Acer en HP introduceren Windows 10 S-versies van goedkope laptops

Acer en HP hebben convertible-laptops met Windows 10 S gepresenteerd. Beide merken brengen bestaande modellen opnieuw uit, maar dan voorzien van het op onderwijs gerichte OS en een lagere prijs.

In een persbericht maakt Acer de komst van de TravelMate Spin B1 met Windows 10 S bekend. Op de CES begin dit jaar kondigde de Taiwanese fabrikant de 11,6"-convertible met touchscreen al aan. De versie die met Microsofts nieuwe besturingssysteem voor educatie wordt geleverd heeft een Celeron-processor, 4GB ram en 64GB opslagruimte. De schermresolutie is 1920x1080 pixels en er wordt een stylus meegeleverd.

Volgens The Verge wordt het huidige model van de Spin B1 verkocht voor 399 dollar en is de Windows 10 S-versie met 299 dollar flink goedkoper. Het is echter niet duidelijk of de duurdere versie ook dezelfde specificaties heeft. Acer kondigde de laptop begin dit jaar aan met verschillende configuraties.

HP komt met een Windows 10 S-versie van zijn ProBook x360 Education Edition. HP introduceerde die valbestendige convertible in december vorig jaar. Het verstevigde model heeft een omklapbaar 11,6"-scherm met een resolutie van 1366x768 pixels. Net als in de Acer bestaat de hardware verder uit een Celeron-processor, 4GB ram en 64GB opslagruimte. Het model met de reguliere versie van Windows 10 werd in de VS uitgebracht voor 329 dollar, de nieuwe Windows 10 S-variant kost 299 dollar.

Of en wanneer de Windows 10 S-laptops van Acer en HP naar de Benelux komen is nog niet bekend. Ook merken als Asus, Dell, Toshiba, Samsung en Fujitsu komen volgens Microsoft met laptops met het nieuwe OS, maar hebben daarover zelf nog geen details bekendgemaakt.

Microsoft presenteerde dinsdagmiddag zijn nieuwe besturingssysteem dat de concurrentie aan moet gaan met Chrome OS. Zelf presenteerde Microsoft de Surface Laptop met snellere hardware. Dat model komt in juni beschikbaar voor een prijs vanaf 1149 euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-05-2017 • 19:48

56 Linkedin

Reacties (56)

56
48
26
2
0
17
Wijzig sortering
oh no! return of the netbook...
Je kletst uit je nek. Windows S is hetzelfde als Windows normaal gesproken al is. Het enige verschil is dat je de apps nu via de Windows Store moet downloaden en installeren. Ook jouw favoriete applicaties kunnen daar in ondergebracht worden, tenminste, zolang de ontwikkelaar ervan de moeite neemt om zijn applicaties in te pakken en aan te bieden.
Jullie hebben beide gelijk. Windows S = Windows en vice versa. Maar(!) in RS2 (noodzakelijk voor S) zijn aantal beheer policies aangebracht voor Edu Cloud prestaties, specifiek gericht op Windows S om de concurrentie met ChromeOS aan te kunnen gaan op aantal belangrijke benchmarks (niet zo zeer keiharde prestatie-bench):

https://cdn-mspoweruser.n...uploads/2017/04/cloud.jpg
Ik geloof wel dat daar een markt voor is. Veel mensen hebben niet veel meer nodig
De markt is de school vooral PO en VO. Office365 is booming in die markten. Veelal doordat Microsoft gratis licenties beschikbaar stelt.
"Oh no"???? Het heeft de Chrome books er niet van weerhouden erg succesvol te zijn... en met Windows 10S is het OS tenminste ook zodanig aangepast dat de minder zware hardware goed tot zijn recht komt.
Dat is wel een ander designstatement dan Microsoft heeft gepresenteerd... (Natuurlijk ook andere prijsklasse) ben benieuwd welke van de twee beter gaat lopen! (En hiermee bedoel ik goedkope versie voor de massa of premium)

[Reactie gewijzigd door josttie op 2 mei 2017 19:56]

Een ander design statement is nogal zacht uitgedrukt. Ik vind ze ongeïnspireerd. Netbooks all over again. Dikke laptops met mega bezels. Jammer, het hadden mooie laptops kunnen zijn, ook voor deze prijsklasse. Ik hoop dat de andere merken met iets mooiers komen.

/edit ik vraag me trouwens ook af hoe scholieren het verschil moeten weten tussen deze laptops en normale laptops. Zullen de dan van scholen te horen krijgen je moet een Windows 10 S laptop hebben? Het verschil in naam is bin Chromebooks misschien wat duidelijker. Misschien had Microsoft toch de term Cloudbook eraan moeten geven, net als de termen ultrabook bv

[Reactie gewijzigd door gabba25 op 2 mei 2017 20:35]

In deze prijsklasse hebben we sinds kort ook een laptop van Chuwi, met een veel hogere prijs/kwaliteit verhouding:

Blog van Danny.G: De beste <300€ laptop die je kan vinden - Chuwi Lapbook 14....
Nou Microsoft kennende zullen ze totaal geen eisen stellen waardoor je straks een laptop krijgt met 8GB RAM, snelle CPU maar dan met Windows 32 bit en USB 3.0

Terwijl ze nu alles kunnen gelijktrekken en eisen dat laptops allemaal uitgerust worden met USB-c en Windows 64 Bit.

Microsoft heeft dus nog steeds hun lesje niet geleerd.
Op zich kunnen beiden goed verkopen, omdat een gebruiker die een premium device met Windows 10 S heeft gekocht, op ieder moment kan overwegen om over te schakelen naar Windows 10 Pro. Dus de aankoop kan bepaald worden onafhankelijk van de software. Natuurlijk vermoed ik dat Microsoft nu zal proberen om Windows 10 S wat te pushen, omdat het ontwikkelaars zo verplicht om meer moeite te steken in het ontwikkelen van apps voor de Windows Store.
HP verkoopt met de stream serie al jaren budget laptops met matige hardware specs. (minder dan die van de Windos 10s laptops) met een normale Windows versie. Zie de toegevoegde waarde van 10s eerlijk gezegd niet.
Wat ik er van begrepen heb is dat het voornamelijk gezien moet worden als Microsoft's alternatief voor ChromeOS. Chrome OS heeft in de VS een behoorlijk marktaandeel weten te verwerven op de educatieve markt en Windows S moet op die markt de concurrentie aan gaan. Aangezien het alleen Windows store apps kan draaien is het eigenlijk in alle andere gevallen geen aanrader, tenzij je er in slaagt om er zelf Windows 10 (Pro) op te zetten, maar het zou me niet verbazen als Microsoft de nodige aanpassingen heeft gemaakt om dat te verhinderen.

[Reactie gewijzigd door Tribits op 2 mei 2017 21:39]

Volgens mij heeft ms het zelf over upgraden naar pro als S niet voldoet dus upgraden zal wel kunnen.
Anoniem: 120539
@maratropa3 mei 2017 08:25
De genoemde (mogelijke) beperking zal dan ook niet technisch van aard zijn, maar te maken hebben met de beschikbare licentie.
M.a.w.: het kan wel, maar het mag niet als je niet over de juiste licentie beschikt.

Voor scholen geldt het veelal andersom: Als onderwijs-instelling mag je S gebruiken als je toch al een licentie-overeenkomst met Microsoft hebt voor je endpoints. Volstaat S niet, gebruik je alsnog de 'normale' Windows versie, waar je dus al voor betaald hebt.
Upgraden naar Windows 10 Pro via Microsoft kan inderdaad, maar dan ben je 49 dollar kwijt in plaats van de 12 euro die tegenwoordig voor Windows 10 Pro wordt betaald in de keystores. Enfin, nog altijd beter dan de absurde bedragen die ze er vroeger voor in rekening brachten.
12 euro uit de pw is natuurlijk een dubieuze licentie.

als school heb je vaak een abbo voor w10 education, bijv een key die je 5000x kan activeren.
De huidige HP stream serie is al concurrentie voor chromebooks.
Ik heb begrepen dat Windows S sneller op zou starten, sneller van gebruiker kan wisselen en met een speciale school app wordt geleverd. Daarnaast zijn deze systemen ook goedkoper, hoewel Ik denk dat het voornamelijk marketing is.
Sneller dan gewoon windows bedoel je. Want sneller dan chrome os wordt lasig.
Ja maar het is nu juist die windows Store die de achilleshiel van Win10s zal zijn. Chrome is succesvol omdat het android apps kan draaien en dus de hele google store tot z'n beschikking heeft. De app winkel van Microsoft valt vooral op door het gebrek aan relevante apps.
Je kan dan in principe ook gewoon een Windows 10-S versie kopen die 100 euro goedkoper is en vervolgens een Windows 10 Home licentie kopen voor grofweg 20 euro en 80 euro besparen op dezelfde laptop.
Op de eerstgenoemde Acer laptop althans.

[Reactie gewijzigd door Tryfusion op 2 mei 2017 20:01]

Dat kan maar is een grijs gebied. Dat zijn eigenlijk niet de licenties voor consumenten. Maar het werkt inderdaad wel :)

Ik had al gedacht dat HP die laptop ook met 10S zou uitbrengen. Zijn prima dingen voor het geld en ook stevig.
Wel een groot verschil met de Surface maar dat is ook niet gek. Dit is een goedkoop en de andere meer een showcase.
Anoniem: 325463
@Tryfusion3 mei 2017 00:07
Inb4 secure boot locked is en er speciale private keys instaan voor W10S. Dan kan je niks anders booten dan de S editie en het zou me niet verbazen als Microsoft dit doet
Waar op baseer jij dat de licentie dan van oem naar retail gaat?
Hiervoor had je toch Windows 8 met Bing laptops, is dit hier dan een soort opvolger van?
Windows 8 met Bing was dan niet specifiek gericht op studenten/education maar het waren wel budget laptops met matige specificaties en een goedkope Windows licentie.
Je had ook Windows 7 Starter die dan maar 3 applicaties tegelijk mocht draaien van Microsoft.
Anoniem: 120539
@johnkeates3 mei 2017 08:38
En daarvóór weer was er Windows XP Starter Edition, vooral beperkt in toegestane hardware. (En prijs natuurlijk).
Komen deze laptops ook voor gewone consumenten in de winkel? Zoja wordt het een hele opgave voor de gemiddelde consument om het onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende versies van Windows, geloof ik. Over die "S" kijk je snel over.
Heeft Chrome nou zo'n grote uptake dat Microsoft zich genoodzaakt voelt om dit te doen of is dit gewoon meer om Google een hak te zetten?

Dit lijkt mij een beetje de kreupele Windows Light die we een tijdje terug zagen (Windows N of zo?).

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 2 mei 2017 22:09]

Windows N was geen kreupele Windows noch Light.
De N was in verband met Europese verordening waarbij Microsoft minder software met OS mocht bundelen. Dat begon met browser en later Mediaplayer.
In Amerika verliezen ze inderdaad veel school/studenten markt aan Chromebooks. Die zijn daar door de prijs behoorlijk populair. Daarnaast nog altijd de Macbook/Air/pro maar dat zijn vooral de studenten die iets meer geld hebben. Voor de anderen zijn chromebooks zeer interessant omdat ze goedkoop zijn, snel en mocht je het kwijtraken pak je een andere, log je in en heb je al je bestanden nog. Ook zijn ze vaak degelijk gebouwd.

Microsoft zag zich dus inderdaad genoodzaakt om hier in te springen en gelijk hebben ze. Ze zijn de afgelopen jaren bezig geweest om hun platformen te optimaliseren. En andere op te starten. Neem Azure, Office365 waarbij je lokaal Words etc kunt draaien maar ook via de browser en dat werkt goed. Hun Server software is ook alweer iets verder ontwikkeld en ik zie ze nog wel meer naar de cloud gaan daarmee. Dat ze nog meer integreren met Office365 accounts etc.

Google heeft met G-suite ook een behoorlijk mooi stuk software voor scholen en bedrijven. Makkelijk te beheren, sterk en ook een eigen store kunnen maken zodat je kan beslissen welke programma's ze tot hun beschikking hebben. Ook samenwerken in groepen is behoorlijk makkelijk met chat/videocall etc.
Dat kan Microsoft ook dus er staan begin volgend schooljaar twee sterke omgevingen naast elkaar. Daarbij is Office nog altijd wel het toonaangevende software pakket. Andere zijn ook goed maar nog niet op het niveau van Office.

Ik weet niet hoe het precies in Nederland zit maar hier in België wordt https://www.smartschool.be ook veel gebruikt en dat is software die een online leerplatform aanbieden. Samenwerken, prestaties bijhouden etc gaat allemaal heel simpel. Ouders hebben ook een account waarmee ze kunnen inzien in de agenda's etc.

Als we nu ook eens voor een deel kunnen afstappen van die zware boekentassen is dat een voordeel voor de kinderen van nu. Ik weet nog dat ik tassen had van 13kilo +nog een sporttas mee. Niet goed voor de rug want toen was het in je gastpack zo laag mogelijk te hebben hangen 8)7
Dacht dat ze goedkoper waren.
Microsoft en co introduceren Windows 10 S laptops, ik zie goedkopere laptops waar ik mijn eigen W10 of linux op kan zetten ;)
Anoniem: 372672
3 mei 2017 13:09
Rommel..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee