Google brengt Android 7.1 begin december uit

Google heeft aangekondigd dat Android 7.1 begin december wordt uitgebracht. Nog in oktober verschijnt er een ontwikkelaarsversie. In de nieuwe versie van het besturingssysteem zit het Daydream vr-platform en worden app-shortcuts toegevoegd.

Android app-shortcutsMet de snelkoppelingen kunnen gebruikers vanuit het app-icoon acties uitvoeren, zoals een bericht opstellen. Ontwikkelaars kunnen maximaal vijf shortcuts toevoegen aan hun apps en gebruikers kunnen die benaderen door vanaf het icoon omhoog te vegen.

Iconen van apps kunnen in Android 7.1 rond zijn, net zoals dat bij de launcher op de nieuwe Pixel-smartphones het geval is. Verder brengt de update ondersteuning voor het invoeren van plaatjes vanuit het toetsenbord. Eerder verscheen er al een changelog van Android 7.1, waarin meer nieuwe details zoals een blauwlichtfilter in worden uiteengezet.

Google toonde Android 7.1 vorige week voor het eerst bij de aankondiging van zijn smartphones Pixel en Pixel XL. Nu geeft de fabrikant voor het eerst details over de update.

De developer preview verschijnt later in oktober voor de Nexus 5X, 6P en de Pixel C-tablet. Begin december moet de nieuwe versie definitief klaar zijn en dan krijgen ook de Nexus 6, 9, Player en ondersteunde Android One-apparaten de update.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

11-10-2016 • 23:03

107 Linkedin

Submitter: nickurt

Lees meer

Reacties (107)

107
104
36
10
0
39
Wijzig sortering
Waarom niet niet 7.2 of 8.0? Pfff, update window voor Android smartphones is bizarre. Sommige toestellen draaien nog steeds op 5.1 of 6.0, sommige met batterij bugs of iets anders.
Ben het wel met WinterX eens. De rapporten over hoeveel (%age) devices over zijn naar een volgende versie na 11/12 maanden na release zijn bar en boos.

Maar ik kan het wel verklaren denk ik. Ik bedoel, met welk doel zou een samsung of htc nou zo'n haast moeten hebben met updaten? Ze verdienen puur en alleen maar op de hardware. Het Android OS met zijn eco-systeem brengt ze geen geld in het laatje.

Kortom, niet updaten is meer devices verkopen, is meer marge. Logisch toch. De inkomsten van het Android eco-systeem gaan toch naar Google.
Anoniem: 167912
@itsRay12 oktober 2016 09:33
met welk doel zou een samsung of htc nou zo'n haast moeten hebben met updaten? Ze verdienen puur en alleen maar op de hardware. Het Android OS met zijn eco-systeem brengt ze geen geld in het laatje.

Kortom, niet updaten is meer devices verkopen, is meer marge. Logisch toch.
Dat is helemaal niet logisch en totaal kortetermijndenken.
Het wel updaten zorgt ervoor dat je toestellen langer meegaan, een betere gebruikservaring bieden en bijgevolg een betere klantentevredenheid.
Als ik kan kiezen tussen een samsung die niet wordt geupdated en een nexus die dat wel kan is mijn keuze snel gemaakt.
Mijn idee! Maar toch gaat de grote meute voor Samsung. Onwetendheid troef bij de gewone consument.

Het is absoluut korte termijn denken (hoewel dit concept al een aantal jaren aardig werkt).

Echter, langer meegaan betekent minder verkopen van nieuwe toestellen. Gaat dus niet gebeuren.

Een betere gebruikerservaring? Wie niet weet die niet deert.

Klanttevredenheid wordt pas relevant wanneer de klant werkelijk weet wat hij mag verwachten. Maar iedere leek die ik erover spreek zegt meestal: Hij doet het toch prima? Zonder enig benul van versie of patchlevel. Als whatsapp, facebook en de telebankieren app maar werkt.

Kortom, die drie argumenten, hoe terecht ook, zijn geen argumenten voor OEMs eens flink te gaan updaten kennelijk.
Nar mijn mening is een Android update om de volgende reden interessant:
1 - Nieuwe functies voor programmeurs.
2 - Nieuwe bedieningsconcepten en functies
3 - Beveiligingsupdates
4 - Support voor nieuwe hardware

Punt 1 is meestal niet zo belangrijk voor de gebruiker. Apps komen toch wel uit voor Android 5 en 6, ook als versie 7 beschikbaar is. Het is wel een nadeel van het platform natuurlijk. Al zou ik best willen dat de datdream VR ook beschikbaar komt op de Samsung toestellen die nu Oculus hebben. Maar ja...
Punt 2: sommige concepten zijn echt nieuw en interessant, maar fabrikanten hebben ook hun eigen concepten en functies. Knock code van LG, of split screen van Samsung. Of Stamina van Sony. De laatste 2 zitten nu in standaard Android. Zit je er echt op te wachten?
3 - Beveiligingsupdates zijn er gelukkig ook voor oudere Android-versies. Moeten ze wel uitkomen natuurlijk. Daar is waar fabrikanten op moeten worden aangesproken!
4 - Nieuwe hardware in en oude telefoon: ik zoe het niet veel gebeuren.

Oh ja, dan is er ook nog een nieuwe launcher. Als dat belangrijk voor je is kan je zo een andere launcher installeren.
Even kort over je 3e punt. Je zegt
moeten ze wel uitkomen natuurlijk. Daar is waar fabrikanten op moeten worden aangesproken!
Echter, een hele tijd geleden zijn de "feature" en "security" updates al losgetrokken van elkaar. Google zelf pushed security updates naar Android telefoons. Features worden gedaan door fabrikanten, indien zij een laagje gebruiken en het niet de Nexus/Pixel telefoons betreft.

Weet de exacte Android versie niet meer sinds dat de security zo wordt geupdate, maar volgens mij was het 4.4 (KitKat) of 5 (Marshmallow). Daar kan iemand anders me vast wel aanvullen.
Google zelf pushed security updates naar Android telefoons. Features worden gedaan door fabrikanten,
Dat klopt helemaal niet, ook de security patches moeten door de OEM verwerkt en uitgebracht worden. Mijn SGS7 zit bijvoorbeeld nog op de security update van augustus, niet de laatste van Google (september, of is er al een oktober patch?).

Het lostrekken waarvan je spreekt is de beslissing van Google om maandelijks security patches uit te brengen voor alle nog ondersteunde Android versies (alle dot-releases van amximaal 3 jaar oud)., en dat los van de dot-releases. Waar er vroeger voor elke update een dot-release moest gemaakt worden, wordt er nu gewoon elke maand een security patch uitgebracht. De dot-versie wordt pas opgehoogd als er functionele aanpassingen zijn gemaakt, zoals nieuwe features, of bugfixes die niet 100% security-gerelateerd zijn.

Dat wil dus zeggen dat je vroeger, als er een vroeger een kritieke kwetsbaarheid in Android 4.1.1 zat, je moest wachten tot 4.1.2 voor die werd opgelost. Maar Google wilde in die release ook net een paar prestatie-verbeterende fixes uitbrengen, en die waren nog niet af, dus Google wachtte met de 4.1.2 update tot die nieuwe features en verbeteringen af waren, voor je ook de patch van de kritieke kwetsbaarheid zou krijgen. Google had natuurlijk kunnen zeggen: we brengen 4.1.2 uit met enkel de security-patch, en wanneer we klaar zijn met de andere verbeteringen brengen we gewoon 4.1.3 uit. Echter, dan heb je twee dot-releases waarvan OEMs moeten gaan mergen en testen of hun Android forks nog goed werken. Omdat de udpate situatie toch al zo shit is, koos google ervoor om dan maar gewoon gebruikers te laten wachten en minder releases uit te brengen.

Na stagefright was het duidelijk voor Google dat dit niet langer kan: security problemen moeten meteen worden opgelost, en dat voor alle nog ondersteunde versies van Android. Daarom wkamen er maandelijkse security patches. Daarvan weten OEMs dat het om veiligheid gaat, dus in principe moeten ze die patches dan prioriteit geven, maar ze weten ook dat de kans op mergeconflicten naar hun Android versie kleiner is: het gaat immers niet om UI- of feature-gerelateerde code. het mergen van de security features is daardoor makkelijker dan het mergen van dot releases waarin ook functionele uitbreidingen zitten.

De situatie blijft niet echt ideaal, maar dit is een serieuze verbetering.

[Reactie gewijzigd door kiang op 12 oktober 2016 09:36]

Dat is apart, mijn 7 Edge zit al vrij lang op september ..
mijn S7 Edge ook btw!..

Maar de Android 7.1 komt dus ook naar de S7 Edge uit dus ?....
dat lijkt me wel, sterker nog die hele note7 debacle zal wel eens kunnen zorgen dat er veel meer focus op de S7 (edge) komt te liggen..
Dat klopt helemaal niet, ook de security patches moeten door de OEM verwerkt en uitgebracht worden. Mijn SGS7 zit bijvoorbeeld nog op de security update van augustus, niet de laatste van Google (september, of is er al een oktober patch?).
er is net een oktober patch uit vanuit Google
Er is al een oktober patch, jep. Zit op m'n 6p. Normaal gesproken komt de maandelijkse patch rond de vijfde van de maand.
Dat kan nogal verschillen, het gaat in clusters. Ik krijg hem altijd pas rond de 21ste.
Hoe kan dan verklaart worden dat ik qua beveiligings-updates op februari 2016 zit terwijl ik 5.1 draai?

Lijkt mij toch echt bij de fabrikant te liggen.
Punt 1 is meestal niet zo belangrijk voor de gebruiker. Apps komen toch wel uit voor Android 5 en 6, ook als versie 7 beschikbaar is.
Android developer hier. Ik denk dat dat erg kort door de bocht is. De gebruiker heeft hier wel degelijk last van alleen is dit voor de meeste gebruikers niet zichtbaar.

Praktisch gezien komt het er op neer dat er functionaliteit uit apps geschrapt wordt omdat er niet genoeg toestellen zijn die het ondersteunen vanwege oude Android versies. Als gebruiker merk je het in zoverre dat de apps gewoon minder goed zijn als dat ze hadden kunnen zijn.

Om vergelijkbare reden heb je niet zo heel veel aan een high-end Android toestel, geen developer die z'n app zo bouwt dat ie maar op een paar procent van de toestellen draait. Jouw dure SGS7 draait dus apps die ontworpen zijn om op een budget toestel te kunnen draaien want dat is nu eenmaal 80% van de markt.

Op iOS spelen dit soort problemen niet en dat merk je aan de kwaliteit van de apps.
Dit is trouwens ook de reden waarom mijn 5 jaar oude laptop nog steeds werkt als mediacenter. Iedere 2.5 jaar een nieuwe telefoon kopen is ruim voldoende.
Dit is de reden dat ik als Android developer privé alleen iOS devices heb. Je loopt zeker een jaar voor qua hardware en een paar jaar qua software t.o.v. een Android toestel.

Beetje jammer, ik had graag gezien dat Google hier iets aan deed want het is enorm schadelijk voor Android als platform. Het kost nogal veel tijd (en dus geld) om al die oude versie te ondersteunen, vooral omdat Google vaak niet goed nadenkt over hun API's en ze soms in een latere versie volledig overhoop gooit. Er zitten toch behoorlijke verschillen tussen Android versies die misschien niet direct duidelijk zijn maar wel grote impact kunnen hebben op applicaties.
Punt 1: dat gebeurt echt mondjesmaat, in mijn bedrijf zien we dat het aandeel van 7 zo laag is (6 ook al) dat we pas net zijn begonnen om de permissies van versie 6 in te bouwen. Ook doen we alles met pin aangezien er tot Android 6 nog geeneens een gezamenlijke api was en iedere fabrikant zijn eigen vingerafdruk api leverde, wat voor ons de kosten niet waard is om te ondersteunen. Ikzelf zou graag de laatste api gebruiken, maar moet je echt zoveel moeite steken in een systeem waarbij het gros van de gebruikers rond de 4.x zit? Helaas doen wij dat niet (wat logisch is) en ik zou graag zien dat Android op de een of andere manier ondanks een schil gewoon te updaten is. Helaas weet ik dat dat voor fabrikanten vervelend is aangezien elke functie door een hele fatsoenlijke test procedure moet, ook als je de api update en deprecated zooi moet vervangen.
Dat samsung niet updated(? :p), dat kan ik begrijpen. Ze zijn (één van) de grootste leveranciers, en iedereen blijft toch bij hun kopen. Voor ander bedrijfjes is het misschien wel wat interessanter, ondanks dat het meer werk meebrengt. Denk maar aan het verhaal van Motorola. Intussen onder Lenovo zal het misschien minder zijn - zullen we in de toekomst zien - maar de Moto's waren een Nexus alternatief. Die deden het zo goed omdat ze op de pure OS draaide, en vaak updates kregen. Ik denk dan ook dat deze bij een beetje tech savvy mensen ook wel meteen in het oog sprongen. Want als ik denk aan de moto G's van de vorige generaties (en die nieuwe play die ik net zag passeren), dan was de hardware zeker niet de beste. Maar de software en ondersteuning zorgde er voor dat dit ideale toestellen waren.
(geen motorola fanboy hier he :p Maar ik heb er wel eentje, en wil gewoon duidelijk maken dat updates en het cleane OS voor mij een doorslaggevend punt waren)

Dat is één van de punten waarop je je op de markt misschien nog kan onderscheiden, want voor de rest zijn er niet zo veel opvallende verschillen meer. Zeker op vlak van hardware is dat tegenwoordig niet echt meer mogelijk vermoed ik.
Nou vergeet het in de toekomst maar voor Motorola.
De Moto G 2015 krijgt niet eens een update naar Nougat. Belachelijk als je het mij vraagt. Mijn LG G4 zit qua security op juli 2016, wat netjes is en daarnaast een update naar Nougat in de toekomst.
Dat is niet helemaal waar stel dat het os(android) wat ze gebruiken helemaal ruk is zullen gebruikers overstappen naar bij apple of windows(noem maar wat) hoe mooi of goed hardware ook is, de software is minstens zo belangrijk.
Oude versies hadden minder eisen. Aan de andere kant willen ze gewoon hardware verkopen, dus het niet uitbrengen van updates om mensen te forceren om nieuw toestel te kopen is gewoon onderdeel van marketingmix.

Gelukkig is het niet zo erg als met Apple, waar je gewoon in appstore gewoon op een toestel van 5 jaar oud minder kunt installeren.
Dat ligt niet aan Apple, maar aan de app-ontwikkelaars. Die kunnen een minimale iOS versie opgeven. Iets dat op Android ook mogelijk is.
Ik had toch gehoord dat apple die app-ontwikkelaars verplicht een bepaalde iOS versie kan opleggen (geen idee of het waar is).
Dus bv. elke app die nu in de app store komt of die een update krijgt moet vanaf nu minimaal iOS 6.1 zijn. Binnen een jaar dan misschien bv. 7.0 als ze diezelfde app gewoon willen bugfixen.

Nogmaals, ik ben hier niet zeker van (en zeker die iOS versies zullen niet kloppen :D) maar ik had dat gehoord, en vroeger leken ze dat zeker te doen. Dat weet ik nog van Angry Birds op mijn iPod Touch 2 en 4 :D Tegenwoordig weet ik het niet meer.
Neen, dat legt Apple helemaal niet op. Enfin, toch niet zo dramatisch als jij voorstelt :p Als je een app maakt, kies je 'Deployment target', en dat gaat momenteel terug tot 8.0. iOS8 is uitgebracht in 2014. Daarmee kan je vandaag (2016) een app bouwen en support bieden voor iPhones vanaf de iPhone 4S, die in september 2011 werd voorgesteld.

Op Android kan je inderdaad een minimum SDK-level kiezen, en dat is momenteel API 9, support voor Android 2.3.

Hoe lager de target dat je kiest, hoe kleiner de API-set waarmee je aan de slag kan. Je hebt dan wel meer devices die je kan ondersteunen, maar misschien minder mogelijkheden.
Maar het ligt wél aan Apple dat Os voor oude modellen steeds crappier draaien. Safari op iOs 9 op iPad2 is dramatisch!
Draai de nieuwste Android op een toestel dat maar liefst 5 (!!) jaar geleden is uitgebracht en je zal ook niet de beste performance ervaren. Als je zelfs uberhaupt ooit een nieuwe Android-versie krijgt voor een 5-jaar oude tablet... :) Wees happy dat je iPad 2 een update heeft naar iOS 9.

Mocht je het over de iPad Mini 2 hebben, de performance is inderdaad wat minder, maar al bij al valt het goed mee. Ook dat toestel is 3 jaar geleden uitgebracht en krijgt nog steeds de meest recente iOS update, tegelijk op dezelfde dag wanneer de nieuwste Apple-devices de nieuwe iOS krijgen.

Android-toestellen zijn daar compleet het tegenovergestelde van en dat blijft voor mij hét argument tegen Android. Momenteel zijn alle fabrikanten druk bezig met Android 6 te pushen en ondertussen is Android 7 al beschikbaar... Uiteindelijk zitten velen nu met Android 5 terwijl Android 7 uit is. Nice.

[Reactie gewijzigd door KingFox op 13 oktober 2016 17:23]

Je hebt gelijk, met die aantekening dat Apple doet alsof een update goed werkt op je apparaat. En dat doet het dus niet. Dan heb ik liever geen update. Natuurlijk is er ook een hoop aan te merken op het update beleid van de fabrikanten.
Dan klopt het toch wat hij zegt? Apple dwingt blijkbaar aan app-ontwikkelaars af dat de apps die ze maken een minimumversie van iOS vereisen van 8.0, omdat dat nu eenmaal de laagste deployment-target-versie is.

Of dat logisch, terecht en/of goed is laat ik even in het midden, maar Zymp hierboven zegt:
Ik had toch gehoord dat apple die app-ontwikkelaars verplicht een bepaalde iOS versie kan opleggen (geen idee of het waar is).
Dus bv. elke app die nu in de app store komt of die een update krijgt moet vanaf nu minimaal iOS 6.1 zijn.
Dat klopt dus helemaal als je bij het maken van een nieuwe app als 'Deployment target' beperkt wordt tot alleen >= 8.0
Zeker minder mogelijkheden. Je kunt in het geval van Android nieuwere mogelijkheden wel toevoegen met Support Libraries, maar dat maakt je app wel groter omdat je dit dan meeleverd met je app. Wat in de praktijk bijna altijd gebeurt omdat zoveel mensen nog oude versies gebruiken.
Telefoonfabrikanten moeten ook bereid zijn om de drivers voor alle onderdelen (modem, SoC etcetera) in te kopen. In de praktijk blijkt het dat alle fabrikanten daar geheel geen waarde aan hechten.
Aan de andere kant, persoonlijk weet ik niet of ik nu mijn Xperia Z2 zou vervangen als zou weten dat die telefoon zeker een jaar updates zou krijgen, hij is voor mijn gebruik nog steeds snel zat. Het is voor fabrikanten natuurlijk nog steeds de bedoeling om nieuwe telefoons te verkopen.
En soms spelen er andere redenen, zie de Xperia Z3, Nexus 5, OnePlux X, ... Geen enkel krijgt een officiële update naar 7.0. En dat terwijl er wel Nougat developer previews beschikbaar waren voor bijvoorbeeld de Z3. Allen hebben een Snapdragon 801 aan boord, toeval? Waarschijnlijk niet, volgens sommige geruchten heeft Google bepaalde eisen aangescherpt waardoor de drivers voor de 801 niet meer voldoen. Ik heb me er verder niet in verdiept maar het toont wel aan dat het niet altijd de schuld is van de fabrikanten.

Anderzijds is de vraag of die update naar 7.0 wel moet? Het is niet dat de telefoon plots niet meer goed werkt. En Google bijvoorbeeld heeft aangegeven ongeveer nog een jaar security updates te brengen naar de Nexus 5 wat in het totaal dan 3 jaar aan updates is. Dus geen Nougat en nog een jaar updates lijkt me wel vele male interessanter dan nu een update naar Nougat (en de eventuele introductie van nieuwe bugs) en daarna totaal niks meer.
Het is best opvallend dat de Snapdragon 801 niet meer meegenomen word in de updates naar Android 7.0, misschien dat Google de gedachten heeft om enkel verder te gaan met 64 bit (de generatie daarna begon met de 64 bit 808 en 810). Aan de prestaties hoeft het niet te liggen, de 801 is echt nog wel snel genoeg voor dagelijks gebruik.

Aan de andere kant, met Android 6.0 is de telefoon best bij de tijd, alleen is in mijn geval de beveiligings updates op de standaard van mei 2016, en dat is dan wel weer jammer.
Snapdragon 801 support geen Vulkan.

Dit is bij 7.0 nu een vereiste, vandaar dat de 801 niet meer meegaat naar 7.0.

Ik snap Google wel, omdat je dan zeker weet dat alle apps gemaakt voor 7.0 gaan werken op 99% van de telefoons en komt er geen error in de app omdat je GPU geen Vulkan support heeft.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 12 oktober 2016 01:46]

Ik heb CM14(van 3-10-2016), Android 7.0 draaien op mijn Nexus 5 met een Snapdragon 800, werkt als een zonnetje! Wel een custom ROM dus, maar werkt top! :)
Ik wacht nog op een officiële release voor mijn N5, maar ik heb inderdaad al gelezen dat alle hardware zou moeten werken.

Je zou denken dat Google dan ook wel een officiële update naar Android 7.0 zou kunnen pushen, want "weinig werk, veel plezier". Dus dat blijft wel jammer.
Helaas, een officiële update van Android 7.0 voor de Nexus 5 zal er niet komen, vanwege diverse redenen, waaronder volgens mij de belangrijkste, de encryptie van het systeem. Dit is niet mogelijk voor de N5 vanwege de ontbrekende functionaliteit in de Snapdragon 800 chip. De CM14 ROM die ik nu gebruik kan je gewoon installeren via TWRP recovery (dus ROOT noodzakelijk) en daarbij de nano versie van de Gapps van OpenApps versie 7.0 Wat ik daarbij ook opmerk is een veel betere batterijduur dan dat ik met Android 6 kon halen! Ook heb ik de Android Camera app van Google kunnen installeren, versie 4.1 voor Android 7.0 zodat HDR+ ook werkt in de N5.
android camera app zit niet meer in de store, via apk dus?
Ja klopt! werkt perfect! :)
Ja maar CM14 is tegenwoordig heel veel anders dan Google's Android. Natuurlijk kun je het werkend krijgen maar daar ga je dus zware hacks voor nodig hebben en legacy API's aanzetten. Ik denk niet dat grote fabrikanten daar op zitten tet wachten, en krijg je dus ook geen Google Play certificatie om Google apps te mogen draaien.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 12 oktober 2016 13:04]

"Zware hacks" zijn het echt niet hoor. Gewoon de N5 rooten, TWRP recovery erop, en flashen maar.... Zie XDA forum... Geeft je Nexus 5 echt weer een nieuw leven!
Daar heb ik het dus niet over. Ik heb het over de code zelf. Iedereen kan wel een ROM flashen, maar wat er allemaal in de code veranderd kijkt niemand naar.
Ik snap dat totaal niet
Google kan toch gewoon in de store afvangen dat je dit soot dan apps dan niet kunt installeren ofzo.

MS zegt toch ook niet dat je geen Windows 10 kunt installeren als je videokaar t niet de zwaartse spellen kan draaien bijv
Jawel...Probeer maar eens een (hele oude) legacy ATI of nVidia in werkend W95 (of ME) 7 of 8.0 systeem te opwaarderen naar Windows 10. Zonder trucjes krijg ik de installatie niet voor elkaar.

Vanuit een kale installatie lukt dat wel, omdat het basissysteem de id's nog niet herkent.

edit: bedoelde 7 en 8...ten tijde van Vista gold het voor sommige kaarten idd. voor W95,98 en ME.

[Reactie gewijzigd door ProjWorld op 12 oktober 2016 04:10]

Inderdaad Vulkan, was ik vergeten. :)
Bewering klopt niet 100% ik meende gelezen te hebben dat dit te maken had met de hardware matige encryptie welke in nougat 100% aan staat zeg maar.

Edit: Mrjraider in 'nieuws: Ontwikkelaar krijgt Android 7.0 werkend op OnePlus One'

[Reactie gewijzigd door Mrjraider op 12 oktober 2016 08:37]

Ik geloofde dat drivers verhaal niet want ik zag ook al een htc hd2 op nougat draaien. Het is denk ik gewoon stevige klinkklare marketingpraat, om mensen het nieuwste te kunnen verkopen.

Als Qualcomm geen drivers maakt of ondersteund vind ik het toch raar dat LG het wel aan de praat kan krijgen:
http://www.techtimes.com/...h-benchmark-hints-yes.htm
Als je hier op de site had gekeken, had je er ook een artikel over kunnen lezen. Android draait maar niets werkt, en waarom? Drivers
Ik denk niet dat LG een android versie gaat testen en op een lijst zet om daadwerkelijk gepusht te gaan worden. Zelfs de g4 staat/stond nog niet eens op de lijst.
Dat iemand zegt dat een ander Android 7.0 draaiend krijgt op een LG G3 wil niet zeggen dat het:
  • Iemand van LG is die het draaiend heeft gekregen. Het zou net zo goed een hobbyproject kunnen zijn van een programmeur
  • Dat het daadwerkelijk werkend is. Het kan dan wel draaien, maar niet elk onderdeel hoeft te werken voor de test
  • Dat het waar is helaas. Er staat geen link naar een bewijs van een geslaagde test helaas.
Dit staat helemaal los van Android!
Google levert een nieuwe versie van hun besturingssysteem Android op. In dit geval versie 7.1
Op de nexus/Pixel serie zal android altijd de dag erna draaien, omdat deze telefoons de standaard ondersteunde hardware bevatten.

De smartphone fabrikanten dienen deze versie zelf nog compatibel te maken met hun hardware en eventueel hun 'schil' er bij te plaatsen.
Dat een aantal smartphones nog op 5.1 of 6.0 draaien is omdat fabrikanten zelf besloten hebben om niets te doen met de nieuwe Android versie voor dat toestel.
Blame je smartphone fabrikant.
Pf, ik zit nog steeds te wachten tot ik eindelijk de OTA voor m'n Nexus 6 binnen krijg... Updatebeleid van Google zelf is blijkbaar ook niet alles :(
Die update is heel simpel te triggeren door hier (met een enkel muisklik) je toestel te registreren: https://www.google.com/android/beta . Vervolgens krijg je op je toestel een updatemelding en installeert ie de reguliere update naar Android 7.

Na de update kun je je toestel weer onregistreren maar hou je de update naar Android 7.
Dit is van hetzelfde laken een pak: "Note: If you opt-out when your device is running a beta version of Android, all user data on the device will be wiped."

Bron: De link die jij hebt vermeld....
Maar als je je nu registreert krijg je de release-versie en geen beta-versie. En als je je vervolgens weer afmeld gebeurt er niets. Jouw opmerking is alleen interessant voor diegenen die al wel een (beta) versie van Android 7 hebben.
Ja, de belofte dat Nexus toestellen als eerste een update krijgen geldt uitsluitend voor degenen die hun toestel willen flashen. Ota's blijven soms letterlijk maanden weg.

Helaas een hardnekkig misverstand waar veel Nexus kopers (te) laat achter komen.
Ik heb geen enkele truuk uitgehaald en ik heb al vele weken de 7.0 op mijn 6P
Zit je fout RetroMan. Ik heb al weken (zo niet een maand of 2 inmiddels?) 7.0 Nougat op m'n telefoon.

Op den duur plots de notificatie "er staat een systeem upgrade klaar", tik.

Ter info, ik heb de Nexus 5X.
Ik ben blij voor je, maar dit geldt zeker niet bij elke update en voor elk toestel. Ik heb zelf met de 1e Nexus 7 meerdere weken, en met de 2e Nexus 7 zelfs maandenlang moeten wachten op een major OTA update.
Zoals anderen zeiden, ik heb hem ook zonder flashen of andere trucjes.
Flash zelf gewoon. Of gebruik nexus root toolkit. Een verse installatie van een nieuwe versie is altijd beter als een upgrade, je telefoon zal veel meer als nieuw aanvoelen, minder kans op bugs.
Dat moet je maar willen. Ikzelf kan best leuk tweaken maar ik zit er niet op te wachten om een hele resem apps en de onderliggende gegevens en instellingen er weer op te moeten zetten. Daarvoor gebruik ik het apparaat te intensief. En ja, er zijn vast weer tools voor om dat te regelen, de vraag rijst dan weer welke tool het beste is etc. Ik ben gewoon lui en wil niets meer doen dan 'klik, reboot en klaar".
Is die Assistent als opvolger van Google Now op de Pixel nou exclusief voor Google devices (of zelfs de Pixel lijn) of niet?
Het is mogelijk om de assistant op niet-Pixel phone aan de gang te krijgen dmv de build.prop aan te passen.

http://imgur.com/hdkW4lb

Edit: @l99030607l idd 7.0 is vereist

[Reactie gewijzigd door beschoenen op 12 oktober 2016 00:40]

Moet je er wel bij zetten dat 7.0+ een vereiste is, anders krijg je veel teleurgestelde mensen die op nader onderzoek gaan.
Kanttekeningen zoals deels genoemd:

Android 7.0 of hoger vereist
Root vereist om build.prop aan te passen
Dan mock je dus dat je telefoon een Pixel is? Vraag me af of dat ook niet problemen gaat opleveren. Bovendien kan ik me voorstellen dat veel fabrikanten die optie niet standaard gaan meeleveren
Je moet 2 regels aan je build.prop file toevoegen, een die inderdaad je telefoon mocked naar een Pixel of Pixel XL en de andere die zegt dat je "eligible" bent voor de assistent.
Dit zal verder geen problemen opleveren en als je regels weer verwijderd is alles weer normaal.
Fabrikanten zullen die op deze manier zeker niet meeleveren, dit is gewoon een "hack" om de assistent werkend te krijgen.
Voorlopig blijft het exclusief voor de pixel telefoons, maar google zal het later naar de grote massa gaan brengen ( dat is ook wanneer ze de API beschikbaar gaan maken )
Bron?

Alles lijkt er namelijk op te wijzen dat Google fors van business model is gewijzigd. Sundar lijkt google compleet aan te sturen op een ai first paradigma. Probleem van een spraakgestuurde assistent is dat het niet te combineren is met advertenties. Google moet dus op een andere manier geld verdienen. Dan blijven er twee mogelijkheden over: creëer een abonnement voor x eur per maand, of verkoop je diensten/software/apps geïntegreerd in dure hardware.

Ze hebben duidelijk gekozen voor de laatste variant. Als de start succesvol blijkt voorspel ik meer exclusieve features voor pixel eigenaren ook bij andere google producten en diensten.
Dat Zei een spreker tijdens het unveilen van de google home speaker.

Edit: maar als je Toch Zo graag een brown wilt: https://techcrunch.com/20...e-new-version-of-android/

[Reactie gewijzigd door l99030607l op 12 oktober 2016 17:37]

Daar staat niet dat Google assistant beschikbaar zal worden op huidige Nexus telefoons of dat het een standaard onderdeel zal uit maken van Android.
Ben benieuwd welke ontwikkelaars android 7.x naar hun toestellen gaan halen en welke hier dan onder gaan vallen en het ook daadwerkelijk gaan krijgen.
Helaas is in het verleden al te vaak gebleken dat er een "toezegging" wordt gedaan maar een Android update uiteindelijk nooit een bepaalde telefoon bereikt. :/
S6 en S7 al zeker.
Daydream, komt dat dan ook naar de andere apparaten? Wil er graag mee aanbde slag, maar vind de pixel telefoons niet beter als de nexus 6p. Belangrijkste punt, ik ga niet terug naar mono speakers op de meest onlogische plaats, de onderkant van de telefoon.
Benieuwd wanneer dit uitkomt voor de Galaxy S7 Edge series
Samsung kennende begin 2017........

En als je geluk hebt dat je eentje hebt van Vodafone of andere telco dan zal het wel eind 2017 worden.

Als iemand een telefoon met stock Android uitbrengt en telkens een paar maanden achter Google aanloopt met redelijke specs en prijs zullen ze in korte tijd marktaandeel kunnen afsnoepen.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 11 oktober 2016 23:13]

Als iemand een telefoon met stock Android uitbrengt en telkens een paar maanden achter Google aanloopt met redelijke specs en prijs zullen ze in korte tijd marktaandeel kunnen afsnoepen.
Dat valt best mee volgens mij, hoop mensen boeit het niet welke versie erop staat. Kijk naar de Nexus series, stock Android maar nooit gigantische verkopen. Tuurlijk, verkocht genoeg maar qua aandeel kwam het niet in de buurt van toestellen zonder stock Android.
In hoeveel winkels heb jij een Nexus producten zien liggen?

Nexus telefoons en tablet waren in het begin niet eens in Nederland verkrijgbaar.

Met nieuwe producten van Google kan je ze hier ook niet bestellen.

Xiaomia met stock Android 7.x en dito prijzen zouden hier de winkels uitvliegen.

Buiten Europa valt het me op dat als er een Samsung of andere A merk in de winkel aanwezig is dat ze er niet veel van hebben ergens achter een raam hebben liggen en de rest van de winkel ligt vol met look-a-likes van A merken, voor fractie van de prijs.
Misschien niet alle versies maar vanaf de 5 zeker wel alle grote online retailers en ook fysieke winkels als een Media Markt
Maar waarom zouden mensen zich druk maken om de nieuwste update? Security updates zouden ze dat eigenlijk moeten doen maar de gemiddelde consument maalt daar toch niet echt om.

En de features die je er bij krijgt... tja, ik als tweaker kan hier eigenlijk al niet warm van worden. Daydream VR gaat alleen op specifieke toestellen werken ongeacht of ze de nieuwe Android krijgen. App shortcuts is niet heel spannend, vooral omdat developers er toch eerst ondersteuning voor moeten invoeren. Ronde icoontjes? Volgens mij heb ik die toch al hoor, geen idee wat daar nieuw is. En verder, plaatjes vanaf je keyboard en een blauw filter... boeien?

Er is ook gewoon geen hype. Bij Apple als er een nieuwe iOS uit komt dan wordt het gehypet waardoor iedereen het wil hebben. Of dat door Apple's marketing komt of door het fanaticisme van Apple fans of door de Apple bias van de mainstream media weet ik niet (misschien ook wel omdat zo weinig mensen de update krijgen), maar het effect is duidelijk. Bij een nieuwe update van Android is diezelfde hype er gewoon niet. Dus, waarom zouden mensen precies voor zo'n toestel waar ze wel updates krijgen kiezen? En ja ik weet dat er voordelen zijn, maar dat weet de gemiddelde consument niet.
In mijn beleving is dat zeker waar. Daarnaast kan ik nou niet zeggen dat mijn gebruikerservaring met een (te) lang verwachte major OTA update er nou ook major op vooruit is gegaan. Zo spannend vond ik het, nogmaals vanuit gebruikersoogpunt, allemaal niet.
Hoeft niet zo te zijn.
Samsung moet weer hard zieltjes winnen om het imago op te poetsen en zaken zoals late updates was altijd een issue. Nu kan men dit soort negatieve zaken minder goed hebben.

kijk een naar de security updates, dat was ruk en tegenwoordig krijg je die bijna maandelijks van Samsung. Een wereld van verschil met 2 jaar geleden bijv.

Daarbij is een latere release best okay, kunnen de bugs eruit gehaald worden want net als bij ALLES tegenwoordig is iedere nieuwe release NIET VRIJ van issues.
Is gewoon een feit !
Besides, Mijn 7 edge is rock solid met Android M, dus ik kan best wachten.
Security updates is inderdaad beter geworden.

Maar nieuwe Android versie niet.

Mijn S7E heb ik weleens zien crashen en vreemde dingen zien doen... accu warm en batterij snel leeg (media server).

Afgelopen zondag Gear VR gekocht, ook zonde van het geld.

Verder hebben wij een andere CPU erin zitten dan Amerika of Korea zelf.

Ze hebben veel dingen niet op orde.

Aan de andere kant ze zitten in een rat-race dus ze moeten wel.

Maar een platform met verschillende hardware in de markt zetten doen ze toch echt zelf.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 11 oktober 2016 23:40]

Valt wel mee, hun andere flagship was wel een groot succes.
Ik verwacht 7.0 rond november/december. Samsung is al begonnen met testen en zo komen vrij dicht bij de marshmallow cijfers

https://www.galaxyclub.nl...axy-s7-en-galaxy-s7-edge/
Maar denk niet dat samsung dat gaat doen, blauw licht filter zit al in Grace-UX, ze hebben al een samenwerking met Oculus en een footprint wat best indrukwekkend is voor een nieuwe en onzekere markt als VR en snelkoppelingen ??? Denk niet dat dat in de Grace-ux komt maar meer voor pixel/nexus/google mobiele apparaten en apps.
Daar wacht ik dus ook op. Ik ben jarenlang iOS gebruiker geweest, en recent de switch naar de S7 Edge.

Ik moet er echt aan wennen dat Android updates zo lang op zich laten wachten, wat een drama.
Waarom is het een drama? Wat mis je nu? Heb je problemen?
Of is het meer de gedachte dat je niet op de nieuwste versie draait?

Mijn zakelijke Samsung S4 draait nog wel Android 5 maar krijgt wel beveiligingsupdates.
Drama als in: updates zijn afhankelijk van de febrikant van het toestel. Sommige makers zijn snel met een update, andere langzaam, anderen doen er totaal niet aan mee.

Begrijp me niet verkeerd, maar in Nougat zitten leuke functies die ik ook graag wil hebben (iets wat bij iOS heel normaal was, en nu dus echt wennen is).
Mee eens, ik denk eigenlijk iedereen wel. Google heeft een inschattingsfout gemaakt ergens in den beginne.
Apple legde op allerlei gebieden beperkingen op, Google liet alles vrij.
Beide werken uiteindelijk niet ideaal.
Microsoft leek de gulden middenweg op te zoeken maar kreeg geen momentum.

Ik ga niet over van Android naar iOS maar ik zie zeker wel de nadelen van Android. Het zou mooi zijn als de vendorspecifieke wijzigingen meer als een laag op stock-Android zouden draaien waar een abstractielaag zorgt voor ontkoppeling waardoor Google zelf de updates voor de basis kan aanleveren.
Samsung updates bedoel je. Android is al geupdatet. =]
True, maar Samsung locked zijn toestellen, zodat ik niet naar de nieuwste versie van Android kan.
Al iets bekend over Android 8?
Ik las ergens dat android 7.1 wellicht ook de optie bevat om het notification centre te openen via de vingerafdrukscanner, maar ben het daarna nooit meer tegengekomen. Weet iemand hoe dit zit?
7.1 alweer?
En dat terwijl ik vorige week, en ik zwans niet voor de duidelijkheid, een update ontvangen heb voor mijn toestel: 4.2.2.
De fabrikanten zijn dus goed bezig. |:(
En dat terwijl ik vorige week, en ik zwans niet voor de duidelijkheid, een update ontvangen heb voor mijn toestel: 4.2.2.
Mag ik vragen welk toestel, 4.4.2 is namelijk van december 2013, bijna 3 jaar oud dus.
De Developer Preview van Android 7.1 is inmiddels uit. Heeft iemand deze al geïnstalleerd? Ik durf het nog niet aan omdat ik niet weet of alle apps stabiel draaien.
Ik ben benieuwd naar de ervaringen van mensen die het wel aandurven _/-\o_

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee