Omzet HTC stijgt licht voor het eerst sinds 2014

HTC heeft in het afgelopen kwartaal een omzet geboekt die vier procent hoger is dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het is voor het eerst sinds eind 2014 dat de Taiwanese fabrikant een stijgende omzet heeft. Het bedrijf maakte nog wel verlies, al is dat de helft minder dan vorig jaar.

In het kwartaal dat afliep op 30 september, boekte HTC een omzet van 22,2 miljard Taiwanese dollar. Omgerekend is dat ongeveer 644 miljoen euro. De fabrikant maakt niet bekend hoeveel exemplaren van zijn producten verkocht zijn, maar naar eigen zeggen gaat het goed met de verkoop van de HTC Vive. Eerder in oktober zou HTC gezegd hebben dat er 'meer dan 140.000 exemplaren' van de vr-bril zijn verkocht.

In hoeverre de verkoop van de HTC 10-smartphone heeft bijgedragen aan de omzetcijfers, is niet duidelijk. De fabrikant spreekt over 'goed momentum' in de markt voor smartphones. HTC produceert in opdracht van Google de Pixel-smartphones, maar financiële details over die deal zijn evenmin bekend.

Net als in de afgelopen vijf kwartalen boekte HTC verlies. Met 1,8 miljard Taiwanese dollar is het verlies echter minder groot dan in de afgelopen kwartalen. Een jaar geleden was het verlies ruim 2,7 keer zo hoog. Naar eigen zeggen heeft ook kostenbesparing bijgedragen aan betere cijfers.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-10-2016 • 14:35

55 Linkedin

Lees meer

Reacties (55)

55
48
22
2
0
19
Wijzig sortering
Vergelijk nu even dit met cijfers die een ander bedrijf gisteren heeft bekend gemaakt... Is er dan een reden om het ene bedrijf "ten dode" op te schrijven en bij het andere te proberen om er toch een positieve noot aan te geven?
Bij de cijfers van HTC is sinds lange tijd weer een stijgende lijn te zien. Ondanks dat het bedrijf nog steeds verlies maakt, dat is nieuwswaardig. HTC maakt verder niks bekend over geleverde apparaten. Helaas, dus daar kan ik het nieuws niet op insteken. De titel had net zo goed kunnen zijn: HTC maakt zesde kwartaal op rij verlies. Dat is feitelijk ook juist, maar de trend dat het bedrijf weer wat omhoog klimt, is naar mijn idee relevanter en interessanter.

Apple schrijven we niet ten dode op, maar juist bij Apple is de aanhoudende daling in geleverde iPhones de meest nieuwswaardige trend. Dat wil niet zeggen dat het slecht gaat met Apple, het is wel iets dat nu speelt. Bovendien heb ik daar in de titel juist bewust gekozen om zowel iets 'negatiefs' als iets 'positiefs' te noemen (de stijging van omzet uit diensten).
even een losse vraag.

Wanneer je een bedrijf hebt wat op zijn top 14 miljoen winst maakt.
Het kwartaal erna nog maar 12 miljoen.
Dat wordt meteen verlies genoemd. (als ik het goed begrijp)

maar als een bedrijf op een bepaald moment zijn diepte punt bereikt met, ik zeg maar wat 8 miljoen en het kwartaal erna weer op 10 miljoen zit dan hebben ze toch weer winst gemaakt ten opzichte van het kwartaal ervoor ?

vast houden aan de hoogste winst is toch totaal niet logisch.
Dan zou een bedrijf bijna nooit winst kunnen maken als het zijn top bereikt heeft.
Om maar zo een voorbeeld te noemen.
Of het duurt in ieder geval heel lang voor ze weer winst maken.

Just a question.

on-topic though:
Goed om te horen dat htc weer een stijgende lijn laat zien.
Hoop dat ze met de HTC Ocean wat gaan doen.
Die lijkt me echt geweldig en zou, als het wordt zoals de geruchten gaan, echt wel een enovatie zijn, mits goed uitgevoerd natuurlijk
Wanneer je een bedrijf hebt wat op zijn top 14 miljoen winst maakt.
Het kwartaal erna nog maar 12 miljoen.
Dat wordt meteen verlies genoemd. (als ik het goed begrijp)
Nee, dat is niet waar. Dan wordt er genoemd dat het bedrijf 2 miljoen minder winst heeft gemaakt dan het vorige kwartaal, of dat de winst met X procent gedaald is ten opzichte van het vorige kwartaal.

Overigens is het 'vorige kwartaal' meestal niet zo relevant; hetzelfde kwartaal vorig jaar is dat wel. Dus Q3 2016 wordt nu met Q3 2015 vergeleken in dit artikel.

Verkopen zijn vaak seizoensgebonden, in Q4 rondom de feestdagen wordt er veel verkocht. Ten opzichte van Q3 zie je dan een enorme stijging in de omzet, maar dat is niet geheel terecht. Je kunt dus beter met Q4 vorig jaar vergelijken, om te kijken hoe het bedrijf er nu voor staat.
dank voor de info :)
duidelijk
Interessant om te zien is dat HTC juist drie maal zijn beste kwartaal had in Q2.
Mijn aanname, zonder onderbouwing, is dat aankopen bij HTC blijkbaar meer beïnvloed zijn door andere factoren zoals het lanceren van een nieuw flagship-toestel.
Chinees nieuwjaar misschien :+ ;)
Maar...dat wordt in mijn buurt (Chinese buurt Amsterdam) gevierd in het eerste kwartaal van het jaar!
Winst is winst en verlies is verlies op jaarbasis (zoals ze verplicht zijn te rapporteren). Helaas staan in bovenstaande grafiek alleen cijfers van de operationele winst. De daadwerkelijke winst onder aan de streep, de netto winst, zou ik graag ook in de grafiek terugzien. Die ziet er bij HTC nog veel slechter uit. Er moet al jaren geld bij, en dat maakt het moeilijker om investeringen in R&D en nieuwe producten te rechtvaardigen naar de aandeelhouders. Dit geld niet alleen voor HTC, maar voor de meeste bedrijven. Alleen Samsung en Apple maken aantoonbaar winst op hun telefoons. Wellicht dat HTC wel winst pakt op de vIve en daar meer op zal gaan focussen.
Second that!

Natuurlijk wordt er gesproken over "Winst" maar dat is altijd bruto winst, tweakers zou dat toch eens wat vaker moeten benadrukken aangezien dit een tech site is waar niet iedereen zich van dit verschil bewust is.

Volgens de press release is het werkelijke verlies is bijna 100 Mio USD in dit kwartaal.
Mensen zien grote bedrijven liever op hun muil gaan, terwijl ze empathie hebben voor bedrijven die in de problemen zitten maar toch een rijke geschiedenis hebben.
Ik gun het HTC van harte want de Vive is echt een topding, ik zou het zonde vinden als daar geen opvolger van zou komen. De telefoons worden ook steeds beter, ze waren ooit goed, toen kregen ze een dip en nu zijn ze weer de goede richting op aan het gaan. Ik houd hoop voor ze.
Maak je maar geen zorgen. De VR afdeling wordt al afgesplitst van HTC http://www.theverge.com/2...ch-corporation-subsidiary
Ik denk dat Zavantas het over Apple heeft.
ow, ik dacht Twitter
"Het is voor het eerst sinds eind 2014 dat de Taiwanese fabrikant een stijgende omzet heeft"
Ik zie toch duidelijk een (kleine) stijgende omzet eind 2015...

"Naar eigen zeggen heeft ook kostenbesparing bijgedragen aan betere cijfers."
Omzet is toch puur verkoop?
Kostenbesparing zie je in verhoging van de winst, staat los van je omzet.

Gek artikel...

edit: het was ook niet zo zeer commentaar op de auteur maar meer op dat het zo overkomt alsof ze uit de donkere tijden zijn. Ze hebben nog een lange weg te gaan als je de cijfers zo ziet :)

[Reactie gewijzigd door alingebruik1978 op 26 oktober 2016 15:27]

Ik zie toch duidelijk een (kleine) stijgende omzet eind 2015...
Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder was dat ook een daling. Jaar-op-jaar-vergelijkingen zijn het meest relevant bij kwartaalcijfers. Ik zal dat nog wat verduidelijken in de tekst. Je opmerking wat betreft kostenbesparing is terecht, pas ik aan.
Mja, het staat er wat lastig, maar wat ze bedoelen is dat de omzet ligt gestegen is t.o.v. van datzelfde kwartaal het jaar ervoor. Het is wel voor het eerst sinds 2011 dat ze twee kwartalen achter elkaar een stijging hebben van de omzet.
Maar het is wel erg minimaal hoor... Bovendien zitten ze zo dicht bij de bodem dat het ook niet veel slechter kan gaan. Hun hoogste kwartaalomzet van 2016 is nu even hoog als hun laagste kwartaal omzet in 2015.

Ik zie er weinig positief nieuws in, totdat deze lijn wordt doorgetrokken. Maar goed, ze moeten ergens beginnen!

[Reactie gewijzigd door MarvinJames op 26 oktober 2016 15:04]

Goed om te zien, vindt dat ze mooie producten maken.
Hopen dat ze in ieder geval weer zwarte cijfer draaien!
Ze maken zeker mooie producten, maar het is misschien nog wat eenzijdig. Vanuit een investeringsperspectief is dat niet handig, zeker niet in markten waarin de concurrentie zwaar is zoals de telefoonmarkt.
In de markten waar dit (nog) niet zo is, zoals de consumer VR-markt, presteren ze verhoudingsgewijs beter of kan men zich (nog) beter onderscheiden en geeft dat een positieve impuls. Dat helpt ook weer om wat meer (R&D) kapitaal aan te trekken en hopelijk leidt tot ontwikkeling van meer en vooral meer innovatieve producten.

Gelukkig vaart het huidige HTC dus nu een koers die meer diversiteit en een eigen unieke identiteit geeft, wat wel lijkt aan te slaan (Vive, samenwerking met UA, RE-camera). Ik hoop echt dat ze de weg terug nu hebben gevonden en dit vast weten te houden.
Ik zie eigenlijk geen manier hoe ze ooit nog winst gevend kunnen zijn in smartphone land. De chinezen worden alleen maar groter en je echt onderscheiden is ook niet meer mogelijk. Wel mooi dat de VR bril goed verkoopt, maar daar wordt je op het moment ook niet heel rijk van, helemaal omdat dat Valve al het geld verdient met de software verkopen in steam.
Als ze nou goedkope toestellen maken met high end specs? zoals oneplus. of is dat niet winstgevend genoeg
Ik denk niet dat het echt te doen is. Chinezen zullen altijd veel goedkoper blijven, wat je ook doet als bedrijf. Verschil ook tussen de oneplus is dat het apparaat alleen door invites te krijgen is en er geen andere retailers (die geld moeten verdienen) aan te pas komen.
Ik denk niet dat het echt te doen is. Chinezen zullen altijd veel goedkoper blijven, wat je ook doet als bedrijf. Verschil ook tussen de oneplus is dat het apparaat alleen door invites te krijgen is en er geen andere retailers (die geld moeten verdienen) aan te pas komen.
Dat geld niet meer, de op3 is gewoon zonder invite te krijgen hoor,

Ik ken veel mensen die niks uit china hoeven want ze durven het niet aan of de kwaliteit vinden ze slecht. Dan zullen ze dus wel eerder voor HTC gaan.
Vrijwel alle productie maar ook een groot gedeelte van de R&D vind gewoon plaats in China dus wat kwaliteit betreft net zo goed als merken zoals Huawei, Lenovo, Oppo etc.

Oneplus is al vanaf de eerste OP te koop geweest via normale kanalen in China. Die invites waren alleen voor de globale versie.
Wat ik wou duidelijk maken is dat veel mensen DENKEN dat de kwaliteit uit china slecht is dus liever naar de mediamarkt gaan een telefoon kopen dan eentje online bestellen van lightinthebox of dx. ;)
Als je veel mensen kent die geen Chinese meuk willen, waarom zouden ze hun prijs dan meer richting de Chinese meuk moeten verlagen... 🤔

Als je als bedrijf in een competitieve markt als deze winst moet gaan maken door de prijs te verlagen weet je zeker dat je je eigen bedrijf op lange termijn op knoopt.

Onderscheiden moet je op kwaliteit, beleving etc, daarmee kan je (hopen te) blijven bestaan...
Als je veel mensen kent die geen Chinese meuk willen, waarom zouden ze hun prijs dan meer richting de Chinese meuk moeten verlagen... 🤔

Als je als bedrijf in een competitieve markt als deze winst moet gaan maken door de prijs te verlagen weet je zeker dat je je eigen bedrijf op lange termijn op knoopt.

Onderscheiden moet je op kwaliteit, beleving etc, daarmee kan je (hopen te) blijven bestaan...
Omdat de mensen wel HTC kennen maar merken als UMI en ULEFONE zijn allemaal onbekend. + HTC ligt hier in de nederlandse winkels en hoef je niet te importeren uit china
Mooi om te lezen. HTC is wat mij betreft toch één van de betere fabrikanten die in het verleden wat domme fouten hebben gemaakt. Met de HTC 10 en de HTC Vive is de weg naar boven iig ingezet.
Laten we hopen dat htc er weer bovenop komt. Ze maken gewoon degelijke toestellen. Helaas door tegenvallende verkoopresultaten hebben ze uiteindelijk wat moeten inboeten op kwaliteit.

Snap niet dat er zoveel voor de plastic-fantastic concurrentie gaan.
Ik hoop dat HTC door de deal met Google nu weer een keer winst gaat maken, anders zie ik ze snel de kant van BlackBerry/Nokia op gaan. Het zou wel jammer zijn, aangezien ze met onder andere de One, Desire en de HD2 wel hebben laten zien dat ze goede ideeën hebben, en kunnen uitwerken
Zo te zien werpen de samenwerkingen met grote software bedrijven zijn vruchten af voor HTC. De deal met Google voor de Pixel phones en de deal met Valve mbt de Vive lijken beide perfecte keuzes te zijn geweest. Ook heb ik het idee dat HTC altijd redelijk wat steekjes liet vallen in hun software (update) beleid, daar staan die andere partijen toch een stuk beter in gelukkig en dat is dan ook weer gunstig voor de consument.
Hier ben ik erg blij om, HTC maakt namelijk erg mooie producten die kwalitatief ook erg goed in elkaar zitten. Toch verbaast het me heel erg!

Ik denk zelf dat een goede telefoonverkoop niet de reden is van deze omzetstijging, maar dat ze goed in de kosten hebben lopen snijden en dat de VR bril een financieel succes is geworden.
Ik denk dat htc meer in moet zetten op "premium midrange" telefoons. Geef de m7 of m8 een reboot met snapdragon 65x, 3gb ram en knal een vingerafdrukacanner op de achterkant. Moet toch goed te verkopen zijn voor +-425 euro?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee