Intern Microsoft-document toont minimumspecs Windows 10 Cloud-laptops

Er is een intern Microsoft-document online verschenen, dat de minimumspecs weergeeft voor laptops die Windows 10 Cloud moeten draaien. Het is de verwachting dat Microsoft het besturingssysteem begin mei onthult in een op onderwijs gericht evenement.

Windows Central, dat het document publiceert, schrijft dat het besturingssysteem mogelijk de naam Windows 10 S draagt en dat het moet draaien op Chromebook-achtige apparaten. Met de introductie van deze 'cloudbooks' zou Microsoft dan ook de concurrentie willen aangaan met Chromebooks. Uit de documentatie is op te maken dat het bedrijf zich daarbij onder andere richt op studenten.

De minimumspecificaties voor een Windows 10 Cloud-apparaat zijn volgens Microsoft een quadcoreprocessor, waarbij het minimaal moet gaan om een Celeron-type. Daarnaast is 4GB aan werkgeheugen vereist in combinatie met 32GB opslag, of 64GB bij een 64bit-systeem. De accu moet minimaal een 40wattuurexemplaar zijn en het apparaat moet beschikken over een ssd of emmc-opslag.

In het document maakt Microsoft zelf een vergelijking met Chromebooks en stelt het enkele benchmarks op. Daarbij is te zien dat de Chromebooks in veel categorieën beter presteren. Het lijkt er in ieder geval op dat de accu in beide gevallen een dag mee moet kunnen gaan en dat er kleine verschillen zijn als het gaat om inlog- en opstarttijden. Dat Microsoft nadruk legt op de accuduur, moet volgens Windows Central blijken uit de toevoeging van power throttling aan de laatste Insider-versie van Windows 10.

Het Microsoft-evenement, dat onderwijs als thema heeft, staat gepland op 2 mei in New York. Het is mogelijk dat dan de presentatie van de nieuwe Windows-versie plaatsvindt, waarvan eerder al een vroege build opdook.

Afbeelding via Windows Central

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

21-04-2017 • 18:50

66 Linkedin

Reacties (66)

66
60
50
4
0
2
Wijzig sortering
Ik vind dat dit nog best krachtige laptops moeten zijn voor een soort Chromebook concurrent. Er zijn ook laptops die nu maar 4 GB ram hebben en een celeron processor en die de gewone Windows draait. Ik snap dat Windows cloud sneller zal gaan werken, maar ik vind de minimale Specs nog best hoog liggen. Voor de standaard Windows heb je volgens mij als minimum 2GB staan als ik het goed heb. Ik draai op een oude laptop met 1GB RAM zelfs nog Windows 10.
Het is gewoon de langzaamste nieuwe hardware van tegenwoordig.
Er worden nog genoeg dualcore processoren verkocht. Lijkt me dat een browser-based OS prima zal draaien op een dualcore, dus een quadcore is wellicht wat overkill. Op de genoemde specs kun je inderdaad prima de gewone versie van W10 draaien, geen uitgekleed chromebook-achtig systeem voor nodig.
Laat alleen een browser (zeker met meerdere tabs open) nou een van de best threadbare dingen zijn, waarbij multicore daadwerkelijk winst kan opleveren, en in ieder geval een quadcore is opeens best een goed idee. En aangezien bij Chromebooks en deze Windows-variant veel zal rusten op online diensten, is dat wel handig.
Dat valt vies tegen om een aantal redenen:
1) De DOM tree is maar door 1 thread tegelijk te benaderen en Javascript is vrijwel geheel single-threaded (webworkers daargelaten)
2) Laden van resources kan in threads, maar dat is voornamelijk IO tijd dus win je vrij weinig mee
3) Een thread per tab kan, maar wat heb ik er aan dat een tab die je niet ziet CPU tijd krijgt. Beter is om die tab stil te gooien om stroom (batterij) te sparen.

Er is maar 1 serieuze poging om multicore in te zetten voor de browser en dat is Servo van Mozilla. En dat is nog behoorlijk alfa de laatste keer dat ik keek.
cloud based != browser based.

Apps worden gekocht in de app store en draaien zoveel mogelijk lokaal. Je profiel wordt dan weer wel volledig naar de cloud gesynced.

Verder spreekt het document niet van minimale specs, maar van aanbevolen minimale specs. Dat woordje aanbevolen maakt een wereld van verschil.
Vandaag de dag is een dual core voor desktop gebruik al krap, MS begint er gewoon wat ruim mee om zekerheid mee te geven dat het apparaat gewoon soepel en snel draait.

MS kan wel weer net te lage eisen opgeven net als dat ze (na ingeven) voor de fabrikanten hebben gedaan met Vista. (75% van de vista haat is daar aan te danken, de overige 25% aan gebrekkige drivers)

Tevens zal een quadcore op de langere termijnen, zoals in dit geval een volle dag, gewoon een stuk zuiniger zijn.
4 cores 32 bit? Bestaat dat nog wel?
Maakt vrij weinig uit of de CPU 64bit is of niet. Het gaat er om dat Windows zelf 32 bit is. De 32 bit versie gebruikt namelijk een stuk minder schrijf en geheugen ruimte dan de 64 bit versie (wat als het ware een 2in1 windows is, net als wat multiarch linux eigenlijk doet, maar dan volledig preinstalled)
Maar als je al een quad core nodig hebt, dan lijkt me die paar tientjes ssd geheugen toch geen probleem om 64 bit te draaien.
En een paar tientjes ram en een sloot geheugenbandbreedte die je minder hebt. Alle pointers 2x zo lang, dus een dingetje uit het geheugen halen kost veel meer tijd dan bij 32 bit. Op je dikke i7 is dat geen probleem, maar als je minder dan 4Gb hebt is het zonde om 64 bits te gaan draaien.
Nooit problemen mee gehad, i3 eerste generatie, ssd en 4 gb.
Voor de 64 bit versie laat MS de minimum eis ook ook 4 gb staan en niet op 8. Voor de gewone versie is het zelfs maar 2gb.
Omdat het vanaf 4GB wel gaat met 64bit. Maar 32bit draait bij <= 4GB geheugen gewoon beter. Het systeem kan dan gewoon een stuk meer aan en voelt dan een stuk minder goedkoop. Die Chromebooks zijn vrij premiumish voor de goedkope prijs, dat wilt MS natuurlijk ook uitstralen als ze de concurentie aangaan.

En 4GB zal amper duurder zijn dan 2GB, terwijl het verschil van 4 naar 8 al weer een stukje groter wordt.
Nou mag er gezegd worden dat je met 64-bit ook een stuk meer registers krijgt in de CPU, dit helpt de snelheid van verschillende algoritmes heel erg. En zou zijn er wel meer dingen. Ook doen verschillende nieuwere vector extensions voor de instructie sets het beter in combinatie met x86_64. Het heeft niet alleen maar te maken met meer RAM.
Sommige Atom systemen worden geleverd met een 32 bit UEFI. Op dat moment kun je er geen 64 bit Windows op installeren. Linux is dan ook niet eenvoudig om te installeren overigens.

Ik heb zelf zo'n systeem liggen namelijk :-(
Maar het minimum is een Celeron voor Windows Cloud en geen Atom.
De naam Atom is overboord gegooid en is vervangen door Celeron en Pentium . Er zijn zowel "Atom"-Celerons/Pentiums (de nieuwste serie is Apollo Lake) en Core-i-based Celerons (met Kaby Lake als nieuwste serie).

https://en.m.wikipedia.or...l_Celeron_microprocessors

Heel verwarrend. Atom werd gelijk aan zuinig, maar erg traag. Ze zijn in verhouding met hun grote broers relatief sneller geworden.

Tegenwoordig zit het op single core
prestaties van een Core 2. 2 GHz, dus voor huis tuin keuken arbeid best ok.
Heel verwarrend, quad core nodig, maar die zit al niet in een i3, dus Celeron quad core lijkt me weinig voorkomend.
Dit moet wel fout zijn, tot recent waren i5s als dualcores in laptops niet ongewoon en dat is voor de komende 10 jaar nog goed genoeg voor browsers.
En wat ga je in en naast de browser draaien? Cloud is een vrij breed begrip qua apps. Als je alleen al een enkele Flash app in een browser draait zijn er 2 cores flink bezet. Als je dan naast je browser nog een andere app draait ben je al het haasje.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 april 2017 05:42]

2 cores = 4 threads en Flash bestaat over 10 jaar niet meer. Verder is browsen nauwelijks multitasken en buiten bepaalde websites totaal niet cpu intensief.
Behalve dat er ook processoren zijn met 1 thread per core, mag je de performance van een thread en een core niet 1:1 vergelijken. Bij meerdere threads op een core worden er resources gedeeld waardoor de maximale performance weliswaar in de buurt komt van een processor met 4 cores maar de minimale performance in de buurt van een processor met 2 cores.
Had een laptop i3 eerste generatie, 4mb geheugen en SSD. Deed 't prima voor thuisgebruik met Windows 10. Helaas overleden.
4mb lijkt me wat weinig hoor...
Inderdaad moet gb zijn.
Vorige serie "Atom"-Celeron Braswell:http://ark.intel.com/products/91533

Huidige versie (Apollo Lake) J3455 (4 cores, van 1.5-2.3 GHz). http://ark.intel.com/products/95594

Laatste is single core gelijk aan Core 2 @ 2 GHz en multicore gelijk aan i3 380M (1e generatie mobile Core-i op 2,53 GHz met 2 treads, Hypertreading).

Iedere i5 (en i3, behalve de ULV's) rent deze processors er dus uit. Daar heb je echt geen quad-core i5 voor nodig.

@white modder Je hebt gelijk, niet alle Atom zijn afgevoerd. De Atom x5 is inderdaad nog in gebruik en is bedoeld voor tablets. Ouder ontwerp en met verbruik tot zo'n 2 watt aanzienlijk trager (ongeveer de helft ten opzichte van de Celeron J3455, maar dat is dan ook een 10 watt chip).
Huidige versie (Apollo Lake) J3455 (4 cores, van 1.5-2.3 GHz). http://ark.intel.com/products/95594

Maar dit is toch een desktop processor? Lijkt me niet iets voor een Chromebook concurrent.
Zou dat niet zijn in de zin van "niet voor tablets"? 10w TDP lijkt me meer dan geschikt voor een laptop, zelfs een i5 ulv verbruikt meer.
Hoe, en de atom x5 is er dan niet meer? Of is dat dan eerder voor phablets enz?
Veel laptops worden anders nog steeds met dualcore geleverd.
Als je een paar centjes meer investeert in de SSD (128 GB min),
dan kan je met zo'n systeempje prima standaard Windows draaien,
en lekker, wanneer je wilt, onafhanelijk zijn van internet.
.
Chrome books heb ik ook nooit aantrekkelijk gevonden:
Relatief duur, beperkte functionaliteit en zonder internet ben je dood.
De Celeron quadcore nxxxx dingen zijn gewoon verkapte atoms. Bijzonder traag dus.
Dat komt omdat alle Microsoft meuk op de achtergrond gewoon moet blijven draaien; adware, spyware en andere diensten die nodig zijn voor Microsoft om in de gaten te houden wat je doet.

http://www.slate.com/arti...and_how_to_plug_them.html

Deze is prachtig:
Finally, we will access, disclose and preserve personal data, including your content (such as the content of your emails, other private communications or files in private folders), when we have a good faith belief that doing so is necessary.
Ook deze is mooi:
Don’t Let Microsoft Steal Your Bandwidth

By default, Microsoft turns your computer into a peer-to-peer node to help it distribute Windows 10 updates, in order to save Microsoft server bandwidth costs. “Microsoft calls it Windows Update Delivery Optimization,” or WUDO. WUDO really should have been turned off by default, because it may slow you down and may even cost you additional money if you have a metered connection. Instead, it is also one of the hardest settings to turn off, requiring clicking through four obscure screens.

[Reactie gewijzigd door Conzales op 23 april 2017 17:30]

Although it's called Windows 10 "Cloud", it's actually not any different than your normal editions of Windows 10. There's no real "cloud" element to this version of Windows 10, outside of the usual OneDrive sync support. It's possible that Microsoft will push OneDrive on you a little more often on a Windows 10 Cloud machine, but apart from that there's no real difference in cloud features between Windows 10 Cloud and Windows 10 Home or Pro.
http://www.windowscentral...everything-we-know-so-far
Het is dus niet echt een Cloud-OS, het enige verschil is dat je apps via de Store moet installeren en niet anders.
Maar het wordt wel vergeleken door MS met een Chromebook en die is toch wel cloudbased?
Als 't gericht is op studenten, dan verwacht ik niet dat die alle benodigde software in de MS store te vinden is
Dit is dan ook niet de gewone home of pro versie die je vandaag hebt.
Een quadcore en 4GB voor een OS dat gericht is op het draaien van applicaties in de cloud? Waar hebben ze al die power voor nodig dan? Een webpagina tonen heb je niet meer dan 1GB voor nodig en door het single-threaded karakter van javascript heb je ook geen nut voor meer dan 1 core...
Maar wie gebruikt er nu ook nog maar een webpagina tegelijk. Als je in meerdere tabs werkt (geen idee hoe ik Windows cloud moet voorstellen overigens) kunnen meerdere cores handig zijn en is meer geheugen zeer wenselijk.
Ik heb altijd meerdere tabs open maar het totale geheugen van m'n firefox komt nooit boven de 1GB uit. Windows Cloud wordt gepositioneerd als een ChromeOS tegenhanger, oftewel een browser die altijd fullscreen draait. Ik ga er dus vanuit dat je niet veel meer dan een browser zult gebruiken.
Windows Cloud wordt gepositioneerd als een ChromeOS tegenhanger, oftewel een browser die altijd fullscreen draait. Ik ga er dus vanuit dat je niet veel meer dan een browser zult gebruiken.
dat het zo gepositioneerd wordt betekent natuurlijk niet dat het exact hetzelfde gaat werken, sterker nog, je zou daarmee bepaalde sterke punten van Windows ongedaan maken. Nee ik verwacht vooral een Windows 10 versie waar bij bepaalde dingen zijn uitgeschakeld, zoals zelf x86 software installeren.
http://www.windowscentral...everything-we-know-so-far
It's not a 'lite' version of Windows

There's a common misconception that because Windows 10 Cloud is locked to the Windows Store, it's technically a "lite" version of Windows 10. That's not true, because it still has the ability to run full Win32 programs much like any other edition of Windows 10. As long as the software is available in the Windows Store, it'll run on Windows 10 Cloud.
Dat is toch precies wat ik zeg?
Jij verwacht het en doet een aanname. Ik post gewoon wat Tweakers in het bericht had kunnen zetten (komt uit het artikel van Windowscentral waar ze dit bericht van hebben).
Een quad-core helpt je batterij besparen. Over het algemeen zijn vier cores die niet op hun max lopen zuiniger dan 2 cores die op 100% draaien
Dan moet de werklast wel te verspreiden zijn over meerdere cores.
Dat gebeurd al heel wat jaartjes, vrijwel alle standaard desktop taken verspreiden netjes hun werklast over de beschikbare cores heen.
Op een gewone dag heb ik Chrome met meerdere tabbladen, Outlook, Excel en Word open en dan is wat meer geheugen welkom. :)

Het kan wel met minder als ik bijvoorbeeld Edge zou gebruiken (gebruikt een stuk minder geheugen dan Chrome) maar dat vind ik niet echt een hele prettige browser (ben dan ook erg gehecht aan Chrome). :P

Edit:
De laptop die ik voor mijn kantoortoepassingen gebruik betreft een Dell E6500 en al best oud maar dankzij de 4GB geheugen kan ik er nog een beste tijd mee voort. Die sleep ik dan ook nog steeds overal mee naartoe.

[Reactie gewijzigd door bazs2000 op 21 april 2017 19:22]

De applicaties draaien niet in de cloud, maar lokaal, dus zijn die extra cores welkom. Zie http://www.windowscentral...n-windows-store-apps-only
X86 emulatie zal een hoop power gebruiken bij het gebruik van ARM cpu's.
Er staat celeron or better, dit gaat dus niet over ARM CPU's. Blijkbaar is dit weer een andere variant van Windows. De vraag of die cloud varianten en de ARM variant niet gaan concurreren om dezelfde klanten die dan ook niet meer weten wat te kiezen komt nu wel bij mij op.
Voor webapplicaties heb je geen cpu-emulatie nodig. De browser draait altijd native.
Alle apps die nu op Windows Phone werken, werken nu op native ARM. Het zijn er helaas nog niet heel veel, maar Office en Edge wel, wat voor veel mensen al 90% van het gebruik zal zijn.
Ik denk dat je Cloud en webpagina's met java verward.
Google Chrome books. Is inderdaad dat wat je zegt webpagina's met java. Gehost door Google servers en dus als het goed is veel CPU power in de cloud.

Maar Windows Cloud computers kunenn native .Net programma's draaien. Ze zijn dus geschikt voor het uit de cloud halen (via bijv. de Windows store) van een applicatie en die .Net assemblie wordt dan gerunned op de laptop.

Het zal in ieder geval een betere performance geven. .Net is vele malen sneller dan Java(Scipt).
Waarom gooi jij Java en Javascript op 1 hoop? Is een beetje alsof je C++ en Python hetzelfde noemt. Is nogal een verschilletje namelijk en het is discutabel of .Net sneller is dan Java namelijk.
Misschien dat men Google Chrome gebruikt
Een interessante ontwikkeling dit.

Als deze machines te managen zijn middels gpo en de normale Microsoft spul dan gaan deze zeker veel interessanter zijn voor bedrijven.

Ik ben benieuwd wanneer deze machines uitkomen en wil er graag zo snel mogelijk mee spelen.
Herindere we ons deze ad / campagne van Microsoft nog 8)7
https://youtu.be/-y2mqoDjQXI
Dus deze Windows versie werkt niet op veel van die U processors die in laptops zitten? Ook niet op de Kaby Lake i7U?

Ik wil namelijk het liefst een MacBook kopen en virtueel nog wat Windows VM's er op draaien. Dat zou dan ook niet gaan? (Enigzins) Betaalbare MacBooks zijn allemaal dual-cores. En zelfs in de HP Spectre die ik ook bijzonder mooi vind krijg je bij een verder super-spec (qua geheugen en SSD en zo) maar een i7 U. Die kost 2000 euro. En dan kan ik niet de zoals het voor mij klinkt 'lichtste' Windows draaien? (Hij wordt verkocht met W10Pro)

Ik zie eigenlijk de W10 S editie wel zitten, ik wil namelijk zelf niet buiten een app-store om kunnen installeren met al die ransomware van tegenwoordig.
Ik wil veilig browsen en mailen, en heb maar een paar Apps nodig.
En dat verschil ga je merken op YouTube, office, vlc, printen? Dat is waar deze voor gebruikt gaan worden.

Het zijn slechts richtlijnen. Niemand houd je tegen een high end cloud computer te bouwen. Het nut blijft enkel ver te zoeken.

Emmc en SSD, verschillen zijn nauwelijks merkbaar in dagelijks gebruik. Je hebt in beide gevallen al geen slome hdd meer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee