Toshiba introduceert emmc 5.1- en ufs 2.1-geheugenmodules

Toshiba kondigt nieuwe embedded emmc 5.1- en ufs 2.1-geheugenmodules aan, met capaciteiten van 16 tot 128GB. De modules maken gebruik van Toshiba's 15nm-mlc-nandgeheugen en kunnen door fabrikanten gebruikt worden in apparaten zoals smartphones.

Volgens Toshiba zijn de emmc-modules gebaseerd op de 5.1-specificatie van standaardenorganisatie Jedec en de ufs-opslagmodules voldoen aan de 2.1-specificaties. Toshiba levert de ufs-modules met capaciteiten van 32 tot 128GB. De maximale sequentiële lees- en schrijfsnelheid is 850 en 180MB/s, volgens de fabrikant een verbetering van respectievelijk 40 en 16 procent ten opzichte van zijn eerdere modules. Als het gaat om willekeurige lees- en schrijfacties, zouden de prestaties 120 en 80 procent beter zijn.

Toshiba levert het emmc-geheugen, dat gebruikmaakt van een parallelle interface, in capaciteiten van 16 tot 128GB. De sequentiële leessnelheid is maximaal 320MB/s, terwijl schrijven met 180MB/s mogelijk is. Volgens Toshiba is dat een verbetering van 20 procent ten opzichte van de vorige generatie. De prestaties bij willekeurig lezen en schrijven zijn met 100 en 140 procent verbeterd, claimt de fabrikant.

Embedded geheugenmodules worden niet alleen gebruikt in smartphones, maar ook in tablets en sommige laptops. Naast nandgeheugen bevatten de modules een geïntegreerde controller die processen zoals bad block management, error correction, wear leveling en garbage collection afhandelt.

Samsung kondigde begin dit jaar zijn ufs 2.0-geheugenmodules aan, die lees- en schrijfsnelheden tot 850 en 320MB/s mogelijk maken. Ook SK Hynix maakt ufs-geheugenmodules. Vrijwel alle smartphonefabrikanten maken gebruik van ufs-modules in hun high-end smartphones. Apple soldeert losse geheugenchips op de moederborden van zijn iPhones en gebruikt een losse geheugencontroller.

Toshiba emmc en ufs

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-10-2016 • 16:06

10

Reacties (10)

10
9
7
1
0
1
Wijzig sortering
is dit een nieuw soort ram of is het een nieuw chip voor data opslag vergelijkbaar met flashdrive?
mijn vermoeden is dat het over opslag van data gaat en geen ram/geheugen module is.
eMMC wordt gebruikt in smartphones, low-end laptops en embedded systemen. Een aantal single board computertjes zijn verkrijgbaar met eMMC-geheugen. Voorbeelden zijn de Odroid C1, C2 en XU4 waar je 8 - 128GB eMMC-geheugen op kunt prikken. Het voordeel ten opzichte van sd zijn de veel hogere prestaties en het betere flashmanagement waardoor ook de betrouwbaarheid beter is. De prestaties van een sd-kaart zijn waardeloos vergeleken met een ssd. eMMC is een mooie compacte tussenweg voor sbc's.
nu heb ik gekeken naar emmc geheugen maar ik kan wel emmc opslag vinden wat is dan de geheugen module? of is het als ik een usb flash drive in de pc steek dat ik geheugen in de pc stop?
ik vind de benaming een beetje krom vooral als er over telefoons word gesproken met 64gb geheugen denk ik aan ram maar dan blijkt dat het maar 2gb ram is dat de telefoon heeft en 64gb opslag blijkt te hebben.
tenzij je duidelijk weet te maken dat die 2gb ram de ruimte is van de nand opslag er voor word gebruikt lijkt het mij dat het 2 verschillende chips zijn.

http://www.howtogeek.com/...d-state-storage-is-equal/
Je haalt nu opslaggeheugen en werkgeheugen (ram) door elkaar. We hebben het hier over niet vluchtig opslaggeheugen waarvan de inhoud blijft bestaan als het apparaat wordt uitgezet. Vroeger werden er harde schijven voor gebruikt, tegenwoordig is het flashgeheugen in de vorm van ssd's, sd-kaartjes of de hier genoemde eMMC-chips.
Data opslag. Kan je vooral terug zien vanaf Samsung S6. Lijkt wel een beetje op micro sd kaart :)
Sommige fabrikanten van goedkope producten promoten soms met SSD, maar in de kleine letters staat er dan eMMC. Het is echter totaal iets anders. Wil je iets veel beters dan je trage HDD, kies dan voor een goede SSD en niet dit spul in je tablet of laptop. Inderdaad het is in feite een gesoldeerd SD kaartje.
uit het artikel kan ik wel op maken dat het om opslag gaat maar waarom word het aan gegeven als geheugen en niet als opslag? wand daardoor denk ik dat het een soort van ram is.

ik vermoed dat de naamgeving al fout gaat bij wiki
https://en.wikipedia.org/wiki/Flash_memory

Flash memory = electronic non-volatile computer storage.
waarom word hier memory als storage gebruikt ik vind dat erg verwarrend

is het dat als ik het geheugen van een telefoon uitbreid dat ik er een sd kaartje er bij doe?
als je te weinig opslag op de pc heb en er een extra harde schijf er bij stopt is het dan ook dat ik er extra geheugen in stop?
waarom zijn termen als geheugen en opslag zo verwarrend?
http://www.howtogeek.com/...ry-means-ram-not-storage/
Top, dit.

[Reactie gewijzigd door Rambo007 op 22 juli 2024 19:08]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.