Update iOS zorgt bij sommige gebruikers voor onbruikbare iPad Pro

Verschillende iPad Pro-gebruikers hebben te maken met problemen na het uitvoeren van de laatste iOS-update naar versie 9.3.2. Voornamelijk gebruikers van de 9,7"- versie krijgen een foutmelding te zien en kunnen hun apparaat niet meer starten.

De foutmelding toont een mededeling die refereert aan 'Error 56', zo bericht MacRumors naar aanleiding van uitingen van gebruikers op Twitter en op zijn forum. De melding vraagt om de iPad te verbinden met iTunes, maar deze handeling schijnt niets uit te halen. Ook het opnieuw instellen via de software heeft geen effect, zo vermelden verschillende berichten.

De apparaten komen in een boot loop terecht, waarbij zij steeds opnieuw blijven starten en niet meer bruikbaar zijn. Uit documentatie van Apple blijkt dat de foutcode te maken heeft met een hardwareprobleem, maar die biedt geen verdere informatie. Het probleem treft niet alle gebruikers. Er zijn ook meldingen van iPad Pro-gebruikers, zowel van de 9,7"-versie als de 12,7"-versie, dat hun apparaat nog wel functioneert na de update.

Nederlandse gebruikers zijn ook getroffen, zo zeggen diverse gebruikers aan Tweakers. Apple heeft nog geen bericht over de foutmelding naar buiten gebracht. Er is ook nog geen informatie beschikbaar over een eventuele nieuwe update, waarmee de problemen opgelost kunnen worden.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

17-05-2016 • 07:55

186 Linkedin

Submitter: icegodd

Reacties (186)

Wijzig sortering
Is het zeker dat dit probleem alleen voorkomt op de 9,7"iPad Pro? Zelf heb ik een iPhone SE en heb na de update (vanochtend uitvoert) exact hetzelfde probleem. Toestel is niet te herstellen via iTunes (ook niet in herstelmodus).... Batterij was helemaal vol en update ging net zoals normaal. Alleen bij het opnieuw starten begon het gelazer. Waardeloos, nu hopen dat Apple snel met een oplossing komt.

[Reactie gewijzigd door Jeroen797 op 17 mei 2016 08:52]

Zoals ik het lees komt het probleem voornamelijk voor op iPad Pro 9,7", dus het is niet uitgesloten dat andere apparaten er ook last van hebben.
Ook iOS-devices kennen recovery-mode en bij een Apple Store laat je een device niet achter, daar worden software-issues direct met je verholpen. Als je 'm bij zo'n premium reseller koopt dan is het anders, dan krijg je dezelfde support als wanneer je je tablet bij Aldi koopt.
Dit is de reden waarom ik nooit mijn ipad update.
Dit is de reden dat ik altijd minimaal 48 uur wacht met updaten.

En voor echte belangrijke hardware zoals mijn MacBook (voor werk) daar wacht ik een week mee.
Een maand wachten is veiliger... ;-)
Er zit nog steeds een bug in IOS 9 waarbij je soms niet kan zien hoe hard het volume staat. Echt erritant en ik vind het raar dat ze het nog steeds niet hebben ge-fixed.
Is dit een wijd verspreid probleem, ik heb er nog niet van gehoord.

Ik heb met OSX een vervelend probleem gehad.. Waarbij de computer vastliep als deze schakelde tussen GPU.
Zelf heb ik een ipad air en een ipad mini 2, beide apparaten geven problemen als je het volume harder of zachter wil zetten. het icoontje komt niet in beeld :(
Is dat niet een instelling ?
Die perongelijk uit staat ?, ik zal eens zoeken op het web..

Wat dacht je van dit:
https://discussions.apple.com/thread/3702684?tstart=0

Edit: link toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Zezura op 18 mei 2016 22:38]

Wat ook vergat te vertellen is dat er ook opties zijn waardoor jij hem KOSTELOOS naar Apple kan verzenden.
Apple regelt dan alles namelijk.
Ja oke, maar je moet huis uit. Word natuurlijk gelijk down-gemod zoals gebruikelijk. Maar ach. Apple is prima, maar zo beperkt als je zelf iets wilt oplossen.
Apple is prima, maar zo beperkt als je zelf iets wilt oplossen.
Dan moet je geen Apple kopen! Je weet toch waar je aan begint als je een iOS device koopt of een Android? Zo niet... Voortaan beter jezelf informeren voordat je het nieuwste gadget koopt...

Persoonlijk wil ik geen gehannes meer met firmware, handmatig patchen en flashen, dat heb ik veel te vaak moeten doen in het Windows CE/Mobile tijdperk! En je kan ook gewoon de kat uit de boom kijken wat betreft de nieuwste versie installeren. Ik update ook mijn W7 machine niet op het moment dat W8/W10 net uitkwam.
1. Niet bepaald on topic.
2. Good luck met flashen als hij in en boot loop zit.
Dus dit hele boot loop probleem is dus een storm in een glas water? Iedereen kan het thuis zelf oplossen? Waarom staat het dan hier op de FP?
Er staat duidelijk in de tekst dat het mogelijk een hardware probleem is. Dus zelf oplossen wordt dan moeilijk. Meeste mensen die Apple gebruiken Willem trouwens ook niet zelf thuis knutselen, maar een een gewoon werkend product.

Ontopic: jammer maar kan gebeuren. Heb zelf geen Apple producten maar volgens mij zullen ze dit gewoon kordaat oplossen.

[Reactie gewijzigd door Praetextatus op 17 mei 2016 14:15]

Anoniem: 773837
@Praetextatus26 mei 2016 11:17
Ik heb gewoon een nieuwe iPad pro 9.7 ontvangen, ik kreeg hem helemaal niet meer aan de praat, hij liep tijdens de update al vast en via iThunes was hij ook niet meer te herstellen.

Dit is de eerste keer dat ik problemen had tijdens een update.

Ben blij met mijn iPads. Er kan altijd wel iets misgaan niet alleen bij Apple.
quote van MacRumors. Let op, versie 12.3! van iTunes zelfs dat werk niet..

"Rolling back to 9.3.1 did not work. Still get the same error. I tried on iTunes 12.3. Still looking for a solution"
Wanneer de oplossing bekend is zullen ze die ongetwijfeld publiceren in een knowledge base artikel, zoals gebruikelijk.
Doet MS dit wel dan?
Ook toen hun update de surface tablet tijdelijk gesloopt had?
Jammer om te horen dat dit fout gaat, dit is een van de redenen waarom ik meestal een paar weken wacht met updaten.
Al hoeft het natuurlijk geen garantie te zijn dat je het daarnee voorkomt.

Ik heb toch steeds vaker het gevoel dat bedrijven steeds sneller updates op de markt gooien zonder "uitgebreid" te testen.
(Ik weet dat het testen hoogstwaarschijnlijk wel gebeurd, alleen het gevoel wordt geschept omdat ik het afgelopen jaar veel van dit soort berichten lees)
Ik werkte bij een software bedrijf waar we voordat we een update uitbrachten met een team van 8 man wekenlang tests uitvoerden en bugs verhielpen. Als we dan echt niets meer konden vinden werd de update live gezet. Er was echter altijd binnen een dag wel iets wat toch nog fout ging, vaak een hele specifieke samenloop van omstandigheden die je van tevoren nooit had kunnen bedenken.

Het is inderdaad dus slim om het even een weekje af te wachten :P Bij een bedrijf als Apple is dat niet anders.

[Reactie gewijzigd door frenkieh op 17 mei 2016 08:17]

Was het bij ieder bedrijf maar zo dat er gronding getest wordt voor het releasen van een nieuwe update. Ons erp/salaris systeem (profit) bijvoorbeeld is een regelrechte ramp voor de IT afdeling, na iedere update volgen er steenvast 30 patches welke zowel op de servers als op alle clients geïnstalleerd dienen te worden.

Natuurlijk kan dit niet als er iemand in het systeem zit en moet
a. iedereen er uit
b. buiten kantoor tijden gepatched worden
Is er geen acceptatie omgeving waar je zulke ingrijpende updates op toepast?
Jazeker. De meest bazale dingen worden ook netjes getest. Het probleem is alleen dat deze foutjes overal in het product kunnen voorkomen. Als ik nu naar de patches kijk die er beschikbaar zijn dan zijn dit er een paar (er zijn in totaal +/- 60 updates beschikbaar sinds de release van 5 april) :
- Verkeerde veldopmaak bij Excel-export (Update 4)
- Workflow met lege kenmerken (Update 6)
- Arbeidskorting en loonheffing (Update 6)
- Foutmelding bij boeken voorraadhoudend artikel
- Foutmeldingen bij aanmaken GMA (Update 4)

Die problemen kunnen zoals je ziet werkelijkwaar overal voorkomen, maak je bv een nieuwe medewerker aan dan accepteerd het pakket spontaan een bepaald verplicht invulveld niet meer. het is onmogelijk om alles te testen... dat zou ik trouwens wel verwachten van de software leverancier.
Kan apple niet beter zoveel mogelijk van dit soort apps scheiden van het OS. Dit soort dingen horen gewoon via de app store te worden geüpdatet.

Zoals microsoft alles aan het scheiden is van windows 10 en mobile

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 17 mei 2016 12:15]

Kan apple niet beter zoveel mogelijk van dit soort apps scheiden van het OS.
Hij heeft het niet over een app op iOS:
Was het bij ieder bedrijf maar zo dat er gronding getest wordt voor het releasen van een nieuwe update.
Ons erp/salaris systeem (profit) (...)

[Reactie gewijzigd door DrBashir op 17 mei 2016 13:20]

Wat vond je dan van de Profit updates begin dit jaar... Ik had mazzel, een collega van me had me al gewaarschuwd, ipv. een paar weken lopen klooien, slechts een weekje... ;-)

Wellicht Profit als Published App gebruiken, hoeft men alleen uit Profit of AFAS Online gebruiken, dan is het het pakkie aan van AFAS... ;-)
ronduit verschrikkelijk, het lijkt er op alsof ze er alles aan doen om je maar op het duurdere Afas online te krijgen
Deze versie is zowel bij ontwikkelaars getest en bij public beta. Blijkbaar was dit probleem niet aan het licht gekomen bij beiden bèta's. ik lees hier en daar dat er ook iPad pro gebruikers zijn dat nergens last van heeft en zonder problemen konden updaten. Het is moeilijk om van te horen in te schatten hoe de update gaat uitpakken bij miljoenen iDevices. Ik verwacht vandaag of morgen een nieuwe build van Apple dat de iPad pro weer bruikbaar maakt.
Ik heb mijn iPad Pro 9.7 gisteravond rond 20:15 geupdate, was zo gebeurt en werkte gisteravond en vanochtend prima. Geluk dus, lees ik nu.
Ach er gaat overal wel iets mis, een maandje achterlopen is niet erg tenzij de huidige versie blijven gebruiken onacceptabele risico's met zich meebrengt door een veiligheidslek ofzo.
Ja maar er zijn ook gebruikers die updaten omdat ze andere problemen hebben.

Dan ga je niet 2 weken wachten omdat je die problemen opgelost wilt hebben.
In ieder geval géén issues met OSX i.v.m. de update El Capitan 10.11.5. op dit moment met de volgende specificaties van twee Apple computers:

1) iMac met Intel Core i5 processor, Geheugen 8 GB 1600 MHz DDR3 en Videocard Intel HD Graphics 5000 1536 MB. (systeem gekocht eind 2014)

2) MacBook Air 13 inch scherm, met processor 1.6 GHz Intel Core i5, geheugen: 4 GB 1600 MHz DDR3 en met Videocard Intel HD Graphics 6000 1536 MB. Alle updates werken naar behoren, geen foutmeldingen en geen loops. (systeem gekocht begin 2016)

https://support.apple.com/en-us/HT201222
Gelukkig dat je voor je iMac en MacBook geen iOS update kreeg zoals de ipad ;-)
Ik vrees inderdaad voor "kleine Anoniem" dat zijn Mac systemen niet meer zullen zodra hij een IOS update zal uitvoeren op zijn systemen :P
Het bericht gaat ook over iPad pro's...
Update naar Android 6 is bij mij ook goed gegaan ;)
Hier ook geen problemen na de laatste windows 10 update! :D
Android 6 hier ook prima geupdate ;)
Dit gebeurd overal, geen een update is vlekkeloos. Apple ligt echter onder een vergrootglas, vandaar een heel artikel erover
Klopt, helaas wordt ik door dat aan te geven gemind.
Het gaat wel lekker bij Apple software development. Laatst een probleem dat iTunes nummers automatisch verwijderd. Daarvoor een update van MacOS die soms voor problemen zorgt.

Om dat te combineren met de premium prijs die Apple voor haar producten vraagt, zulke fouten horen gewoon niet.
Ag. Je betaald ook premium prijzen voor een beetje een fatsoenlijke Windows laptop of tablet. Toen de surface pro 4 uitkwam waren er ook alleen maar problemen die na een half jaar nog niet opgelost waren.

Ik ben zelf ook programmeur en zelfs na uitvoerig testen met behulp van TestFlight nooit geen bugs gezien en opeens komt iemand anders met een bugmelding. En dit is net zon zelfde situatie.

Betatesters zijn deze problemen dus blijkbaar niet tegengekomen. Anders had Apple deze update nooit uitgebracht.
Het probleem is dat veel mensen dat gelijk toegeven. Maar dan snel roepen dat Apple dat stukken beter heeft geregeld.
Echter, als ik kijk naar mijn iPad die zo traag als strot ia geworden dankzij updates heb ik inderdaad ook niet zo'n vertrouwen in Apple. En ja, andere merken hebben het ook. Maar voor die betaal ik geen premium prijs.
Dat is geen reden dat er geen fouten gemaakt kunnen worden.
Surface Pro had bijvoorbeeld maandenlang (rond half jaar) last van een foutmelding die je niet zonder een update opgelost kreeg of toen 8.1 uit kwam voor de surface zorgde dat ook weer voor een doa surface.
Dat zeg ik ook niet. Echter geven andere merken dit gelijk toe. Bij Apple gaan ze eerst in de verdediging, en dan pas een keer toegeven dat ze niet perfect zijn :)

Zoals ik al zei, als ik kijk naar mijn Ipad 3 (eerste met retina, die versie) en dan zie hoe onnodig traag dit ding wordt gemaakt door Apple (zelfs na factory reset met kale installatie) erger ik mge woon aan het update beleid.
Testen? nee joh, dat hoeft niet op oude devices, gewoon uitrollen en we zien wel.
Toch wordt er goed getest bij apple, er kunnen zelfs mensen zonder dev te zijn meedoen via de public beta's.
Verklaart dan totaal niet waarom dat soort problemen blijven ontstaan, en dat Apple er gewoonweg weigert op te reageren behalve "ja meneer, dan moet u maar een nieuwere I-pad kopen" (en ja, dat is me al meerdere malen letterlijk verteld).
Fouten kunnen nooit meer worden voorkomen, ook dit soort fouten niet.
Dat komt door de miljoenen aan regels.
Dat snap ik. Maar heb dan als bedrijf gewoon de ballen om te zeggen "We hebben het fout gedaan" maar dat doen ze niet. Ze maken oudere devices gewoon constant trager en trager. Waarom? Geen idee, misschien weten ze dat zelf ook niet eens.
Je iPad dateert van lang geleden. Zou het kunnen zijn dat de processor (en andere interne componenten) niet zijn geüpgradet en dat de nieuwere software gewoon zwaarder is voor je iPad? Dus opzettelijk trager maken; dat lijkt mij onzin. Ze optimaliseren de software voor nieuwere apparaten en je mag met je oude iPad blij zijn dat je nog wordt geüpdate (vind ik).
Hoezo blij zijn? Ik heb een iPad mini, typen is een drama zo traag. Zouden ze dat echt niet op orde kunnen krijgen?

Ter vergelijking: ik heb hier ook een oude netbook in de kast, die typt na 10 jaar nog als nieuw en draait Windows 10!
Probeer je iPad eens clean te installeren. Zal waarschijnlijk al een boel helpen.

Maar uiteindelijk is een iPad mini onderhuids een iPad 2, een ondertussen stokoude iPad.
Laatst nog gedaan, hielp niks.
Geen enkel groot bedrijf doet dat..
Dus er komt een update uit voor een apparaat wat je al hebt en al tijden lang gebruikt, en dat maakt van het apparaat een doa? Misschien de betekenis van DOA nog eens opzoeken? :D
Je snapt hoe ik het bedoel.
Hier ook twee van de drie apparaten getroffen. De hoeveelheid en de frequentie van foute updates beginnen zich nu wel heel erg op te stapelen over de gehele Apple product-linie. Op deze manier heeft het gewoon geen zin meer om nog de hoofdprijs te betalen voor slappe hardware in verhouding met de productprijzen.
Inderdaad, de stabiliteit die Apple voorheen altijd bood ten opzichte van de concurrentie valt weg, die is er niet zo meer.
Ik denk dat die 'stabiliteit' een illusie is. Het grote voordeel van Apple is nooit 'stabiliteit' geweest maar gebruikers gemak. Dat dergelijke meldingen steeds vaker in het nieuws komen ondermijnd het gebruikersgemak, want je heb een risico met updaten. Maar iets wat ik al jaren roep, NOOIT dee eerste maand na release je iOS of OSX updaten...
Slappe hardware boeit niet zo, als je kijkt naar de performance die ze daar uit weten te slepen. Een iPhone met de specs van een flagship Android zou waarschijnlijk extreem hoog in de benchmarks scoren.
Zolang ze het maar erkennen en fixen is het geen issue.
Ik vind slappe hardware een beetje ongenuanceerd want de gebruikte processoren in de iPhone's en iPad's behoren tot de snelste die je kunt krijgen. Wat wel aan de hand is, is dat Apple steeds meer verschillende soorten apparaten krijgt waardoor het testen minder zorgvuldig uitgevoerd kan worden. Hierdoor krijg je meer last van dit soort problemen.
Before you update, check the frontpage.

Tweakers.net Meme generator:
http://ic.tweakimg.net/ext/i/meme/2kHEJar_mS7oYRPfNWRPVB.png

[Reactie gewijzigd door GeeBee op 17 mei 2016 09:22]

Sja, alleen als iedereen op tweakers dat advies opvolgt dan update dus niemand omdat er nog geen positief/negatief nieuws is over de update.
Aan de andere kant, het kan ook zijn dat mensen juist gaan updaten omdat er geen positief/negatief nieuws is over de update onder het mom van "no news is good news".
Bij mij doet mn 12" ipad pro het nog prima na de update...
Is niet voor het eerst, ik adviseer mijn ouders ook altijd even een weekje te wachten met updaten.
Het meeste gelazer voorkom je door de updates uit te voeren mbv iTunes. Dus iPhone of iPad met de kabel aan je pc en dan updaten. Over the air updates gaan te vaak mis.
Ik heb voor de lol gewoon 3 apparaten geüpdate... iPhone 5, iPhone 6S, iPad Air 2.
Alle devices hebben de update prima uitgevoerd en er zijn totaal geen problemen.
OTA update trouwens, niet via iTunes.

Voor de zekerheid wel even gewacht met de update van m'n andere 6S (hoofdtoestel); just in case... Maar zo te zien ontstaan er hier geen problemen bij mij op de devices.
En de meeste gebruikers kijken nog niet eens wat die nieuwe iOS update aan verbetering brengt, gewoon blind updaten. Waar is de goede oude tijd gebleven van: Don't fix what ain't broken en waar je met shsh files nog gewoon een ouder OS naar eigen keuze (afhankelijk van de blobs) terug kan?

Hier is de changelog van de nieuwe build:
 • Fixes an issue where some Bluetooth accessories could experience audio quality issues when paired to the iPhone SE
 • Fixes an issue where looking up dictionary definitions could fail
 • Addresses an issue that prevented typing email addresses when using the Japanese Kana keyboard in Mail and Messages
 • Fixes an issue for VoiceOver users using the Alex voice, where the device switches to a different voice to announce punctuation or spaces
 • Fixes an issue that prevented MDM servers from installing Custom B2B apps
En Apples support site geeft het nog niet eens aan op https://support.apple.com/nl-nl/ht201222
En de meeste gebruikers kijken nog niet eens wat die nieuwe iOS update aan verbetering brengt, gewoon blind updaten. Waar is de goede oude tijd gebleven van: Don't fix what ain't broken en waar je met shsh files nog gewoon een ouder OS naar eigen keuze (afhankelijk van de blobs) terug kan?
Dit staat helemaal haaks op waar Apple voor staat, gebruiksgemak voorop. De standaard gebruiker moet niet hoeven nadenken over een update. Eigenlijk zou het in geval van iOS/OSx ook nog automatisch moeten gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee