Microsoft voegt Power Throttling toe aan testversie Windows 10

Microsoft heeft functionaliteit aan zijn laatste Insider-versie van Windows 10 toegevoegd die de cpu in zijn zuinigste stand zet voor het draaien van achtergrondprocessen. De functie werkt voorlopig alleen in combinatie met processors vanaf Intels Skylake-generatie.

De functie is bedoeld om te voorkomen dat apps die op de achtergrond draaien nog langer een grote impact op de accuduur kunnen hebben. Power Throttling detecteert volgens Microsoft automatisch welke apps belangrijk zijn voor de gebruiker. Dit wordt onder andere afgeleid van de interactie.

Met een Power Slider kan de gebruiker aangeven hoe agressief de throttlingmodus te werk moet gaan: standaard staat deze op recommended, maar met Battery Saver laat de functie de cpu nog zuiniger werken, terwijl bij 'Best Performance' geen throttling toegepast wordt. Ook kunnen afzonderlijke apps uitgesloten worden van de functie.

Volgens Microsoft werkt Power Throttling in combinatie met de Speed Shift-techniek die Intel met de Skylake-generatie introduceerde, maar het softwarebedrijf werkt eraan om ook ondersteuning voor andere processors toe te voegen. Het lijkt ook onwaarschijnlijk dat de functie compleet afhankelijk is van Speed Shift: die functie is bedoeld om korte werklasten zo snel mogelijk af te laten ronden door de cpu, met verbeteringen op gebied van verbruik als bijkomstigheid.

De brede beschikbaarheid volgt waarschijnlijk bij de komst van de Redstone 3-update van Windows 10 later dit jaar.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-04-2017 • 21:43

57 Linkedin

Reacties (57)

57
57
36
1
1
16
Wijzig sortering
Wel prkatisch om op te merken. Power throttling is nu al aktief, maar lastig in te stellen.
De slider doet nog niets en is puur een GUI aanpassing voor feedback.
Please note – the slider does not actually set new power or performance configurations
It’s just the UI right now. We’ll be working with OEMs to determine the best settings for their customers, so that they can ship those on new Windows 10 PCs. In this Insider build, we’re just looking to get your feedback on this UI!

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 18 april 2017 22:52]

Volgens mij doet de nieuwste build waar deze blog over gaat juist wel iets met de slider, throttling en de slider waren (soms) al aanwezig in oudere builds, maar juist nu doet ie eindelijk iets.
Alsof een eindgebruiker dit snapt, laat staan zich hier mee gaat bezighouden. Waarom maken ze niet gewoon een eenvoudig overzicht van de apps die je batterij keegslurpen? Gebruikers gaan dan vanzelf wel klagen bij de ontwikkelaar en dan wordt de app misschien wat verbeterd.
Eens met je punt en ik wil het ook wat breder trekken. De "guidance" bij Windows is om te janken. Zo is de Creators update inmiddels bij me geinstalleerd. Bij het opnieuw opstarten kreeg ik de Edge browser geopend op de standaard Microsoft nieuws site, met daarin een header met "learn more". En dat was het dan.

Dit is een grote update, met veel verbeteringen en features. Er is zo goed als geen begeleiding in wat er nieuw is. Ik volg tech op de voet, en zou het makkelijk kunnen vinden, maar een casual gebruiker zal nooit weten dat er nu zoiets is als een Paint3D of een game mode voor extra performance.
Ik kreeg wel gewoon een tab in Edge waar prima werd uitgelegd wat er nieuw was op beide installaties die ik heb gedaan.
en voor die doorsnee gebruiker is dat prima. Denk je echt dat die geven om de duizend-en-één uiteindelijk toch weer incrementele verbeteringen die MS nu weer heeft doorgevoerd? Nah, die zitten daar echt niet op te wachten. Des te soepeler en minder in het oog springend dat proces verloopt, des te beter.
Ik kreeg wel gewoon een introductiepagina hoor. De 'guidance' van Creators Update was prima. Niet te veel, niet te weinig, en als je er geen zin in had was één keer op een kruisje drukken voldoende, was je wel geboeid dan kon je doorklikken dat het een lieve lust was.
En bij mij deed bepaalde software gewoon niet. Geen foutmelding, startte gewoon niet op. Via via vind je dan hoe je de installatie ongedaan kunt maken, maar dat is dus ook niet duidelijk. Terwij ik las dat je "gewoon" terug kunt.
Het hielp wel, zonder de creators update draait de software (vmware 4) weer
VMWare breekt bij mij regelmatig, zowat bij iedere Windows 10 update.
Die slider is toch niet anders dan de functie die nu al lang in Windows zit maar niemand weet te vinden? Ipv een dropdown box waar ze maar twee keuzes laten zien wordt het nu een slider waar alle keuzes in komen te staan. Wordt alleen maar eenvoudiger voor de gebruiker.

Juist een overzicht van slurpende processen heeft een gebruiker niets aan. Zoals bij Android, waar dan bovenin komt te staan 'scherm'. Tja.. hoe ga ik dat oplossen?
Volledig mee eens. Je hoeft het niet eens uit te leggen. De gebruiker die zich drukt maakt over de batterijduur, komt hem vanzelf wel tegen. Gebruik van een slider snapt iedereen.

Degenen die zich niet druk maken over hun batterijduur, zoals ik bv, zullen hem nooit zien of gebruiken en zijn er niet minder om aangezien de default redelijk is.

Zelfde geldt voor paint3d en eenieder welke andere nieuwe functionaliteit.

[Reactie gewijzigd door brammieman op 19 april 2017 05:24]

Tja, persoonlijk vind ik dat wel zinnige informatie, daar ik dan weet dat het voornamelijk mijn actief gebruik is dat stroom vreet. Als een app dan nog meer stroom verbruikt dan het scherm, dan weet je dat het een ap is die zo snel mogelijk moet worden verwijderd. Ik houd wel van zo veel mogelijk informatie waarop ik kan ageren.

Wat ik bij windows vaak het vervelendste vind, is dat ik vaak niet weet waar ik iets kan vinden. Beheer is wat mij betreft een grote chaos.
Je denkt dat één slidertje teveel is voor gebruikers? Denk dat dat wel mee valt. Zeker als de default goed is.

Overigens is er al een overzicht van batterij-gebruik per app.
Hoe vaak denk jij dat een willekeurige gebruiker Task Manager opent? Of uberhaupt weet waar Task Manager voor dient? (op het sporadische afsluiten van vastgelopen programmas/processen na)

Sowieso, met namen als Application Frame Host, COM Surrogate, Host Process for Setting Synchronisation, Runtime Broker, Usermode Front Driver Host en Windows Shell Experience Host (om maar wat voorbeelden te noemen), denk je dat een willekeurige gemiddelde computergebruiker ook maar enigszins wijs kan halen uit zo'n lijst met achtergrondprocessen waarvan ze gegarandeerd van driekwart niet weten wat het doet?

Het is natuurlijk een prachtige optie voor power users en eigenlijk schandalig dat het niet al eerder kon maar denk niet dat gemiddelde gebruikers hiermee gaan lopen kloten hoor.. je mag al blij zijn als ze uberhaupt ooit de powersaving opties openen in control panel. Vriend van mij had een laptop die niet eens in slaapstand ging als hij de klep dicht deed, denk je dat hij uit zichzelf op het idee kwam om uit te zoeken hoe dat moest? Nee hoor, gewoon klep dichtdoen terwijl scherm aan blijft staan en z'n laptop op volle toeren doordraait...

Ik hoop dan ook dat Microsoft deze 'geavanceerde' power-saving opties/settings voor (achtergrond) processen goed weet te koppelen aan de power-saving instellingen in control panel. Mensen één enkele slider voorschotelen van super-powersaving naar super-performance (in 3 tot 5 stappen) is nog wel prima; zou natuurlijk helemaal top zijn als dat een slider was die je net als je volume slider vanuit je taskbar met een icoontje kon benaderen.. maar falend om het op zo'n manier intelligent en (semi-)automatisch te laten verlopen vrees ik dat dit niet zo'n veelgebruikte optie gaat zijn.

addendum: Eigenlijk vind ik het sowieso niet heel raar om een power-settings icoontje te verwachten op je desktop vandaag de dag. We leven in een tijd waar alles zuiniger moet omdat iedereen allemaal mobiele apparaten gebruikt... Kom op microsoft, sla je slag!


Nvm. :P

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 19 april 2017 00:07]

Leuk rant verhaal maar het gaat helemaal niet om de Task manager.

Het gaat om de slider die je ziet als je op de batterij in de taskbar klikt:
https://winblogs.azureedg...17/04/2-58f65002d7344.png
Ah, ja na het verhaal nog eens gelezen te hebben zie ik dat je gelijk hebt ja.
Ik was in de war omdat de afbeelding bij het artikel een screenshot van Task Manager betrof. ;)
Moet zeggen dat tekst makkelijker te lezen is zonder een steeep erdoorheen :X .

Ondanks dat je je de plek niet goed had heb je wel een punt over de slurpende processen met namen waar de meeste IT professionals nog moeite mee hebben (bij wijze van).
zo simplistisch zijn applicaties nu eenmaal niet gebouwd en een OS als windows al helemaal niet. Zelfs een veel nieuwer OS als android krijgt dat niet deftig klaargespeeld. Functionaliteit heeft altijd al een veel grotere drijfveer geweest dan gebruikersgemak, de enige fabrikant die daar wel op hamert is Apple, maar die hebben een exclusieve ipv inclusieve doelgroep
Nee?

- als een proces audio/visuele output geeft naar de gebruiker -> hoge prioriteit
- als een proces dat niet geeft -> lage prioriteit.

Een service die periodiek voor updates checkt kan echt wel een paar (honderd) milliseconden wachten alvorens CPU tijd gealloceerd te krijgen, de browsertab die ik open heb of de muziek die ik beluister daarentegen zou wel fijn zijn als daar geen haperingen in zitten. Hetzelfde met internet verkeer, zou fijn zijn als de online game die ik speel prioriteit krijgt en niet gehinderd word door de torrent(s) die ik aan het downloaden ben in de achtergrond..

Volgens mij is het allemaal best simpel hoor. :+
wat denk je dat windows allemaal voor jou doet? gewoon alles sequentieel achter elkaar door de pipeline van je CPU rammen? Daar zijn ironisch genoeg ook processen voor om dat te regelen, exact het soort processen dat je dus niet zou willen zien :+
En toch werkt het niet goed want ik blijf toch haperende software houden ook al komt mijn CPU verbruik niet boven de 60% gemiddeld over mijn 6 cores uit. :+
multithreading kan je load van 1 thread ook niet verdelen over meerdere cores op een desktop, dus het kan goed zijn dat je singlecore performance gemaximaliseerd is terwijl er 5 anderen uit hun neus staan te vreten. Slechts extreem weinig zeer gespecialiseerde software kan daar effectief mee overweg en dan spreken we over datacenters en supercomputers, niet over 300€ huis, tuin en keuken aldi-pc's
Veronderstel jij nou dat mijn 6-core/12-thread @ 4.5Ghz Xeon met 48GB Ram computer een aldi-pc is? :o

How rude :9
waarschijnlijk zal je hem wel als dusdanig gebruiken, anders had je er hier niet zo over geklaagd :P
Ik ben er vrij zeker van dat eindgebruikers Regedit ook niet snappen (als in "écht niet snappen"), moeten ze dat er daarom ook maar niet in laten?
haha sure wat heb je daaraan dat je weet wat het verbruikt als je er toch niks aan kan doen?
windows 10 heeft een app die batterijgebruik per app laat zien
Gebruikt die app veel van de accu :p ?
de app draait niet op de achtergrond dus nee
Hoe ziet die app dan of een applicatie veel batterijgebruik verbruikt als hij op de achtergrond niet meekijkt naar wat de apps doen?

Of is het een moment opname. (Wat dan weer helemaal niks zegt over de daadwerkelijke verbruik)

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 19 april 2017 19:31]

ja ok je hebt gelijk
er moet iets op de achtergrond draaien om het te bepalen
Zoals ze dat doen op MacOS bedoel je?
Ik geloof niet dat dit veel uitgemaakt heeft om het verbruik per applicatie te verminderen en het zit er toch echt al een paar jaar in.

Gebruikers letten er niet op en gaan echt niet uitzoeken waardoor het komt. Zij gaan alleen klagen als hun batterij te snel leeg gaat en dat ligt dan per definitie aan de fabrikant van het apparaat of het OS. Ik denk dat deze techniek, waar een eindgebruiker inderdaad weinig aan gaan veranderen qua instellingen wel degelijk gaat helpen bij het verbeteren van de gebruikerservaring. Dus zeker aanmoedigen dit soort toevoegingen.
Gebruikers gaan dan vanzelf wel klagen bij de ontwikkelaar en dan wordt de app misschien wat verbeterd.
Hoe dan?

Als de applicatie in de Windows app store staat, is het hoogstens een review van 0 sterren met als toelichting " APP MAAKT PC TRAAG EN SLURPT BATTERIJ LEEG!!!!111HONDERDENELF!!!!"
Woehoe daar heb je als ontwikkelaar van de applicatie veel aan.

De ontwikkelaar mailen (als er al iets van een website met contactformulier of email is) of laat staan een bugreport plaatsen op een bugtracker is voor Jan met de Pet een brug te ver. Hij wil gewoon een werkende machine die op de accu lang mee gaat.
Die zit al in windows 10 toch? Ik kreeg gisteren een melding met een lijst van apps die op de achtergrond de meeste stroom vergen, inclusief percentages. Het is wel een vrij beperkt overzicht
Precies zoals nu al in Windows te vinden is bedoel je?
Is de standaard setting niet afhankelijk van het soort device waarop Windows is geinstalleerd?
Op een desktop is misschien best performance logischer en op een mobiele telefoon misschien eerder de battery saver optie.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 18 april 2017 21:47]

In de blog wordt notitie gemaakt dat ze met OEM's aan het kijken zijn wat de beste opties zijn voor welk device. Dus de instellingen zullen zich idd wel aanpassen of je een tablet, laptop of telefoon hebt waar het OS op draait. Waarschijnlijk zullen ze nog verder door optimaliseren door ook nog naar hardware te kijken. Kan me bijvoorbeeld voorstellen dat ze op mijn laptop bij best performance volledig op de Nvidia GPU gaan draaien, maar in battery saver volledig op de Intel GPU (dual GPU in de laptop)
Owjee, dat komt op mij over als : OEM's kunnen hun meegeleverde zooi gaan uitsluiten van power throttling...
dat willen ze helemaal niet want het geeft een betere accuduur == betere reviews
Op een desktop wil je toch ook niet dat achtergrondprocessen die je niet gebruikt onnodig energie vreten?

=edit=
blijkbaar niet, in de bron staat:
Our general recommendation is to always run performance benchmarks while plugged in, as power throttling does not apply in that case.

[Reactie gewijzigd door Ramon op 18 april 2017 22:10]

Dus dit is zoals App Nap van Apple die het in 2013 heeft geïntroduceerd met Mavericks.
Idee lijkt in de zelfde richting te gaan als in, ze proberen beide achtergrond processen te managen in hun power consumptie. Apple gooit het over de verplichte nap boeg, waar processen verboden wordt events te firen gedurende een x periode. Windows lijkt meer de max resources terug te schroeven die een proces mag aanspreken. Dus niet echt slapen maar meer verplicht sluimeren.
Throttling bestaat toch al een eeuwigheid? Het enige nieuwe wat ik zie is dat je het applicatie afhankelijk kan maken.
throttling wel, maar niet naar de allerlaagste energiestand. Vaak als er op de achtergrond iets gebeurt gaat de processorfrequentie ook omhoog. Neem aan dat het hierbij te bepalen is in welke gevallen de processor gewoon helemaal omlaag blijft. Voor tablets en laptops ideaal. Vooral als je whatsapp ofzo op de achtergrond open hebt staan. of bepaalde backuptaken.
En hoe is het dan met de 'modernste' desktop processor van tegenwoordig (Een AMD Ryzen) ?
Is dat niet min of meer hetzelfde als wat de Power Saver power plan doet?
We hadden al het nodige om te spelen met CPU en processen:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\PriorityControl
Win32PrioritySeparation = 0x18

CPU Core Parking (in te stellen met powercfg.exe)
HKLM\SYSTEM\currentcontrolset\power
CoreParkingDisabled = 0x0

CPU Priority per executable
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options\<naam van exe file>\PerfOptions
CpuPriorityClass = 0x2

CPU quota
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Quota System
EnableCpuQuota 0x1
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Quota System\<UID>
CpuRateLimit 0x64 (of 32 voor 50%)

Ik juich deze nieuwe wel toe. In Linux is er ook veel mogelijk met governors en cgroups.

[Reactie gewijzigd door tweakradje op 18 april 2017 23:10]

Hmm niet echt toegevoegde waarden .
Kan nu toch ook de processor locken op bijvoorbeeld max 20% gebruik in energiebeheer :?
Waar vervolgens iedere app last van heeft. Als ik deze feature goed begrijp worden background-applicaties gelimiteerd maar de voorgrond-applicatie niet. Je merkt er dus als het goed is weinig tot niets van.
Ik heb hier gemixte gedachtes over.
Vaak draai ik een applicatie die ik op de achtergrond draai, maar die toch bezig is met belangrijk werk. Die wil ik dus niet minder cpu zien gebruiken. Ik wacht op dat resultaat een ga voorlopig ergens anders mee verder en dan wil ik niet langer hoeven wachten.

Aan de andere kant, heb ik ook applicaties op mijn systeem die dat gerust wel mogen (of die ik liever kwijt ben, maar dat niet mag).
Zo heeft vandaag een proces genaamd xagt.exe continue 75% cpu verbruikt en ik kon die prioriteit niet aanpassen. Het hindert mij bij mijn werkzaamheden en is enkel nodig om corporate gerust te stellen. Die wil ik bv wel rustiger laten draaien.
In plaats van je zorgen te maken, kan je ook het artikel lezen: Misschien kan je ook IT een mailtje sturen dat een hele dag lang je computer vrijwel gelocked was door de beveiliging software.

"Ook kunnen afzonderlijke apps uitgesloten worden van de functie."
als je de app belangrijk vind dan zet je de throttlingmodus op performance en andersom ook
Precies! En dat werkt prima. Volgens mij doet Apple dat ook al ik weet niet hoe lang onder hun OSX.
dat locken geld dan toch voor het hele systeem?
hiermee kun je elk afzonderlijke app afstellen
Leuke toevoeging dat dit nu beter per App niveau geregeld kan worden maar Ik wacht met smart op The Return of The Placeholders.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 18 april 2017 23:18]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee