De Nexus 6P draait op Android 6.0 Marshmallow en dat is uiteraard de nieuwste versie. Ook krijgt hij alle updates van Google zodra ze worden vrijgegeven. Bij andere fabrikanten is het altijd weer de vraag wanneer de nieuwe Android-versie voor hun toestellen verschijnt en is maanden wachten geen uitzondering. Dit blijft een van de fijnste elementen van een Nexus-toestel.
De belangrijkste nieuwe functies die Android Marshmallow brengt, zijn niet direct zichtbaar, maar wel erg fijn. De eerste is Doze, dat de accuduur in stand-by verlengt. Dat doet het door het toestel in slaap te laten vallen als het langere tijd niet wordt gebruikt en stilligt, bijvoorbeeld als je slaapt of wanneer het op je werk op het bureau ligt. We testen momenteel hoeveel verschil het maakt met de Nexus 5 en Nexus 9, en hoewel de resultaten onderling variëren, kunnen we alvast verklappen dat Doze zo´n tien tot dertig procent scheelt op een hele accu als de apparaten dagen achter elkaar stilliggen en ongeveer eens per dag wakker gemaakt worden om te checken hoe vol de accu´s nog zijn.
Een andere accubesparende functie is App Standby. Daarbij zet Android apps die een tijd lang niet gebruikt worden op non-actief. Een app kan nog wel berichten met een hoge prioriteit sturen en als de 6P in de oplader zit, doen apps gewoon hun ding. Het fijne van zowel Doze als App Standby is dat je er niet over na hoeft te denken, behalve natuurlijk als een app wordt geblokkeerd waarvan je dat niet wil. In dat geval kun je handmatig een uitzondering maken.
App Rechten is een andere belangrijke functie die geïntroduceerd wordt met Android Marshmallow. Met deze functie krijg je in essentie meer controle over je Android-toestel, doordat je niet meer direct bij het downloaden alle gevraagde permissies hoeft te verstrekken aan apps. Een app vraagt toegang tot bijvoorbeeld je microfoon, camera of contacten als hij dat nodig heeft. Dit maakt het vaak duidelijker en minder verdacht, omdat je als gebruiker makkelijker de koppeling legt tussen de gevraagde permissie en de reden waarom een app die nodig heeft.
Voor meer informatie over de software kun je onze uitgebreide reviews van Android Marshmallow en de Nexus 5X er nog even op naslaan.
Camera
Google heeft er een punt van gemaakt om de camera van de Nexus-telefoons van dit jaar niet meer onder te laten doen voor high-end standaarden. Bij de Nexus 5X bleek al dat de zoekreus daarin is geslaagd. De 6P heeft dezelfde camera, met dezelfde IMX377-sensor van Sony. De sensor heeft een grootte van 1/2,3". De pixels zijn 1,55µm groot, wat in een resolutie van 12,3 megapixel resulteert. Met grotere pixels dan op de gemiddelde smartphonesensor presteert hij relatief goed in situaties met weinig licht. De lens heeft een diafragma van f/2.0 en dat is aardig lichtsterk.
We behandelen in deze review voornamelijk elementen van de camera die specifiek op de 6P van toepassing zijn, dus ook voor meer informatie hierover kun je de Nexus 5X-review bekijken. De snelheid van de camera is ongeveer gelijk. Het starten van de camera-app, met een dubbele druk op de aan-uitknop, gaat snel, net als focussen, maar ook bij de 6P zit er af en toe wat vertraging tussen shots als je herhaaldelijk op de sluiterknop drukt.
Daarnaast heeft de 6P net als de 5X geen optische beeldstabilisatie. Dat is jammer, want dat is een luxe functie die een high-end telefoon als de Nexus 6P zeker niet zou misstaan. We hadden overigens weinig last van bewogen foto's, maar voor de videomodus was het ook zeker een meerwaarde geweest. Verder is de standaardcamera-app van Android nog altijd wat spartaans, hoewel we niet veel hebben gemist, al was een rawmodus wel leuk geweest natuurlijk.
De burstmodus is iets wat de 5X niet heeft en de 6P wel. Deze modus treedt in werking als je de sluiterknop ingedrukt houdt en kan dertig opnamen per seconde maken, waarbij de camera-app een selectie maakt van de foto's die hij het beste vindt. Een leuk extraatje bij de burstmodus is dat je van de genomen foto's direct een geanimeerd gif-bestand met een resolutie van 640x480 pixels kunt maken. Een voorbeeld hiervan vind je onder aan deze pagina.
De frontcamera's van de Nexus 5X en 6P verschillen meer. De 6P heeft een 8-megapixelcamera zonder flitser. Deze is voor een frontcamera erg goed. Hij lijkt wat meer licht op te vangen dan de frontcamera van de 5X. Een voorbeeld van een selfieshot vind je terug als laatste foto van de onderstaande galerij.
Vergelijkingsvideo van slow-motionbeelden geschoten met de Nexus 6P en iPhone 6s. Met dank aan Tweaker Nico voor het ter beschikking stellen van de overleden iPhone 4.
De Nexus 6P kan maximaal 4k-video opnemen met een resolutie van 3840x2160. De video's zien er goed uit. Onderscheidend ten opzichte van de 5X is de slow-motionmodus, die 240 beelden per seconde kan opnemen in 720p of 120 beelden per seconde in 1080p-resolutie. We hebben deze modus getest door een iPhone 4 vanaf de eerste verdieping te laten vallen, met de bovenstaande video als resultaat. Daarin vergelijken we de 720p/240-beeldenmodus van de 6P met dezelfde modus van de iPhone 6s. Tot onze verrassing doet de Nexus 6P het beter dan de iPhone 6s in deze lichtomstandigheden. De 6P vangt meer licht en geeft scherper beeld bij deze bewolkte omstandigheden, zoals je kunt zien.
Een kleine disclaimer: In het geval van de iPhone 6s is de video geëxporteerd via Dropbox, omdat het niet mogelijk blijkt om een slow-motionvideo via Windows Verkenner via kabel van de iPhone te halen zonder de slow motion-info te verliezen. Deze is dan namelijk in normale snelheid en ons videomontageprogramma was daar niet blij mee, waardoor we hem niet goed konden vertragen. De video wordt dus op de iPhone gecomprimeerd en geëxporteerd. De video die de 6P schiet is per definitie gecomprimeerd, aangezien hij er een mp4-bestand van maakt. Voor de zekerheid hebben we even gekeken hoe het iPhone-bestand eruit ziet wanneer we deze direct van de smartphone halen met kabel en daarbij komt hetzelfde beeld naar voren.
Slow-motionbeelden geschoten met de Nexus 6P
Foto's gemaakt met de Huawei Nexus 6P
Hitman denkt er het zijne van