HTC presenteert waterdichte telefoon zonder 3,5mm-jack

HTC heeft een waterdichte smartphone gepresenteerd, met als opvallendste kenmerk het ontbreken van een koptelefoonaansluiting. Daarmee volgt HTC concurrent Apple, die in de iPhone 7 eveneens de 3,5mm-jack achterwege liet. Overigens is het HTC-toestel bedoeld voor de Amerikaanse markt.

Het gaat om de Bolt, die HTC aankondigde voor de Amerikaanse telecomprovider Sprint, zo meldt The Verge. Het is niet de eerste keer dat de Taiwanese smartphonemaker ervoor kiest om de koptelefoonaansluiting achterwege te laten, maar in recente jaren is dit niet meer voorgekomen. Of dat betekent dat toekomstige HTC-smartphones het eveneens zonder deze aansluiting moeten doen is onbekend; waarschijnlijk hangt dit onder meer af van de populariteit van de Bolt. Om het gebrek aan headphonejack te compenseren levert HTC overigens een usb-c-koptelefoon mee.

Verder kent de Bolt een waterdichte behuizing volgens de IP57-specificatie, met een uiterlijk dat vergelijkbaar is met de eerder uitgebrachte HTC 10. Daarmee kan de smartphone tot een half uur lang ondergedompeld worden in water tot een meter diep. Het scherm heeft een diagonaal van 5,5" en een resolutie van 2560x1440 pixels, gelijk aan de HTC 10. Wel heeft de fabrikant met de Snapdragon 810 voor een oudere processor gekozen. Verder beschikt de Bolt over 3GB ram en een accu met capaciteit van 3200mAh. De software is gebaseerd op Android-versie 7.

Omdat Sprint geen gebruik maakt van op gsm gebaseerde netwerken, kan de smartphone niet in Europa functioneren. Het is wel mogelijk dat HTC op termijn een Europese variant van de Bolt maakt, maar of de fabrikant dat ook daadwerkelijk van plan is, is onbekend.

Door RoD

Admin Mobile

11-11-2016 • 19:46

191 Linkedin

Reacties (191)

191
175
88
3
1
43
Wijzig sortering
Het is de eerste keer dat de Taiwanese smartphonemaker er voor kiest om de koptelefoonaansluiting achterwege te laten.
Het is zeker niet de eerste keer dat HTC dit doet, want telefoons als de HTC Diamond hadden een aangepaste mini-USB, extUSB, die tegelijkertijd als audiojack werden gebruikt. Met een dongle.

Edit: zelfs in jullie eigen museum ligt een HTC zonder audiojack, de HTC Dream.
Edit 2: Hier een artikel waar Arnoud het nog over het verdwijnen van extUSB heeft: nieuws: Toekomstige HTC's krijgen geen Extusb-aansluiting meer

[Reactie gewijzigd door me_mrtn op 11 november 2016 19:55]

Ach joh, ik had in 2007 al een HTC P4350 (http://www.gsmarena.com/htc_p4350-1781.php) en die had al geen 3,5" jack. Die kreeg gewoon z'n eigen headset met proprietary aansluiting meegeleverd... Sterker, m'n Sony K750i, Samsung A500, Siemens C45, Nokia 3310, en Maxon MN2 Plus daarvoor hadden ook geen 3,5" jack..

Echter, daarnaast had ik een iPod, iPod mini, iPod nano (in die volgorde) voor m'n muziek. In 2008 kocht ik een iPhone 3G met, jawel, een 3,5" jack.. Daarna een iPhone 4S, 5 en nu een 6.

Iedereen zeurt nu over het feit dat Apple lightning gebruikt voor het opladen en geen 3,5" jack gebruikt, maar 10 jaar geleden hadden letterlijk alle merken hun eigen aansluiting voor opladen en audio-uitgangen. Het is een utopie om te denken dat er 1 universele aansluiting gaat komen, afgezien van wireless...

Dus hoe sneller merken overstappen op wireless, des te sneller de innovatie voor accuduur en verbetering v/d draadloze verbinding gaan...
USB-C is een eind op weg. En we zijn al een eind op weg.
Draadloos heeft juist weer eerder meerdere standaarden. Over BT is veel gemorrel. Draadloos laden heeft onder andere Qi en PMA.
Dat 'zeuren' is geheel terecht.
USB-C een eind opweg. Noem een een koptelefoon die een usb-c aansluiting heeft 8)7

Het probleem met USB-C is dat het niet analoog geluid kan overdragen. De DAC moet dus in de koptelefoon gestopt worden.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 12 november 2016 03:01]

Wat ideaal kan zijn omdat de fabrikant dan een passende DAC kan kiezen die het optimale uit de headset kan halen.
Nou dat zien we bij gaming headsets totaal niet terug. Die gebruiken zo goedkoop mogelijke DAC's om zo de grootste winst te kunnen behalen. 8)7

Ook zullen in-ear headphones een stuk groter, zwaarder, en dikker moeten worden, omdat er toch ergens een DAC in moet.

Je gaat dus echt voorlopig geen 3.5mm jack missen in smartphones voor audiophiles(omdat er gewoon geen goede USB koptelefoons zijn), en zo niet krijgen we gewoon adapters/DAC's die je aan de telefoon USB poort hangt, hetzelfde wat al bestaat voor microUSB OTG

[Reactie gewijzigd door MrFax op 12 november 2016 04:35]

De DAC kunnen ze ook in het middenstuk maken waar ook de microfoon in zit.
Daarbij hoeft een DAC echt niet zoveel te wegen hoor, een paar gram kan al tegenwoordig.
Apple stopt een DAC al in de lightning plug zelf. Afmetingen kunnen echt minimaal zijn.
Een headset met een slechte DAC heeft waarschijnlijk ook niet al te beste speakers?
Het probleem is gewoon dat als je ook maar iets middelmatigs goed wil hebben, betaal je het dubbele dan als je goed kijkt naar audiophile headphones.
Hoi BJ_Berg,

Wat bedoel je? Kost een audiophile headphone maar de helft van een middelmatige als je goed kijkt? Wat is audiophile en wat is middelmatig? Ik gebruik een Sennheiser HD 650 koptelefoon in combinatie met een Fiio Kunlun versterker en een LG G3 GSM. Ik vind niet onaardig klinken, maar ben altijd in voor beter.

Gegroet, Ruud van den Berg
Ik had het hier specifiek over gaming headsets en USB en bluetooth headphones die vele malen duurder zijn dan normale analoge headphones.
Draadloos laden heeft o.a. ... én is niet draadloos. Alsin je moet nog steeds een draad van de stopcontact naar je laadmat trekken en de telefoon moet daar vervolgens op liggen om te kunnen laden. Praktisch is het niet veel anders dan een lader dock.
USB-C een eind op weg... Lightning zit al op alle Apple producten en bestaat een paar jaar langer dan USB-C.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 12 november 2016 07:21]

Kan wel draadloos als je wilt hoor, als je echt moeilijk wilt doen kun je een accu pal op een laadplaat solderen.

Maar ja, wat is nou wel draadloos dan... Wifi? Heeft vaak een antenne die niet draadloos is (mijn laptop iig). En ja, ook mijn bluetooth QC35 moet ik met een draadje opladen.

Vind dat je zoekt naar problemen door te stellen dat draadloos laden niet draadloos is. Hoe zou jij het pakkend en goed willen omschrijven in 1 woord?
Tsja het is natuurlijk wel draadloos, maar er is vrij weinig verschil tussen plaatsen in een dockingstation of op een QI plaat plaatsen.

Waar draadloos internet nog een bereik heeft van enkele tientallen meters (wifi) of enkele kilometers (3G/4G) heeft draadloos opladen een bereik van 1,5CM.

Tsja. Dan vind ik het vooral heel erg inefficiënt om eerlijk te zijn.
Dat kan. Ik vind het vooral in de auto ideaal. Ik leg de telefoon gewoon in een vak waar hij meteen gaat opladen (draadloos), en ik goed hem nu in een dock te klikken. Bediening zit in het scherm van navigatie (autospecifiek (werkt prima voor mijn Lumia) en android auto/apple als je wil). Heerlijk geen kabels meer. En geen gehannes met gare USBkabeltjes.
Ja okee. Fair enough. In de ford van m'n pa zit gewoon een USB aansluiting. Derhavle kan ik dus mn telefoon inprikken en alle audio gaat dan via de radio en hij wordt direct opgeladen.

Zodoende hoef ik dan weer niet te hannessen met handsfree. Als ik gebeld wordt tijdens het rijden zet ik het toestel wel even op speaker (ouders) of ik stuur een berichtje dat ik aan het rijden ben ( 2x tikken). Hoef derhalve ook niet met BT te ouwehoeren want switchen is in de meeste auto's nog al irritant.

Als je zelf een eigen auto hebt is het natuurlijk handig om je eigen manier te vinden om het te regelen, maar ik wissel af tussen 2 autos en dan is het een ander verhaal.
Dat als ik een halve meter kf meter van een laadstation af sta mn telefoon kan laden; ergo ik er niet meer over na hoef te denken en geen extra handeling voor uit hoef te oefenen.
Snap trouwens de vergelijking met je laptop en bluetooth niet; daar is geen draadje of contact nodig om data te ontvangen.
Mijn Motorola Razr v3xx (2007?) heedt ook geen audio-jack, je kreeg er oordopjes/microfoontje met remote bij aan een USB-kabel, de aansluiting zat wel aan de bovenkant (wat handig is als je de koptelefoon gebruikte.
Wat was daar handig aan? Ik heb mn telefoon onderste boven in mn broekzak. Zo zit de kabel op dat moment bovenaan en heb ik de telefoon meteen aan de onderkant vast als ik hem eruit haal.
Draai dan gewoon je telefoon in je zak.
Voor een waterdicht toestel is het misschien niet heel gek dat de audio jack wordt weggelaten. De aansluiting is wel waterdicht te maken (kijk maar bij Sony), maar blijft wel een zwak punt. Voor FM ontvangst is die aansluiting natuurlijk wel een gemis, Die is meestal afhankelijk van de draad van de oortjes. Radio wordt ook via internet uitgezonden dus ook daarvoor is een alternatief (al kost dat wel data).

De keuze in bluetooth koptelefoons is de laatste jaren behoorlijk toegenomen. Draadloze oortjes heb ik nog niet gezien (heb ook niet gezocht), maar als meerdere merken dit voorbeeld volgen zullen ze zeker snel op de markt komen.
Een verbinding via een draad is meestal betrouwbaarder, maar bij mij is juist die connector (aan de kant waar het draadje eruit komt) vaak een zwakke plek, waardoor ik elke paar maanden nieuwe oortjes moest halen. Bluetooth is een redelijke vervanger, maar de batterijen zijn nogal eens op het verkeerde moment leeg en dat gekke stekkertje ligt dan prompt nog ergens thuis.
FM gaat er toch uit, en heeft de digitale DAB+ ook een draad nodig voor ontvangst? Misschien wel, geen idee eigenlijk...
Is DAB+ hetzelfde als internetradio?
Nee, DAB+ zendt gratis uit in de ether (door de lucht). Internetradio wordt gestreamd via het telecommunicatienetwerk. Daaraan zijn kosten verbonden afhankelijk van de tarieven die de serviceprovider berekent. Behalve internet only stations streamen ook etherstations hun content, waardoor deze via beide platforms (internet protocol en DAB+) zijn te beluisteren. Via de kabel kan ook digitale radio worden ontvangen. De kabelbedrijven gebruiken daarvoor de DVB-C techniek. Dit is alleen via de kabel te beluisteren, niet via de ether.
bron: http://digitalradio.nl/faq/digitalradio-vs-internetradio
Alle transmissie door de lucht, zowel analoog als digitaal, heeft een vorm van antenne nodig om de draadloze goof vorm op te vangen. Dit is namelijk altijd analoog. De inhoud van het signaal is echter digitaal veel stabieler en correcter terug te halen.
De vraag was natuurlijk of je die hoofdtelefoondraad die je bij FM gebruikt om het signaal op te hangen ook nodig hebt voor DAB+. Je hebt ook een antenne nodig voor je GSM ontvangst, maar die zit wel weggewerkt in de behuizing...
Sterker, m'n Sony K750i, Samsung A500, Siemens C45, Nokia 3310, en Maxon MN2 Plus daarvoor hadden ook geen 3,5" jack..
En hoeveel daarvan waren een smartphone waar je ook daadwerkelijk muziek mee kon afspelen? Laat staan zoveel geheugen hadden dat je er meer dan een ringtone op kon zetten?
Dat is niet echt een argument dus.
De SE K750i had gewoon uitbreidbaar geheugen dmv mem stick pro duo (net als PSP toen der tijd) en muziek afspelen was derhalve dus ook geen probleem.
Dat is de enige uit dat lijstje? En waarschijnlijk een van de eerste telefoons waar je überhaupt fatsoenlijk radio en MP3's op kon spelen? In een tijd dat iedereen nog een aparte MP3-speler en een aparte telefoon had. Later speelden telefoonfabrikanten daar op in door wel een audio-jack toe te voegen zodat je zonder problemen zelf je muziek kon luisteren.
Wat ik maar wil zeggen is dat het niet echt een argument is om een aantal telefoons van 10+ jaar geleden te noemen waarvan de meeste nog niet eens MP3's konden afslepen en dat als argument te gebruiken dat een audio-jack dus overbodig is.
toendertijd (8 jaar geleden) had ik een HTC Touch Pro met een aangepaste aansluiting zoal hierboven ook al genoemd bij de Diamond. Daarop had ik uitbreidbaar geheugen met MP3 afspeelmogelijkheid :) Was ook een volwaardige smartphone met WP6.5 en dual boot mogelijkheid met android via het externe geheugen :)
Het verschil is toch wel zeker met de zeer oude modellen die je hier benoemd dat geheugen duur was dus om een mobieltje als muziekdrager te gebruiken vrij ongebruikelijk was. De noodzaak om een headset aan te sluiten was dan ook beduidend minder. Echter heden ten dagen worden mobieltjes dus wel veelal gebruikt als speler. Het ontbreken van een 3,5 jack is dan ook zoals onderhand wel duidelijk mag zijn zeker een gemis.

Verder is het een beetje een non argument om ontwikkelingen te pushen wanneer deze nog niet adequaat zijn. Ik wil zeker wel met een draadloze headset rondlopen maar dan wel graag zonder de beperkingen.

En er is 1 universele aansluiting, die heet de 3,5 jack en die doet het uitermate goed.
"Het is een utopie om te denken dat er 1 universele aansluiting gaat komen, afgezien van wireless... "

De 3.5mm jack was juist zo'n fijne universele aansluiting, die inmiddels door de gehele markt was geadopteerd.Waarom we er nu vanaf moeten is mij een raadsel, want er is op dit moment nog geen beter alternatief.

In de tijd dat we afstapten van de diskettes was USB al breed geaccepteerd als opvolger. Nu de cd/dvd drives beginnen te verdwijnen, is streaming (meestal) een goed alternatief. Lightning/usb-c is nog niet breed geadopteerd, er zijn nog nauwelijks tot geen koptelefoons voor beschikbaar en wanneer draadloos opladen ontbreekt is het gewoon een stap achterwaarts.
Dus hoe sneller merken overstappen op wireless, des te sneller de innovatie voor accuduur en verbetering v/d draadloze verbinding gaan...
Ik heb 3.5mm de deur gewezen op het moment dat mijn vorige telefoon waarschijnlijk waterschade of een afgebroken verbinding had op de 3.5mm poort. De Sony BT headset die ik nu gebruik heeft een betere geluidskwaliteit, draagcomfort en ik hoe nu niet meer na te denken als ik opsta om koffie te halen.
Nadelen van het ding zijn dat het slechts een BT3.0 device is (het koffieapparaat is net 2m te ver weg, waar mijn BT4.1 motorhelm headset de dubbele indoor afstand makkelijk haalt als ik deze vergeet uit te zetten in de gaderobe) en slechts de AAC encoding voor audio ondersteund (geen idee in hoeverre APTx beter is) en maar zo'n 8 uur op een ladig meegaat. Maar die is dan ook een ding uit begin 2015.
Volvens mij had mijn neonode n2 ook geen usb aansluiting, en dat was de eerste telefoon die je kon bediening dmv swipen. :)
Je noemt bluetooth een protocol dat exclusief voor Apple is?

[edit @ computergek80]
Ze werken gewoon ook met Android?
http://www.androidauthori...ork-android-worth-715405/

[Reactie gewijzigd door Zegato op 11 november 2016 23:09]

Nee, Bluetooth op zich is natuurlijk een universele standaard. Maar Apple's implementatie ervan voor de draadloze oordoppen is dat niet.
Volgens mij klopt dat niet. Voor de specifieke wireless oordoppen (airpods) wordt gewoon gebruik gemaakt van Bluetooth. Je kunt ze gewoon gebruiken met bijvoorbeeld een Android telefoon.
Het 'apple-sausje' zorgt voor addionele features, zoals automatisch en eenvoudigere pairing, uitlezen van sensoren etc. Dit werkt inderdaad alleen met Apple devices.
Oh, dat is goed nieuws. Dat valt wel in lijn met wat Apple vaker doet; het toevoegen van functionaliteit met behoud van de standaard.
Ik ben wel nieuwsgierig hoe de pairing eenvoudiger gaat dan nu. Heb nu een Bose QC35, en het pairen ging zonder codes, goedkeuringen of wat dan ook. Ik zette telefoon BT aan, zette headset aan, en de stem in headset vertelde mij dat de oortelefoon gepaired was met mijn Lumia 950.
Het werkt zo:
Je zet het doosje van de oordoppen bij je telefoon (of iPad). Doosje openen, en een pop-up verschijnt op je device. Als je die accepteerd worden de oordopjes aan je device (en aan je andere Apple devices) gekoppeld via iCloud.
Zodra je de dopje nu uit het doosje haalt, werkt het automatisch.

Ik vind het kunnen koppelen zonder wat voor goedkeuring dan ook toch stiekem wel een beetje risicovol, vind je ook niet?
Doosje is leuk bedacht! Ik bedenk me nu dat er ook een of andere melding geweest moet zijn bij mij. Maar ik moest vroeger met BT codes etc. uitwisselen, en dat was nu niet meer. Hmm. Ik durf er dus niet meer te stellig over te zijn ben aan het nadenken gebracht :-)
Tsja. Ik zou goedkeuring toch op z'n minst wel een handig dingetje vinden. En dat is nu dus datgene wat Apple wel doet.

Pairing gaat alleen met het apparaat direct naast het doosje en de bevestiging komt vanuit de iPhone. Niet vanuit de koptelefoon.

Daarnaast wordt de koppeling gesunced via iCloud dus je mac en iPad werken er ook direct mee.
Say what? Bluetooth toch? Of ben ik nu abuis?
Klopt ja. Ik had zo'n extusb converter voor 3.5 inch. Voordeel was dat er knopjes op zaten om bijvoorbeeld het volume aan te passen. Nadeel was dat het zo'n 20 euro kostte en er naar verloop van tijd altijd een kabelbreuk kwam.

Ohja, fabrieksgarantie? Neuu, gebruiksslijtage.
USB C naar 3,5 jack, het bestaat wel :).

Bij AliExpress voor weinig.
http://tinyurl.com/ze97236
Jeetje wat blijft begrijpend lezen toch moeilijk... Is het nou zo ingewikkeld dat er bedoeld wordt 'in de recente smartphone geschiedenis'?
Vroeger had bijna geen enkel toestel een aparte koptelefoon aansluiting, alleen toestellen die daar speciaal op gericht werden zoals de Sony walkman telefoons. Tegenwoordig is het echter normaal dat het er wel op zit en het is voor mij duidelijk dat er bedoeld werd dat het nu, sinds dat normaal is, het eerste toestel is.
Overigens niet alleen tegen jou gericht, ik vind het vooral bizar dat mensen het blijkbaar zo belangrijk vinden dat je stevig op +3 gezet wordt (nee nee mods rustig, ik klaag niet over de moderatie, ik merk het op omdat het iets over de heersende mening zegt :+)

Ik vind het trouwens wel apart dat HTC hier in de voetstappen van Apple treedt bij een van hun meest bekritiseerde stappen. Het is natuurlijk een probeersel, maar zelf zou ik zo'n toestel dus al niet kopen en dat terwijl ik meestal al een Bluetooth headset gebruik. Het is gewoon niet handig om altijd gebonden te zijn aan Bluetooth of de koptelefoon die bij het ding zat. Maar goed, persoonlijk vind ik HTC toch al steeds irrelevanter worden in de smartphone wereld (zeg ik nog steeds met enige pijn in mijn hart als oud HTC fan).
Dat weet ik. En met de originele tekst blijft mijn punt gewoon staan. Sterker nog, als ik niet had gezien dat het aangepast was klopte mijn verhaal ook niet. Nee ik heb bewust gereageerd met de originele tekst zoals je hem gequote hebt in gedachte. Dus ja, begrijpend lezen ja.
De sony w-serie heeft nooit een 3,5mm aansluiting gehad, daar had je ook leuk een verloopstukje voor nodig. Vaak zat de connecter ook nog eens onhandig aan de zijkant van het toestel. En die serie was nog wel bedoeld om muziek mee te luisteren.
Mijn W950i had m toch aan de bovenkant dacht ik?
Mijn HTC Touch had ook geen :)
Goede opmerking. Dit is een dikke +3 waard ! _/-\o_
Mijn Samsung S5 MET headphone jack is gewoon waterdicht voor 30+ minuten op minder dan 1 meter, dus tenzij ze voortaan voor 'onbeperkte tijd' op pakweg 5 meter onder water kunnen liggen (en daarmee een hoop potentiële waterschade voorkomen) lijkt het mij geen valide excuus voor het weglaten van de headphone jack :+

Het zou mooi zijn als ze alle telefoons waterproof zouden maken maar ergens denk ik dat ze genoeg inkomsten halen uit waterschades en bijbehorende verzekeringsabonnementen. :Y)
Dan moet je toch maar eens naar dit filmpje kijken : https://www.youtube.com/watch?v=K05cTPeFfyM. Ik denk dat het weglaten van de headphone jack wel degelijk resultaat heeft...

[Reactie gewijzigd door Spam op 12 november 2016 00:49]

Ik heb het filmpje bekeken, maar heb je dat zelf ook gedaan? Beide telefoons overleefden 10 meter, beide telefoons raakten beschadigd op 12 meter. De S7 ging dood, de iPhone niet maar wel beschadigd. Bovendien laat hij zien dat de point of failure bij de s7 waarschijnlijk de seals rond camera en flash zijn, heeft dus niks met de koptelefoon te maken.
Zelfs als het dat wel zou zijn echter, en zelfs als we dit n=1 onderzoek mogen aannemen als universeel bewijs dat de iPhone beter tegen water kan dan de S7 (en het verschil is klein zeg...), ga je nou werkelijk met droge ogen beweren dat we onze koptelefoon maar op moeten geven zodat onze telefoons het overleven als we ze op de bodem van een rivier gooien? De enige keer dat ik zelf dieper dan 10 meter water geweest ben was met duiken en dan laat ik mijn telefoon toch maar op het droge hoor :+
Nee, jouw video bewijst júist dat het niet nodig is om de koptelefoon aansluiting weg te laten.
Met het verschil dat beide een ander IP certificering hebben (IP68 en IP67), en het toestel met de "slechtste" waarde de beste resultaten neer zet...
Dit zegt toch duidelijk iets over afwerking en kwaliteit.
Nee het suggereert alleen dat Apple vrij conservatief was met de ip rating.
Zoals gezegd is het ook maar een n=1 onderzoek, maar belangrijker vind ik dat beide toestellen het gewoon fantastisch goed doen. Ja, de een doet het iets beter dan de ander, maar pas in een extreme situatie waar alle realiteitszin weg is. Als mijn telefoon overboord valt en naar de bodem van de rivier zakt dan maakt het waarschijnlijk helemaal niks uit of hij het overleeft want dat ding vind ik niet meer terug.
Whut? Het ding overleeft op 10 meter diepte, de rating garandeert 1,5 meter... Ben je nog niet helemaal wakker of zo?
Tuurlijk is dit maar een beperkt onderzoek en toont waarschijnlijk meer aan dat Samsung een andere interpretatie heeft gedaan van de IP rating.

Maar elk gat is een gat en door de headphone Jack weg te laten heb je een betere seal. Daarnaast is de Home knop geen knop meer door force touch. Volgens mij heeft Samsung daar nog steeds een fysieke knop voor?

Afijn alle beetjes helpen. Ook de headphone Jack weglaten. Laat wel duidelijk zijn; voor de eindgebruiker is dit strontvervelend. Over een paar jaar zal dat minder zijn, helaas wil Apple weer te snel gaan..
Ja, dat klopt inderdaad... Ik denk alleen dat je ook na moet denken over of het doel de moeite wel waard is. Ik ben blij dat mijn S7 waterdicht is, vooral omdat ik hem met een gerust hart in de regen kan gebruiken of in bad zonder bang te zijn dat hij stuk gaat als hij per ongeluk even onder water raakt.
Als ze de telefoon ook zo ver kunnen beveiligen dat hij het in veel extremere situaties ook nog overleeft, dan is dat prima, maar het komt zo weinig voor dat ik niet denk dat je daar al te veel compromissen voor moet gaan sluiten. We kunnen ook wel toestellen maken die het overleven als je ze uit een vliegtuig laat vallen of onderdompelt in lava maar dat lijkt me ook niet zo zinnig eigenlijk.
En toch werkt het USB kamp ook druk aan verbetering van audio ondersteuning over USB-C om het nog beter mogelijk te maken om de jack achterwege te laten. En raad eens wat 1 van de redenen is?
Men kan de smartphone beter waterbestendig maken zonder deze jack.
Beter waterdicht? waar haal je deze wijsheid vandaan? genoeg mobiele toestellen en apparatuur met 3.5mm jack die geen last hebben van niet IP68 kunnen zijn. USB is veel gevoeliger voor zoutig water. Daarnaast slijt een USB connector vele malen sneller dan jack en zeker als die dus voor meer toepassingen ingezet moet worden.

Ook lekker handig je toestel opladen en tegelijkertijd muziek oid luisteren............. ohw wacht dat kan niet meer 8)7
Ook lekker handig je toestel opladen en tegelijkertijd muziek oid luisteren............. ohw wacht dat kan niet meer 8)7
Anno 2016 hebben we BT koptelefoons welke tegenwoordig verreweg het meest verkocht worden. Maar nu Apple de jack heeft weggehaald lijkt het in de commentaar bijna wel of niemand ooit een BT koptelefoon heeft gezien.

De wijsheid van beter waterdicht maken komt van de markt zelf, waar bijna iedereen roept dat het met een jack moeilijk wordt om het goed waterdicht te maken.
ik verspel je nu al dat velen anderen deze fabrikanten zullen volgen. De jack is niet alleen maar heilig, heeft zijn werk meer dan prima gedaan, maar nu tijd om vooruit te gaan. want echt verder op de jack doorontwikkelen gaat ook niet. Het biedt simpelweg niet de mogelijkheden zoals ze met BT of lightning of USB hebben

http://in.pcmag.com/headp...he-end-of-headphone-jacks

[Reactie gewijzigd door OkselFris op 12 november 2016 12:04]

BT koptelefoon kan leeg. Daar heb ik persoonlijk dus geen zin in. En drukt nog meer op je smartphone batterij. Zoals boven genoemd kun je dus niet meer en opladen en luisteren zonder allerlei rare constructies als het via dezelfde aansluiting gaat. Misschien veranderd mijn mening in de toekomst als de accuduur verbeterd is. Ik denk hier hetzelfde over met bijv. Headsets keyboards en muizen. Draadloos mij niet gezien.

[Reactie gewijzigd door m0nkm0nk op 12 november 2016 13:00]

Ohja nog meer accu's en opladers nodig voor alle draadloze spul + geluidsverlies doordat BT geluid toch echt compressed, daarnaast kleine oordopjes draadloos ben ik echt de eerste dag al kwijt. Voor de rest is al die rommel voorzien van cheap ass china Lithium accu's waar toch best vaak issues mee zijn. Fijn met je dure headset van 200+ die na 1-2 jaar niet meer oplaad. Of je bent onderweg en je accutje is leeg.
Toch heb ik nog geen enkel USB product gehad wat zo degelijk "ingeplugd" zat als een Jack plug. Die degelijkheid kan ik na al die jaren nog steeds waarderen.
Maar goed... we leven in de tijd van de bluetooth dus ik kan mij de keuze van HTC goed voorstellen.
Maar nu de grote hamvraag: wat mag dat gaan kosten?
The Bolt is available starting today for $600.
Niet boeiend, niet te koop hier
Nog erger, niet bruikbaar hier, al zou je hem importeren.
Hij is wel bruikbaar, want het is een World Phone. Je mist wel frequentieband 20 (800MHz) op 4G LTE. Plus het kan zomaar zjn dat deze provider-locked is, en je SIM-kaart niet geaccepteerd, en je dus wel een Sprint abbonement moet hebben.

Maar een Amerikaanse zakenman loopt in principe bellend en internettend met dit toestel de Schiphol hal uit ;)
Artikel suggereert toch echt dat het een cdma-only toestel is - fout in het artikel dus?
Fout in het Tweakers artikel inderdaad. HTC website geeft meer info, maar het feit dat de X10 modem van Qualcomm gebruikt wordt geeft verdere bevestiging want die 'doet het gewoon' in Europa.
Ik snap al die ophef niet zo over wel of geen 3.5 mm jack....
Als we nou eens wat jaartjes in de tijd terug zouden gaan, en je zou vervolgens een laptop op de markt brengen zonder DVD lezer.... De wereld zou volledig flippen, en vervolgens past de markt zich erop aan en heeft niemand er meer problemen mee.
Als je een aantal jaar geleden een TV zou uitbrengen waar je geen videorecorder op kon aansluiten, verging de wereld.... en inmiddels weet niemand meer wat dat ding is.
Niet zo'n probleem van maken, lekker laten gaan en over een jaartje zijn alle accessoires gewoon verkrijgbaar met een USB-c aansluiting. De markt evolueert en blijft daardoor in stand. Geloof maar dat een bedrijf als HTC of Apple hier goed over nadenkt voor ze zoiets besluiten. En of dat nou Apple of HTC eerst geweest is, let it be. Eerst vooral zitten afkraken dat de iPhone 7 geen 3.5mm heeft, maar zodra dan gezegd wordt dat HTC Apple aan het na-apen is, wel zeggen 'ja maar HTC was eerst hoor!!!' 8)7
Eerst vooral zitten afkraken dat de iPhone 7 geen 3.5mm heeft, maar zodra dan gezegd wordt dat HTC Apple aan het na-apen is, wel zeggen 'ja maar HTC was eerst hoor!!!' 8)7
Er is vast een goede reden geweest waarom HTC z'n usb-ext poort heeft vervangen voor standaard poorten en een 3.5mm jack. Ik persoonlijk had er in iedergeval een hekel aan (niet kunnen laden en headphones gebruiken was onhandig). Tegenwoordig (al jaren zelfs) zijn er prima draadloze headsets op de markt.
Geloof maar dat een bedrijf als HTC of Apple hier goed over nadenkt voor ze zoiets besluiten. En of dat nou Apple of HTC eerst geweest is, let it be.
Het punt is vooral dat het waterdichte argument weinig te maken heeft met de aanwezigheid van een 3.5 mm jack. Apple heeft verschillende argumenten waarom ze er voor gekozen hebben om het weg te laten, maar het belangrijkste is eerder de ruimtebesparing of de hogere marge die ze kunnen maken op randapparatuur.

Qua marketing wordt waterdichtheid nu ineens als USP gebruikt maar veel concurrenten hebben dit allang, dus het is eerder een minpunt als toestellen het niet hebben.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 12 november 2016 13:03]

Lijkt me een mooie telefoon.
Voor wie wat bewegende beelden wil zien, hieronder is een link van Android Authority

https://www.youtube.com/watch?v=EpKuMolJazE&t=0s
Kan aan mij liggen hoor, maar ik vind dat hij vrijwel identiek aan een Galaxy S telefoon is. En voor waterbestendigheid de 3,5mm jack weghalen is al meermaals bewezen dat het niet nodig is.
Wat is dat toch met dingen weglaten en er een lapmiddel voor zoeken? Nu heb je een USB-C koptelefoon nodig, dus in praktijk kun je alleen je eigen koptelefoon gebruiken. De meeste mensen hebben immers nog gewoon 3,5 mm koptelefoons. Dat zal vast niet voor iedereen een probleem zijn, maar ik vind het fijn om gewoon keuze te hebben. Hetzelfde verhaal met een aux-aansluiting of actieve ruisonderdrukking.
Ik zie hier helemaal niks in net als bij Apple en mogelijk de Samsung S8.

High end headsets hebben allemaal minimaal een 3.5mm jack aansluiting. Hoe meer adapters ertussen hoe slechter het geluid + moet je dus altijd een adapter bij je hebben dat ik persoonlijk na dag 1 al kwijt ben.

Verder zit je met Externe apparatuur waarbij je makkelijk snel jouw telefoon kan inzetten op een AUX als muziekbron (desnoods zelfs om te mixen met 2 telefoons). Ook speakertjes e.d. voor op vakantie allemaal 3.5mm jack.

Dus je kan lekker vooruitstrevend zijn zoals Apple of afvragen waarom er meerdere connectoren zijn voor verschillende toepassingen.......... dat lijkt mij nogal logisch als je kijkt naar de levensduur van bepaalde toepassingen of effecten van de kwaliteit van een connector op beeld en geluid etc.
Speakertjes voor op vakantie? Al die speakers hebben Bluetooth joh.
En 3.5mm op je versterker aansluiten is toch ook al zwaar verouderd, de hele tijd bij je telefoon blijven die aan een kabel vastzit, nee, daar gebruik je gewoon opties voor als AirPlay, Casten, Sonos, Spotify Connect. En dat hoeft helemaal niet veel te kosten. We leven notabene in 2016. 8)7
Bluetooth speakers kan, maar constant opladen, lichtere versterker, kleinere klankkast + BT compressed geluid. Maar voor alle non-audiofielen zal het vast fantastisch zijn met een action headset en speakers :+
Ja, we leven in 2016. Maar dat wil niet zeggen dat we energievretende protocollen moeten gebruiken. Zodra ik BT gebruik gaat mijn telefoon direct meer verbruiken dan via 3.5mm jack. In huis met wifi ben ik het met je eens, je telefoon of tablet vertelt de andere partij wat ie moet doen. Maar buitenshuis, via BT ben je gewoon energie aan het verstoken. Afgelopen zomer op een bruiloft uren lang mijn ipad met spotify lijsten (die gedownload waren) via 3.5mm jack aan mijn Pioneer mengpaneel aangesloten. Ideaal! Moet je in zo'n sporadisch geval een BT ontvanger op je mengpaneel aansluiten. Dat kreng kost ook energie, want BT komt niet gratis binnen zoals een 3.5mm. Ik had een jingle op mijn telefoon, hoppa, ff de 3.5mm kabel ompluggen en het werkt.... direct! Nee, ik ben voor vooruitgang, maar dan wel de goede.
Ach het is al een tijdje bekend dat HTC de weg kwijt is, heel erg jammer, altijd fan geweest van HTC toestellen. Mijn One m7 heeft na 3 jaar een 2e leven gekregen bij mijn vader, waar hij nog prima dienst doet. Dat was dan ook hun laatste vernieuwende toestel (met positieve vernieuwingen bedoel ik dan).
Ik ben zelf maar overgestapt op die andere 3 letterige fabrikant, ZTE. Veel meer bang4buck.
De M8 was ook een prima toestel, alleen bij de M9 ging het wel een beetje de mist in...
3.5mm jack weghalen vind ik al jammer, maar waarom vraag ik me dan al helemaal af bij dit toestel. Het is niet dat het toestel bizar dun is of een dikke accu heeft. De LeEco Pro 3 heeft bijvoorbeeld ook geen 3.5mm jack maar heeft daardoor wel een 4000mAh batterij in een 5.5" 7.5mm dun toestel weten te proppen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee