Update naar iOS 10 zorgt bij veel gebruikers voor problemen

Apple is begonnen met het uitbrengen van iOS 10. De update die over the air binnenkomt zorgt bij veel gebruikers voor problemen. Na het updaten willen sommige iPhones of iPads niet meer starten en moeten ze aan een computer met iTunes gekoppeld worden om te herstellen.

Veel Apple-gebruikers melden dat ze na het downloaden en uitvoeren van de update naar iOS 10 hun toestel niet meer aan de praat krijgen. Op het forum van Tweakers maken leden melding van de problemen en ook websites zoals 9to5mac zeggen veel klachten van hun lezers te ontvangen.

Telefoons en tablets die in de recovery modus zijn vastgelopen kunnen hersteld worden met behulp van iTunes. Mogelijk verliezen gebruikers daarbij data als zij geen back-up hebben gemaakt.

Op Twitter meldt het support-account van de iPhone-maker dat iOS-bezitters er goed aan doen om hun apparaten middels iTunes te updaten naar de nieuwe iOS-versie. In een statement dat is gegeven aan de managing editor van BuzzFeed, zegt Apple dat de problemen inmiddels verholpen zouden moeten zijn.

Apple presenteerde iOS 10 in juni tijdens zijn WWDC-evenement voor ontwikkelaars. De nieuwe versie van het besturingssysteem voor de mobiele apparaten van Apple krijgt onder andere een gewijzigd notificatiescherm, een nieuwe versie van iMessage en Siri kan gebruikt worden in apps van derden.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

13-09-2016 • 20:57

363 Linkedin

Submitter: Anteros

Reacties (363)

363
332
132
4
0
87
Wijzig sortering
Probleem zou volgens Apple nu al zijn moeten opgelost. Daarom wacht ik altijd 24 uur ;). http://www.iculture.nl/ni...phones-ipads-vastgelopen/
Thanks. Toegevoegd aan het artikel :)
Misschien ook interessant om te melden dat voor het herstellen de vandaag vrijgegeven versie iTunes 12.5.1 nodig is. Met de oude versie lukt het niet.
Herstellen lukt hier zojuist prima op iTunes 12.4.3.1 ;)
(-edit- voor update naar iOS 10.0.1 wil ie wel graag 12.5.1 hebben)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 13 september 2016 21:30]

Fijn om te horen, met versies ben ik de draad kwijt, want ik gebruik nog altijd het uiterst stabiele en razend snelle 10.6.x. Wel jammer trouwens dat Apple een goed werkende OS binnen twee jaar uitfaseerd. Voor MAC systeembeheer heb ik nog altijd Windows paraat. Gelukkig hoef ik met m'n iPad 2 niet over naar versie 10.
"uiterst stabiele en razendsnelle"? El Capitan is sneller dan 10.6 hoor. 10.6 is gewoon sloom. Ik had hier een oude MBP liggen die ik nog niet had upgedate van 10 naar 11 omdat ik dacht dat die veel slomer zou worden omdat het toch al wel een ouder model was. Ik schrok toen de indexatie na installeren afgelopen was. Die MBP is plots retesnel geworden.
Ik ben met een MACBook van 10.7 terug naar 10.6 gemigreerd en dan merk je een aardig verschil in snelheid. Deze oude MACBbook gaat volgens de specs niet hoger dan 10.7. 10.10 of hoger draait niet op deze machine.

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 14 september 2016 17:09]

Tevens zou ik in het bericht, veel mensen veranderen in een aantal mensen.
Niemand dan Apple alleen weet of dat het veel mensen zijn of weinig, vergeet niet dat maar weinig mensen melden dat de update goed is gegaan.
Veel of weinig blijft natuurlijk relatief. Het percentage van het geheel zal vast niet heel groot zijn geweest. Het aantal meldingen op Twitter, GoT, in onze nieuwssubmit en op andere websites van mensen die daadwerkelijk met het probleem te maken kregen, was echter duidelijk hoog. Dat vond ik voldoende om van veel te spreken.
Zet er dan in de titel even bij update : gefixt ofzo. Zo lijkt het net of het probleem er nog steeds is.
Gefixt is het in ieder geval niet, 5 minuten geleden men iPhone 6S + herstart waarna hij automatisch begon met de update en ra ra ra, hij start niet meer.
Heb je m echt opnieuw gedownload of had je telefoon dat al eerder zelf gedaan?
Geen idee of mijn telefoon hem eerder had gedownload.
De telefoon is uiteindelijk succesvol geupdate via iTunes.
Heb wel enkele keren moeten proberen voor hij plots wel aan de update begon zonder een foutmelding.
Ik verbaasde mij er eerder over dat dit het probleem was dat werd bevonden door de meeste, bij ons thuis kreeg er een zomaar bericht van z'n mobiele provider dat hij 100,- euro over z'n data zat nadat hij over de WIFI IOS10 had geinstaleerd, al moet ik eerlijk zeggen dat dit net zo goed een fuck up bij de provider kan zijn geweest als een enorme bug in de OS
Hoezo bug? Je bepaalt zelf wanneer je installeert. Dat je dan niet op wifi zit, lijkt me toch je eigen fout.
Ik denk dat je mn comment nog eens goed moet doorlezen.
1 iemand in jouw huis was dom genoeg om de update te downloaden over 3g/4g, en kreeg daardoor een rekening van 100 euro..
(dit is de enige manier dat dit kan gebeuren, een gebruikersfout, niet de provider of het OS zijn hier de schuldige van :P)

Maar door 1 domme gebruiker vind jij dat dit een meer voorkomend probleem is dan duizenden telefoons die niet meer starten? vreemde logica :P

(als er echt een bug in zat waardoor de software automatisch over 3g/4g ging downloaden zou je heel wat meer klachten daarover zien, ik zie er geen, behalve jouw reactie ;))

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 14 september 2016 12:22]

En toch is de OS over de wifi gedownload, dus of er was een fout met de OS of bij de provider, het toestel zelf gaf aan nog 5mb over te hebben.
Staat wifi assist soms aan?
Wifi assistentie aan staan in de opties? Dit is namelijk een van de grootste boosdoeners bij onverwachte kosten :)
Nee hoor, jouw gezinslid heeft gedownload over 3g/4g en jij claimt nu dat het over wifi gaat... niet dus. Zoals hieronder gesteld, hoogtswaarschijnlijk staat wifi assist aan, dat is geen bug
Ok, dus je denkt nu dus dat je het beter weet dan wij hier thuis ondanks dat we dus letterlijk in de OS hebben gekeken wat hij allemaal deed? bijzonder.
Heb je nog lotgenoten? Of ging het toevallig alleen bij jou mis?
Oh wow? is dit nu je argument? "Oh jij bent de enige die het meldt, dan ben je vast een leugenaar" teleurstellend
Dat vind ik niet. Ik heb het even opgezocht. Ik vind weinig tot geen lotgenoten. Het is makkelijker om je eigen schuld te verhullen en anderen/een bedrijf de schuld te geven. Het is des mensen.
Ja, het is ook erg makkelijk om als een betweter te claimen dat je het beter weet dan iemand die toch echt zelf heeft gekeken wat het was.
Ach ja, deze discussie is zinloos. Mail Apple, die geven je vast wel gelijk...
Vond ik wel. Jij vond van niet? Dan was het vast toch grappig :)
Oh, nee, Ik vond het grappig dat je nog steeds denkt dat je het beter weet dan degene die daadwerkelijk heeft gezien waar het probleem nou zat
Wat was het probleem dan?
Zal het vammidag ff goed opschrijven.

[Reactie gewijzigd door Overlord2305 op 19 september 2016 11:09]

Ik weet niet hoe het bij IOS is maar bij Android krijg je een waarschuwing dat je best wifi gebruikt aangezien de data kosten. Ik neem aan dat dat bij IOS ook wel ergens duidelijk gemeld wordt?
Bij iOS kan je instellen dat updates niet via een mobiele verbinding kunnen worden gedonwload.
Ik was té enthousiast en heb meteen op downloaden geklikt zodra ik de update tegenkwam.. Maar naar aanleiding van dit berichtje op Tweakers toch maar onderbroken.

Het lijkt - nadat je op 'update' hebt getapt - haast niet meer te stoppen, maar deze Quick manual helpt om een download ongedaan te maken. Natuurlijk alleen al hij nog noet geïnstalleerd is.

http://www.tech-recipes.c...n-ios-update-in-progress/
Heb je hier ook een onderbouwing voor? Want ik gebruik ook altijd reviews van verschillende sites, waaronder Tweakers, voor mijn keuzes. Ben wel benieuwd of dit echt een "gesponserde" site is. Het is mij nog niet opgevallen aangezien de min/pluspunten en conclusies toch wel overeenkomen met andere sites (fansites uitgesloten).
En er staat nu ook vaak nieuws over de Samsung Note 7. In tegenstelling tot dit minieme upgrade probleem, een veel groter probleem voor samsung.
Wat wel weer bij beide artikels goed vermeld wordt, is de oplossing die de leverancier (apple: iTunes workaround en Samsung: terugroepactie en OTA update) aanbieden. Dus lijkt mij toch een eerder neutrale verslaggeving.
Het is normaal in de industrie om media te vergoeden voor een review, ik zeg niet dat het per definitie slecht is. CNet en Samsung gingen wel over de schreef in 2013 of 14.

http://www.businessinside...axy-s4-review-2013-8?IR=T

Apple weigert dit echter pertinent. Dus moeten de de items daar sterker met advertenties en clicks werken om geld te genereren.
WIjze les. Ik doe dit ook altijd, eigenlijk met de meeste big bang updates wel verstandig, zeker in professionele omgeving. Het heet niet voor niets bleeding edge.
Dit is geen bleeding edge. iOS hoort op het moment van release een goed getest en stabiel product te zijn zonder grote bugs. Het is dan ook spijtig om te zien dat het, niet alleen bij Apple uiteraard, toch nog zo vaak misloopt bij software upgrades.
Nee, maar ik had vroeger Apple wel hoog zitten met dit soort dingen. Ik snap de complexiteit niet erachter maar op precies dezelfde hardware zou je toch verwachten dat het lanceren een klaar klusje zou moeten zijn. Uit ervaring wacht ik zelf nu ook altijd een tijdje voor ik een update installeer
Als je het vergelijkt met de meeste andere software updates (zeker grotere zoals deze) dan is het ook gewoon matig dat er met iOS en OSX de laatste jaren eigenlijk bij elke release wel wat serieus fout gaat. De ene keer erger dan de andere keer, maar als je dan kijkt wat er verbeterd wordt (vaak niet zo gek veel), hoeveel mankracht ze hebben, hoeveel tijd ze hebben en dan ook nog voor hun eigen producten met duidelijke hardware, dan kun je het niet gewoon afdoen met 'bij alle software gaat het wel eens mis'. Dat is inderdaad gewoon slecht.

Issues na release, ja natuurlijk, maar dat zouden minor zaken moeten zijn, geen heftige zaken als deze. Bij elke apple release lees je tegenwoordig zo'n bericht. Bij veel andere software hoor je dit soort dingen toch niet, alleen incidenteel.

Een paar jaar geleden kon je vrij zeker upgraden bij apple. De laatste paar releases kun je maar beter een half jaar wachten en dan heb ik soms nog issues.
Er is iets ingeslopen wat er daarvoor niet was. En gek genoeg opvallend dat dit na t overlijden van Jobs begon.

ik heb er geen goede woorden voor over in ieder geval. Apple staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid, maar dat imago zijn ze zo stap voor stap aan het verliezen.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 14 september 2016 09:02]

Weet niet waar je op doelt maar zowel onder iOS (versie 9.x vanwege iPad 2) en OSX heb ik tot nog toe nimmer enig probleem gehad met updates.

Dus waar jouw 'laatste jaren' nu op slaat?
Ik heb de problemen gehad op een Air en Air 2.
Als je van 7 - 9 nooit iets gemerkt hebt, dan heb je 't goed gehad :-)
Toegegeven, m'n moeder en een maat van me die een oudere (iPad 2 en 3) hebben, die hadden hier inderdaad ook geen last hiervan. Ik was perplex hoe soepel die iPad 2/3 draaide tov m'n Air en Air 2.

Maar even los van persoonlijke ervaringen. Er waren natuurlijk veel problemen na de release van 7. Daar was genoeg over te lezen.
Dat heeft bij mij tot iOS 9 geduurd voordat het weer een beetje soepel draaide.
En nog heb ik bij updates nog wel wat kleine issues, en dan wacht ik een aantal weken / maanden, afhankelijk wat ik erover lees aan issues.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 14 september 2016 12:00]

Ik denk toch echt dat je een beetje biased bent ;)
Ik herken helemaal niet dat de media vind dat Samsung de toekomst is. Ik lees juist altijd bizar veel lovende dingen over Apple, dat ik weleens denk, echt? Zo bijzonder is 't nou ook weer niet.

Ja, Apple heeft misschien wat meer aandacht, maar die aandacht eisen ze bovendien zelf op. Daar is hun hele houding en marketing op gebaseerd. Dat neemt niet weg dat ze bizar veel fouten hebben in hun release en dat dit soort blockers bij anderen zelden tot niet voorkomen.

Als Windows problemen had, zoals met Windows 8 o.a. dan lees je dat wel degelijk. Als er exploits op Android zijn hoor je dat ook. Maar je moet ook gewoon onderkennen dat er met Android updates eigenlijk nooit iets "majors" mis gaat.

Je kunt nu een situatie opnoemen van een individu of een kleine groep, maar dat is geen argument. Dat kan net zo goed aan HP liggen bijvoorbeeld (zou me niet verbazen).

Als ik je mijn lijstje van ellende geef van de afgelopen 25 jaar, waarin ik op zowel Windows en Mac OS / OSX heb gewerkt en sinds dag 1 een gebruiker ben van Android en sinds zo'n 5/6 jaar nu ook iOS, dan wordt je ook niet vrolijk met wat ik allemaal aan fratsen heb meegemaakt.

Daarin heb ik wel degelijk een trend herkent waarin OSX altijd super stabiel was. Die kon je blind updaten. Bij Windows eigenlijk ook weinig problemen gehad, maar was wel wat wiebeliger. Weleens een driver issue oid, maar eigenlijk niks wat niet vrij simpel weer op te lossen was. Blockers zelden, weleens een BSOD, waar je ook niet vrolijk van werd natuurlijk (vaak ivm defecte hardware). Er zijn wel Windows versies geweest die echt bedroevend waren natuurlijk (Millennium, Vista e.d.). En daar was ik ook gewoon kritisch op (en de media ook).
Wat dat aangaat was Apple toen nog veel stabieler, maar ook een OS waarvan ik me toen nog afvroeg, waarom werken mensen hier graag op? Met die single muis klik enzo. Verschrikkelijk OS vond ik 't toen nog - ik deed overal 2x zo lang over om hetzelfde te bereiken. Het huidige OSX vind ik veel fijner.

Toegegeven, ik heb bewust een tijdje gewacht met Windows 8. Dat was zo'n enorme verandering, dat ik al aan zag komen dat daar wel e.e.a. mis zou gaan. Maar het viel me mee hoe goed die eigenlijk nog was.
Windows was altijd wat gevoeliger, maar die ondersteunen ook 1001x meer hardware variabelen (vrije hardware keuze), dat probleem heeft Apple niet (geen/weinig hardware keuze).

Met Android serieus nooit problemen gehad, niet eens kleine. En met iOS was 't ook prima in orde, totdat 7 uitkwam. Toen was 't elke keer drama en hadden ze tal van fixes nodig om 't weer een beetje stabiel te krijgen.
En OSX, volgens mij was 't Mountain Lion waar 't mis begon te gaan. Ik heb zoveel issues gehad op deze versies en erna. En echt blocking issues. Van 3rd party software die niet meer werkte (Adobe), tot opstart issues, niet meer met VPN kunnen verbinden, mail clients die constant crashten of zelfs de wisselwerking met apple producten die karig werken (cinema display bijv) e.d.
Het ergste vind ik dan nog eigenlijk dat ze het dan soms niet eens oplossen, of er serieus zoveel tijd voor nemen dat er al verschillende 3rd party oplossingen voor zijn.

Maargoed, ik werk nog steeds op beide OS-en. En beide vrij intensief. Ik vind nog steeds dat beide voor- en nadelen hebben en geen van beide de beste is.
Maar, wat Apple de laatste jaren aan het doen is, daar kan ik weinig waardering voor opbrengen. Dat staat ook haaks op hun hele filosofie. En de filosofie van Windows is nu eenmaal anders, dus daar verwacht je dan ook andere dingen van. Over hun veranderingen ben ik ook niet zo erg over te spreken overigens (m.b.t. privacy met name), maar blocking issues? Nee, dat niet.
Met iOS wacht ik nu een paar maanden tot een half jaar. Maar dan zit je wel elke dag met zo'n irritante nag "wilt u updaten" popup in je face. Dat mag best wat subtieler, of gewoon je updates op orde hebben. OSX wacht ik tegenwoordig al snel een jaar mee voordat ik update. Bizar toch?

Maargoed, dit is dus deels een persoonlijk ervaring. Al ben ik voor de meeste issues op fora of Apple support sites geweest waarbij een grote groep dezelfde problemen had. Dus die problemen zijn wel echt, en niet omdat de media er meer aandacht aan geeft. En premium prijs = meer verwachtingen.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 14 september 2016 12:00]

Ja, Apple heeft misschien wat meer aandacht, maar die aandacht eisen ze bovendien zelf op. Daar is hun hele houding en marketing op gebaseerd. Dat neemt niet weg dat ze bizar veel fouten hebben in hun release en dat dit soort blockers bij anderen zelden tot niet voorkomen.
Laat ik beginnen met te zeggen dat ik puur reageerde op het feit dat je zegt dat je bij andere leveranciers zelden iets hoort over gelijksoortige problemen. Dat horen dat klopt, het daadwerkelijk voorkomen daar ben ik het dus gewoon niet mee eens.
Maar je moet ook gewoon onderkennen dat er met Android updates eigenlijk nooit iets "majors" mis gaat.
Misschien omdat bij Android over het algemeen weinig toestellen zijn die daadwerkelijk kunnen updaten. Als minder dan 20% van je users de laatste major release draaien dan zul je ook met veel vinder users te maken hebben die ÃŒberhaupt problemen kunnen ondervinden. Dat is dus wel een groot verschil.

En dat nooit iets majors mis gaan? Ik kan me de lollipop release nog herinneren. Daar ging wel degelijk veel mis.
Je kunt nu een situatie opnoemen van een individu of een kleine groep, maar dat is geen argument. Dat kan net zo goed aan HP liggen bijvoorbeeld (zou me niet verbazen).
Ik gebruikte het probleem als een voorbeeld maar er zijn genoeg andere mensen die zelfde soort problemen ondervinden.
Zie hier, hier en hier
Als ik je mijn lijstje van ellende geef van de afgelopen 25 jaar, waarin ik op zowel Windows en Mac OS / OSX heb gewerkt en sinds dag 1 een gebruiker ben van Android en sinds zo'n 5/6 jaar nu ook iOS, dan wordt je ook niet vrolijk met wat ik allemaal aan fratsen heb meegemaakt.
Ik geloof je graag, iOS en OSX hebben genoeg problemen gehad over de jaren heen, net zo goed als andere OS'en dat hadden. 100% stabiele software schrijven is nu eenmaal heel erg moeilijk. Ik heb overigens ook nooit beweerd of zelfs gesuggereerd dat dit wel het geval zou zijn voor Apple.
Met Android serieus nooit problemen gehad, niet eens kleine. En met iOS was 't ook prima in orde, totdat 7 uitkwam. Toen was 't elke keer drama en hadden ze tal van fixes nodig om 't weer een beetje stabiel te krijgen.
Mooi dat jij nog nooit problemen gehad hebt met Android of iOS voor versie 7, genoeg andere mensen die dat beslist wel hebben gehad. (geen stuk software is perfect)
Maar, wat Apple de laatste jaren aan het doen is, daar kan ik weinig waardering voor opbrengen. Dat staat ook haaks op hun hele filosofie.
Waar zijn ze dan mee bezig en hoe staat dit haaks op hun filosofie?

Als extra toevoeging: Ik gebruik zelf ook macOS, Linux, Windows, iOS en Android.
Mijn ervaring is echter anders, ik onderken dat het maken van dergelijke complexe software gewoon moeilijk is
en iedereen tegen fouten aanloopt. De vraag is altijd hoe gaat men met de situatie om? Dat is elke keer weer anders voor ieder bedrijf en voor elk incident.

[Reactie gewijzigd door Donvermicelli op 14 september 2016 12:32]

Ok, bedankt voor je onderbouwing. Je bent alleen wel aan het zoeken om een punt te maken. Is niet nodig. Ik kan ook tal van links opzoeken. Constatering is dat de updates van Apple recentelijk allesbehalve stabiel zijn. Daar zijn we 't beide wel over eens. Om 't niet dood te doen met zo'n opmerking zal ik nog wel even reageren. Wil er alleen geen welles / nietes van gaan maken.

Als minder dan 20% van je users de laatste major release draaien
Niet relevant. Market share is 3x zo groot van Android. Op verschillende hardware vs alleen de iPhone voor iOS (die ook niet allemaal meer te updaten zijn). Als er blockers optreden zou je 't gewoon horen.

En dat nooit iets majors mis gaan? Ik kan me de lollipop release nog herinneren.
Fair enough, al had ik persoonlijk nergens last van (Nexus). Wel wat 3rd party apps die problemen hadden en e.e.a. moesten fixen.
Staat nog steeds niet in verhouding met de release probleem van iOS7, 8 en in mindere mate 9. En nu dus 10.

Ik gebruikte het probleem als een voorbeeld maar er zijn genoeg andere mensen die zelfde soort problemen ondervinden.
Zie hier, hier en hier

Point taken. En ook daar kan ik pissig om worden. Prutsers.

Mooi dat jij nog nooit problemen gehad hebt met Android of iOS voor versie 7, genoeg andere mensen die dat beslist wel hebben gehad. (geen stuk software is perfect)
Je moet dan ook niet zelf met dat soort verhalen komen. Je begon zelf een vergelijking te maken op basis van persoonlijke ervaringen. Allemaal onder 't mom dat Apple geen grote fouten maakt, maar dat 't door de media aandacht komt. Met irrelevant vergelijkingen met andere OS-en, wat ik in m'n 1e post niet deed.

Waar zijn ze dan mee bezig en hoe staat dit haaks op hun filosofie?
Producten met vastgestelde hardware leveren waar de software op afgestemd wordt voor een zo fijn mogelijke en stabiele gebruikerservaring. Voor een premium prijs.
Dat vind ik een essentiele reden om je updates "beter" op orde te hebben als anderen.

En dat geld voor Windows niet. Je kunt bij elkaar knutselen wat je wilt en het erop draaien. Dat er dan wat problemen kunnen ontstaan icm bepaalde hardware lijkt me evident. Dat is ook de grote reden dat veel mensen voor Apple kiezen. En dat deden ze jarenlang goed, de laatste jaren een stuk minder.

En sorry, als je argumenten als "geen software is perfect" enzo erin gaat gooien raak ik je kwijt. Zo kun je alles wel weg relativeren. Je kunt aan software (releases) altijd zien wat voor kwaliteit er in de tent is. En die momenteel bij Apple minder dan voorheen, en dat raakt de reputatie van Apple.

Ik zit er zelf ook in (software ontwikkelaar). Natuurlijk weet ik dat er foutjes kunnen ontstaan, maar 9 vd 10 keer zijn het fouten die je prima kunt voorkomen als je je zaakjes op orde hebt. Zeker dit soort major blockers.
Je hebt gewoon goede software en slechte. Daar zit een verschil in. Je kunt fouten niet afdoen van ach, het is maar software.
Dat is nu juist de reden dat Apple groter werd dan anderen - ze deden 't beter. Dan mag je nu ook kritisch zijn.

Windows is wat dat aangaat wel wat complexer als je zoveel hardware variabelen moet ondersteunen, toch? Dan hou je daar ook rekening mee. Ik wel in ieder geval.

Ik heb ook kritiek op Windows (maar dit topic gaat over Apple) en echt vergelijken kun je 't ook niet.

Ik vind dat Apple niet zoveel redenen heeft om dit soort fouten te maken. En dat heeft niks met de media te maken.

PS: Wat ik zo grappig vind is dat ik ook met ontwikkelaars werk / heb gewerkt die 't niet zo nauw nemen, maar dan wel allemaal een iPhone hebben. Dan zeg ik ook, je vind 't toch fijn dat je telefoon zo fijn werkt? Waarom doe je 't dan zelf niet? Niet dat ik daarmee wat verander, want 't gaat 't ene oor in, andere weer uit. De 1 is kritisch en haalt plezier uit mooie en goeie dingen maken, voor de ander is 't gewoon een baan waar die goed mee verdient. Dat heb je in elk vakgebied. En dat zie je terug in de software.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 14 september 2016 14:30]

Mooi dat jij nog nooit problemen gehad hebt met Android of iOS voor versie 7, genoeg andere mensen die dat beslist wel hebben gehad. (geen stuk software is perfect)
Je moet dan ook niet zelf met dat soort verhalen komen. Je begon zelf een vergelijking te maken op basis van persoonlijke ervaringen. Allemaal onder 't mom dat Apple geen grote fouten maakt, maar dat 't door de media aandacht komt. Met irrelevant vergelijkingen met andere OS-en, wat ik in m'n 1e post niet deed.
Ik heb NOOIT beweerd dat Apple geen grote fouten maakt, het enige wat ik gesteld heb is dat de fouten die Apple wel maakt 4x zo groot uitgelicht worden, er vervolgens moord en brand wordt geroepen en gezegd wordt dat dit bij andere mensen nooit voorkomt. DAT is het enige punt waar ik over struikel en naar mijn eigen mening, terecht van wat gezegd heb.
Dat is je mening. Ben ik het niet mee eens en heb uitgelegd waarom ik dat vind. Ik vind dat je overdrijft in je stellingen en vind jou net zo hard moord en brand roepen om Apple te verdedigen en ik snap niet zo goed waarom. Maar een mening mag je hebben natuurlijk :)
Je hoort waarschijnlijk meer over Apple omdat hun software altijd gezien werd als goed en stabiel. Wat bij andere fabrikanten niet zo hard het geval was (Touchwiz was door vrij veel mensen gehaat vanwege de traagheid en lompheid die het veroorzaakte en was, Windows problemen vermelden is zoals zeggen dat water nat is).
Heeft niks met anti-Apple te maken imo maar met ontevredenheid over de richting dat de kwaliteit van de software lijkt te gaan (neerwaarts).
Wees blij dat er brand geroepen wordt wanneer het nog niet hopeloos te laat is want misschien, heel misschien, pikt Apple dit op en beseffen ze dat ze wat meer kwaliteit (op gebied van gebruikerservaring (niet UI) dan) moeten gaan leveren. Zo'n hoop is bij iets als Windows al lachwekkend (terecht of onterecht laat ik even daar).
Dit lag aan de server an zich, niet aan iOS 10!
Een stabiel product waarbij de apps het meeste crashen in vergelijking met Android?
Ik moet idd zeggen dat de iPad Air 2 hier meteen succesvol geüpdatet is. Wel twee keer dat Apple scherm gehad dus ik hield wel even mijn adem in ... Daarna ook maar de ps4 geüpdatet aangezien dat dan ook niet meer mis kon gaan :)
Uitrol van grote ps4 updates regelt Sony tegenwoordig goed, maw wordt goed getest zowel klein als groot schaliger. Ik heb nog nooit met een brick op m'n spelcomputers gehad ;-) en geen wachtrijen viel me ook mee. Ben benieuwd vanavond met Apple haar servers of die afgekoeld zijn.
Reden waarom ik steevast dit later deed was omdat ik niet als een idioot naar een klokje ging kijken (wachten) tot ik aan de beurt was om de software te downloaden. Nu een paar versies later weet ik niet of dat inmiddels opgelost is, maar met software heb ik altijd zoiets eerst Back-up draaien en daarna upgraden, als dingen dan bewust gesloopt worden kan ik nog terug. Enige reden ook waarom ik bij Apple blijf, teveel software betaald om naar Android over te gaan.
...Daarom wacht ik altijd 24 uur ;)
Of je neemt deel aan de openbare beta van iOS. Je slaat vervolgens alle beta's over behalve de GM, die krijg je dan een week eerder en ver voor de drukte uit.
Gisteren mijn iphone6 en air pad2 op iOS 10 gezet.
Geen problemen en.......alles draait nog soepeler als voorheen :)
Correct. Ik heb 10.0.1 OTA binnen gehaald op m'n iPhone SE en dat werkt als een zonnetje :)
Hier niet, exact de issues zoals omschreven.

OTA update was gedownload, hij begon te installeren, bijna klaar: itunes logo.
NOTES
What's happening?
The OTA update version might be corrupted. The update will download completely, verify prior to install, go into the Apple update screen, then crash into the "Plug into iTunes" screen. The update bar went as far as about 75% - 80%.

Who is affected?
So far, only iPad Pros, iPhone 6S / S+ and iPhone SEs have complained of corrupt installs. All of those who have complained used OTA updates, so it may affect more.

What do I do?
1.) DO NOT USE OTA UPDATES - it's the most common culprit in the bunch. Avoid it like the plague.

2.) IF YOU ARE UPDATING, USE USB + iTUNES. Those who have been successful have used the iTunes download. Slower, but working.

3.) IF YOU ARE BRICKED - Plug into iTunes and use "Update" to clear out your problem. You don't need to do a full restore, thankfully. I've done a simple update and everything worked swimmingly.
Source: http://www.macrumors.com/...icking-iphones-and-ipads/

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 13 september 2016 21:30]

Ja heel leuk maar wie update nog via iTunes, moet ik eerst mn laptop afstoffen en updaten.
Ik moet ergens een Windows of MacOS X Machine vinden. Dank je vriendelijk.
Bij RTL gaven ze als tip om eigenlijk altijd enkele dagen te wachten met het updaten van iOS. De eerste uren komen bepaalde bugs pas aan het licht en deze worden soms al na enkele uren opgelost.
Die tip ging niet zozeer over deze update, maar het is nu wel toepasselijk.
Als iedereen wacht, komen bugs ook niet aan het licht ;)

Overigens kwalijke zaak met zo weinig verschillende devices, verwacht je dat zo een grote en financieel gezonde organisatie dit toch echt wel uitsluit in hun testplan na een release naar productie. Ik vind het persoonlijk onprofessioneel dat zoiets uberhaupt gebeurt.

Stel dat zoiets gebeurt op 1 van de vele 100en Android toestellen, tot daar aan toe, maar met misschien 10-20 devices te supporten is dit natuurlijk zo uitgesloten. Ik vind het zelf ook niet echt een bugje... als zoiets op een Windows platform bij wijze van spreke gebeurt dan wordt er moord en brand geroepen.
Dit is geen bug in de software. Dit komt gewoon door de immense drukte op de infrastructuur. We hebben het hier wel even over een half miljard elegible devices. Met 2GB voor de update (afgerond naar boven) hebben we het even over 1.000 miljoen GB -> 1 miljoen TB -> 1.000PB aan netwerk verkeer als ik correct reken (1GB is 1 Miljard Bytes). En dit dan ook kog eens in record tempo. Zelfs als het een kwart zou zijn in een week dan is dat nog steeds 1,49PB in het uur. Dat zou neerkomen op 0,41TB per seconde.

Kijken we naar de stats van AMS-ix dan zien we wel een netwerk spike van 19:00 van een kleine 500GB/s aan extra verkeer: https://ams-ix.net/technical/statistics.

Edit: zoals erwinb opmerkt heb ik dus wel een foutje gemaakt. De 0,41TB/s zal Apple wel gehaald hebben. Dit was bij de exchange in amsterdam te zien.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 14 september 2016 09:09]

Waar heb je t allemaal over? Netwerkbelasting zorgt echt niet voor bugs.
Zeer zeker wel. Als de activatieserver over zijn nek gaat wordt de update gewoon niet signed vanuit Apple. Dan krijg je dus vaak een recovery logo te zien.
Dus halverwege het updateproces is een internetverbinding én contact met Apple nodig want anders gaat e.e.a. kapot?
Het is niet helemaal waar wat supersnathan zegt. Na install wordt er inderdaad een 'verification' gedaan. Er wordt niet alleen gechecksum'd, maar er wordt ook een code signature gecheckt. Dit kan alleen online (je moet immers niet alleen checken of de signature wel klopt met een Root CA, maar ook of een certificaat niet ingetrokken is.).

Als die mislukt, zit je overigens niet met een baksteen, maar dan gaat hij niet verder met de upgrade (je hebt wel de download nog).
Juist, dat leek me ook logisch, vandaar dat ik het nog een tweede keer vroeg. De door jou beschreven methode is natuurlijk prima. Zijn we terug bij af: netwerkbelasting veroorzaakt dus geen bugs/baksteen.
Ja. Precies de reden waarom dot massaal gebeurt als iedereen gaat updaten. Met de hoeveelheid klagende gebruikers was dit ook opgevallen tijdens de Beta test. Tijdens de beta verliep alles eigenlijk vlekkeloos. Dus euhm. Drukte gooit weer roet in het eten. Ik heb vanmorgen de update gedaan en kwartier later was ie klaar. Kon ik mooi ff douchen.
Hoezo is dat niet best? Die "phone home" functie is er om er voor te zorgen dat er niet met de installatiebestanden kan worden geknoeit. De shsh blobs zijn dan anders en worden niet herkend en dus wordt er niets ondertekend.
Nee, daarvoor zijn checksums, daar heb je geen internet voor nodig.

Moet ik echt toelichten wat er niet best is aan een dood apparaat simpelweg omdat je inet weg valt? Lijkt me duidelijk.
Nee want die checksums kunnen ook forged zijn. Daarom is er dus die check met Apples servers. Vroeger had je namelijk tiny umbrella om deze request van iTunes te rerouten naar de embedded server. Dan kon je eenvoudig custom en EOL iOS IPSW's laden.
Moet ik echt toelichten wat er niet best is aan een dood apparaat simpelweg omdat je inet weg valt? Lijkt me duidelijk.
Zomaar direct dood issie natuurlijk ook niet. Het toestel zal altijd proberen om een validatie alsnog te krijgen, maar als door drukte alle servers down zijn kan het na 10 pogingen alsnog mislukken (want als ieder toestel 10 pogingen doet dan kunnen ze net zo goed allemaal 100 pogingen doen, je komt er dan toch niet meer doorheen).

Ik snap dat een dood toestel niet zo leuk is, maar een beetje redelijkheid mag wel. Als je ziet dat de update zelfs op de AMS-IX zichtbaar is dan weet je dat het over ontiegelijk veel verkeer gaat in een enorm korte periode. Zelfs bedrijven als Akamai kunnen niet zomaar op tegen zo veel requests. Feitelijk is Apple zichzelf namelijk aan het DDOS'en met zoveel requests.
Dit is wel degelijk een bug in de software. Het kan niet zijn dat een corrupt installatiebestand (dat bij vele mensen blijkbaar op dezelfde plaats corrupt geraakt) door een controle geraakt die aangeeft dat het bestand overeenkomt met zijn checksums.

En de updates worden niet naar elk toestel gelijktijdig uitgerold. De uitrol gebeurd net om die reden vaak gefaseerd. Daarnaast heeft Apple zijn content delivery network goed op orde, dat moet ook wel als je niet alleen telefoonupdates aanbied maar ook andere diensten met iTunes en updates voor macOS.
kleine correctie:
1 Miljoen TB is 1000 PB.
maar dat is nog steeds een hele hoop data die door een dergelijke infra moet worden geperst.
Content delivery systemen als Akamai en NTT (Leuk stukje) lossen ook weer veel problemen op.
Daarvoor heb je toch een checksum...
Als die klopt is alles goed binnen.....
Normaliter start en update niet eens als de checksum niet klopt......

Gewoon een slechte update en slecht getest....

Ja Apple heeft deze keer gewoon prutswerk geleverd
Lekker Apple users trollen
de reactie in de edit speelt op de man.
Dan kunnen ze het toch spreiden eerst deze sn tot deze en zo voort?
Ik zou liever een opt-in systeem hebben dat je een week van te voren al aan kan geven dat je de update direct wil hebben zodra deze beschikbaar is. eventueel met een timeframe 's nachts waarop je weet dat je telefoon dan lekker aan de lader ligt. Dan kan Apple daar netjes rekening mee houden en worden alle toestellen van eigenaren die dat willen zo snel mogelijk geupdate.
En vervolgens gaat je wekker niet af omdat de update corrupt was en je telefoon gebrickt op je nachtkastje ligt. Het klinkt ideaal wakker worden met een geüpdate telefoon, maar er kan gewoon te veel mis gaan. Mogelijk gaat je wekker zelfs al niet af omdat je niet bent ingelogd na het herstarten van je telefoon na de update.
Tsja. Ik zeg toch ook opt in. Wil je dat risico niet lopen dan wacht je lekker een paar dagen en doe je het dan als je er tijd voor hebt. Ik heb het vanmorgen gedaan nadat mijn wekker al was gegaan om er voor te zorgen dat ik daar geen last van zou hebben.
Dit komt gewoon door de immense drukte op de infrastructuur.
Bron?
En dan nog is dit toch gewoon een (software) bug, het lijkt mij dat ie eerst de update 100% moet downloaden en dan pas, na verificatie, installeren.
Er gebeuren nog meer dingen dan alleen downloaden, verifieren en dan installeren. De verificatie wordt nogmaals gedaan aan het einde om tampering te voorkomen, maar dit gebeurt in overleg met de servers van Apple. Zijn die te druk dan kan het dus voorkomen dat het niet lukt. Als je miljoenen mensen van een update voorziet kunnen dit soort dingen gebeuren als al deze mensen om exact 19:00 gaan updaten. Dit is in europa duidelijk zichtbaar bij de AMS-IX. In het eerste uur na lancering is er direct een piek zichtbaar van 500GB/s
Hoe kom dan dat bijvoorbeeld de iPhone 5S geen enkel probleem heeft met de update?
Die krijgt een andere build, die wellicht wel goed is. Hoewel het grootste deel van de codebase hetzelfde is, zijn er natuurlijk wel toestelspecifieke onderdelen.
Wat breng je bij met deze commentaren. Ik vraag het me oprecht af. Zit je thuis te wachten tot er wat misgaat bij Apple? Dzjeezes, jij hebt Android (op je moto x force), daar gaat vast nooit wat mis, ik ben blij voor je.
Is toch gewoon een crappy update, ga je nou nijdig doen omdat ik gewoon de waarheid vertel.

Mag dan wel een Android gebruiker zijn maar wordt doodziek van die lui die beweren dat bij apple altijd alles wel werkt

Werkt het en keer niet, en vertel je gewoon wat het is, namelijk een ontzettende brakke update, dan wordt iedereen kwaad....

Dat er slecht getest is blijkt wel uit het feit dat ze het zo snel opgelost hebben. Moet wel een simpel probleem geweest zijn.

Anders waren ze nu nog aan het zoeken.....

Dus ja een slecht geteste en brakke update...
Je maakt je punt al in eerdere posts, bij Apple gaat heus wat mis, maar dat zielige gedrag van fanboys van beide kanten gaat echt wel ver. Ik heb hier 5 apple toestellen die probleemloos geupdate zijn, dat zijn een 6s, 5s, ipad mini 3, ipad air 2 en een ipad 4. Allemaal verschillende toestellen, allemaal netjes geupdate. Maar, omdat jij hoort dat er wat mis gaat, ga jij effe zeggen dat het een crappy update is, jij hebt dat immers zelf ondervonden... niet dus. Je reactie brengt niets bij, meer nog, ze is best zielig...
Je zegt het zelf al, bij Apple gaat heus wel wat mis, blijkbaar mag jij dat wel zeggen maar als ik dat zeg dan mag dat eigenlijk niet...

Ik zou me lekker ergens anders druk om gaan maken
Het gaat erom dat jij geen enkele hinder ondervindt van deze, volgens jou crappy, update. Hoe heb JIJ de problemen ervaren, kan je dat even verduidelijken? Kan je even zeggen waarom het een crappy update is en wat er juist mis is gegaan? Hoeveel gebruikers hebben er hinder van ondervonden of wat is het percentage van toestellen waarop het mis is gegaan om te staven dat het een crappy update is? Juist, dat staat nergens, toch kom je een niet onderbouwde mening geven...

Dat ik stel dat er bij Apple heus wel wat mis gaat doet in dit artikel niets ter zake, ik heb het niet specifiek over deze update. Ik heb Apple producten en ben een tevreden klant, maar, je hebt bvb antennagate, bendgate, enz. Er gaat dus heus wel wat mis en het is niet verboden dat te stellen. Als je echter niet onderbouwd gaat roepen....

Ik geeft je ook even mee dat ik ook een android telefoon gebruik (werkgever) en een android tablet heb (beiden samsung). Ook daar ben ik een tevreden gebruiker, ook al gaat er wel eens wat mis bij Samsung.
Moet ik ergens hinder van ondervinden voordat ik een mening mag hebben...

Maar goed ik heb inderdaad geen last van deze update, maar dus wel van die blaat ezels die alles van Apple fantastisch vinden. (Een waar niet tegenaan te praten is)..

In die hoedanigheid is het dus een volkomen valide response...

Maar goed, Samsung is net zo crap als Apple...(uit ervaring).

Ik blijf zowieso bij beide weg....
Nu, we kunnen blijven discussiëren, ik heb het over een onderbouwde mening. Als er aantallen of percentages vermeld zouden worden en deze zijn groot genoeg, dan kan je onderbouwd zeggen "het is een crappy update". Bij updates als dit, bij nagenoeg elk bedrijf, zijn er altijd een aantal problemen. Als 0,1% van de updates problematisch verloopt, dan vind ik dat een acceptabel percentage, in aantallen zijn dat echter honderdduizenden toestellen, maar toch.

Ik wil gewoon zeggen, pas als je cijfers hebt kan je het onderbouwen... trouwens, met mij mag je altijd over Apple discussiëren, ik ben een fan die niet blind is :) :)
Ja hallo zeg,
Als Tweakers schrijft dat je beter niet kan updaten omdat je anders je telefoon zou kunnen bricken, en je alleen met heel veel iTunes ellende weet kunt herstellen is dat toch onderzoek genoeg :)

Tweakers zei... Bij veel gebruikers....

Dat is dus veel

[Reactie gewijzigd door well0549 op 15 september 2016 23:29]

Je hebt een punt, het is weerom subjectieve berichtgeving van tweakers. Zeggen dat het er "veel" zijn en dan niet nader specifiëren hoeveel... dat kan je anders formuleren. Weerom een discussie voor niks, heerlijk toch :)
Ja alleen stond mijn feedly ook helemaal vol met meldingen...

Er waren veel meer bronnen dan alleen Tweakers
Snap ik wel, je ziet best veel meldingen, maar 100000 mensen met een probleem is een "verwaarloosbaar" aantal. Ach ja, ik snap ergens wel dat he het een crappy update noemt, alleen vond ik het ongefundeerd, dat snap je ergens ook wel hoop ik.
Daar heb je als het goed is beta testers voor
Maar die hadden de problemen met updaten van iOS 10 OTA niet. :)
Dan hadden ze blijkbaar niet genoeg beta testers. Zelfde geval met een anniversary update die miljoenen Webcams kapot maakt
Niets mis met die webcams, die werken gewoon nog hoor. Alleen de software voor de cameras werkt niet meer omdat MS de driver architectuur op de schop heeft genomen en zoals gewoonlijk de meeste fabrikanten en softwarebouwers veel te traag reageren.
Je kan niet zomaar even een codec veranderen. Zeker als dit niet wordt aangegeven. Dan moet je achteraf ineens gaan kijken wat er aan de hand is.
Als je ziet hoeveel mensen er last van hebben, dan was dit ook opgevallen bij de beta testers, dus zowel de developpers als de publieke testers.

Toch??
Jaa zeker !! Zo een probleem op deze schaal is moeilijk weg te wuiven dus ze worden uiteindelijk toch gedwongen de update uit eindelijk terug te trekken.

Ik weet niet precies hoe de selectie van beta testers gaat, maar zo te zien zijn er of te weinig mensen die mee gedaan hadden met de test, of de mensen die mee hadden gedaan aan de test waarom niet zo verschillend van elkaar ( iedereen gebruikt zijn telefoon anders maar toch zijn er bepaalde doelgroepen voor de mobiel zoals gamers of de social media gebruikers )

Het kan natuurlijk nog aan veel meer dingen liggen, maar ik denk persoonlijk dat er te weinig variabele's waren onder de beta testers waardoor de bug niet zo snel werd opgevallen ( en bij Microsoft is het een feature )
Ik weet ook niet hoeveel testers er zijn, er zijn twee soorten testers namelijk de developpers (betalen jaarlijks) en de publieke testers (gratis). Wie wat kan testen weet ik eigenlijk niet maar lees dat veel zich als publieke testen hebben aangemeld.

Apple had het probleem volgens eigen zeggen snel opgelost.

"We experienced a brief issue with the software update process, affecting a small number of users during the first hour of availability. The problem was quickly resolved and we apologize to those customers. Anyone who was affected should connect to iTunes to complete the update or contact AppleCare for help."

Bron: Macrumors

Het bleek dat het probleem te maken had met de updateserver en trof vooral de toestellen A9-processor. Dus voornamelijk de iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPad Pro en iPhone SE.
Die tip gaat voor alle software op!
Als iedereen wacht met updaten, komt de bug ook niet aan het licht.
Misschien moeten ze eerst een extra release vrijgeven, eerst alpha, dan bèta daarna voor iedereen. En dan vaker per jaar kleinere updates doen, ipv 1x per jaar.
Zoals gezegd dit was de GM en zoals ik verwacht identiek aan de laatste beta. Daar zijn er geen problemen mee gerapporteerd dus ergens is het vreemd dat dit nu wél gebeurd.


Als het gaat om het toestel waar je je brood mee verdient zou ik ook zeker aanraden even te wachten voordat je een update draait. Dit geldt voor Computers als gsm als andere devices.

Voor een tweaker zijn dit soort dingen wel weer op te lossen. Ik denk dat de gemiddelde consument toch wel even een 'oh..help' momentje heeft.
Bij de GM heeft het merendeel OTA geupdated vanaf een beta van iOS 10. Dat is toch niet 1-op-1 vergelijkbaar met de eindgebruikers die van iOS 9 naar iOS 10 gaan.
Dat is de golden master, die werd vorige week al uitgebracht, zonder problemen overigens.
Kom op, je bent toch tweaker? Dan is het toch juist de sport om zo snel mogelijk te updaten en weer terug te gaan wanneer er fouten worden geconstateerd?
De enige reden voor mij om ooit een iPhone te kopen is dat het altijd werkt. Ben dat onnodig getweak ook wel eens zat, helemaal als het verkeerd uit komt. Als je zo graag wil "tweaken" koop je geen iphone
Bij elke update van ios is er wel weer iets fout. Iphone is niet probleemloos, dat moet toch langzamerhand wel duidelijk zijn!
Probleemloze software bestaat niet.
Probleemloze iPhone bestaat niet, dat is mijn punt. Maar al te vaak wordt het tegengestelde beweerd.
Bij elke update van ios is er wel weer iets fout. Iphone is niet probleemloos, dat moet toch langzamerhand wel duidelijk zijn!
Probleemloze software bestaat niet, zoal al terecht is opgemerkt. Maar als de gebruikers die problemen hebben gehad even geduld hadden gehad, dan zouden ze hun iDevice probleemloos hebben kunnen updaten.

Ik denk dat ik vanavond of morgenavond mijn telefoon eens ga updaten. Ik verwacht daar totaal geen problemen mee, net zoals alle afgelopen keren dat ik een update heb gedaan, minimaal 24 uur na de introductie.
Even geduld hebben? Ja, zo kan ik het ook. Als je even geduld hebt wordt elk probleem wel opgelost.
Punt is dat er weer problemen zijn met de update van iPhone, hoewel sommigen hier stellig beweren dat iPhone nóóit problemen heeft.
Inderdaad, even geduld. Echt niet veel!

Ik heb een "probleemtoestel", als je de problemen van gisteravond zag: de SE. Die heb ik vanmiddag geüpdatet, en dat ging in één keer goed, zonder problemen.

In het begin wil iedereen de update meteen binnenhalen: overbelaste servers, dus trage download en time-out bij authenticatie zorgen standaard al voor problemen, ook als de image vanuit Apple compleet foutloos is.

Direct na de release regent het klachten bij Apple. Die gaat aan de slag, en verandert eventueel iets. Vaak alleen aan de procedure, of een stuk code dat niet of verkeerd gesigned is. Dat is een paar uur na de release al opgelost.

Je ziet, dat even geduld is echt even geduld! 12 uur na de introductie kon ik probleemloos mijn telefoon updaten. Mijn Apple TV heb ik meteen al (probleemloos) geüpdatet. Er zijn wat minder mensen met zo'n apparaat.

Alleen de meest ongeduldige mensen hebben problemen, de rest niet.
Toen mijn collega de vingerafdrukscanner van zijn iPhone 6 had laten repareren, was hij toen ook te snel? Nee, Apple kwam met een update die zijn telefoon brikte.
Hij heeft de telefoon niet bij Apple laten repareren omdat Apple geen garantie vroeg maar wel de halve nieuwprijs wilde voor reparatie.
Dat is ook Apple.

Apple heeft zijn zaakjes totaal niet op orde. Vaak is er ellende bij de updates.

Als iedereen zou wachten, zou Apple de problemen niet signaleren en dus ook niet oplossen. Als iedereen na een paar dagen alsnog gaat installeren, komen de problemen alsnog.
Als iedereen zou wachten, dan zou 90% van de problemen, de problemen die door de drukte komen, niet optreden. Die 10% van de problemen heb je natuurlijk wel, die moeten dan alsnog opgelost worden.

Ik hou van Apple spullen, maar niet van Apple garantie: het is te kort, te beperkt, en je moet lullen als Brugman om je recht te halen. Ik koop mijn Apple spullen dus niet bij Apple, maar bij bedrijven die zonder morren, zonder gezeur, en zonder smoesjes gewoon 2 of 3 jaar garantie geven. Dus AMac, iCentre (voorheen MyCom) of MediaMarkt.
Hoop iPhone bezitters zijn aan het tweaken geweest om het allemaal weer draaiend te krijgen
En dat zou totaal overbodig zijn geweest als ze een uurtje geduld hadden gehad!
Tweaken for fun zeker maar niet op de toestellen waarop ik moet vertrouwen. Dat is risico analyse en dat is voor iedereen anders.

Shit, ik wacht zeker 2 weken met een dergelijke update. Ik wacht tot de bugs zijn gevonden en opgelost want als mijn vrouw klaagt dan is het geen fun meer. Dan is het bloed ernstig.

[Reactie gewijzigd door Chevy454 op 13 september 2016 22:12]

Owh ik laat altijd eerst de iPad van me vrouw en kinderen updaten ;)
Het probleem trof alleen apparaten met een A9(X)-processor (iPhone 6s (Plus), iPad Pro en iPhone SE). Maar volgens Apple zou het probleem nu opgelost moeten zijn.
Mijn iPhone 5 vond het ook niet grappig dus lijkt meer dan alleen de A9 te treffen
Ik heb op 20:00 uur de update gedraaid, geen issues.
iPad Mini 4 & iPhone 6 zonder problemen geupdate naar iOS10 (ota)
mijn iphone 6S Plus heeft nergens last van inderdaad. dus vermoed dat het probleem is opgelost.
Gelukkig was ik erbij vanaf de eerste beta en is de golden master vorige week al uitgekomen (no problems here). Gek eigenlijk dat Apple dit niet in fases introduceert (13 sept US, 14 sept EU etc etc) er zal namelijk echt niemand wakker van liggen als US de update eerder krijgt (wat wel vaker het geval is voor apps/games/films/muziek).
Of ook in fases voor de EU bijvoorbeeld, spreiden over enkele dagen. Android updates vanuit Google werden volgens mij altijd op deze manier naar de gebruikers gepushed. Eerst een aantal, gaat goed groter aantal etc. Als een sneeuwbal. En in enkele dagen iedereen voorzien, zo hou je de aantallen enigszins beperkt mochten er problemen optreden.

Ik heb het natuurlijk over de OTA van Google voor de Nexus lijn voordat die Android update discussie weer losbarst.
Hoe ze het ook doen, het zal nooit goed zijn.
Mensen klagen bij gefaseerde Android updates juist dat ze het stom vonden dat niet iedereen tegelijk een update krijgt. "Gewoon meer servers inzetten" waren de teksten.
Nee liever niet! Bij veruit het merendeel van de mensen hoor ik alleen maar dat het goed is gegaan! Bij mij ook OTA!
Dacht dat de android fans zo voor eigen keuze waren?
Je hebt nu dus de keuze om gelijk te updaten of niet.
Heb geen zin om zoals bij Android weken te moeten te wachten tot T mobile er eindelijk klaar voor is, dan Nederland eens een keer, dan mijn toestel eens een keer.

Het verliep prima bij de meeste mensen, en eventuele problemen waren binnen een uur opgelost.
Voor de nexus lijn kan hier weken tussen zitten hoor. Google probeert het volgens mij altijd binnen een maand te doen.
Dat wist ik niet, ik heb nooit weken hoeven te wachten. Maar dan nog, niks ergs aan om een update gefaseerd uit te rollen, zelfs in een periode van weken.
Ik vind het juist fijn dat de update direct voor iedereen beschikbaar is aangezien ik dan veel minder bij joef te houden wanneer de uodate komt. Daarom ligt mijn Nexus 7 nu lekker in de kast. Geen idee wanneer die update überhaupt is uitgekomen.
Hoezo moet je dat bijhouden, je krijgt vanzelf een melding.
Nou dag valt dus vies tegen. Zoals ik al zei ligt de nexus 7 niet voor niets op de plank. Maar goed ander verhaal en kompleet ooftopic.
Het gefaseerd uitrollen heeft ook mijn voorkeur. En dat zie je ook overal.
Eerst de interne tests, dan een externe test, daarna een pilot om ook je rollout proces goed in de praktijk te brengen (wellicht te vergelijken met de GM van IOS), en dan 1 big-bang of juist in groepjes/fases.
Als ik het zo hoor, doet apple dit ook. Maar mogelijk was hun 1e groep net te groot?
Precies de reden waarop ik niet meteen update, te vaak opstart / niet gevonden kleine bugs problemen. Ben ook niet van het nieuwste toestel, wacht meestal een model dan weet ik of ik wel of niet ga :) Better safe then sorry...
Precies. Wat is het probleem een aantal dagen of 24 uur te wachten.
Het is ook meestal niet een probleem maar je hebt altijd mensen die het laatste / nieuwste willen en ja dan loop je een bepaald risico. Daar mijn telefoon te belangrijk is om dat risico te lopen wacht ik...
Maar een model erna is toch ook een nieuw toestel? :)
Volgens Apple is het probleem inmiddels al opgelost. Ik had nergens last van, maar bij elke grote update gaan miljoenen mensen waaronder ik gelijk hun toestel bijwerken. Dan kan het soms hier en daar fout gaan. Even aan iTunes hangen en dan kan het zo opgelost worden.
Apple kan natuurlijk ervoor kiezen om een update gefaseerd uit te rollen zodat eventuele problemen slechts een klein deel treffen en al opgelost kunnen worden voordat de rest de update krijgt.
Ja, zoals de dat eens bij Google deden. Maar dan klagen mensen dat zij geen opdates krijgen en anderen wel. Je kunt het nooit goed doen.
Inderdaad. Bij de provider specifieke versies van Symbian vroeger was het helemaal erg. Alsjeblieft niet.

Dan liever mensen laten kiezen: altijd updaten naar de nieuwste versie, of updaten naar de laatste probleem vrije versie die tenminste 6 maanden in omloop is.
Je zou zoiets toch kunnen doen per continent ofzo? :) Maandag 1, Dinsdag 2, Woensdag 3 etc..
Ja, maar had dat echt veel uitgemaakt? Er was ook maar klein een deel van de gebruikers de dupe. En ze hebben het zeer snel opgelost. Het artikel heeft het over veel gebruikers, maar dat is natuurlijk zeer subjectief. Hoeveel zijn dat, honderden of duizenden? En dat op de honderden miljoenen iDevices. Dat is heel weinig in verhouding.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 14 september 2016 09:36]

Wanneer er nog bugs in het OS zitten zou je deze wellicht nog snel kunnen oplossen. Maar verder maakt het niet veel uit. Wanneer je je device echt noodzakelijk vind in je dagelijks functioneren kan je sowieso beter over 2 - 3 dagen wachten.
Dat laatste inderdaad
Zo grote major update moet je ook niet direct ota doen, het is gigantisch druk op de servers.
Dus de kans dat er iets fouts gedownload wordt is groot, via itunes is die kans veel kleiner.

Op icuture was ook iemand op vakantie in hawaii, de update is nu mislukt geen ipad.
Tja je ben op vakantie wacht dan ook lekker, bij mij iphone 6 en ipad goed gegaan via itunes.

Aleen icloud backup terugzetten mislukt constant, dit zowel op de ipad als iphone.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 13 september 2016 21:29]

Het eerste wat gecontroleerd wordt is een checksum over de gedownloade update. Dus de kans dat je een foute download gebruikt is vrijwel nul. De download zal weer opnieuw gebeuren.

Het verschil tussen OTA en iTunes is wel dat iTunes rechtstreeks de nieuwe bestanden naar het systeem schrijft. OTA moet eerst de benodigde bestanden uitpakken en vervolgens kopiëren. Deze extra handeling kan problemen opleveren als er te weinig ruimte over blijkt te zijn, of wanneer tijdens het uitpakken een bestand beschadigd raakt.

[Reactie gewijzigd door BizzieBis op 13 september 2016 21:31]

Daarom doe ik zo grote update via itunes, heb nu alleen problemen met icloud.
Mijn backup is maar 300mb max, echter het terug zetten mislukt iedere keer al een uur ongeveer.
OTA is het enige wat ik kan doen. Krijg al maanden geen normale connectie meer met iTunes op meerdere laptops op meerdere i devices. Denk een USB probleem.
Ik kreeg voor het eerst ook geen verbinding met mijn iPhone via iTunes. Ik heb toen de Apple Device Manager Driver opnieuw geïnstalleerd via apparaatbeheer en toen verliep alles weer vlekkeloos.
"affecting a small number of users" ... dat is natuurlijk héél wat anders dan "veel gebruikers" ;)
Bij Apple is het altijd 'a small number of users affected', zelfs al stort heel iCloud in.
Volgens mij is dat iets wat PR en marketing jongens op de schoolbanken meekrijgen:
Als je het probleem niet kunt ontkennen, dan minimaliseren!

offtopic: Na mijn technische opleiding, heb ik nog een meer generiek jaar gevolgd met o.a. het vak Marketing.
De prof daar gaf de volgende tip mee: " Wat je ook vraagt, ingenieurs zullen altijd zeggen dat het moeilijk is of niet kan, maar daar moet je je niets van aantrekken. Gewoon doen en dan zie je dat het op 1 of andere manier toch wel zal lukken!"

Waar we vanuit techniek meer waarde hechten aan realiteit, betrouwbaarheid en waarheid (het is 1 of 0), is marketing en PR toch een andere manier van denken. Daarom is het verhaal wat je uiteindelijk als klant krijgt tijdens een storing niet perse gelogen maar zodanig bewerkt, dat je er de echte oorzaak niet echt meer uithaalt.
Haahaha, altijd weer apple na een grote update (en soms zelfs kleine update) die problemen heeft met het apparatuur.

En inderdaad... toegeven doen ze nooit!
Ging bij mij ook fout, zelf via Tunes updaten'n of restore'n ging mis.
Er is een alternatieve manier (Manuel) waarmee het moet lukken.

Zorg dat je de iOS 10 .dmg download via iTunes of via https://ipsw.me/
Hang je telefoon aan he mac, als iTunes zegt wil je updaten of restore'n houd dan "alt" ingedrukt en druk dan op restore. Nu verschijnt er een finder venster, selecteer nu de image("iPhone_5.5_10.0.1_14A403_Restore.ipsw")

Ps. als je via iTunes de images hebt ge-download kun je die vinden door in je finder naar "go" te gaan dan op "alt" te drukken en dan naar >Library > iTunes > iPhone software updates >

Ps. 2 dit moet ook voor je iPad werken.

su6.
Voor mij heeft dit met een iPad Pro 9.7 WiFi 32GB ook geholpen (al moet je weliswaar op een PC de SHIFT-toets gebruiken ipv de ALT-toets op een Mac). _/-\o_
Heel gevaarlijk advies!

ipsw.me is niet van Apple en gebruikt zelfs een Cloudflare SSL certificaat. In het kort -> Je hebt GEEN IDEE wat je daar download of van wie!

Nu is het natuurlijk wel zo dat ipsw gesigneerd zijn door Apple en dat ze er (in theorie) niet mee kunnen klooien zonder de update stuk te maken. Ik zou het risico niet nemen en als het niet wil lukken gewoon naar de Apple store gaan of een andere computer proberen.
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee