Toekomstige HTC's krijgen geen Extusb-aansluiting meer

HTC-smartphones zullen binnen afzienbare tijd niet meer worden uitgerust met HTC's eigen Extusb-aansluiting. In plaats daarvan krijgen toekomstige modellen een micro-usb-aansluiting voor data en een 3,5mm-uitgang voor audio.

ExtUSBDe Extusb-aansluiting moet verdwijnen, omdat per 2012 micro-usb in Europa de standaard wordt voor het laden van mobieltjes en smartphones. HTC gebruikt zijn Extusb-aansluiting echter voor meerdere zaken: opladen en dataverbindingen tussen een desktopsysteem en de smartphone. Het aansluiten van de headset gaat op veel HTC-modellen ook via de Extusb-aansluiting. De modellen met zo'n aansluiting zijn onder meer de HTC Magic, T-Mobile G1, Touch Diamond2 en Pro2.

De audiofunctie van Extusb wordt overgenomen door een 3,5mm-uitgang, bevestigt HTC Benelux-directeur Mark Moons tegenover Tweakers.net. Data-overdracht en laden gaat gebeuren via micro-usb. Het is onbekend vanaf welke datum HTC-modellen met micro-usb worden uitgerust. Veel nieuwe modellen hebben al 3,5mm-uitgangen, zoals de Touch HD, Hero en HD2.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-10-2009 • 14:51

69 Linkedin

Reacties (69)

69
65
48
0
0
5
Wijzig sortering
Dit lijkt me een goede en lovenswaardige overgang. ExtUSB was in principe natuurlijk goed, maar op deze manier kunnen mensen makkelijker hun eigen headset aansluiten zonder verlengkabeltje waarmee je weer gelijk een halve meter extra kabel erbij krijgt.

Ook handig i.v.m. opladen op locaties buitenshuis omdat steeds meer mensen wel een Micro-USB kabel zullen hebben liggen. :)
Ook handig i.v.m. opladen op locaties buitenshuis omdat steeds meer mensen wel een Micro-USB kabel zullen hebben liggen. :)
Was geen probleem, ExtUSB is compatible met gewoon mini usb
Anoniem: 277341
@Boy8 oktober 2009 15:02
nope ... met een standaard mini usb kabeltje kan ik mn HTC Touch Pro opladen.. that's it.. geen communicatie, active-sync, tetheren, etc.
Dan doe je iets niet goed, want ik kan met een volledig willekeurig mini-usb kabeltje alles met mijn diamond doen wat ik met het bijgeleverde kabeltje ook kan.

Er zijn toevallig wel mini-usb kabeltjes die alleen gewired zijn op de stroomaansluitingen, die levert men vaak mee met losse GPS muizen, die gaan natuurlijk niet werken, maar een gewoon mini-usb kabeltje doet alles op een HTC toestel met ExtUSB aansluitingen.
Precies, dat is ook de gedachte achter de ExtendedUSB, een gewone mini-USB + audio/video.

Mijn Touch Pro synct nu ook via een gewoon mini-USB kabeltje :)

Wat ik het grote nadeel vind van de ExtUSB, is dat je je headset niet kunt aansluiten en de telefoon opladen... (nouja, het kan wel, TVout erin, en in de extra ingang van de TVout de lader en op de component stekkertjes een verloopstekkertje voor 3,5mm oordopjes, maar dat is allesbehalve praktisch :) )

Zit de microfoon enzo voor de headset dan ook in de 3,5mm aansluiting?
Daar gebruiken we tegenwoordig Bluetooth voor... :)
MicroUSB != MiniUSB

Maar andere andere kant, ik heb heel veel devices die een MiniUSB aansluiting hebben. (o.a. mijn BlueTooth headset die ik gebruik met mijn G1)
MicroUSB is helaas geen MiniUSB. MicroUSB is ongeveer de helft van een MiniUSB aansluiting.

Wikipedia
Dus lijkt het erop dat HTC zich schaart achter de rest van de telefoonfabrikanten en dus de universele aansluiting gaan toepassen.

nieuws: Toestelfabrikanten: telefoons krijgen micro-usb voor universele lader
Lijkt me ook niet meer dan redelijk....
Dat er blijkbaar nog steeds fabrikanten wegkomen met bijv. hun eigen (uiteraard veel te dure) connectoren (telefoons) en geheugenkaartjes (sony wanneer houd je nou eens op met je praktijken?!) is niet van deze tijd. Producten van producenten die er een dergelijk beleid op nahouden komen er bij mij in ieder geval niet in, dit zouden meer mensen moeten doen, is het meteen afgelopen met die oplichterij cq klantenbinding.
Anoniem: 196662
@alaethem8 oktober 2009 15:30
Wikipedia right back at you.
In programmeertalen wordt er gebruik gemaakt van tekens om aan te geven of iets gelijk moet zijn of dat iets ongelijk moet zijn. Het teken voor gelijk zijn is = of == maar het teken voor ongelijk is vrijwel altijd !=. In dit geval staat er dus dat MicroUSB ongelijk is aan MiniUSB, exact dat wat jij zegt :) Je moet dus iets meer nerd worden denk ik :P
Helaas niet 100% compatible.
wat Thijs al zei: standaard mini usb headset kabeltje werkt niet met extUSB.
het werkt alleen met pc communicatie of opladen.
dus goede stap van HTC in mijn ogen.
Opladen kan nu ook al met een normale micro op een extusb. Is volledig compatible met elkaar.
Extusb is compatibel met mini-usb, niet met micro-usb
Misschien als je heel hard duwt ;)
Nog handiger als je zou willen opladen en muziek luisteren tegelijkertijd. Bij veel telefoons is dat prima mogelijk maar als je 1 uitgang gebruikt voor beide wordt dat lastig want dan moet er gesplit worden. Geïntegreerde aansluitingen zijn niet altijd even handig in gebruik.
Ik snap ergens niet waarom niemand überhaupt de 3.5 mm jack ten twijfel stelt. Dit is een decennia's oude techniek. Is het niet onaardig om te denken dat voor kleine media apparatuur een kleinere standaard overgenomen wordt? Het dunkt me dat ook micro jack bestaat :P 3.5 mm is aardig ruimte kostbaar in een ultra-platte telefoon, zeker als daar nog allerhande revolutionaire media-poorten bij moeten die toch nooit de standaard worden. Sinds mijn eerste HTC telefoon ben ik linea recta op bluetooth headsets overgestapt en kan me niet voorstellen ooit weer een mini jack te gebruiken.
Bluetooth is ook nog niet alles, menig telefoon waar bluetooth actief slurpt dat ook stuk harder aan je batterij.
Mogelijk, aan de andere kant voor een directe hoofdtelefoon verbinding met mini jack levert de telefoon het vermogen voor het geluid. Bij een bluetooth verbinding enkel de data transmissie. In feite heb je dus een extra accu. Ik geloof dat mijn Jabra 950 mAh bevat (het zou nog eens aardig zijn als je met de mini usb erop je telefoon weer tot leven kon redden bij uitvallen :P). Dus ik weet zo net niet hoe groot het verschil is, wellicht als je de muziek heel zachtjes zet dat mini jack effectiever is ;)
Anoniem: 154505
@ewoudpons8 oktober 2009 18:40
Reken er maar op dat het gemakkelijker is een signaal door een kabel te jagen dan door de lucht. Een versterker in je oortje kan in beide gevallen worden toegepast. Iemand al een oortje met geintegreerde DA gevonden?
Micro jack (2,5mm) is voor zover ik weet door Sony juist geintroduceerd om een soort vendor-lock in te creeëren. Normale koptelefoons e.d. zijn toch altijd 3,5mm en dan zou je weer moeilijk moeten doen met verloopjes. Ik ben dus wel blij met 3,5mm. Die milimeter doorsnee meer doet het hem ook niet lijkt me.
Wel vervelend dat ze nu overstappen. Als ik mijn lader was vergeten had iedereen wel een mini usb kabel liggen. Een micro usb kabel heeft vrijwel niemand uit mijn kennissenkring. Zelfs fotocamera's gaan vaak nog via mini-usb...
Micro-USB wordt de Europese standaard om mobieltjes te laden; dus binnen afzienbare tijd zal iedereen uit je kennissenkring zeer waarschijnlijk wél deze kabeltjes hebben liggen.
Netjes dat ze ook overgaan, Maar HTC had het sowieso al netjes voorelkaar. Mini-USB paste er in, iedereen heeft bijna wel een mini USB kabel. Dus als je ergens kwam en je vergat je lader dan kon je meestal wel bij iemand kabeltje lenen.

Maar wat een gezeur. HTC leverde (de laatste tijd?) altijd een oplader, datakabel en een headset mee. Meer heb je toch niet nodig? Ja je kan nog zeggen dat je liever je eigen oordopjes hebt, maar ja ... zo is er altijd wel wat te zeggen.
Ja en nu krijg je dat juist weer niet, aangezien camera's e.d. vaak juist miniUSB ipv microUSB hebben. Ik had liever gezien dat miniUSB de standaard werd. Wie heeft er nu uberhaupt een microUSB-kabel liggen?
Beetje offtopic, maar ik HAAT de nieuwe wet die micro-usb verplicht.
Iedereen heeft een of meerdere apparaten die met mini-usb werken.
Je kan dus OVERAL je mini-usb telefoon, ps3 controller, of wat dan ook opladen.
Beter verplichten ze dus mini-usb, ipv micro usb.
Tja, het lijkt er toch echt op dat dat de vorige standaard was. Mijn telefoon van een half jaart oud heeft toch echt een micro USB aansluiting. Het lijkt me niet onlogisch dat ze de meest recent toegepaste standaard kiezen en niet die van daarvoor. Ik vind het eigenlijk vooral jammer dat een DSi nog steeds mini USB heeft en niet micro USB.

Edit: Het gaat om een Nokia N85.

[Reactie gewijzigd door jvo op 8 oktober 2009 17:50]

wat voor een telefoon is dat als ik vragen mag?
en de e71 ook en de samsung jet ook en...enz..
Wel een beetje laat van HTC dat ze dat nu pas inzien. Mijn n95 die ik overigens al 2,5 jaar heb heeft mini usb & 3,5mm jack. Is overigens zeer fijn zon 3,5mm jack je kunt alles gebruiken als je BV keer je orginele oortjes kwijt bent kan je gewoon andere gebruiken of zelfs een koptelefoon voor muziek luisteren. Ikzelf sluit hem ook regelmatig op me z-5500 aan inprincipe is je mobiel dan ook vervangent mp-3 speler. Dan is het pas egt een multi-media telefoon =p haha
Het gaat dan ook over micro usb, niet over mini ... HTC gebruikt ook al jaren mini usb.
Maar dat is meer coulance van Nokia, want het is bedrijfstechnisch helemaal niet handig. je ziet als bedrijf liever dat de klant weer dure oordopjes met speciale aansluiting koopt van je eigen merk, dan dat ze willekeurige oordopjes er in kunnen ddoen.
de aankomende (eind deze maand) HTC Tattoo zal een usb hebben voor oplaad en een 3,5" jack voor audio :)
dus dat zal dan het eerste/een van de eerste zijn die al volgens deze specs word geleverd. vind het persoonlijk wel fijn, wat meer keuze uit headsets (zonder dat er een converter tussen moet) en 1 soort oplader voor al(e) (/je) telefoons (althans daar moet het op neer komen)
De Hero heeft dit nu al, en dat vind ik wel fijn. Ik kan een gewone (mini)-usb lader gebruiken, en mijn eigen koptelefoon met 3.5 mm jack.
Wat mij betreft had de nieuwe standaard ook wel mini-usb mogen zijn, ik heb zo uit mijn hoofd al 4 apparaatjes die dat al hebben en al die laders zijn min of meer uitwisselbaar.
Dat is natuurlijk ook de trigger om een gestandariseerde aansluiting te gebruiken.

het zou overigens leuk zijn als ze die ExtUSB hadden overgenomen, in plaats van micro-USB, dan hadden alle headsets ook meteen op alle telfoons gepast. Bij mij thuis zwerven 5 verschillende telefoons, en dus ook 5 verschillende headsets. Al die verrekte touwtjes lijken op elkaar, maar ze passen vrijwel nooit op een andere telfoon.

Ik weet het, bluetooth is daar om dat probleem op te lossen, maar dat kost je wel meteen je batterij voor de rest van de dag.


Oeps.. was oorspronkelijk reactie op Thijs_O (first poster)

[Reactie gewijzigd door Pixeltje op 8 oktober 2009 14:57]

Ben ook wel blij met die 3,5mm audio ingang; nu kan ik gewoon mijn eigen oordopjes/koptelefoon erop aansluiten :D
Heel goed nieuws. ExtUsb was nu wel compatibel met micro-usb maar ik vond het persoonlijk heel ambetant dat ik niet naar muziek kon luisteren en opladen tegelijkertijd. Of toch tenminste niet zonder een speciaal kabeltje die apart moest aangekocht worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee