HTC presenteert add-on die Vive-headset draadloos maakt

HTC heeft een add-on aangekondigd voor de HTC Vive die de vr-headset draadloos maakt. Nu zitten gebruikers nog met een draad vast aan de pc, maar met het accessoire is dat niet langer nodig. De accuduur van de add-on is anderhalf uur.

HTC heeft de add-on niet zelf gemaakt, maar deze komt van TPCast, een van de bedrijven waarin HTC heeft geinvesteerd voor de ontwikkeling van virtual reality. TPCast noemt zijn technologie Transvr en hoewel het niet bekend is op welke manier het precies werkt, claimt het bedrijf een latency van onder 15ms. De add-on kan beelden aansturen op de maximale resolutie van de Vive-headset.

De technologie werkt met TPCasts TPM901-module, zo claimt de fabrikant. Op basis van welke draadloze standaard hij communiceert met de pc, zegt de maker niet. Vermoedelijk is dat iets als draadloze hdmi. Ook een ander bedrijf Quark VR, werkt aan een add-on die de Vive draadloos maakt.

Er komt ook een TPCast-variant met een grotere accu die gebruikers op zak kunnen dragen, meldt UploadVR. Zonder die grotere accu is de accuduur ongeveer anderhalf uur. De Taiwanese fabrikant verkoopt de add-on van TPCast op de eigen site, in beperkte hoeveelheden.

De Vive-maker verkoopt de add-on voor 1499 yuan, omgerekend momenteel ongeveer tweehonderd euro. Kopers kunnen hem vanaf vrijdag kopen, al is de voorraad beperkt. De levering moet voor eind maart volgend jaar plaatsvinden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-11-2016 • 09:33

55 Linkedin

Submitter: BaT

Reacties (55)

55
55
35
7
1
17
Wijzig sortering
Specs:
Video format: HDMI2.0
Video Resolution: 2k (2160 * 1200)
Video frame rate: 90Hz
Propagation delay <1 ms
Transmission range of > 5 m 360 °
Power consumption: 4W (2-5 hours of battery life, can have multiple batteries)
wireless backhaul control signal transmission delay <1 ms
Products Accessories: dedicated data line, HDMI high-definition cable, WiFi Bluetooth adapter, power supply box carrying accessories, manual, warranty card, etc. Latency: 15ms (according to the website)

But this post here: https://www.reddit.com/r/...ut_vive_wireless_adapter/
Says that the people trying it reported no noticeable latency or worse image quality and the external battery was being marketed at 5 hours not 90 minutes like the article.


Bron: Reddit
Latency is 1 ding, maar hoeveel extra gewicht gaat dit met zich meebrengen? Ik zit persoonlijk niet te wachten op extra gewicht. Ik vind de bril nu al zwaar genoeg.

Daarentegen, nooit meer je kabels ontwokkelen. :)
Nou, als het gewicht aan de -achterkant- zit is het niet zo erg. Ik lees veel over de ps VR waar Sony dit klaarblijkelijk ook zo geregeld is en dat verhoogd het draag comfort vanwege de balans. Veel VR gebruikers (incl tweakers) klagen namelijk dat zowel vive als oculus teveel op de neus drukt.
Eea is afhankelijk van je gezichtsvorm maar het drukken op de neus/het gezicht komt door een verkeerde afstelling. Als je de bril goed afsteld drukt hij nauwelijks op je gezicht/neus en hangt hij voor je ogen, netzoals de PSVR.
https://www.cnet.com/how-...ear-htc-vive-perfect-fit/

'Tighten the top strap until it rests against your head. You want the weight to be distributed on the top and back straps, not on your face.'
Dat is het idee, maar in de praktijk levert een optimale instelling nog steeds aardig wat druk op het gezicht. Ik heb heel veel gepriegelt met de Vive om het te verhelpen, maar het bleef een dooddoener in mijn mening. Ik ben erg benieuwd hoe de PSVR het doet; ik denk een stuk beter.
Niet bij mij. Ik heb de Vive zo afgesteld dat er echt geen druk op mijn gezicht zit. Als je de bovenband strak genoeg zet, blijft de headset voor je ogen 'hangen'
Vervolgens moet je de zijstraps zo losjes mogelijk vastmaken. Aantrekken van de zijstraps is niet nodig.
Toch apart want in ongeveer elke review van de PS VR wordt dit voordeel aangehaald. Dat heeft ermee te maken dat Sony bewust een gewicht heeft aangebracht aan de achterkant. Vive en oculus niet..
De meeste reviewers krijgen het apparaat 1 a 2 dagen te leen, spelen ff snel wat spellen/demo's en schrijven vervolgens de review. Echter, de Vive is een apparaat met gebruiksaanwijzing. Het goed afstellen kost tijd en is niet zomaar gedaan.

De eerste week ben je daar ook helemaal niet mee bezig. Je bent dan veels te veel gefocust op de ervaring. Als je eenmaal bekend met de ervaring ga je opzoek naar de kleinere tweaks (zoals het goed afstellen van de headset).

Ik vermoed dat de meeste reviewers ook niet opzoek gaan naar how-to-put-on-a-Vive instructie. Deze word (jammer genoeg) niet geleverd bij de Vive....
Ik heb de Vive een maand gehad en was de allereerste zo'n beetje. Altijd op de hoogte gehouden. Veel gebruikt. De PSVR houdt contact met het gezicht minimaal, in feite geen contact. Dat is heel anders dan het zweterige, benauwde skybril principe (al zeg ik dat zonder PSVR gebruikt te hebben; ahv reviews). Verder is de Vive wel een geweldig apparaat, de bril is gewoon nog te oncomfortabel in mijn mening. Die ervaring zal misschien ook verschillen per hoofd.
De Vive is sowieso vrij zwaar... daar mogen ze bij een revisie gelijk wat vanaf halen :)

Dit kastje zal wel niet veel gewicht meebrengen, dat lijkt me geen probleem. Wel een probleem is dat je een accu mee zal moeten zeulen om de Vive van prik te voorzien. Geen idee hoe ze dat op willen lossen... maar wat mij betreft hangen ze een powerbank op je rug ofzoiets. Dat zal toch geen probleem moeten zijn?
Ik heb helemaal geen probleem met het gewicht. Het probleem is dat het gewicht bijna 100% aan de voorkant hangt. Dus contragewicht aan de achterkant om wat balans te brengen zie ik alleen maar als voordeel. Ik zou dus liever de hele module achterop zien hangen ipv een deel bovenop je hoofd.

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 11 november 2016 10:18]

Het gewicht zit boven op je hoofd en niet aan de voorkant, dus je zult er eigenlijk niet zo heel veel extra van merken..
De dikke kabel die aan je hoofd hangt die komt te vervallen moet je ook rekening mee houden.
Gewicht is niet zo'n groot issue als je zou denken.

Accupacks kun je makkelijk over je lichaam verspreiden dat ze niet in de weg zitten en je er geen last van hebt. Gewicht dat goed verdeeld is over je lichaam heb je totaal geen last van; je zou makkelijk 10 kilo aan gewicht langdurig kunnen dragen als dat een beetje strak op je lijf bevestigd zit.
Heel bizar. Ik google TPCAST, TPCAST VIVE... Niets te vinden over dit bedrijf.

Beetje sceptisch wel over de beloofde <15ms en wat voor compressie ze gaan toepassen en wat die met de beeldkwaliteit gaat doen.

Ze kunnen zich in elk geval geen lag permitteren, anders ga je snel boven de emmer hangen denk ik.
Ik vond dit: https://www.vive.com/cn/accessory/tpcast/
Lijkt me toch wel serieus als HTC dit op z'n website zet.
Ook leuk, compressie artefacten
Zeer benieuwd naar de latency, het lijkt me 2weg verkeer (tracking/movement ene kant, beeld andere kant) met ~150ms latency toch niet een wenselijke ervaring.
In het verhaaltje hier boven claimen ze onder de 15ms.
Ik vind het nogal wat de PSVR bedraad is onder de 17-18ms als ik Sony mag geloven.
en dan zou draadloos nog sneller kunnen zijn?

[Reactie gewijzigd door FreakGIB op 11 november 2016 09:38]

Die 18ms van de PSVR is volgens mij de totale latency terwijl deze 15ms op mij overkomt als de latency van de draadloze verbinding zelf.
Ja je kunt best aan een lage latency komen als je een goed protocol hebt. Er is volgens mij een Logitech draadloze muis met latency van 1ms of nog minder.
Deze vergelijking is kolder. De bandbreedte van een muis is een fractie van wat een VR systeem nodig heeft. 8)7
Latency != bandbreedte
Precies. Het gaat over de snelheid waarmee bits van A naar B gaan. Of dat er dan 3 tegelijk zijn (muis) of 3 miljoen (VR) is niet het punt.

Met de bandbreedtegroei van 10 Mbit ethernet naar 100 Gbit ethernet is de latency net zo drastisch naar beneden gegaan als de bandbreedte omhoog ging. Die dingen hangen niet per definitie samen. Stel dat die 1 ms op die muis komt door een kanaaltje van een enkele megabit op 1 frequentie dan zou je dat theoretisch kunnen opschalen naar honderden kanalen op honderden frequenties.

De radioverbinding door de lucht is wat dingen traag maakt, al die signalen bij elkaar brengen als alles weer bedraad is kost nauwelijks tijd, in netwerkland zitten dat soort schakelingen al onder de us waar hier nog over ms gesproken wordt.

Of dermate snelle technologie ook in een doosje van 200 dollar zit is een tweede natuurlijk ;). Ik ben persoonlijk wel verbaasd dat er zo snel al een draadloze oplossing met een lage latency is, hoewel ik me ook afvraag of 15ms wel snel genoeg is om niet misselijk te worden, maar wellicht geldt ook daarbij dat je hersenen meer last hebben van eventuele jitter dan van delay.
Hier zie je nu al iemand spelen met deze nieuwe draadloos add-on voor de HTC Vive.

https://www.youtube.com/watch?v=vYMzuvjBbN4

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 12 november 2016 19:06]

In het artikel staat dat de latency <= 15 ms is, dus de ervaring zal er amper onder lijden.
Claimen, op papier, in theorie, het zal best erg laag kunnen, maar heb m'n twijfels of 15ms wel realistisch is.
Op één pagina claimen ze een latency van minder dan 1ms en de andere pagina claimen ze een latency van 15ms. Volgens velen is 15ms al te veel. Het is jammer dat hij nog niet voor de EU valt te preorderen.
Wat een gemopper allemaal zeg. Ik vind dit echt een super ontwikkeling! Of je de accu nou op je hoofd hebt of aan je riem rond je middel of in een rugzak; het belangrijkste is dat je niet meer aan je PC vast zit en je dus echt ongehinderd in je kamer kunt rondlopen. Anderhalf uur vind ik erg lang voor zo'n kleine accu, super! Dat betekend dat met een paar van die accu's aan een riem ik makkelijk de hele avond door kom.

Ik vind het een geweldig product!
Mee eens!!!!!
Ongelofelijk hoe negatief er gereageerd wordt op deze prachtige stap voorwaarts voor VR. Het lijkt wel alsof elke VR verbetering met een vergrootglas bekeken wordt om maar vooral nadelen te kunnen vinden.
Ik heb geen Vive, wel een PSVR. Ik heb nooit last van de kabels, omdat ik vooral zittend speel, maar kabels is wel een dingetje voor veel mensen. Hoe minder werk het is om de VR bril op te zetten en te spelen, hoe groter het succes van VR zal worden.
Het doet me denken aan de reacties op die VR rugzak van van de week. Ook veel reacties in de trant van "Mehhh een Ferrari, veel te duur en je kan er niet eens een kinderwagen in kwijt"
De kabels zijn vooral een dingetje als je rondloopt inderdaad. Voor mij is het totaal geen probleem maar VR "leken" schrikken er een beetje van. Je hebt immers het gevoel dat je over een kabel struikelt terwijl je "niets ziet".

Zeer mooie vooruitgang dit apparaat maar ik wacht eerst de reviews af!
Nu wachten op HTC om het bedrijf op te kopen en dit te integreren met de Vive 2 :)
Nette prijs. Zeker als hij die resolutie haalt.
Ik zet mijn vraagtekens bij het comfort van dat blok bovenop je hoofd, met dat plastic onder de headstrap door. Dan zou ik dat liever op het achterhoofd hebben en de (grotere zoals al aangekondigd) batterij op de heupen.

Maar ik ga voornamelijk eerst kritische reviews afwachten. Daarnaast is het redelijk wat geld.
MSI brengt rugtas uit en vervolgens komt HTC zelf met een wireless oplossing. Ben benieuwd of mensen dan nog snel voor een rugtas zullen kiezen! (er vanuit gaande dat de latency niet merkbaar is)
Z'n rugtas ziet er ook niet echt uit als een hele grote ontwikkeling, gewoon een tas met een computer/laptop en grote accu.
Ruikt beetje als cashgrab.
Dus je kunt em eigenlijk nog helemaal niet kopen, je kunt em pre-orderen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee