Microsoft Edge krijgt prijstraceerfunctie voor bekeken producten via de browser

Microsoft Edge krijgt een functie waarmee de browser onthoudt naar welke producten gebruikers recent hebben gekeken, en ze op de hoogte stelt als er prijsveranderingen plaatsvinden. Ook krijgt de browser een functie voor gebruikers om uitgelekte wachtwoorden meteen te wijzigen.

Microsoft Edge kan 'binnenkort' traceren welke producten de gebruiker via de browser heeft bekeken, laat Microsoft weten. Zodra er een prijsverandering gaande is, laat Edge dat weten via een nieuw symbooltje op de werkbalk bovenaan de browser. Verdere info wordt niet gegeven, maar afgaande op de afbeelding lijkt het erop dat de drie meest recent bekeken producten die in prijs zijn veranderd meteen zichtbaar zijn.

Als gebruikers op 'Zie meer' klikken kunnen ze de prijsveranderingen van meer dan twintig andere producten zien. Het lijkt erop alsof alleen de prijsveranderingen van het product op de specifieke site worden getraceerd, en dus niet op alle sites waarop het product te koop wordt aangeboden. Het is niet bekend of deze functie ook in Europa beschikbaar komt. Het is tevens onduidelijk of gebruikers de functie zelf moeten inschakelen, of dat het automatisch wordt geactiveerd.

Prijstraceerfunctie Microsoft Edge

Microsoft zegt ook te werken aan een nieuwe wachtwoordfunctie. De browser had al een ingebouwde functie waarmee het bijhield of er wachtwoorden van gebruikers waren uitgelekt, en van welke sites. Nu komt daar een optie bij om meteen het wachtwoord aan te passen. Edge laat gebruikers via de instellingen weten van welke site het wachtwoord op straat ligt, en als ze op 'Ga naar website' drukken, kunnen ze meteen hun wachtwoord op die site wijzigen. Op die manier hoeven ze niet zelf naar de juiste plek op de site te navigeren.

Edge raadt tevens meteen een nieuw wachtwoord aan, waardoor het wijzigen van een wachtwoord sneller moet gaan dan voorheen. Microsoft zegt dat deze functie aan het begin maar voor een selecte groep sites beschikbaar is, maar dat ze de lijst in de komende maanden uitbreiden.

Maandag kondigde Microsoft ook een 'achteraf betalen'-functie aan voor Edge-browsers. Hiermee kunnen gebruikers in Amerika elke aankoop van tussen de 35 en 1000 dollar die via de browser gedaan wordt, achteraf betalen. Gebruikers moeten hun Microsoft-account linken met hun account voor de afterpaydienst Zip en kunnen dan elke aankoop in maximaal vier termijnen betalen binnen zes weken.

'Gelekt wachtwoord wijzigen'-functie Microsoft Edge

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

19-11-2021 • 11:11

91 Linkedin

Reacties (91)

91
86
41
0
0
26
Wijzig sortering
Een prijstraceerfunctie is nou net het geen waar ik niet op zit te wachten in een browser.
Het zit al in Edge, onder andere voor het boeken van reizen. Staat op veel plekken ook standaard aan, kwam ik tot mijn verbazing achter.

Ik vind het wel een nuttige functie, maar als extensie die je zelf toevoegt of inschakelt, niet als standaardfeature.

Ik zou mensen Firefox aanraden maar die zijn ook steeds meer onnozele features op basis van je browsegedrag aan het pushen. Ze willen héél graag dat ik een VPN bij ze koop op basis van mijn browsegedrag, blijkbaar. Een stupide ontwikkeling, want ik kan mensen geen Firefox meer aanraden als ze deze kant op gaan. Tot zover de laatste browser die ik een beetje vertrouwde.
Ik zou Librewolf aanraden als alternatief. Hopelijk verdwijnt Mozilla helemaal en kan de Librewolf fork verder ontwikkeld worden in een richting die de gebruikers de macht geeft in plaats van een bedrijf dat volledig de weg kwijt lijkt te zijn.

Zelf gebruik ik zoveel mogelijk Falkon, GNOME Web en Netsurf voor het web en Lagrange voor Gemini. Ik maak me alleen wel een beetje zorgen over Thunderbird, omdat daar niet zoveel alternatieven voor bestaan.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 19 november 2021 12:53]

En wie gaat dat betalen?

Een fork als deze zal waarschijnlijk de volgende strategie gebruiken:
 • Pak de source code van Firefox en verwijder een paar dingen, en voeg een paar dingen toe.
 • Wanneer er een nieuwe versie van Firefox is: herhaal stap 1.
Het ontwikkelen van een browser + browser engine + bijblijven met alle standaarden (+ bijdragen aan het ontwerp van die standaarden) is ontiegelijk veel development werk. Het is bijna onmogelijk om dat te doen met alleen onbetaalde vrijwilligers / donaties.

[Reactie gewijzigd door Marq op 19 november 2021 13:33]

Waarom moet iemand dat betalen? Het web is kapot en de standaarden zijn zo ingewikkeld geworden, dat het heel moeilijk is geworden om een browser te maken. Dat is eerder een probleem van het web en hoge ontwikkelkosten voor een browser zijn daar een symptoom van.

Als Mozilla ten onder gaat, is het einde van Firefox een feit. Dan kan de engine net zoals Webkit afgesplitst worden en kunnen derde partijen hun eigen frontends maken voor deze engine. Ik zie er eigenlijk alleen maar voordelen in.

Voor Gemini zijn er verder genoeg browsers die door slechts één persoon ontwikkeld worden. De specificatie is dan ook kort en krachtig. Bij voorkeur bezoek ik dan ook Gemini sites en alleen websites waar nodig.
zonder mozilla ook geen gecko development meer, daarnaast snap ik niet zo goed wat mozilla zo slecht doet, ja ze zoeken verdienmodellen om hun developpers te betalen (gelukkig maar), ze proberen dit op een privacy vriendelijke manier te doen.
Dat zou je aan Mozilla zelf moeten vragen. Ze blijven in ieder geval gestaag gebruikers kwijtraken, dus ik weet niet voor wie ze het op een gegeven moment nog zouden moeten doen.

Gecko kan blijven bestaan als onafhankelijk communityproject. Maar als daar geen interesse voor is, sterft het inderdaad een stille dood. Gelukkig zijn er nog steeds meerdere browserengines, dus er is ook nog steeds genoeg keuze.

Ik gebruik zelf nog steeds Firefox voor bepaalde doeleinden en Thunderbird, maar ik ken mensen die er helemaal niets meer van willen weten.
Tot zover de laatste browser die ik een beetje vertrouwde.
Vivaldi?
Ze willen héél graag dat ik een VPN bij ze koop op basis van mijn browsegedrag, blijkbaar.
 • In de VS kun je je provider echt niet vertrouwen en zou ik een VPN ook aanbevelen
 • Firefox moet geld verdienen. Dat doen ze al door de meegeleverde zoekinstellingen etc. maar ze zoeken meer diensten. Helaas heeft niemand meer geld over voor een browser dus moet het, helaas, zo. Liever dat dan onze gegevens verkopen toch?
Als ze het nu aanbieden als extensie / plugin, dan zou ik er geen probleem mee hebben :)
Maar volgens telemetry wel een boel andere klanten. Gelukkig hebben altijd nog genoeg keuze om een andere browser te gebruiken :)
Zoals Chrome /s

Wat de meeste mensen gebruiken (helaas)

Ik twijfel nu wat erger is, dit in Edge of Chrome als browser.

de monopolie van Chrome is net zo ongezond voor de markt als die van IE vroeger vind ik.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 19 november 2021 11:54]

De reden dat Microsoft dit pushed lijkt mij eerder dat ze een kickback krijgen als mensen via deze feature een aankoop doen (á la affiliate links, hoe de Tweakers pricewatch ook werkt, lijkt mij).

Verder hebben mensen inderdaad de keuze om een andere browser te gebruiken, echter duwt Microsoft Edge keihard door de strot van mensen die Windows gebruiken. Dus hoewel je punt nog steeds op gaat, gaat ie IMO minder op dan wanneer ze dit niet zouden doen. Nog even los van de 'edge protocol' links die recent in het nieuws geweest zijn.

[Reactie gewijzigd door carlpls op 19 november 2021 11:36]

echter duwt Microsoft Edge keihard door de strot van mensen die Windows gebruiken.
Er was een tijd dat Internet Explorer-gebruikers een moderne web-outlook (exchange) ervaring kregen terwijl Netscape/Firefox-gebruikers het met een hele basale interface moesten doen. Ik durf niet uit te sluiten dat Microsoft binnenkort de Office365-, OWA- en Teams-ervaring op Firefox en mogelijk Chrome nog verder gaat beperken om ook Linux-gebruikers te forceren op Edge over te stappen. Nu is het al niet mogelijk om Teams-vergaderingen te houden in een andere browserFirefox, terwijl de standaarden er gewoon zijn.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 19 november 2021 13:24]

Teams ondersteund toch echt verreweg de meeste browsers voor meetings.
https://docs.microsoft.co...ifications-teams#browsers
En daar staat...
Browser
Firefox
Calling - audio, video, and sharing
Not supported
Meetings - audio, video, and sharing
Meetings are supported only if the meeting includes PSTN coordinates. To attend a meeting on Firefox without PSTN coordinates, users must download the Teams desktop client.

Video: Not supported

Sharing: Incoming sharing only (no outgoing)
Zullen ze dan niet gewoon functionaliteit gebruiken wat niet door de engine van Firefox ondersteund wordt? De meeste andere browsers worden namelijk wel ondersteund, zelfs Safari 14+ (en beperkt oudere versies).
Zolang Microsoft Office niet fatsoenlijk werkbaar is in Wine en heel veel games niet in Linux draaien zal mijn gamingdesktop altijd Windows blijven draaien. Zelfde geldt voor mijn werklaptop (behalve de games natuurlijk). Ik zie ook niet waarom Windows als malware gekarakteriseerd kan worden. Misschien als adware als je de voorgestelde apps in het startmenu meerekent.
Microsoft Office is voor mij zeker in de privésfeer niet belangrijk en ik zou het dan ook alleen zakelijk gebruiken. Ik heb buiten een virtuele machine geen Windows, omdat het mij geen voordelen biedt. Bovendien werken meerdere spellen die ik speel prima onder Steam op Linux en WINE via Lutris.

Windows doet veel zaken met telemetrie en controle over het systeem die voor mij voor een besturingssysteem onacceptabel zijn. Ik ben de baas over mijn systemen en niet een of ander bedrijf. Datzelfde geldt in zekere mate voor macOS en ChromeOS.

Je mag gebruiken wat je wilt en je eigen mening erop na houden, maar dan mogen andere mensen ook verkiezen om iets anders te gebruiken en hun eigen mening erover te hebben.
"dus de relevantie van Windows zelf zal alleen nog maar verder afnemen"
Hahahahahahahaha keep dreaming. Wine is voor 1% van de wereldbevolking. Windows voor de andere 99%
nope, wel eens van 'Software as a service gehoord'?

de reden dat ik op een Mac gewoon alles kan doen zakelijk, al mijn apps zijn webbased en niet meer vast aan het OS

.. en daar gaan we meer en meer naar toe
32% van de wereldbevolking gebruikt wine?? Welke wereld hebben we het dan precies over?
Slechts 32% van alle apparaten die gebruikt worden op het internet, draait Windows. Dat gaat de komende jaren alleen maar minder worden.

WINE heb je niet overal nodig, want het is vooral iets voor spellen. De meeste mensen geven de voorkeur aan native software, die voor Windows niet zoveel meer geschreven wordt.
Wat is wine? Iets voor Linux?
WINE is een vertaallaag om Windows functieaanroepen naar POSIX functie aanroepen te vertalen. Het draait onder Linux, BSD, macOS en andere besturingssystemen en wordt ook door ReactOS gebruikt om Windows applicaties en spellen te kunnen draaien.

Er is een commercieel ondersteunde versie genaamd Crossover voornamelijk gebruikt op Macs en een versie die door Valve wordt ontwikkeld in samenwerking met Crossover genaamd Proton voor het draaien van spellen voor Windows. Veel van de patches van deze projecten komt weer in de upstream WINE code terecht, zodat iedereen er gebruik van kan maken.
Eh ik zou dan toch even naar de desktop statistieken wijzen als we met getallen gaan strooien :)
Uiteraard is dat een goed idee. Laten we dan ook maar even inzoomen op de VS en Noorwegen. Ik kan me trouwens ook wel voorstellen dat India inmiddels een zorgenkindje aan het worden is, omdat iedereen aan de telefoon lijkt te zitten :)
Eens, anders wordt het appels met peren vergelijken.
Een frituur? Nu hoor ik je spreken!
Met die 450W videokaarten kan men wel een kroket gleuf maken in je Pc kast :9
Kroketgleuf...die term kende ik nog niet.
Google etc doet toch ook al jaren, het verschil is dat het Edge het ook voor gebruiker zichtbaar maakt.
Ik gebruik Edge zelf niet, maar ik vind het toch altijd jammer als browsers dit soort "extensies" standaard maken in de browser. Ik vind het veel fijner als de browser gewoon een browser is en daar goed in is. Als ik dan extra functionaliteit wil voeg ik het wel toe als extensie. Natuurlijk weet ik nog niet precies hoe deze functie geïmplementeerd gaat worden, en er zullen vast ook een hoop mensen zijn die het wél fijn vinden, maar dit is mijn mening erover.
Het is toch al jaren de levenscyclus van iedere browser?
1. Maakt snelle browser zonder poespas
2. Snelle browser wordt steeds voller gepropt met standaard mee geïnstalleerde extensies en dus langzaam
3. Gebruikers stappen over op de volgende snelle browser zonder poespas
4. De volgende browser wordt voorzien van poespas
5. Herhaal 3 en 4 wanneer nodig.
Wat voor (ongewenste) extensies is er bij Google Chrome standaard geïntegreerd?
Zo voorspelbaar. Maar ik reken 'm niet goed. Google is naar mijn weten geen extensie. (https://chrome.google.com...l=nl&_category=extensions)
Google gaat inderdaad veel verder dan de gemiddelde extentie. Die hele browser is een extensie van de data-hark-praktijken van google. Nee dank je.
Je zegt dit nu allemaal, maar vergeet niet dat deze browser veiliger zal zijn dan alle andere kleinere browsers. Er bestaat nu eenmaal niks gratis. En een microsoft met zijn browser weet dus ook wat je aankoop zal zijn als ze je deze prijzen voorschotelt.

Ben wel benieuwd welke browser jij nu gebruikt
firefox lijkt me toch veiliger
Dat niks gratis is ben ik helemaal met je eens, vandaar dat zelfstandige bedrijven als Mozilla moeten leven van donaties voor het werkend houden van hun veilige en gebruiksvriendelijke browser ;)
Als ik me niet vergis is Google een van hun grootste sponsoren. Het is na installatie (of soms na een update) dan ook de standaard zoekmachine. Volgens mij doet Google dit om geen monopolie op de browsermarkt te krijgen (want dan gelden er andere regels) en toch lekker een vinger in de pap te houden.
Leuk verhaal, maar geen antwoord op mijn vraag. Daarbij wil ik aub ook niet de richting gaan hoe een ieder denkt over wat Google doet met je data (of niet).
dat jij niet die richting wil uitgaan is een beetje irrelevant
Precies dit. Er zijn de afgelopen tijd heel veel mensen (waaronder ik) overgestapt op Edge omdat Chrome te bloated werd. Nu loopt Microsoft weer onnodige features toe te voegen en zal de hele cyclus zich over 1 of 2 jaar weer herhalen. Benieuwd welke 'snelle' browser dan naar boven komt.
Brave is een van de meest privacy vriendelijke browsers gebleken in de test van c't. Ze willen dat je meedoet met hun spaarprogramma voir advertenties, maar dat kun je negeren. Ze hebben tegenwoordig ook een heel behoorlijke eigen zoekmachine.
Dacht pas misschien moet ik Edge weer eens gaan proberen, maar laat maar weer zitten dan.
Ik wil geen meuk dat ongevraagd wordt toegevoegd. Als ik dit zou willen, dan had ik het zelf wel toegevoegd..
Mee eens:
Google laat ook in een tsunami van ongevraagde advertenties zien welk cadeaus je hebt uitgezocht. Voor jezelf (hint) of hem/haar. Nu via Edge nogmaals.
Je kunt eigenlijk niet meer zonder adblockers en VPN.
Onduidelijk of deze ongevraagde meuk ook geblocked kan worden.
(en wij hebben de Pricewatch tenminste!)

[Reactie gewijzigd door Frup op 19 november 2021 11:49]

Staar je niet blind op die pricewatch van tweakers aangezien die ook afhankelijk is van welke bedrijven bij tweakers wil adverteren/affiliate. Er zijn echt veel bedrijven die niet te vinden zijn in de pricewatch.
Goed aanvulling: dat klopt, het loont de moeite om even verder te zoeken (en i.i.g. verder dan de eerste pagina's met zoekresultaten).
Leuk… maar om dat te traceren, moet Edge/MS ook jou en je product(voorkeuren) traceren -> thanks but no thanks.

[Reactie gewijzigd door Ro-Maniak2 op 19 november 2021 13:40]

Mag hopen dat ze dit standaard gaan tonen bij zodra het erin zit, en je direct mogelijkheid krijgt om uit te zetten(Of aan te laten).
Ik vind het een fijne browser dit is nou niet iets wat ik in een browser hoef, de wachtwoord functie klinkt als een mooie toevoeging(Als je wachtwoorden via Edge beheerd).
Dit is data-mining verkapt als een behulpzame tool voor de gebruiker puur sang.
Nu heeft de gebruiker er nog iets aan, maar toch...
Ik ben zelf wel een Edge gebruiker, en heb geen moeite met de functie, zolang hij wel uitgrezet kan worden.
Vind Edge een goede browser maar als dit soort bemoeizucht in de browser gaat komen ga ik toch verhuizen naar een andere browser.
Anoniem: 100047
19 november 2021 11:37
Zucht :/ Hier zit ik echt niet op te wachten. Allemaal leuk en aardig, maar het enige wat ik van een browser vraag is om te browsen en zonder die 'user experience' aanpassingen. Helaas wordt de keuze knap minder, het doel van de browser is verschoven van browsen naar verzamelen gebruikersgegevens.
Ik zit hier erg op te wachten. Ik vond het al raar dat er hier zo weinig diensten voor zijn. T.net heeft niet voor niets een prijstracker met notificatie functionaliteit; het is gewoon erg handig.

Alleen zou dit een optionele extensie/add-on moeten zijn. Uiteraard geen standaard always-on functionaliteit van de browser.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee