Google wil probleem met lens flare van Pixel-smartphones oplossen met update

Google heeft beloofd een update uit te brengen voor zijn Pixel-smartphones waarmee de effecten van lens flare weg moeten zijn. Gebruikers melden dat foto's van de Google-telefoons excessieve lens flare hebben. De oplossing werkt alleen als hdr+ aanstaat.

Google werkt aan algoritmes die automatisch lens flare kunnen waarnemen in afbeeldingen en ze vervolgens automatisch kunnen verwijderen, schrijft een medewerker van Google op het supportforum van het bedrijf. De update moet ergens in de komende weken uitkomen.

Alle Google Pixels hebben het probleem, zo claimt de medewerker. Hij zegt dat de zoekgigant de cameralenzen streng controleert en daardoor zouden alle camera's ongeveer in dezelfde mate last hebben van dit probleem. Lens flare is veelal zichtbaar in hoeken van de foto in fel licht.

De oplossing zal alleen werken als hdr+ aanstaat, iets dat standaard is ingeschakeld. In video zal de lens flare daardoor uiteraard zichtbaar blijven. De Pixels kwamen vorige week uit in onder meer Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Wanneer Google zijn telefoons in de Benelux uitbrengt, is nog niet bekend.

Lees hier onze preview van de Google Pixels terug. Een volledige review van de smartphones volgt komende week.

Lens flare op de Pixel. Foto: Willmono7 op Reddit

Terugkijken: videopreview Google Pixel en Pixel XL

Door Arnoud Wokke

Redacteur

26-10-2016 • 19:15

60 Linkedin

Reacties (60)

60
56
25
6
0
18
Wijzig sortering
Beetje jammer als je als bedrijf zo inzet op het fotogedeelte, er juist zo'n flink "fout" in zit. Dat had toch bij het testen op moeten vallen, al is al bekend dat deze telefoon redelijk gerushed op de markt gezet is.

De oplossing is creatief, maar mij lijkt dat een softwarematige oplossing altijd minder goede foto's oplevert, al kan dat verschil nog zo klein zijn.

Dit alles echter onder de aanname dat het lensflare probleem ook echt een alom aanwezig probleem is. Elke lens heeft er last van, in hoeverre is het een onevenredig groot probleem in de pixel?

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 26 oktober 2016 19:29]

Het lijkt dat er niet goed getest is met de hardware. Flare zou je met goede lens kunnen beperken. Software is dan leuk om iets weg te nemen. Het verhinderd nog steeds niet dat de hardware niet optimaal is.

Ik vergelijk het met een slecht chassis van een auto, met esp en nog wat electronica kun je dan ver komen om het ding toch redelijk goed te laten rijden in extreme situatie. Een goed chassis is echter beter.

De software oplossing is er wat mij betreft eentje van zwakte om slechte hardware te verdoezelen.
Niet om nou hier een soort auto discussie te starten maar meer om aan te geven dat een software oplossing zeker goed genoeg kan zijn.

Ik denk dat sommige autos met een slecht chassis, maar wel esp, asr en al die dingen vaak toch nog beter door de bochten gaan dan een auto met een super goed chassis en zonder al die dingen.
Ik heb een abarth 500 staan nou niet echt bepaald een baanbrekende of dure auto, maar met ttc ingeschakelt kan je zowat op elke snelheid de bocht in duiken zonder achterstevoren er weer uit te komen, dat moet ik toch echt niet proberen met mijn bmw met alle veiligheids middelen uitgeschakeld, ondanks dat die een 50/50 gewichts verhouding heeft met een chassis gedeeltelijk uit carbon opgebouwd.

In sommige gevallen kan software zeker wel de passende oplossing zijn. Of dat in dit geval van een telefoon camera ook zal zijn moeten we nog maar zien. Maar wellicht dat door de beelden van de 2 cameras te combineren hier gewoon een perfecte foto uit komt. Tja als hij dat dan vanaf het begin al had gedaan had je nooit geweten dat dit probleem er was.
Is het dan minder goed omdat het software matig is opgelost? Het gaat om het resultaat toch.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 26 oktober 2016 21:22]

Te smalle wielbasis of zo, lastig met software op te lossen. Terug naar de telefoon. Lens eentiende millemeter dieper, en het is opgelost, dus, constrcutiefout.
Maar het komt blijkbaar enkel voor als hdr aan staat, kan het dan toch geen software-fout zijn? Of versterkt het een lens-fout?
Nou denk ik - lens flare - hoe erg is dit. zoek het even op en als ik de gebruikersfoto's zie - http://imgur.com/a/6rWjk - is het duidelijk meer dan andere telefoons maar niet hinderlijk of heftig. Iedere lens heeft hier in meer of mindere mate last van. Hier is het iets duidelijker aanwezig. Storend of slecht? ik vind van niet. lekker objectief (pun intended)
Uit het artikel
"De oplossing zal alleen werken als hdr+ aanstaat, iets dat standaard is ingeschakeld.:"

het blijft in video en normale foto's dus gewoon zichtbaar. Alleen in HDR+ modus wordt het softwarematig weggewerkt.

Flare gaat ten koste van contrast, en het is zonde dat dit niet opgevallen is bij het testen. Ik zoek mijn telefoons vaak juist uit op camerakwaliteit (want elke midrange-highend van de laatste jaren is snel genoeg imho) en dan zijn dit soort minpuntjes vaak dealbreakers.
Het komt niet alleen voor wanneer HDR+ aan staat.
Het komt altijd voor en alleen met HDR+ is het softwarematig enigszins weg te poetsen.
Het behalen van een hoog dynamisch bereik hangt zowel van software (de effectiviteit van de jpeg-engine bijvoorbeeld) als van hardware (voornamelijk de sensor, het lensmateriaal, de coatings) af.

Zoals door anderen al opgemerkt, je kunt flare met iedere camera veroorzaken. Teveel of te makkelijk flare duidt op een tekortkoming in de lens (bijvoorbeeld onvoldoende coating, een te lage frontrand) en kan softwarematig worden beïnvloed, bijvoorbeeld door het contrast te verhogen. Dat gaat gepaard met een vermindering van het dynamisch bereik, is in feite dus een noodoplossing.

Of het verschijnsel bij de Pixel frequenter voorkomt dan bij vergelijkbare smartphones kunnen we als lezer niet vaststellen, maar als Google het zelf zegt, dan zal het wel zo zijn. Flare wordt door invallend licht veroorzaakt, dat is dus geen softwarefout.
Leuk verhaal en om het af te maken een auto met super chassis en esp kan nog veel harder de bocht om dat die met slecht chassis en esp.

d.w.z een goede chauffeur eerder racechauffeur zal de wagen met goed chassis altijd nog harde de bocht om krijgen dan die met slecht chassis en esp. esp en alle andere snufjes maken het dat je als leek zonder heel veel ervaring meer uit een auto kan halen.

blijft echter dat het om de basis gaat chassis of lens als daar een foutje in zit kun je die met software oppoetsen, niets meer of minder.
Ik sta er werkelijk van te kijken dat producten die in zulke grote oplage als deze geproduceerd worden, niet vooraf grondig getest worden. Het gaat wellicht om miljardenomzet, dan zou je toch een paar fte´s meer kunnen inzetten op het testen zou je denken?

En google is niet de enige: de iphone van enige tijd geleden met de slechte ontvangst wanneer je hem aan de metalen rand vasthield, recent de samsung met exploderende accu; dit zijn allen producten die in grote hoeveelheden de fabriek uit rollen. Daar zou men toch wat meer op kunnen inzettten.... erg bedenkelijk allemaal...
Dit had Google tijdens het testen toch zelf ook wel kunnen vinden ? :+ Of denken ze dat mensen hier geen probleem van gaan maken en het achteraf wel allemaal kunnen fixen als er klachten komen...

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 26 oktober 2016 19:23]

Als dit nou een of andere cheape Nexus was hadden ze nog een smoesje, maar als je jezelf een Iphonekiller gaat noemen met bijbehorende prijs is zo'n makkelijk te testen blunder toch wel slecht.
Pardon ?

Lens flare is er altijd met bepaalde licht inval. (zelfs met dure lenzen)
Ik zie het dan ook op mijn iPhone 7 hoor.

Of denk je dat de iPhone geen lens flare heeft met bepaalde licht inval ?

Google gaat dit dus proberen te verminderen software matig
DSLR lenzen en goed point en shoot lenzen hebben niet alleen een lens flare werende coating maar ook corrigerende elementen en dan is lensflare zo goed als geen probleem meer.
Dat is alleen niet mogelijk in een 4 mm groot smartphone moduletje en je krijgt dan ook waar je voor betaald.
Losse camera's zullen altijd beter blijven dan smartphone camera's en dit soort problemen blijven een gegeven.
En op de betere systeemcamera's (reflex of spiegelloos) gebruik je een zonnekap voor lastige situaties, als de zon wat ongelukkig op je lens invalt heb je 't anders ondanks coatings en zo nog zitten.
Probleem is ook niet dat het voorkomt in specifieke gevallen, maar dat het bij de Pixel veel meer voorkomt dan bij anderen...

Wegpoetsen met software is vrijwel nooit zaligmakend helaas, het gaat dus wss wel verbeteren, maar de 'vaker dan normaal flare' is gewoon een hardwarematig probleem natuurlijk, daar moet de echte oplossing dan ook zitten, door de lens zo aan te passen dat het net zo vaak als normaal voorkomt...

Daarnaast ontwijk ik de HDR functie meestal, in sommige gevallen is het wel handig, maar lang niet altijd.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 oktober 2016 21:06]

Nee dat klopt..
Maar er zijn toch lieden die denken dat een IPhone hier geen last van heeft...
Dat is het hele punt van het artikel, en de maker bevestigd het ook nog eens...

Niks knaps aan van me deze keer dus :)
Het is een HARDWARE issue waar andere merken veel minder last van hebben.
Dat ze het softwarematig weg denken te kunnen poetsen is mooi, maar zal ongetwijfeld ten koste gaan van de kwaliteit.
Het maakt niet uit wie het doet.
Door de lens flare is een deel van de foto overbelicht. Dat is tot op zekere hoogte te corrigeren (wanneer het niet te erg is) maar dat gaat dan ten koste van het contrast. Dat contrast kan Google er achteraf niet 'bij toveren'.
Rustig maar, straks blaas je zelf nog op uit woede O-)

Het is wel degelijk een hardware-issue, dat staat letterlijk in het artikel en dat is ook letterlijk wat de medewerker heeft bevestigd...
Het is een hardware issue dat ze softwarematig deels kunnen corrigeren, wanneer je fotografeert in HDR+ modus.
Wanneer het puur een software issue was, dan had de update in alle foto modi en in de video modus gewerkt.
En maak je geen zorgen, er valt niks op te blazen hoor ik voer een normaal discussie met jou. Sorry als je het verkeerd opvat. ;)
Ah mijn fout, door de hoofdletters las ik het misschien anders dan bedoeld! Het kwam wat schreeuwerig over op mij.

Ik deed het eerst ook zo om dingen te benadrukken,, maar dik maken met de [ b ] werkt iets subtieler en bereik je ook je doel mee!
alle iphones die ik heb gehad hebben in meer of mindere mate last van lens flare, helemaal als de zon op ongeveer 50~70 graden staat (op 2 uur) is het zeer zichtbaar. maar omdat het een iphone is word het onder de tafel geveegd.
ik zie het ook bij bijna alle collega's die er eentje hebben. de iphone is perfect en kan niks fout doen, ook al is de accu altijd leeg....
Met een lege accu heb je totaal geen last van lens flare. :)
Ze zeggen zelf dat alle toestellen er in ongeveer dezelfde mate last van hebben, dan is het inderdaad vrij bizar dat ze dit zelf niet hebben gevonden. Hun testtoestellen hadden het dan ook moeten hebben!
In video zal de lens flare daardoor uiteraard zichtbaar blijven.
Hoe ga je dat weghalen uit een video als foto's die het bevatten gewoon verwijderd worden... Want als hier niks aan gedaan kan worden bij video's gaan mensen toch direct hun telefoon retourneren? :X
Je kan altijd overwegen de lensflare op de analoge manier te verwijderen: met een lenskap.
Of gewoon je hand tussen zon en lens houden. Beproefde truc en levert je veel betere foto's op.
Google gaat dit dus proberen te verminderen software matig
Google gaat gewoon een gratis zonnekapje leveren bij de lens, zoals ook gebruikelijk is bij deftige fototoestellen. Zo lijkt het alsof het erbij hoort :+

Alle gekheid op een stokje... jammer natuurlijk zo'n fout in een telefoon...
De Pixel is dus de perfecte telefoon voor regisseur JJ Abrams :+

Voor de mensen die niet weten waar ik het over heb: Google op JJ abrams + lensflare

[Reactie gewijzigd door MazeWing op 26 oktober 2016 19:27]

Die doet dat ook in software ;)
nee hoor, bij star wars zaten er gewoon grips met lampen te zwaaien en voor het shake effect zat het zelf aan de camera te trekken. totdat iemand hem vertelde dat daar een aparaatje voor was... :)
Ik zie het probleem niet? Ik vind het juist fijn om een lens flare in beeld te hebben (afhankelijk van de compositie). Juist mooi!
JJ Abrams zou er blij mee zijn.
Alle lenzen hebben 'flare'. De galaxy S7 heeft het als een nogal kleine stip. Andere lenzen smeren het meer uit over het beeld. Bij deze toestellen kennelijk in de hoek, bij weer andere lenzen is het over het hele beeld verspreid en verlaagt zo het contrast.
Leuke en doeltreffende manier om een telefoon camera op flare te testen is simpelweg de flitser van een andere telefoon aan te zetten (in 'flashlight' modus) en dan diagonaal van de ene naar de andere hoek in het camerabeeld te bewegen terwijl de camera app aanstaat. Zul je zien dat er behoorlijk veel flares voorbij komen, bij elke telefoon.

Omdat de flitser vaak behoorlijk fel is, zal de intensiteit van de flare ook hoog zijn, waardoor de software dit niet volledig weg kan poetsen. Wel eerst je beschermglas even vingerafdruk-vrij maken, anders heb je waarschijnlijk te veel last van 'streaks' (lijnvormige flare over een groot deel van je beeld).
Lens flare? En dat is?
Hopelijk ben je serieus, maar als je op de foto in dit artikel kijkt zie je in de hoeken de flare zitten.

De rest kan je wel Google toch
In de tijd van deze reactie had je best even kunnen Googlen natuurlijk. Domme vragen bestaan niet, maar luiheid wel ;)

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lens_flare
Google is bij deze casus betrokken.
Je loopt het risico dat je onpartijdige info als je gaat googlen ;)
Nee niet echt. Google pushed eigen diensten naar boven, maar zoekterm resultaten zijn wel degelijk wat je maar zoekt - ook anti-Google shit.
Ik had de uitleg in het artikel verwacht. Maar goed heb het opgezocht.

Excessieve lens flare is dan wel een blunder bij zo'n duur toestel.

En alleen te herstellen bij HDR. Hmmm

[Reactie gewijzigd door HansvDr op 26 oktober 2016 20:35]

Gewoon even een recente Star Trek film kijken.
dat is toch wel erg slordig.
Lens flare (un)satisfyingly not new.

Moest gewoon meteen aan de reclame denken en vindt het wel tegenvallen dat ze na zoveel bombarie over de kwaliteit van met name de camera dit soort kwaliteitsproblemen hebben. Dit had makkelijk ontdekt kunnen worden bij een goede QA.

[Reactie gewijzigd door Donvermicelli op 26 oktober 2016 21:20]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee