'Google komt volgend jaar met een Andromeda-laptop'

Android Police meldt op basis van naar eigen inschatting betrouwbare bronnen dat Google in het derde kwartaal van 2017 een Pixel-laptop wil uitbrengen. Deze zou bovendien het Andromeda-besturingssysteem draaien, dat een samenvoeging is van Chrome OS en Android.

google logoDe site beroept zich op twee bronnen en schrijft dat het project intern bij Google bekendstaat als 'Bison' of onder de informele naam 'Pixel 3'. Het zou gaan om een apparaat met een scherm van 12,3", dat ondersteuning moet bieden voor een tablet-modus. Android Police gaat er bovendien vanuit dat er twee verschillende uitvoeringen zullen zijn, waarvan er een beschikt over een Intel m3-processor, 32GB opslag en 8GB werkgeheugen. Een tweede uitvoering zou zijn voorzien van een Intel i5 Core-processor met 128GB aan opslag en 16GB werkgeheugen. De instapprijs moet rond de 800 dollar liggen, omgerekend ongeveer 710 euro.

Daarnaast hebben de modellen waarschijnlijk een vingerafdrukscanner, twee usb-c-poorten, een aansluiting voor een 3,5mm-jack, verschillende sensoren, ondersteuning voor een stylus, stereospeakers, vier microfoons en een batterij die tien uur mee moet gaan. De dikte van de modellen moet bovendien op minder dan 10mm uitkomen met een verlicht toetsenbord en een trackpad van glas. Android Police houdt wel een slag om de arm door te vermelden dat het zeer veel vertrouwen heeft in de informatie van zijn bron, maar dat de specificaties van de laptops nog ingrijpend kunnen veranderen.

Het Andromeda-project zou losstaan van Googles poging om Android-apps op een Chromebook te laten draaien, waardoor de laptop dan ook niet als Chromebook aangeboden zal worden. Daarnaast wil Google tegen de tijd dat de Bison-laptops gereed zijn verschillende apps voor Andromeda tonen, aldus Android Police. Dat zou dan ook de reden zijn dat de zoekgigant dit jaar geen opvolger van de Chromebook Pixel heeft aangekondigd.

Android Police meldde maandag dat Google op zijn evenement van 4 oktober waarschijnlijk een samengevoegde versie van Android en Chrome OS wil presenteren onder de naam Andromeda. Het zou daarbij meer gaan om een teaser dan een afgewerkt product, omdat de ontwikkeling nog niet af is. Het is ook de verwachting dat het bedrijf onder andere de Pixel-telefoons presenteert, naast een 4k-Chromecast en een wifi-router.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

26-09-2016 • 16:56

75 Linkedin

Reacties (75)

75
71
43
3
0
15
Wijzig sortering
Belangrijkste nieuwsfeit zit dus verstopt in de laatste alinea namelijk het tonen van de Android/Chrome OS merge onder de naam Andromeda. Dat ze daar dan vervolgens een laptop oid mee gaan maken ligt eigenlijk toch wel redelijk voor de hand.
edit: ouch, die was al eerder langs gekomen :X

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 26 september 2016 18:51]

Nou, hiermee wordt wel duidelijk dat het naast android en chrome os komt te staan en in de toekomst beiden mogelijk vervangt.

Andromeda bevat een microkernel, wat het tegenovergesteld is van linux zijn architectuur. Ontworpen om dus zo minimaal mogelijk te zijn waarop alles wat nodig is bijgeladen kan worden. dus er worden andere dingen bijgelanden voor een mobieltje dan voor een desktop.

Dit is heel wat anders dan twee osen samenvoegen met een geheel andere architectuur. grappig genoeg is een microkernel precies wat tanenbaum linux adviseerde toen hij begon met linux.

Edit:
In de code zie je trouwens dat Andromeda de composition mode bepaald op basis van performance score van het apparaat.
  • langzamere apparaten laden blijkbaar een android omgeving.
  • snellere apparaten (nexus 9 en sneller) laden een nieuwe omgeving. Vermoedelijk een hybride omgeving dat automatisch van het aangesloten beeldscherm schakelen kan tussen een desktop, mobiel, etc gui's en alle lagen die erbij horen.

[Reactie gewijzigd door 2green op 28 september 2016 13:58]

Maar Linux kernel was niet bedoeld voor kleine mobiele apparaatjes. Eigenlijk is een microkernel juist geschikter. Vroeger was een computer een computer. Zo'n desktop apparaat. Echter is een computer nu iets.... wat straks overal in zal bestaan. Dan is een microkernel juist handiger voor internet of things tot aan noem het maar op. Het is toch denk ik meer schaalbaar en op lange termijn misschien een beter keuze. Echter vraag ik me af waar het Android van nu en het verleden naar zal transformeren. De runtime is gewoone en laagje bovenop Linux en kan zo op een andere kernel draaien als ze willen.

Aan de andere kant mogen we daarvoor dankbaar zijn, door Android is er ook veel bijgedragen bij de kernel.
Klopt dat was ook juist mijn punt... en die van tanenbaum ;)

Ik verwacht dat ze bij google uiteindelijk als alles goed gaat met deze kernel zowel android als chrome os willen omzetten. Ze zullen waarschijnlijk beginnen met hierop de marketplace en alle apps draaiend te maken en daarvandaan andere slimme dingen.

Ben persoonlijk een grote van van linux, maar irriteerde me wel altijd aan enkele architectuur besluiten. Vindt dit als technicus een mooie ontwikkeling, maar beschouw het ook als serieuze concurentie van linux. Linux moet nu ineens ook gaan schakelen anders verliezen ze een hoop draagvlak. server draaien hier in theorie zuiniger/sneller op, raspberry vlotter, desktops etc. heb de git repository vanavond binnengehaald en echt leuk om te bekijken hoor.
Een microkernel maakt driverbeheer wel weer complexer en, en vooral qua performance is het een probleem.
Anoniem: 470811
@afraca27 september 2016 14:45
Ik ben minder thuis hierin, vandaar mijn vraag. Waarom is performance een issue bij een micro-kernel? Een micro-kernel met toevoegingen (zoals drivers) wekt bij mij de indruk (again, ik weet het niet) dat het lichter is dan een grote kernel moet zaken die niet gebruikt worden.
De eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit ook niet echt mijn terrein is, zo dicht op hardware! Desalniettemin heb ik wel eens wat gelezen over de discussie met Linux en de microkernel etc. Een goede samenvatting staat zoals wel vaker het geval is op Wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Microkernel#Performance

Het is dus zoals vaak het geval is niet een eenduidig resultaat, en de holy grail is nog niet gevonden. Dus ja, een microkernel is boeiend in sommige opzichten, maar helaas niet perfect.

Ik heb gekeken trouwens hoe relevant die informatie nog is, en hoewel het biased is (is op /r/linux ) wordt het nog steeds bevestigd:
https://www.reddit.com/r/...rnel_architecture_really/
Anoniem: 470811
@afraca27 september 2016 16:11
Thanks!
Je bedoelt de eerste alinea?
Interessant, maar ik vraag me af of hier nog een markt in is. Er zijn al behoorlijk wat laptops voor die prijs die betere of gelijke specs hebben. Bovendien vraag ik me af of de mensen wel interesse hebben in nog een OS.
Het succes van Chrome OS in combinatie met lage prijzen en zeer simpel onderhoud blijken een enorm succes te zijn voor vooral onderwijs. Dit jaar werden er voor het eerst meer Chrombooks verkocht dan Mac laptops. (bron: http://www.theverge.com/2...tsold-macs-us-idc-figures)

Dus een totaal andere OS aanpak is blijkbaar welkom. Probleem is dat nu Google met een succesvol android én Chrome OS zit. De een veel groter qua install base en apps dan de andere. Tijd om een consistente strategie te bedenken die blijkbaar nogal wat op die van Microsoft lijkt, namelijk: release 1 OS/kernel en zorg daardoor dat alle apps op alle devices en formfactors beschikbaar worden.

Persoonlijk vind ik het dan wel wat spannend hoe goed de experiece is van 1 OS in zoveel verschillende vormen. Dat kan bijna niet zo goed zijn als een OS voor 1 type device (zie ook windows 8 bijvoorbeeld).
volgens mij was dat plan 1 os voor meerdere apparaten als eerste van calonical met hun ubuntu platform?

Edit: andromeda is gebasseerd op een microkernel. Ontworpen om dus zo minimaal mogelijk te zijn waarop alles wat nodig is bijgeladen kan worden. dus er worden andere dingen bijgelanden voor een mobieltje dan voor een desktop.

[Reactie gewijzigd door 2green op 26 september 2016 18:43]

Chrome OS laptops zijn in veel goedkopere prijscategorieen te vinden.

Dan kan je ze toch nooit vergelijken met de verkopen van Macs?

Zeker omdat Apple niet eens wilt concurreren in het lagere prijssegment.

Dus die cijfers zeggen op zichzelf niet zoveel.
Natuurlijk wel. Er wordt geschreven dat Chrome OS voor dezelfde gebruikersgroep de plek van Apple heeft overgenomen. Wellicht dat het prijskaartje dan niet hetzelfde is, het doel en de doelgroep wel.
Je haalt dingen uit context uit dat bericht.

Er staat dat het gaat om de verkopen in VS en niet in de hele wereld.

Daarnaast staat er dat de toename van de verkopen komen door scholen die ze inkopen en niet consumenten.

Dat is ook logisch omdat iemand die een Mac koopt niet dezelfde gebruiksdoel heeft als een school.

Een school bespaart op het onderdhoud en zal dus hele andere overwegingen hebben om Chromebooks aan te schaffen.
Wij begrijpen elkaar niet, maar dat geeft niet. Kijk over vijf jaar nog maar eens naar het marktaandeel van Chrome OS / Andromeda.
We begrijpen elkaar wel, maar jij wilt een punt maken door juist de belangrijke punten uit dat artikel te negeren.

Als de verkopen in VS zijn toegenomen zegt dat niets over de rest van de wereld.

De toename komt door verkopen aan scholen, dat is dus ook een hele belangrijke aspect.

En als er 1 ding is wat je in de IT niet kan doen is 5 jaar vooruitkijken.

Andromeda moet nog uitkomen en voor hetzelfde geld mislukt het, dat kan je niet weten vantevoren.
De toename komt door verkopen aan scholen, dat is dus ook een hele belangrijke aspect.
En? Wat wil je hiermee zeggen? Dat het dan niet eerlijk is om de verkopen van Chromebooks te vergelijken met Macbooks?

Dan heb ik direct twee vragen voor je:
  • [Riep je dit ook toen de groeicijfers van Apple destijds genoemd werden ten opzichte van Microsoft/li]
  • Als de Chromebooks de voorheen in het onderwijs de veelgebruikte Macbooks vervangen, kunnen we dan concluderen dat het om dezelfde doelgroep en dus ook om een eerlijk vergelijk gaat?
Het verschil is dat scholen geen consumenten zijn en dus niet de chromebooks gebruiken waar Google wilt dat ze voor gebruikt worden namelijk dat Google zijn advertenties ermee kan verkopen.

Google is afhankelijk van advertentie inkomsten en heeft niet veel profijt van dat scholen de chromebooks kopen.

Als Google chromebooks verkoopt verdienen ze daar dus weinig/niets aan, terwijl als Apple Macbooks verkoopt ze aan die Macbook verdienen.

Ook al gebruik jij die Macbook daarna nooit meer, echter als jij de chromebook nooit zou gebruiken verdient Google weinig/geen geld aan jou.

Dat is de reden dat ze niet vergelijkbaar zijn.
Google for Work en Google for Education kent echt een hele andere privacy policy dan Google for Consumers. Er wordt door Google geen geld verdiend bij de Work en Education pakketten aan data, maar aan de subscription.

Chromebooks doen ze voor de long-tail principe. Het account op de Chromebook bepaalt het verdienmodel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 470811 op 27 september 2016 14:49]

Google is afhankelijk van advertentie inkomsten en heeft niet veel profijt van dat scholen de chromebooks kopen.
Verkoop van Apps in de PlayStore, verkoop van hardware (laptop) en studenten data profileren voor latere advertenties. Google is slimmer dan je denkt.

Als Google chromebooks verkoopt verdienen ze daar dus weinig/niets aan, terwijl als Apple Macbooks verkoopt ze aan die Macbook verdienen.
Zie antwoord boven

Ook al gebruik jij die Macbook daarna nooit meer, echter als jij de chromebook nooit zou gebruiken verdient Google weinig/geen geld aan jou.
Studenten data profileren voor latere advertenties[

Btw; Ervaring leert gewoon dat mensen kopen wat ze eerder gezien/gebruikt hebben. De kans dat een van die leerlingen bij aanschaf van een nieuwe laptop voor een Chromebook gaan, is nogal groot.
Je kan niet zo gemakkelijk roepen; "ze verdienen niks aan".
Dat zal minimaal zijn. Niemand zit te wachten op een te dure laptop met een nieuw OS, waarbij het weer scheef loopt met het OS op je mobiel.
Ik ben geen voorstander van Andromeda, maar als Google de mate van integratie tussen Android en Chrome OS nóg verder weet te verbeteren zoals nu al het geval is, dan kan ik dat alleen maar toejuichen.
Chromebooks worden veel door scholen gekocht omdat ze goedkoop en licht zijn en makkelijk te beheren. Je kunt er niet echt veel mee, maar vooral in school bibliotheken enz zijn ze ideaal.
Uhuh...? Je hebt ook weer eens iets gehoord. Je aanname klopt alleen niet.
Stap 2 zal zijn dit nieuwe OS op de telefoons, want ze willen graag Microsoft achterna met 1 OS op alle devices. Zo zie je maar wie op dit moment de beste ideeen heeft.
Canonical dus.
Laten we eerlijk zijn, ook Google weet het niet meer helemaal. De mobiele markt is van hun, maar de rest hebben ze laten glippen....
Laten glippen... Best een kansloze opmerking dit. Amper aan 5 jaar terug werden de eerste Chromebooks publiekelijk gelanceerd. Je kunt moeilijk iets door je vingers laten glippen wat nog niet van jou is. Andersom: zou dit over het marktaandeel van Windows Mobile gaan of het marktaandeel van Internet Explorer, dan had je het wel over 'laten glippen'.
Chromebooks worden veel door scholen gekocht omdat ze goedkoop en licht zijn en makkelijk te beheren. Je kunt er niet echt veel mee, maar vooral in school bibliotheken enz zijn ze ideaal.
Het ging mij meer om de stelling 'je kunt er niet echt veel mee'. Dat ze gekocht worden vanwege prijs is onzin. Alle Windows-adepten hier roepen keihard dat ze voor hetzelfde geld ook een Windows laptop kunnen kopen, maar jij dus niet. Gewicht lijkt me ook geen issue, tenzij je van mening bent dat Windows zwaarder is omdat het meer kan. Dat het beheer eenvoudiger is klopt inderdaad. Uiteindelijk gaan onderwijsinstellingen voor de Chromebooks omdat het beheer en onderhoud ervan kinderlijk eenvoudig is. Je schopt direct een aantal systeembeheerders de deur uit en dat scheelt natuurlijk direct een tonnetje per jaar.
[quote]
Voor de rest is het voor mij erg duidelijk. Microsoft blijft aan de zakelijke kant van het spectrum hangen, omdat het daar nou eenmaal erg goed is + er zitten voldoende zelfbenoemde IT-ers en Consultants die uit puur lijfsbehoud maar wat graag willen vertellen dat de Cloud eng en gevaarlijk is, maar zelf niet verder komen dan next > next > finish.

Google daarentegen zet nu nog zwaarder in op de consument. Dat is de plek waar voor Google het geld ligt. De mobiele gebruiker hebben ze al, de desktop gebruiker voor 53% ook al. De zakelijke gebruiker niet, maar daar ligt ook niet het primaire verdienmodel.
Hoe ver kan je ernaast zitten. Mensen die slechst een 500 dollar laptop kopen zijn niet de doelgroep van Apple. Waarom wil je of kan je dat niet inzien?
Misschien moet je de hele thread eens teruglezen. Dan snap je er wellicht meer van.
Windows wordt hoe langer hoe minder geschikt voor de "gewone mens", Macs zijn te duur en Chromebooks zijn toch vooral een Amerikaans verhaal. Dus: ja.
Waarom zijn Chromebooks een Amerikaans verhaal? Inmiddels toch goed ingeburgerd in NL en je ziet ze ook steeds meer op scholen en in het bedrijfsleven.

Tik ik hier in op een Chromebook. :)
De reden dat er andere laptops met ook lage prijzen zijn heet concurrentie. Microsoft voelt immers de hete adem van een gigant als Google in zijn nek. En dat alles in combinatie met Android wat veruit het grootste mobiele marktaandeel heeft.

Eerst Chrome OS, nu Chrome OS + Google Play Store en dan nu binnenkort mogelijk Andromeda.
Dat is oplopend een steeds ergere bedreiging voor Microsoft aan het worden.
Juist helemaal niet. Google zorgt voor een enorme fragmentatie in zijn OS'en. Android, Chrome OS en nu Andromeda. Moet allemaal onderhouden worden en ge-update worden. Google voelt juiste de hete adem van Microsoft, die met zijn Onecore stukken verder is dan de concurrentie. Want verder geen 1 fabrikant kan zeggen dat je 1 app kunt maken en deze kunt draaien op verschillende devices (mobile, desktop, hololens, xbox). Microsoft is juist veel verder dan Google in dit opzicht (en ook Apple), en omdat Google dit zag beginnen ze Andomeda. Want uiteindelijk komt dit ook op je mobiel terecht. Leuk bedacht en goed gestolen. Ik betwijfel of het een kans heeft, de desktop markt is inmiddels met 1 miljard apparaten van Microsoft en met de onecore zal dat zeker zo blijven.
Grappig dat je dit zo schrijft, want volgens mij is het juist Microsoft die volledig de boot heeft gemist met mobiele devices. En een noodsprong moet maken omdat geen serieuze developer nog apps maakt voor het Windows Phone platform, tenzij hard-core believer.

Doordat Google met goedkope Chromebooks kwam moest Microsoft wel de prijzen hard verlagen. Uiteindelijk is de consument de winnaar, want zonder concurrentie betaal je de hoofdprijs aan een monopolist.
Juist wel, genoeg mensen die het houwtje touwtje (wacht hier ga ik mijn vingers niet aanbranden :/ ) het OS van Microsoft zat zijn. Ik riep het bij een vorige post over Windows ook al, dat OS gaat een keer overgenomen worden. Op het moment dat er goede Office apps zijn, voldoende aanbod om veel bedrijfsliederen ook te kunnen bedienen en voor veel minder geld, dan houdt je alleen nog de experts over die op Windows/Mac blijven hangen en daar komt dan uiteindelijk ook welweer een oplossing voor.

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 26 september 2016 18:26]

Corperate gebruik hangt van veel meer af dan wat applicaties. Het is het geheel van de microsoft oplossing dus OS, netwerk, messaging , software beheer & administratie, etc etc waarom er eigenlijk geen groot zakelijke alternatieven zijn die een vergelijkbare complete oplossing aanbieden. De rest is allemaal behelpen en aan elkaar knopen op zijn best.
Het OS is maar een onderdeel in het geheel waarom in de meeste bedrijven het gros nog op MS draait.
Je vergeet even de busladingen van zelfbenoemde it-specialisten die elke systeem of netwerkupdate weten te verprutsen.

Die roepen maar wat graag hoe eng de cloud is, hoe afhankelijk je kunt zijn van de cloud en hoe belangrijk hun functie wel niet is.

Hier in dit pand zit 180 man. En een enkeling daargelaten zouden ze zonder al het gedoe morgen nog over kunnen.
180 man is met alle respect een middel klein bedrijf. Bedoel bedrijven die wereldwijd met 100K plus aan personeel bestand zitten. Cloud voor veel bedrijven een uitkomst maar op die grote heb je geen cloud nodig, aangezien ze toch wel op 2 of meerdere continenten toch wel zelf een data center onderhouden. PCs installeren etc is verleden tijd. Inprikken en na 15 min loopt het op een verse installatie. Software en telefonie volgt je overal, welke laptop, pc je ook op inlogd. De laatste keer dat ik nog support van dichtbij gezien heb, was toen er fysiek iets mis was met een desktop pc (ook al bijna uitgestorven) en ie omgewisseld werd voor een werkend examplaar.

Terugkomend op de cloud, dat is meerdere malen voorgesteld incl voor specifieke SAAS oplossingen en iedere keer wordt het weer afgesloten met als grootste zorg dat je bepaalde gegevens gewoon juridisch niet zomaar ergens anders mag hosten. Vooral bv. met Duitse persoonsgegevens een groot issue bv.
De realiteit is natuurlijk dat er veel meer bedrijven zijn met 10-100 werknemers dan 100k werknemers. Cloud gebaseerde oplossingen hebben dan vaak een betere ROI.

Vorige week is hier iemand nieuw begonnen. Het aanmaken van zijn account en het selecteren van de juiste rol was het meeste werk.

Daarna is het een kwestie van de doos openen, laptop opstarten, folie verwijderen en inloggen. Binnen twee minuten kan hij dan mailen en documenten gaan bewerken.
Niet eerst folie verwijderen en dan laptop starten? :o :Y)
Folie op het scherm hè ;-)
Oh gelukkig maar, als je de fannetjes maar niet geblokkeerd worden :)
Oke, ik zie het anders: het moet ergens beginnen, zoals Tesla en SpaceX. Eerst kleine bedrijven, enkele medewerkers. Met cloud oplossingen, messaging software en dergelijke kom je denk ik al een eind. Het gebrek aan de juiste programma's is net als met Mac OS, dat heeft tijd nodig.

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 26 september 2016 20:03]

Sorry maar corporate omgevingen draaien prima op Google's cloud (of 365, als dat moet) zoals Ahold of Randstad. Ze moeten alleen even de keuze maken.

[Reactie gewijzigd door RielN op 26 september 2016 20:43]

Vervelend voor je dat je het zo ziet, misschien kan je een paar sterke argumenten geven om je eigen visie te vertegenwoordigen i.p.v. een reactie te plaatsen die niets toevoegt behalve neerbuigendheid naar de ander? :(

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 27 september 2016 16:38]

Wel een mooie recursieve opmerking ;)

erg kort door de bocht en helaas zonder enig inzicht = erg kort door de bocht en helaas zonder enig inzicht

[Reactie gewijzigd door 2green op 28 september 2016 12:20]

"Op het moment dat er goeie Office apps zijn" en voldoende aanbod om X te doen.

Horen we al zo'n 15 jaar en ieder jaar opnieuw is het "Real Soon Now!"
Nee op het moment dat een OS momentum krijgt, android of mac os, gaan bedrijven vanzelf apps ontwikkelen die gevraagd zijn. Google is ook niet achterlijk en snapt ook heus wel dat Office een belangrijke feature is die nodig is om hun OS tot een succes te brengen.

Ik zie geen reden in waarom Google zelf dit niet op de juiste manier zou kunnen ontwikkelen, een uitgebreidere versie van Docs.
Die bestaat toch al lang, gebruik dan LibreOffice. Maja dat is Google een beetje eigen op alles wat goed is toch zelf nog iets zelf te ontwikkelen. ;)
Sorry, maar LibreOffice is leuk voor thuisgebruik, maar kan totaal niet tippen aan MS Office
Mischien omdat daar voor google geen business model in zit? Google is een advertentie verkoper, dat is hun core business.
Om eerlijk te zijn zie ik het wel zitten... een geheel nieuw OS. Ik heb een paar dagen gespeeld met Remix OS (draait op Android 6.0.1.) en is geoptimaliseerd om als desktop te werken.

Het heeft hier en daar wat schoonheidsfoutjes (geen werkende wifi+bluetooth) maar als dit werkelijkheid wordt dan zal ik waarschijnlijk de overstap maken. Heb nu een Nexus 6P (met Android 7.0) en alles bevalt aan dit systeem. Vooral nu ze de beveiliging hebben opgeschroefd en encryptie hebben geïntroduceerd... weliswaar vanaf 6.0 al maar toch!
bent dan ook best benieuwd hoe die gui moet uit gaan zien.
Mijn moeder heeft een chrome book waar dus google software op staat.
Je kan er zelf weinig meedoen of je moet al veel weten over Linux chrome.
Maar deze nieuwere os ben ik benieuwd hoe die gaat uit zien.
Het zal dan een mengelmoes worden van android en chrome.
Android kunnen we allemaal vanwege de smartphones.
En inderdaad wat jantje zecht voor die prijs heb ik misschien wel een i7 met weet ik hoeveel intern geheugen.
Het zal nog effe afwachten zijn hoe die er uit komt te zien.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 26 september 2016 17:12]

Mijn moeder heeft een chrome book waar dus google software op staat.
Je kan er zelf weinig meedoen of je moet al veel weten over Linux chrome.
Allereerst staat er niet echt software van Google op de Chromebook van je moeder. Het os komt van Google, maar de Apps zijn gewoon webapps.

Verder kun je praktisch alles met Chrome OS wat de gemiddelde gebruiker nodig heeft. Behalve video editing en gamen.
En gezien het aantal online spelletjes kun je ook op dat gebied met de Chromebook uit de voeten. Oke geen zware games maar wel licht vermaak.
Toch is dit uiteindelijk wel de toekomst. Ik verwacht dat over aan aantal jaren smartphones zo snel zijn, dat het microsoft continuum principe overal ter wereld werkt. Je hangt je telefoon aan een beeldscherm en je kan. Ook als je een laptop en een telefoon hebt die dezelfde software draaien, lijkt het me lekker makkelijk om te pairen, informatie uit te wisselen, gekochte apps op beide apparaten gebruiken.
Hopen dat ze er een OLED scherm in kwijt kunnen!
Ik denk dat het concept wel de toekomst is, maar dingen als "je telefoon er aan hangen" en "pairen" zijn geen onderdeel van die toekomst, althans, zo zou ik het zelf niet willen zien, in de toekomst moet het draadloos en zonder enige actie werken.
hoop een beetje dat de nieuwe chromecast dat kan regelen voor ons. werkt nu al, maar met veel te veel vertraging.
Ik gebruik nu de Asus Flip chromebook met de Google Play store. Het beperkte opslaggeheugen van 16GB is voorlopig de grootste struikelblok om er ook vol met android-apps op los te gaan.

De paar Android apps die ik er op heb staan, bvb Telenet Yelo Play, Archos video player, werken uitstekend op de stabiele versie.
De Yelo play app werkte na een update niet meer op het dev-channel, maar op de recent uitgebrachte stabiele versie (chrome 53?) werkt de app weer zoals het hoort.

Een ander werkpunt is dat de android-apps enkel het opslaggeheugen gebruiken. Data die op een sdcard of usb-stick staat zijn niet te bereiken voor de apps.

Ben zeker kandidaat om één van mijn chromebooks eind volgend jaar met deze Pixel 3 te vervangen, maar de versie met 32GB zie ik zeker al als een beperking.
De instapprijs moet rond de 800 dollar liggen, omgerekend ongeveer 710 euro.
Dit klopt dus niet. De Dollar-prijs is altijd exclusief BTW, omdat de BTW verschilt per staat. Een prijs van 860,00 EUR ligt meer in de buurt.
Maar wat zal dit betekenen voor de huidige generatie Chromebooks? Zullen deze vanaf de komst van Andromeda ook dit besturingssysteem gaan draaien (of optie tot hebben) of is hier nog niets over vrijgekomen?

Voor de rest; topinitiatief! Chrome OS/Andromeda zal een stuk groter gaan worden en ik ben zeer benieuwd wat de toekomst ons zal leren.
Zou ook leuk zijn als Google er meteen Xpoint geheugen inknalt.

Dan associeren mensen Andromeda OS met een razendsnelle OS.
800$(excl VAT) dus 800 € is véél te duur voor een instapmodel. Zeker als het niets meer dan een veredelde tablet is.

Voor die prijs heb je een laptop met basis game mogelijkheden.
Prima, kopen de gamers een gamelaptop.
Ik heb een gaminglaptop en de doelgroep van dit ding is echt niet dezelfde als de doelgroep van een Chromebook.
Klopt, maar die prijs is ook veel te duur voor de doelgroep van een chromebook.
Een instapmodel hoort de helft van dat te kosten.
Ik las in de inleiding van het artikel:
"dat een samenvoeging is van Chrome en Android"
Geloof dat dit moet zijn:
"dat een samenvoeging is van Chrome OS en Android"
Of is Chrome OS weer gebaseerd op Chrome? :P

edit: ik zie dat het aangepast is.

[Reactie gewijzigd door Imac27 op 26 september 2016 17:30]

Ik vind het een jaar van te voren nogal natte vinger werk om nu al met specs te strooien. Er kan nog zoveel veranderen. Als het nou enkele maanden was...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee