Naast HTC en TPCast werkt nu ook MIT aan een oplossing om vr-headsets draadloos te laten werken. Het Csail-team van de Amerikaanse Universiteit werkt aan een systeem genaamd 'MoVR', dat gebruikmaakt van radiogolven met frequenties van 24GHz en hoger.
Volgens MIT kan het systeem in zijn huidige staat 6,8 gigabits per seconde aan data doorvoeren. Dat is genoeg om de HTC Vive van data te voorzien; daarvoor is een minimum van 6Gbps nodig. Ook op het gebied van latency zit het volgens de mannen en vrouwen van het MIT Csail goed: de Vive-headset ververst het beeld om de 10 milliseconden en bij MoVR moet dit 'veel sneller' gaan. Hoewel de Amerikaanse onderzoekers de Vive hebben gebruikt in hun tests, stelt de Universiteit dat dit systeem met iedere headset moet werken.
De grootste uitdaging voor de onderzoekers zat hem in de kwetsbaarheid van een signaal met zo'n hoge frequentie. Hoewel de signalen geschikt zijn om zulke grote hoeveelheden data door te geven, is het signaal namelijk al verstoord als een gebruiker zich wegdraait van het zenderstation en line of sight verbreekt. Het vr-effect is dan verbroken door latency. Sterker nog, zelfs als een gebruiker zijn hand in de weg zou houden, zou het signaal al te zwak worden.
Om dit tegen te gaan, gebruiken de MIT-onderzoekers een programmeerbare reflector die bestaat uit een antenne voor ontvangst en een antenne voor verzending. Deze moet binnen enkele microseconden het signaal kunnen doorsturen naar de headset. Een van deze reflectoren in de tegenovergestelde hoek ten opzichte van het zenderstation moet ervoor zorgen dat het signaal nooit onderbroken wordt. De antenne moet het signaal met een afwijking van maximaal twee graden kunnen richten op de gebruiker. Aangezien de 'straal' een breedte van ongeveer tien graden heeft, is deze afwijking te verwaarlozen. De verschillende stations van MoVR kunnen theoretisch even groot zijn als een smartphone.
Het gaat de onderzoekers er in de eerste plaats om dat de hdmi-kabel uit het gebruiksscenario gehaald wordt, aangezien deze onhandig kan zijn wanneer gebruikers staand en lopend in de virtuele realiteit verkeren. De headset heeft echter natuurlijk ook een voeding nodig om te functioneren, wat nu gaat via een usb-kabel. Daarop hebben de onderzoekers een simpeler antwoord: gebruik een accu. De Vive gebruikt maximaal 1500mA aan stroom dus een 5200mAh-accu kan de headset al 4 à 5 uur lang aandrijven.
Het volledige onderzoeksrapport is openbaar toegankelijk. MIT spreekt nog niet van het in de praktijk brengen van deze techniek, noch van wanneer dit zou gebeuren. Wat wel in de praktijk gebracht gaat worden, is de TransVR-addon voor de HTC Vive. Deze heeft volgens de fabrikant echter een latency van onder de 15ms, wat trager is dan MoVR in zijn huidige staat. Deze addon moet in maart van volgend jaar bij gebruikers in huis zijn.