Apple stopt distributie iOS-update 9.3.2 voor 9,7" iPad Pro wegens problemen

Apple heeft de distributie van iOS-update 9.3.2 voor de 9,7"-iPad Pro stopgezet vanwege meldingen dat de tablets na het updaten onbruikbaar worden. Het bedrijf zegt aan het probleem te werken en zo snel mogelijk met meer informatie te komen.

Apple gaf de korte reactie op de situatie aan iMore.com. De problemen met de kleinere iPad Pro begonnen in de loop van de afgelopen week. Sommige gebruikers die update 9.3.2 installeerden op hun tablet konden hem daarna niet meer opstarten en kregen een foutmelding te zien met de instructie om het apparaat aan te sluiten op een computer met iTunes erop. Dit haalt echter niets uit. De foutcode, 'Error 56', wijst volgens documentatie op een hardwareprobleem, maar meer informatie is er niet.

Het probleem doet zich volgens meldingen van gebruikers niet voor op alle 9,7"-iPad Pro's en het 12,9"-model valt volledig buiten schot. Het is op dit moment niet duidelijk of de oplossing van Apple straks de getroffen iPad Pro's uit hun bricked toestand kan halen. 9to5Mac meldt in ieder geval dat er gebruikers zijn die stellen dat Apple-vestigingen de onbruikbare iPad Pro's hebben omgeruild.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

21-05-2016 • 09:42

163 Linkedin

Reacties (163)

Wijzig sortering
Alleen de de 9,7"-iPad Pro? Hier op tweakers was iemand (in een vorig topic) die deze melding kreeg met zijn iphone SE. Mede door zijn opmerking heb ik mijn SE ook nog niet geupdate.
Het kan uiteraard door een groot aantal verschillende factoren komen. Model, iOS-build maar ook softwareconfiguraties horen daarbij.
Ik heb mijn iPhone SE (64GB) geupdate, niks aan de hand. Als je wel graag zou willen updaten, lijkt het me niet dat je een n=1 (en miljoenen anderen over de wereld die dat probleem niet hebben) als reden moet nemen om niet te updaten. Van de andere kant: als je niet geïnteresseerd bent in de functionaliteit van de update, kun je net zo goed even wachten natuurlijk :)
Vervelend voor de getroffen mensen. Apple doet er goed aan om de getroffen hardware meteen om te wisselen. In een tijd waar er zeer veel gebruikers van apparatuur zijn, welke zeer wisselende apps draaien is het lastig om alles 110 % in orde te krijgen lijkt me.
Ik heb zelf een iPhone 6s 128gb. Daar verliep de update goed, maar bij mij heb ik last van dat de iphone soms uitspringt bij 19 % accu niveau. Dan moet ik de oplader gebruiken om hem aan te krijgen. Het apparaat springt meteen weer aan met 19% accu vermogen.
In de winkel kreeg ik te horen dat ik te veel apps open had staan ....

Ik draai elke update die beschikbaar is in de hoop dat het beter wordt.
Blijkbaar zit er soms toch een rotte versie tussen. Het publiek is eigenlijk het tweede testlab.
Dit heb ik ook, maar dan bij 5%. AppleCare had er een heel verhaal over tot aan het resetten van de iPhone toe (dikke lul. Dan maar bij 5% uit, ga niet opnieuw installeren.). Geen van de andere oplossingen werkt. Als ze nou eens een clear battery stats oid hadden... Maar nee.

Teveel apps is bullshit trouwens, de statistieken van de accu zijn gewoon rot.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 21 mei 2016 12:50]

Je iPhone aan je Macbook hangen een Coconutbattery gebruiken ;)
En dan? :P
Heb die app toevallig al eens geïnstalleerd, maar ik heb dan denk ik een functie gemist die het probleem (mogelijk) kan helpen oplossen? :)
"Als ze nou eens een clear battery stats oid hadden"

Ik dacht dat je bedoelde dat de batterij statistieken op de iPhone zelf onvoldoende waren ;). Coconut geeft je dan een uitgebreider overzicht.

Maar bij nader inzien bedoel je waarschijnlijk dat je de batterij wilt 'resetten'.
Maar bij nader inzien bedoel je waarschijnlijk dat je de batterij wilt 'resetten'.
Ja klopt.
Met geroote Android toestellen bijvoorbeeld heb je altijd de optie "Clear Battery Stats" in bijvoorbeeld ClockWorkMod. (Bootloader)
Dat wilde nog wel eens wat problemen oplossen. :P

Bij Apple is dit zelfs met Jailbreak voor zover ik kan zien niet mogelijk. ;(
Dit wordt allemaal netjes automatisch gecalibreerd als je hem echt helemaal leeg maakt (dus ook geen logotjes dattie moet laden) en hem daarna weer minstens 8 uur aan de lader laat liggen.
Volgens mij heeft dit bekende iPhone probleem te maken met de accukalibratie. Zoek maar op Google, uit mijn hoofd moet je de iPhone aan de originele lader hangen en tweemaal middels home&power knop softresetten. I
Yes die ken ik, daar kwam AppleCare ook mee aanzetten. :)
Ik zal het van 't weekend voor de lol nog eens proberen als ie bijna leeg is.
Mocht ie het dan nog niet doen, dan misschien maar eens gaan zeuren bij Apple om een nieuwe iPhone. Swap that shit. ;)
In de winkel kreeg ik te horen dat ik te veel apps open had staan ...
Met zo'n reactie kun je Apple toch niet meer serieus nemen.
Met zo'n reactie kun je Apple toch niet meer serieus nemen.
Het personeel in de winkel kun je dan inderdaad niet meer serieus nemen! Teveel apps open hebben staan, dat is grote bullshit. De nieuwe iPhones en iPads hebben genoeg RAM om veel open te hebben staan, en anders swapt iOS de apps wel uit het geheugen.
Tel daarbij op dat leeg RAM net zoveel energie kost als volgestamt RAM... en dat apps suspenden wanneer ze van de voorgrond af zijn... die verkopers zouden dat moeten weten zou je zeggen
Klopt.

Alleen achtergrondprocessen verminderen kan helpen (minder CPU verbruik).
Dat is wellicht zo op andere systemen, niet op iOS.
Zeker weten dat het uitmaakt! Google er maar eens op!
Misschien moet je Paul Hegarty dan maar eens bellen.
Als iOS developer kan ik je zeggen dat het killen van apps wel degelijk ook het achtergrond process killed en dus batterij bespaard. De hoeveelheid batterij zal echter minimaal zijn tenzij je een GPS tracker ofzo aan hebt staan.
Half waar.

Turn-by-turn navigation apps zoals Fitness apps zullen inderdaad behoorlijk wat batterij vreten zo lang als je deze aan laat staan in de achtergrond. Deze apps vallen dan ook onder 'Background App Refresh', die je dan ook expliciet hebt toegestaan om dit te doen. De kans dat je dit verschil merkt, is bijna net zo groot als dag en nacht (met dank aan de iPhone's schandalig kleine accu's)

Normale gebruikers die normaal apps installeren die bijna geen locatie updates nodig hebben, zullen hier geen last van merken. Of de app nou wel of niet draait, het systeem zal automatisch een GPS lookup doen, en als de app hier om vroeg, dan zal het systeem op dat moment de app even wakker maken om hier een update over te geven.

In de categorie gebruiksgemak weet Apple dat mensen geen tijd hebben om hun apps af te sluiten om batterij te besparen. Het is niet de bedoeling dat je (net zoals op o.a. Samsung telefoons) je constant het systeem moet gaan schoonmaken door constant apps af te sluiten en rare RAM-cleaners te gebruiken.

Om deze reden worden achtergrond apps meteen automatisch bevroren in de RAM om dus batterij te besparen. Niet op RAM (want zoals @xFeverr al aangaf, maakt het niks uit voor de batterij of RAM nou vol of leeg is, het voltage hierop blijft hetzelfde), maar op CPU cycles, wat dus wel batterij kan vreten.

Als de iPhone vervolgens RAM nodig gaat hebben, zal het beginnen door RAM vrij te maken door de oudste achtergrond app af te sluiten, en dit te herhalen tot er genoeg is vrijgemaakt. Deze apps zullen dan alsnog in het multitasking scherm staan, al zullen deze 'opnieuw opstarten' als je hier naartoe wisselt.

Verder kan je hier een semi-officiele reactie lezen van Apple die dit bevestigt: http://9to5mac.com/2016/0...you-quit-ios-apps-answer/

Oh, en er is er ook nog een erg mooi 'Battery' informatiescherm te vinden onder je Settings app (bovenaan), die duidelijk aangeeft welke apps er veel batterij gebruiken over een timespan van zowel 24 uur als 7 dagen, met duidelijke indicatie of deze achtergrondtoegang hebben of niet. Als je hiernaast nog op het 'klokje' (icoon) klikt, kan je ook nog zien hoe lang deze apps in de voor of achtergrond zijn geweest voor de aangewezen periode.

[Reactie gewijzigd door Arckedo op 22 mei 2016 15:52]

Er is zelfs een optie voor om onder iOS de achtergrond processen te verminderen!

De tijd dat iOS bezig is met achtergrond processen is overigens niet afhankelijk van het aantal actieve apps.

[Reactie gewijzigd door ICT Consultant op 22 mei 2016 07:44]

Had ik ook heb ik onder garantie laten repareren bij mijn provider, hadden de accu en oplaad contact vervangen.
Sluit even je iPhone aan op je laptop/pc en installeer Coconutbattery. Het is in ieder geval voor OSX beschikbaar, geen idee of het ook op Windows is. Daarmee kan je de capaciteit van je batterij meten. Grote kans dat je batterij minder capaciteit heeft.

Ik had wat jij beschrijft ook. Ik zag dat ik al onder de 80% capaciteit zat. Dus misschien het testen even waard. Als je batterij minder capaciteit heeft dan is dit niet te verhelpen, enige optie is een nieuw batterij. Misschien dat het onder garantie valt als je laadcycli niet overeen komt met je capaciteit. Dus misschien is de capaciteit te ver gedaald dan zou moeten afgaand van jouw laadcycli.

Proberen waard in ieder geval!
Google even op iphone batterij calibreren 😉
Ik heb precies het zelfde probleem met mij iPhone 6s 128GB en sluit mijn apps regelmatig. Deze week ga ik eens naar de KPN winkel (waar ik hem heb gekocht) om aanspraak te doen op mijn garantie. Toch wel schandalig voor een telefoon van €999,- die nog geen 8 maanden oud is om zo te presteren eigenlijk...
Ben blij dat er mensen zijn die vanuit een volledige Apple gedachte hun licht laten schijnen op dit OS probleem (pun intended)
Ik heb exact hetzelfde probleem. Restoren heeft geen zin, als ik 5 min wacht kan ik hem weer opstarten though...
In de winkel kreeg ik te horen dat ik te veel apps open had staan ....
Dat is onzin! Het personeel weet niet waar ze het over hebben.
Ik draai elke update die beschikbaar is in de hoop dat het beter wordt.
Blijkbaar zit er soms toch een rotte versie tussen. Het publiek is eigenlijk het tweede testlab.
Dat is ook onzin! Apple heeft doorgaans de kwaliteit goed onder controle, alleen krijg je geen garanties omdat er voor veel onderdelen, waaronder de accu's, verschillende leveranciers zijn. Zo kan het gebeuren dat je een batch telefoons hebt met een mindere accu. Je mag verwachten dat de winkel jou helpt om dat probleem (onder garantie) op te lossen.
Dat is zo'n wijdverbreid misverstand. De Europese richtlijn zegt: twee jaar garantie. Lidstaten moeten die richtlijn overnemen of uitbreiden. Nederland heeft hem niet overgenomen maar uitgebreid. Je kunt aanspraak maken op een deugdelijk product zolang de economische levensduur niet verstreken is. Dat kan bij bepaalde producten 8 jaar zijn terwijl het bij andere producten 6 maanden is.
Probleem van die hele Nederlandse "uitbreiding" is dat het allemaal onduidelijkheid en getrouwtrek oplevert.
De 1 jaar die Apple biedt is gewoon een termijn van "geen gezeur". Echter, Apple moet voor een iPad gedurende ca. 4 jaar (economische levensduur) een deugdelijk product garanderen.
Zie:
https://www.consuwijzer.n...cht-op-deugdelijk-product
Apple hoeft dat alleen als Apple ook de verkoper is. Dus als je hem direct bij Apple koopt. De winkelier is verplicht om dat allemaal te regelen hoewel slijtage producten vaak onderhevig zijn aan een vergoeding. Het mooie is ook dat garantie helemaal niet gratis hoeft te zijn. Een accu die het na 4 jaar niet helemaal goed meer doet moet door de winkelier vervangen worden, maar als dit de levensduur van product verlengd (en dat doet het) mogen hier kosten tegenover worden gezet die redelijkerwijs te verwachten zijn.
Klopt, in mijn verhaal bedoelde ik ook Apple als verkoper.
Toch had ik liever de 2 jaar die in de richtlijn staat. Dat is voor alle partijen gewoon duidelijk. Veel verkopende partijen snappen de Nederlandse wet niet, waardoor er heel vaak een juridisch geschil ontstaat en als koper trek je dan vaak aan het kortste eind vanwege je positie.
Van Apple krijg je standaard een garantie van 1 jaar, terwijl de wetgeving in Europa 2 jaar eist.
Hoezo "gulle garantie" ?
Als consument heb je alleen te maken met de winkel waar je je spullen koopt. Dat kan Apple zijn, of een reseller, en dus moet minimaal 2 jaar garantie geven.
Dat gebeurt in de praktijk ook. Ik heb een klein issue gehad met mijn vorige iPhone. Gewoon naar de Apple Store (had hem daar niet eens gekocht) en een uur later met opgelost probleem de winkel weer uit. Garantie was denk ik in maand 14 of 15, dus herken het beeld niet.
Hier een iPhone, gekocht bij de Apple Store, 18 maanden oud, mocht ik weer vertrekken, ik had geen service afspraak gemaakt.
Op zich ook niet zo gek hè anders hadden we nu een post van iemand:

"In de Apple store, maar er was een klant zonder service afspraak die mijn timeslot had gebruikt dus ik kon weer naar huis".

Als je ze gewoon even belt dan maak je een afspraak, weet je ook gelijk dat je niet 3 uur in de winkel staat te wachten. Als het rustig genoeg was hadden ze je echt ter plekke wel geholpen, maar er zijn nou eenmaal andere klanten die netjes een afspraak hadden voor het tijdstip waarop jij kwam binnenlopen.
Je mag zonder afspraak een telefoon kopen, maar je moet een afspraak maken voor service?

Dat je moet wachten vind ik acceptabel, maar zelfs dat kon niet.

Dat heeft Apple overigens zelf ook ingezien, nu kan dat wel.
Nee het is hartstikke druk vaak in de apple stores, daarom is het verstandig een afspraak te maken.
Ik ben er zelf ook keer achter gekomen gelukkig hoefde ik maar een uur te wachten, het was etenstijd ook nog dus dat uur was zo om.
Laatst ben ik bij de AppleStore geweest in Amsterdam en werd positief verrast.

Ik kon ter plekke een afspraak maken en was nog geen 5 minuten later aan de beurt. Dikke prima dus.

Hoezo is dat niet klantvriendelijk? Als auto kapot is, dan moet je toch ook een afspraak maken bij de garage? Of tandarts? Of om te vliegen? Of of of ...
Of of of wat?

Bij de MediaMarkt, of bij AMac, of noem ze maar op, kan ik zo naar binnen lopen, en ik word geholpen door de service afdeling!

Apple is geen tandarts.

Een trein is geen vliegtuig. Daarom kan ik zo een treinkaartje kopen en 5 minuten later in de trein zitten, terwijl ik voor het vliegtuig minstens uren van tevoren een ticket moet kopen.
Je ben niet verplicht om een afspraak te maken, ik woon ook niet in Amsterdam en ook gewoon zonder afspraak heen gegaan.

Ik moest hier door wel een uur wachten, verplicht afspraak maken nee.
Zo is het nu, zo was het een jaar geleden niet! Dat had je geweten als je enkele berichten erboven ook had gelezen...
Ik heb de berichten gelezen en vorig jaar was dit ook, zelf ben ik vorig jaar februari in amsterdam geweest.

Ik kwam aanlopen heeft u een afspreek gemaakt ik nee, dat meisje kijken oke over een uurtje is er een plek beschikbaar prima zij mijn gegevens noteren en een uur later was ik geholpen.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 mei 2016 11:36]

Is ook ander personeel. Degene die je de telefoon verkoopt hoeft niet een kapotte telefoon te kunnen diagnosticeren, die moet weten wat de verschillen zijn tussen de modellen.

Als deze mensen tijd hebben dan gaan ze je echt geen afspraak laten maken, maar het zou van de zotte zijn dat iemand die de moeite neemt om een afspraak te maken een half uur moet wachten omdat anderen dat niet doen.
Nogmaals, je moet geen afspraak maken maar dan is het risico dat er andere klanten dat wel netjes hebben gedaan. Zo werkt het zelfs in het gemeentehuis hier tegenwoordig.

Wat zou jou oplossing zijn dan?

[Reactie gewijzigd door Spectaculous op 23 mei 2016 08:30]

Ja logisch toch? Een service afspraak is van hele andere aard dan dat jij een telefoon komt kopen. Daar is tijd voor nodig. De reparatie dienst heeft vaak een kwartier nodig om het probleem in eerste instantie te kunnen diagnostiseren en daarna moet je apparaat nog gerepareerd worden.

In principe kan je te allen tijde de store binnenlopen zonder afspraak maar het maar net afhankelijk van de drukte en gemaakte afspraken of je ook snel geholpen kan worden. Als er toevallig een 10 min timeslot vrij is dan heb je erg mazzel. De stores zijn landelijk gezien de enige drie servicepunten waar je direct naartoe kan. Natuurlijk is het daar druk.
Dat blijkt niet achteraf. Iedere service afspraak bij Apple is op afspraak. Staat duidelijk vermeld op de site. Daarnaast hebben de stores het veel te druk met service afspraken/trainingen om het niet op afspraak te doen.
Hoezo hebben ze het beleid terug gedraait? Je moet nog steeds een afspraak maken om efficiënt geholpen te kunnen worden. Dit is een fluitje van een cent en scheelt zoveel tijd dat is niet normaal.

Het geautomatiseerde telefoonsysteem is briljant. Dit hebben ze gekoppeld aan een Siri achtig systeem wat dus gewoon een gesprek met je voert en je kan dus iedere vraag gewoon in het nederlands beantwoorden aan de telefoon. Daarnaast herkent het systeem je nummer en koppelt dit aan eerdere gesprekken en zelfs aan het toestel waar je mee belt.

Derhalve ga ik dus niet naar de store want het is vele malen goedkoper en sneller om het gewoon op te laten halen. Mijn aangekochte iPhone 6 64gb gaat op voor offerte aanvraag ivm gebroken glaswerk. Het hele gesprek duurde nog geen tien minuten inclusief wachttijd.

Een trip naar de Apple store is alleen handig als je:
1. In de buurt woont.
2. Je het apparaat per direct weer terug moet hebben
3. Een afspraak hebt gemaakt omdat het anders teveel tijd kost.

Als jij op een random dag binnenloopt en alle slots zijn al vol dan zal een medewerker je gewoon vertellen Dat je net zo goed weer naar huis kan gaan. Ja je kan te allen tijde een iPhone aanmelden zonder afspraak, maar alleen als het redelijk rustig is en ze verder geen afspraken hebben.
Apple is echt niet de enige die standaard 1 jaar garantie geeft. In Nederland zijn consumenten heel goed beschermd.
Amerikaanse bedrijven doen dat allemaal. Daar worden bedrijven vooral financieel beschermd, en consumenten op zaken die niks met garantie maar met aansprakelijkheid te maken hebben.
Refurbished iDevices komen altijd met een nieuwe batterij.
Onzin. Refurbished apple apparatuur heeft alleen gebruikte onderdelen die niet onderhevig zijn aan slijtage zoals bijvoorbeeld een logicboard en een camera. Behuizing en accu worden vervangen.
Wat opvalt is dat dit toch wel steeds vaker gebeurd bij Apple, waar dat in de tijd van Steve Jobs zulke zaken zorgden voor een ontslagronde. Het grote voordeel van 'geen virussen op iOS en OSX en de simpliciteit zijn steeds verder tr zoeken. Het is mijn persoonlijke mening maar sedert iOS7 is het OS echt slordig. Apple probeert te hard om van een compleet gesloten systeem een open systeem te bouwen maar dan met restricties. Het eindresultaat is gewoonweg slordig.

Waar vroeger apps beduidend beter waren op iOS vind ik deze nu juist overzichtelijker op Android. De Apps op iOS zien er soms verouderd uit terwijl de versie op Android fris aanvoelt.

En nee ik ben geen Apple hater. Ik heb alle iPhone's tot de 6 gehad en heb nog steeds een iPhone 5 die ik zo nu en dan eens gebruik.
Android heeft beduidend meer gebruikers tegenwoordig, het is niet meer dan logisch dat daar eerst voor ontwikkeld word, daarna iOS en eventueel daarna anderen (windows 10 mobile, etc...)
Ik weet niet of dat wel zo logisch is. Ik meen dat er nog altijd meer financieel rendement uit de AppStore valt te halen, dan uit Google Play...
Die beredenering geldt uiteraard alleen voor betaalde apps. Een gratis app (zoals de meeste) word financieel rendabel via advertenties, meer gebruikers = meer inkomen
Niet alleen voor betaalde apps: denk ook aan 'gratis' apps met in-app-aankopen. De koopbereidheid onder iOS-gebruikers is veel groter.

Daarnaast lijkt me - voor een eerste ontwikkeling van een app - de grootte van een gebruikersgroep niet (altijd) van het grootste belang. De fragmentatie van Android-apparaten maakt het alleen maar lastiger.

Veel apps komen meestal eerst uit op iOS, omdat de ontwikkeling eenvoudiger (en dus goedkoper) is.
Misschien niet de meest up to date artikelen, maar desalniettemin nog altijd relevant:

http://fortune.com/2014/0...nd-4x-as-much-as-googles/
http://bgr.com/2015/04/15...-developers-revenue-apps/
Waar Apple vroeger toch het merk was om mee voor de dag te komen, komen ze de laatse tijd toch steeds meer negatief in het nieuws. Met apparaten die na een os update niet meer opstarten bijv. En ik hoor steeds meer mensen om mij heen klagen over hun iPhone, met name wifi problemen, oneigenlijk roamen naar andere gecachte ssid's, vaak 2,4G band prefereren boven 5G waar de Samsung netjes stabiel op 5G blijft. Het is misschien een subjectief gevoel, maar toch heb ik de indruk dat Apple enigszins aan het af glijden is. En zie steeds meer mensen overstappen naar Android. Ik hoop dat Apple de weg terug naar boven vindt. Concurrentie en diversiteit op de markt is alleen maar goed....
Wie bepaalt dat Apple ooit een merk was om "voor de dag mee te komen"? Dit is vooral suggestief en marketing ;-)
Dit kan je verwachten van bedrijven die jarenlang aan de top staan.
Ze worden arroganter en makkelijker voor henzelf.
Nu de verkopen dalen en de concurrentie heviger wordt gaan ze in de tegenaanval want de iPhone is het belangrijkste product van Apple

uit de leaks lijkt het erop dat de iPhone 7 niet de gewenste vernieuwing meebrengt.
Ze hebben dit ook te lang uit gemolken. Daarom ben ik erg benieuwd wat de verkopen zullen zijn.
Elke fabrikant maakt fouten. Waarom zou Apple een uitzondering zijn?
Als je de hoofdprijs rekent voor alles wat je levert, is het niet zo raar dat mensen daar wat meer van verwachten, toch? En deze fout lijkt nogal ernstig.
Ik denk dat de verwachting bij mensen te groot is vergeleken met concurrentie.

Apple heeft erg lang een voorsprong gehad, en dat gat wordt nu langzamerhand dichtgetrokken. Dit merk je, waardoor de consument gaat denken dat Apple slechter is geworden, terwijl in feite de concurrentie beter is geworden.
Goed punt !
Het is idd de rest die een inhaalslag heeft gemaakt en is gaan innoveren.
Licht eraan op welke nieuwssite je kijkt. Sommige sites zijn er heel goed in alles negatief te verwoorden over apple en positief over andere merken
Dat je nu vaker hoort van 'probleempjes' heeft ook te maken met de toename van gebruikers en producten in de afgelopen paar jaar. Publiek is kritischer en de verwachtingen zijn hoger. Het is niet alsof Apple vroeger volledig vrij was van issues.
Jammer dat OS-makers (logischerwijs) nooit open zijn over de oorzaak van dit soort problemen. De mogelijheid tot 'bricken' van een computer op zich is al een gevolg van het OS, niet van de hardware. Technisch gezien slaat het eigenlijk nergens op.
Dit is al de tweede update binnen korte tijd die voor problemen met iPads zorgt. Je krijgt langzaam het gevoel dat de kantjes er worden afgelopen. Niet iets waar Apple normaliter om bekend staat.
Komt schijnbaar maar bij een heel klein groepje iPad Pro 9,7 gebruikers voor, heb de mijne in elk geval geheel zonder problemen kunnen updaten.
ik ben hier door het oog van de naald gekropen blijkbaar door meteen de nieuwe update op de kleine pro te installeren .
Hopelijk geeft het na installtie niet ineens lockups (voorlopig alles OK)

Ik heb wel de versie met 4G , moest het verschil maken .

[Reactie gewijzigd door CrimInalA op 21 mei 2016 12:07]

Waar Apple altijd geroemd wordt door het gebruik van zo min mogelijk verschillende hardware en dat daardoor de software zo goed loopt, vind ik dit een opmerklijke critical bug.

Hopelijk wordt het probleem snel opgelost voor de getroffen klanten en vinden ze de oorzaak.
Zo raar is het niet.
Apple heeft meer dan twintig ios apperaten die ze moeten updaten. Waarvan er een hoop die behoorlijk divers zijn.

Android toestellen aan de andere hand gebruikt een heleboel externe drivers en natuurlijk een extern ontwikkel team voor android. Google heeft ook niet zoveel nexus devices die ze door elkaar en tegelijk moeten updaten.

Het lijkt dat het ontwikkel team van Apple IOS niet alles kan bijbenen.
Apple heeft meer dan twintig ios apperaten die ze moeten updaten. Waarvan er een hoop die behoorlijk divers zijn.

... Google heeft ook niet zoveel nexus devices die ze door elkaar en tegelijk moeten updaten.

Het lijkt dat het ontwikkel team van Apple IOS niet alles kan bijbenen.
Ik heb jaren lang vanuit het Apple kamp gehoord dat de fragmentatie van Android een groot probleem voor stabiliteit en veiligheid was. Dat vanwege het enorme aantal verschillende devices en formaten de gebruikerservaring altijd achter zou lopen bij die van iOS...

Elke update van iOS de afgelopen tijd zijn er berichten geweest van problemen voor groepen gebruikers van verschillende iOS devices. Ook krijgt Apple het elke update opnieuw weer voor elkaar om de performance van diverse iOS devices naar beneden bij te stellen.

Apple ligt onder een vergrootglas, dat is mij bekend, maar juist daarom zou je grotere zorgvuldigheid verwachten. Het premium van Apple begint zich IMO steeds meer te beperken tot de prijs.
Mijn iPhone 6 gaat er qua snelheid vrijwel bij elke update er op vooruit.
Mijn iPad 2 anders niet. Ik heb nog niets kunnen ontdekken in ios9.x dat echt essentieel beter is dan destijds ios7. Tuurlijk dat ding is 5 jaar oud, maar technisch gezien nu nog net zo snel toen. In een echt modern OS zou alles modulair moeten zijn zodat je eventueel met minder gadgets toch vlot kan mee komen. Maar ja, dat verkoopt natuurlijk niet.
Er wordt vooral massaal gesprongen op elk probleem van Apple - net omdat Apple devices het imago hebben van stabieler en veiliger te zijn, dus elk bericht van het tegendeel levert lekker veel clicks en polemiek op. Daardoor is het moeilijk om uit te maken wat er nu eigenlijk aan de hand is.

Mijn persoonlijke ervaring (OSX, iOS - toch 2OSX laptops + 4 iPhones en 2 iPads in gebruik) is dat de software van Apple veeleer stabieler geworden is. Had ik met OSX 4 jaar geleden nog nu en dan eens kleine stabiliteitsproblemen, dan zijn die geleidelijk aan verdwenen en vind ik OSX nu even stabiel als Windows7. Idem met iOS: ik had meer probleempjes op iOS6 en iOS7 dan op iOS8 en nu iOS9 (dat gewoon perfect lijkt te draaien).Ongetwijfeld is dit dank zij de uitgebreidere Beta-test programma's. Dat er bij een update van 10-en miljoenen devices op één dag (updates gebeuren véél frequenter èn massaler dan bij bvb Androïd) hier en daar problemen opduiken is niet verwonderlijk, en - als je iets van de testproblematiek kent - bijna onvermijdelijk. Dat gezegd zijnde is elk probleem er één te veel natuurlijk, zeker als je er persoonlijk mee te maken zou krijgen.

Dat de performance bij elke IOS update omlaag gaat is ook weer zo'n urban legend. Er was een probleem in de overgang van iOS6 naar iOS7; die update was met name voor de iphone4(s) en iPad2 devices een serieuze achteruitgang. van iOS7 naar iOS8 was er volgens mij geen systematische achteruitgang, en evenmin van iOS8 naar IOS9 (misschien zelfs een lichte vooruitgang). Devices als de iPhone 5c, iPhone5s, iPhone6 draaien allemaal wèl erg happy onder iOS9.3, met een performance die niet merkbaar is geëvolueerd met de diverse updates.
"Nou het is WEL zo dat oudere producten bewust langzamer worden na iedere update": een makkelijk statement om te maken, maar je kan er geen bewijs voor geven.

Ik begrijp je verwijzing naar Air Drop niet: wat heeft dat te maken met snelheid?

Tenslotte: ik heb wel degelijk oudere iOS hardware, dus ik weet waarover ik spreek: de overgang van iOS6 naar iOS7 was een serieuze achteruitgang, van iOS7 naar iOS8 naar iOS9 heb ik echter geen noemenswaardige verschillen gemerkt.

En zoals ik schreef, zowel de iPhone 5c als de 5s (toch al toestellen uit 2013, de 5c met bescheiden hardware), draaien vlot iOS9.3.

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 23 mei 2016 18:04]

Ach, ik ben nu aan mijn 4e Ipad en heb er dus wel wat gebruikt door de jaren heen en heb gezien wat er met performance gebeurd.
Lees veel van dezelfde ervaringen bij andere gebruikers en dan heb ik voldoende indicatie dat er iets niet klopt.

Airdrop geeft aan dat Apple NIET altijd open en eerlijk is over de software. Het kan wel degelijk maar toch is het (softwarematig) uit gezet voor de Ipad3. Wederom een indicatie dat men oudere hardware stap voor stap buiten spel zet.

Als je dan hardware van de Iphone wilt vergelijken neem dan ook de 4S mee, genoeg gebruikers die jou kunnen vertellen wat er van de ene op de andere dag (na een update) over is van de workflow ...
De images van een iOS device zijn verschillend naar gelang het device, dat Apple bepaalde functionaliteit niet meelevert op een iOS device kan diverse redenen hebben. Dat je de functie via een jailbreak toch kan aanzetten, zegt niets over het feit of Apple dat al of niet terecht deed. Dat kan verschillende oorzaken hebben zoals:
- men wil een kleiner image op bepaalde oudere devices;
- testen wezen uit dat het feature niet goed werkte op een bepaald device type, bijvoorbeeld in combinatie met andere Apple devices;
- men anticipeert op een toekomstige evolutie waardoor het feature niet meer (goed) zou werken op een bepaald device.

Toen ik hardware met Android had (Sony Xperia Ray of zoiets), nochtans een toestel dat pas 6 maand op de markt was (!), kreeg die na 2 maand een update, die het toestel onmiddellijk traag maakte als een iPad2 met iOS9. Nadien zelfs geen update meer.
Ik heb mijn iPad2 aangekocht in 2011 en heb hem tot maart dit jaar met volle tevredenheid gebruikt - al was hij inderdaad wat traag sinds iOS7. Nu een iPad Air2 (waarvan de hardware een factor 15-20 krachtiger is) en ik ben er behoorlijk gerust in dat die het opnieuw 4-5 jaar zal uithouden, en ik vermoed zelfs dat de performance nauwelijks zal achteruitgaan in die periode - ook al is het toestel vandaag al bijna 2 jaar op de markt. Maar goed de tijd zal uitwijzen of ik gelijk heb :)

[Reactie gewijzigd door quantumleapje op 23 mei 2016 18:14]

Het probleem doet zich blijkbaar met een klein percentage van de apparaten voor, die dus blijkbaar ergens verschillen van andere apparaten (in HW of instellingen). Maw eerder een bewijs dat goede HW/SW integratie en minder HW varianten beter zijn dan het omgekeerde.
Uiteraard is alles getest voor het is uitgerold, maar toch merkwaardig dat juist Apple het met dit product tegenkomt dat het toestel bricked. Ze hebben namelijk, ten opzichte van andere fabrikanten, een betere positie als het op testen aankomt:
 • Alle software is in eigen beheer, er kunnen geen ongeteste 3rd party apps worden geïnstalleerd
 • Alle hardware en kleine revisies ervan zijn gekend en ze moeten enkel daarvoor ontwikkelen
Ook is de iPad pro nog een jong product waarvan er nog niet zoveel revisies zijn als de gewone iPad. Het lijkt mij dus toch dat ze hun testprocedures opnieuw moeten bekijken. Het kan natuurlijk ook gewoon dat hier een menselijke fout is gemaakt en er een aantal regressietesten gewoon niet gestart zijn.
Waarschijnlijk heeft Foxconn enige vrijheid in het bepalen van onderdelen. Kleine revisies zijn dan bij Apple onbekend. Als Apple wel van alle revisies een apparaat heeft liggen zou deze bug wel gevonden zijn.

QA is bij Microsoft dan wel een stuk beter. Heb nog nooit meegemaakt dat een Windows update een pc onbruikbaar heeft gemaakt.
Nu vind ik het zelf knap van Microsoft dat ze updates uitbrengen voor zoveel verschillende apparaten, wat zeer zelden een keer misgaat. Maar ook daar gaat het zeer zeker wel eens goed mis.

Wat ik juist beter vind aan Microsoft is de reactiesnelheid. Nu pas stopt de uitrol van de update die begin deze week voor problemen zorgde. Ik weet zeker dat dat bij Microsoft binnen een paar uur teruggedraaid werd.

Dit komt zo over alsof ze er zelf zo van overtuigd waren dat het hun fout niet is, en stug de updates door blijven laten gaan. Zijn ze nu eindelijk dan toch op terug gekomen.
Er is absoluut geen vrijheid - zelf kleine veranderingen moeten door Apple worden goedgekeurd dus het afschuiven op Foxconn is een beetje zwak, er zijn geen afwijkingen van spec zonder goedkeuring van Apple.
Ik kan mij slecht voorstellen dat Foxconn enige mate van vrijheid heeft in het samenstellen van de techniek. Volgens mij is dat niet zo.
Ik heb nog nooit m'n PC onbruikbaar gehad door een update, maar als je de PC aan laat staan en je komt terug alleen maar om je PC ongevraagd updated te zien naar Windows 10 dan de verklaring is dat er "iets" in het update systeem niet helemaal goed spreek niet echt voor een goede QA.

Ook zijn er genoeg van dit soort dingen:
https://www.security.nl/p...erwijdert+ongevraagd+apps
Er zijn wel degelijk ook gevallen van Windows updates die een PC onbruikbaar maken.
En ik heb nog nooit meegemaakt dat een iOS update een apparaat onbruikbaar maakt...
Maw, zonder cijfers zijn dit allemaal "persoonlijke indrukken".
Tja, als je een cruciaal onderdeel voor de beveiliging van je telefoon niet bij Appel of een authorized reseller laat herstellen, en daarna werkt het niet meer, dat heb je het voor een groot deel toch zelf gezocht, vind ik. Dit betrof geen bug maar een verbeterde security.

Uiteraard gebeurt het ook dat een Windows update een computer onbruikbaar maakt. Alleen komt dat minder prominent in het nieuws, omdat het Apple niet is, en omdat de updates niet zo snel/massaal worden uitgerold.
Als je een voorbeeld wil, nog van deze maand (!), maar iedereen is dat al weer vergeten:
http://www.digitaltrends....asus-pcs/#:F5jXvsESQiGqeA
Als ik mijn Apple devices laat herstellen laat ik dat bij een authorized reseller doen. Nog nooit problemen mee gehad, zoals ik dus stelde.
Hij zegt dan ook: IK heb nog nooit...
Behalve een update naar Windows 7, 8, 8.1 en 10. Windows maakt je PC per definitie onbruikbaar.
Duidelijk een reactie van iemand die al eeuwen niet meer met Windows gewerkt heeft.
Ik werk actief met diverse besturingssystemen: Windows 7 & 10 (ook Windows 8 en 8.1 zakelijk gebruikt), OSX, Ubuntu Desktop. Allen zijn absoluut zeer bruikbaar en stabiel. Allen hebben voor en nadelen.

Windows is (op goede hardware uiteraard) super stabiel. Heeft een ongeëvenaard aanbod aan goede (ook gratis) programma's en tools. Qua snelheid en productiviteit ontlopen ze elkaar niets.

Een nadeel van Windows vind ik de beroerde multi-monitor support op laptops (dat doet OSX veel beter). Ubuntu is mijn preferred platform voor remote support op Linux/Unix servers. Ook zeer bruikbaar voor ander office werk. Mijn MacBook Pro ziet er natuurlijk super uit. De manier waarop OSX omgaat met het aansluiten van meerdere (locatie gebonden) verschillende schermen is super.

Verder doet een Mac vooral alles anders en dat is voor iemand die regelmatig van platform wisselt voor verschillende taken een ramp. Afwijkende keyboard shortcuts voor standaard keyboard acties die op alle andere platforms uniform zijn. Applicaties crashen zeker net zo vaak, zo niet vaker dan op Windows of Linux. Héél veel kleine ergernissen; ik kan er zo langzamerhand een boek over schrijven; waarbij ik me vooral verbaas over de reactie van veel fellow Mac gebruikers: "ja, dat is nou eenmaal zo...".

Mijn conclusie omtrent een Mac: Een heel mooi apparaat waarmee je natuurlijk gezien mag worden. Productiviteit, ruim voldoende, maar ook niet meer dan dat. Werkt vooral goed samen met Apple randapparatuur en op de Apple manier.
Ik werk sinds Windows 3.1 dagelijks met die rommel, en op dit moment ook gewoon met Windows 10. Ben systeembeheerder en dan ontkom je niet aan die zooi.... Privé ben ik overgestapt op Apple juist omdat ik helemaal kláár ben met die onbetrouwbaarheid van Windows. Als ik de hele dag al PC's en servers moet fixen omdat ze om de haverklap storen en huis ook na het boten eerst 36 foutmeldingen weg moet klikken heb ik daar gewoon geen zin meer in.

M'n Mac start gewoon nog net zo op als de dag dat ik m kocht, terwijl ik er niet wezenlijk andere dingen mee doe dan met m'n PC's de afgelopen jaren.. Dus productiviteit blijft hetzelfde, terwijl het gebruiksgenot - de ervaring - 100x beter is geworden.
Als ik de hele dag al PC's en servers moet fixen omdat ze om de haverklap storen en huis ook na het boten eerst 36 foutmeldingen weg moet klikken heb ik daar gewoon geen zin meer in.
Vreemd dat ik, die ook dagelijks met Windows, OSX en Linux werk jouw ervaringen van instabiliteit van Windows totaal niet deel.

Mijn eigen PC thuis (dualboot Windows/Ubuntu) boot elke dag zonder enig probleem in Windows; nooit foutmeldingen what so ever. Ubuntu boot wel een paar seconden sneller (beiden van SSD), dat dan wel. Ook met de andere Windows machines hier in huis nooit echt grote problemen, behalve als een stuk hardware kapot gaat.

Ik loop gezien de leeftijd in je profiel al een klein decennium langer mee dan jij. Natuurlijk, Windows was vroeger in het 3.1, 3.11 tijdperk met zijn DOS netwerk drivers vooral een uitdaging. Ook 95, 98 en zeker ME blonken niet uit qua stabiliteit. Als je dat onder de noemer rommel zou willen scharen, dan deel ik je mening grotendeels. Toen was Linux echter ook volkomen ongeschikt voor huis-tuin en keukengebruik. Ik kan me uit dezelfde tijd nog herinneren hoe MacOS mij waanzinnig dreef met zijn nietszeggende foutmeldingen.

Natuurlijk heeft Windows te maken met veel externe drivers van 3rd party producten zoals video- en geluidskaarten. In die hoek worden ook de meeste problemen met Windows ervaren. De stabiliteit van Windows valt of staat dan ook voor een groot deel met goede hardware. Kennelijk zijn mijn Windows PC's zeer deugdelijk samengesteld en geassembleerd. Gezien het gegeven dat ik ze allen zelf heb gebouwd kan ik daar dan trots op zijn :)
Precies het zelfbouwen ben ik behoorlijk klaar mee, altijd gezeik met drivertjes van videokaarten, chipsets, geluidskaarten noem maar op. Ik ben weliswaar gestopt bij Windows Vista (dat was ook bepaald geen hoogvlieger....) en moet zeggen dat Windows 10 sel aardig functioneert. Maar ook dat OS is natuurlijk brak; 2 verschillende Configuratieschermen met verschillende opties, een halfbakken Start menu (weliswaar beter dan géén Start menu), noem maar op.

Het probleem is dat elke Windows versie alles compleet anders wil doen sinds Windows 7. Ze hebben totaal geen visie waar ze met het product heen willen, en je wordt gedwongen je workflow bij elke versie compleet om te gooien. Een PC hoort in dienst van mij te staan, niet andersom. Die PC is een middel, en geen doel op zich. Je kunt Apple verwijten dat ze hun OS uiterlijk niet vernieuwen, maar als iets goed werkt, waarom zou je dan ook? Ik weet gewoon 100% zeker dat de volgende OS X versie precies zo werkt als de huidige; alles staat op de vertrouwde plek en nieuwe functies leer je snel genoeg aan zonder alles opnieuw te hoeven gaan zoeken.
- Weggejorist. -

Paar dingetjes gemist uit originele post wat de mijne irrelevant maakt 8)7 :+

[Reactie gewijzigd door Arckedo op 22 mei 2016 16:15]

Dit slaat nergens op. Over fanboy gedrag gesproken.
Dit ging helemaal niet daarom. Dit ging over hoe jou reacties totaal niet constructief zijn voor dit artikel. Iedereen is op de hoogte van updates die niet goed waren van microsoft, maar we hebben het hier over apple. Apple heeft een ontzettend ondiverse hardware groep. Een update voor hun is op elk verschillende combinatie te testen, daarom is het kwalijk dat een update niet goed is. Microsoft daarentegen heeft oneindig diverse hardware combinaties waardoor het onmogelijk is voor alle combinaties te testen, dus ja updates kunnen niet goed uitpakken dan.

Leuk voor je dat je thuis bent overgestapt op apple producten, maar houd je mening aub voor jezelf als daar niet om gevraagd word. Je bent net zo vervelend als de "ik gebruik linux" tweakers die hier overal op reageren en ongevraagd overal zetten dat ze privélinux gebruiken
Geen enkele zo brak als deze, dus kom maar op met bronnen. En geen enkele zo'n late reactie als deze...

Belabberde reputatie... het is nogal een verschil tegenover Apple wat ze aan updates doen... En op welke hardware de software draait...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee