Familieleden kunnen vanaf deze zomer betaalde Android-apps delen

Android-gebruikers kunnen vanaf 2 juli betaalde apps zonder meerkosten delen met familieleden. Dat blijkt uit een update van de ontwikkelaarsdocumentatie voor de Google Play Store. Voor apps die gebruikers hebben gekocht voor die datum geldt dat niet automatisch.

De functie heet Family Library en maakt het mogelijk om betaalde apps te delen met tot zes familieleden, meldt Android Police. Ontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om de functie met terugwerkende kracht actief te maken, maar dat is niet verplicht en vereist actie van de ontwikkelaars. Vanaf 2 juli is het delen van apps met familieleden standaard.

Het is nog onbekend hoe gebruikers familieleden kunnen aanwijzen, of er beperkingen zijn en of deze accounts daadwerkelijk toebehoren aan familieleden. Dankzij de wijziging kunnen in de toekomst ouders bijvoorbeeld apps en games voor kinderen kopen zonder een eigen account of betaaloptie toe te voegen aan het Android-apparaat van dat kind.

Een dergelijke functie is al sinds een paar jaar mogelijk op iOS onder de naam Family Sharing. Dat zit sinds iOS 8 in Apples mobiele besturingssysteem.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

19-05-2016 • 07:20

40

Submitter: Brummetje

Reacties (40)

40
40
28
3
0
7
Wijzig sortering
Ik vraag me af hoeveel van de functies die men voorstelt op I/O daadwerkelijk in Benelux gaan beschikbaar komen.
Er bestaat een gelijkaardige familie functie op google play music, maar die is hier niet beschikbaar. Ook YouTube Red, podcasts (in play music) en verschillende andere services en producten zijn (nog?) niet in de Benelux te gebruiken.
Spijtig.

Bronnen:
https://support.google.com/googleplay/answer/6317786?hl=en
https://support.google.com/youtube/answer/6307365
https://support.google.co...y/podcasts/answer/6304396

[Reactie gewijzigd door Swindowmasher op 23 juli 2024 04:20]

Enig idee wat de reden hiervan is? Wetgeving of niet rendabel?
Het is gewoon datamining, zo kunnen ze links gaan leggen tussen mensen en families. Die data is meer waard dan de inkomsten van een betaalde app.
Het is iets wat de ontwikkelaar aan of uit kan zetten. De ontwikkelaar maakt dus de keuze en niet Google. Zoals in het artikel staat biedt dat nieuwe mogelijkheden.

Dankzij de wijziging kunnen in de toekomst ouders bijvoorbeeld apps en games voor kinderen kopen zonder een eigen account of betaaloptie toe te voegen aan het Android-apparaat van dat kind.

Het door jou aangehaalde datamining lijkt mij niet aan de orde, dat weet Google namelijk allang :) .
Het door jou aangehaalde datamining lijkt mij niet aan de orde, dat weet Google namelijk allang :) .
Ze kunnen het gokken met een bepaalde mate van zekerheid, maar hiermee weten ze het 100% zeker. Die zekerheid is zeker wel wat waard...
Als ik Google was zou ik mij liever baseren op de reeds bekende data, in plaats van een systeem waarvan iedereen vooraf al weet dat het hoofdzakelijk binnen vriendenkringen gebruikt gaat worden.

Tevens, zo relevant lijkt het kennen van familiebanden me niet. Kan daar nou niet echt een toepassing van bedenken wat nog niet mogelijk is zonder die data.
Als ik Google was zou ik mij liever baseren op de reeds bekende data, in plaats van een systeem waarvan iedereen vooraf al weet dat het hoofdzakelijk binnen vriendenkringen gebruikt gaat worden.
Dus jij gaat liever af op gegokte data dan op zelf ingevoerde data...

Ik zou als ik jou was nooit iets met data gaan doen...
Tevens, zo relevant lijkt het kennen van familiebanden me niet. Kan daar nou niet echt een toepassing van bedenken wat nog niet mogelijk is zonder die data.
Tja, de vraag is dan hoe relevant het is wat jij kan bedenken vs wat Google kan bedenken, Google haalt met hun ideeën 100'en miljarden winst binnen per jaar, hoeveel miljard winst had jij vorig jaar???
In sommige gevallen werk ik inderdaad liever met data die ik heb samengesteld uit eigen data, dan met data die door mensen is ingevoerd. Jij weet ook allerminst zeker of de ingevoerde data correct is. Als mensen namelijk weten waarom ze data invoeren, dan kun je er donder op zetten dat ze gaan kijken hoe ze dat voor zichzelf het meest lucratief kunnen maken.
Een vader die reclame ziet van wat de zoon opzoekt qua smartphone. Hij wordt warm gemaakt voor de nieuwe aankoop.
Benelux is niet de grootste markt dus zal wel stuk wetgeving zijn.
Ik heb mail gekregen dat ik het vinkje kan aanzetten dat m'n betaalde app in de Familiy Library mag. Dus lijkt me wereldwijd

Edit:
wacht, dit slaat nergens op wat ik zeg. Mijn app is voor Nederlandse markt, maar dat zegt natuurlijk niets xD nog niet wakker...

[Reactie gewijzigd door Boy op 23 juli 2024 04:20]

De prijs is dus weer een stuk privacy. Je moet dus wel duidelijk maken wie je familie is. Zoiets doe je in de witgoedwinkel toch ook niet?
Google weet je locatie, volledige naam, adres, leeftijd, geslacht,...
Als je dacht dat ze nog niet weten wie je familie is dan zit je er naast 😉
Ze weten inderdaad veel van je. Het probleem zal er in zitten dat ze dat niet (allemaal) legaal voor/tegen je kunnen gebruiken.
Op het moment echter dat JIJ als gebruiker vrijwillig die, in dit geval familie relatie,informatie bevestigd zullen er wettelijk gezien voor hen weer wat deuren open gaan met betrekking tot het gebruik daarvan.
Dan hoef je ze toch nog niet extra te helpen? Ik vind de redenering 'ze weten het toch al' dus deel ik verder maar raak een beetje krom. Als ze het toch al weten, dan is het w.s. al te wijten aan het feit dat je zelf of anderen slordig met hun gegevens omspringen. Als je overal accounts aanmaakt, ja, dan moet je niet gek weten dat ze al veel weten.
Je hoeft ze inderdaad niet extra te helpen. Als jij dat niet wil gebruik je de functie simpelweg niet.
Nee ik denk dat jij er naast zit. Ze kunnen die informatie met een beperkte zekerheid nu extrapoleren, maar als de gebruiker het zelf invult is de zekerheid 100%.
Google weet je locatie, volledige naam, adres, leeftijd, geslacht,...
Dat geef je allemaal zelf op hoor. En dat hoef je niet (correct) op te geven.
Ja want alles wat Google doet is kwaadaardig en privacy op internet is totaal heilig... een witgoedwinkel hoeft dat niet te doen want een wasmachine staat in een huis achter gesloten deuren, dat je probeert online apps met je familie te delen zodat je niet 4x dezelfde app hoeft te betalen is natuurlijk totaal niet vergelijkbaar. Zie het meer als een wasmachine die je koopt en ergens in een publiek toegankelijk ruimte neerzet met een beheerder, dan moet die beheerder ook weten wie je familie is om hen er toegang toe te verschaffen. Welkom in 2016, waar je digitale gegevens kunt gebruiken om het leven te verbeteren.
De informatie die je aan google geeft, in dit geval je familieleden, levert google geld op. Afhankelijk van jouw acties op internet kan google dan gericht reclame aan jouw familieleden aanbieden. Googlet je zoontje op Lego Star wars, dan krijg je dit als ouder geheid ook op je scherm.
Welkom in 2016 waar de digitale je wereld je op alle mogelijke manieren probeert te manipueleren. Ik zie dat niet als een verbetering maar als een verarming van het leven

[Reactie gewijzigd door Croqy op 23 juli 2024 04:20]

Anoniem: 463321 @josttie19 mei 2016 10:22
Google is inderdaad kwaadaardig, net als een groot deel van het internet.
Als er voor meerdere van de dezelfde apps binnen een gezin niet meer betaald hoeft te worden dan is dat dus maximaal 5 keer gratis. Je moet nu toch weten dat gratis niet bestaat en je altijd in een andere vorm betaalt.
Ik snap deze opmerking niet. had je liever gehad dat je elk willekeurig persoon je apps kan gebruiken? Of dat deze optie niet toegevoegd wordt?

Het probleem met jouw opmerking is dat bij elk initiatief van google vraag tekens wordt gezet bij privacy. Terwijl hetzelfde al mogelijk is op IOS apperaten waar men geen enkel probleem mee heeft?

Momenteel lijkt het op een heksenjacht waarvoor elke feature/service wel een privacy bezwaar hangt. Nu snap ik het wel dat google een erg grijs verleden ermee heeft, maar vangnetten op de zoekmachine is oke en aangeven wie je familie is om zo apps te sharen niet?

Nu is mijn vraag aan jou waarom google dit niet mag en waarom Apple en Valve blijkbaar wel mogen?
Anoniem: 463321 @valvy19 mei 2016 10:18
Nu is mijn vraag aan jou waarom google dit niet mag en waarom Apple en Valve blijkbaar wel mogen?
Op basis waarvan trek jij de conclusie dat het van de anderen wel goed gevonden wordt?
Ik heb geen IOS, dus maak er zeker geen gebruik van, zal het op Android ook niet gebruiken...
Juist om dezelfde redenen.
Daarnaast voorzie ik de android apps zoveel als mogelijk van valse informatie.
Wil je locatie en zie ik daar niet de noodzaak voor het functioneren van in? Dan wordt de locatie random voor elke run, of Christmas Islands (XX) oid.

Kijk eens naar Xprivacy...
Ik heb niet gezegd dat anderen dat mogen.

Wat ik aan probeer te geven is dat Google's verdien model zwaar te maken heeft met de informatie die ze weten te verzamelen. Koppeling met nog meer informatie (nl met die van je familieleden), kost Google iets (de prijs van een gratis app), maar levert ze nog veel meer op (inzicht in familieverbanden + gelijk alle informatie die ze van die personen hebben). Dat is wel een fantastische bak data waar ze wel hun eigen portemonnee, maar niet (direct) jouw welzijn op het oog hebben. Vandaar dat ik bij dit soort koppelingen een stevige portie argwaan heb.

Ik denk dat geen enkele speler (of ze nu Apple, Microsoft, andere sociale media of zelfs de overheid) vrij te pleiten is. Alleen het feit al dat wetgeving op dit terrein niet snel van de grond komt + de overheid zelf (nieuws: Apeldoorn wil kans op jeugdcriminaliteit voorspellen door gegevens te combineren) niet vies is van gebruik van data. Iets meer oog voor de negatieve aspecten van koppelingen was het enige wat ik wilde zeggen.
DIe gedachte had ik ook.. wat winnen ze hiermee, alleen dat ze weten wie bij wie hoort. En als je dat soort connecties in kaart brengt, heb je weer een mooi spinnenweb. Wellicht handig om te weten wie de sleutelfiguren zijn binnen zo'n web om bepaalde apps te pushen.
Als dit lijkt op het delen van spellen via Steam vind ik het best een mooie toevoeging. Ik heb al menig spel geprobeerd via een ander Steam account en aangezien de ander niet actief mag zijn, kun je er nauwelijks misbruik van maken. Als een spel (app) je bevalt koop je hem uiteindelijk toch zelf, maar ook het genoemde aanschaffen van apps (games) voor kinderen door ouders lijkt me een handige toevoeging. Ik ken in mijn omgeving de verhalen wel van kinderen die het wachtwoord van papa of mama te weten zijn gekomen (of papa/mama had niet uitgelogd) en zo even voor een kapitaal aan spellen hebben geïnstalleerd op de iPad :X

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 04:20]

Als het lijkt op de Steam implementatie heb je er niets aan. Die Steam implementatie vind ik persoonlijk onbruikbaar. Als het lijkt op de Amazon bibliotheek heb je er veel meer aan: gewoon meerdere gebruikers (bij Amazon zijn het apparaten) kunnen koppelen aan een store account, waardoor iedereen tegelijkertijd van dezelfde bibliotheek gebruik kan maken.
Het is feitelijk hetzelfde als gezinsdeling op iOS. 1 iemand (hoofd van het gezin) is versntwoordelijk voor de betalingen van het hele gezin en je hoeft dan met vijf man maar 1 keer whatsapp (bijvoorbeeld) aan te schaffen.
Je koopt gewoon een applicatie in de Google Play store en iedereen in de " familie" kan hem gebruiken. Het zal wel net als op iOS gaan werken. Iemand koopt een applicatie bijvoorbeeld toen der tijd TomTom dat die nog geld kostte en vervolgens kan iedereen in de familie de applicatie downloaden en gebruiken.
Bij Steam heb je ook soort van delen van spellen maar kan je (zoals ik het begrepen heb, geen ervaring mee, dus correct me if i'm wrong) niet tegelijk dezelfde game spelen. Die beperking heb je met iOS niet en zal dan waarschijnlijk ook wel niet in de Google Play zitten.
Je kunt bij Steam zelfs niet eens een ander spel spelen als iemand een spel uit jouw bibliotheek speelt. Als jij een willekeurig ander spel opstart, wordt die ander eruit gegooid. Daarom zou dat voor Android en Google Play behoorlijk lastig zijn :p
Als een spel (app) je bevalt koop je hem uiteindelijk toch zelf, maar ook het genoemde aanschaffen van apps (games) voor kinderen door ouders lijkt me een handige toevoeging. Ik ken in mijn omgeving de verhalen wel van kinderen die het wachtwoord van papa of mama te weten zijn gekomen (of papa/mama had niet uitgelogd) en zo even voor een kapitaal aan spellen hebben geïnstalleerd op de iPad :X
Als sinds mijn eerste android device heb ik een 'aanschaf' account.
Die is helemaal leeg, op de aankopen na.
Deze staat op meerdere devices als account zonder sync ingesteld.
Het is even lastig als ik mijn ww aanpas, maar een kort berichtje naar de medegebruikers die ik niet dagelijks zie lost dat op ;)
De nieuwe oplossing lijkt me wel handiger, ik ben echter benieuwd naar de uitwerking.
Krijgt een account de 'deel' toestemming, dus mijn oudste krijgt met dat account op al zijn apparaten ook de app's ?
of is het per device op andere accounts, want dan wordt het een hele administratie hier in huis alleen al ;)
Ik deed al aan family sharing, ik heb mijn gmail account ook op de telefoon van mijn partner staan waardoor mijn apps gewoon op die telefoon geïnstalleerd kunnen worden en Play Music ook werkt . Privacytechnisch niet perfect natuurlijk maar goed, het is in vertrouwde handen.
dat zelfde heb ik ook gedaan, maar omdat wij thuis email hebben / hosten op een eigen domain was het destijds heel makkelijk om onze smartphones te koppelen aan smarthones@mydomain.tld om ieder voor zich vervolgens gewoon een los profiel ernaast te hebben voor oa gmail en youtube.
Ik deed het ook al, maar dan met een gezamenlijke tussenaccount waarmee de apps worden gekocht.

Het enige probleem waren de apps die ik eerder op mijn eigen account heb aangekocht. Ik heb sommige developpers gecontacteerd om te vragen of ik de apps kon overzetten naar de andere account; dit blijkt niet mogelijk. Echter kreeg ik bij sommigen wel een key om de app te unlocken via onze gezamenlijke account.
Volgens mij is dit gewoon een uitbreiding op het bestaande google family account, en dat is al tijden niet beschikbaar in Nederland ..
Daar heb je zomaar kans van. Als het via het 'apple' model (wel in NL) wordt uitgerold heb je 1 family admin die dan max X leden kan toevoegen die elkaars betaalde apps kunnen installeren.

Los van een iPad ben ik zelf geen iOS gebruiker maar volgens mij was het in apple land wel zo dat alle aankomen na goedkeuring van of via de admin moesten plaatsvinden vervolgens. Dat is dan vooral handig in een echte family setting (mogelijk ook de oorzaak) en minder als je dat met een groep vrienden ofzo wil doen.
Het delen van apps was hiervoor nog steeds makkelijk. Je logt met je eigen google account in op het apparaat van je familielid en je installeert de betaalde app ermee. Vervolgens log je uit en tada: je familielid heeft gratis een betaalde app die zonder problemen werkt.
Het delen van apps was hiervoor nog steeds makkelijk. Je logt met je eigen google account in op het apparaat van je familielid en je installeert de betaalde app ermee. Vervolgens log je uit en tada: je familielid heeft gratis een betaalde app die zonder problemen werkt.
Tot er een update moet komen, en de 'betalende' account niet meer op het toestel staat.

Nee, de tijd dat je een betaalde app kon aanschaffen, apk kopiëren en dan geld terugvragen zonder probleem is al een paar jaar voorbij.
Zal mij enorm benieuwen, ik wacht al sinds de aankondiging op Google Play Music Family.

Kan me overigens voorstellen dat (sommige) ontwikkelaars hier ook niet perse fan van zijn. Waar in een gezin bijvoorbeeld 2 volwassenen rustig allebei runkeeper (of soortgelijke app) kopen is dat nu gedaan. Als eindgebruiker zeg ik TOP, maar kan me voorstellen dat je als ontwikkelaar niet direct staat te juichen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.