Google updatet lijst met Chromebooks die Android-apps kunnen draaien

Google heeft een al eerder gepubliceerde lijst met Chromebooks van een update voorzien. De lijst toont welke Chromebooks in de toekomst voorzien worden van ondersteuning voor Android-apps en geeft nu weer in welk stadium de ontwikkeling zich bevindt.

Aan de hand van de gepubliceerde informatie is te zien dat voor het overgrote deel van de Chromebooks geldt dat ondersteuning gepland staat, maar dat nog niet duidelijk is wanneer dit wordt gerealiseerd. Google had de ondersteuning voor de Asus Chromebook Flip C100PA, de Acer Chromebook R11 en de 2015-versie van de Google Chromebook Pixel al in januari bekendgemaakt.

Daar zijn nu een aantal apparaten bijgekomen, waarvoor ondersteuning zich in de stable channel bevindt, waaronder de Samsung Chromebook Plus. Andere bevinden zich in de beta channel, zoals de Chromebook R13 van Acer en de Chromebook Flip C302 van Asus. Google had eerder al te kennen gegeven dat alle Chromebooks die in 2017 en daarna uitkomen ondersteuning voor Android-apps krijgen.

Wanneer de ondersteuning op de andere modellen precies beschikbaar komt, is vooralsnog niet bekend. Google had dit aanvankelijk beloofd voor het einde van 2016, maar die datum is niet gehaald. Google maakte in mei 2016 bekend dat Chrome OS Android-apps via de Play Store zou krijgen.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

26-04-2017 • 16:22

20

Reacties (20)

20
20
13
0
0
5
Wijzig sortering
Worden de apps native ondersteund, of wordt het geëmuleerd? Oftewel lopen de apps (voornamelijk zware als games) een beetje soepel?
Native, ART compileert bij installatie de code in de APK naar code waar de CPU mee overweg kan, die ART compiler kan de APK gewoon voor ARM of Intel compileren.
Native, ART compileert bij installatie de code in de APK naar code waar de CPU mee overweg kan, die ART compiler kan de APK gewoon voor ARM of Intel compileren.
Dat ligt eraan of de applicatie in Java is geschreven (of een andere taal die omgezet kan worden in ART bytecode) of in een lagere taal, bijvoorbeeld via de Android NDK. In dat laatste geval kan het zijn dat de applicatie alleen code bevat voor een specifieke instructieset. Als die niet overeenkomt met die van het apparaat dan werkt het niet tenzij men gaat emuleren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 06:49]

Vooral game engines worden met de NDK geschreven, waarbij veel games dus niet op x86 werken(omdat ARM een veel groter marketshare heeft).
Anoniem: 705736 @amas26 april 2017 16:35
Als het een arm soc is denk ik native.
Native, want er draait nu Android naast ChromeOS in deze Chromebook.s
Chrome OS maakt gebruik van "containerization", zeg maar een virtuele machine waarbij, i.t.t. een normale VM, apps nog wel toegang hebben tot het gastheersysteem en waarbij onderdelen van het Android-systeem als er meerdere apps draaien niet dubbel in het geheugen worden geladen.

De meeste apps in de Play Store zijn zowel in x86 als in ARM-formaat beschikbaar, wat in het geval van x86 betekent dat er geen overhead is voor het vertalen van processorinstructies. Maar ook oudere apps waarvoor alleen ARM-binaries beschikbaar zijn zouden geen problemen moeten opleveren, omdat zo'n laptop nu eenmaal een stuk sneller is dan een doorsnee telefoon.

Verder ondersteunt het systeem niet alleen in Java geschreven apps, maar ook apps in andere talen zoals C++ (wat voor veel games gebruikt wordt).

Meer details zijn te vinden in dit artikel.

Al met al zou je praktisch alle apps in de Play Store moeten kunnen draaien. Insclusief games.

[Reactie gewijzigd door xrf op 23 juli 2024 06:49]

Mijn Toshiba c30 die het overigens nog super goed doet krijgt het nog steeds niet :( beetje zonde
Geduld. Als ik zie wat voor oude gebakjes ze nog ondersteunen dan heb ik goede hoop.
Moet zeggen dat het op mijn Samsung Chromebook Plus goed werkt. Nog geen echt grote issues gehad met Android Apps. Erg goede en handige toevoeging. Zelfs grote apps als Kodi draaien leuk.
Fijn om te zien dat de lijst met Chromebooks / Chromebits / Chromeboxes steeds langer wordt en niet alleen bestaat uit modellen van 2017 en 2016, maar ook uit modellen van 2015 en 2014 en misschien zelfs nog wel ouder.
Wat een hoop flauwe kul. De meeste chromebooks staan op de 'planning' en zullen realistisch gezien nooit opgeleverd worden. Zoals bij de meeste constructeurs die een Google OS ondersteunen is support een dode letter.
Dit is support die direct van Google komt, en die staat prima bekend. Dat ze een planning geven is mooi meegenomen!
Wat een hoop flauwe kul. De meeste chromebooks staan op de 'planning' en zullen realistisch gezien nooit opgeleverd worden.
Euh... Bron?
Zoals bij de meeste constructeurs die een Google OS ondersteunen is support een dode letter.
Waarschijnlijk verwar je Chrome OS met Android. Het verschil tussen Chrome OS en Android is dat Google volledig verantwoordelijk is voor de uitrol en updates van Chrome OS, daar waar er bij Android er nog altijd een schakel tussen zit, namelijk de fabrikant.
Ik heb reeds 1 jaar een Acer Chromebook die in de lijst staat. Het toestel stond reeds op die lijst toen ik het kocht. Het was de voornaamste redenen bij mijn keuze.

Vanaf dag 1 is voorgehouden dat Android App support eraan kwam. Eerst kwam er uitstel met 3 maand, dan nog eens 3 maand, en nu na een jaar staat er enkel nog 'Planed', zelfs niet Dev-Channel! wat wil zeggen dat het nog niet voor morgen is. (zie lijst die je kan inkijken via de link in het artikel)

Voor mij maakt het niet uit of het Google is, of de producent van het toestel, het resultaat is eenzelfde teleurstelling.

PS: Ik weet heel goed verschil te maken tussen ChromeOS en Android, van verwarring is er geen spake. Updates komen er genoeg, minimaal 1 elke maand, enkel de beloofde functionaliteiten komen er niet.
Ik heb reeds 1 jaar een Acer Chromebook die in de lijst staat. Het toestel stond reeds op die lijst toen ik het kocht. Het was de voornaamste redenen bij mijn keuze.
De aankondiging voor de komst van de Google Play Store naar Chrome OS is nog geen jaar terug gedaan. Google heeft daarbij vanaf dag één een realistisch tijdspad geschetst, primair van toepassing voor de eerste drie apparaten die Google zou gaan ondersteunen: de Asus 10" Flip, de Google Pixel 2015 en de Acer Chromebook R11.

De introductie van Google Play Store op deze devices zou beginnen met een dev-release in juni 2016, een bèta in augustus 2016 en uiteindelijk een rc in september 2016. Dat laatste is inderdaad uitgelopen naar november 2016 (geen 3 maand zoals je het noemt, maar 2 maand), maar als je een Acer Chromebook R11 hebt gekocht dan moet je de functionaliteit dus hebben intussen. Nou kan het zijn dat je een ander device hebt gekocht als de Acer Chromebook R11. Dáár is echter geen timeframe op afgegeven door Google en waarop je dan ook baseert dat je de beloofde functionaliteit al had moeten hebben is me niet geheel duidelijk.

Ik snap je reactie echter wel. Het duurt mij ook te lang. Maar ik prefereer liever deze werkwijze, dan de werkwijze die ik heb ervaren bij de updates van de Microsoft Phones, waarbij het updaten van het OS met enige regelmaat leidde tot een brakke telefoon als je de Fast Ring, Superfast Ring of de Fucked Up Ring gebruikte.
Onzin. De planning komt van Google zelf, directer kun je het niet krijgen. Niet van een leverancier die er nog allerlei extra's aan wil toevoegen.
Nu wachten tot ik een oude laptop kan voorzien van chromeOS met ondersteuning voor Android apps... Want dit lukt bij de huidige jammer genoeg nog niet.
Shit, ik heb een Chomebook met een nVidia Tegra K1, helaas staat alleen de MediaTek M8173 variant in de lijst.

lk verbaas me dat hij er niet in staat, gezien het succes van de NVIDIA Shield K1 Android tablet, met diezelfde processor. Waar Android 7.0 al netjes op draait.

Ik hoop voor Google dat het zakelijk gebruik van Chromebooks snel een boost krijgt. Bij ons zijn een aantal managers al over, maar als nieuws: Intern Microsoft-document toont minimumspecs Windows 10 Cloud-laptops er aan komt en net zo goedkoop is en even goed werkt (incl update speed en start-up en battertijd), dan wordt het wellicht zwaar voor Chromebooks.

Dus snel doorpakken op die NL-zakelijke markt @Anoniem: 34593 .

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 juli 2024 06:49]

Het is niet helemaal duidelijk aan welke specs een Chromebook moet voldoen en hoe Google de selectie maakt voor ondersteuning. Ik heb namelijk een Samsung Chromebook 2 maar dan de 13" versie. Deze wordt niet genoemd terwijl zijn kleinere en langzamere broertje wel op de planning staan. Maar ik heb het nog nooit gemist die Android apps en ik gebruik een CB al een paar jaar. Maar leuk als het er op zit.

[Reactie gewijzigd door Roywall.e op 23 juli 2024 06:49]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.