Samengevat
De G5 is een high-end smartphone met een vernieuwende insteek. Je kunt er namelijk modules op klikken als je de onderkant van het toestel haalt. Daardoor is bij deze aluminium telefoon ook de accu verwisselbaar. Een onderscheidend aspect van het toptoestel van 2016 van LG is de dubbele camera. Een van de lenzen is groothoek, waardoor foto's net zo breed als het menselijk blikveld mogelijk worden. De G5 is verder een van de eerste toestellen met de quadcore-Snapdragon 820-chipset en is dan ook bijzonder vlot in gebruik. De software heeft een aantal handige functies, maar ook een paar overbodigheden.
LG heeft een historie van vooral plastic telefoons. Daar kwam deels verandering in met de V10, die een stevig metalen frame heeft. Met de G5 gooit de speelse fabrikant met het glimlachende logo het roer echt om door het vlaggenschip alleen van metaal te maken en wel zo dat er extra modules, genaamd 'friends', op de telefoon geklikt kunnen worden.
Het ontwerp van de G4 van vorig jaar is dus in de prullenbak beland. Waar deze smartphone van plastic was, met een optionele leren achterkant, heeft de G5 een aluminium behuizing, zoals bijna alle toptoestellen dit jaar. Toch is de G5 anders, heel anders... Waar andere fabrikanten tegelijk met de introductie van een behuizing van aluminium en eventueel glas afstappen van de verwisselbare accu, laat LG die niet los. Aan de zijkant van het toestel zit een knopje en als je dat ingedrukt houdt, haal je de onderkant met accu en al van het toestel af. Zo kun je de accu snel omwisselen.
Een verrassend ontwerp dus, maar niet alleen vanwege het bovenstaande. Het toestel heeft daarnaast elegante, ronde vormen. De achterkant is afgerond naar de zijkanten, de camera en vingerafdrukscanner vormen heuveltjes, de zijkanten zijn ook gebold en zelfs de voorkant is aan de boven- en onderkant afgerond, waar dat bij de meeste telefoons vooral de zijkanten zijn. LG onderscheidt zich in dit opzicht dus letterlijk aan alle kanten.
Het gevolg is dat de G5 in principe lekker in de hand ligt, maar toch ook weer net niet zo lekker als had gekund. Het glimmende randje dat om het toestel heen loopt, is namelijk een beetje scherp. In de praktijk is dat niet heel storend, maar glad was fijner geweest. Fabrikanten ronden het scherm naar de zijkanten af, zodat je fijner van en op het scherm kunt vegen. Die rand is bij de G5 juist hoekig en dat is de prijs die je betaalt voor de originele vormgeving.
Dat alles is niet zo erg, maar iets wat we de G5 wel aanrekenen, is de ondermaatse afwerking. Dit is een high-end telefoon, maar een reboot wat het ontwerp betreft. Hier en daar voelt de smartphone aan als een preproductiemodel. Zo zit de onderkant aan één kant vast en is hij aan de andere kant slechts geklemd. Daardoor kun je de rechterkant bewegen en ontstaat er tussen het glas en de metalen onderkant een kiertje waar je zelfs doorheen kunt kijken. Ook zonder dat te doen kun je hier, als je in het licht kijkt, door de telefoon heen koekeloeren. Verder is de onderkant van het toestel net wat dunner dan de rest van het toestel, wat een klein hoogteverschil op de achterkant veroorzaakt.
Een ander voorbeeld van die wat matige afwerking is dat het knopje om de onderkant te verwijderen iets uitsteekt en dat de glimmende lijn die in het knopje moet doorlopen niet op gelijke hoogte zit met de lijn op de rest van het toestel. Dit zijn schoonheidsfoutjes en ze belemmeren de werking van de telefoon niet, maar het geeft toch een iets goedkoper gevoel dan een strak vormgegeven aluminium telefoon waaraan werkelijk alles klopt, zoals de Galaxy S7 of iPhone 6s om maar wat te noemen.
In het verlengde daarvan is er nog iets vreemds aan de hand. De G5 voelt niet aan als een aluminium smartphone. Dat is vreemd, aangezien het volgens LG een behuizing is die uit één stuk bestaat en van metaal is. Na een kleine rel die volgde op een video van JerryRigEverything, waarin bleek dat de bovenlaag inderdaad niet van metaal is, gaf LG antwoord op de vraag wat het dan wel is. De laag die je daadwerkelijk aanraakt als je de G5 in je handen hebt, is een coating. Die bestaat uit een primer waarop een laagje verf zit met minuscule stukjes metaal erin. Onder die twee lagen bevindt zich echter wel degelijk een metalen behuizing. De telefoon is daarmee sterk, maar voelt toch een beetje aan alsof hij van plastic is. Het voordeel is dat het toestel lichter aanvoelt dan de gemiddelde metalen smartphone met vergelijkbare afmetingen.
We vragen ons verder af of de aansluiting van de onderkant en de klemmetjes waarmee de accu vastzit, jaren meegaan als je de accu vaak verwisselt. Toen we hem voor het eerst een paar keer met beleid los en vast klikten, bleef hij soms behoorlijk vastzitten en kwam het plastic omhulsel van de accu zelfs een beetje los. Er is geen knopje om de accu los te halen, want het knopje dat aan de zijkant van het onderstuk zit, is voor het loshalen van de onderkant zelf. De onderkant wordt mede ingedrukt als je de knop aan de buitenkant van de behuizing indrukt. Om de accu los te halen moet je de linkerkant van de accu eerst loshalen van het haakje en dat is niet echt intuïtief. Recht naar boven of aan de andere kant trekken helpt niet.
Andere behuizingskenmerken
De knoppen voor het volume zijn bij de G5 aan de linkerkant geplaatst Deze zijn niet zo makkelijk op de tast te vinden, omdat ze geen reliëf hebben en niet ver uitsteken. Wat ons betreft was het handiger geweest als ze zich aan de rechterkant bevonden. De powerknop zit daarvoor in elk geval niet in de weg, want die bevindt zich aan de achterkant van het toestel. In deze knop is de vingerafdruksensor geïntegreerd. Deze herkent je vinger trouwens bijzonder snel.
Onder op het toestel bevinden zich de usb-c-aansluiting en de luidspreker, en bovenop de minijack-ingang. Ook zit er een infraroodblaster aan de bovenkant, waardoor je de G5 als afstandsbediening kunt gebruiken. Let wel; hij is klein van stuk, dus je zult hem beter moeten richten dan je reguliere afstandsbediening.
Luidspreker en belkwaliteit
LG legt over het algemeen iets meer nadruk op audio dan de meeste smartphonefabrikanten. We kregen bij ons reviewexemplaar helaas geen oordopjes, maar we hebben wel de luidspreker kunnen testen tegenover die van de iPhone 6s Plus en de HTC 10. De iPhone staat bekend om zijn natuurgetrouwe geluid uit de luidsprekers en HTC benadrukt de goede geluidsweergave in zijn marketing voor de 10. Daar tegenover hebben we de G5 gezet en verschillende soorten muziek beluisterd.
De G5 kwam daarbij goed uit de bus. Het is prettig luisteren naar de luidspreker en het maximale volume is flink, op het niveau van een iPhone 6s (Plus), en dan nog steeds niet schel. Wel geeft de G5 sommige tonen iets minder hard weer dan de andere toestellen doen. Wellicht is dat expres zo afgesteld om het geluid niet overstuurd te laten klinken. Hoewel de iPhone en de HTC 10 meer details laten horen en bepaalde klanken weergeven die de G5 niet laat horen, zitten we alsnog liever met een G5 op een picknickkleed dan met de andere twee genoemde smartphones. Wat vooral positief opvalt, is het subtiele 'afgeronde' basje van de G5, dat weliswaar niet knalt, maar wel lekker klinkt.
Over de belkwaliteit hebben we in onze testperiode niets te klagen gehad. Het volume was altijd hard genoeg, geen gekraak en stemmen klinken altijd helder.