Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 397 reacties

De Nexus-smartphones kunnen bij Tweakers op veel aandacht rekenen. De Nexus 5 heeft een legendarische status gekregen en hoewel niet iedereen in eerste instantie helemaal overtuigd was van de Nexus 5X door de wat hoge initiële prijs voor Nexus-begrippen, staat de inmiddels aantrekkelijk geprijsde smartphone stevig in de top vijf van populairste toestellen in de Pricewatch. Ook de Nexus 6P bevindt zich nog altijd in de hoogste regionen op de populairiteitslijst, na diverse Samsung- en Apple-toestellen.

Vanavond werden twee nieuwe Google-telefoons gepresenteerd en zoals de geruchten al deden vermoeden, heeft Google de Nexus-serie de nek omgedraaid. Het bedrijf wil een frisse start maken en het concept is dan ook anders dan bij Nexus. Zo waren de Nexus-toestellen vaak competitief geprijsd en leverde je daar soms ook wat voor in, zoals cameraprestaties en accuduur bij de Nexus 5. De Pixel-telefoons zijn echter net zo hoog geprijsd als de iPhone 7 en 7 Plus, waardoor je ook absolute topprestaties mag verwachten, zonder concessies aan de hardware of bouwkwaliteit. Maar of de Pixel, ondanks de mooie specificaties en waarschijnlijk prestaties, Nexus kan doen vergeten, is de vraag.

Zoals gezegd heeft Google twee smartphones geïntroduceerd: de Pixel en de Pixel XL. De verschillen tussen deze twee zijn erg klein. De Pixel heeft een scherm van 5 inch met een resolutie van 1920x1080 pixels en de Pixel XL heeft een scherm van 5,5 inch met een resolutie van 2560x1440 pixels. Ook de accucapaciteit van de Pixel XL is logischerwijs wat groter. Hieronder zie je een overzicht van de specificaties van beide toestellen in vergelijking tot de Nexus-smartphones van vorig jaar.

Toestel Pixel Nexus 5X Pixel XL Nexus 6P
Scherm 5"
1920x1080
oled
5,2"
1920x1080
lcd
5,5"
2560x1440
oled
 5,7"
2560x1440
oled
Afmetingen 143,8x69,5x8,6mm
143g
147x72,6x7,9mm
136g
154,7x75,7x8,6mm
168g
159,3x77,8x7,3mm
178g
Bezels 33,12mm
7,25mm
69,0%
31,90mm
7,85mm
69,8%
32,96mm
7,22mm
71,2%
33,13mm
6,83mm
72,3%
 Soc Snapdragon 821
Adreno 530-gpu
Snapdragon 808
Adreno 418-gpu
Snapdragon 821
Adreno 530-gpu
Snapdragon 810
Adreno 430-gpu
 Geheugen  4GB   2GB lpddr3  4GB  3GB lpddr4
 Opslag  32/128GB  16/32GB emmc  32/128GB  32/64GB
 Camera's Achter: 12,3Mp, 1,55µ, f/2.0
Voor: 8Mp
Achter: 12,3Mp, 1,55µ, f/2.0
Voor: 5Mp
Achter: 12,3Mp, 1,55µ, f/2.0
Voor: 8Mp
Achter: 12,3Mp, 1,55µ, f/2.0
Voor: 8Mp
 Accu  2770mAH  2700mAh  3450mAh  3450mAh
Prijs bij release Ongeveer 759 euro  Vanaf 479 euro Ongeveer 899 euro  Vanaf 649 euro

Een ander verschil met de Nexus-telefoons is dat Google nu eigen directe ondersteuning biedt voor de Pixel-smartphones, waarbij je direct een Google-medewerker te spreken kunt krijgen. Dat is zichtbaar als tab in het instellingenmenu.

Behuizing

Onze eerste indruk van de bouwkwaliteit van de Pixel-smartphones is erg goed. Hoewel Google de telefoons naar eigen zeggen helemaal zelf heeft ontworpen, heeft HTC de toestellen gefabriceerd. Naar aanleiding van onze eerste bepotelingen lijken ze goed werk te hebben geleverd. De knoppen voelen stevig aan en zijn niet te makkelijk in te drukken, en de metalen behuizing is erg stevig. Op de achterkant van de toestellen valt vooral het glazen deel aan de bovenkant op. Dat is deels een esthetische keuze, maar het dient ook voor een betere ontvangst van de antennes. Op de achterkant zit ook de vingerafdrukscanner. Deze reageert vlot, hoewel we weleens een snellere scanner hebben ervaren.

De Pixel en Pixel XL liggen fijn in de hand door de afgeronde zijkanten aan de achterkant. De greep is enigszins te vergelijken met die van een recente iPhone, maar het toestel is wel wat dikker. Wellicht ook door die iets dikkere behuizing steekt de camera niet uit en dat is altijd fijn. Er is geen plek voor een tweede simkaart of een micro-sd-kaart in de behuizing.

Google PixelGoogle PixelGoogle Pixel

Hardware

Wat hardware betreft is er ook iets interessants te melden. De Pixel-smartphones draaien allebei op een Snapdragon 821-soc van Qualcomm. Deze is normaal gesproken een stukje hoger geklokt dan de Snapdragon 820, die we terugvonden in high-end toestellen die in het voorjaar uitkwamen, zoals de HTC 10LG G5Xiaomi Mi5 en OnePlus 3. De kloksnelheid van de twee snellere cores van de Snapdragon 821 draaien in de Pixel echter gewoon op 2,15GHz, net als bij de Snapdragon 820. De langzamere, zuinige cores zijn ook gelijk geklokt met de SD820, namelijk op 1,59GHz. De Pixel-telefoons zijn overigens niet de eerste met de soc. Zo was Asus met de Zenfone 3 Deluxe de eerste met de chip en draait de Mi5s Plus van Xiaomi ook op de Snapdragon 821.

In de praktijk werken de Pixel-smartphones bijzonder snel en vloeiend, en we ondervonden geen haperingen bij onze hands-onsessie. Dat verwachten we ook niet van toestellen op dit prijsniveau. De Pixel-telefoons hebben verder een oledscherm en dat gaf een goede eerste indruk, met goede kijkhoeken en een op het blote oog nette kleurweergave. Oled is een voorwaarde voor Daydream en de Pixel-telefoons zijn dan ook de eerste toestellen die dit virtual-realityplatform van Google ondersteunen. Je kunt de Pixels dus in de eveneens aangekondigde Daydream View-bril stoppen. Daar zijn de Pixels echter waarschijnlijk al snel niet meer uniek in, want er komen al gauw meer toestellen aan met ondersteuning voor Daydream, volgens Google.

Software

Zoals gezegd heeft Google bij de Pixel-lijn een andere insteek dan bij de Nexus-telefoons. Dat komt ook tot uiting in de software. Deze is niet meer strikt stock Android, want er is nu een eigen Pixel-launcher. Ergens is dat een beetje vreemd, want Android zoals het door Google bedoeld is, krijgt dus een extra Google-sausje. De Pixel Launcher is alleen bedoeld voor Pixel-telefoons en komt in elk geval voorlopig niet naar Nexus-smartphones volgens Google.

De telefoons draaien op Android 7.1 en het ziet er inderdaad anders uit dan het Android Nougat dat we in onze review onlangs bespraken. Zo zijn alle iconen rond en open je nu de app drawer door van onder naar boven te swipen vanaf het onderste deel van het scherm. Ook zijn er snelkoppelingen toegevoegd aan apps, die je tevoorschijn haalt door lang op een app te drukken.

Google Pixel

De softwarefuncties die speciaal voor Google Pixel zijn, richten zich vooral op fotografie. Zo introduceert Google Smart Storage, wat tot gevolg heeft dat je altijd ruimte houdt op je telefoon door oude foto's en ook appdata die al in de cloud bewaard zijn, van het toestel te verwijderen. Ook is er Smart Burst, waarbij er snel veel foto's gemaakt worden als je de sluiterknop ingedrukt houdt en de beste eruit gezocht wordt. Handig, maar we kennen deze functies al langer van de concurrentie. Een meer onderscheidende functie die je bij de Pixel-smartphones krijgt, is dat je oneindig veel foto's en video's in originele kwaliteit kunt opslaan in Google Photos en dat komt voor velen goed van pas, denken we.

Iets wat de Pixel-smartphones verder onderscheidt, is Googles nieuwe slimme assistent, die geheel toepasselijk 'Assistent' heet. In chatapp Allo was al een preview daarvan te vinden en ook het Google Home-apparaat krijgt dezelfde assistent. Je kunt Assistent oproepen door 'ok Google' te zeggen of door de homeknop lang in te drukken. Net als bij Siri van Apple en Cortana van Microsoft is het mogelijk om een conversatie aan te gaan met Google Assistant. De slimme assistent snapt de context waarin iets gezegd wordt. We hebben Assistant helaas niet goed kunnen testen op het Google-evenement, want daarvoor was het te rumoerig. Wel zagen we dat de assistent een vrij diepe integratie heeft met Googles zoekmachine, wat er vermoedelijk toe leidt dat er veel mogelijk is. Helaas spreekt de slimme assistent vooralsnog alleen Engels.

Camera

Puur op specificaties is de camera er niet bijzonder veel op vooruit gegaan ten opzichte van de Nexus 5X en 6P. De Nexus-telefoons hadden een Sony IMX377-sensor en de Pixel-telefoons hebben waarschijnlijk een IMX378-sensor. De Nexus-toestellen van vorig jaar maakten mooie foto's, zoals uit beide reviews bleek, maar ontbeerden optische beeldstabilisatie. Helaas hebben de Pixels dat evenmin, al is wel elektronische stabilisatie aanwezig voor video, waarbij de input van de gyroscoop gebruikt wordt om het beeld digitaal te stabiliseren.

De camera-app is te starten door twee keer op de powerknop te drukken en dat gaat lekker vlot. Ook het afdrukken gaat snel en de Smart Burst-modus is rap. Die laatste zocht de keren dat we het probeerden, de beste foto uit de reeks, zoals de bedoeling is. Gezien de specificaties van de sensor verwachten we geen wonderen bij slechte lichtomstandigheden en we zijn erg benieuwd hoe hij het houdt tegenover de S7 en iPhone 7. De resultaten in minder goed verlichte delen van de ruimte waren op het eerste gezicht echter lang niet slecht. We hadden bijvoorbeeld geen moeite met het goed vastleggen van lopende mensen bij matig licht.

Google Pixel

In de Mobile-test van DxO Mark scoort de camera 89 punten, dat is de hoogste score van alle smartphones op dit moment. Die score zou te danken zijn aan de beeldverwerking en algoritmes van Google. De functie HDR+ is standaard ingeschakeld; hierbij maakt de camera bij slechte lichtomstandigheden verschillende foto's en vervolgens worden deze automatisch gecombineerd. Dat moet resulteren in minder ruis en minder bewegingsonscherpte, terwijl zowel lichte als donkere delen goed belicht moeten worden. Zoals eigenlijk altijd bij previews is het lastig om te onderzoeken of dat alles echt zo is.

Tot slot

Met prijzen op het niveau van de iPhone 7-toestellen mogen er wat ons betreft geen concessies zijn aan de hardware, moeten de prestaties op elk gebied tot de top behoren én verwachten we dat een smartphone iets extra's heeft ten opzichte van de concurrentie. Strikt genomen lijken de Google Pixel-telefoons daaraan te voldoen. Toch missen we iets voor ons gevoel; namelijk stiekem toch dat beetje extra. Hoewel Googles slimme assistent op dit moment exclusief voor de Pixel-telefoons is en de gratis Google Photos-opslag bijvoorbeeld een fijne extra is, zijn veel andere functies, zoals Smart Storage en Smart Burst, niet bepaald uniek.

Er is naar onze beleving net wat te weinig vernieuwing om de hoge prijzen te rechtvaardigen. Zo hebben de concurrenten soms een dubbele camera of zijn ze waterresistent, maar Pixel moet het vooral van software-innovatie hebben. Hoewel er zeker interessante functies bij zitten en ook al zijn de prestaties op het eerste gezicht prima; betwijfelen we of dat genoeg is om consumenten over te halen om zoveel geld uit te geven voor deze 'best of Google'-smartphones.

De Pixels zullen de plaats van de Nexus-toestellen niet echt innemen. Hoewel er vaak wel wat op een Nexus aan te merken was, verzachtte de prijs veelal de pijn. Belangrijke voordelen van de Pixel-telefoons, zoals directe updates en snelle software, hadden de Nexus-toestellen immers ook. Maar toch, de prestaties van de Pixel zijn veelbelovend en we zien uit naar het testen van de cameraprestaties, om na te gaan of ze zo goed zijn als wordt gesuggereerd. We vrezen voor Google wel dat het gros van de mensen liever een paar honderd euro minder uitgeeft voor een Nexus dan een iPhone-prijs voor een Pixel.


Door Chris Broesder

- Reviewer mobiele apparaten

Chris werkt sinds 2015 bij Tweakers en is sinds begin jaren negentig bezig met tech. Hij schreef toen al reviews over games en had geen handleiding nodig bij zijn Transformers. Voordat hij bij Tweakers werkte, studeerde Chris Media & Cultuur richting Film aan de UvA en schreef hij voor diverse andere tech-platforms. Verder is hij niet vies van een (computer)spelletje op zijn tijd.

Volg Chris op Twitter
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (397)

-13970360+1171+217+31Ongemodereerd133
1 2 3 ... 9
Ik moet zeggen dat ik een behoorlijk 'meh' gevoel aan de launch heb overgehouden. Niets klinkt echt revolutionair, en met name de iPhone prijzen stellen me behoorlijk teleur. Waarom kan Oneplus nu wel al een telefoon leveren met 64Gb en 6Gb RAM standaard? Met een snelle vingerafdrukscanner, supersnel laden en een OLED scherm? Tuurlijk, de Pixel zal een beter scherm en een betere camera hebben, maar heel eerlijk vind ik het prijsverschil dat niet waard. Waar is inderdaad die waterdichtheid en dubbele camera? Of een stereo-camera waar je gave dingen mee kan doen, zeker met Android als open platform?

Ik ga de Nexus lijn missen... Google need zijn eigen ding met Android, en willen nu op Apple lijken. Jammer.
Ik vond het inderdaad meer een "Kijk eens hoe wij Apple te kak zetten en hoe wij een telefoon kunnen maken die hetzelfde kan, hetzelfde eruit ziet, hetzelfde geprijsd is en hoe wij dezelfde reclame kunnen maken (maar dan met een humoristische inslag."-show.
Daarbij hebben ze dan zoveel moeite gestoken in het ridiculiseren van Apple, dat ze eigenlijk vergeten te zijn om een eigen identiteit aan hun telefoon te geven.

Ik bedoel dus niet te zeggen dat dit een iPhone kopie is of dat hij er op lijkt, maar dat ze zelf zó veel nadruk op iPhones hebben gelegd dat het nu meer de iPhone van Google is in plaats van de allereerst Google hardware in de vorm van een smartphone.

Snap je een beetje wat ik bedoel?
100% eens.ik dacht hier een iphone killer te krijgen, ik had hem graag besteld maar ondanks te top-specs ben ik niet overtuigd. Ik hou al helemaal geen rekenking met specs, duo core of octa core: als het maar vlot en zuinig werkt.

Google heeft hier zijn doel voorbij geschoten. Top telefoon met goeie componenten maar er is geen tot weinig relevante innovatie.

Dat ze de Google-top niet kunnen laten te vermelden dat ze wel een 3.5mm aansluiting hebben en dat hun camera mooi in de behuizing zit is een regelrechte marketing/comminicatie ramp.

Daarbij loopt zijn design mank. Wat een knoeiboel achteraan met dat witte vlak vol onderbrekingen, antennelijnen i.c.m. een ruw afgewerkt alu frame.

Welke hardware-software-combo-innovatie hebben ze? De camera maar dat hebben veel premium brands. Mss ruisonderdrukking maar iphone is daar heer en meester in, mss gps functies?

ik wil de telefoon niet afbreken maar als marketeer betwijfel ik dat ze met deze Pixel een sterke start maken. Je zou meer disruptie verwachten ipv de platte spec race a la: 12mpix, 2700mah, 821cpu, 500+ dpi enz. Beetje achterhaald.
iPhone 7’s Single-core performance (3302) is almost as good as Google Pixel’s Multi-core: (3951) iPhone’s Multi-core (5338) blows it away.

https://twitter.com/pixel/status/783515178881130497
Precies, zelfs de Galaxy S7 (6360) van begin dit jaar is nog sneller dan de Pixel. En dat toestel kost ¤200 minder dan de Pixel (XL) en heeft wél optische beeldstabilisatie, is waterdicht, wireless charging en zelfs een curved scherm. En de VR-bril is ook al tijden verkrijgbaar.

[Reactie gewijzigd door Richh op 5 oktober 2016 16:20]

Wie kan mij nou eens uitleggen waar die associatie met Apple vandaan komt? Ook het artikel van Tweakers zelf begint met een vergelijking met de iPhone. Waarom is dat?

De enige overeenkomst die ik zie in dit hele artikel en ook de hele discussie er omheen, is de prijs. Verder is er in het artikel geen enkele vergelijking gemaakt tussen de Pixel en een iPhone. Vreemde manier van recensies schrijven en al helemaal een vreemde kop op het artikel.
Ik heb gisteravond de launch via live stream gevolgd. Daarin was te zien dat Google zelf telkens de vergelijking maakte met de iPhone, met letterlijk een iOS schermafdruk van onvoldoende opslagruimte, en dat je dat met de Pixel nooit zal krijgen wegen onbeperkte cloudopslag voor foto's en video's.
Ze lieten zien hoe gemakkelijk je kunt overstappen van 'een ander OS' met de onderkant van een iPhone deels in beeld.
Daarnaast namen ze de hak op Apple door allemaal nieuwe features aan te stippen en één niet nieuwe feature: de 3,5mm audio jack.

Vandaar, denk ik, dat de associatie gemaakt wordt.
Helder, dank je wel. Ik heb dus inderdaad die presentatie niet gezien. Dan had ik dit artikel ook beter kunnen plaatsen. Dank voor je extra inbreng!
Werd ook gemeld of de opslaglimiet opgeheven wordt voor foto's uit andere bronnen dan de Pixel? Ik ben bv. namelijk bijna door mij 100GB abbo heen en 1TB kost 120euro de maand.
Precies dat! Google is een grote concurrent van Apple en lanceert net na de lancering van de iPhone 7 hun eigen smartphone in dezelfde prijscategorie. Dan is het onvermijdelijk dat mensen gaan vergelijken. Als je dan als Google zijnde ook zelf naar de iPhone gaat verwijzen in je presentatie dan volgt de pers vanzelf natuurlijk. Google kiest zelf de rechtstreekse aanval op de iPhone 7, dus daarom hebben we het er nu over. En dan helpt het ook niet dat de Pixel ook veel op de iPhone lijkt...
Er zijn wel meer raakvlakken dan dat:
Functies "specifiek" voor de pixel (Google Assistent, unlimited photo storage), moet een top-performer zijn, Google "doet" nu ook hardware dus het is zo'n beetje een directe concurrent van de iphone 7
Bij de eerste leak vond ik al dat het op de iPhone leek. En nee je kan echt nog wel een smartphone ontwerpen die niet op de iPhone lijkt. Samsung kan het sinds ze voor de rechter werden gedaagd. In een Samsung zie je geen iPhone meer

Kijk je naar het marketing materiaal dan lijkt dat ook heel veel op dat van Apple. Als background voor het home screen in hun marketing foto's gebruiken ze dezelfde stijl als de iOS10 home screen achtergrond, namelijk een groene golf. Kijk je naar de apps hebben die dezelfde witte achtergrond als iOS nu al een tijdje gebrukt.

Tijdens de keynote dacht ik even dat ze zelfs dezelfde pop up knoppen gebruikte maar dat bleek dan toch van de iPhone te zijn maar ze hadden helemaal in het Pixel design gepast.

Het is zeer duidelijk dat Google de Pixel wil spiegelen aan de iPhone en het is zelfs best zielig te noemen maar ook begrijpelijk na het Glass fiasco. Ze kunnen beter met iets op de markt komen dat de consument al kent dan die afschrikken met iets nieuw want design is niet iets waar Google goed in is.
Deze telefoons zijn ontworpen door HTC, en laat nu net Apple HTC gekopieerd hebben de laatste tijd en niet andersom ;)
Ik zou zeggen kijk vooral eens naar de One M7 en de iPhone 6 en welke eerder op de markt was :+

En ook dit is gewoon in lijn met de HTC 10 :+
Haha ik vind die juist helemaal niet lijken op de 6. Vind de Lumia 925 juist op de 6 lijken. Grappig hoe dit verschilt per persoon.
Kun je me uitleggen hoe ze hiermee Apple "te kak zetten" en "ridiculiseren"?

Ze brengen een telefoon uit die een stuk minder is dan bijvoorbeeld de nieuwe iPhone 7, maar wel hetzelfde kost. Ik vind persoonlijk meer dat Google met de Pixel zichzelf te kak zet juist.

Zoals Jeroenimoes al aangeeft, een eenvoudige OnePlus is praktisch gelijk en de helft van de prijs.
Zo bedoelde ik dat niet. Het staat even los van de specificaties van de telefoon. Ik bedoel meer dat ze Apple "parodiëren".

Even een praktisch voorbeeld: het promofilmpje (of de launch trailer whatever) beginnen ze in zo'n Apple promotie stijltje, ze porren nog even dat deze telefoon in 15 minuten oplaadt (schijnt bij iPhones lang te duren), natuurlijk ook nog even aanhalen dat zij wel een 3.5mm jackplug hebben, etc. En dan met een grappig sausje eroverheen. Voor mij iets TE grappig met hun "like, new new", "Ooooooo", "Phew", "Who knew?" etc. Dat terzijde.

Voor mijn gevoel laten ze constant zien wat iPhone of Apple niet heeft / kan, maar zij wel. En daardoor ontstaat bij mij het beeld alsof ze een iPhone hebben willen maken in plaats van dat ze echte eigen Google telefoon.

Ik had het veel sterker en leuker gevonden als ze hadden gezegd: "Kijk! Dit is de eerste 100% Google hardware ooit! Wij zijn nu officieel, naast software bedrijf, ook een hardware bedrijf. Wij hebben.... <vul hier marketing praatje in>"

Nu is die hele Pixel een soort dure grap (voor mij). En inderdaad wat je zegt: er is weinig spectaculairs aan waardoor ze, zoals jij al zei, eigenlijk meer zichzelf te kak zetten.

Ik hoop dat dit iets meer verhelderd wat ik bedoelde! :)
Dat is sowieso iets wat apple beter doet dan google en samsung, met name. Uitgaan van hun eigen product ipv het afwegen tegenover de concurrentie.

Apple zegt in hun aankondigingen nooit wat ze allemaal wel niet beter doen dan [insert concurrent], maar praten alleen maar wat ze zelf goed/nieuw vinden.

Samsung en nu ook Google moet altijd vergelijken met de iphone.

Daarmee zetten ze onbewust de iphone neer als benchmark, waardoor mensen wellicht het idee krijgen dat iphone de heilige graal is.
Apples laatste keynote zat vol 'arrogante' verwijzingen naar andere fabrikanten. Het verdrietige voor de concurrentie is dat het gewoon wel waar is wat ze vertellen dus de arrogantie is terecht.

Apple overdrijft niet met zijn specs, sterker nog, de iPhones overtreffen hun specs regelmatig. Neem als voorbeeld waterdichtheid. De iPhone 7 blijkt meer waterdicht dan de S7 terwijl de specs anders zeggen (water resistant IP67 versus waterproof IP68)

https://www.youtube.com/watch?v=K05cTPeFfyM
Nee? Nooit de aankondiging van de eerste iPhone gezien? Apple vergelijkt wel vaker met andere fabrikanten hoor :)
Haha ok, duidelijk!
Mag ik vragen hoe deze telefoon een stuk minder is dan een iphone7? Ik heb ze net vergeleken(https://tweakers.net/pricewatch/compare/587597;582385/) maar ik zie dat de iphone eigenlijk alleen sterker is qua processorsnelheid en op alle andere punten zwakker is.

Niet dat dat de prijs goedmaakt, ik vind het nog steeds belachelijk hoge prijzen. Ben zelf nog heel blij met mijn twee generaties oude smartphone.
Niet stof/waterdicht, stuk minder snel, vingeradrukscanner op de achterkant... om maar paar dingen te noemen.

Voor dit geld vind ik dat toch wel flinke dompers op de user experience.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 5 oktober 2016 15:21]

Heb je weleens een telefoon met vingerafdruk op de achterkant geprobeerd? Ik heb zelf de Samsung Galaxy S6 Edge en de Nexus 6P. Ik werk daarbij zelf in een provider winkel. Maar de meeste mensen vinden de vingerafdruk scanner op de achterkant veel praktischer! En naar mijn persoonlijke mening is dat ook het geval! Zodra je hem uit je broekzak haalt is hij al unlocked zodra je de telefoon voor je hebt. Als hij op de voorkant zit moet je hem aan de achterkant en onderkant vasthouden om te kunnen unlocken met je duim. Het enige wanneer de voorkant unlocken iets handiger is, is als hij op tafel ligt. Maar mijn mobiel heb ik altijd in de broekzak of in m'n hand...
Klinkt mij toch meer als persoonlijke voorkeur aan dan als een feit.

Stof en waterdicht zou inderdaad beter zijn maar een vingerscanner op de achterkant is iets slechts? En dat hij een stuk minder snel zou zijn is toch wel erg overdreven.

De pixel heeft in tegendeel tot zijn concurrent een veel betere accuduur, een betere front camera, een beter scherm en een twee keer zo grote geheugengrootte.

Persoonlijk hecht ik meer waarde aan een langere batterijduur dan aan stof/waterdichtheid.
Google heeft Apple nooit geridiculiseerd. Dat doen de Android fans. Of deden ze dat nu wel? Heb ik iets gemist?

[Reactie gewijzigd door SoloH op 6 oktober 2016 11:35]

We hadden het hier ook puur over de launch. Ik, en blijkbaar velen met mij, vond dat Google bizar veel nadruk op de iPhone en Apple's manier van marketing praatjes legde.

Ze haalden constant de iPhone erbij als vergelijkingsmateriaal en gebruikten ook nog een soort van parodie op een Apple commercial om de telefoon te presenteren.

Het kwam daardoor op mij over als: "Dit is onze iPhone" in plaats van dat Google de nadruk legde op hun eigen ideëen, hun eerste hardware, etc. Dat vond ik gewoon erg onhandig van ze.

Ik bedoelde niet de indruk te wekken alsof Google altijd Apple ridiculiseert of iets.
Ah, check..
Nu doen de meeste bedrijven graag Apple na, inclusief de winkels en presentatie technieken. Kijk maar, ze hebben nu ook store.google.com.
Zal me niks verbazen als ze binnenkort hun eerste Google Store in New York openen.

O wacht, dat hebben ze al geprobeerd:
http://www.theverge.com/2...ew-york-city-retail-store

[Reactie gewijzigd door SoloH op 7 oktober 2016 11:40]

Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn, als ik "het op een rijtje zet" is mijn conclusie dat dit veel geld is voor weinig bijzonders. Vooral maar 2 jaar updates (+ 3 jaar security) voor de iPxel ;) is gewoon veel te kort voor volle iPhone prijzen!
Een rijtje:
https://tweakers.net/pric...069;582385;553777;589441/

Van de Nexus modellen kon ik, ondanks de altijd aanwezige kleine tekortkomingen, wel blij worden. Van deze Pixel modellen krijg ik bij voorbaat al "pijn in mijn portemonnaie", ik zal er dus zeker geen kopen tenzij de prijzen echt drastisch omlaag gaan. Er is gelukkig heel veel ander moois verkrijgbaar voor veel minder geld.

Ik merk dat ik me, komende van diverse Samsung en LG flagships en een paar Nexus smartphones, steeds meer door de midrange en budget smartphones van nu aangetrokken voel.
Net voor het eerst een Chinaphone (Xiaomi Redmi 3S Pro "international", dus met 800MHz en 900MHz 4G) besteld, eens kijken of ik daar wel blij van ga worden, zo niet is het ook geen ramp v.w.b. de kosten. :)

[Reactie gewijzigd door HuisRocker op 5 oktober 2016 13:56]

Waarom kan Oneplus nu wel al een telefoon leveren met 64Gb en 6Gb RAM standaard?
Omdat One+ bereid is om toestellen op of onder de kostprijs op de markt te zetten. Jezelf de markt inkopen, heet dat. Dat gaan ze dus ook niet jarenlang doen, zodra er een relevant marktaandeel is veroverd zullen de prijzen omhoog gaan (of de kosten en daarmee de specs omlaag).

Verder begrijp ik de verontwaardiging over de hoge prijzen niet zo. Alsof wij als consumenten het 'recht' hebben om maximale verkoopprijzen te eisen voor producten. Als je de prijs niet wilt / kunt betalen, dan koop je het product gewoon niet. En als er maar genoeg consumenten zijn die op die manier met hun voeten stemmen, dan worden fabrikanten vanzelf gedwongen naar hun prijsbeleid te kijken.
Omdat One+ bereid is om toestellen op of onder de kostprijs op de markt te zetten.
Dat verklaart geen 400 euro prijsverschil tussen 2 toestellen met nagenoeg identieke specs, en op verschillende vlakken zelfs superieure specs bij dat 400 euro goedkoper toestel.
Ik weet niet wat een One+ is; nog nooit van gehoord. Maar van een ander hierboven begreep ik dat het een chinees toestel is. En dat verklaart dan wèl een hoog prijsverschil: in China (en mogelijk ook toeleveranciers) heb je als werknemer relatief weinig rechten en een relatief laag loon.
goedkope chinese toestellen gebruiken goedkope chinese SOCS. Oneplus gebruikt top-shelf hardware en snapdragon SOC's.
Dat verklaart het wel. Ik werk voor een toeleverancier van de mobieltjes fabrikant, en ja er zijn meerdere fabrikanten die middels subsidie door hun overheid zich in de markt murwen. Oppo en anderen verkopen telefoons voor een prijs die onder de "BOM = Bill Of Materials" ligt. Er zijn lokale burgers die zich er bond en blauw aan ergeren, omdat hun belastingcenten worden gebruikt om produkten in "rijke" landen te subsidiëren.

Ik denk wel dat Google een fout maakt buiten de VS, met een te hoog geprijsde telefoon. Hier in de VS, denk ik wel dat de Pixel een success wordt, omdat mensen hier veel beperkter zijn in hun keuze van mobieltjes. Bijna iedereen koopt een telefoon bij hun provider. De grootste Telco's hier (Verizon en AT&T) geven hele beroerde service als je geen telefoon bij "hun" koopt. Voor Verizon is de Pixel nu opeens een van de beste telefoons die je kunt kopen naast de iPhone. Natuurlijk is er Samsung, maar die heeft de reputatie van trage software updates en veel bloatware.
yeah right, oneplus doet dat al 4 toestelgeneraties volgens jou. Als ze nu nog geen winst maken waren ze allang omgevallen.

En de verontwaardiging gaat over mijn verwachtingen. En die vallen tegen. Je hebt gelijk, ik zal de telefoon niet kopen. Ben wel benieuwd hoeveel mensen dat ook niet gaan doen, gezien hoeveel mensen wel dat geld voor een iPhone over hebben. We shall see
Punt is dat je van Google goeie support kan verwachten, het is immers een Amerikaans (zeer groot) bedrijf en de Nexus lijn heeft altijd als eerste nieuwe android updates gezien. Ik verwacht niet anders van deze Pixels.
Als je het recentelijke nieuws over One+ gevolgd hebt weet je dat die chinezen hun programmeurs voorzien van dusdanig slechte werkomstandigheden/arbeidsvoorwaarden dat een groot gedeelte van hun team opgestapt is en ze OxygenOS samen hebben moeten voegen met HydrogenOS omdat ze niet genoeg mankracht meer hadden.
Doet mij vermoeden dat software support vanuit One+ niet iets is waar je echt van op aan kan. Het feit dat mijn Oneplus X nu enkel android 6 draait wegens een community update (en dat deze update zo superslecht is dat mijn launcher constant crasht en de telefoon blijft hangen dus dat ik overweeg CM te flashen) zegt genoeg.

Het grote euvel wat mensen altijd aanhalen met betrekking tot Android is het feit dat updaten langzaam gaat omdat ~hardwarefabrikanten + ISP's~
Dit is waar Apple altijd om geloofd word, en dat is ook niet raar, zij hebben namelijk de software én de hardware in handen.
Nu heeft Google hetzelfde geflikt, en is van plan daar ook nog eigen chips voor te gaan bouwen, dus ja dan gaan ze idd. de Apple kant op en ja dan vind ik het niet vreemd dat ze een zelfde prijspunt innemen omdat ze ook richten op eenzelfde 'unified' (hardware) product+service&software aanbod.

'kostprijs' is iets wat je niet echt kunt maken op de telefoonmarkt gezien je ook support moet leveren, en in het geval van Apple (en nu google) betekent dat ook software updates al is het maar beveiligingsupdates daar moet je wel budget voor beschikbaar hebben en die kosten zullen toch op de klant verhaald moeten worden.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 5 oktober 2016 09:53]

Dat unified hardware/software model is vrijwel onmogelijk bij Android, gezien de vele fabrikanten die ook Android toestellen bouwen. Sterker nog, ze verdelen de Android markt alleen maar meer door een niche-android versie te bouwen met functies die (vooralsnog) alleen voor de Pixel apparaten beschikbaar zijn.

Echt op elk van de vlakken support, niche-markt, unified hardware/software kunnen ze totaal niet tippen aan Apple. Apple is wel echte niche, je betaalt niet alleen voor een luxe telefoon, maar ook voor de support: de retail winkels, de serviceproviders, telefonische ondersteuning. En als je ziet hoe druk het bij de Genius bar is continue, vraag ik me af hoe Google dat gaat oplossen als ze ook hardwareondersteuning gaan moeten leveren. Want je betaalt bij Google dat wel de niche-prijs, maar mag je met een defect toestel lekker naar het punt van aankoop, waar je dan zit met een serviceperiode van tussen de 3 - 8 weken.
Ze hebben aangegeven om het huidige Nexus-schema aan te houden:
https://store.google.com/product/pixel_phone

2 jaar aan updates
3 jaar aan security-updates

Dat is behoorlijk minder dan wat Apple aan het doen is. Misschien dat ze dit in de toekomst naar Apple-termijnen gaan trekken, vooral met een in-house SoC, maar nu zitten ze aan Qualcomm vast. En Qualcomm heeft al geen drivers ontwikkeld voor Snapdragon 800-ondersteuning voor Nougat, dus we weten al bijna zeker dat de huidige Pixels enkel zo lang worden ondersteund als Qualcomm dat doet.
Conclusie: Google zal binnenkort Qualcomm overnemen?
In Google wil op termijn smartphones met eigen chipontwerp maken kun je lezen dat ze op termijn hun eigen CPU willen maken. Gebeurt dat in-house zoals bij Apple nu? Of kopen ze gewoon een SoC-boer? Wie weet :)

Misschien dat Google deze beste man over enkele jaren wegkaapt van Tesla Motors :)
Ter info.

Drie jaar nadat het toestel uit de playstore is. Dus niet drie jaar na release.

Apple houdt 4 jaar na release aan. Dus koop je een toestel van bijna twee jaar oud in de winkel dan heb je nog twee jaar updates.
Allemaal pet.

De overheden of EU zou moeten ingrijpen en langere termijnen voor i.i.g. security-updates en een maximale tijdsduur voor het uitbrengen van een patch na een gevonden lek moeten afdwingen.

Ook jammer dat de ICT'ers eerder hier op tweakers mijn mening in dezen naar beneden hebben geflagd... hoe lang een mobieltje meegaat, en daarmee ook hoe we met het milieu omspringen, lijkt voor ICT'ers niet van belang. De ICT'ers lijken vooral alleen naar zichzelf te kijken, en dat zij het zich wel kunnen veroorloven elke 2 jaar een nieuw mobieltje aan te schaffen.
Google is helemaal niet goed in support. Het is een grote logge organisatie met weinig tot geen mogelijkheden om persoonlijk in contact te gaan.

Bijna alles verloopt via het web. (dat is voor een Tweaker geen probleem - maar de gemiddelde smartphone gebruiker beschik over minder technische kennis en heeft soms net dat stukje persoonlijke aandacht nodig).

Zelfs op hun GSA doosjes (standalone zoekmachine - om op kleine schaal te gebruiken in je eigen netwerk) , die kosten tussen de 35.000 en 200.000 euro per stuk, is persoonlijke support via bijv telefoon alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk.

Merken als Apple en Samsung hebben hun eigen winkels waar je terecht kunt en support medewerkers zijn. Natuurlijk is er ook de optie om support in een neutrale winkel te krijgen - maar dan is het argument dat je van Google goede support kunt verwachten nutteloos. Want dan kun je ook het meest obscure merk kopen bij zo'n neutrale winkel en vertrouwen op de support van de bewuste winkel.

ik vind het te veel geld (echt zo'n 30%) voor wat ik bereid zou zijn te betalen.
Bijna alles verloopt via het web. (dat is voor een Tweaker geen probleem )
Dan ben ik (helaas?) geen tweaker. Ik heb er een grondige hekel aan dat ze geen contactinfo geven anders dan een adres waar je ouderwetse papieren brieven heen kunt sturen.
Op de slechte support-pagina's heb ik nog nooit precies dat onderwerp kunnen selecteren waarover ik een vraag of klacht had.
Alleen van die vragen waarop de antwoorden geautomatiseerd kunnen worden, is makkelijk 'support' te vinden. Veel andere vragen kan je simpelweg niet stellen. De support-pagina van Google is meer een online handleiding met hyperlinks, zonder dat je uberhaupt support kunt krijgen.
Iets simpels als een fout melden die je tegenkomt op een Google-site: er is gewoon niks te vinden waar je dat zou kunnen melden.

Een Samsung-winkel heb ik trouwens nog nooit gezien.
Als er iets is wat Google juist niet kan is goed support leveren. Voor de premium prijs van 800 euro verwacht ik een premium support voor een periode van minimaal 4 jaar. Waar elke keer dat verhaal vandaan komt dat je altijd de laatste updates krijgt op Google telefoons is mij een raadsel want de praktijk laat toch echt andere dingen zien. Een Amerikaans bedrijf levert alleen datgene wat echt op papier staat maar zelden ook iets meer als dat.
Geef je gelijk maar laatste updates slaat op security updates. In totaal ongeveer 5 jaar na release.
Sinds ik een 4.1 Android toestel gekocht heb, is er nog geen update naar 4.2 of hoger geweest.
Ik neem aan dat de hogere versies ook security-zaken hebben die 4.1 niet heeft. Dus bij mij persoonlijk: 0 jaar updates.
'Zeer goede support' en 'immers een groot bedrijf' zijn nou niet zaken die ik als vanzelfsprekend bij elkaar vind horen anders. Integendeel.
Jij kiest ervoor om een community update te installeren. Ik snap dat het wachten lastig is voor Tweakers (heb ik ook last van hoor ;) ) maar zojuist heb ik ook de 6.01 gepushed gekregen, vind ik eigenlijk best ok voor een budgetphone. Eigenlijk ben ik over OnePlus en hun updates/support behoorlijk tevreden, vergeleken met andere merken. Maar dat komt misschien ook omdat ik van met name van HTC af kom, als er EEN merk is dat slechte support levert is het dat wel :r

M.a.w.: als je nog last van crashes hebt, zet stock ff terug en draai een update. Heb hem pas net maar neem stiekempjes aan dat je problemen dan weg zijn.
Oneplus is geen op zichzelf staand bedrijf, maar onderdeel van het véél grotere Oppo / BBK (http://www.phonearena.com...-the-same-company_id82439). En die kunnen het zich kennelijk veroorloven om op deze manier te investeren in het verkrijgen van marktaandeel.

'Verontwaardiging' is in jouw geval dan eerder 'teleurstelling', en die is best begrijpelijk. Maar ik lees ook veel reacties van mensen in de trant van 'dit kunnen ze toch niet maken!' alsof men een recht heeft op een bepaalde maximumprijs.
Ik denk dat je het een beetje te persoonlijk trekt. De teneur is dat het onbegrijpelijk is dat deze toestellen op dit prijsniveau (ultra premium/iphone) door Google in de markt gezet wordt. Het gaat niet om ons tweakertjes maar om de massa. Ik zie dit geen hit worden, niemand(de massa) kent het "merk" Pixel (wat een ruk naam), dat heeft altijd tijd nodig. Als er nu 1 holding is met diepe zakken, om zich in te kopen in de high end smartphone markt, dan is het Google wel.

[Reactie gewijzigd door Gallant op 6 oktober 2016 02:54]

De iphone kopers zitten vast in het ecosysteem van apple, die hebben geen keus en mogen daarom de maximale prijs betalen voor een smartphone.
Nee hoor ik kan er ook voor kiezen een SE te nemen voor 450 euro.
Of een tweedehands 6 voor een vergelijkbaar bedrag (rond de 400 euro). Vaak in zeer goede staat en met garantie te krijgen.
dat is voor wat je krijgt ook een te hoge prijs
Dat is jouw mening, ben ik het niet mee eens.
Ja en dit is natuurlijk wat Google nu ook wil.

De nexus draaide stock android en ik nam nooit één betaalde dienst af van Google. Daar is geen winst mee te behalen.

Nu wil Google ook een ecosysteem.
Nee, hoor. Ik betaal nooit voor apps. Betaalde apps neem ik simpelweg niet. Ik kan prima over naar android. Willen is een ander verhaal.
De verontwaardiging is goed te begrijpen gezien voor veel mensen dit de opvolging van de Nexus lijn is, die zich altijd deels kenmerkte door de lage prijs voor prima telefoons.
De Nexus x5 en de 6p (en 6) waren ook duur in verhouding tot de topmerken bij introductie.
Nu zijn ze een stuk betaalbaarder, maar de trend van steeds duurder was zelfs met de nexus toestellen al ingezet.

De nieuwe pixel toestellen doen daar nog een schepje bovenop, ik vind ze belachelijk duur. ik kan werkelijk niet geloven dat mensen een telefoon kopen van 1000 euro. de trend van steeds duurder wordt steeds weer geaccepteerd door een grote schare mensen, in de trein zie ik niet anders dan telefoons van ¤500+ euro. Ik heb een goeie baan, ben gek op gadgets, maar ga toch echt geen 500+ euro voor een toestel betalen, of een abonnement van ruim 40 euro per maand.

Het is een prachtig toestel en staat zeker op mijn wanted list, echter heeft samsung naar mijn mening een goedkoper en beter alternatief, de S7 is waterdicht, heeft een SD kaart slot, een prima camera en een prachtig scherm dat ook nog eens groter is dan de 5" van Google Pixel. Tegenover de pixel XL staat de S7 edge ook z'n mannetje. dat is wel een merk met een grote naam en een enorme reputatie.
Ik koop al jaren geen telefoons meer voor meer dan 300 euro, en doe daar vervolgens een jaar of 3 mee. Ik snap die behoefte om een flagship phone te hebben niet zo, maar dat is puur persoonlijk. Ik doe niet zo veel met mijn telefoon anders dan whatsappen en 's ochtends het nieuws checken.
Oneplus maakt wel winst op zijn hardware maar het is maar een paar tientjes. Geen 600 euro zoals Google, Apple en Samsung doen. Oneplus maakt vooral winst op hoesjes en screen protectors. Het verdienmodel is gewoon anders dan de grote producenten.
De hoesjes kosten ¤10 tot ¤20 en vaak geven ze nog 50% korting dus euhm ?
(bij apple, en binnenkort GOOGLE |:( , betaal je makkelijk ¤50 voor een hoesje)

[Reactie gewijzigd door lowlow op 5 oktober 2016 09:41]

Die 50% korting is natuurlijk alleen maar een lokkertje. Als je de verkoopprijs van de zogenaamde 50% korting bekijkt maken ze nogsteeds vettige winst op accessoires, dat is niet alleen bij One Plus, maar dat is bij ieder merk wel. Accessoires hebben gewoon een veel hoger marge dan de hoofd producten.
Exact jouw argument werd bij de oneplus 1 aangehaald en bij de 2, de x en nu bij de 3.
Zoveel generaties van je product onder de kostprijs verkopen lijkt mij geen verstandig bedrijfsplan. Het lijkt mij eerder dat we bij Oneplus ( en al haar tekortkomingen) met een bedrijf te maken hebben dat een gezonde(re) winst nastreeft dan bedrijven als Samsung en Apple.
alsof wij als consumenten het 'recht' hebben om maximale verkoopprijzen te eisen voor producten. Als je de prijs niet wilt / kunt betalen, dan koop je het product gewoon niet. En als er maar genoeg consumenten zijn die op die manier met hun voeten stemmen, dan worden fabrikanten vanzelf gedwongen naar hun prijsbeleid te kijken.

Spreekt dat laatste niet het eerste tegen? Door het niet te kopen eis je toch van de producenten dat zij hun prijs naar beneden brengen?
Nee, ik zeg: niet klagen over 'te' hoge prijzen of roepen dat een high-end toestel niet meer dan ¤500 mag kosten omdat dat toevallig de bovengrens is van wat je ervoor over hebt.

Heel lomp gezegd: als je het te duur vindt, gewoon niet kopen en ook niet zeiken. Laat de fabrikant er dan maar lekker mee zitten.
Daarmee eis je indirect toch dat de prijs naar beneden gaat.
Nee ik loop gewoon naar een alternatief. Heb zelf een iPhone SE omdat ik niet honderden euro's meer wil betalen voor een 7. Dan maar iets minder high-end.
Ik had ook gehoopt op een mooie opvolger voor mijn Nexus 5. Maar ik heb precies hetzelfde gevoel... Meh... Deze telefoon is gewoon zwaar overpriced... :'(
Ja het grappige eraan vind ik dat bij google de persoon zelf het product is en nu willen ze ook nog eens veel geld gaan vragen voor een nieuwe telefoon. Zeg niet dat de telefoon dan ook maar gratis moet zijn maar goed ik denk dat google makkelijk geld denkt te kunnen cashen via een 'premium' product als deze telefoon. Geweldig apparaat maar aangezien het verdien model bij google wij dat allemaal zijn vind ik het raar wanneer men deze telefoon gaat halen. Misschien klopt mijn redenatie niet maar het is een gevoel wat ik erbij heb en wat me zou weerhouden van deze telefoon te kopen. Bij apple weet je dat je ook voor de naam betaald en vrijwel iedereen denkt (of vindt) wanneer hij een apple product ziet dat het automatisch premium of goed is, dat heb ik bij google nog totaal niet.
Ik had het niet beter kunnen zeggen. Wat een gigantische teleurstelling is dit.
Helemaal mee eens. Ik ben tevreden met mijn N6P,maar als ik een nieuwe telefoon moet kopen is dat geen pixel maar een V20.

Ik ben dus in iedergeval klaar met google als smartphone maker. 2 top nexus features verpest o.a. frontfacing speakers,stock android en hopen dat je t van de software gaat krijgen met een iphone look-a-like design.

Belachelijk...

[Reactie gewijzigd door Stevansho op 5 oktober 2016 11:14]

Als ie 200 euro goedkoper was en stock Android draaide was het een top telefoon maar ik vrees dat de Pixel een soort van Google Touchwiz krijgt vol met bloatware.
Tja, de iphone mist ook op allerlei punten specs en toch vragen ze de hoofdprijs. Google denkt hier mee weg te komen, maar wat ze vergeten is dat ze niet het monopolistische ecosysteem van apple hebben. Die mensen hebben geen keus, terwijl wij android gebruikers uit 10 vergelijkbare toestellen kunnen kiezen. Ik denk dat google zich hier een buil mee gaat vallen.
Helemaal mee eens. Even de specificaties in het artikel bekeken, maar daarna direct afgehaakt, de Pixel en PixelXL bieden eigenlijk weinig unieke selling points, behalve gegarandeerde snelle updates.

Ik vind het eigenlijk erg jammer voor HTC, het blijft allemaal net niet, geheel in lijn met de laatste toestellen van HTC...
Wat is er mis met de HTC 10 dan? Ik heb hem en voor mij is het een top toestel.
Gebruik hem liever dan de S7 van mijn zusje, met die teletubbie skin van Samsung.
ondanks dat er wel vooruitgang zit in de software van Samsung, kan het nog steeds niet tippen aan de software van HTC.

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op 5 oktober 2016 14:09]

Er is niets mis met de HTC 10, en het zal vast een prima toestel zijn, maar met 'prima' win je volgens mij geen marktaandeel terug.

Breng eens een toestel uit met:

- 4000mah accu
- wel die sd-card
- verwisselbare accu
- gegarandeerd snelle updates (check)
- geen bloatware (check)
- standaard 64GB
- onbreekbaar scherm

ect. ect.

Een fabrikant die een dergelijk toestel neer kan zetten zal volgens mij direct veel marktaandeel winnen, maar managers denken er schijnbaar anders over ;) Ik vind het zonde van het merk HTC, ik vind dit persoonlijk geen aantrekkelijk toestel.
Nou vind ik dat de pixel lijn inderdaad veel te duur is, helemaal als je bedenkt dat een htc 10 op dit moment 550 euro kost en het enige echt verschil een processor is die toch al meer dan snel genoeg is.

En die heeft ook nog eens een sd slot en een grotere accu
1. Ik snap niet dat je op -1 stond. Heb je daarom even geüpgrade...

2. Vraagje: Krijg je bij de HTC 10 iedere maand de security patch uitgerold?
Ik heb vorige maand een update gekregen met de security patch van de maand er voor. Ik vermoed dat de volgende ook binnenkort wel komt in de US is hij al beschikbaar http://www.htc.com/us/support/htc-10/news/
Tja, met deze prijzen echt een teleurstelling.

Nexus was zo'n beetje de enige lijn waar je high end hardware kon krijgen i.c.m. snelle versie-updates en security patches.Tegen een schappelijke prijs. Dat laatste werd met de Nexus 6 al minder, vooral in Europa, maar deze Pixel prijzen maken het voor mij echt een no-go. ¤900 of meer voor een telefoon die niet wezenlijk meer kan dan een OnePlus 3 van ¤399.

Waar moet je nu nog heen? BlackBerry heeft geloof ik snelle updates en security patches, dus misschien is de nieuwe D-Tek 60 iets (ik vind het prima om een premie op de Alcatel Idol prijs te betalen voor de updates). Vraag is echter hoe lang BlackBerry het nog volhoudt.

HTC 10 (of straks 11) is een mooi toestel, maar ze hebben geen duidelijk updatebeleid voor deze telefoon gecommuniceerd (wat ze wel deden met de A9 van vorig jaar, maar dan weer alleen in Amerika). En ook hier de vraag hoe lang HTC het nog volhoudt en wat je dus echt kunt verwachten aan updates.

OnePlus 3 is erg aantrekkelijk, maar ook hier onduidelijk updatebeleid (OnePlus X...). De prijs maakt daar wel veel goed.

Asus Zenfone 3 Deluxe heeft zeer mooie hardware, maar Asus heeft geen goed track record met updates. En met 8 varianten van de Zenfone 3 kun je er vergif op innemen dat updates voor Asus veel werk betekenen en dus niet snel en frequent gaan komen.

LG en Samsung spreken me niet zo aan ivm de nogal sterk aangepaste software.

Misschien de nieuwe Nokia's tegen het eind van het jaar? Ik weet echt niet wat ik op dit moment zou moeten kiezen... Nu kan mijn HTC One M8 nog wel even mee qua hardware, maar het begint me langzaamaan te irriteren dat de laatste security patch van december 2015 is.

Naast updates vind ik ook het milieubeleid van de fabrikant van belang, maar hier zie je ook maar bar weinig over terug. Het is zelfs zo dat ik onlangs dacht toch maar een iPhone te gaan nemen: lange updates, steeds betere scores op milieu-impact, goede beveiliging (mijn vrouw viel van haar stoel toen ik dat zei...). Ik vind alleen de prijzen wel erg hoog. Maar als een NexusPixel net zo duur is met slechtere support...
Ik heb de BlackBerry DTEK50. Lekkere telefoon hoor en iedere maand netjes security updates ontvangen. Nu Google is overgegaan op de Pixel en interne hardware development, heeft BlackBerry een mooie kans in het Android landschap door nu juist de hardware te outsourcen, en voor een redelijke prijs goede specs en security aan te bieden.
Welke One plus is dat, de Oneplus 3? Ik zoek namelijk nog wel een degelijke mid/high end telefoon die niet zo belachelijk duur is.
Zijn ze zo duur omdat HTC ze maakt? De andere toestellen van HTC zijn ook al zo hoog geprijsd.
Wel mee eens De Nexus-Pixel lijn heeft al drie jaar zo'n beetje dezelfde specs:

Zie hier de specs van Google Pixel XL (2016-2017), Huawei Nexus P6 (2015) en Motorola Nexus 6 (2014):

https://tweakers.net/pricewatch/compare/603169;463748;420827/

Ik heb gisteren de Nexus P6 maar even besteld voor 399 euro. Is ongeveer de helft van de Pixel XL.

[Reactie gewijzigd door Bitpusher3 op 6 oktober 2016 11:44]

Ik snap alleen niet wat nou de meerwaarde is tegenover bijv. de OnePlus 3. Ik kan niks vinden dat nou ECHT beter is om daar 2 KEER de prijs ervoor te vragen.

Hier zal je wel een groot gedeelte betalen voor de Google support(Ik heb nog nooit support nodig gehad voor een smartphone)

Ik kan bij de prijs van deze telefoons minimaal 3 jaar softwareondersteuning verwachten(ook grote updates). Apple geeft ook nog steeds software updates voor hun iPhone 5 en die is al 4 jaar(en een paar weken) oud...

[Reactie gewijzigd door BJ_Berg op 5 oktober 2016 05:25]

Staat toch duidelijk in het artikel? Bv de camera zou zelfs beter moeten zijn die van die Samsung en Apple. Direct de laatste Android versie. Etc.

Ik ben overigens een tevreden OnePlus 3 gebruiker en lach iedereen uit met die megadure toestellen, maar dat terzijde ;-)
Maar ik vind de OnePlus 3 camera al goed genoeg voor mijn gebruik.
Ikzelf ook hoor. Maakt prima foto's. Maarja, sommige mensen moeten nu eenmaal het beste van het beste hebben. En eerlijk, als ik foto's bekijk genomen op mijn collega's Samsung Note 4 dan kan onze OP3 daar echt niet aan tippen. Maar ook ik ga daar geen extra 400 euro voor aftikken :)
Mijn iPhone 5s gaat al bijna drie jaar mee, heeft net iOS 10 gekregen en werkt nog alsof hij nieuw is: snel en betrouwbaar. Hij gaat zelfs nog iOS 11 krijgen en men zegt dat ze de 5s zelfs een vijfde jaar willen blijven ondersteunen.

Deze Pixel van Google krijgt zo te zien maar twee jaren aan updates mee. Dat is voor een prijs als wat ze hiervoor vragen toch echt asociaal.

Mijn eerste indruk was: "Oeh, mooi! Die wil ik wel als iPhone vervanger zien!" En vijf minuten later blijkt het een telefoon te zijn die gewoon overdreven duur is, waar je overdreven weinig voor krijgt. Ik blijf wel bij Apple. De iPhone 8 geruchten zijn veelbelovend.
De iPhone 8 geruchten? Geruchten van een toestel dat in 2018 moet uitkomen? Vraag me oprecht af welke geruchten jij veelbelovend vindt en ook direct realistisch. In twee jaar tijd kan veel veranderen.
Wat een teleurstelling. Apple prijzen gaan vragen voor een telefoon die toch niet zo heel bijzonder is? Rare strategie hoor. Een S7 Edge of LG V20 is toch veel spannender en kost nog minder ook.

[Reactie gewijzigd door Goron op 5 oktober 2016 14:00]

Ik vind het nu toch wel zeer hoog tijd dat de EU ingrijpt om de consument en het milieu beter te beschermen: een toestelletje van meer dan 1600 gulden die je naar 3 jaar al moet wegflikkeren omdat er maar 3 jaar security-updates op zitten. De EU moet zijn eisen in dezen m.i. sterk aanscherpen: veel langer security-updates verplichten.
Zonder concessies?

- Geen SD kaart
- Niet waterdicht
- Geen wireless charging
- Grote bezels (en geen stereo speakers)

OK.

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 5 oktober 2016 07:44]

Vergeet er ook niet bij te melden dat hij geen OIS bevat. Elektronische stabilisatie is in mijn ogen niet de oplossing als je wilt besparen op optische oplossing.

Ook presteren de camera's van Sony altijd minder dan de camera's die te vinden zijn in de Samsungs, LG's en Lumia's, dus zoveel verwacht ook niet van dit toestel. Al met al is dit toestel zijn prijs mijns inziens niet waard.

[Reactie gewijzigd door vali op 5 oktober 2016 09:01]

In zowel de Galaxy s6 als s7 zitten camera sensoren van sony (afgewisseld met een ander merk, isocell).

Dus op zich is er niets mis met de camera's van sony, het grote verschil zal 'm zitten in de processing.
Klopt niet helemaal, aangezien (zoals je zelf ook aangeeft) er ook Samsung modellen zijn die geleverd werden met Samsung eigen camera censor genaamd ISOCELL S5K2L1 sensor . Die van Samsung komt ook stuk beter uit de test.

Zeg ook dat er niet iets mis is, alleen dat sensoren van concurrenten beter zijn. Vooral op low-light foto's ga je vooral het verschil zien. .

[Reactie gewijzigd door vali op 5 oktober 2016 09:42]

Je vergeet er 1:

- Gigantische (iPhone) bezels :+

Niet dat ikzelf daar moeite mee heb. Dit is echter een "nadeel" wat ik veel tegenkom bij iPhone haters/Andoid aanhangers gebruiken. Had persoonlijk ook wat meer verwacht van Google in deze.

Samsung S7 Edge is IMO in elk geval een mooier toestel wat o.a. mijn vrouw doet twijfelen om bij iPhone te blijven of over te stappen. Dit toestel zal dat absoluut niet doen.

[Reactie gewijzigd door Thalaron op 5 oktober 2016 08:28]

Ik heb er wel iets op tegen. Het voegt mijn inziens niets toe behalve dat de telefoon onnodig groot wordt.
Nu kunnen de bezels wel wat minder op de Pixels (vooral de kleine). Maar heb zelf een S7 Edge en en vooral geen bezels links en rechts vind ik persoonlijk hoogst-irritant. Ik heb er nu ook een hoesje omheen die wat helpt, maar de onbedoelde touches met de palm van de hand zijn zwaar irri.
Ja, heb ik ook last van op m'n S7 (en dat is dan nog niet eens de edge)..
Maar dat had ik op de LG G2, ook met minimale bezels, niet. Dus dat ligt niet alleen aan de bezels, maar ook de "touch techniek" die gebruikt wordt.
Het hoeft dus geen probleem te zijn.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 5 oktober 2016 10:47]

Klopt, de software zou ook incidentele touches moeten kunnen herkennen. Dan ben je al een stuk van de irritatie kwijt. Ik had dit op mijn LG G3 ook meer dan bv de Nexus 5X.
helemaal mee eens. Sinds ik de LG G3 heb wil ik nu een opvolger die ook zulke kleine bezels heeft, maar als je zoekt naar een top toestel met kleine bezels heb je maar weinig keuze
Als je iPhone gewend bent, moet je weer een iPhone nemen. Ik spreek uit ervaring. Twee jaar Android gehad tot twee maanden terug, toen mocht ik weer een nieuwe telefoon nemen. Zonder twijfel een iPhone geworden. Misschien wil je zelf een Android proberen, maar je komt vast en zeker weer terug bij iPhone.
We stappen ook niet over ;-)

Vond het gewoon grappig dat ik niemand hoor klagen over de bezels van dit toestel terwijl dit bij iPhone keer op keer terugkeert als "negatief".

We kennen ook een aantal mensen die van Apple naar Android zijn overgestapt en die zijn er ook allemaal op terug gekomen. Buiten dat ken ik er ook 2 die vanuit Andriod naar Apple zijn gegaan en terug. Anyways... Keuze! is altijd prettig om te hebben :)

Vaak is dan de prijs van Apple ook een argument om voor Android te gaan. Dat is in dit geval ook al een non-discussie geworden bij de "high-end" toestellen. Android heeft uiteraard ook een lagere instap maar die zijn IMO dan weer niet vergelijkbaar met het topsegment.
Je raakt aan dingen gewend. Of niet: 2 jaar BB gehad, en dat wende nooit.

Ik heb een sterke voorkeur voor iOS, en dan valt Android tegen. Nu moet ik wel toegeven dat ik voornamelijk bekend ben met Samsung, en die TouchWiz interface behoort toch wel tot de slechtste die er zijn.

Als ik de video zie en de review lees, dan kan ik het wel eens zijn met de conclusie: een toptelefoon zonder iets extra's voor een iPhone prijs, dat wordt vast geen verkooptopper. Maar het komt ongetwijfeld goed na de prijsverlaging!
Haha ik heb precies het tegengestelde :) Android begonnen, daarna ios, ik wist niet hoe snel ik weer terug moest naar android.
Ja, dit is niet de perfecte telefoon. De Velocity One was nog beter qua idee :)

Perfect:
- SD kaart, waterdicht, stereo, wireless charging
- wisselbare accu
- dual sim
- dual cam, dual flash
- > 2 dagen met accu
- Snelle processor
- hoog resolutiescherm die in zonlicht is te lezen maar ook 's nachts niet te fel is.
- Fingerprint
- Enkele fysieke knoppen
- Hoge score op iFixit
- klokje kunnen lezen aan de zijkant zoals Samsung s7 - erg handig.
- 'Root' met een druk op de knop voor mensen die dat willen
- IOS of Android maakt me niet zoveel uit, maar i.i.g. wel een grote userbase met een goed gevulde app-store. Ik ben nog niet overtuigd van WinPhone.
- Compatible met bestaande aansluit-standaarden(kabels die volop in het rond liggen); dus makkelijk connecten met bestaande devices(HDMI, USB, Jack,Bluetooth, FW, ... ).
- lage prijs
- goede update-support

...er zullen vast nog wel wat meer 'best-phone-features' zijn...
Wat zou jou droom-feature zijn?

Deze tikt echt wel een paar punten aan, maar mist ook e.e.a.
Ik ben een beetje van wireless charging afgestapt. Heb overal wel zo'n QI pad voor mijn Samsung, maar merk dat de telefoon sneller leeg is als ik hem via QI oplaadt dan gewoon met het draadje.

Fysieke knoppen is dan weer puur persoonlijk, een perfect toestel voor mij heeft on-screen toetsen.

Rooten met een druk op de knop klinkt goed maar betekent ook dat het vrij makkelijk zal zijn voor een kwaadaardige app om root toegang toe te eigenen. Dan zie ik liever dat ze het permissie systeem verder uitbreiden waardoor root toegang minder nodig zal zijn.

Verder ben ik het met je lijst eens, vooral dual sim vind ik een groot gemis bij veel toestellen. Loop nu rond met een S7E en een Nexus 5X.
GEEN bloatware. Alle apps volledig verwijderbaar met een simpel proces (geen twee uur lange powershell sessies zoals in win10).
Ik ben bij de iphone 6S behoorlijk gewend geraakt aan het gebruik van force touch.. Met name door op het toetsenbord force touch te gebruiken om het toetsenbord als trackpad te gebruiken. Mijn vriendin komt oorspronkelijk niet uit nederland. Voor haar werk moet ze wel vaak mailen met nederlanders. Ze laat mij dat vaak mails verbeteren via whatsapp en ik moet dan vaak wisselen van locatie en tekst selecteren in de tekst waar ik aan het typen ben. De trackpad functie van force touch werkt dan zoveel makkelijker dan de tekst aanklikken in het tekst veld. Veel nauwkeuriger, sneller en zonder je duim veel te hoeven verplaatsen.

Ook gebruik ik peek and pop af en toe, maar toch een stuk minder.
idd, toe te voegen, geen OIS voor camera
Ook mist het toestel (optische) beeldstabilisatie voor de camera.
En slechts 2 jaar Android-updates.

Dat er ook geen micro-SD aansluiting in zit vind ik ook onbegrijpelijk. Het zelf kunnen uitbreiden van het geheugen was juist een dikke plus voor Android toestellen.

Edit: het blauwe toestel is ook alleen in de US beschikbaar en alleen in 32GB (beide toestellen).

Edit: typos

[Reactie gewijzigd door SqueakyClean op 5 oktober 2016 09:44]

Het zelf kunnen uitbreiden van het geheugen was juist een dikke plus voor Android toestellen.
Ik vraag me af welk probleem je oplost met een SD-kaart. Mijn PC heeft er bijvoorbeeld een slot voor, maar die gebruik ik nooit voor opslag. Interne opslag is groter, sneller, goedkoper EN altijd beschikbaar. Bij mobiele telefoons is dat wellicht niet het geval. Maar apps draaien vanaf een SD-kaart vind ik geen succes (traag), videos, foto's en audiobestanden opslaan op de SD-kaart omslachtig (ik wil geen bestandsmanager op mijn telefoon). Volgens mij is het nadeel waar je over spreekt
  • Te weinig interne opslag
en is een micro SD-slot een compromis om dit probleem te verzachten.
edit:
inderdaad, interne opslag, niet intern geheugen
Internet opslag is echt niet goedkoper. De 128GB versie is $100 duurder.
Ik heb het nooit over internetopslag gehad. Dat is wellicht ook een compromis om een gebrek aan lokale opslag te omzeilen. Wat ik wil zeggen is dat een SD-kaart een compromis is en het gebrek aan een SD-kaart dus niet thuis hoort in een overzicht van compromissen.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 5 oktober 2016 10:19]

In principe is een sd card ook een compromis om het kleine intern geheugen te compenseren. Of een goedkoper alternatief te geven; 128GB sd heb je al voor een 40 euro. Terwijl smartphone fabrikanten een stuk meer rekenen voor meer intern (maar is dan ook een stuk sneller geheugen).

Video/foto's er opslaan hoeft niet omslachtig te zijn, mijn Samsung doet dit bv automatisch als je er een sd in doet (vraagt hier om). Zo zie je maar hoe mensen verschillen, ik zou geen telefoon willen zonder bestandsmanager.

Overigens heb ik zelden apps op de sd, maar vooral muziek en de fotos dan. Maar ook mijn nav app ondersteunt de kaarten op de sd (en traagheid merk je niks van), wel zo handig als je wereld ondersteuning hebt. Gewoon alle kaarten op de sd.
Goedkoper en minder goed. Sd-opslag is relatief traag en haalt bijgevolg nooit de snelheden van intern geheugen. iphones zijn standaard ecrypted maar halen nog steeds de beste read/write prestaties in smartphone land.

Ik heb liever een sandboxed phone, die encrypted is dan een open filemanager op een non-encrypted sd-card waar mallware makkelijk makkelijk al je bestanden kan doorzoeken.
Klopt, het is ook minder goed dan internal storage, zeker qua snelheden. En sd storage wordt al minder noodzakelijk nu intern het geheugen steeds groter wordt. Maar voor veel toepassingen van de sd card, maakt die lees/schrijf snelheid niet zo veel uit. Fotos nemen naar sd gaat niet trager. Muziek openen van sd merk je niks van. Je nav kaarten op sd, merk je ook niet.

Android is ook sandboxed en encrypted storage (zowel intern als sd) maar dat sluit de file manager niet uit. Beetje raar dat je denkt dat dat elkaar uit sluit. En malware maak ik me persoonlijk geen zorgen over, die heb ik toch niet.
Internet opslag is echt niet goedkoper. De 128GB versie is $100 duurder.
Een 128GB MicroSD is 40 euro. (en dan heb je dus nog intern geheugen, dus nog meer ruimte ook).

Los daarvan kan je in de toekomst je micro SD weer upgraden naar 256GB bijv.

Kan je op vakantie ruilen met je gopro als die opeens vol zit.

etc.etc.

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 5 oktober 2016 09:34]

Intern geheugen is iets anders dan geheugen om dingen op te slaan.

Besides that, ik heb ook gewoon een externe harde schijf bij mijn pc. Wel zo handig. Met een SD kaartje in een telefoon kun je ongeveer hetzelfde doen.
Dat is toch vrij eenvoudig: betaalbare grote opslag van bestanden waar snelheid minder belangrijk is. Je zegt zelf al dat het bij mobiele telefoons wellicht niet het geval is, en net daarom is het voor smartphones wel interessant om uitbreidbaar te zijn.

Dus, specifiek voor smartphones en andere mobiele apparaten:
- interne opslag is groter: nee hoor, zeker niet voor een betaalbare prijs. een 128GB microSD is vrij goedkoop en gaat een aantal smartphones mee.
- interne opslag is sneller: inderdaad, geen discussie, maar voor mijn 256kbps MP3 bestanden en videobestanden is 15MB/s echt wel voldoende
- goedkoper: LOL, de meerprijs voor een upgrade van 32 naar 64 of 128GB al eens bekeken in vergelijking met een microSD kaartje?
- altijd beschikbaar: wanneer je je microSD niet verwijdert, is die ook altijd beschikbaar
- omslachtig: mijn foto's komen gewoon automatisch op microSD, en google photos gaat ze daar ook gewoon uitlezen, zonder dat ik hoef te weten waar ze precies staan. Mijn muziek, idem... een bestandsmanager wordt bij mij quasi nooit gebruikt.

Verder is het ook een gemak om bij het wisselen naar een andere telefoon gewoon je microSD over te zetten en al je muziek en foto's ineens mee te hebben (ja, die staan ook wel in de wolkjes, dus zo erg is het anders ook niet).
Ik heb begrepen dat Google 2 jaar garantie op het toestel geeft, niet dat ze 2 jaar updates geven.
Staat bij de specs op hun product pagina:
  • 2 years of OS updates
  • 3 years of securitiy updates.
Dan heb ik het nu beter begrepen :+ Jammer dit, ik had gehoopt dat Google over de lat die Apple gelegd heeft qua updatebeleid kon springen.
Persoonlijk ook erg ongelukkig met de keuze om geen SD kaart erbij te ondersteunen. Je zou toch denken dat met die nieuwe android technologie die ze bij Marshmallow daarvoor hebben toegevoegd, dat ze daar nog wat mee doen. Niet dus.

Verder vraag ik me oprecht af of we uberhaubt ook de mogelijkheid hebben om eventueel accu te vervangen, of dat dit ding net zo dicht geplakt zit als die andere devices die we steeds meer zien.

Erg teleurstellend allemaal. Maar goed, dat is weer telefoon minder om naar te kijken.
En veel duurder dan het vorige model, dat ook al niet echt goedkoop was.
- force touch
- lange software ondersteuning

Door vele gezien als een gimmick, maar peek and pop en vooral de cursor als je force touch op je toetsenbord gebruikt zijn dingen die ik dagelijks gebruik. Sterker nog. Ik mis het bij iPhone dat je dat alleen kan gebruiken op zelf getypte tekst en niet in websites enzo.

[Reactie gewijzigd door aicaramba op 5 oktober 2016 13:23]

Grote bezels is voor de esthetiek anders krijg je van die foei lelijke toestellen , wat dat betreft hebben ze goed gekeken naar Apple.
ik heb je een +2 gegeven, vooral door de missende stereo speakers, dat is een gigantische concessie...

SD card wil Google sowieso niet, dus dat is geen argument.
Eindelijk een keer geen mindere hardware in het kleinere toestel, volgens mij een van de eerste keren in Android-land!
Misschien eventjes de compact lijn van Sony opzoeken.. 5 inch is niet bepaald klein.. Mijn note 2 was 5.1 inch en dat was/is (toen) ook stoeptegel formaat.. Plus de niet geweldige bazel to screen ratio. Ik hoop dat hun Angelfish en Swordfish smartwatches iig hun android wear lijn hard gaan maken want de naam Nexus in Pixel veranderen maar eigenlijk niet veel verbeteringen aan hun toestel lijn toevoegen dat zijn toch een beetje apple praktijken
Mijn nexus 5 was 4,95" en mijn oneplus 3 is 5,5". Toch voelt de oneplus 3 niet gigantisch veel groter. Zoiets went wel, de bezels worden ook alsmaar dunner. De galaxy S7 vind ik bijvoorbeeld kleiner aanvoelen dan de S5 terwijl ze hetzelfde formaat scherm hebben...
S5 was dan ook een hele grote telefoon voor 5 inch.... S6 en S7 zijn om echt een stuk kleiner
Dat is ook juist het punt wat ik wilde maken. Door de steeds kleinere bezels worden de schermen groter maar blijven de telefoons niet zo hard meegroeien.
Nexus 5 - - > oneplus 3, heb ik ook gedaan.
Ik vind deze telefoon ook gewoon niet mooi aan de achterkant. Hoewel ik hem meestal in de hoesje heb wil ik toch wel graag dat het er een beetje goed uitziet.
Correctie, de note 2 is een 5,5" smartphone. Heb hem zelf ook gehad. Voor mij persoonlijk nog altijd de ideale schermgrootte...
Dat mag ook wel want het kleine model van de Pixel is duurder dan het grote model Nexus ooit was.
Daarom vind ik deze zin ook vreemd: "heeft Google de Nexus-serie de nek omgedraaid".

Waarom de Pixel lijn niet naast de Nexus lijn uitbrengen? Wat prijs betreft kun je deze twee series toch wel gewoon behouden en nieuwe Nexus toestellen uit blijven brengen, ze zitten niet in elkaars vaarwater lijkt mij.
Google wilt geen kannibalisatie als ze meer kunnen verdienen terwijl ze dezelfde support bieden, zo maximaliseren ze de winst. Als een ding duidelijk is geworden aan deze launch is het dat Google ook aan de hardware wilt gaan verdienen, nu de groei qua marktaandeel achter ze ligt.

En je wilt niet dat een oud model de 'topmodellen' uitverkoopt.

[Reactie gewijzigd door Blizz op 5 oktober 2016 10:42]

Ik kan niet geloven dat iemand die aan het shoppen is voor een premium toestel (700-900 euro) misschien ook wel voor een Nexus zou willen gaan die vaak hooguit rond de helft van dat bedrag zitten. Die mensen willen (meestal) gewoon het beste wat er te krijgen is. En andersom ook niet, dus van kannibalisatie lijkt mij geen sprake.
Dan ga je er vanuit dat het veel beter is dan een Nexus toestel. Dat is het niet. Het is niet goed genoeg om de Nexus op een budgetprutje te doen lijken. Kannibalisatie zou er dus zeker zijn geweest.

Als je tot gisteren op zoek was naar het beste wat Android je te bieden had, dan had je ook een lange kijk geworpen op de Nexus lijn.
S7 en s7 edge? S6 edge en s6 edge plus?

Maar 5 inch is natuurlijk niet klein te noemen dat is gewoon het standaard formaat.
Ga eens slapen kerel! :P
"De toestellen zijn iets dikker waardoor de camera niet uitsteekt en dat is altijd fijn." De tegenhanger is wel dat de fingerprintscanner lomp geplaatst staat: op de achterkant. Dat de camera niet uitsteekt is prettig voor gebruik op tafels, maar dat is niet prettig voor de fingerprintscanner. Snap nog altijd niet waarom die persee op de achterkant moet. Ik heb ervaring met beide varianten en vooraan is echt vele malen prettiger dan achteraan. Geen gezoek, geen gezeik met hoesjes, geen problemen met gebruik op tafel, geen risico dat de telefoon uit je handen valt als je stunten moet uithalen om de scanner te vinden ... Welk team 'user experience & usability' heeft hier geknoeid naar mijn mening.
Het enigste nadeel als de fingerprint op de achterkant is als deze op de tafel licht voor de rest geen gezeik.Bezit zelf P9 en houd deze zowel linker als rechterhand en met de wijsvinger gaat automatisch naar de scanner toe.Mijn vrouw heeft een iphone 5S staat van voor maar om dat deze toch zo klein is ligt het wel friemelig in mijn hand en daarvoor met mijn duim aan te komen moet deze wat over mijn hand komen om er te geraken en hoe groter de phones zijn ligt het niet echt stabiel ,een stootje tegen u en het heeft kans dat het uit uw hand valt.(enkel als je met 1 hand wilt bedienen) en dat heeft die op de achterkant niet,je houd deze automatisch goed en bedien deze met je wijsvinger en met de duim doe je de rest.Uw andere hand heb je in principe niet nodig.
Ik heb geen kleine handen, en kan mijn duim op de vingerafdruk scanner leggen zonder jij de telefoon uit mijn handen kan slaan. Bij kleine telefoons kan ik het nog enigszins voorstellen dat de scanner achter op de telefoon word geplaatst, maar de Pixel en Pixel XL zijn alles behalve klein. En daarom snap ik ook niet echt dat de scanner achterop zit, vind het ook niet echt mooi. En doet heel veel afbreuk aan het design.
Wat dacht je van het gebruik als de telefoon in je carkit zit. Vind ik handig om te laden en Spotify the bedienen in de auto...
Rijden en bedienen weet je dat het niet gezond kan zijn. :) Daar heb je wel een punt maar daar heb ik geen last van ook al ligt deze los,ik kan deze bedienen met mijn radio of hoe je het ook noemt zelf.
Hoesjes hebben dan een gat in het midden hoor. Wat denk je dat hoesjes makers daar geen rekening mee houden? Dan ben je wel heel naïef 8)7 .
Logisch dat ze gaten maken, ben niet achterlijk. Echter als je verder kijkt, weet je ook dat het hoesje dikker is en dus het bereiken van de fingerprintscanner kan bemoeilijken, tenzij je stunten gaat uithalen en daardoor risico loopt dat je telefoon valt. Heb er ervaring mee hoor ;)
Ik heb een 5x en vind dit 1000000x fijner dan voor (iPhone 5s+GS6+S7).
Je hebt het duidelijk zelf nooit gebruikt. Aan scanner op de achterkant is hartstikke gebruiksvriendelijk. Moeite om de scanner te vinden is echt te zot voor woorden. Of zou het gaspedaal van je auto ook in het zicht moeten zitten omdat je anders gestuntel uit moet halen om deze te vinden?
Zonder Sd kaartje is het in mijn ogen zeker geen Premium.

Een niet eens waterdicht...

Gemiste kans...
Raar, je keurt Pixel af op basis van Sd kaart en waterdicht ?
Vertel mij eens wat er dan premium is aan een Iphone 7 ?
Die heeft ook geen SD kaart en is niet waterdicht. Ja hij heeft mss een IP67-certificering... Maar mijn Nexus 5 werkt ook perfect als het regent. En wat water morsen op de gsm zorgt ook niet dat die meteen ontploft of verdrinkt.

Waarom deze smartphone afkeuren ? Apple heeft een 800 ¤ Gsm. Dus is het normaal dat Google ook in die range wil gaan vissen. Als er evenveel mensen zijn die deze gaan kopen als er apple fans zijn is dat toch een goeie zaak.
Je hebt mij nooit horen zeggen dat ik Apple specs Premium vindt.

Persoonlijk koop ik nooit een telefoon zonder Sd.
Sinds wanneer zegt een SD-slot iets over de kwaliteit van een toestel? Het zegt alleen iets over de specs van het toestel, daarnaast bieden ze een 128GB variant aan voor de mensen die hun storage offline willen houden.
Beetje een gehaaste preview vind ik. Maar goed, ik hoop dat de Google assistent ook snel naar m'n Nexus 5X komt, de launcher kan ik zelf wel aanpassen. Voor de prijs vind ik het hem niet waard om mijn Nexus te vervangen, wel is terug naar 5inch fijn, 5.2 mij iets te groot. Verder van de hardware ben ik niet geheel onder de indruk, Fijn dat de camera nu wel OIS heeft en daarbij is alles gezegd. De design echter vind ik er wel redelijk Premium uitzien en dat miste zeker in de Nexus lijn. Ik ga de Nexus missen want ik had liever wat minder specs voor een goedkoper prijsje en toch de updates vanuit Google. Wellicht dat ik hem over een half jaar aanschaf als de prijs daalt, dit was wel het geval met de Nexus 5X.
De camera's hebben dus GEEN OIS. Voor mij een reden om dit links te laten liggen. Je kunt niet Apple-prijzen rekenen zonder dan ook premium hardware te leveren. Daar hebben we Apple al voor namelijk.
Dank voor de reactie. Inderdaad geen OIS maar wel EIS maar goed, dat is niet zo bijzonder. Vind het nog steeds een leuke toestel maar hemels wat een prijs, laat maar.
Wat is er dan niet premium aan dit toestel ? Lijkt mij gewoon een goed premium toestel, met een bijbehorende premium prijs..
Ja de prijzen van ¤759,- en ¤899,- zijn gewoon absurd, nee dank je, ik ga niet rond de ¤850,- uitgever voor een telefoon, voor mij is telefoon van ¤250,- a ¤350,- meer dan duur genoeg.

En als je slim bent koop je de high end telefoon van vorige jaar, die zijn dan nog maar voor de helft van de prijs.

Snap niet dat mensen zo veel geld uit geven voor een telefoon, wanneer 99,99% van de mensen helemaal niet zo een krachtige telefoon nodig hebben, want die zitten bijna alleen maar op Facebook en Twitter en YouTube en Chat app en wat internetten, em meschien wat candy crush.
Het is wat anders of JIJ er een bepaald bedrag voor wil betalen, of dat het artikel het niet waard is..

IK zou ook NOOIT 100.000 uitgeven aan een Porsche, maar dat geld zou het wel waard zijn, als ik het wel doe.. En het is het ook waard voor de mensen die dat wel doen..
Dat zal best, maar je kan niet een nieuwe Porsche 911 Carrera die ¤120.000 kost, voor 40.000 krijgen, ook al zit precies de zelfde onderdelen in een andere splinternieuwe auto.

http://www.porsche.com/ne...l/models/911/911-carrera/

Maar je kan wel een telefoon die de zelfde hardware heeft en bijna het zelfde uit ziet en net zo goed is qua onderdelen voor VEEL minder nieuwe kopen, en daar gaat het om.

En ik woord moe van die stomme auto vergelijkingen, dat kan je niet vergelijken met een telefoon, ook al is het een voorbeeld.
Die vergelijking kan je alleen niet maken, omdat de auto industrie niet zo snel gaat als de elektronica industrie..

Als je elke 3 maanden een nieuw type motor zou krijgen, wat weer zuiniger is, en lichter, en beter voor het millieu, dan zou het bij auto's OOK zo snel gaan..

En ik word moe van mensen die zeggen dat een toestel iets niet waard is want er zijn ook goedkopere alternatieven, lekker belangrijk. Als iemand anders het dat wel waard vind, en als je kijkt naar de Specs is het ook gewoon high-end en een high-end toestel kost in de huidige markt (van een bekend merk) gewoon rond de 800 euro.
ok wat je wil.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 7 oktober 2016 20:07]

Jullie geven aan dat de pixels ois hebben. Volgens dit bericht is dat niet het geval: http://www.androidpolice....-image-stabilization-ois/
Dat wordt niet aangegeven. Er wordt gezegd dat ze voor video digital stabilisatie hebben. Niet optische.
De Nexus-toestellen van vorig jaar maakten mooie foto's, zoals uit beide reviews bleek, maar ontbeerden optische beeldstabilisatie. Helaas hebben de Pixels dat ook niet, al is wel elektronische stabilisatie aanwezig voor video, waarbij de input van de gyroscoop gebruikt wordt om het beeld digitaal te stabiliseren.

[Reactie gewijzigd door aicaramba op 5 oktober 2016 08:38]

Dat werdt wel eerder aangegeven, het artikel is aangepast.
In de video wordt ois wel degelijk vermeldt
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Nintendo Switch Google Pixel Sony PlayStation VR Samsung Galaxy S8 Apple iPhone 7 Dishonored 2 Google Android 7.x Watch_Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True