'Google brengt '3D Touch'-functie terug in Android 7.1'

Google brengt de Launcher Shortcut-functie, die doet denken aan de 3D Touch-toepassing in iOS, terug in Android 7.1 De zoekgigant zette Launcher Shortcuts in de previews van Android 7.0, maar verwijderde de functie voor de release.

De site Android Police ontdekte verwijzingen naar Launcher Shortcuts in tien apps van Google, waaronder Gmail, Maps, Foto's, Agenda en Zoeken. Met Launcher Shortcuts kunnen apps snelkoppelingen voor bepaalde acties aanmaken. Hoe het in de praktijk zal werken, is nog onbekend. Dat kan bijvoorbeeld door hard te drukken op een drukgevoelig scherm, zoals in iOS mogelijk is, door lang op een icoon te drukken of door over een icoon heen omhoog te vegen.

Zo kan Google Maps rechtstreeks vanaf het homescreen de navigatiefunctie starten en als adres 'Thuis' of 'Werk' instellen met een snelkoppeling. Daarnaast kunnen gebruikers met een shortcut in Agenda meteen beginnen met het aanmaken van een nieuw agenda-item.

Launcher Shortcuts heeft ondersteuning in tien Google-apps en volgens Android Police is het opvallend dat voor de release van een functie zoveel Google-apps deze al ondersteunen.

Google presenteert Android 7.1 vermoedelijk samen met de Pixel-telefoons. Het bedrijf heeft een evenement gepland voor 4 oktober waar dat mogelijk gaat gebeuren. De Pixel-telefoons hebben waarschijnlijk een ip53-rating voor water- en stofdichtheid, meldt datzelfde Android Police. Daarmee zijn ze niet of nauwelijks bestand tegen water. HTC is de vermoedelijke fabrikant van de Pixel-telefoons, die schermen krijgen van 5" en 5,5" en draaien op een Snapdragon 821-soc.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

22-09-2016 • 15:22

96 Linkedin

Reacties (96)

96
82
37
2
0
16
Wijzig sortering
3D touch is waardeloos naar mijn mening, dat Google het kopieert maakt het niet goed. Eerder erger.

Waarom is 3d touch waardeloos? Omdat het totaal niet intuïtief is en het grafische interfaces minder "ontdekbaar" ( Discoverable ) maakt voor gebruikers, toch wel een van de grondbeginselen waarom we begonnen zijn met GUIs lijkt me. Moet je overal als een idioot op drukken omdat het misschien geïmplementeerd is in een applicatie en je zo extra opties krijgt.

Helemaal mooi als alleen sommige hardware het ondersteunt en andere weer niet, lekker consistente gebruikerservaring.
Helemaal mooi als alleen sommige hardware het ondersteunt en andere weer niet, lekker consistente gebruikerservaring.
Hoe relevant is dat nou eigenlijk? Hoeveel mensen gebruiken meerdere telefoons van de zelfde telefoonfamilie in verschillende versies door elkaar?
het grafische interfaces minder "ontdekbaar" ( Discoverable ) maakt voor gebruikers, toch wel een van de grondbeginselen waarom we begonnen zijn met GUIs lijkt me.
Ach, ook bij het kruisje rechtsboven in Windows moest je ontdekken dat dat deed. Een gewisse leercurve mag er best zijn. Als je kijkt vanuit gebruikers standpunt, soms start je de calender om te kijken wat je afspraken zijn en soms om een nieuwe afspraak toe te voegen dan kan het best gebruikersvriendelijk zijn om dat soort dingen al voor het starten aan de app kenbaar te kunnen maken. Op de commando regel doe je dat met parameters, op een moderne smartphone met 3D touch. Het zijn juist de onzichtbare misschien zelfs onlogische features (foto maken met volume + bijvoorbeeld) die het apparaat het handigst maken.
Waarom is 3d touch waardeloos? Omdat het totaal niet intuïtief is en het grafische interfaces minder "ontdekbaar" ( Discoverable ) maakt voor gebruikers
Gedeeltelijk met je eens. Het is inderdaad niet discoverable, maar aan de andere kant is het eigenlijk nooit de enige manier om iets te doen, het is altijd een snellere manier om bestaande features te gebruiken en het lijkt vooral gericht op de power-users. Op die manier vind ik 't niet zo problematisch, een beetje zoals de rechtsklik op PC, die is ook niet discoverable.
Gedeeltelijk met je eens: de rechtermuisknop is wel een fysieke knop. ;)
Op mijn muis niet hoor :+

Maar je weet nog steeds niet waar je allemaal op kan rechts-klikken.
Precies, in die zin is het exact hetzelfde. Dit is een secundaire interactievorm die een menu met al dan niet snelle opties naar voren brengt die je volgens de guidelines normaliter elders moet kunnen terugvinden. 3D Touch doet hetzelfde met een notabele uitzondering: dit zijn alleen interne snelkoppelingen van de applicatie in kwestie. Dat maakt het functioneel simpel en biedt juist wel een meer consistente gebruikservaring, alhoewel dat ook afhankelijk is van het aantal apps die dit ondersteunen dan wel inbouwen.
Ow, jij hebt er zo een...... :+
Nee en dat is in Windows ook een probleem, overal rechts op klikken...... en dan is het ook context sensitive: dat wat je links geselecteerd hebt ook nog eens de mogelijkheden van de rechtermuismenu beïnvloed.


El Steve wilde ook maar een muisknop en dit was een van de redenen.
en dan is het ook context sensitive: dat wat je links geselecteerd hebt ook nog eens de mogelijkheden van de rechtermuismenu beïnvloed.
Niet altijd. Windows heeft er een handje van om zaken disabled in het 'context sensitive' menu te zetten, ofwel dat je het uiteindelijk toch niet mag vanwege rechten... Heel hinderlijk.
3D touch is niet nieuw en is niet uitgevonden door Apple maar Huawei

dat het waardeloos is ben ik met akkoord
Maar ja ze hebben weer een nieuwe feature voor het marketing department. En feature die extra productie kosten kost maar waar die ook de marges mee gerekt kunnen worden. Vrij nutteloos en niet echt intuïtief. Is niet veel meer dan een veredelde vorm van long press
Helemaal mooi als alleen sommige hardware het ondersteunt en andere weer niet, lekker consistente gebruikerservaring.
Met die gedachtegang kan je natuurlijk nooit iets nieuws introduceren. Een beetje het idee van de telefoon met de eerste echte GPU er in en dan zeggen ja je kan mooie 3D games gaan maken maar er is momenteel maar een telefoon die het ondersteund dus liever niet.

Het kan maar zo zijn dat volgend jaar bijna alle telefoons deze functie ondersteunen maar er zal altijd een de eerste zijn.
Tuurlijk wel, zorg er dan voor dat er een bepaald moment is dat alle telefoons die je uitbrengt/verkoopt het ondersteunen.
Is deze manier niet beter? Je bied het aan in je SDK/API en de bedrijven die de hardware/software maken kunnen dat dan zelf implementeren. Tuurlijk gaan niet alle bedrijven/devs direct over maar dat gaat google ook nooit lukken op een andere manier omdat de markt veel te versplinterd is.

Dus deze wijze met vooraankondiging enz. is best ok eigenlijk.
Het voorbeeld wat in dit artikel aangehaald wordt, direct naar 'thuis' navigeren zonder eerst maps op te starten, thuis in te typen en dan op go te drukken etc. klinkt mij wel als een hele prettige toevoeging in de oren. Ook het direct kunnen aanmaken van een agendapunt zonder de app op te starten. Dat het niet altijd nuttig is, tuurlijk...maar er kunnen best toffe dingen mee gedaan worden.
Ik al lang blij dat ik na 5 a 6 week wachten gister eindelijk de upgrade naar Android 7 kreeg op mijn nexus 6P, loop ik blijkbaar al weer bijna achter :+

Wel super deze nieuwe feature overigens, alles wat acties op je telefoon sneller en gemakkelijker maakt is welkom!
Je loopt niet achter. Zover dat bekend is wordt Android 7.1 alleen beschikbaar voor de Pixel telefoons en niet de Nexus toestellen.
Ik mag toch hopen dat ik niet dik betaald heb voor de allernieuwste google developers telefoon zodat die vervolgens een half jaar later niet meer het nieuwste van het nieuwste heeft. Dat is juist waarvoor ik hem gekocht heb.

Ik ben er wel van op de hoogte dat de pixel telefoons een iets andere versie van Android gaan krijgen, maar ik mag toch hopen dat ik gewoon de komende 2 jaar nog wel de nieuwste Android versies krijg.
Geen zorgen het enige wat ik gelezen heb is dat "the nexus will not be the first phone that run android 7.1"
Ik zou daar niet zo zeker van zijn. Het lukt Google niet om de Nexus 6 op tijd geüpdatete te krijgen met Nougat en de uitrol gaat ook met horten en stoten. Google heeft ook het Nexus-programma uit het raam gegooid voor Pixel, dus wie weet hoeveel mankracht er nog beschikbaar is voor het updaten van de oudere telefoons? Daar bovenop hebben Nexus telefoons al niet zo'n gigantisch goede track record - ze vervallen al redelijk snel t.o.v. iPhones.

Hier wat je minimaal mag kunnen verwachten:
https://support.google.com/nexus/answer/4457705?hl=en (Timing for Android software updates -> Nexus Devices)
Wat? Heb je daar een artikel van? Als dat zo is gaat dat Google klanten kosten. Ik wilde een pixel halen maar als ze zo makkelijk hun oude telefoons dumpen bedenk ik me wel een 2e keer.
Dat lijkt me heel onwaarschijnlijk, ik vermoed dat de 6P sowieso nog wel minimaal een jaar wordt ondersteund en net zoals de Nexus 5 gewoon keurig 2 jaar updates ontvangt.
Volgens mij is het zo dat de nieuwe Pixel telefoons de eerste devices zijn met Android 7.1. Het is niet zo dat Android 7.1 alleen op deze telefoons komt. Ik denk dat Android 7.1 beschikbaar wordt voor alle toestellen die ondersteunt worden op het moment dat de Pixels beschikbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door jasperswaagman op 22 september 2016 17:30]

Heb je echt zo lang gewacht? Na de release dag kon je gewoon inschrijven voor de beta, kreeg je direct de ota binnen en kon je weer uitschrijven. Had je direct de nieuwste stable.
Dat had inderdaad ook gekund, al wou ik juist op mijn dagelijkse/develop telefoon geen Beta's van Android draaien. (Dan weet je nooit of iets je eigen schuld is of die van Android).

Ik begrijp de gespreide uitrol van de update trouwens wel, maar ik had niet verwacht dat ik er zo lang op zou moeten wachten.
Op dat moment was de "beta" letterlijk de stable. De terugdraai na uitschrijven naar een stable gebeurde ook niet, want die had je al.
Terwijl een budget phone als Jiayu S3 dankzij 3 devs al een werkende rom hebben
Met in de kleine letters dat als je hem brickt dat je zelf fucked bent. Google, en ook andere fabrikanten kunnen dat niet zeggen.
Dit bestaat toch al sinds Android 2.3 of 4.0? Ik heb al zolang als ik Android heb shortcuts op me homescreen, Direct Dial bijvoorbeeld (direct bellen naar een bepaald persoon) of idd een Google maps to home achtige shortcut.

Tenzij dit is gesloopt uit clean Android Lollipop (Google heeft heleboel features toen verwijderd, fabrikanten bouwden ze weer erin) en nu opnieuw wordt geintroduceerd.
Je moet meer aan jump lists zoals in windows 7 denken, je drukt harder/langer op een icoontje en een lijst met veel gebruikte acties verschijnen
Weten ze eindeijk wat ze met die functie moeten doen. Nu nog drukgevoelige schermen en taptic engine.

Dan ernog voor zorgen dat alles smooth werkt.
Het hele iOS vs Android gedoe ter zijde. Ik vind dit wel een kekke toevoeging. Sowieso had je voorheen op Android al de hold functionaliteit binnen apps om andere opties te tonen (welke niet veel gebruikt worden omdat het niet intuitief is).

Toch lijkt dit op hetzelfde, en hetzelfde probleem blijft op deze manier bestaan geloof ik. Sinds Material Design is dit namelijk niet meer veel toegepast tot Apple inderdaad met 3d touch kwam.

mogelijk gaan mensen hier aan gewend raken, snelle opties vanuit het homescreen klinken voor mij wel interessant.

Ik ben altijd wel fan geweest van producten van Google en ik zou het niet vervelend vinden om wat meer info over de Pixel te weten welke wss de 4e ge-announced wordt.

Disclaimer: Ik heb een iPhone.

Verder, mensen met 3d touch. Komt het niet vaak voor dat je probeert of je iets met 3d touch kunt of werkt het altijd helemaal super.
Fijn dat we dit te zien krijgen op android!
Het zou erg gaaf zijn om regelmatiger android updates te krijgen!
Dat is uiteraard een kwestie van de juiste modellijn kiezen.

Ik heb altijd binnen enkele uren de nieuwste versie op mijn Nexus 5X staan, wil niet meer anders. De nieuwe Pixel hou ik dan ook met argusogen in de gaten, mede omdat deze door HTC wordt gemaakt.
Helemaal nieuw is het niet tenminste long press of swipe over icoon en dat er dan een menu tevoorschijn komt. Wat wel nieuw is dat er extra functies oftewel snelkoppelingen aan toegevoegd worden.

Van mij mag het maar dat 3d touch vind ik ook niet geweldig. Soms zit het menu onder je vinger waardoor het niet te lezen is dus vinger weghalen, lezen en selecteren. In die tijd heb ik allang de app opgestart en hetzelfde gedaan.
Maar soms werkt het wel goed als sneak-peak of cursor besturing.

Snap alleen niet waarom bepaalde Androis apps dit niet geïmplementeerd hebben dmv long press.
Is dit niet een functie die al sinds jaar en dag in Nova Launcher (en diverse andere launchers) zit? Ik gebruik het in ieder geval al heel lang. Daarnaast zijn er talloze apps die dergelijke shortcuts ondersteunen, zeker niet alleen Google apps.
Alle swipe en lang-druk-acties wel idd. Drukgevoeligheid niet. Dit zal, Nova kennende, zeker ingebouwd worden, wanneer die toestellen net zulke schermen op de markt komen.
Ja, heb het ook sinds een paar weken al in Aviate Launcher. Niet echt iets nieuws onder de zon. Vind de header daarom ook maar "meh" omdat het helemaal niet duidelijk is hoe dit geimplementeert wordt door Google (of ik moet eroverheen lezen). Maar om dit nu meteen te linken aan een 3d touch functionaliteit... Desalnietemin vind ik het een welkome aanvulling. Maak er iig al veel gebruik van in Aviate.
Het gaat hier over launcher shortcuts. En laten die er nou al jaren zijn op Android.
Ik vind het jammer dat nieuwe versies van Android ze exclusief zijn, ik heb net Android 6.0 op mijn telefoon staan en Google staat alweer klaar met een nieuwe update. Die ik dan waarschijnlijk pas over een jaar krijg.
Dat ligt volledig aan de fabrikant. Als je snelle updates wilt, moet je een Nexus telefoon kopen. Heb een Nexus 5X, daar draait al lang 7.0 op. Nexus 6p hebben laatst ook de update gekregen.
Ja maar van wie zijn die telefoons? Juistem, Google. Ik vind het gewoon jammer dat het bij alle andere fabrikanten zo langzaam gaat.
Gelijk heb je dat je het jammer vindt, maar dat is nu eenmaal de afweging die je moet maken tegenwoordig. Een iphone, die enkel voor premium prijzen beschikbaar zijn, beperkingen kennen maar uitmuntende software support, een windows phone met goede softwaresupport maar een significant minder app aanbod, of een android in elke prijscatogorie met een zeer divers aanbod van functies en mogelijkheden, met te vaak een slechte of gebrekkige update support. Alles heeft zijn voor en nadelen.
Ik vind dit echt een zeer mooie omschrijving chapeau!

Ik vind het persoonlijk wel opvallend dat de fabrikanten (samsung, htc, lg enz..) Niet echt geleerd hebben van onze kritiek op software updates. De "fabrikant" lees zelf waarschijnlijk wel de reviews van hun toestellen en kijkt wat beter kan enzovoort, maar bij een review wordt eigenlijk nooit de software update kant van een toestel genoemd aangezien je daar gewoon niks over kan zeggen als het toestel net uit is.

Android fabrikanten leer hier van!
Waarom zouden ze er wat van moeten leren? Wat zouden ze eigenlijk moeten leren?
Dat het totaal niet boeit voor de gemiddelde/meeste klanten?

Voor jou is het belangrijk, voor mij is het belangrijk, voor het grootste deel van de tweakers is het belangrijk.
Voor 98% van de klanten totaal niet.

Zolang er geen grote veiligheidsproblemen zijn (en die zijn er nu ook niet), is lang ondersteunen verloren geld.
Een nogal kortzichtige en arrogante visie: "voor mij is het belangrijk maar voor 98% van de klanten niet".

Veiligheid is voor iedereen belangrijk. Het is niet omdat mensen niet weten dat ze risico's lopen, dat het niet belangrijk voor ze is.
Leuke kreet maar niet helemaal ter zake doende. Voor veiligheid hoef je geen volledige update van het OS.
Daarnaast is het een theoretische stelling, de praktijk laat zien dat de klant het niet belangrijk vindt. Niet ik, maar de vele miljoenen (miljarden?) gebruikers zijn die mening blijkbaar toegedaan, gezien het nog steeds toenemende aantal Android gebruikers.
"Voor veiligheid hoef je geen volledige update van het OS": dat klopt in theorie. Maar in de praktijk betekent geen volledige update ook "geen beveiligingsupdate meer", zie maar wat er gebeurde met Stagefright...

Dat zoveel mensen Android gebruiken, is omdat het een OS is dat vooral op goedkope telefoons draait, niet omdat ze veiligheid niet belangrijk zouden vinden. Iemand die wèl het geld heeft zal een veiliger OS kiezen, of zijn Android telefoon minstens om de 2 jaar vervangen om toch maar up-to-date te blijven.
Voor één keer ben ik het met je eens :)
Nee Google maakt zelf (nog?) geen telefoons.

Ik heb een 5x en die komt van de LG fabriek.

Ik vindt het ook belachelijk dat mijn Nexus binnen een paar dagen de laatste update krijgt en een telefoon van Samsung die veel duurder is pas maanden later. Maar klaarblijkelijk slikt de consument het.
Nexus wordt geproduceerd in samenwerking met Google
achja...we weten niet eens hoe lang Apple de nieuwe IOS al klaar heeft voordat ze hem uitrollen....tis allemaal maar betrekkelijk!
dus al die betas zijn voor marketing redenen alleen voor devs en buggy voor de lulz?
Iedereen is een beta tester ;)
Nope, sorry voor wie het benijdt, iOS10 draait behoorlijk perfect, en intussen al op een paar honderd miljoen telefoons en andere devices.
Het voornaamste uitrolprobleem was ook dit jaar weer dat het massaal gedownload werd in de eerste uren van beschikbaarheid.
Dit soort artikelen zorgt er voor dat ik pas upgrade als de x.1.2 versie er is. Ik heb geen zin beta tester te zijn en ik zit ook niet dringend op nieuwe features te wachten.
Dat was een probleem van de uitrol en niet van iOS10, het probleem was dan ook een paar uur later al verdwenen.
iOS staat intussen op ongeveer 400 miljoen toestellen, dus je bent heus geen beta-tester als je het nu installeert.
Draait hier thuis probleemloos op een 5c, 5s en 6. Is wat mij betreft de beste release ooit.
Dan heb ik wat om naar uit te kijken. Maar iOS 8 en 9 hebben me huiverig gemaakt. Ik wacht nog even.
Ik had noch met iOS8 noch met iOS9 problemen eigenlijk. Ik wacht altijd 24u af en dan ga ik alles updaten. Nog nooit problemen mee gehad.
Prima, heel fijn voor je. Alleen ik wil het niet op geluk laten aankomen. Je leest elke opnieuw dat er gedoe is. Wat de reden van het gedoe ook is, dat maakt me niet uit. Ik wil dat niet. Als er geen dringende reden is om te upgraden (zoals een enorm veiliigheidslek) dan stel ik het liever een tijdje uit.
Ook is het natuurlijk ook niet zo dat het allemaal maar beter wordt. De muziek App bijvoorbeeld was in iOS 8 echt handiger dan in iOS 9.
Heren, eerlijk is eerlijk...3D touch van Apple ik heb het en het werkt super goed.
Wie het eerst was maakt mij niet uit !

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee