Chrome OS krijgt Android-apps via de Play Store

Chrome OS krijgt de beschikking over Android-apps via de Play Store. Dat blijkt uit een inmiddels offline gehaalde beschrijving van een sessie donderdag op ontwikkelaarsconferentie Google I/O. Er gingen al eerder geruchten dat Android-apps naar Chrome OS zouden komen.

Google heeft de omschrijving inmiddels gewijzigd in 'optimizing apps for productivity', een sessie waar ontwikkelaars kunnen leren hoe ze hun app ondersteuning kunnen geven voor onder meer multi-window, trackpads en fysieke keyboards. Daar stond echter eerst een omschrijving waar onomwonden in stond dat de Play Store uitkomt op Chrome OS, schrijft 9to5Google.

Ontwikkelaars hoeven vermoedelijk geen wijzigingen aan te brengen om apps te laten draaien op Chrome OS, maar veel apps zullen niet mooi meeschalen met de veel grotere schermen van laptops en desktops op Googles besturingssysteem.

Vorige maand dook al een venster op in Chrome OS dat erop wees dat de Play Store naar het besturingssysteem zou komen. Er gaan al langer geruchten over verdere integratie van Android en Chrome OS, maar Google hield zijn mond daarover in de keynote voor I/O die woensdagavond Nederlandse tijd plaatsvond.

Chrome S Play Store

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

19-05-2016 • 06:47

34

Reacties (34)

34
34
22
0
0
8
Wijzig sortering
Fijn dat dit eindelijk komt. Nu zijn er op eens veel meer mogelijkheden.
Ontwikkelaars hoeven vermoedelijk geen wijzigingen aan te brengen om apps te laten draaien op Chrome OS, maar veel apps zullen niet mooi meeschalen met de veel grotere schermen van laptops en desktops op Googles besturingssysteem.
Ik neem aan dat ze er wel voor moeten zorgen dat toetsenbord en muis werken? Want dat is momneteel niet zo bij iedere app.
In Android emulators werkt de toetsenbord+muis combinatie anders prima. Ben eerder benieuwd naar de multi-touch functionaliteiten.
multi-touch is inderdaad een groot vraagteken

Edit: Ik was net aan het google naar hoe mensen dit doen op RemixOS (Android versie voor PC's) en hier is zo snel niks over te vinden.

[Reactie gewijzigd door Hikari op 1 augustus 2024 04:08]

Heb RemixOS geprobeerd en ik meende dat je kon zoomen door CTRL+Scrollwheel te gebruiken.
Muis en toetsenbord is bij elk os een soort van overlayer die vervolgens in geval van een muis het click event kan triggeren. Of dit nu een vinger of een muis is maakt niet uit. Dat de app een tough omzet naar een click event doet ook het os. De app zelf handeld alleen het click event af en controleerd of er een click event plaats vind
Alleen zaken zoals mouseovers en multitouch zijn daar echt verschillend in. Mouseovers heb je geen last van als je van touch naar muis gaat (andersom mogelijk wel), maar multitouch kan wel lastiger zijn, dat valt vast wel te simuleren, maar het moet nog wel handig werken voor de gebruiker.
Anoniem: 616444 19 mei 2016 07:34
Wat Microsoft doet met iOS en Linux bash ondersteuning opnemen in Windows kunnen wij ook, zullen ze bij Google hebben gedacht.

Mooie ontwikkeling en zal Chrome OS enorm populair kunnen gaan maken. In Amerika zijn nu al Chromebooks vaak de best verkopende laptops bij de grote ketens.

Het aantal Android gebruikers is gigantisch. Microsoft zal zich nu vast ernstig zorgen maken!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 616444 op 1 augustus 2024 04:08]

Het OS zelf is ook heel interessant in Amerika zeker ook voor oude scholen. Zo worden oude roestige desktop PC's opgetuigd tot bruikbare Chromium bakken.

http://www.theverge.com/2...um-os-education-microsoft

Of Java Apps dan sneller gaan draaien op die machines weet ik nog niet. Maar het heeft inderdaad potentie om zeer interessant te worden. Helaas is mijn Chromebook van 3/4 jaar terug nu toch wel heel traag als ik deze weer eens uit de kast haal.
Welk "OS"? Chromeos is geen OS, ChromeOS is gewoon linux met een autostartende Chrome.exe. (ja , ik weet dat Linux niet met exe bestanden werkt)

[Reactie gewijzigd door 90710 op 1 augustus 2024 04:08]

als het zo 'gewoon' was had ik thuis al enkele oude laptops omgezet naar chromeOS, helaas is het niet zo simpel dus...
http://chromium.arnoldthebat.co.uk/

Have fun met installeren ;)

En volledige handleiding: http://arnoldthebat.co.uk/wordpress/chromium-os/

[Reactie gewijzigd door 90710 op 1 augustus 2024 04:08]

Ik zou Cloudready gebruiken. Veel betere support voor drivers, gemakkelijker te installeren en werkt op bijna alles.

http://www.neverware.com/
Ooit al mee zitten experimenteren, maar dacht dat toen de Google apps er niet bij zaten, ik zie (als ik filmpjes op youtube mag geloven) dat die er nu wel in zitten en integratie met google dus in orde is.
Zeker eens opnieuw proberen dus.
Dus is het toch een OS? Linux met een sausje? Net als Ubuntu
Chomeos is wel gewoon een os, net als Ubuntu, Debian, osx en windows . Linux is alleen de kernel. Het gaat verder dan alleen de browser starten. Het systeem is compleet kaal aan de onderkant waardoor het zeer snel werkt. Ook werkt het met images die standaard elke 6 weken worden geüpdatet. Deze zijn vervolgens alleen in read modus dus niet te bewerken oid. Hierdoor zit je altijd veilig en updaten werkt automatisch.
Omdat ChromeOS gewoon linux is met een exe, is het geen OS??? Dus dan zeg je ook: Linux is geen OS.

Als ChromeOS geen OS is, wat is het dan? Een app? Een executable?
Anoniem: 616444 @9071019 mei 2016 18:54
Chrome OS is een volledige GNU/Linux distributie, gebaseerd op Gentoo Linux.

Wanneer hier Android op kan gaan draaien verwacht ik dat ook op andere Linux distributies.
Dan wordt het een enorm interessante ontwikkeling.

https://wiki.installgentoo.com/index.php/ChromeOS
Java op chrome os 8)7 gaat niet werken
Android apps zijn eigenlijk altijd in Java geschreven.

Dus lijkt me wel?
Ik verwacht geen verschil. Het zal eerdere verwarrend zijn.
En in die cheap ChromeOS prijsklasse zijn inmiddels vele Windows laptops te vinden.

Als het een succes zou worden, dan had dat al gebeurd moeten zijn. Ik zie zelfs meer Linux dan ChromeOS machines. En die kom je al super weinig tegen.

Gezien de record stijging van WIndows 10 is het de komende jaren ook business as usual op desktop en laptop. Eerder meer 2in1 devices. Ideaal voor Windows 10 en waar o.a. CromeOS de boot gemist heeft.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 1 augustus 2024 04:08]

mwah, ik heb een ASUS T100 en windows 10 is daar echt vele male trager op dan Remix OS. Het is dat Remix OS nog geen volledige hardware ondersteuning biedt op de T100 (camera, bluetooth en mic doen het nog niet).

Afegzien daarvan vind ik zelfs Outlook onder Remix fijner werken dan onder Windows.
Minder stroperig en icm touchscreen ook een stuk intuitiever.
Leg die goedkope Windows 10 laptop maar eens naast een chromebook na een jaartje en kijk dan nog eens welke er nog steeds rap werkt.
Mijn chromebook is nu 3 jaar oud en is alleen maar sneller geworden.
Mijn Windows laptop idem, maar die is niet echt snel meer, disk vol ivm Windows updates etc.etc
Hoi hoi,

Ik kwam toevallig net dit tegen op theverge.

http://www.theverge.com/2...tsold-macs-us-idc-figures

In de US worden dus meer chromeOS apparaten verkocht dan macs. Dat vind ikzelf toch wel een teken dat de markt 't nog niet beu is. Zeker aangezien macbooks tegenwoordig meer voorkomen dan 10 jaar geleden (of enkele, ben er niet helemaal mee bekend, maar ik typ nu ook op een macbook).
Eigenlijk moet de ChromeOS adoptie in Nederland nog beginnen. Vraag vanuit educatie start nu redelijk en mondjesmaat komen de experimenten met bedrijven ook boven drijven.

Met de komst van Android apps én hoogwaardige devices die ook nog eens behoorlijk rap zijn, zie ik een mooie toekomst.
Jammer, als oud en eerste chromeos gebruiker vind ik het juist niet passen. De aller eerste chromebook een aantal jaar geleden gekocht, kwam toen matig uit reviews maar staat nu nog steeds elke dag aan bij zijn nieuwe eigenaar Opa.

Chromeos is een fijn OS. De andere Chromebook in huis staat dagelijks aan voor vrouwlief en mijzelf. Ik kan heel goed leven in het eco systeem en kan mij voorstellen dat sommige dit niet kunnen, maar playstore apps trekt maakt het hele "alles overal" stuk. Ik ben bang dat dit ook zorgt voor een minder stabiel OS. Het zijn dan wel de apps die eventueel kunnen vastlopen, maar het gevoel is naar mijn idee anders.

Jammer, ik had alles html5 gezien zoals Google dat ooit had bedacht. Maar ja, je kunt niet alles hebben. Hoe dan ook, ChromeOS maakt mij nog steeds gelukkig. :)
Zolang jij niks installeert uit de Play Store, kan er ook weinig instabieler worden toch? Het is een logische stap om de grootste app store te koppelen aan een OS dat nog niet superpopulair is. Gelukkig heb je de vrijheid er al dan niet gebruik van te maken :)
Helemaal waar, Het zou zonde zijn als developers niet meer apps in HTML5 zouden gaan schrijven aangezien er een goed alternatief is.

Ik vind / vond het juist de charme dat alles in webbased moest. maar goed, minecraft zonder poespas op een chromebook is iets waar mijn zoontje erg blij van wordt. :)
Helemaal waar, Het zou zonde zijn als developers niet meer apps in HTML5 zouden gaan schrijven aangezien er een goed alternatief is.

Ik vind / vond het juist de charme dat alles in webbased moest. maar goed, minecraft zonder poespas op een chromebook is iets waar mijn zoontje erg blij van wordt. :)
minecraft of niet, ik vond het hele concept van chromeOS zowiso een bizar fenomeen, we leven nog lang niet in een wereld waarin je constant een stabiele verbinding hebt met het internet thuis in de trein of op het werk, en die zogenaamde cashed webpages, waren gewoon drama.

natuurlijk, alles laten bewerken op jouw server en dus kunnen meekijken en je concurenten de loef af steken door eerder te weten wat potentiële klanten willen is de natte droom van elk techbedrijf, maar het werkt gewoon niet,

en vanuit de klant gezien iets als xubuntu werkt ook, en misschien wel veel beter, op die chromebook hardware, in dat opzicht zou ik maar wat graag een linux distributie zien met ongeveer dezelfde voordelen van chromeOS (licht snel, stabiel en super eenvoudig) maar wel met de voordelen van lokale apps, die hun data natuurlijk allemaal super eenvoudig kunnen openen vanuit de cloud.

in zekere zin denk ik misschien zelfs dat met hoe dan ook in beginsel al beter in had kunnen zetten op android for small notebooks.
Ik werk elke dag met veel plezier aan mijn Tosh Chromebook 2 en laat eigenlijk niks te wensen over.
Eigenlijk weet ik niet wat ik mis op chrome os maar wel als android app beschikbaar is.
Je kan al een tijdje Android apps draaien in Chrome (OS) via Arc Welder, een plugin voor Chrome van Google zelf. Ik gebruik het al een tijdje. sommige apps werken heel goed, andere crashen dus het is wat hit or miss.

Ik heb het een tijd kunnen gebruiken om mobile banking op mijn MacBook te doen :D. Handig als je zo via pincode gewoon je banking kan doen.
Kan iemand misschien toelichten welke gevolgen dit heeft voor de veiligheid van het systeem? Op mij komt Chrome OS veilig over vanwege het gesloten systeem dat enkel op een browser is gebaseerd. Maar wanneer er Android apps geïnstalleerd kunnen worden komt het geheel huist erg open over.
Android Apps draaien ook in hun 'sandbox' maar hebben toegang tot onderliggende hardware, en waar mogelijk andere open windows zoals in Android N aangekondigd is. Zover ik weet kan dit ook gelden voor open webpagina's.
Toen eind vorig jaar het einde van Chrome OS werd aangekondigd zoals we het kennen, was ik erg teleurgesteld. Ik heb toen bij Aragorn in Eindhoven een ouderwetse kloonkast laten bouwen en heb voor de eerste keer van mijn leven een retailversie van Windows gekocht, 10.

Sindsdien zit mijn Chromebox ongebruikt achter op mijn monitor, want Win 10 is niet zo'n ramp als publicaties deden denken. Eigenlijk bevalt het me goed. Maar het enige wat ik er meer mee doe dan met de Chromebox is mijn auto, fiets en wandel gps'en updaten, Photoshop Elements en Audacity. Dat deed ik voorheen met een oude laptop.
Ik gebruik chrome os nu een jaar, en mis eigenlijk alleen Skype, VLC player en photoshop. Dat betekent dat ik 95% van de tijd genoeg heb aan de Chromebook, een zeer prettig en probleemloos apparaat dat me nooit laat wachten en met een scherm waar niets in deze prijsklasse aan kan tippen. Mijn enige klacht is dat Chrome os slecht omgaat met hoge resolutie schermen, alles wordt te klein en een echt goede oplossing daarvoor ontbreekt. Windows doet dit in versie 10 echt veel beter maar laat op mijn vaste PC wel veel andere steken vallen.
Niettemin: Ik zie uit naar de Android apps, en naar een even goede Chromebook met touch screen, en hoop straks mijn Windows pc echt af te kunnen schaffen.

PS ik gebruik de CB veel en vaak voor telewerken met Citrix.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.