Britse retailer zet veel info over Google Pixel en Pixel XL online

Een Britse retailer heeft de listings online gezet voor de Pixel en Pixel XL, de smartphones die zoekgigant Google hoogstwaarschijnlijk dinsdag gaat presenteren. Ze tonen naast specs en foto's ook waarmee Google de telefoons wil onderscheiden.

De Britse retailer toont de slides waarmee Google de Pixel en Pixel XL aanprijst. Daaronder zitten functies als een ingebouwde versie van Assistant, de Google Now-opvolger die tot nu toe alleen te vinden was in chatapp Allo en speaker Google Home. De zoekgigant lijkt zijn digitale assistent te willen gebruiken als onderscheidend punt voor de Pixel-telefoons. Het oproepen van Assistant verloopt via het roepen van 'Ok Google' of het lang indrukken van de Home-knop.

Daarnaast krijgen kopers van de Pixel-telefoons onbeperkte opslag van foto's en video's in volledig formaat. Dat is tot nu toe bij Google Foto's niet mogelijk. Of Google beperkt de resolutie voor onbeperkte opslag, of de opslag met volledige resolutie in een betaalde versie is beperkt. Met Smart Storage moet Google Foto's bovendien voorkomen dat de opslag van de telefoon vol raakt door alleen thumbnails te bewaren.

Ook claimt Google dat de snellaadfunctie op de telefoons na een kwartier laden zorgt voor genoeg acculading om zeven uur te bellen. Gezien de opgegeven claims over accuduur zou dat dus zorgen voor een 21 tot 27 procent volle accu in een kwartier. De accu van de Pixel is 2770mAH, die van de Pixel XL 3450mAh.

Beide telefoons hebben volgens de listing oledschermen, waarbij de kleinere een fullhd-resolutie ondersteunt en de grotere QHD. Beide draaien op een Qualcomm Snapdragon 821-soc, met een werkgeheugen ter grootte van 4GB. Voor opslag is er keuze tussen 32GB en 128GB. De specs vermelden een slot voor microsd-kaarten, maar gezien de marketing over opslag die nooit vol raakt en de afkeer die Google heeft getoond van geheugenkaarten in smartphones afgelopen jaren lijkt dat een fout te zijn. De toestellen draaien Android 7.1.

De Pixel XL is inderdaad een grotere versie van de Pixel: de bezels zijn in absolute zin bijna gelijk. De telefoons houden aan de boven- en onderkant rond 3,2cm over, aan de zijkanten is dat rond 7,2mm. Daarmee zijn de bezels vrijwel even groot als die van de Nexus 5X en 6P vorig jaar.

Met de listing is nu veel bekend over de toestellen. Zaken die ontbreken in de informatie van de Britse retailer, zijn de releasedatum en de prijs. Geruchten gaan dat die hoog komen te liggen, tot mogelijk 699 euro voor de goedkoopste variant. Google houdt dinsdag het eigen hardware-evenement, waar het waarschijnlijk de Pixel-telefoons zal tonen.

Toestel Pixel Nexus 5X Pixel XL Nexus 6P
Scherm 5"
1920x1080
oled
5,2"
1920x1080
lcd
5,5"
2560x1440
oled
5,7"
2560x1440
oled
Afmetingen 143,8x69,5x8,6mm
143g
147x72,6x7,9mm
136g
154,7x75,7x8,6mm
168g
159,3x77,8x7,3mm
178g
Bezels 33,12mm
7,25mm
69,0%
31,90mm
7,85mm
69,8%
32,96mm
7,22mm
71,2%
33,13mm
6,83mm
72,3%
Soc Snapdragon 821
Adreno 530-gpu
Snapdragon 808
Adreno 418-gpu
Snapdragon 821
Adreno 530-gpu
Snapdragon 810
Adreno 430-gpu
Geheugen 4GB 2GB lpddr3 4GB 3GB lpddr4
Opslag 32/128GB 16/32GB emmc 32/128GB 32/64GB
Camera's Achter: 12MP, 1,55µ, f/2.0
Voor: 8MP
Achter: 12MP, 1,55µ, f/2.0
Voor: 5MP
Achter:12MP, 1,55µ, f/2.0
Voor: 8MP
Achter: 12MP, 1,55µ, f/2.0
Voor: 8MP
Accu 2770mAH 2700mAh 3450mAh 3450mAh
Prijs bij release Onbekend Vanaf 479 euro Onbekend Vanaf 649 euro

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-10-2016 • 07:15

133 Linkedin

Submitter: nickurt

Lees meer

Reacties (133)

133
126
58
4
0
36
Wijzig sortering
Het enige werkelijk onderscheidende aan deze telefoon is dus een stuk software.
Ik heb het vermoeden dat de consument daar niet op zit te wachten, zeker niet voor zo'n prijs.
Ik hoop dat google de Pixel life time support1 gaat geven. In plaats van twee nieuwe androids versies en dan is het gedaan met upgrades (uitzondering beveiliging). Voor die prijs mag dat ook wel.
Natuurlijk zie ik het liever anders om, dat alle nexus telefoons life time support krijgen.
1 Life time support minimaal op de manier waarop Apple dit bijv. doet of beter.
Geef mij ook maar 1TB aan storage voor 3 jaar.

[Reactie gewijzigd door Maulwurfje op 3 oktober 2016 07:34]

Dat kan toch niet?

Bijvoorbeeld mijn Z3 compact krijgt geen Nougat omdat Qualcomm er geen driver voor gaat maken.
Dit komt omdat het een eis is van Google om Vulkan engine te ondersteunen op Android 7. Qualcomm wil hier geen drivers voor uitbrengen. Dus in theorie zou het wel kunnen, maar zou je een aantal games niet kunnen spelen.
De Nexus 9 heeft 7.0 gekregen zonder vulkan support (en in dit geval bestaat er wel vulkan support voor de andere variatie van de K1 processor).
De vereiste is ondersteuning voor Vulkan OF OpenGL ES 3.1. De Nexus 5 ondersteunt, itt de Nexus 9, geen van beiden.
Ligt dat aan Qualcomm? Voor jou toestel en zelfs mijn Moto X 2013 is bijv. Cyanogenmod beschikbaar. Gaat bij mij tot versie 13, ofwel Android 6.0.1.

Ligt volgens mij aan de maker van de ROM, in dit geval dus gewoon Google.
Het is eerder een combinatie.
Qualcomm brengt geen officiele support uit voor een specifieke cpu/gpu.
Vervlogens beslist google om de nieuwe andoid niet compactable te laten zijn.

Veel drivers kunnen onnoficieel nog werken, de architecteur van android blijft tenslotte grotendeels hetzelfde.

Echter door een nieuwe update uit te brengen die daarna door een driver bij veel mensen problemen blijkt te geven is problematisch. Want hoe ga je dan nog support leveren als een externe leveracier dan niet mee werkt?
Vervlogens beslist google om de nieuwe andoid niet compactable te laten zijn.
Nieuwe releases zijn van nature (dus niet per definitie) releases die nieuwe features met zich meebrengen en meestal heel wat refactorings vragen. Dus zijn ze bijna altijd niet compatibel te noemen.
In het geval van Google willen ze de Vulkan standaard pushen maar daar zijn specifieke drivers voor nodig vd fabrikanten en Qualcom wilt die support niet geven voor "oudere" chipsets.

Voor mij zit dit verhaal veel dieper, Android was ooit als een opensource verhaal begonnen net zoals Linux maar na de adoptie van Google heeft dit android een volledig andere wending gekregen. Had Google toen meer aandacht gehecht aan de belangen van opensource en opensource drivers met duidelijke licenties had dit vandaag een ander verhaal geweest.
Bij een Z3 is de maker van de Rom natuurlijk SONY en Sony wil kennelijk dergelijk oude toestellen niet ondersteunen
Maar een andere maker van ROMs (zoals CM) wel. Dus nogmaals; de ondersteuning voor een bepaalde ROM ligt echt niet per se alleen bij Qualcomm, maar bij de maker van de ROM (Google bij de Nexus/Pixel, Sony bij de Z3, etc.).
CM heeft geen enkele verplichting naar zijn gebruikers toe. Sony wel. Als er straks iets niet werkt na een "ongeautoriseerde" update dan is dit voor rekening van Sony (support, rechtzaken, imago). Zie ook: http://www.androidauthori...napdragon-800-801-712930/

Het is eenvoudig: Google wil Vulcan ondersteuning > Qualcomm 800 ondersteunt het niet officieel > Qualcomm schrijft geen drivers > Geen enkele ROM krijgt de zegen van Google.
Waarom moeten er nieuwe drivers ontwikkeld worden voor Nougat? Is het driver model dan weer zo veel veranderd dat dit nodig is? Er wordt toch voornamelijk nieuwe functionaliteit toegevoegd, of veranderd Google elke keer zo veel aan het driver subsysteem?
Bij Nougat is dat de verplichte ondersteuning voor de 3D-API Vulkan. En daar bengt Qualcomm geen drivers voor uit voor de SD 800.
Die APi is verre van verplicht. De Nexus 9 heeft 7.0 gekregen zonder vulkan.
Zelfs daar is Google in de fout, want er bestaat een vulkan driver voor de K1 GPU
Als Goolge dat graag zou willen zouden ze Qualcomm wel pushen om wel een driver te maken. Ik geloof gewoon niet dat de enige reden is dat er geen driver is. Mijn Nexus 5 draait sinds een week na de release van Android 7 op Nougat. Die heeft zelfs nog een oudere processor (SD 800 (Z3 heeft een 801)) dus als ze bij Sony graag Nougat er op hadden willen zetten had dat gewoon gekund
?

Dat is geen officiële update dan want ook Google released geen update voor de Nexus.
Klopt, maar dat betekent dus niet direct dat het niet kan zoals sommige mensen wel lijken te denken. Dat is ook een van de redenen waarom ik een Nexus 5 heb gekocht. Er zijn daar voorlopig nog wel mensen die wat ontwikkelen
Welke rom gebruik je dan?
Ik weet niet meer precies welke, iig een AOSP rom, maar er staan er inmiddels een aantal op. Dit is die van degene die 'm als eerste werkend had:
http://forum.xda-develope...-nexus-5/orig-development
Dat is mooi. Maar zoals icecreamfarmer aangeeft, is dit geen officiële update. Ik vraag me dan ook af of je Nexus 5 onder Nougat wel ondersteuning heeft voor de Vulkan API.
Geen idee, zolang apps die ik gebruik daar geen gebruik van maken heb ik daar geen last van. Mogelijk kunnen apps die gebruik maken van vulkan ook gebruikmaken van andere dingen zodat die ook op oudere versies van android draaien (de meeste telefoons draaien tenslotte op oudere versies)
Bij lifetime support krijgt men problemen zoals: nieuws: Gingerbread-update HTC Desire zal eind juli verschijnen

Uiteindelijk is er op de forums van XDA-Developers erg veel kritiek geweest op het feit dat HTC destijds geen upgrade plaats liet vinden. Eerlijkheidshalve waren de specs onder de motorkap ook ècht te laag.

Denk dat veel fabrikanten daarvan geleerd hebben. Ze zullen echt wel een duidelijke prognose stellen over hoe lang de hardware het vol zou moeten kunnen houden. Men geeft daarin bijvoorbeeld aan dat een telefoon met 8GB opslag, echt niet meer van deze tijd is. Over een jaar of 3 zullen deze nieuwe Pixel-telefoons ook nog maar nèt voldoen aan de minimale eisen van de nieuwe android-versie. Puur omdat er bijvoorbeeld een nieuwe wifi-standaard is, of omdat de chipset niet meer ondersteund wordt, etc. Teveel haken en ogen om zoiets te blijven ondersteunen.

Apple daarentegen heeft het best goed uitgekiend. Zij geven een lange tijd updates op hun toestellen. Het assortiment van hen is ook een stuk beperkter, wat het voor hen een stuk gemakkelijker maakt om goede software uit te brengen.
Wat je ook moet bedenken is dat apple zo weinig toestellen hoeft te ondersteunen dat ze bij de ontwikkeling van de software al rekening kunnen houden met de hardware van oude en nieuwe devices. Bij iets als Android gaat dat niet lukken omdat er gewoon teveel verschillende configuraties zijn
De hardware veranderd ook steeds dus je kan met op meer dan drie jaar support rekenen, realistisch gesproken.

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 3 oktober 2016 09:28]

Ben ik het wel mee eens. Ik denk dat de markt rijp is voor telefoons die langer meegaan en langer onderhouden worden, ik zou graag vijf jaar als standaard zien zoals de iPhones dat al een tijdje doen.

Het feit dat er veel modellen zijn betekent niet dat er niet op zijn minst een model zou kunnen zijn waarop lang support word gegeven. Misschien is de Pixel die nieuwe telefoon.

In mijn ogen zijn we het punt van verminderende belangrijkheid van extra CPU kracht al voorbij, er zijn gewoon niet zoveel scenario's waar je desktop-klasse kracht nodig hebt; en als je het Business Insider artikel leest over waarom mensen de iPhone 7 aanschaften dan stond snellere cpu op de vijfde plaats. Degelijke storage opties zijn er ook al voor een tijdje. Dat betekent dus dat er minder redens zijn om je oude telefoon weg te doen voor een nieuwe, mits je goede kwaliteit hebt gekocht die even meegaat.

Ik hoop dat de consument ook een stapje extra doet en degelijke telefoons gaat kopen, het is een stuk beter voor het environment als we niet een berg oude telefoons naar Afrika sturen elke paar jaar.

[Reactie gewijzigd door Kerome op 3 oktober 2016 13:55]

Reken daar maar niet op. Androidtelefoons worden door Google en fabrikanten als wegwerpspul behandeld.
Ben ik het niet mee eens. Software is inderdaad onderscheidend, maar de persoonlijke assistent is misschien nog best apart te noemen.

Plus je krijgt de updates van Google, waarschijnlijk hetzelfde al de Nexus series. Een hele verbetering boven andere fabrikanten.

Onbeperkt opslag voor foto's en video's in de Google Photos app, dat hebben ze ook niet allemaal.
De mainstream consument interesseert zich helemaal niet over updates. Daarnaast is spreken tegen je telefoon nog helemaal niet ingeburgerd. Ik zie nooit iemand gebruik maken van Siri, Cortana, Google now etc. Op het moment is de mening nog altijd dat dit "raar" is dus doet bijna niemand het gebruiken.

Voor de mainstream dus totaal niet onderscheidend op dit moment.
Ach, in de wagen spreek ik vaak tegen mijn telefoon. Niks makkelijker dan "Okay Google, call mum mobile.", en het werkt even goed met gewone namen als je ze maar op z'n Engels uitspreekt.
Vroeger had ik een iPhone (4s), en stuurde ik zelfs berichtjes via Siri, iets wat Google nog steeds minder goed doet dan Siri toen.

En als ik in de keuken een timer nodig heb, is het ook maar zo makkelijk als "Okay google, set a timer for 20 minutes.".

Echter, op straat zal ik inderdaad niet snel tegen mijn gsm staan praten.
Ik doe in het nederlands "ok google" zeggen en spraakopdrachten geven. "weerbericht morgen" of "wordt het morgen zonnig in Split Kroatië?" "zet Bluetooth/WiFi uit" "zet timer 5 minuten" "zet alarm 7uur30" "wat is (rekensom)" "vertaal (willekeurige zin) naar het (willekeurige taal)" etc. en Google praat vrolijk terug. Tijdens appen/sms'n dicteer ik ook steeds vaker.

Mensen staan dan gek te kijken, totdat ik ze uitleg dat ze dit zelf ook kunnen met hun Android phone. Men weet het simpelweg niet.

Ik heb trouwens met Nova Launcher ingesteld dat ie standaard luistert naar "ok Google" wanneer een homescreen getoond wordt dus met 1 vingerafdruk unlocken en direct praten is prima te doen.
Deze functies werken ook al lang in het Nederlands.

Het onderscheidende is waarschijnlijk dat ze deze telefoons wel gaan promoten in tegenstelling tot de Nexus serie. Welke telefoons de gemiddelde consument kiest heeft volgens mij meer met marketing te maken dan met wat ie precies wil of nodig heeft. Als dit niet zo zou zijn, dan hadden de oude Nexus toestellen een stuk populairder moeten zijn...

[Reactie gewijzigd door RoelRoel op 3 oktober 2016 17:24]

Die persoonlijke assistenten trekken mij dus helemaal niet. Vooral vanwege de dataverzameling en profiling die dan gaat lopen.

Tot nu toe dus nog nooit Google Now of Cortana aangezet. Kan natuurlijk voor iedereen anders zijn.

Verder vind ik de toestellen wel aardig qua ontwerp, maar de prijs is inderdaad niet heel aantrekkelijk. Zonde voor HTC: mogen ze eindelijk weer eens een 'Nexus' maken, gaat Google het onder eigen naam en tegen een hoge prijs in de markt gooien. Net als met de Nexus-tablet van HTC: iedereen verwachtte een scherp geprijsde tablet (zoals bij de Nexus 7), maar het werd een duur (voor velen te duur) apparaat.
Software kan onderscheidend zijn. Het hangt er voor mij helemaal vanaf hoe dicht ze komen bij een echte 'personal assistent'. De ervaring van Siri, Cortana enz komt daar nog steeds niet dicht bij in de buurt, het is meer een serie shortcuts die je kan gebruiken, maar je hebt nog niet het gevoel dat je met iets intelligents praat wat met je meedenkt.

Dat Google nu hun product al zodanig op de markt brengt - Assistent genoemd, nog wel - geeft de indruk dat ze het zelf wel zo zien. Misschien komt het dichter in de buurt dan alleen spraak herkenning en shortcuts. Laten we het hopen.
Anoniem: 454933
@ASW13 oktober 2016 07:31
Ik denk dat je het daar mis hebt. Consumenten kopen een Google telefoon omdat ze graag een stock versie van Android willen. Voor veel mensen maakt het niet uit of het toestel dan veel lijkt op de voorganger. Zolang die betere specs heeft dan de voorgaande Google telefoon is dit al snel genoeg voor meesten.
En daar heb je al weer een probleem aangezien de Pixel, in tegenstelling tot de Nexus, geen stock Android draait maar enkele unieke apps heeft.
Hij heeft het over alle consumenten jij specifiek over dat handje vol wat bewust een Nexus koopt. Nog (lang) geen 10 miljoen per kwartaal van de 350 miljoen toestellen die elk kwartaal verkocht worden...

Mensen die perse de nieuwste Android willen draaien lijken wel een niche te zijn binnen Android.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 oktober 2016 07:55]

Ik denk dat je per ongeluk het woord 'consumenten' hebt gebruikt in plaats van 'Google-aanhangers'. Ik denk dat de gemiddelde consument helemaal nergens echt op zit te wachten, behalve het vooruitzicht een goede ervaring voor een goede prijs. Of dat die ervaring naar een betere ervaring of naar een lagere prijs uitslaat is afhankelijk per persoon.
De Pixel series is dan ook niet bedoelt voor "De Consument". Die is bedoelt voor mensen zoals wij; tweakers die meer weten van dit soort zaken.

En als Tweaker is er op dit moment maar één (serie) telefoon(s) die echt bruikbaar is: Stock android telefoons zoals deze Pixel.

Windows phone is defacto uitgefaseerd.
Apple is veel te duur en geeft een veel te sterke lockin.
Alle andere Android telefoons hebben bloatware en een veel te beperkte houdbaarheid.

En dus zit ik nu op een Nexus 5X. Voor nog niet de helft van een iPhone een perfecte gebruikers ervaring en tot nu toe gewoon netjes de nieuwste versie van Android.
Mocht ik deze moeten vervangen dan twijfel ik er niet aan dat er een Pixel voor in de plaats zou komen. Waarschijnlijk zelfs de XL.
De Pixel series is dan ook niet bedoelt voor "De Consument". Die is bedoelt voor mensen zoals wij; tweakers die meer weten van dit soort zaken.

En als Tweaker is er op dit moment maar één (serie) telefoon(s) die echt bruikbaar is: Stock android telefoons zoals deze Pixel.
Hoezo zou de Pixel bedoeld zijn voor Tweakers en niet voor "de consument"? Is stock Android alleen voor Tweakers? Ik geloof dat de echte Tweakers prima in staat zijn om stock Android op andere telefoons te flashen hoor.
Windows phone is defacto uitgefaseerd.
Wat is de bron hiervan? Dat staat namelijk loodrecht tegenover de volgende artikelen:
nieuws: Microsoft toont verbeteringen in Continuum-functie
nieuws: Microsoft bevestigt smartphones te blijven maken
Ik zal wel -1 krijgen, maar als voormalix Nexus gebruiker vind in de Nexus ervaring niet alleen 100% positief.
Er waren best bugs die lang bestaan hebben op gebied van netwerkverbindingen (wifi en mobiel) en battery drain. Android 5 geloof ik was echt niet op alle punten een verbetering op de Nexus 5. Het duurde best lang voor het zover was.

Bij 'consumententoestellen' zie je op dat soort punten toch meer polish, naar mijn mening.

Ik dnek dat Nexus toestellen er vooral waren om een Android versie onder de ontwikkelaars en testers te brengen. Eerst op de NExus, als het daar werkt en op de andere telefoon niet dan is het een bug van die andere telefoon.
Grappig, ik heb die ervaring totaal niet. Ik heb meerdere keren stock android geflashed op telefoons en heb nu een 6P. Veruit de meest stabiele/snelle/cleane Android ervaring, in vergelijking met andere non-stock androids van vrienden. Ander belangrijk argument, wat nog vaak ondergesneeuwd wordt in discussies is de snelheid waarmeer een nieuwe Android versie beschikbaar komt voor Nexus gebruikers en maandelijkse beveiligingspatches. Voor mij niets anders meer dan stock android :).
Primair waarschijnlijk voor de zakelijke markt. En zeker niet de goedkope telefoons zoals de Lumia 640 die prima zijn werkt hier doet. Dat moeten dan andere fabrikanten gaan maken, maar gezien dat tot nu toe niet werkt ben ik skeptisch.

Oftewel wat dat betreft heeft hij een punt, als ik vanuit mezelf beredeneer: Ik heb nu een L640 waar ik geheel tevreden mee ben icm WM10. Echter betwijfel ik ernstig of ik over 1-2 jaar nog een nieuwe wil en kan kopen gezien wat er dan nog beschikbaar zal zijn, en of er uberhaupt nog een marktaandeel is. Een iPhone vind ik veel en veel te duur voor gewoon WhatsApp, mail checken en navigeren. Wat over blijft zijn Androids, en dat hoeft niet puur stock te zijn van mij, maar de hoeveelheid bloatware die erop staat is wel een relevant punt.
De Nexus serie was niet bedoeld voor de consument maar voor ontwikkelaars. Met de Pixel richt Google zich net wel op de consument. En neen, in tegenstelling tot de Nexus lijn heb je bij de Pixel net geen stock Android meer maar komt Google o.a. met een aparte launcher.

Windows Phone is uitgefaseerd, maar Windows 10 Mobile is still alive and kicking. Al heeft MS de focus verplaatst van de consumentenmarkt naar de zakelijke markt.
Apple is duur, maar verwacht niet dat je deze Pixel telefoons voor €300 op de kop zult tikken, die zullen ook vlot de prijs van premium devices meekrijgen.
Ik zou zelf wel graag Windows op zo'n toestel zien, of op een handset zoals de Samsung Galaxy s7. Zou voor de tweaker ideaal zijn als je zelf het OS zou kunnen kiezen, of iig zelf er op kunnen flashen zoals b.v. de HTC HD2. Voor mij zou dat het veel meer een tweaker telefoon maken.
Apple is veel te duur en geeft een veel te sterke lockin.
Te duur hangt af van je salaris natuurlijk maar een te sterke lockin? Dat heb je met Android evengoed en zelfs nog erger dan bij Apple!
Te duur misschien wel maar of het duur is bepaal je door te vergelijken met concurrentie en prijs/kwaliteit.
Nee dat wordt door vraag en aanbod bepaald. En aangezien de iPhone de beste verkopende smartphone is kan je niet zeggen dat hij te duur is.
Er is 1 iPhone, er zijn 5000 android toestellen. Die vergelijking gaat ook niet op.
Nee op Android devices kun je apps gewoon downloaden buiten de Google store om.
Mensen die er meer van weten zouden deze toestellen nooit kopen.
Een tweaker wil een custom rom erop kunnen zetten, hosts files kunnen aanpassen, eventueel root hebben voor wat andere zaken ...en waarschijnlijk nog een paar dingen die voor mij persoonlijk niet belangrijk zijn.

Zelf ben ik blij dat ik niet langer root moet hebben om host files aan te passen. 3 Mb is best groot, maar hiervoor heb ik geen extra app of root nodig om vrijwel geen reclame te krijgen.
Nee. Ik heb een Nexus gekocht vanwege de prijs en de AFWEZIGHEID van software.

Jammer dat Nexus dood is maar ja er zat dan ook weinig marge op voor Google, iedereen wil iPhone winsten.
Nexus dood? Deze Pixels gaan toch bestaan naast de Nexus? Het is volgens mij nooit bevestigd dat Nexus helemaal stopt, wel heel hardnekkig aanhoudende verhalen, maar niets definitief toch?

Sowieso is Nexus nooit echt van Google geweest, het was meer een soort van benchmark keurmerk voor zo goed als stock Android telefoons gemaakt door diverse fabrikanten... de kleine marges waren wat dat betreft voor de fabrikanten die Nexus toestellen hebben geproduceerd (als die marges echt zo klein waren dan). Volgens mij heeft Google zelf ook nooit echt een winstoogmerk gehad met de Nexus toestellen, maar was het ze vooral te doen om de stock ervaring op de markt te brengen omdat verder vrijwel alle fabrikanten (zwaar) aangepaste versies uitbrachten.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 3 oktober 2016 07:45]

Het idee achter Nexus aan het begin was dat Google een Showcase model had om aan andere fabrikanten te laten zien wat je kan doen en een relatief goedkoop toestel aanbieden voor ontwikkelaars. Toen kwamen ze er achter dat die telefoons toch wel erg populair waren en zijn ze de Nexus 6 gaan maken die een stuk duurder was. Vanaf toen heeft de lijn mogelijk toch wat meer een winstoogmerk gekregen.
Winstoogmerk voor de fabrikant die de toestellen produceert, maar niet voor Google zelf...
Ik denk dat Google daarvoor te veel invloed heeft op het proces rond de pixel /Nexus
Het geeft aan dat de smartphone op het vlakke gedeelte van de ontwikkelcurve is beland.

Zoveel 'werkelijk' onderscheidende zaken zijn er niet snel in te stoppen. Sinds een jaar of wat gaat de ontwikkeling veel gestager en met kleinere stapjes.
Er zijn zoveel kleine details toe te voegen om een apparaat uniek te maken. Ook kun je heel erg veel met materiaalgebruik. Andere merken weten een stuk uniekere apparaten neer te zetten.

Als ze alleen al de vorm van de speaker grilles hadden aangepast, of de radius van de afgeronde hoek.

Kijk nog even hier naar:
https://postimg.org/image/tb6sk7a0f/
Even een kleine photoshop gedaan pas: Button toegevoegd en interface eroverheen geplakt.
Ziet er best geloofwaardig uit toch?
Technisch gezien is dat wel waar - over de laatste tien jaar heeft de ontwikkeling van de smartphone zich toegespitst op een bepaald punt waar wat basis capaciteiten betreft weinig van af word geweken, en het gaat nu om een paar Megapixel extra op de camera, of een iets ander SoC model. Je krijgt best veel smartphone voor je $99 bij een Chinese webwinkel.

Wat software betreft is er nog wel ruimte om te differentiëren, maar ik denk niet dat veel fabrikanten een capabel genoeg software team hebben om een grote cloud service neer te zetten. Misschien daarom gaat Google zijn eigen weg in met de Pixel phones, zodat ze sommige differentiërende services voor zichzelf kunnen houden en daar dus ook winst uit kunnen slaan. Of Assistent alleen daar genoeg voor is, wij zullen het zien.

Wat mode betreft, voor mij is de smartphone te functioneel om echt een mode statement te worden. Mode zit in de hoesjes, die je makkelijker en vaker kan vervangen. Daar zie je ook variatie in kleuren en materiaal.
Het is voor Google belangrijk om zelf nog een poot in de smartphonemarkt te hebben om zo niet uitge-monopoliseert te kunnen worden door een overheersende OEM (Samsung). Want de markt is nog zo onvolwassen dat de gemiddelde klant gewoon een Samsung wil want daar zien ze al die reclames van. Dat er Tizen opdraait zal ze een worst wezen!
dat boeit de consument geen ene fuck, 80% komt een winkel binnen met de vraag
"wat is de nieuwste??"
De iPhone verkoopt anders ook niet slecht.
Die 2GB versie is de 'oude' Nexus 5X. ;) Die is al geruime tijd voor 250 - 300 euro te krijgen. Hoop dat de prijs van deze nieuwe toestellen ook snel zullen zakken.
Pfoeh... Als die telefoon echt zo duur is ga ik denk ik gewoon de iPhone SE kopen als vervanger voor mijn N5. Erg jammer... Deze telefoon zie ik wel zitten, maar hij is niet zo bijzonder dat ik er 700 euro voor neer ga leggen... 8)7 ;(
Wat een bijzondere sprong van Nexus 5 naar iPhone, alleen omdat de Pixel zo duur is? :?
Geef maar eens een goed alternatief voor de Nexus 5 op dit moment... Het is dat hij kuren begint te krijgen, anders had ik hem graag nog een jaartje door gebruikt.
Ik wil zeker niet een telefoon die groter is, dus dan valt de Oneplus 3 al af.

Verder zijn er eigenlijk geen telefoons die dezelfde maat (het liefst nog kleiner) hebben icm. high-end specs. Verder is voor mij 550-600 euro echt het maximale wat ik wil uitgeven voor een nieuwe telefoon. Destijd ook 400-500 euro uitgegeven voor mijn Nexus 5, dus in mijn ogen moet het gewoon kunnen.

Sony heeft misschien nog wat in de aanbieding, maar dat kan mij niet echt bekoren. Samsung is een no-go. Die hebben het in het verleden te vaak voor mij verpest, en al die bloatware die erop zit vind ik ook belachelijk.

Als ik zo in de pricewatch kijk dan blijft de iPhone SE eigenlijk over.
Wellicht is de Nexus 5x dan een goede optie?

Erg goedkoopp en de specs zijn een dikke prima.

Samsung heeft zijn bloatware stevig teruggedrongen sinds de S6 overigens, of dat naar jouw smaak voldoende is kan ik echter niet zeggen :9
Koop je toch al wel weer een toestel van een jaar oud... Als ik nu wat koop wil ik wel wat moderners. Toegegeven, dat is de iphone SE ook niet, maar dat is wel een erg goed toestel.

De iPhone SE is gewoon een nette compacte behuizing (ookal is het misschien verouderd design), maar wel met nieuwe hardware. Plus de batterijduur is gewoon steengoed, dat is wel erg prettig.

[Reactie gewijzigd door Kliko op 3 oktober 2016 13:50]

Maar de iPhone SE heeft wel een scherm dat een flink stuk kleiner is dan de Nexus 5.
Ik heb ook de Nexus 5 -nog steeds naar volle tevredenheid overigens- en hiervoor had ik een Samsung Galaxy S+. Die ligt hier nog steeds in een hoek met een prepaid nummer om op gebeld te kunnen worden en heeft een scherm van 4" net zoals de iPhone SE. En iedere keer denk ik weer: wat een klein prutscherm.

Misschien dat je er weer aan kunt wennen als je niet meer dagelijks op een 5" scherm kijkt, maar ik zou me er toch echt wel weer aan gaan storen denk ik.

Ik overweeg overigens een Lumia voor mijn volgende toestel. De 650 ziet er wel interessant uit, ongeveer zelfde afmetingen als de Nexus 5. Vergelijking: https://tweakers.net/pric...are/350115;499685;498017/
De Nexus 5 had een ongekende prijs/kwaliteit verhouding. Momenteel komt niemand daar in de buurt, jammer dat niemand dat middensegment wil oppakken. OnePlus is eigenlijk daar redelijk alleen, maar heeft helaas wat opmerkelijkheden (idd wat groot, en ook support is brak bij hun en dergelijke). Ze hadden de 6p net even wat anders moeten maken en zo 100 euro goedkoper moeten plaatsen, dan was het belachelijk briljant geweest.
Klopt helemaal. Ik ben te verwend met de Nexus 5 denk ik. Erg jammer dat google die trend niet echt goed heeft kunnen doorzetten na de Nexus 4 en 5.
Ik heb de G2. Met een stock Android 4.4.4 van Mahdi. Zoveel handige features. Long press op back, home en multi task voor scherm uit, app uit en laatste applicatie (zelf in te stellen allemaal). Double tap to wake. Snapdragon 800. Genoeg ram. 5.2" scherm in een iPhone 6/6s/7 formaat. Dikke 3000 mAh batterij die bijna 3 jaar later nog steeds beter is dan die van de 6s die ik een maandje gebruikt heb.

Ik wil geen telefoon die hoger is dan zo'n 140 mm. Dat is gewoon te hoog en dus te groot. Waarom blijven die belachelijke bezels terug komen?
Overigens ook slechts 350 euro betaald voor deze telefoon toen.

Ik zit met smart te wachten op de pixel vanwege amoled. Ik ben benieuwd.
Motorola heb ik nu in m'n vizier, maar die maken alleen maar 5.5" of grotere high end phones. Zo jammer.
De G2 is in basis hetzelfde als de Nexus 5 geloof ik. Echter ga ik dan wel weer erg achteruit qua OS. Dan zou ik nog eerder een nieuwe Nexus 5 kopen denk ik. Die features die jij benoemd zal ik niet zo snel missen dan. (Wat niet weet, wat niet deert... )
De vraag is natuurlijk überhaupt of een iPhone ooit een goed alternatief voor een Android toestel kan zijn. Maar dat is puur persoonlijk. De openheid van (stock) Android is natuurlijk onvergelijkbaar met de geslotenheid van iOS. Waarbij ieder voordeel zijn nadeel heeft, uiteraard. Ik ben ook zeker geen Apple-basher, ik begrijp heel goed waarom mensen voor een iPhone zouden kiezen.

Ik denk sowieso dat ik je denkpatroon niet zo goed kan volgen, want je vindt Samsung bloatware verschrikkelijk, maar de vendor-lockin van Apple is kennelijk geen bezwaar? Bloatware kun je verwijderen.

Het gaat je kennelijk puur om high-end en een bescheiden formaat. Dan zou je bij Sony juist wel aan het goede adres moeten zijn, maar goed mogelijk dat het design je niets doet. En Samsung heeft natuurlijk geweldige toestellen, ook in de € 500,- reeks. Die zijn dan misschien niet op alle vlakken high-end, maar dat is de iPhone SE ook niet. En even een ande ROMmetje op je Samsung knallen is echt het probleem niet. Daarbij hebben ze qua bloatware al enorme stappen terug gezet.

En anders heb je altijd nog Xiaomi. Die hebben prachtige high-end toestellen met 5,1 inch scherm. En je betaalt er de helft voor van wat je destijds aan je Nexus hebt uitgegeven.
Ik geef toe dat het een hele stap naar iPhone is. Maar als ik nu kijk wat ik van de openheid van Android gebruik... Dat valt eigenlijk reuze mee. (Volgens mij helemaal niks).
Echt experimenteren met mijn telefoon doe ik al lang niet meer. Daar is het risico te hoog voor. Een niet goed werkende telefoon kan en wil ik niet hebben...

Sony zou opzich nog een aardig optie zijn, maar de laatste compacts werden niet heel goed gereviewed. Daarnaast moeten wachten op updates... Liever z.s.m. zoals bij Google phones. Naast datzelfde bezwaar bij Samsung heeft Samsung in het verleden het gewoon verprutst bij mij. De S2 mini was echt een traag onding (mede door de skin) en de S3 mini had een softwarebug die de batterij leegtrok. Die kon na 4uur optreden, maar soms ook na 15 min. Samsung gaat die bug doodleuk niet fixen. |:( Dus voor mij geen Samsungs meer...

Maarrrrr voordat de SE er komt ga ik nog wel even naar het aanbod van Sony kijken. ;)
Sony's Z5 wordt op diverse plaatsen aangestipt als één van de beste flagships van Sony ooit. Dus die zou ik zeker niet uitwissen voor je hem serieus hebt bekeken.

Ook Huawei (P9) bijvoorbeeld is een prima leverancier tegenwoordig. Sure, net iets groter dan 5 inch, maar zeker niet zo groot als de Oneplus 5,5 modellen.

En HTC heeft met de 10 ook een toestel in de 5,1/5,2 inch klasse.

Just saying, er zijn meer opties als je kleine concessies wilt doen. Je mening over de Samsung mini's (2 t/m 4) deel ik. Dat zijn gewoon zonder uitzondering slechte toestellen geweest met B-specs.
Je hebt wel een mooie lijst met features:
- Geen telefoon die groter is dan de Nexus 5 (137,84 x 69,17 x 8,59 mm)
- Geen Sony (dus geen Z5c met SD 810 cpu of X compact met SD650)
- Geen Samsung (want die komt boven je gewenste formaat uit)
- Geen Nexus 5x, vanwege de verouderde hardware
- Prijsrange tussen de 450-600
-Wel een iPhone SE, met hardware uit de 6S (is uit hetzelfde jaar als de N5x, echter is de iPhone wel sneller ;))

Pff, lastige keuze wordt het dan voor je.
Ik zou zeggen, begin met het importeren van een telefoon. Ik denk dat daar je redding ligt, mits je T-Mobile hebt en je daarmee 4g zou willen gebruiken (Bijv: Zuk Z2).

p.s. als je oordeel over Samsung afhangt van mid-range mini varianten, met high end prijzen, dan moet je denk ik kritisch kijken of je verwachtingen eigenlijk te hoog waren voor die telefoons. Je had toen eigenlijk kunnen weten dat de performance ondermaats was. Ik weet niet wat je bedoelt met de reviews van Sony, maar de Compact varianten hebben allen zeer hoge scores ontvangen van diverse sites en users.

Nog 1 ding, ik ben zelf ook kieskeurig wat betreft telefoons. Ik wacht met het vervangen van mijn Z3c, totdat er een partij opstaat die wel high-end mini's kan maken. De X Compact is het voor mij persoonlijke nèt niet.
Bedankt voor je reactie! 8-)
Ik ga zeker even kijken. :)
Voordeel van deze toestellen is dat de adviesprijs vaak niet overeenkomt met de daadwerkelijke verkoopprijs. Die zal namelijk, net zoals bij de 5X en de 6P, vrij snel na introductie dalen in tegenstelling tot toestellen van voornamelijk Apple.

Ik wacht dus rustig af, misschien Q1 2017 een vervanger voor mijn 5X.
Bedankt voor de goede tip.
Ik vond het zakken van de prijs bij de Nexus 5/5X nog aardig tegenvallen moet ik zeggen. En eigenlijk wil ik dit jaar nog wel een nieuwe telefoon hebben. Nexus 5 gaat de geest geven binnenkort vrees ik..! ;(
Dat was natuurlijk bij de Nexus reeks zo, maar of dat bij de Pixels ook is, is natuurlijk afwachten. Google zet ze duidelijk anders in de markt, minder gericht op ontwikkelaars en Geeks, meer als volwaardig alternatief voor de grote spelers in de markt.

Ik vraag me dus af of de vraagprijs ook niet veel stabieler gaat zijn. Natuurlijk is dat niet helemaal afhankelijk van Google, want ook de resellers hebben daar invloed op. De vraag is dan ook in hoeverre deze toestellen wijd verspreid overal te koop zullen zijn.
Als je een paar maanden kunt wachten is de Pixel zo ruim €100 voordeliger. Dat is wat ik ga doen als het toestel meer dan €650 gaat kosten.
Denk je?
Ik vond de prijzen van de Nexus 5 en de Nexus 5X ook niet echt hard zakken hoor...
Ik had vorige maand bijna een 5X gekocht, maar vond die met €294, voor z'n leeftijd net iets te prijzig.

Toen vond ik de wileyfox voor €149...
Ik vind het ook heel jammer dat de front facing stereo speaker weg is. Erg prettige feature bij de Nexus 6 & 6P.
Bij de Nexus 5X zit er aan de voorkant ook een speaker (onderaan) voor geluid. De speaker waarmee je belt gebruik ik nu ook als speaker en hierdoor heb ik nu Stereo geluid uit de Nexus 5X! :) Kleine tweak (mod) en het werkt perfect!
Heb ook zo een mod voor mijn S7.
Welke mod heb je gebruikt voor de stereo speaker set up?
Een platte camera is wel weer een pluspunt. Maar ik sla over. Ik heb de 5X nu net een jaar, en die doet het nog prima. Ik vind de prijs zoals die hier wordt gepresenteerd ook erg hoog. Maarja, dat heeft de iPhone ook.

Ik ga morgen wel kijken, maar ik ben sceptisch. Die digitale assistent is ook niet iets waar ik op zit te wachten, eigenlijk.
Ik gebruik de digitale assistent nu af en toe wel eens in de chat-app. De potentie is enorm, zeker als hij leert samenwerken met andere (non-google) connected devices (en beter Nederlands leert).

Nu is het vooral handig als je een Grieks restaurant zoekt in een stad waar je onbekend bent. Verder is het vooral een gimmick en zeker geen USP. Leuk dat hij me een weersvoorspelling laat zien als ik er om vraag, maar dat is niet echt iets waar ik dik voor wil betalen. Sterker, het is zinloos omdat ik die voorspelling al zie op het moment dat mijn telefoon aan gaat.

Verder gewoon geen interessante telefoon, zeker niet op dit prijspunt. Zelfs voor de helft van de hierboven genoemde prijzen zou ik hem laten liggen.
Jammer dat ze het Chromebook design niet hebben doorgevoerd, nu is het weer zo'n generiek smartphone design.

Wat gaat er eigenlijk met de originele Pixel gebeuren? Wordt die omgedoopt naar 'Pixel Chromebook' oid?
Wat een enorme bezels...dat verwacht je tegen het einde van 2016 toch eigenlijk niet meer. Verder mooi ding!
Jep, mijn 3.5 jaar oude ZL heeft ook een 5" scherm maar is 1cm korter
Als ze de prijs even halveren heb ik wel interesse. Waar is de tijd gebleven dat Google devices voor een schappelijke prijs over de toonbank gingen :(
De prijs van 700 euro is ook niet misselijk. En dat voor de goedkoopste. :O
Verder een goed toestel, nice specs! Alleen of ik er 700 euro voor ga leggen.... Dan kan ik nog wel even door met m'n Nexus 5X gok ik zo :D
Wel jammer van de batterij! Had liever +3000mA gezien.
Je kan een vliegtuig landen op deze bezels. Jammer dat er geen frontfacing speakers op de voorkant zitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee