Microsoft laat andere browsers niet langer Edge-links openen

Apps van derde partijen kunnen in de testversie van Windows 11 niet langer links van Edge openen in andere browsers. Met deze applicaties kon voorheen het microsoft-edge://-protocol omzeild worden, waarmee Windows automatisch bepaalde links opent in Edge-browsers.

Het is nog onduidelijk hoe Microsoft de protocolomzeilingen in de Insider Preview-build 22499 precies weet te voorkomen. De maker van zo'n omzeilapp, EdgeDeflector, merkte het nieuws als eerste op en zegt dat Microsoft zo'n 8kB extra code aan het protocol heeft toegevoegd. Hij noemt de keuze van Microsoft 'concurrentiebeperkend'. Volgens hem is het mogelijk om de beperking te omzeilen, maar daarvoor moeten er 'destructieve wijzigingen' aan Windows worden doorgevoerd. Daarom zegt de maker EdgeDeflector niet meer te updaten totdat de beperking wordt teruggedraaid.

Microsoft gebruikt het microsoft-edge://-protocol voor diverse interne applicaties. Als gebruikers bijvoorbeeld via de Windows-zoekbalk een term invoeren en op 'Openen in een browser' klikken of op een hulplink klikken bij Windows-instellingen, opent dat protocol automatisch de Edge-browser, ongeacht welke browser als 'standaard' is gekozen. In Windows 11 moeten gebruikers hun standaardbrowser per extensie instellen, zoals .pdf, .html, en https://, maar het microsoft-edge://-protocol kan niet aangepast worden. Ook als de Edge-browser verwijderd wordt, schakelt het protocol niet over naar de standaardbrowser. Er komt dan slechts een foutmelding in beeld te staan als het Edge probeert te openen.

Om die reden is in de loop der jaren een aantal apps van derde partijen uitgebracht, zoals EdgeDeflector en SearchDeflector, waarmee gebruikers een andere browser kunnen kiezen waar het protocol links in opent. Brave heeft een dergelijke omzeilfunctie al in zijn browser geïmplementeerd. Ook Firefox heeft onlangs gezegd een functie uit te brengen waarmee microsoft-edge://-links automatisch naar die browser kunnen doorverwijzen. Tegen The Register bevestigt Mozilla echter dat deze functie door Microsofts stap ook niet meer in Firefox zal werken. Het is nog niet bekend wanneer de Preview-build voor alle Windows-gebruikers beschikbaar komt.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

12-11-2021 • 11:01

200 Linkedin

Reacties (200)

Wijzig sortering
Aaand...

Iemand heeft een fix uitgebracht:
https://github.com/rcmaeh...rect/releases/tag/0.2.0.0

Heb het zelf niet uitgeprobeerd.
Dit is niet een hele elegante tool vergeleken met de andere oplossingen. Deze checkt je lopende processen elke 250ms en als hij een edge proces vindt die via microsoft-edge:// gestart is killed hij deze en start hij je eigen browser met dezelfde parameters.
Dan is een replacement hook die pas iets doet bij het openen van een microsoft een stukje mooier imho. Jammer dat microsoft die om zeep helpt.
Dan is een replacement hook die pas iets doet bij het openen van een microsoft een stukje mooier imho. Jammer dat microsoft die om zeep helpt.
Het verbaasd mij dat het mag en dat ze het doen.

Ze hebben al miljoenen boetes gekregen in het verleden en tegenwoordig liggen de 'big companies' sowieso al flink onder een vergroot glas, zoals o.a. de Apple Store, Google/FB moet opsplitsen, etc.
Tevens waren er flink wat gebruikers klaar mee dat MS steeds de browser kaapte.
Ze voeren het gewoon heel langzaam op tot ze weer op de vingers worden getikt. In Windows 10 accepteren mensen het dus nu in Windows 11 maken ze het wisselen van de browser zo moeilijk dat mensen het simpelweg opgeven.
Nee.. alle protocollen worden gewoon prima ondersteund en mag je daar elke willekeurige browser voor gebruiken, die je maar wilt. Mijn simpele gedachte zegt, dat microsoft-edge links geopend dienen te worden enkel en alleen in Edge. Daar is het protocol toch ook van? Of (en dat is een vrijblijvende vraag) zijn er scenarios dat je persé een Edge-URL in een andere browser zou willen openen?
Nee.. alle protocollen worden gewoon prima ondersteund en mag je daar elke willekeurige browser voor gebruiken, die je maar wilt.
Dit hele artikel gaat over het feit dat je dit niet kunt aanpassen. :+

Mijn simpele gedachte zegt, dat microsoft-edge links geopend dienen te worden enkel en alleen in Edge. Daar is het protocol toch ook van?
Dat klopt inderdaad en daar is niets mis mee. Er zijn zat applicaties die hetzelfde doen.
Het probleem hier is dat deze microsoft-edge:// overal statisch gebruikt wordt. In het startmenu, in het configuratie scherm, in widgets, ga zo maar door. En gezien je die 'links' niet aan kunt passen blijft Edge maar tevoorschijn komen. En dat terwijl het eigenlijk gewoon 'https://' links zouden moeten zijn. Dat is ook wat programma's als EdgeDeflector doen.

Of (en dat is een vrijblijvende vraag) zijn er scenarios dat je persé een Edge-URL in een andere browser zou willen openen?
Ja, dat scenario heb je al als je een andere standaard browser wilt gebruiken. Dat is natuurlijk het hele idee van een standaard browser toewijzen. Alle webzaken wil je dan in die browser hebben.

Je zult prima een link kunnen kopieren en openen in een andere browser maar daar gaat het niet om. Het is puur treiter gedrag. Ze houden het ook vaag zodat het niet te veel opvalt maar in Windows 11 brengen ze het weer op het internet explorer niveau. Simpelweg je standaard browser veranderen is een enorme grote opgave omdat je veel 'handlers' handmatig moet gaan veranderen. Alle manieren om dit eenvoudiger te maken worden geblokkeerd door Microsoft. Allemaal zodat je hun browser gaat gebruiken. Net als Internet Explorer wordt hier Windows gebruikers het onmogelijk gemaakt om Edge niet tegen te komen.

[Reactie gewijzigd door dycell op 12 november 2021 13:47]

Ik vermoed dat dit meer te maken heeft met isolated browsing, een nieuwe feature in Win11 (die niet standaard geïnstalleerd is) die kort door de bocht Edge in een Hyper-V container start en de volledige container in de vuilbak gooit als je terug afsluit. Ook al zou je tijdens het browsen geïnfecteerd geraken, de infectie blijft in die container.

Als het dan mogelijk is om het edge protocol om te zeilen naar een andere browser dan kan je verhinderen dat een link opgestart word in isolated browsing (mits zo afgedwongen via GPO). Je hoeft zelfs niet te omzeilen naar een ander type browser, omzeilen naar een Edge zonder isolated browsing is al voldoende.

Edgedeflector kan dus gebruikt worden om (nieuwe) security te omzeilen wat uiteraard een probleem is.

Dat volledig Windows standaard dat Edge protocol gebruikt is een ander verhaal, dat zou idd instelbaar moeten worden.

Voor de W11 users, zit onder settings- privacy & security - windows security - app & browser control - isolated browsing - install microsoft defender application guard

Standaard krijg je dan in Edge onder new tab & new inprivate window een optie voor new application guard window. Voor zover ik weet moet je via GPO gaan als je standaard in die modus wilt werken (maar dat is niet bepaald handig en eigenlijk enkel van toepassing binnen high enterprise security omgeving)
Zeker, en er zijn nog wel meer goede redenen om dit te doen. Daarom registreren verschillende applicaties ook hun eigen ' protocol' (ik noem het zelf handlers).

En als we 10 jaar terug in de tijd zouden gaan, toen we nog al die browser hijacking hadden dan had Microsoft ook wel een goed argument gehad. Maar die route hebben we al gezien en we weten waar het eindigt. Microsoft is daarom al eerder op de vingers getikt en ze zouden deze beveiligingsmaatregelen ook kunnen regelen zonder het de eindgebruiker zo te 'pesten'.

Man, het is hun eigen software. Ze mogen doen wat ze willen naar mijn mening. Maar het leid enkel tot ellende.
probleem is inderdaad niet dat de edge-URL met edge geopend worden, maar dat het edge-url "protocol" überhaupt bestaat. dit zouden gewone https urls moeten zijn.
Maar waarom dient het alleen geopend te worden met Edge? Omdat protocol wordt gebruikt? Want de pagina's waar je vervolgens op terecht komt zijn normale web applicaties right? Dus er lijkt mij geen (goede) technische reden waarom je niet de vrijheid zou mogen hebben deze pagina's in een browser naar keuze kan openen.

Feit dat dat er een protocol bestaat dat Edge forceerd, betekent niet dat het juist is.

[Reactie gewijzigd door superdigett op 12 november 2021 13:52]

uhh.. omdat het een Edge-protocol is? De vraag "waarom" is dan toch niet meer relevant, of wel?
Wat de achterliggende gedachte is -er zal vast een reden zijn- doet er niet toe, ook niet waar je uiteindelijk op terecht komt. Er is een Edge-protocol: dus Edge.
Het is nog altijd de vrije keuze van de ontwikkelaar, om dat protocol te gebruiken in zijn apps. Er wordt niets geforceerd. ACM of mededinging zal aan het kortste eind trekken.

Waar wel wat voor te zeggen is, is de F1 (help) functionaliteit in Windows. Dat zou naar de browser naar keuze moeten.
Het is nog altijd de vrije keuze van de ontwikkelaar, om dat protocol te gebruiken in zijn apps.
Mijn vriendelijke suggestie hier is om nog even het artikel te lezen voordat je weer een reactie achterlaat. Dit is dus juist expliciet niet meer mogelijk.
-edit-

[Reactie gewijzigd door deco1974 op 12 november 2021 15:07]

Het hele idee van protocollen is dat je een ontkoppelpunt hebt. Dat er Edge in de naam zit betekent niet dat andere applicaties het niet kunnen ondersteunen, en ook niet waarom voor dat protocol ineens geen keuze meer is.
uhh.. omdat het een Edge-protocol is? De vraag "waarom" is dan toch niet meer relevant, of wel?
Wat de achterliggende gedachte is -er zal vast een reden zijn- doet er niet toe, ook niet waar je uiteindelijk op terecht komt. Er is een Edge-protocol: dus Edge.
Edge is gebaseerd op Chromium. Alles wat Edge kan generen werkt evengoed in Chrome, Brave of andere Chromium-based browsers. Het enige andere alternatief is dat het niet volgens erkende webstandaarden, zoals HTML 5, is opgezet.
het blijft niet alleen bij rendering, denk aan security en privacy..
zie https://www.browserstack.com/guide/edge-vs-chrome
Als we dit spelletje toelaten krijgen we binnenkort edge, chrome, Firefox, brave en noem maar op links. Makkelijk aan te passen voor een tweaker, maar eindgebruikers hebben hier gewoon niets dan miserie mee. Dringend tijd dat windows opsplitst. Een free version waarin ze al deze troep steken en een betalende waarin je zelf baas kan blijven
waarom moeten edge-urls geopend worden in edge, omdat het edge-urls zijn...
waa

wat een drogredenering !

- vervolgens claim je dat het aan de ontwikkelaar (in deze microsoft) is om te bepalen wat er binnen de software gebeurd? en dat de verschillende anti-trust organen aan het kortste eind trekken,

mijn vraag is: op basis van welke bronnen trek jij die conclussie en waar heb jij precies rechten gestudeerd? en hoe is dit anders dan de voorgaande antitrust zaken over. MS Office en MS IE waarin Microsoft mega boetes heeft gehad?

Enkele welbekende feiten: microsoft is veroordeeld en beboet voor het onrechtmatig gebruiken van zijn macht over windows om. IE (boven netscape) en Windows Media Player (boven realplayer) en Ms office (boven staroffice, wordperfect etc te pushen.

Feitelijk kwam het erop neer dat ze windows zo maakte dat hun eigen programma's net iets beter (zonder technische grondslag) werkte dan de concurent.

De vraag die nu centraal staat is deze:
is er een technische reden waarom juist edge en niet een andere browser deze links zou openen.
kan google chrome of brave of een andere blink-based browser iets niet dat edge wel kan?
heeft het openen van dit soort pagina's in juist die browser bepaalde veiligheidsimplicaties?
kortom is er een gronde reden dat alleen edge deze inhoud veilig kan tonen.

Wanneer het antwoord op bovenstaande vragen niet volmondig 'ja' is dan moet er dus een andere reden zijn waarom edge bovenen alle andere browsers wordt gepusht en waarom MS speciaal een protocol heeft verzonnen om edge te kunnen pushen. de meest aannemelijke niet-technische rede is om deze browser op een onrechtmatige manier naar de gebruiker te pushen met als doel om een soort reclame te maken voor deze browser. Als gebruikers immers vaker last hebben van dit gedrag zal het gebruik van een alternatieve browser misschien als; teveel werk, te lastig, of inconsistent worden gezien. dat zou 'één-op-één resulteren in een antitrust onderzoek door de verschillende organisaties. met : als je de jurisprudentie een beetje kent, redelijk voorspelbare gevolgen.
Ze willen een edge ervaring die kunnen ze customisen en die bepaald hoe de pagina eruit ziet, custom edge code en logging, daardoor gebruiken ze het microsft-edge protocol
Want de pagina's waar je vervolgens op terecht komt zijn normale web applicaties right? Dus er lijkt mij geen (goede) technische reden waarom je niet de vrijheid zou mogen hebben deze pagina's in een browser naar keuze kan openen.
Dat is zeker waar.

Heb in het verleden ook al eens gal gespuugd op het forum hier over dit punt.
Maar people dont give sh*t heb ik het idee.
Als je edge verwijderd is windows niet meer bruikbaar.
En door dit artikel begrijp ik waarom. Dit is dus een protocol dingetje.
Remap het dan vanaf dat punt. Er is vast wel iets in de events te vinden waarop dit kan gebeuren.

Windows spotlight forceerd edge.
De vraagteken bij het kruisje forceerd edge en daar klik je wel eens perongeluk op omdat die naast het kruisje staat?
Zoeken via start forceerd edge.
En nog een hoop andere dingen die stug edge openen.

In Windows 10 zit een dark pattern bij het browser swappen.
In Windows 11 kan je zelfs voor elke extensie een browsermap gaan maken met een nog darker pattern. Defuk.. Allemaal edge.

Ik gebruik een andere browser en wil edge niet instellen. Dat is dubbel.
Ooit zijn ze er voor op de vingers getikt. Maar nu mag het dus weer?
Heel frustrerend soms vaak. Heel erg.

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 12 november 2021 16:08]

Die situaties zijn er. Ik erger me langer aan dit gedrag in Windows 10. Als ik op Start klik en een zoekterm intoets, dan wil ik dat die geopend wordt in mijn standaardbrowser, niet in Edge. Het is mijn goed recht om Edge niet te willen gebruiken. Het kan ook gewoon, want ik kan de link die dan wordt geopend, gewoon naar Firefox doorsturen.

Microsoft leert het gewoon nooit, hoeveel boetes je ze ook geeft. Ze hadden het bedrijf destijds moeten dwingen zich op te splitsen.
Het ruikt een beetje naar het oude triple E-gedrag van Microsoft.
Mijn simpele gedachte zegt, dat microsoft-edge links geopend dienen te worden enkel en alleen in Edge. Daar is het protocol toch ook van?
Dat zou allemaal helemaal prima zijn als dit bijvoorbeeld voor Windows configuratieschermen of andere systeemdingen geldt, die bijvoorbeeld een stukje systeemintegratie vereisen die MS in Edge heeft ingebakken. Op het moment dat dit ook gebruikt (afgedwongen) wordt voor internet links die zonder problemen door willekeurig welke browser afgehandeld kunnen worden, is dit domweg concurrentievervalsing van het niveau waar Microsoft in de afgelopen 15 jaar al herhaaldelijk voor op de vingers is getikt. Laat maar weer zien dat MS in essentie nog steeds niets is veranderd, ze proberen nog steeds alles en iedereen naar hun hand te zetten en in hun eigen producten te vangen.
Tuurlijk zijn er scenarios waarin je geforceerd edge zou willen openen. Denk aan een webdeveloper die standaard chrome gebruikt, maar de link in edge wil openen. Hiervoor zou dit protocol in scripts of onder knoppen gebruikt kunnen worden. Maar dat is niet hoe Microsoft het hier gebruikt...
[...]

Het verbaasd mij dat het mag en dat ze het doen.

Ze hebben al miljoenen boetes gekregen in het verleden en tegenwoordig liggen de 'big companies' sowieso al flink onder een vergroot glas, zoals o.a. de Apple Store, Google/FB moet opsplitsen, etc.
Tevens waren er flink wat gebruikers klaar mee dat MS steeds de browser kaapte.
Ach de beste manier om Microsoft aan te pakken, is zo goed als geen Windows meer te gebruiken, doe ik ook, gebruik Linux en mis Windows totaal niet, bijna iedereen kan nu overweg met Linux tegenwoordig, ze zijn erg ver gekomen met Linux, en het draait heel goed en is bijna net zo makkelijk te gebruiken 90+% als Windows 10, meeste programma's vind je gewoon in de Linux Store, en woord netjes geupdate elke keer.

[Reactie gewijzigd door BamiJamJam op 12 november 2021 15:29]

bijna iedereen kan nu overweg met Linux tegenwoordig, ze zijn erg ver gekomen met Linux, en het draait heel goed en is bijna net zo makkelijk te gebruiken 90+% als Windows 10, meeste programma's vind je gewoon in de Linux Store, en woord netjes geupdate elke keer.
https://youtu.be/0506yDSgU7M

Linus probeert Linux. Steam geïnstalleerd, Linux naar de knoppen. Ik vond het wel een mooi voorbeeld.

Ook "Linux Store": bedoel je Gdebi package manager of synaptic of MX package manager (in MX Linux), en gewone packages of flatpacks? Per command line of GUI? En hoe vind ik in een alphabetische lijst een programma voor mijn opgave?

Linux is prima voor bepaalde mensen. Maar als je zegt dat alles super makkelijk is ben je toch erg optimistisch. Het is ook okee, het _hoeft_ niet voor iedereen te zijn. Software compilen gaat onder Linux super makkelijk, een SSH en veel andere dingen. Ik zie de voordelen maar er zijn ook veel nadelen.
Vreemd allemaal geen last van, Steam doet het hier fantastisch, en bij veel Linux gebruikers.

Linux is goed voor de meeste mensen.
"works for me" of "werkt bij veel mensen" is geen oplossing. Windows 1809 had bij mij ook geen bestanden verwijdert, maar het is niet acceptabel dat hij het bij andere mensen wel deed. Onder zeg je ook dat jouw printer het toevallig wel doet als antwoord op iemand wiens printer het niet doet ("ik heb de Epson ET-2650 en heb totaal geen problemen"). Dit patroon zie ik bij Linuxfans vaak.
Het is een fout in de desbetreffende distributie en niet in alle distributies. Pop!_OS ontwikkelaars kunnen enkele maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat dit probleem zich niet meer voordoet:
 • Updates meenemen tijdens de installatie
 • Geen overbodige afhankelijkheden inbouwen op de desktop, wanneer dat niet nodig is
 • Het vrijwel onmogelijk maken om je systeem om zeep te helpen door de hele desktop te verwijderen, wat inmiddels is doorgevoerd
Ja dat kan. Maar dat hebben ze niet gedaan. En het is, sorry dat een stereotype gebruik, weer de standaard reactie "maar met mijn distributie was probleem X niet gebeurd". Zonder dan weer te vermelden dat installatie van nVidia-drivers dan in die distributie weer schier onmogelijk is of er iets anders ontbreekt.

Ik citeer van iets verder beneden "voor de meeste niet tech savvy mensen is Pop! OS heel makkelijk in gebruik" en moet concluderen dat je daar een enorm roze bril voor nodig hebt. En dit komt heel vaak voor. Als Steam installeren niet gaat op een OS dat extra goed voor spellen zou moeten zijn, is er iets mis.
Volgens mij ben je geforceerd op zoek naar punten om je verhaal kracht bij te zetten. Linux is alleen de kernel en er zijn honderden GNU/Linux distributies allemaal met hun eigen voor- en nadelen.

Ik heb geen ervaring met Pop!_OS, maar de mensen voor wie ik andere distributies heb geïnstalleerd en bij wie ik ervoor heb gezorgd dat alles goed draait, hebben geen problemen.

Windows heeft ook tal van problemen. Ik zou zelfs stellen dat het nauwelijks nog de moeite waard is om het te draaien, omdat er voor mij en vele anderen meer nadelen dan voordelen aan zitten. Bij macOS is dat eigenlijk hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 13 november 2021 10:24]

Zeer zeker, Windows heeft meer dan genoeg problemen en die wil ik niet rechtpraten. Een voordeel is dat als er iets kapot is, er meer mensen slachtoffer zijn en het sneller wordt gefikst. Maar zoiets als de door mij genoemde 1809-problemen met gewiste bestanden kan echt niet. Wat slecht is moet eerlijk benoemd worden, bij elk systeem.

Ik denk trouwens na over een Mac als volgende computer, ook omdat Windows 11 dermate lelijk en kapot is, en omdat de quality control bij Microsoft de spuigaten uitloopt.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 13 november 2021 11:59]

Je zegt nu zelf een enorm grote probleem die er was bij Windows 10, dat hij bestanden ging wissen, iets wat ik niet gezien bij Linux (Pop! OS), en ik heb vaak gezien bij Windows dat oude printers het niet deden dus dat zegt ook niks over Linux, de Brother MFC-J5720DW is wel weer 7 jaar oud, en misschien had die probleem er wel niet geweest met Linux (Pop! OS), en de support van Brother vond ik toch al slecht, en ja er zitten zat fouten in Windows 10, en ook Windows 11 straks, ik kan echt mensen Pop! OS aanraden, het draait heel soepel, en is heel makkelijk in gebruik, en dat zijn twee van de belangrijkste redenen om een OS te gebruiken na veiligheid.
Ik persoonlijk heb Windows ook nooit bestanden zien vernietigen. Toch is het een probleem dat 1809 dat wel deed. Maar soepel en makkelijk, nee, niet als je niet een Steam installeren kunt. En niet als je een apart OS voor nVidia en AMD hebt, ik wil graag zonder reinstall mijn GPU vervangen kunnen.

"De printer is 7 jaar oud en Brother is stom" lost het probleem niet op van iemand die zijn printer niet kan gebruiken.
Steam is super makkelijk, je drukt op Pop!_Shop en druk op Steam of vult Steam in bij zoeken en selecteer
Pop!_OS(deb) en Install en klaar hij staat er op, kan niet makkelijker, nog nooit problemen daar mee gehad.

En HIER vind je een hele goede uitleg hoe je Steam goed opzet.

Je kan gewoon zonder een reinstall je GPU vervangen, heb ik ook gedaan, je haalt de oude drivers er af, wel eerst opzoeken hoe dat gaat, is jammer genoeg niet zo simpel als simpel uninstall indrukken.

Grafische amdgpu drivers verwijderen.

$ dpkg -l | grep -i amdgpu
$ sudo apt remove --purge '^amdgpu-.*'

En met Nvidia vul je nvidiagpu of zo iets in,

En dan doe je voor Nvidia:

$ sudo apt-add-repository -r ppa:graphics-drivers/ppa && \
$ sudo apt update && \
$ sudo apt upgrade && \
$ sudo apt autoremove && \
$ sudo apt autoclean

Of voor AMD:

$ ./amdgpu-pro-install --opencl=pal,legacy

$ sudo add-apt-repository ppa:oibaf/graphics-drivers
$ sudo apt-get update && \
$ sudo apt-get upgrade && \
$ sudo apt autoremove && \
$ sudo apt autoclean

[Reactie gewijzigd door BamiJamJam op 13 november 2021 22:11]

https://youtu.be/0506yDSgU7M

Linus probeert Linux. Steam geïnstalleerd, Linux naar de knoppen. Ik vond het wel een mooi voorbeeld.
Check maar even deze timelink. Hij krijgt letterlijk meerdere waarschuwing dat hij het NIET moet doen en moet zelfs een hele zin uittypen om ondanks de waarschuwingen waarin staat dat zijn desktopomgeving verwijderd gaat worden toch uit te voeren en doet daarna heel erg verbaasd als zijn desktopomgeving weg is?? |:( 8)7 vraag me echt af hoeveel geld hij heeft gekregen om deze video in elkaar te zetten.
https://youtu.be/0506yDSgU7M?t=636
Hij klikt eerst op "Steam installeren", waarna het niet werkt. De problemen komen na "apt-get install steam" wat echt naar mijn gevoel niet je desktop om zeep zou moeten helpen. En rare waarschuwingen komen vaak in de CLI, die zou ik ook negeren.
[...]

Check maar even deze timelink. Hij krijgt letterlijk meerdere waarschuwing dat hij het NIET moet doen en moet zelfs een hele zin uittypen om ondanks de waarschuwingen waarin staat dat zijn desktopomgeving verwijderd gaat worden toch uit te voeren en doet daarna heel erg verbaasd als zijn desktopomgeving weg is?? |:( 8)7 vraag me echt af hoeveel geld hij heeft gekregen om deze video in elkaar te zetten.
https://youtu.be/0506yDSgU7M?t=636
Niet alleen dat, er is gewoon een Steam Pop! OS versie, en heb echt na ontzettend veel keren installeren van verschillende Linus varianten nooit problemen gehad met het installeren van Steam, installeert altijd in een keer, geen idee waar Linus mee bezig was, en ik was een noob toen ik met Linux begon 4 maanden of zo geleden, wist er helemaal niks van.
dat 'argument' staat ook een paar keer onder de video. Maar het negeert dat
- (vrijwel) elke actie van zulke waarschuwingen is voorzien
- daarom tutorials vaak adviseren dat "je krijgt een waarschuwing. klik op op ja"
- als je nee klikt steam niet wordt geïnstalleerd. (Je klikt dus de eerste keer 'nee', er gebeurt niets, dus doet het een tweede keer met 'ja'
- de waarschuwingen zelf, zeker voor een nieuwe gebruiker, niets zeggen
- er niet in staat wat je wel moet doen
- als je nee drukt, er mogelijk troep van de eerdere stappen achter blijft dat mogelijk later problemen kan veroorzaken.
Tja een oplossing tegen niet lezende gebruikers is er niet. Die worden uiteindelijk toch onderdeel van een botnet, prima dat hun computers dan onbruikbaar worden. Misschien leren ze dan verder te kijken dan hun neus lang is.

Even ter duidelijkheid het is niet alleen "ja", maar "yes, do as i say" dat je moet uittypen. Dit is zodat je even gaat nadenken wtf waarom moet ik een hele zin typen? Laat mij eens lezen wat er staat.. En dan staat er warning following packages will be removed waaronder dingen als Desktop, gnome, xorg. Op zn minst desktop moet een gebruiker die cli commando's invoert toch wel begrijpen?

Dus nee geen steam (en even verder googlen) of ja geen desktop. En dan is het nog Linus die dit doet en het niet begrijpt als zn desktop weg is, ik geloof er niks van.
hier ben ik het absoluut niet mee eens. Ik ben net overgestapt op ubuntu budgie en mijn alles in 1 printer werkt niet meer naar behoren. Het is een brother mfc j5720dw printer die wel een linux driver heeft die naar zeggen net zo goed moet werken onder linux als windows, maar feit is dat ik nu perse via de computer moet scannen en niet meer vanuit de printer de scan kan beginnen en sturen naar de pc. Het is een klein ding, maar wel een belangrijk dingetje. Nog niet gesproken over hoe moeilijk het eigenlijk wel niet is om erachter te komen of de drivers wel geschikt zijn voor mijn os of niet. Blijkbaar zijn er nog 2 verschillende versies 'linux' en als beginnende noob in linux (in mijn geval ubuntu) is het verschrikkelijk moeilijk om te achterhalen wat de verschillen zijn en waar je op moet letten etc. Keuze is goed, maar teveel keuze zonder goede uitleg maakt dat de beginnende overstapper door de bomen het bos niet meer kan zien.
(en ik mag zeggen dat ik toch wel meer tech georienteerd ben dan de gemiddelde persoon en ik heb vele uren moeten doorbrengen om te snappen hoe linux in elkaar zit om de wat meer 'geavanceerde' opties te vinden. Eerlijk is eerlijk, eenmaal geleerd is het wel makkelijker, maar neemt niet weg dat de stap groter/moeilijker is dan geopperd)
hier ben ik het absoluut niet mee eens. Ik ben net overgestapt op ubuntu budgie en mijn alles in 1 printer werkt niet meer naar behoren. Het is een brother mfc j5720dw printer die wel een linux driver heeft die naar zeggen net zo goed moet werken onder linux als windows, maar feit is dat ik nu perse via de computer moet scannen en niet meer vanuit de printer de scan kan beginnen en sturen naar de pc. Het is een klein ding, maar wel een belangrijk dingetje. Nog niet gesproken over hoe moeilijk het eigenlijk wel niet is om erachter te komen of de drivers wel geschikt zijn voor mijn os of niet. Blijkbaar zijn er nog 2 verschillende versies 'linux' en als beginnende noob in linux (in mijn geval ubuntu) is het verschrikkelijk moeilijk om te achterhalen wat de verschillen zijn en waar je op moet letten etc. Keuze is goed, maar teveel keuze zonder goede uitleg maakt dat de beginnende overstapper door de bomen het bos niet meer kan zien.
(en ik mag zeggen dat ik toch wel meer tech georienteerd ben dan de gemiddelde persoon en ik heb vele uren moeten doorbrengen om te snappen hoe linux in elkaar zit om de wat meer 'geavanceerde' opties te vinden. Eerlijk is eerlijk, eenmaal geleerd is het wel makkelijker, maar neemt niet weg dat de stap groter/moeilijker is dan geopperd)
Natuurlijk, het werkt totaal anders dan Windows 10, en ik heb de Epson ET-2650 en heb totaal geen problemen, alles werkt heel goed, en ik vind alle uitleg op YouTube en zoek programma, maar YouTube is het handigste, ik heb maar 2 problemen met Linux, me geluid maakt vreemd geluid om de zo veel tijd, al denk ik dat me geluidskaart stuk is, want heel soms heb ik dat me midden speaker het niet doet, en ook niet in Windows 10, en het is niet mijn 5.1 speakerset, en dat hij me oude NAS (Lenovo ix4-300d) niet ziet, maar er is ook geen programma voor op Linux dat ik hem zo kan vinden, en me andere nieuwere NAS (QNAP TS-653D) ziet hij wel zonder problemen, en die heeft ook QNAP Qfinder Pro voor Linux, die net zo makkelijk installeert als op Windows 10, gewoon dubbel klik en klaar, spellen doen het ook goed, ook vooral die het standaard op Linux doen, en de rest via Proton, en werk vaak ook goed.

Ja voor speciale dingen moest ik zoeken, maar voor de meeste niet tech savvy mensen is Pop! OS heel makkelijk in gebruik, met de meeste normale dingen hoef je hou maar nooit naar de Terminal toe, en ja als je dingen moet doen in je Terminal, gaat het ingewikkeld woorden, en alle drivers installeert hij allemaal automatisch.

Bij Pop! OS hun website vind je alle antwoorden op je vragen, heel goed in orde gemaakt, en de gene met (NVIDIA) is alleen voor NVIDIA grafische kaarten, en zonder is voor Intel en of AMD grafische kaarten, en met LTS er achter betekent dat je 5 jaar lang firmware updates krijg en zo, en Pop! OS installeren was ook heel makkelijk vond ik.

[Reactie gewijzigd door BamiJamJam op 13 november 2021 01:57]

Volgens deze forumlink zou het wel mogelijk moeten zijn om te scannen naar een computer, maar zoiets heb ik met mijn Brother DCP-1612W nog niet geprobeerd. Ik weet ook niet of het mogelijk is, maar daar zou ik dan eens naar moeten kijken.
Het is onwaarschijnlijk dat mededingingsautoriteiten dit goed gaan vinden, probleem is allen dat het jaren duurt voordat die gaan ingrijpen. Eerst moet een belang hebbende bezwaar maken en gaan procederen, daarbij kan MS tig keer in beroep gaan. Dit wordt een heel lang traject, en in de tussentijd kan MS het browser marktaandeel flink vergroten.
Precies dat is de truck… het duurt allemaal zo lang dat je concurrent al failliet is voor ie wint.
lijkt me niet, dit stuk is onderdeel van de door MS geleverde en beheerde informatie voorziening van zijn gebruikers en kiest ervoor om die te renderen in een render engine die ze zelf beheren. Zolang dat is voor de informatie die hoort bij het product windows 11 gaat echt niemand hier wat van vinden.
Je kan voor alle https protocollen elke browser kiezen die je wilt.
Even los van of je het prettig vind of niet, hier is echt niets tegen vanuit mededingen. Als ze die informatie niet achter een html pagina hadden zitten maar in een winapp viel er ook niets te kiezen en af te dwingen.
Gezien niemand anders die informatie levert die erin getoond wordt is nadeel claimen ook zo goed als onmogelijk.
Hoe wordt een alternatieve browser gehindert door dat windows 11 zijn help systeem op edge render engine is gebasseerd?
Het ding is, edge heeft webview2, andere browsers hebben dit niet.

Het is begrijpelijk dat Microsoft enige garantie wil geven dat als men Edge aanroept, dat men edge krijgt. Het heeft functionaliteit die in andere browsers ontbreekt.

Iedereen is vrij om gewoon https te gebruiken voor je default browser.

Dit is een extra optie. Daarnaast is Microsoft in de consumentenmarkt kleiner dan Apple en Google...
Webview2 is natuurlijk gewoon een door Microsoft gegenereerde standaard om je het Edge fuik in te drukken en bied helemaal niets speciaals en nieuws bovenop wat er al standaard is. Het is helemaal niet begrijpelijk dat als een gebruiker bewust kiest voor een andere browser dat Microsoft voor zijn meuk jouw een Edge browser gaat voorschrijven. Hetzelfde deden of doen ze nog steeds in Office 365 bij het veranderen van je bewaar policy in Outlook, dan krijg je keihard een Internet Explorer link.
Webview2 is de opvolger van de Webbrowser control van IE. Welke nu nog gebruikt wordt in Win32 en UWP applicaties.

Het doet wat meer dan Webview, het is geïntegreerd in Windows en kan dus ook onderdelen van Windows aanspreken. Je kan er wel denigrerend over zijn, geinig genoeg zijn veel developers er wel blij mee. Het mooie is ook, dat het voor Teams en andere lompe logge HTML5 applicaties, Electron kan vervangen.

Een gebruiker kiest er bewust voor om microsoft-edge:// als protocol te gebruiken ipv http(s)? Er wordt toch heel bewust Microsoft Edge aangeroepen? Dan mag je toch wel verwachten dat niet Firefox op gaat starten?

Het gaat niet om gebruikers. Als je als developer specifieke Edge features gebruikt, wil je natuurlijk zekerheid hebben dat Edge gestart wordt.

Microsoft dwingt edge niet af op http(s), ik zie zelf het probleem echt niet. Geen enkele gebruiker gaat zijn of haar websites opslaan met microsoft-edge://www.tweakers.net 8)7
Ik ben bang dat je het zelf niet snapt. Als een gebruiker geen Edge wil gebruiken dan wil deze dat ook niet voor door Microsoft opgedrongen Webview aangelegenheden. Leg mij eens uit waarom een gebruiker opgezadeld wil zitten met twee browsers?
Gebruik dan Linux of MacOS? Webview2 is gewoon een Windows feature en het volgt de Webbrowser Control op. Dit is niet voor gebruikers, dit is voor de ontwikkelaars van applicaties. Als die ergens Edge specifieke features voor gebruiken, kunnen ze het onderdeel van de app maken of aanroepen met microsoft-edge://.

Dan is het toch logisch dat de browser aangeroepen wordt welke je verwacht? Mozilla, Google en whatever zijn vrij om mozilla-firefox://, google-chrome:// of whatever protocol te gebruiken?

Als een gebruiker ook op deze wijze geen Edge/IE wil gebruiken, geen applicaties gebruiken die daar afhankelijk van zijn.

Wel lekker bashen natuurlijk, terwijl gebruikers hier helemaal niets mee te maken hebben 8)7
Dit voorkomt niet dat Edge opent zo te zien. Het programma pollt continu of er Edge-processen zijn, en als die er zijn met een bepaald argument dan wordt de URL geëxtraheerd, het process gekillt en je normale browser geopend.

Het werkt vast, maar ik huiver van de inefficiëntie en verspilling aan computerkracht.
Veel erger is het valse gevoel van veiligheid. Je denkt dat je geen Edge gebruikt, maar al die links worden wel in Edge geopend. Als je geen Edge wilt gebruiken vanwege (vermeende) security of privacy risico's dan gaat dit niet helpen.
Je kunt natuurlijk wel een regel op je Firewall instellen dat het Edge-proces geen toegang meer heeft tot internet. Maar dan heb je kans dat ook andere dingen die onderwater Edge gebruiken, zoals bv de Windows store, niet meer werken.
Welke gebruiker opent weblinks met microsoft-edge://tweakers.net i.p.v. https://tweakers.net?

Dit wordt aangeroepen vanuit andere software. Die programmeurs moeten verplicht worden om elke browser te ondersteunen? Ook al ondersteunen deze browsers bepaalde (windows-specifieke) features niet? |:(
Best een drama lijkt me als je zo'n insteek hebt.

Misschien moeten die Windows haters nu echt eens overstappen op Linux. Voor alsnog is het al 10 jaar lang van: "Als het zo door gaat stap ik over op Linux!"... maar ze verdomme het gewoon.
Enkel mijn werklaptop draait Windows. Servers binnenshuis draaien Rocky Linux (opvolger CentOS) en de clients Ubuntu. Het is een verademing.

Voor Windows 11 heb ik Start11 moeten kopen om weer een bruikbaar Start-menu te krijgen. Gaat echt nergens over ...
In Windows 8 en Windows Server 2012 (niet R2!) maakten ze die fout ook al.

Of bevalt Rocky? Ik heb helaas nog teveel tools waar geen alternatief voor is, dus voorlopig blijft Linux dus in de virtuele omgeving.
Met de komst van Windows 11 en aanschaf van een nieuwe werk laptop heb ik juist op mijn werk laptop nu Linux (PopOS) gezet. Bij de eerst volgende hardware upgrade gaat mijn Windows 10 machine ook over op Linux.

PopOS desktop environment vind ik niet zo fijn, meerdere klikken om bij een venster te komen met hetzelfde programma. Dit weekend maar over op XFCE, dat werd mij aangeraden.

Server draait al Freenas met een aantal jails en Linux VMs :p.
Voor Windows 11 heb ik Start11 moeten kopen om weer een bruikbaar Start-menu te krijgen.
Dat is geld weg gooien, want volgende maand is er die update die het wel mogelijk maakt.

Als in je goed, kut, goed, kut, goed, kut geloofd.
Microsofts variant van de Intel tick tock, is het bij windows 12 opgelost.

Ik heb een vette windows 8.1 Dejavu. Nu doen ze het weer.
Groeperen van de taskbar icons is een dingetje.
Komt niet door het groeperen, komt door iets achterliggends.
Een workflow is kapot gemaakt nu. Wij zijn de beta testers.

Ik gebruik windows voor dingen om een reden. Windows moet niet veranderen.
Zelfs audionate (dante) geeft aan: Wacht tot 2022.
Daar zit je dan met alle systemen die niet geupdate mogen worden.

Gelukkig is voor dit probleem de bios die er tussen zit.
Daar waar je TPM2 kunt uitschakelen om zo incompatible te zijn voor 11 en toch win10 updates te krijgen zonder ooit naar 11 te moeten.

Ik besef dat win11 moet gebeuren maar het is wel extreem aan het worden zo.
Ongelofelijk eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door Core2016 op 12 november 2021 16:23]

Ik probeer om de 6-12 maanden over te stappen maar elke keer gaat er iets mis of werkt er iets niet en dan ga ik maar weer terug naar Windows. Ik game ook vrij vaak dus dat helpt ook niet gezien de games die ik speel niet werken op Linux (DRM, anti-cheat).
Ik weet niet welke games je speelt maar met Steam en Lutris kom ik een heel eind met de games die ik speel. Ja ik heb een enkele game links moeten laten liggen omdat die (nog) niet ondersteund wordt, maar so be it. Dat is een afweging die je voor jezelf moet maken. Voor mij geldt dat niet bespioneerd worden, geen ads in mijn OS hebben en niet met onzin zoals in het artikel geconfronteerd worden zwaarder weegt dan die ene game. Daar wil ik dan best een offer voor brengen.

@TheDeeGee :
Ik draai al een jaartje of twee Linux op mijn laptop en sinds begin vorige week ben ik op mijn desktop Windows zo zat dat ik daar ook Linux op geinstalleerd heb. Ik mis Windows niet, en bovenstaande artikelen bevestigen voor mij dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

Net als @Titan_Fox aangeeft draait bij mij alleen het werkstation van de zaak op Windows en dat gaat niet veranderen, maar alle andere machines in huis draaien Linux. Er stappen zeker wel mensen over, alleen hoor je die niet snel. Voor de mensen die klagen maar vervolgens niet eens proberen over te stappen: lekker negeren.
Het enige waar ik nog probleem mee ondervind is wanneer zoiets als battleye gebruikt wordt. Echter vanwege de Steam deck wordt dat nu ook langzaam ondersteund[1]. Dus ook voor mij merk ik dat (bijna) alle spellen te spelen zijn onder Linux met Steam(proton)/Lutris.
Het zal niet heel lang meer duren (hoop ik) voordat alles ondersteund wordt op Linux, of wel native of met een compatibility layer.
Ik speel momenteel vooral PUBG en dan met een aantal buddies dus ik kan niet zomaar tegen iedereen zeggen 'we gaan allemaal een andere game spelen omdat ik linux wil gebruiken', dat gaat niemand accepteren.

Ik heb zelfs voor mijn werk (developer) geprobeerd om linux te gebruiken maar onze VPN heeft geen client voor linux dus ja dan houd het ook snel op.

En dan zijn er nog altijd de devices die gewoon niet werken onder linux zoals mijn scanner (Brother ADS-1700W) die ik onmogelijk werkend krijg onder linux.

Ik zou echt graag van Windows af willen maar het is voor mij momenteel nog steeds onmogelijk. Wel ga ik binnenkort een nieuwe macbook pro 14" kopen als werk laptop en dan ben ik iig van windows af voor mijn werk.
Dat is bijzonder want Brother heeft in mijn ervaring juist vaak goede ondersteuning voor Linux (Deb en RPM packages). Op de site staat ook wel een driver in deb- en rpm-formaat voor jouw scanner.

Voor je VPN; heb je daar echt een client voor nodig of kan een/de network-manager dat misschien ook zelf?
Weer uit eigen ervaring, maar wij gebruiken een Cisco ASA firewall, deze VPN kan ik in de network-manager configureren, als het juiste protocol geïnstalleerd is.

[Reactie gewijzigd door trendweaver op 12 november 2021 14:27]

Die drivers heb ik geprobeerd maar mijn scanner werd niet herkend door het OS. Ik heb openconnect geprobeerd om te verbinden en ook de network-manager maar geen van beide werkt.

Elke keer als ik Linux probeer ben ik meerdere dagen kwijt om alles uit te proberen om hele simpele/basic dingen werkend te krijgen terwijl op Windows of macOS je letterlijk iets kan downloaden -> double click -> install en het werkt. Ik heb het gevoel dat Linux op de desktop nooit succesvol zal zijn omdat het allemaal veel te ingewikkeld is en/of gewoon niet doet wat je wilt.
En dan zijn er nog altijd de devices die gewoon niet werken onder linux zoals mijn scanner (Brother ADS-1700W) die ik onmogelijk werkend krijg onder linux.
Ik kreeg de scanner van mijn Brother DCP-1612W ook niet aan de praat, totdat hij eerder dit jaar onder Kubuntu 21.04 opens bleek te werken. Na wat zoeken kwam ik erachter dat er een pakket sane-airscan voor geïnstalleerd dient te worden en nu werkt het bij mij op Debian 11 ook (op x86, ARM en POWER). De printer werkt gewoon via brlaser, dus er zijn ook helemaal geen architectuurafhankelijke propriëtaire drivers nodig.
Best een drama lijkt me als je zo'n insteek hebt.

Misschien moeten die Windows haters nu echt eens overstappen op Linux. Voor alsnog is het al 10 jaar lang van: "Als het zo door gaat stap ik over op Linux!"... maar ze verdomme het gewoon.
Dat is mijn insteek helemaal niet.

Windows heb ik hier alleen virtueel draaien.
Werkpaard is al jaren Linux Mint. :)
Ik heb ook alleen Windows virtueel draaien. De vraag is of we nog wel software voor Windows moeten willen schrijven en compileren of dat we mensen beter kunnen laten overstappen op andere besturingssystemen door de ondersteuning minder goed te laten worden. Voor mij is het sowieso al lastiger om iets voor Windows gecompileerd te krijgen, hoewel het door Microsofts vcpkg al een stuk minder lastig wordt.

Maar toch is het onder macOS normaal gesproken een stuk eenvoudiger door zaken als MacPorts. En onder GNU/Linux en de BSDs is het natuurlijk sowieso al fijn om te ontwikkelen.
Dit is echt vreselijk irritant. Als ik Google Chrome (of elke andere browser als standaard instel) zou het gewoon als standaard moeten worden gebruikt.. Niet standaard behalve alles van Microsoft zodat ze die browser door je strot kunnen duwen.. 8)7
Aan de ene kant kan ik begrijpen dat 't vervelend is dat wanneer je een help onderwerp van Microsoft opent dat ie in Edge opent.

Aan de andere kant, Microsoft kan dan wel 'garanderen' dat het werkt, ze weten niet of hun help-pagina altijd goed getoond wordt in andere browsers.

Ik zou liever een standalone applicatie hebben waar alles de help artikelen in komen, maar dat is weer extra onderhoud.
Ik heb er geen probleem mee dat windows hulp standaard in Edge geopend wordt. Maar als de gebruiker wil dat dit in firefox of chrome gedaan wordt dan moet windows dit gewoon toe staan. Zeker omdat 99% van de gebruikers het op standaard laat staan en de mensen die dit aanpassen vaak wel weten wat ze doen en het ook weer kunnen omdraaien als het niet werkt.
Chrome is veel groter dan Edge, ook op desktop (https://gs.statcounter.co...t-share/desktop/worldwide, 67 <> 10%, en 75% van de desktops zijn nog steeds Windows https://gs.statcounter.com/os-market-share/desktop/worldwide), dus de meerderheid van de gebruikers verandert die instelling wel degelijk.
Ik bedoel eigenlijk, ook wanneer chrome geïnstalleerd is dat de edge-links standaard nog in edge geopend worden. Maar de gebruiker moet wel zelf de standaard applicatie voor edge-links kunnen aanpassen, al dan niet door een van de applicaties in dit artikel.
Ik eigenlijk wel, ook al gebruik ik standaard Edge. (prima browser!) Maar help is help en meestal gewoon html en dat moet je gewoon in je eigen default browser zien.

Als het nou om instellingen zou gaan die alleen maar werken via Edge dan is het wat anders. Al zou je dan kunnen stellen dat MS het verkeerd heeft ontwikkeld. Als de UI voor instellingen via een browser gaat, dan zou dat óók via je eigen browser moeten kunnen. Zolang MS standaard HTML gebruikt moet dat goed gaan.
Als nu het opstarten van een alle browser conform een standaard zou gaan dan was dit probleem natuurlijk ook een stuk kleiner.

Maar als je een browser wilt opstarten met een zoekopdracht direct open dan gaat dat voor alle browsers op een andere manier. Hoe wil je dan als OS weten hoe je de browser moet openen en gelijk naar de juiste pagina moet sturen.

Houd er namelijk ook rekening mee dat welke zoektool ingesteld is weer enkel in de browser bekend is en je dus niet standaard naar Google / Bing of whatever mag wijzen.
Het gaat niet om http(s)://, maar specifiek op microsoft-edge://

Er wordt vanuit een applicatie heel specifiek om Microsoft Edge gevraagd, dan mag je als ontwikkelaar toch ook Microsoft Edge verwachten?

Dit heeft echt 0,0 met gebruikers te maken, want het heeft niets te maken met het normaal openen van weblinks.
De grap is dat er voor zover ik weet nooit naar een hulppagina verwezen wordt, maar naar een zoekopdracht(!) via Bing(!). (zelfs als je een andere zoekmachine als standaard hebt geloof ik) Ik neem aan dat Microsoft nog steeds probeert om Bing gewoon op alle browsers te laten werken, maar misschien dat ze dat ondertussen hebben opgegeven?
Het is zelfs zo bizar dat elke paar weken ik opnieuw in Edge een "reminder" krijg of ik niet de "door Microsoft aanbevolen" instellingen voor Microsoft Edge wil gebruiken. Dit zijn grote woorden, terwijl de enige wijziging die het voorstelt het veranderen van de standaardzoekmachine naar Bing is. Belachelijk.
Mijn Opera browser reset mijn voorkeur Bing elke update terug naar Google.
Mijn android reset mijn custom home app regelmatig terug naar die van Samsung en de search op iets anders dan google krijgen is van zeer korte duur.
Om het over de voice assistent knoppen nog maar niet te hebben...

Allemaal net zo belachelijk.
De grap is dat er voor zover ik weet nooit naar een hulppagina verwezen wordt, maar naar een zoekopdracht(!) via Bing(!). (zelfs als je een andere zoekmachine als standaard hebt geloof ik) Ik neem aan dat Microsoft nog steeds probeert om Bing gewoon op alle browsers te laten werken, maar misschien dat ze dat ondertussen hebben opgegeven?
Dat niet alleen, maar er zijn dus hele schares aan malafide organisaties die proberen om op de termen die voor de veelgebruikte hulppagina-verzoeken aan Edge gegeven worden - hoger te scoren dan de daadwerkelijke hulpbronnen. En omdat Bing -- laten we eerlijk wezen -- Kwalitatief Uitermate Teleurstellende prutzooi is, lukt dat met regelmaat.

Resultaat: computer-analfabeten die achterdeurtjes wijd openzetten om op een botnetwerk terecht te komen, "want dat is wat de hulp pagina van Microsoft adviseerde."

EU zou Microsoft ook wel eens op hun verantwoordelijkheid op dat vlak mogen wijzen.
Het is aanliggend criminele nalatigheid
Alsof er iemand maar ook ooit voor z'n lol naar bing of msn.com gaat.... Ik bezoek nog liever de Justin Bieber fanclub site of de 70+ parenclub site.
Dan zal dit ook wel een favoriet van je zijn: https://www.youtube.com/watch?v=o_gHEJ2SFe4
"Aan de andere kant, Microsoft kan dan wel 'garanderen' dat het werkt, ze weten niet of hun help-pagina altijd goed getoond wordt in andere browsers."

Serieus? Als Microsoft (of wie dan ook) zich aan de standaarden houdt, kan dit net zo goed gegarandeerd worden in willekeurig welke browser als in Edge.
Dat is niet waar want Chrome is op sommige vlakken wel een beetje de IE 6.0 van het moderne tijdperk, op Google zijn hier legio voorbeelden van te vinden. Een deel is te wijten aan het feit dat standaarden zich maar langzaam ontwikkelen.
Dat is niet waar want Chrome is op sommige vlakken wel een beetje de IE 6.0 van het moderne tijdperk, op Google zijn hier legio voorbeelden van te vinden. Een deel is te wijten aan het feit dat standaarden zich maar langzaam ontwikkelen.
Volgens mij haal je Chrome en Safari door elkaar.
Dat weet ik ook wel.

Wat ik zeg is dat het Webkit en Safari zijn die achterlijk achter lopen en de voortgang van het web tegenhouden, cq de moderne IE6 zijn, en niet Chrome/Edge/Chromium/Blink.
Mijn reactie was ook een aanvulling op jouw reactie en geen commentaar.
Volgens mij is het nog Safari, noch Chromium die standaarden bepaalt. Daar is een stichting voor, en geen van de browsers houden zich aan die standaard. Ze verzinnen er allemaal rotzooi bij die niet conform standaard is.
Volgens mij is het nog Safari, noch Chromium die standaarden bepaalt. Daar is een stichting voor, en geen van de browsers houden zich aan die standaard. Ze verzinnen er allemaal rotzooi bij die niet conform standaard is.
Een consortium. Om aanspraak te kunnen maken op standardisatie moet er sprake zijn van ten minste twee verschillende implementaties in concurerende user agents op basis van een draft specificatie.

Dat 'rotzooi er bij verzinnen' is onderdeel van het standardisatie-proces. Het ergste wat je Google met Chrome kunt verwijten is dat ze hun marktaandeel gebruiken om hun ideeën door te duwen en naar standaard verheft te krijgen.
Wat je Apple met Safari kunt verwijten is desinteresse gegrensd aan nalatigheid en een flinke bak al dan niet bewust half-afgemaakte features en bugs in die features die progressive webapps op hun platform al dan niet bewust vleugellam maken en daarmee native apps en de store waar Apple alleenheerschappij over heeft bevoordeeld. (Al dan niet bewust... :+)
Edge is gebaseerd op Chromium..... net zoals Chrome ..... dus in feite gebruiken ze de zelfde render engine.
Twee oplossingen:
 • Een standalone-applicatie maken voor hulppagina's.
 • Een webpagina gebruiken, maar dan ook de webstandaarden naleven.
Meer smaken zie ik niet. Er zijn genoeg bedrijven die niet denken aan de - geschreven en ongeschreven - regels te voldoen...
Twee oplossingen:
[list]
• Een standalone-applicatie maken voor hulppagina's.
Dat hebben ze al heel lang, het heet "Winhelp" en is een soort mini-browser speciaal voor hulppagina's in Microsoft Compiled HTML Help-formaat. Dat chm-formaat bestaat nog steeds, en ook de applicatie ervoor zit nog steeds in Windows 10. Het zou me niet verbazen dat ze het vroeg of laat uit Windows 11 gaan slopen om hun Edge-protocol nog meer op te dringen.

[Reactie gewijzigd door Mr777 op 12 november 2021 12:00]

Dat chm-formaat bestaat nog steeds, en ook de applicatie ervoor zit nog steeds in Windows 10.
Ze zijn langzaam bezig om de ondersteuning hiervoor af te schieten. Terecht hoor want deze help 'functionaliteit' zit vol gaten (zoals vele oude Windows onderdelen, looking at you Print Nightmare). Vroeger kon je gewoon op help klikken en explorer starten om zo langs het inlogscherm te komen.
dat is dan toch meer een manco van de pagina zelf? Als je een pagina/web app maakt die alleen gegarandeerd in je eigen browser werkt, doe je toch iets niet goed. Ik zou de visie van Microsoft als volgt willen aanpassen:
Enable your users to work securely from anywhere, anytime, across all of their devices. As long as you browse the Internet via Edge

[Reactie gewijzigd door SuperCrisz op 12 november 2021 11:34]

kom op daar zijn dus standaarden voor. Als elke browser boer zich daar aan houdt zou er niets aan de hand zijn. Zou wat wezen als de Gamma schroefjes niet in Praxis pluggen zouden passen of andersom.
ja en elk bedrijf wijkt graag van die standaarden af om hun eigen agenda door te voeren (zowel Google, als Microsoft in dit geval)
Nou zijn schroefjes niet helemaal het mooiste voorbeeld van hoe standaarden zouden kunnen werken, de hoeveelheid verschillende vormen en maten zorgen er daar ook voor dat je een gereedschapskits vol aan verschillende bitjes hebt waarmee je dan nog steeds niet altijd een perfect passende verbinding hebt.... Het enige wat klopt is dat het niet uitmaakt bij welke winkel je ze haalt.
Ik wilde niet weer met de eeuwige auto/benzine vergelijking komen :+
IE ramp heb je dus nooit meegekregen?
Dit is echt vreselijk irritant. Als ik Google Chrome (of elke andere browser als standaard instel) zou het gewoon als standaard moeten worden gebruikt.. Niet standaard behalve alles van Microsoft zodat ze die browser door je strot kunnen duwen.. 8)7
Dat geldt niet alleen voor MS software, hoor. Ik werk met meerdere CAD pakketten en als die de (online) hulppagina's of zelfs de registratie bij installatie via het web activeren wordt ook vaak nog Edge (of op oudere systemen zelfs nog Explorer, for crying out loud) geactiveerd, terwijl je een andere browser als standaard hebt gedefinieerd op het systeem.
Het is ook zo'n kortzichtige stap lijkt het, zoals de andere 'harde' pushes naar edge. Gebruik het met veel plezier want het is praktisch de beste browser op windows (zeker als je touch of touchpad gebruikt). Het is gewoon een mooie browser die best snel aandeel wint, dit soort dingen zijn zulke goedkope marketing dat ik me niet kan voorstellen dat iemand dit fijn vind.

Er zit toch nog best wat oud management bij MS denk ik, net als met die stroeve spontane keus (en draai) voor hot reload in .NET 6.
Dit is echt vreselijk irritant. Als ik Google Chrome (of elke andere browser als standaard instel) zou het gewoon als standaard moeten worden gebruikt.. Niet standaard behalve alles van Microsoft zodat ze die browser door je strot kunnen duwen..
Door de strot duwen...... je bedoelt dat elke keer als je iets op wilt zoeken met Google, je een popup krijg waarin gevraagd wordt of je Chrome wil installeren?
Maar Chrome is net zo erg als Edge :(
Chrome is immers ook door je strot geduwd, maar dat zijn mensen alweer vergeten.
Embrace-extend-extinguish. Zijn we weer in het jaar 2000 gekomen?
Inderdaad, er wordt teveel druk uitgeoefend om Edge tot een succes te maken. En waarom? Wat hebben ze er op tegen dat de gebruiker zelf een keuze maakt? Waarom willen ze per se dat we hun browser gebruiken? Het is toch een gratis produkt. Waarom zijn ze er dan zo gebrand op? Kennelijk levert het ze veel geld op. Dat dit verdienmodel niet duidelijk is, maakt me erg wantrouwend.

Ook op zakelijk gebied, elke screensharing call met een MS consultant resulteert in commentaar als je niet de heilige Edge gebruikt (ik draai meestal Firefox). Lijkt wel alsof die mensen een bonus krijgen elke keer als ze er over beginnen. En ik werk nog wel op een Mac (daar hebben ze trouwens nooit commentaar over).

Ik zie zelf juist minder reden om Edge te gebruiken sinds de grote remake omdat het nu nog maar een Chrome fork is. Vroeger had het nog enige differentiatie maar dat is nu ook weg.

Ik heb hetzelfde gevoel bij WSL (Windows Subsystem for Linux). Het brengt het Linux gebeuren onder controle van Microsoft. Zij kunnen beslissen wat je er mee mag doen en wat niet. Tot voor kort kon je (zonder extra geknutsel met bijv. Xming) geen GUI programma's draaien bijvoorbeeld want het was alleen bedoeld voor developers. Je kan alsnog niet een eigen desktop draaien (bijvoorbeeld KDE bovenop Windows zou super zijn).

Als ik Linux draai dan is dat echter met uitstek juist omdat ik niet wil dat de leverancier bepaalt wat ik met mijn computer mag doen. Daarom zie ik WSL niet als volwaardig alternatief voor een echte linux installatie ondanks dat ik er de beheervoordelen wel van inzie. Het voelt als weer een zoveelste poging om een fenomeen dat ze als een bedreiging zien, onder hun controle te brengen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 12 november 2021 12:12]

En waarom? Wat hebben ze er op tegen dat de gebruiker zelf een keuze maakt?
Browsers zijn de nieuwe besturingssystemen. In een moderne werkplek gebruik je vrijwel al je applicaties in de browser, bijvoorbeeld omdat dit schaalt op ieder scherm en apparaat.

Microsoft wil volledig inzicht in die 'basis' want daar draait alle telemetrie. Microsoft kan momenteel precies zien wat iedereen de hele dag doet op zijn computer maar niet in bijvoorbeeld de chrome browser. Ze willen dit weer terug zoals ze dat hadden toen iedereen nog gewone applicaties draaiden.
Aha, vandaar. Dat verklaart een hoop inderdaad. Ik wist dat telemetrie een grote drijfveer is van Microsoft maar niet dat Edge elke site doorstuurt.

En het is bovendien iets dat ik niet wil, ik wil geen telemetrie, ik zie het als spyware. In dat geval geen Edge voor mij :)
Niet alleen elke site maar ook alles wat je intikt zoals deze reactie (enhanched spellingscontrole noemen ze dat).

Dit geld overigens voor alle browsers. Helaas is het niet eenvoudig om dit soort zaken te ontwijken. Firefox of Chromium zijn de enige waar je telemetrie volledig uit kunt schakelen volgens mij.
dan moet je sowieso geen Windows gebruiken.

En als je dat dan toch moet, neem dat Enterprise, daar zit de minste telemetry in.
Home en Pro zitten bomvol....al te merken aan de gratis Apps die al geïnstalleerd worden vanuit de Appstore.
Zonder dat je er om hebt gevraagd.
Je bedoelt geen MS 😄

https://autoriteitpersoon...t_windows_10_okt_2017.pdf

Veel leesplezier 🙄
Voor mij een raadsel dat google en facebook veel aandacht krijgen maar Microsoft gluipt er letterlijk doorheen.


Je kunt best veel afschermen overigens.
Dat dit verdienmodel niet duidelijk is, maakt me erg wantrouwend.
Ik vermoed dat ze o.a. verdienen aan de new tab page die standaard een MSN feed toont met advertenties, en natuurlijk het feit dat Bing de standaard zoekmachine is.

[Reactie gewijzigd door KipKroket op 12 november 2021 12:52]

Microsoft is inderdaad veel goodwill aan het verspelen de laatste tijd.
Klinkt inderdaad alsof Microsoft weer full-circle gegaan is. Bah.

Benieuwd of de EU hier iets over te zeggen heeft.
Vooral het feit dat het zoeken naar een browser document via het startmenu resulteert in het afgedwongen openen van dat document met Edge ipv met de door de gebruiker geconfigureerde standaardbrowser, stinkt hemelshoog naar anti-trust.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 12 november 2021 11:23]

Nou,
de eerste versies van IE waren niet van Microsoft zelf 👀

https://en.wikipedia.org/wiki/Spyglass,_Inc.

Het is wel hetzelfde truukje weer 🤨 Neem iets af in licentie en langzaamaan eigen implementaties toevoegen.
In dit geval is het "embrace chromium", "extend chromium/windows", "extuingish chrome/firefox" etc. Stap 4 is dan "Profit" uiteraard om in de jaar 2000 referenties te blijven. En MS heeft heel veel software in eerste instantie niet zelf gemaakt: Visual C++ : was ooit Lattice C, SQL Server was Sybase. Dus ze hebben al enige tijd ervaring in dit patroon.
Nu ja, ik weet niet voor wat voor applicaties dit microsoft-edge://-protocol gebruikt wordt, maar ik kan me zo voorstellen dat ze er niet op vertrouwen dat ff of chrome dit goed afhandelen. Het gaat in ieder geval niet om protocollen die een standaard-browser die aan de specs voldoet zou moeten kunnen afhandelen. Bij het bouwen van een website moet je toch aan de W3specs voldoen en zou het op alle browsers moeten werken, http, https dus, maar of een browser wel of geen ftp ondersteund is net zoiets, die discussie is ook al wel eens voorbijgekomen. Het is handig, maar geen vereiste. Het gaat niet om microsoft-edge://www.tweakers.net, want dat werkt niet.
Gezien het verleden kan je er op vertrouwen dat dit in de toekomst inderdaad fout zal gaan. Google heeft er alle baat bij dat het ooit fout gaat.
Er is ook helemaal niets mis met microsoft-edge://. Iedere applicatie kan zijn eigen 'handler' registreren.

Het probleem is dat het overal in het besturingsysteem wordt verwerkt zonder dat je dit kunt veranderen. Tik wat aan in het startmenu en je verwacht dat dit met de 'https://' handler gestart wordt maar nee, Edge.
Klik even iets verkeerd in het startmenu en gefeliciteerd, Edge met een bing zoekopdracht.
Even te lang met de muis boven dat verschrikkelijke ongevraagd geïnstalleerde nieuws 'widget' naast de klok, bam, Edge. Link in een windows configuratie scherm, Edge.

Het is afwachten tot alle links in Office documenten standaard worden geopend in Edge.
Aan de ene kant is het wel te begrijpen waarom MS dit doet: het is voor malware anders een koud kunstje om "gratis" een hook in het OS te krijgen voor dingen waarvan de gebruiker niet verwacht dat het uitbesteedt wordt. Aan de andere kant zouden ze bij MS ook nog goed moeten weten dat ze op de vingers getikt zijn precies vanwege het voortrekken van de eigen browser ten nadele van anderen. Nota bene de hele "onze browser is onderdeel van het OS en zo is het nou eenmaal" discussie hebben ze al gehad met Windows XP en IE destijds, en toch hebben ze er schijnbaar niet van geleerd.

Niet goed uit te leggen is dan ook waarom MS meent dat hier een apart protocol ingezet moet worden, en dit niet gewoon via de standaard URL protocollen kan zodat de door de gebruiker ingestelde browser het op kan pakken. Content op het internet is content op het internet; als ze een veredelde app willen gebruiken die onder water Edge als renderer gebruikt moeten ze dat doen, maar niet deze vorm.
als ze een veredelde app willen gebruiken die onder water Edge als renderer gebruikt moeten ze dat doen, maar niet deze vorm.
Dat zou dan weer tot gevolg hebben dat je Edge niet (echt) kunt deinstalleren.
Dat zou dan weer tot gevolg hebben dat je Edge niet (echt) kunt deinstalleren.
Maar dat is toch ook het geval?

Zelfs IE zit er trouwens nog steeds in, in Windows 11... Toen ik inlogde op de (GlobalProtect) VPN van mijn werk kreeg ik van het pop-up authenticatie window een Windows-95 stijl vraag of ik dit wachtwoord in Internet Explorer op wilde slaan... :F
Ik heb geen idee, nooit geprobeerd, maar het artikel zegt
Ook wanneer de Edge-browser verwijderd wordt schakelt het protocol niet over naar de standaardbrowser; er komt dan slechts een foutmelding in beeld te staan als het Edge probeert te openen.
wat suggereert dat het wel kan.
Volgens mij kan het er niet helemaal uit. Ik heb dat wel eens geprobeerd namelijk en Edge bleef gewoon PDFs weergeven bijvoorbeeld. Dit was in de Windows 11 beta periode.

Maar misschien is er daarvoor een extra manier gebruikt om het wel echt helemaal te verwijderen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 12 november 2021 12:04]

Edge kan je waarschijnlijk wel verwijderen, maar de onderliggende renderings-engine niet.
Iedere hook in je OS kan malware in gaan zitten. Dat excuus gaat niet vliegen. En IE was nooit echt een integraal onderdeel van het OS gezien de vele gestripte functies. Alleen HTML help en Active desktop leken er onder te leiden (en HTML help leest niemand meer en Active desktop wilde niemand). Alleen prik daar maar eens doorheen in een rechtzaak. Dus het is inderdaad helemaal niet uit te leggen.
Ik vind de discussie helemaal verkeerd. Er is niks mis mee met Microsoft die een microsoft-edge://-protocol verzint en gebruikt. En er zijn ook best wel toepassingen te verzinnen waarbij dat handig is, bijv als je op een eigen manier help paginas opent die geen html zijn maar wel door edge geopend kunnen worden. Ik noem maar wat. Het is een hook die heel specifiek voor edge bedoelt is, dan dat ze dat ook daadwerkelijk willen beperken tot edge is helemaal niet erg.

Wat veel vervelender is, is dat deze hook te pas en te onpas wordt gebruikt om paginas op te roepen met Edge die eigelijk met de default browser zouden moeten worden geopened. Met andere woorden, het wordt misbruikt om Edge te kunnen forceren en niet om Edge-specifieke functionaliteit aan te roepen. Net als dat Bing hard-coded wordt aangeroepen op bepaalde plekken.

Wat ze zouden moeten doen is als een webpagina opgeroepen wordt de default browser open, en bij een zoekactie de search provider die in die browser gedefinieerd staat gebruiken. Ik kan me voorstellen dat als je zelf zonder een browser te openen een systemcall doet om een html pagina te renderen dat je niet weet wat de browser of zoekmachine moet zijn, maar als je de browser opent om zoekresultaten te tonen is er geen enkel excuus om dit niet te doen in de default browser en ook de geconfigureerde zoekmachine te gebruiken om die resultaten op te halen.
Spijker op de kop. Het probleem is inderdaad niet het bestaan van dit custom protocol an sich, maar het feit dat dit protocol misbruikt wordt om de expliciete keuze en voorkeur van de gebruiker van het systeem te negeren.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 12 november 2021 12:57]

Mag ik dit
Ook wanneer de Edge-browser verwijderd wordt schakelt het protocol niet over naar de standaardbrowser; er komt dan slechts een foutmelding in beeld te staan als het Edge probeert te openen.
sowieso een hele rare keuze vinden van Microsoft?
Het is dat Microsoft doelbewust pogingen om het microsoft-edge protocol te redirecten naar de standaardbrowser aan het sabtoren is gegaan, want anders zou ik met dit soort idioterie inderdaad eerder denken aan Hanlon's razor - dwz. geen kwade opzet maar gewoon stupiditeit van de programmeur die niet weet hoe de standaardbrowser geopend moet worden.

Maar nee; wat we hier hebben is de uiterst humervolle cocktail van kwade opzet en stupiditeit.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 12 november 2021 14:29]

Als het inderdaad zo is dat andere browsers niet in W11 kunnen worden geopenend, geeft me dat nèt het definieve zetje, om W11 niet te installeren & over te gaan op Linux.
Als je niet vaak speelt dan is linux inderdaad heel handig. Ik gebruik Ubuntu regelmatig.
Wat een vervelende zet van MS. Als mensen specifiek een andere browser willen dan is dat hun goedrecht.

Dit soort acties gaan mensen op den duur naar alternatieve besturingssystemen duwen.

Microsoft zou juist voor een 'kan alles' systeem moeten staan, tegenover een Mac. Linux is gewoon nog onbegonnen werk voor velen, maar dat begint nu toch steeds interessanter te worden.
Meeste mensen zitten gewoon vast aan Windows. Al bouwt Microsoft een ads systeem in Windows, meeste zullen gewoon Windows blijven gebruiken..
Het was toch altijd al dat binnen Windows intern je sowieso nog Internet Explorer gebruikte ook al had je die browser helemaal niet meer. Dat is nu Edge geworden en veel wat eerst interne pagina's waren zijn nu online pagina's geworden.

Irritant, maar als het alleen voor de Windows ondersteuning / functies is dan kan je het nog zien als onderdeel van het besturingssysteem. Zodra het ook daarbuiten surfen beïnvloed, dan hebben we een ander probleem.
Irritant, maar als het alleen voor de Windows ondersteuning / functies is dan kan je het nog zien als onderdeel van het besturingssysteem. Zodra het ook daarbuiten surfen beïnvloed, dan hebben we een ander probleem.
Als je via het startmenu zoekt naar recent geopende items en je pikt daar iets wat in je browser terug zou moeten openen wordt kennelijk ook Edge geforceerd. Dus dat andere probleem? Dat hebben we al.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee