wel valt me op dat er daar nu ook redelijk zware cpu's in zitten (i3, i5, i7) waar dat eerder niet het geval was (celeron).
Van een 1500eur volwaardige laptop naar dezelfde laptop maar aan dubbel de prijs is ook geen redelijk alternatief, dus Apple valt ook uit de race.
Ik vind die Surface laptop anders behoorlijk vergelijkbaar met een Apple Macbook, beide duur, dun en met te weinig aansluitingen.
Wat schiet er dan nog over? Juist ja, Windows laptops (idem voor desktop markt). Want Linux laptops vind je al helemaal niet in de winkels waar de gewone consument langs gaat.
Klopt, ze zijn er mondjesmaat geweest en de consument wilde ze niet, die wilde alleen Windows want dat kende hij/zij, was compatible met de apps die hij kende en die alle vrienden, kennissen en zakenrelaties ook gebruikte.
(niet dat ik denk dat Linux een groter marktaandeel zou hebben, Ubuntu is simpel genoeg dat een idioot er mee weg kan en het verschil tussen Win7 en 8 hebben de gebruikers ook overleefd, dus het zou kunnen, maar ik betwijfel het)
OEM's willen het ook niet. Degenen die geen Windows-licentie meeleveren preïnstalleren het wel omdat ze daarmee testen of de hardware naar behoren functioneert. Lenovo is inmiddels ook gestopt met Linux-versies dus enkel Dell en HP hebben ze nog maar bij Dell is het behoorlijk omslachtiger om ze te bestellen.
De consument "kiest" niet voor Windows, want er is simpelweg geen keuze in de meeste segmenten waar Windows heerst.
Toen er enkele jaren geleden wel keus was kocht men ook alleen Windows. De netbooks (o.a. Asus Eee) die in het begin allemaal met
een Linux variant werden aangeboden werden teruggebracht (vooral in de USA) en de tweede generatie werd weer uitgebracht met Windows XP en later Windows 7 Starter.
Zelfs chromebooks kom je als gewone consument veel minder tegen (3 bij mediamarkt.be momenteel, de 21 andere niet-Windows laptops zijn allemaal MacOS uiteraard).
Ik ben die chromebooks ook al bij mensen thuis tegen gekomen. MacOS lijkt iets populairder inderdaad.
En dat was vroeger niet anders, dit is zeker geen nieuwe trend. De gebruiker heeft dus ook nooit de keuze gehad.
Jawel, Lenovo, Dell en HP hebben Linux gehad, netbooks van Asus, Acer en anderen waren Linux en er zijn zelfs, op het web uiteraard, Nederlandse winkels geweest die laptops en desktops verkochten met Linux. Dat laatste waren echter enthousiaste eenlingen die uiteindelijk ook de handdoek in de ring hebben gegooid.
OS4Free.nl was er eentje van.
Anoniem: 470811
@BeosBeing3 mei 2017 11:57
Je kan wel printen met een Chromebook. Voorwaarde is dat je een e-print printer hebt die je met Google Print kan koppelen.
Je kan wel printen met een Chromebook. Voorwaarde is dat je een e-print printer hebt die je met Google Print kan koppelen.
Tja, ik heb een netwerkprinter maar te koppelen met Google Print is die dus niet. Daarvoor moet je dus weer een nieuw model kopen terwijl de oude nog prima functioneerd. Epic fail dus. Wat dat betreft is Airprint beter.
Ze hebben zich aan die 5 jaar gehouden. Dat er geen nieuwe personen ingesprongen zijn is niet de schuld van Microsoft.
Snap ook nog steeds niet waarom Apple het met iOS wel mag?
Geen monopolie positie en Apple laat andere browsers toe op iOS. Safari is te vervangen door een andere browser (hoewel die onder de motorkap dezelfde engine gebruiken als safari, Apple laat geen andere engine toe dan de eigen).
Maar hoe stel ik Chrome als standaard in? Dat kan toch niet?
Dat kan idd niet...
Microsoft laat ook andere browsers toe op Windows 10 S. Dat Google Chrome niet wil aanbieden via de store is niet Microsoft haar probleem.
Nu wel. De vraag impliceerde waarom MS het destijds niet mocht en Apple nu wel met iOS. Er zijn een aantal verschillen in deze specifieke gevallen: geen monopolie, eigen hardware en een open voor 3rd party app platform in de vorm van de app store. Sowieso eigen hardware maakt al dat je veel meer mag. Niemand is er over verbaasd dan hun Volkswagen on board computer geen software kan draaien van Peugeot. Of dat ja PS4 geen XBox OS draait en vice versa. Wanneer het open hardware is zoals een pc dan wordt dat wat anders. Daarnaast was MS destijds absolute monopolist op OS gebied en misbruikte ze die positie om IE door te voeren als enige browser, door op die manier netscape bruut uit de markt te duwen. Er was vanuit MS dus ook geen ondersteuning om een andere browser te installeren. Iets wat ze later verplicht zijn om te doen. Apple geeft die optie al door de app store.
Monopolie of eigen hardware boeit niet (hebben ASML en ARM ook), het gaat om misbruik van een economische machtspositie, en dat kan pas volgens de regels boven de 30% marktaandeel.

Misbruik is het effectief tegenwerken van interoperabiliteit, wat MSFT deed met ActiveX, vroeger .doc/.xls etc, en SMB, en probeerde (maar faalde) met XPS en Silverlight.

Het verschil is dat iOS en Safari of geen 30%+ marktaandeel hebben, of Apple maakt geen misbruik. Bij bijv iTunes is die situatie anders, daar zijn ze dus wel aangeklaagd.
Hoe bedoel je ''eigen hardware'' dan.. apple gebruikt toch gewoon dezelfde hardware als microsoft? Tuurlijk passen ze wel eens iets aan of ze stellen alvast machines samen maar de hardware is echt niet van Apple..
Gewoon, eigen hardware. Apple verkoopt hardware. Computers, tablets, smartphones, etc die zijn ontworpen en ontwikkeld door Apple. Microsoft doet dat ook sinds de X-Box, Zune en nu diverse Surface modellen. De hardware is wel van Apple want ontwikkeld door Apple. Of is een Asus of MSI moederbord ook niet van Asus of MSI? Is een Dell laptop niet van Dell? Is je Volkswagen polo wel van Volkswagen? Lijkt mij een non-discussie.
Microsoft laat ook andere browsers toe op Windows 10S maar ik acht de kans zeer klein dat Google een Chrome versie in de Windows store gaat zetten
Als Google morgen geïnteresseerd raakt in de gebruikers van Win10S, dan is die browser er morgenvroeg. De vraag is of Win10S gebruikers wel interessant zijn. Denk aan de gebruikers van deze toestellen: multi-user per apparaat aan de school. Die ook nog es eigen smartphone/laptop etc hebben die gelinkt kan worden aan een persoon/profiel en dus volgbaar is.
Misschien wel, maar ChromeOS wordt toch ook alleen geleverd met Chrome. Hier kun je volgens mij niet eens een andere browser op installeren.
Misschien wel, maar ChromeOS wordt toch ook alleen geleverd met Chrome.
Waar je wel bijvoorbeeld je zoekmachine kan instellen. Daarnaast valt er wat voor te zeggen dat ChromeOS rond Chrome gebouwd is waarbij Edge meer een losse applicatie is in Windows, waarvoor wel al alternatieve browsers zijn ontwikkeld.
Dat argument gebruikte / kon Microsoft ook gebruiken toendertijd, IE en de IE rendering engine was onderdeel van het OS en kon niet zomaar als losse app verspreid worden. Zit er waarschijnlijk nu nog in voor de legacy applicaties die het nodig hebben.
Een belangrijk verschil is dat er voor Microsoft (en voor Google) nu geen sprake is van een monopolie op de markt waar zij zich richten. Wat Microsoft toen deed zou volledig legaal zijn, mits er geen sprake was van een monopolie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 mei 2017 10:24]

ChromeOS is dan ook eigenlijk alleen maar een browser. Niet vergelijkbaar met Windows. Via ARC is het wel mogelijk om een soort van Opera te installeren bijvoorbeeld.
Kwestie van config, met chrome OS kun je ook uiteindelijk in een terminal komen en het als gewoon OS gebruiken. Met die logica zou het ook voor MS moeten kunnen om een OS aan te leveren die alleen Edge opent.
Volgens mij was de strekking van de browser zaak voorheen dat MS hun (bijna) monopolie op de OS markt misbruikte om ook op de browser markt dominant te zijn.

Je kan veel beweren over Google, maar niet dat Chrome OS een zodanig groot aandeel van de OS markt heeft dat we over monopolisme/misbruik kunnen spreken.
Gezien het marktaandeel van Windows 10 S nagenoeg 0% is, heeft Microsoft met dat OS ook geen monopolie. De consument kan altijd nog voor de normale Windows 10 editie kiezen.
Mededingsautoriteiten kijken echt niet naar de individuele marktaandeel van Windows en IE/Edge, ze zullen gewoon naar de gehele achterliggende situatie kijken

Desondanks

Microsoft komt hiermee wel weg denk ik onder andere omdat Windows 10 S een OS is met ingebouwde beperkingen, denk alleen niet dat ze deze grap moeten uithalen met de mainstream Windows versies.
Mededingsautoriteiten kijken echt niet naar de individuele marktaandeel van Windows en IE/Edge, ze zullen gewoon naar de gehele achterliggende situatie kijken
Maar als je er op die manier naar kijkt heeft Google dus ook een vrijwel monopolie, en zou dus ook aangepakt moeten worden voor de beperkte browser-keuze in ChromeOS :)
Google heeft een sterke postie op de smartphone markt en search (zo goed als een monopoly in beide gevallen ) .

In beide gevallen pakt de EU ook google aan,
Windows 10S wordt de mainstream versie waar dat nu nog Windows 10 Home is. Ja wie wilt kan upgraden van Home naar Pro en straks van 10S naar Pro. Uiteraard zullen dan iets meer mensen dat doen als nu, maar ook dat is tijdelijk.
jij maakt nu een aannamen niks meer dan speculatie, ik kan ook speculeren dat morgen gaat sneeuwen maar dat maakt het nog niet waar (kans is zeer klein dat het morgen in Nederland gaat sneeuwen)

Microsoft verkoopt dit als een voornamelijk lichte en veilige versie van Windows bedoelt voor educatieve doeleinden, je kan natuurlijk hun bedoeling in twijfel trekken maar dan moet je dat wel onderbouwen.

Onderbouwen is alles, men roept al sinds Windows 8 wat jij nu roept.
Toen er vorig jaar een stuk minder WM Phones uitwkwamen, leidde dat ook tot speculaties dat W10m dood was. Microsoft kwam steeds met statements dat W10m niet dood was, dat support bleef etc. Dat leidde op Tweakers tot stevige discussies, waarbij 1 kant constant wees op de officiele statements bij het beweren dat er niets aan de hand was met W10m, terwijl de andere kant wees op de feiten, oa dat er gewoon geen nieuwe phones beschikbaar kwamen.
Volgens mij zijn we zolangsamerhand wel tot de conclusie gekomen (met zijn allen) dat W10m redelijk dood is.

Probleem voor Microsoft is dan natuurlijk de Windows 10 Store. Gehoopt was op mobile en dat de Store dan omzet zou opleveren, maar dat verhaal gaat dus niet meer op. Games via de store is een failure, zie de teruggave van aankoopbedrag voor (ik meen) CoD. Er waren gewoon weg niet genoeg spelers online om te kunnen gamen.
Hmmm hoe kunnen ze dan de omzet boosten..... Misschien door het gebruik ervan verplicht te maken?

Ja, de marketing afdeling spinnt lekker. Nee hoor, er komt nog gewoon een normale versie, je bent niet verplicht de store te gebruiken, je kunt tenslotte ook upgraden en meer van de bladibladibla.

In de praktijk is dit niets meer dan een ordinaire manier (thuis) gebruikers te dwingen de W10 store te gebruiken (samen met Edge). De meeste (thuis) computers die tegenwoordig verkocht worden zijn laptops. Deze komen allemaal met een W10 licentie, binnenkort dus W10s licentie. Zoals ik het lees moeten de gebruikers dan na tijd een extra uitgave doen van Euro 49 om alle functies te activeren. In de praktijk doet praktisch niemand dit (enkele tweakers daargelaten).

En tada, een gebruikers base voor de W10 store. Of atlhans, zo hoopt MS. Ja, het is allemaal speculatie en resultaten uit het verleden zijn geen garantie, maar wel een goede basis.
Je zit twee verschillende onderwerpen te mixen en dat maakt jouw basis nu verkeerd.

Windows 10 S als mainstream OS is een redelijk drastische koerswijziging, je moet het echt niet vergelijken met WM10.
Ik vergelijk de producten niet, maar de situaties, zodat je MS kunt begrijpen, welke gedachten er achter zitten. Dat is volgens mij de essentie van speculeren.

W10s als mainstream os, met in de winkels verkooppraatjes als 'super veilig, altijd up to date, geen goede meer met virusscanner' en de toevoeging 'en als je meer wilt, upgrade je gewoon', dat zie ik niet als 'drastishe koerswijziging'.
men roept al sinds Windows 8 wat jij nu roept.
Klopt, en als het niet zo langzaam zou gaan zouden mensen massaal in op stand komen.

Voorlopig is het inderdaad bedoeld voor educatieve doeleinden, maar iedere school die laptops of desktops uitrolt voor leerlingen/studenten hangt die in een domein om ze remote van updates te kunnen voorzien (via wdm, sccm, kace2000 oid) om ze op afstand te kunnen reimagen, kortom om ze op afstand te kunnen beheren. Dat ontbreekt in 10S. Ja Windows 10 doet zelf zijn updates, maar als alle systemen in jouw organisatie tegelijkertijd hun updates gaan binnentrekken kan het een behoorlijke hap uit je bandbreedte nemen, ook op momenten dat je die zelf nodig hebt, bv voor examens.

Zie ook mijn eerdere reacties op Jay47 en Davey400.
Ja Windows 10 doet zelf zijn updates, maar als alle systemen in jouw organisatie tegelijkertijd hun updates gaan binnentrekken kan het een behoorlijke hap uit je bandbreedte nemen, ook op momenten dat je die zelf nodig hebt, bv voor examens.
Dat is heeel gemakkelijk tegen te gaan op een gecontroleerd netwerk.
Je blokkeert de update site voor alle normale PC's op het netwerk.
Zo kunnen die niet hun eigen updates over het internet binnen trekken.
Geen updates dan ?
Nee je kan op bepaalde PC's die jij controleert de verbinding wel open zetten op die momenten dat jij het wil. De rest trekt die via Peer2Peer binnen.
P2P op het interne netwerk is een van de beste instellingen die je maar kan doen. Die is net gemaakt om je bandbreedte te ontlasten.
1 probleem in deze opstelling als er 's avonds iemand updates thuis binnen getrokken heeft en die nog niet in het netwerk verspreid zijn.
Dat is heeel gemakkelijk tegen te gaan op een gecontroleerd netwerk.
Je blokkeert de update site voor alle normale PC's op het netwerk.
Zo kunnen die niet hun eigen updates over het internet binnen trekken.
Klopt, via GPO's en een domein. 10S kun je echter, net als home, niet in een domein hangen.

10S lijkt me dus voor onderwijsinstellingen minder geschikt als 10 Pro. Voor individuele studenten, die zelf privé zo'n ding kopen licht de situatie anders, maar die zouden anders een home-versie aangesmeerd gekregen hebben.

10S lijkt me dus vooral nuttig voor ouders om aan hun studerende kinderen te geven zodat die niet zomaar van duistere sites gekraakte games met malware kunnen binnenhalen.
10S kun je wél in een domein hangen, als het maar via Azure loopt. Alleen geen on-premise domein.
10S kun je wél in een domein hangen, als het maar via Azure loopt. Alleen geen on-premise domein.
Dus alles moet via de servers van Microsof lopen.
Ik zal je zeggen wat MS's bedoeling is met W10S. Aangezien je alleen apps uit de store kan installeren zullen Google en Mozilla genoodzaakt zijn om apps van Firefox en Chrome te maken voor de Windows store. Zo komen er meer en meer apps van ontwikkelaars id store terecht die misschien ook kunnen gebruikt worden voor Windows Mobile via het UWP. Daardoor zou het tekort aan apps voor Windows Mobile deels kunnen opgelost worden.

Ik denk dat MS er trouwens wel mee weg komt dat Edge/IE de standaardbrowsers zijn omdat ze geen monopolie hebben met W10S.
Windows S is meer een opvolger/vervanging van de Windows with Bing versies die goedkoop over de toonbank gingen, met... IE als standaard browser en Bing als zoekmachine....
Windows S is meer een opvolger/vervanging van de Windows with Bing versies die goedkoop over de toonbank gingen, met... IE als standaard browser en Bing als zoekmachine....
Daarmee hebben ze het min of meer eerder geprobeerd. Volgens mij is dat nooit niet veel verkocht, net zoals Windows RT commercieel een flop was.

Windows S gaat echter nog veel verder als 'Windows with Bing'.
ze zullen gewoon naar de gehele achterliggende situatie kijken
Zijn comment blijft daarmee gewoon overeind.
De gehele achterliggende situatie is dat praktisch iedereen de normale Windows 10 verkoopt en gebruikt.
Daarnaast is deze 10 S aanbieding gewoon te vergelijken met de Windows N destijds. Ook heeft de klant nog honderden opties om voor een andere laptop te kiezen met de normale Windows 10 - dat was toen niet zo met het Mediaplayer vonnis.
nee, als Microsoft geen andere browsers toelaat op Windows 10S dan zal de EU ze daarop ook aanspreken.

Het maakt in principe niet uit voor de Mededingsautoriteiten wat zo'n windows versie doe, Windows = WIndows vanuit hun standpunt.

De EU kijkt in hoeverre een bepaalde beleid schade toebrengt aan de markt, in dit geval is het in theorie verwaarloosbaar
Als we het nou eens zo bekijken:
'Microsoft vraagt voortaan EUR 49 voor de mogelijkheid om een andere standaardbrowser in te stellen'

Er is het één en ander op af te dingen, maar het gaat in mijn ogen wel die kant op. Gebruikers van Office en een browser kunnen straks korting krijgen door voor Windows S te kiezen.
Nee, maar het aandeel Windows 10s zou wel eens heel groot kunnen worden onder studerenden en scholieren.
Windows ís heel groot onder studenten ;) Natuurlijk moeten eenoog maar zien hoe deze versie het gaat doen. Maar ik zou zeggen in school/domein verband dat dit inderdaad beter is dan een gewone 'home' versie.
Hoe je het wend of keert, Windows en vooral Office zijn nu eenmaal marktleider. Dat er andere zijn is goed maar bijvoorbeeld open office kan niet tippen aan MS Office. Zeker nu met Office365.

Dat Ubuntu edu er is en ChromeOS zijn mooie keuzes. Maar ook daar geld dat die met de beschikbare software makkelijk te beheren zijn en dat is precies de insteek hier.
Wie zegt dat?

In de Creators update is Edge vele malen sneller en stabieler dan voorheen.

Ik zie steeds meer vooruitgang.
Als we puur over HTML5 ondersteuning praten, dan ja, Chrome ondersteund dat gewoon weg beter. Edge heeft gewoon nog een lange weg te gaan, en mensen forceren om een browser te gebruiken die misschien en aantal dingen niet goed ondersteund helpt daar natuurlijk totaal niet bij.

Vooralsnog blijft het natuurlijk een mening en zijn beiden browsers super snel.
Eens. Ik heb twee weken lang geprobeerd Edge te gebruiken in plaats van Chrome maar het is niet volwassen - websites worden niet correct gerendered, google websites (zoals play music) gaan de mist in op details, etc, etc. Wel lekker snel overigens.

Consumenten zijn (nog) niet geholpen met Edge.
idd, het enige wat me nog tegen houdt is dat er geen android alternatief is voor wie alles graag gesynchroniseerd houdt.
Na de Creators Update vind ik de snelheid van Edge er toch op vooruitgegaan.
Niet waar. Chrome is beter DAN Edge :P
Hoewel ik ook chrome gebruik. Af en toe moet ik toch naar Edge omdat bepaalde sites op chrome gewoon niet goed werken.
Zo is hardware acelleratie niet actief te krijgen op mijn oude laptop. Bij Edge werkt dat perfect.
Anoniem: 889777
@System3 mei 2017 11:15
Edge heeft ook handige functies zoals een filmpje casten naar je TV. Dus er zijn meer goede redenen om zo nu en dan Edge te gebruiken.
Chrome heeft al jaren een cast functie hoor.
Anoniem: 889777
@Ge0force3 mei 2017 20:27
Edge is pas twee jaar oud, echter die functie zit er vanaf het begin in. Daarvoor kon het ook in Windows maar met andere software.

Chrome zou ik sowieso iedereen afraden, maar is ook niet compatible met mijn TV en andere AV-apparatuur.
Waarom zou je Chrome aan iedereen afraden? Ik gebruik hier thuis zelf Firefox, maar op het werk vooral Chrome en daar is weinig mis mee imo.
Anoniem: 889777
@Ge0force4 mei 2017 00:20
Omdat het niet compatible is.
niks is het beste, het hangt allemaal af van persoonlijke voorkeuren en dus mensen enigszins forceren 1 browser te gebruiken vind ik persoonlijk niet acceptabel, daarintegen maken mensen ook de keuze om windows te gebruiken.

Uiteindelijk zal er toch wel iemand komen om het via een omweg te veranderen......
Het is dat Nelie Kroes weg is, maar Microsoft gaat hiermee toch in tegen de uitspraak van de Europese Commissie?
De uitspraak ging over het installeren van alternatieve browsers, waar Microsoft een keuze in moest geven. Volgens mij hoeven zij die keuze niet meer te geven. Ook wordt niet voorkomen dat je een andere browser installeert. Het heeft dus niet veel met die oude zaak te maken.

Waar mogelijk wel mogelijk een soort van 'koppelverkoop' mee wordt gedaan is de beperking dat Edge en Bing standaard gebruikt worden, en dat dit niet aan te passen is.

Dit vond ik ook wel leuk:
Het is niet mogelijk terug te gaan naar Windows 10 S als er een upgrade naar Windows 10 Pro is uitgevoerd.
Buiten dat ik er van overtuigd ben dat dit wel mogelijk is op een niet ondersteunde manier: waarom zou men ooit terug willen? Windows 10 S is een gekortwiekte Windows waarmee Microsoft hoopt dat men meer UWP applicaties gaat ontwikkelen. Buiten de aanschaf is er geen reden om niet voor gewone Windows 10 te gaan. Ondersteuning voor Win32 applicaties is vandaag nog net zo hard nodig als dat het was toen Windows RT uitkwam.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 mei 2017 09:02]

Op een iPad kan ik toch ook geen eigen standaardbrowser instellen?
Op een iPad kan ik toch ook geen eigen standaardbrowser instellen?
Op een iPad kon je nooit een eigen standaardbrowser instellen. Op een Windows machine kan dat vaak wel. Bij een iPad is het een beperking waarmee het product is ontworpen. Windows wordt expliciet gehandicapt.

Of dit legaal is of niet mogen de juristen uitzoeken. Als IT'er boeit mij Windows 10 S als product niet omdat dit product, zoals je zelf eigenlijk aangeeft, net zo brak is als iOS voor professioneel werk. Maar goed, sowieso boeit Windows 10 niet echt, tenzij het de Enterprise LTSB editie is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 5 mei 2017 08:59]

Ik kan op mijn windows phone, windows RT tablet of Windows 10 Mobile telefoon anders ook geen standaard browser instellen.

Dat het met de Home/Pro versie van windows kan wil niet zeggen dat het met iedere versie kan.

De gehele beweegreden voor Windows 10 S is om de chromebook markt aan te spreken (studenten, education). Daarom zijn de licentiekosten voor OEMs ook 0,-. Dit wordt terugverdient door advertentieinkomsten via Bing. Eigenlijk niet heel veel anders als Google het doet met Android/ChromeOS. Niets is voor niets, en ieder voordeel heb z'n nadeel.

Officieel is het volgens mij zo dat Microsoft de browser niet laat wijzigen ivm veiligheid/integriteit van het OS. Dat wil niet zeggen dat Edge veiliger is dan andere browsers, maar dan heeft microsoft teniminste alles in eigen hand.

Of windows 10 in het algemeen boeit is afhankelijk van meer dingen als waar wij ons druk over maken. Er is altijd wel iemand die het prijskaartje van 0,- voor een OS aan spreekt. Waaronder de mensen die over de kosten gaan (pariculieren, studenten, management).
De grote vraag is, hebben scholen Win32 programma's nodig buiten wat er nu al wordt aangeboden in de store. Wat Microsoft gisteren aankondigde is al een zeer compleet pakket en als je daar de webbased mogelijkheden bij op telt dan heb je compleet onderwijspakket.

De volgende vraag is dan, wat zijn de voordelen voor scholen om Windows S te gebruiken. Dan kom je voornamelijk uit bij beheer: Windows S vervuild niet, heeft een langere batterij gebruik is makkelijk aan te passen naar wensen docenten en is van afstand aanpasbaar zoals de browser uitzetten met examens etc.
Nee dat ging over internet explorer en niet Microsoft Edge
Dat is hetzelfde
Nee dat is het dus niet. Kijk maar goed op je computer. Internet Explorer zit ook ingebouwd. En in die zaak ging het specifiek over Internet Explorer en andere standaard programma's waar Microsoft voordelen uit had door ze automatische mee te leveren.
Dat is een oude versie van Edge voor sites die heel slecht geschreven zijn en alleen maar in een specifieke versie werken.
Nee absoluut niet. Microsoft heeft inderdaad met opzet internet Explorer in windows gelaten omdat er nog tal van websites niet werken op het nieuwe Edge. Maar in geen enkele vorm is dit een oude variant van edge of nieuwe variant van Internet Explorer. Het is gewoon simpelweg, internet explorer!

Genoeg bedrijven die op verouderde software en sites draaien die nog altijd alleen beschikking hebben met internet explorer dus dit wordt standaard mee geleverd. Maar je kan absoluut niet zeggen dat dit ook maar iets weg heeft van Edge. Edge is vanaf 0 opgezet en werkt volledig vernieuwend en is efficienter gebouwd. Ze hebben de browser volledig herschreven.

Dus ga nou geen onzin lopen roepen nu, ik heb mijn huiswerk wel gedaan ;)
Microsoft heeft inderdaad met opzet internet Explorer in windows gelaten omdat er nog tal van websites niet werken op het nieuwe Edge.
Dat is precies wat ik zei.
Edge is vanaf 0 opgezet en werkt volledig vernieuwend en is efficienter gebouwd. Ze hebben de browser volledig herschreven.
Dit is niet waar. EdgeHTML is helemaal niet from scratch geschreven, het is slechts een zwaar verbeterde versie van Trident.
Het feit dat je die eerste quote gebruikt om nog maals je punt te maken gaat echt nergens heen. Ik zeg toch juist dat internet explorer geen oude versie van edge is. Hou nou maar op met reageren want je zegt niks nuttigs.

Wat je zegt over Trident klopt ook niet want Edge zou ooit de legacy trident Engine supporten maar is zo extreem aangepast dat het een volledig nieuwe engine is geworden en vanaf scratch weer is op gemaakt. Er zit niks herkenbaars meer in van Trident
Microsoft initially announced that Edge would support the legacy Trident (MSHTML) layout engine for backwards compatibility, but later said that, due to "strong feedback", Edge would use a new engine, while Internet Explorer would continue to provide the legacy engine
Bron:
Based on strong feedback from our Windows Insiders and customers, today we’re announcing that on Windows 10, Project Spartan will host our new engine exclusively. Internet Explorer 11 will remain fundamentally unchanged from Windows 8.1, continuing to host the legacy engine exclusively.
Bron:

Die 2e quote alleen al geeft mijn hele punt aan jou weer. Internet Explorer is GEEN oude versie van Edge.

En Edge is van scratch gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 11 mei 2017 15:52]

Eindje verderop in datzelfde Wikipedia-artikel (nadruk toegevoegd):
EdgeHTML is a proprietary layout engine developed for Edge. It is a fork of Trident that has removed all legacy code of older versions of Internet Explorer and rewritten the majority of its source code to support web standards and interoperability with other modern browsers.

[Reactie gewijzigd door novasurp op 25 mei 2017 15:24]

Het is dat Nelie Kroes weg is, maar Microsoft gaat hiermee toch in tegen de uitspraak van de Europese Commissie?
Op iOS zit je vast aan de Safari browser engine.
Op Android zijn er alternatieven, maar ook daar kan je nooit echt zonder Chrome.
Die hebben een flink marktaandeel, bij elkaar opgeteld bijna 100%.

Op OSX / Windows / Linux zijn er volwaardige browser alternatieven, gelukkig.
En dan heb je ook nog producten zoals de ChromeBooks waarop -uiteraard- geen andere browser werkt, vergelijkbaar met Win10S denk ik.

[Reactie gewijzigd door Barryke op 3 mei 2017 12:37]

Firefox voor Android werkt prima op 95% van de websites.

De reden dat je geen andere browser kan zetten op Chrome OS is dat de browser eigenlijk het systeem zelf is. Bij Windows 10 S en iOS draait de browser er gewoon bovenop en is daar geen excuus voor.
Dan zullen android en ios ook tegen de lamp lopen.
Daarnaast heeft Edge (de standaard browser in 10S) ook geen groot marktaandeel.
Dat ging om machtsmisbruik. Windows heeft als besturingssysteem een machtspositie, waarschijnlijk zetten ze dit besturingssysteem af tegen android/chromeOS waardoor ze binnen de markt geen machtspositie hebben. Dan mogen ze dit wel doen.
Dit geld voor een specifieke versie van Windows.

En trouwens op je iPhone krijg je ook geen Firefox geinstalleerd en Android komt standaard met Chrome.
Krijg weer dat gevoel bij Windows met de IE (shit) browser monopoly.

Ik dacht dat MS wel z'n lesje geleerd had, maar nee ze flikken het weer.
Kan je wel Ie, Edge of Firefox installeren op een Chromebook?

Nee, waarom zou Microsoft dat op een vergelijkbaar apparaat wel moeten?
Windows 10s.. ik krijg noga ijzingwekkende flashbacks naar Windows RT. Daar ben ik lelijk in getrapt zeg.. wel een heel vreemde keuze om een gefixeerde standaardbrowser te hebben, maar vermoed dat hier nog wel een patch (desnoods via derden) voor uit zal komen
Windows 10 S heeft als doelgroep studerende kinderen. Denk dat elke tweaker weet wat er gebeurt als je kinderen loslaat op een open besturings systeem voor hun school. Het aantal uren wat ik kwijt ben geraakt om voor die kinderen hun os op te schonen of opnieuw te installeren is ontelbaar.
Dit zorgt ervoor dat de pc goed en snel loopt en geen zaken geïnstalleerd worden buiten de store om.
Betekent binnen de store dat ze nogsteeds kunnen spelen met die machine.
Maar hun opleiding en gebruik van de pc is zo gewaarborgd en dat is heel veel waard voor hun opleiding.
Als ze met hun opleiding klaar zijn kunnen ze kopen wat ze willen en gebruiken zoals ze willen.
Ben ik dus niet helemaal met je eens @BobJung. Windows 10 kan op de juiste manier dicht getimmerd worden, zodat de docent in overleg met beheer keuzes kan maken, waarbij leerlingen ook weinig tot niks zelf kunnen wijzigen. Het verschil is dan wel dat de docent de mogelijkheid heeft om zelf te beslissen hoe of wat. Deze mogelijkheid wordt door het gebruik van Windows S volledig weggenomen.

De docent wordt dus afhankelijk van de AppStore. Dus een docent moet zijn onderwijs in gaan richten aan de hand van wat de Appstore -bepaald door Microsoft- aanbiedt. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar geeft wel te denken.
Ik vraag mij dus ook af hoe open de App Store daadwerkelijk gaat worden.

Daarnaast ben ik er zelf groot voorstander van om -daar waar mogelijk- leerlingen zoveel mogelijk kennis te laten maken met verschillende devices en software. Juist om op jongere leeftijd hun blikveld te verruimen en niet al van jongs af aan een keuze op te dringen, waarna het later minder aantrekkelijk wordt om een andere keuze te maken.
Ik denk dat je schromelijk overschat hoeveel software nog lokaal geïnstalleerd moet worden. Ik kan me voorstellen dat je pakketten als SPSS en Matlab lokaal moet installeren maar die software die vroeger als cd-rom bij je studieboeken zat is tegenwoordig allemaal in de cloud waarbij een browser voldoende is.

Verder verwacht ik dat er een aantal scholen zo ver zullen gaan dat ze maximaal de office pakketten toestaan en dat de rest verder vanuit een Citrix wordt gedraaid. Heb je ook niet meer het probleem of software wel of niet in de store beschikbaar is.
Ik denk dat je schromelijk overschat hoeveel software nog lokaal geïnstalleerd moet worden. Ik kan me voorstellen dat je pakketten als SPSS en Matlab lokaal moet installeren maar die software die vroeger als cd-rom bij je studieboeken zat is tegenwoordig allemaal in de cloud waarbij een browser voldoende is.
Mooi hoor dat alles tegenwoordig in de cloud staat, maar je hebt het nu over de de zaken die binnen de kaders van de lesmethodes vallen. Dus wat is dan nog de bewegingsvrijheid van de docent?

Dus ik ben docent en krijg Windows 10 S voor mij neus. Ik denk dat is mooi! Het eerste wat ik doe is mijn 3D printer aansluiten, maar helaas ik kan geen andere software installeren. Vervolgens wil ik gaan sketch up of solidworks installeren, geen app in de app store. En zo kan ik nog wel legio dingen bedenken die voor nu in ieder geval niet beschikbaar zijn. De vraag is dan ook in hoeverre dat wel gaat gebeuren.

De docenten die geen -nog niet in ieder geval- plezier gaan hebben van Windows 10 S zijn degene die wel innovatief zijn en zien wat er in de toekomst nodig is.

Dus welke zekerheid biedt Microsoft scholen op dit moment met hun Windows 10 S versie en wat gaan ze doen om scholen te overtuigen dat dit een betere keuze is dan Windows Pro of Google Chrome of iOS?

[Reactie gewijzigd door Maestro J op 3 mei 2017 19:37]

Het aantal uren wat ik kwijt ben geraakt om voor die kinderen hun os op te schonen of opnieuw te installeren is ontelbaar.
Beter dichttimmeren met GPO's, zoals Poenzkie al meld, en als het fout gaat opnieuw inspoelen met een image voor dat model. Dat is iets dat wij met zomer, kerst of meivakantie preventief toch al deden, dwz voor alle leerlingenlaptops.

Dell Kace K1000 was hier uitermate geschikt voor, maar Norton Ghost is ook wel eens gebruikt.
Mooier nog is om WDS/MDT of SCCM te gebruiken van MS zelf. Dan zit je niet de hele tijd nieuwe images te bakken voor al je verschillende modellen.
Mooier nog is om WDS/MDT of SCCM te gebruiken van MS zelf. Dan zit je niet de hele tijd nieuwe images te bakken voor al je verschillende modellen.
Klopt maar er hangt een heel ander prijskaartje aan (Kace is ook niet goedkoop trouwens) en de leercurve is ook navenant als je dat nog nooit gedaan hebt.

Zorgen dat je niet te veel verschillende modellen uitrolt, dat is toch al policy bij veel grote ict-afdelingen.
Ja SCCM hangt zeker een ander prijskaartje aan. Maar WDS/MDT niet. Behalve dan de windows server licentie.

Overigens is zo min mogelijk modellen altijd het streven. Helaas denken de hardware leveranciers er niet altijd zo over.
Anoniem: 889777
@BeosBeing3 mei 2017 11:11
Nadeel van traditionele images was dat alle PC's dezelfde ID's krijgen en als je AD gebruikt is dat niet handig. Je wilt dan dat elke PC een unieke registratie in AD krijgt.
Nooit geen probleem gehad destijds. Ze werden na inspoelen individueel terug in het domein gehangen. Voordien moest je even de systeemnaam aanpassen.

Waar je wel op moest letten was of je image geactiveerd was of niet. In het laatste geval moest je dat handmatig steeds opnieuw doen (kon eventueel ook via een Kace script).

Kace detecteerde de PC's aan de hand van het Mac-adres* al kon je één model wel twee keer tegen komen als die zowel bedraad als via wifi verbonden werd. In de praktijk kwam dat incidenteel voor.

*(en via Teamviewer kun je ook op mac-adres overnemen voor probleemverhelpen).

Voordeel van het image is dat je gelijk alle noodzakelijke apps mee kunt nemen in het image. Dat scheelde veel tijd, vooral als het een image zonder Office was.
Anoniem: 889777
@BeosBeing3 mei 2017 20:24
De packages (msi) van de diverse software worden bij ons gewoon na de unattended install er achter aan gestuurd. Meestal wel handmatig geselecteerd per afdeling, maar alle PC's in 1 handeling.
Dat kan met de KACE K2000 ook. Het is echter wel handig als de standaard apps er gelijk op staan.
Anoniem: 889777
@BeosBeing4 mei 2017 00:18
In totaal duurt het toch even lang, want je moet per saldo dezelfde hoeveelheid data over het netwerk sturen en naar de systeemschijf schrijven. Grootste nadeel van een image inclusief software, is dat je niet meer kan differentieren. Een productie-afdeling heeft meestal andere software nodig dan de administratie. Met meerdere images werken is weer onhandig. Je moet het hele image aanpassen als er iets aan de software wijzigt.
Maar zolang ze op hun opleiding zit, bepaald de school wat ze wel en niet gebruiken? Nee, dat doet Microsoft in de Store...
.. en dan zijn ze al helemaal geconditioneerd tot het hebben van een gesloten OS en weten ze niet beter, zodat Microsoft ze nog harder in handen heeft. Prima tactiek.. lekker agressief.. goede winstmaximalisatie.
Ligt er ook wel aan hoe je als school de ICT middelen dichtspijkert. Toen ik op de middelbare school zat (Periode rond 2007) was er voor elke PC en Server binnen het netwerk (alles hing in één netwerk) hetzelfde administrator wachtwoord gebruikt. Dat wachtwoord was heel simpel te achterhalen met een Recovery CD-tje (Ophcrack of iets dergelijks) want je kon gewoon alles booten vanaf een CD. Wij als stelletje ICT-nerds hadden dus voldoende te onderzoeken op school. Commando's als shutdown -s -t 00 -m [Random pc binnen het netwerk] werden dan ook veelvuldig uitgevoerd, zeker als alle computers in één batch bestandje staan die elke dag vanaf een computer in het netwerk wordt uitgevoerd om 12 uur 's middags :+

Ik vind overigens wel dat het kiezen voor een standaard browser de taak is van de systeembeheerder van de onderwijsinstelling en niet van Microsoft.
Ik zou zeggen, geef je kinderen wel eem volwaardige computer en probeer ze langzaamaan te leren zelf hun pc schoon te houden

Dit leren ze nml niet op school!
Waarom zouden studerende kinderen zelf niet mogen kiezen welke browser of zoekmachine ze gebruiken? Dit slaat gewoon nergens op...
Nou volgens mij moet je dan de computers wat beter dicht timmeren dmv GPO's. Onze kinderen kunnen hier niets wijzigen of aanpassen en moeten het doen met wat ze van ons krijgen. Oftwel het aantal her-installaties ligt vrij laag. En als het al gebeurd is het een PXE boot en anderhalf uur later is hij weer klaar om te gaan.
Die oplossing werkt voor de meeste Tweakers hier, maar voor een doorsnee gezin is dat veel te omslachtig. Op scholen werkt het meestal op een soortgelijke manier, zoals jij het omschrijft. Hier komt nu dus een alternatief voor waarbij het mogelijk niet langer nodig is om je gehele OS te verversen.

Ik begrijp dat Microsoft een slot zet op het aanpassen van de standaardbrowser, dat komt de stabiliteit van Windows 10S zeker ten goede. Microsoft Edge is een prima browser in de basis, die echter nog wel flink wat finetuning kan gebruiken. Wil je echt Chrome of Firefox gebruiken, dan zullen de ontwikkelaars die in de Store moeten plaatsen.

Het vastzetten van de zoekmachine zal ongetwijfeld te maken hebben met 1 van de grootste adware/malware problemen, namelijk nieuwe startpagina's met onbetrouwbare zoekmachines. Microsoft had er in mijn ogen goed aan gedaan om gebruikers de optie te geven tussen Bing en Google. Zo heb je een gesloten systeem die voor gebruikers toch ''open'' aanvoelt. Google als zoekmachine heeft nu eenmaal de meeste gebruikers, daar kun je niet om heen.

[Reactie gewijzigd door Papadopulos op 3 mei 2017 09:44]

Met een Chromebook hoef je niets dicht te timmeren. Het bijna ergste geval: power wash, kost wat wachttijd; 15-20 minuten max als ik het goed herinner. Ondertussen kan je gewoon op een andere Chromebook inloggen en werken.

In het slechtste geval, nieuwe chromebook. Vanaf 'clean' install, pak en beet 1 minuut wachten voordat je up-and-running bent met wat je allemaal had staan op de andere Chromebook.

Ik werk nog steeds met Windows. Hoewel dit minder en minder wordt. Met name als mensen een Word document nodig of opgestuurd hebben; het converteren verloopt niet altijd goed ...en helaas, Word = PINGPONG = heel veel verloren tijd en energie.
Eens, Chromebooks zouden nog mooier zijn. Helaas hebben wij hier nog erg veel Windows applicaties die gewoon moeten kunnen draaien. En all uitgevers brengen hun online applicaties helaas nog hoofdzakelijk uit in Flash. Wat natuurlijk sinds de laatste Chrome update ook niet super meer werkt.
Als ik Flash test op mijn Chromebook, werkt het zover ik kan zien prima. Net een paar spelletjes bekeken.

Wat betreft de windows applicaties, ja dat is kijken naar goede online versies.
If they can bypass you GPO's you are not using enough of them. Onze leerlingen kunnen letterlijk niets anders dan de applicaties die op hun bureaublad staan opstarten.
Denk dat elke tweaker weet wat er gebeurt als je kinderen loslaat op een open besturings systeem voor hun school. Het aantal uren wat ik kwijt ben geraakt om voor die kinderen hun os op te schonen of opnieuw te installeren is ontelbaar.
Wat hadden ze dan gedaan?

(Ik weet wel nog toen een klasgenoot System32 had verwijderd voor de grap...)
Ik vermoed dat een patch van derden niet zal helpen. Mocht het derden toch lukken dan zal het met de eerste de beste update vast worden teruggedraaid. Het hele idee erachter is dat het een gesloten windows versie is.
Als patch bedoel je gewoon een illegale versie van Windows 10?

Snap de meerwaarde daar niet van, MS biedt nu net als de Chromebooks een goedkope / gratis instap variant aan. Verschil met RT is dat het nu wel op gewone snelle x86 chips draait en er al heel wat meer apps in de store staan. En MS het hopelijk wat langer blijft ondersteunen dan 4 jaar! Want verder ik weet nog genoeg mensen die een RT surface tablet met veel genoegen gebruiken! Ze kunnen namelijk niks verkeerd doen, werkt simpel, niet bang voor virussen en malware, wat een zaligheid was RT!
Mijn Surface RT is alleen zo traaaaaag geworden...
Jammer, want voor het overgrote deel was het idd een prima machientje.
Die vervolgens niet in de windows store komt en daarbij onbereikbaar voor 99% van de doelgroep.
Windows RT draaide op Arm, Windows 10S draait op x86/x64 dus er zijn geen problemen en je kunt upgraden naar Windows 10S
Er bestaat ook nog zoiets als een register, wellicht zou je daar dan dingen aan kunnen passen?
Gewoon nu kopen als je 'm wilt en meteen omzetten naar Windows Pro.
Koop een chromebook.

Als eens een week met Edge gewerkt dan?
Jazeker, een half jaar zelfs (ik wilde het een eerlijke kans geven). Probleem was dat toen (jaar geleden?) er geen add ons waren voor Edge zoals UblockOrigin of Ghostery. Die vind ik nogal belangrijk voor een goede internet experience.
Sowieso mis je met deze versie alle vereiste privacy-tools om Windows 10 minder nieuwsgierig te maken. Microsoft gaat vol op het verdienen met profielen voor advertenties. Ik zou niemand aanraden deze versie van Windows te gebruiken.
Maar het is dan ook een budgetversie. Overigens verdient MS al prima met de koppelverkoop van Office, Onedrive en overige diensten. Zo nieuwschierig zijn ze niet naar je advertentieprofiel. In tegenstelling tot Facebook en Google is advertenties niet het primaire verdienmodel. Het is jammer dat veel mensen het niet lijken te snappen dat MS Win10 gratis maakte voor het verkopen van diensten (wat op lange termijn meer oplevert), niet om je gegevens door te verkopen.
Het hoeft geen primair verdienmodel te zijn om het toch zo goed mogelijk te willen doen. Die diensten is maar een van de vele producten die Microsoft biedt. Ze bieden net zo graag advertenties. Hoe meer hoe beter. En ze delen de (toegang tot de) gegevens wel degelijk met partners, dat staat in alle privacy policies!

[Reactie gewijzigd door Room42 op 3 mei 2017 09:17]

Dat ze advertenties bieden heeft meer te maken met dat appdevelopers een advertentieplatform willen om geld mee te verdienen, dan dat MS dat zelf graag doet voor de gegevens.

En ja ze delen het omdat dat simpelweg deel uit maakt van de dienstverlening. Locatiegegevens om weerberichten te geven en account delen met Facebook om die API beschikbaar te stellen.

Dat iets in de privacy policy staat geeft alleen aan dat het gebruikt wordt voor iets in het systeem. Niet dat het gedaan wordt om je gegevens door te verkopen als verdienmodel.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 3 mei 2017 09:46]

Ik snap de reacties hier niet helemaal. Windows 10S is niet gericht op Jan en Alleman, het is gericht op de educatieve doelgroepen.

Wat ook veel mensen vergeten is dat je in theorie met een goede sys admin linux of windows volledig dicht kan timmeren en veilig maken zodat kinderen niet alles kunnen verprutsen. Echter is een goede sys admin hier het sleutelwoord. Op veel scholen onbreekt deze en is de sys admin, de leraar die "veel van computers weet". Dan is dit os toch perfect, samen met microsoft teams voor education kun je complete lessen digitaliseren en zonder diepe kennis te hebben van ict.
Ja, want de info over welke foutmelding je krijgt die door een van de drivers van je fabrikant of een toevallige software combinatie is gemaakt gaat ze ook zoveel vertellen over welke advertenties ze je kunnen tonen... Jezus... stop toch met die onzin over privacy of kom eindelijk eens met bewijs dat Microsoft daadwerkelijk daarvoor gebruik maakt.
Lees gewoon de privacy policy van Cortana en alle andere 'connected' diensten van Windows 10. Zie verder https://www.youtube.com/watch?v=wPFbAqICUJo ter inspiratie en Microsoft's eigen lijsten met gegevens die Microsoft verzamelt.
Hoe moet Cortana haar ding doen zonder persoonlijke gegevens? Hoe gaat die je notificaties voor afspraken geven als ze niet in je agenda kan? Of het weerbericht geven als ze niet bij je locatie kan? Dat heeft echt werkelijk niks te maken met het vergaren van informatie voor winstbejag maar maakt gewoon deel uit van de dienst die het levert.
Niet. Cortana zou het standaard niet moeten doen, en nadat de gebruiker het geactiveerd heeft zou microsoft alleen geanonimiseerde data moeten opslaan. Privacygevoelige informatie zou lokaal in een soort cookie geplaatst kunnen worden.

De manier waarop ms dit aanpakt maakt heel duidelijk dat het ze om de data gaat
Dude, in de privacy policy moeten ze gewoon aangeven wat verzameld kan worden. Ook al gebruik je het niet, dan nog moeten ze het erin vermelden. Het is niet alsof ze kunnen kiezen wat ze er wel of niet in willen aan de hand van wat gebruikers wel of niet gebruiken.

En het wordt al prima opgeslagen, ik denk alleen dat je gewoon niet begrijpt hoe het werkt.
ik begrijp dat microsoft flink aan het dataminen is om mee te kunnen doen met de googles van deze wereld in de advertentie en search en andere booming business.

microsoft kan een hele hoop data over jou verzamelen, hele bestanden naar hun servers kopieren (die staat in de privacy policy afaik) en ik vertrouw het niet meer.
Hoe wil jij bestanden kunnen verwerken voor mail of cortana dat die weet in welke mail dat staat, zonder toestemming om bij bestanden te kunnen? Nogmaals: je overdrijft en redeneert vanuit wat misschien mogelijk is en niet van wat al duidelijk is waarom het erin staat. Reclame is niet hun primaire business model en dat zal het ook nooit worden. Niet in de laatste plaats omdat ze met veel bedrijven en overheden werken, welke echt wel inzicht hebben in hoe ver het allemaal gaat. Als er echt stront aan de knikker was, hadden we dat ondertussen echt wel gehoord.
Er staat letterlijk in de tos dat ms willekeurige bestanden van je systeem af mag halen en jij gelooft nog steeds dat dat alleen voor cortana is?

Er is NU geen stront aan de knikker maar als iemand bij MS 1x met zn vingers knipt is het er wel. Het bedrijf dat mijn OS maakt zou niet eens de mogelijkheid moeten hebben om bij mij onder de motorkap te kijken.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 5 mei 2017 10:13]

Als je haat zo groot is tegen persoonlijke automatisering kan je gewoon een bloknoot pakken en ern briefje typen. De krant door de brievenbus. Reclame blaadjes bekijken. Tv kijken (geen smarttv) tappen ze af. Vakbladen en tijdschriften. Bibliotheek.
Het leven is geweldig zonder electronica, probeer het eens 😁
We zouden ook in een wereld kunnen leven waarin je wel een geweldig leven kunt hebben met electronica zonder dit soort zorgen
Hier is iets vrij belangrijks dat je nogal erg simpel over het hoofd zit: zolang je Cortana niet gebruikt geld dat hele ding niet voor jou.

Wat de links betreft: wat exact is er zo gevoelig aan de informatie die Basic pakt? En je denkt dat macOS, Ubuntu, etc. dat soort data niet verzamelen?

Wat locatie, etc. betreft gaat dat over wat apps permissies voor kunnen vragen. Iedere app én Windows zelf moet ook al staat dat aan in instellingen. Die instelling is puur en alleen om apps toestemming te laten vragen om die functies te gebruiken.

Met dat van de baan: try again.

By the way, je moet misschien je ook eens afvragen wat al de redenen kunnen zijn dat die dingen erin staan. Zoals Martinspire hierboven al zegt is simpelweg het weer tonen op basis van locatie ook "verzamelen van data". Dat is simpelweg legal talk.
Niet van browser kunnen wisselen kan ik nog een beetje begrijpen, maar de standaard zoekmachine doordrukken en niet kunnen aanpassen vind ik wel echt ongelooflijk stom. Dat kan zelfs bij Apple iOS devices. Niet om alles om apple te laten gaan, maar Apple is natuurlijk wel de lock-in koning en Microsoft leert blijkbaar van de meester

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 3 mei 2017 09:00]

Ik vind beide niet te begrijpen, maar een beetje concurrentie op de zoekmachine markt kan geen kwaad.
Nou ja voor de browser kan je nog beweren dat bijv. andere browsers zeer negatieve impact hebben op de accuduur enzo. Om de gebruiker te beschermen tegen "mijn laptop gaat helemaal geen X uur mee, na X/2 is-ie al zo goed als leeg" problemen, is het geen slecht idee om het tenminste zeer ingewikkeld te maken om een andere browser te kiezen.

In ieder geval bij OSX zijn Safari en "iTunes" een stukje zuiniger dan Chrome en Spotify
Mee eens, maar concurrentie stimuleer je niet door gebruikers een keuze op te dringen.
Volgens mij kan je op elke Mac nog steeds software installeren buiten de Store om. Dit is een OS voor computers, niet telefoons. Dus de vergelijking met Apple loopt direct scheef.
iOS. En ik refereerde naar iPads
Bijzondere keuze. Op deze manier wordt het voor Google en Mozilla niet interessanter om hun browser via de Store aan te gaan bieden in de toekomst.
Na een upgrade naar 10 pro werkt het wel gewoon weer.
Maar na die Pro upgrade ben je ook niet meer gebonden aan de Microsoft Store en kun je ook de reguliere browser installeren.
Klopt, maar dat kost binnenkort wel 50 euro. De consument heeft dan de keuze om een app te kopen in de Windows Store, of om 50 euro bij te betalen om de app in een andere store te mogen kopen. Dit is puur anti competitief gedrag, ik hoop dat Europa hier brandhout van maakt.
Je hebt ook gewoon de keuze om direct een computer met Windows 10 Home of Pro te kopen ipv eentje met Windows 10 S, als je graag zelf programma's wilt installeren buiten de Store om.
En dan werkt de win32 versie ook gewoon weer.
Ik neem aan dat de Windows 10 for Education versie die een volledige Windows 10 Enterprise omgeving biedt ook blijft bestaan? Vooral via universiteiten wordt daar erg veel gebruik van gemaakt, en het niet kunnen draaien van eigen programma's maakt dit voor hoger onderwijs volledig ongeschikt. Middelbare en lagere scholen kunnen zich daar ongetwijfeld wel mee redden (hoewel ik me nog maar afvraag of de ICT-systemen dan berekend zijn op een andere Windows installatie, zeker omdat dit geen "reguliere" installatie is), maar het blijft een gekke actie. Ik begrijp de drang voor een dichtgetimmerde app-store only versie van Windows niet zo goed. Dit proberen ze al langer.
Dan begrijp je ook het nut van ChromeOS niet ?

Ik begrijp het eigenlijk wel. Ze hebben met Windows 10 een goed product met redelijk wat mogelijkheden. En eigenlijk komt het er nu op neer dat ze, met enkele mogelijkheden weg te nemen, ze een "nieuw" besturingssysteem hebben voor een specifieke doelgroep.
Zo'n beetje als ze doen bij AMD met grafische kaarten. Een paar cores uitschakelen en hopla, nieuw product

Ik weet niet of het een succes zal worden maar is een reactie op wat Google en Apple proberen (get them while they're young)

Ik zie het ook al een poging om veel meer app's in de store te krijgen. En met het systeem van UWP is het relatief simpel om je app ook geschikt te maken voor Mobile. Dan wordt het aanbod daar ook groter (wat nu het grootste struikelblok is)
Dat is afhankelijk van de context natuurlijk, maar ook bij ChromeOS vraag ik me dat soms af. Er is zeker na de middelbare school(maar ook daar steeds meer) meer nodig dan alleen Word en een webbrowser.
Daar maak je een best goed punt. Al lijkt me de kans best klein dat ze W10 for Education in de nabije toekomst weg zullen doen. Teveel klanten zijn er nu afhankelijk van en W10 S is een compleet ander product.
Microsoft kan het blijkbaar echt niet laten om anti competitieve maatregelen te nemen om mensen in hun store en browser te schoppen. De kans is groot dat Microsoft in de nabije toekomst Windows S ook zal proberen op te dringen aan de gewone consument. Ik hoop dan ook dat dit gelockte OS even hard flopt dan Windows RT.
Maar goed dat je vrij bent om de standaardbrowser op iOS en Chrome OS te wijzigen.
Het open karakter is een van de redenen waarom ik Windows gebruik, en ik denk dat ik daar heus niet de enige in ben.

ChromeOS en iOS staan bovendien niet op laptops van €1000.
Chrome OS staat op budget laptops en dat dure model, de Pixel welke duurder is dan de Surface welke gisteren is aangekondigd.

MacOs heeft ook liever dat je via de App Store software aankoopt. Je moet immers aanvinken dat je ook van derden wilt installeren.

Wat Microsoft nu doet is slim. Makkelijker maken om zulke laptops te beheren en dichttimmeren voor omgevingen. Een eigen store, waar je waarschijnlijk Apps kunt white/blacklisten. Zoals G-suite dat nu al kan. Daarnaast heeft Microsoft een prima platform om alles goed uit te werken.

Of we 'home' gaan verliezen op ten duur, dat is de vraag. Maar als de windows store net zo goed wordt als de App Store maakt dat vrij weinig uit voor 90% van de consumenten.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 3 mei 2017 10:47]

Dat van derden heeft niks met de AppStore te maken maar met of de app een certificaat heeft. Daarvoor hoeft hij niet in de AppStore te staan :)
Dat is waar, maar ze willen liever dat je in de appstore blijft. Dat zorgt ervoor dat je systeem veiliger is want all die apps zijn gescreend voordat ze erin komen te staan. Maar ook dan kan het eens misgaan. Dat is wat ik bedoelde :) Nu wilt Microsoft dat met deze versie van het OS ook op die manier doen. En als dat onvoldoende is kun je prima upgraden naar een pro licentie. Al begrijp ik dat je ook deze store kunt aanpassen en een bedrijfsstore maken. Maar dat weet ik niet zeker, zou ik meer voor moeten lezen.
Veiligheid heeft daar niks mee te maken. Andere stores kunnen even goed apps controleren. Dit gaat 'm puur om - net zoals Apple - 30 percent van alle software verkoop binnen te harken.
Natuurlijk zit er ook een financiële reden achter. Maar zoals je hebt gezien komt Google er ook op terug en hebben die hun appstore ook op orde gebracht. Dus veiligheid heeft er zéker ook mee te maken.
Google laat nog steeds toe om apps buiten de Play Store te installeren. En zo hoort ook. Voor goedkope apps is de 30 percent die de ontwikkelaars moeten afstaan aan Microsoft te verwaarlozen. Maar voor duurdere desktop software is dit een beduidende meerkost, die ongetwijfeld aan de consument zal worden doorgerekend. Het is dus ook in ons belang dat de Windows Store optioneel blijft.
Op Android ja, in Chrome ben je volgens mij wél aangewezen op de store. En daar is Windows10s niet anders. Daar zetten ze hiermee op in. Gemak van beheer voor de SysAdmin en veiligheid van het systeem.

Daarnaast, hoeveel van de mensen op het mobiele OS Android maken effectief gebruik van het feit dat je ook buiten de store om kunt installeren? Heel weinig, en eigenlijk niet noemenswaardig. Daar laten we een bedrijfs store even buiten beschouwing want daar gaat het weer om makkelijk beheer door IT.

Voor de gewone Home editie heb je dit probleem niet laat staan voor de pro versie. Dus voor ieder wat wils en meer keuze :)
Zolang de Home versie blijft bestaan (en standaard wordt meegeleverd bij pre-built pc's) is er inderdaad geen probleem. Maar vanwege de lepe trucjes waarmee Microsoft de consument al probeerde te pushen naar Windows 10, Edge en de Windows Store, vrees ik daar een beetje voor. Vandaar dat ik Windows S zo pessimistisch bekijk.
ChromeOS en iOS staan bovendien niet op laptops van €1000.
Maar iOS wel op een 'pro' tablet van boven de $1000, duurder dan een Macbook Air die wel een echt OS heeft.
Echt OS? Je bedoelt desktop OS.
Nee hij bedoelt een os dat je zelf laat bepalen wat je op ke pc wilt doen
Chrome OS staat op laptops van boven de 1000 euro. Dan nog, kan je op die laptops ook geen full Office, Photoshop Elements, etc. draaien.
Korting op een ingekort programma. Slim, als het bevalt zeg je tegen al je vrienden: Wat is Edge en super browser. Je vrienden kijken je misschien raar aan,maar dat kan ook wel veranderen. Als je echter zegt dat Bing de beste zoekmachine is wordt je zeker weten uitgelachen.
Zou interessant zijn als Microsoft een gratis windows zou leveren waar dit inderdaad het geval is, voor iedereen te gebruiken. Zitten limitaties in, maar op deze manier kunnen ze wel wat geld verdienen aan gratis licenties. Wil je van de restricties af? Betaal een eenmalig upgrade bedrag.

Zou geen slecht verdien model zijn. Gratis bestaat niet, maar dan kunnen gebruikers kiezen tussen een "gratis" windows met Microsoft keuzes, of betalen en customizen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee