Samengevat
De OnePlus 3 is een high-end smartphone met een bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding. Concessies ten opzichte van soms veel duurdere toestellen hebben we niet gevonden, plus- en minpunten natuurlijk wel. Het meeste is echter plus, waarbij de slanke en solide behuizing uit één stuk aluminium als eerste opvalt. Ook de snelheid van het toestel is onderscheidend: van vingerafdrukscanner tot camera en de Android-ervaring in het algemeen. De OnePlus 3 heeft dan ook een snelle en complete chipset, maar liefst 6GB ram en 64GB opslaggeheugen, dat helaas niet uit te breiden is. De camera is behoorlijk allround en hoewel het niet de beste van het moment is, komt hij een heel eind. De videoprestaties vielen ons wat tegen. Ook het oledscherm hebben we wel eens mooier gezien, maar is wat ons betreft geen minpunt. De accuduur is gemiddeld voor een toptoestel van 2016 en hij laadt het snelst op van alle toestellen die we hebben getest. Het is lastig om een high-end smartphone te vinden die zoveel waar voor je geld biedt.
OnePlus klinkt misschien nog niet bij iedereen bekend in de oren, maar de meeste Tweakers weten inmiddels goed waar het merk voor staat. De eerste smartphone die het bedrijf maakte, genaamd OnePlus One (16GB), bood voor een vanafprijs van 269 euro bij introductie heel veel, maar had geen volledige 4g-ondersteuning. De OnePlus 2 kostte 399 euro en was high-end, maar had bijvoorbeeld geen quick charge en geen nfc, en sloeg daarmee de plank net mis als zelfbenoemde flagship killer. De OnePlus X was een smakelijk tussendoortje en had een goede prijs-kwaliteitverhouding, maar was niet high-end. De OnePlus 3 is hetzelfde geprijsd als de OnePlus 2 destijds en heeft wél alles van een toptoestel van nu aan boord.
OnePlus zegt dan ook geleerd te hebben van het verleden en lijkt volwassen te worden. Zo heeft het nu zijn primaire doelgroep bepaald: early adopters, zogezegd zij die het beste willen, met de nieuwste technologie. Dat betekent dus dat functies als snelladen niet langer worden weggelaten. De OnePlus X valt volgens die zienswijze uit de toon. Volgens het bedrijf zelf wordt die serie dit jaar dan ook niet voortgezet. De focus ligt op één goed toestel per jaar en dat is nu de OnePlus 3.
Ook een teken van de wasdom van OnePlus is dat je geen uitnodiging meer nodig hebt om een OnePlus-toestel te bestellen. Voorheen kon het zijn dat je de knoop had doorgehakt om voor een OnePlus te gaan, maar dat je eerst moest wachten op een uitnodiging. Bestel je nu een OnePlus 3, dan is hij er in principe binnen een paar dagen en je hoeft je in tegenstelling tot bij Chinaphones geen zorgen te maken over douanekosten en dergelijke. Hij wordt immers vanuit Europa en niet vanuit China verstuurd.
Nadelen zijn er ook nog steeds, want de OnePlus 3 ligt nergens in de winkel. Als je smartphone het begeeft, word je verzocht om hem naar een door OnePlus ingehuurd reparatiebedrijf te sturen en een leentoestel zit er dan ook niet in. Ook kun je de smartphone doorgaans niet zelf even vasthouden en proberen voordat je tot aanschaf overgaat. Daarmee ben je afhankelijker van reviews als deze, dus op de volgende pagina's lees je een uitgebreid verhaal met onze bevindingen.
Dan nog wat belangrijke informatie voordat je deze review induikt. OnePlus heeft een bèta-update uitgebracht, waarmee vooral het agressieve geheugenbeheer en de verzadigde schermkalibratie worden opgelost. Wij waren van plan deze update nog te testen voor het publiceren van deze review, maar OnePlus wil de update niet aan nog meer websites geven dan het al heeft gedaan. Daarom vermelden we in deze review alleen onze eigen testresultaten en de bevindingen van andere websites over de verbeteringen, die er ook voor consumenten snel aankomen volgens OnePlus. Zodra we de update krijgen, werken we deze review bij.