Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Android-apps op Chrome OS

Googles besturingssystemen komen samen

22-06-2016 • 12:00

187

Singlepage-opmaak

Voorlopige conclusie

Google heeft Chrome OS op een elegante manier uitgebreid met zijn Play Store. De containerized implementatie van Android draait de apps op de Asus Chromebook Flip vloeiend, hoewel de processor niet de krachtigste is. Het mooie is dat je nu een keuze hebt tussen web-apps, waarvan sommige erg goed zijn, en Android-apps, die regelmatig beter voor touch zijn geoptimaliseerd. Google moet hier en daar nog schaven aan de uitwerking en enkele bugs wegwerken, maar de komst van de Play Store maakt het besturingssysteem een stuk aantrekkelijker.

Je behoudt de voordelen van het rappe desktopbesturingssysteem, zoals de veiligheid en het snelle starten. Wel zou het onderscheid tussen web-apps en Android-apps beter aangegeven kunnen worden en lijkt 16GB nu definitief niet voldoende meer voor Chromebooks. Afgezien daarvan is er minder reden voor gebruikers om voor web-apps te kiezen, wat het voor ontwikkelaars ook minder aantrekkelijk maakt zich hierop te storten. De vraag is hoe erg Google dit vindt, maar het minste wat het bedrijf zou kunnen doen, is zijn Chrome Store een metamorfose geven. Google is er in ieder geval in geslaagd zijn besturingssysteem nieuw leven in te blazen. Het zou zo maar eens kunnen dat er een groot aanbod aan Chromebook-convertibles op komst is.

Play Store op Chrome OS

Reacties (187)

187
172
75
2
0
58
Wijzig sortering
Waarom zou iemand Android Apps op een Chromebook willen draaien ipv op een tablet? Ik snap de use-case niet. De Android Apps zijn tenslotte geoptimaliseerd voor touch en niet voor een muis en trackpad.
Neem Skype is als voorbeeld. Er is een webversie, maar die heeft de nodige beperkingen. Zou ik vervolgens de Android App van Skype installeren, dan heb ik wel alle functionaliteit. Bovendien maakt het bij die App niet uit of hij geoptimaliseerd is voor touch.
Oke, dan heb je wel de functionaliteit, maar is het dan ook prettig werken?
Ik heb het nog niet getest, maar ik verwacht dat de Android App gewoon prima zal werken. Ik zou niet weten waarom een voor smartphones of tablets geoptimaliseerde App het niet goed zou doen op een groot scherm. Google kennende zullen ze hier goed over nagedacht hebben.
Anoniem: 145867 @dakathefox22 juni 2016 22:32
In het begin van de Android tablets had je ook alleen maar telefoon UI. Nu passen veel apps zich aan naar tablets. Zo passen straks veel apps zich aan desktops.. kwestie van tijd.
Volgens mij is het beleid van Google consistenter dan het beleid van bijvoorbeeld Microsoft. Project Astoria / Islandwood / Centennial, het gemieter met Windows Phone 7 / 8 / 9 / 10 of whatever, Windows 8 dat flopt, Hotmail dat Live Mail wordt, Live Mail dat ineens Outlook wordt.
welke fan ben ben jij ? _/-\o_
Koop dan een laptop met Windows? Skype is zelfs van Microsoft... ik zie het voordeel sowieso niet van een Chrome book.. Laten we een beperkter systeem gebruiken want dat is handig? |:(
Koop dan een laptop met Windows? Skype is zelfs van Microsoft.
Dus omdat ik Skype wil gebruiken moet ik maar weer overstappen op Windows? Dat is pas |:( En dan het geshit van al die updates, virussen er weer bij? Man man man, het is 2016, geen 2002!

Je hebt echt overduidelijk nooit met een Chromebook gewerkt. Je noemt het 'beperkt', maar dat is het helemaal niet. Ik kan vrijwel alles met een Chromebook wat jij op een Windows PC kunt, inclusief offline werken. Natuurlijk zijn er ook dingen die ik niet kan, denk aan audio- en videobewerking, maar dat doe ik dan ook niet.
Ik snap je enthousiasme voor een chromebook, maar je overdrijft v.w.b. de nadelen van windows.
Met een beetje gezond verstand heb je echt geen last van virussen. Neem een gratis scanner en je bent vrijwel 100% klaar. Een het is nu ook niet zo dat Android geen veiligheid issues kent.
En updates zie ik eigenlijk niet meer sinds ik op w10 zit. Ze komen wel, maar worden op de achtergrond geregeld.
Updates op mijn Android telefoon en tablet zorgen toch voor een kwartier onbruikbaar zijn elke maand. (Al verdwijnt het grootste probleem met updates in Android N als het goed is).
Voor Tweakers geldt het zeker wat je zegt, maar bij de gemiddelde gebruiker is beveiliging te vaak slecht geregeld en accepteren ze het installeren van toolbars etc omdat ze het niet goed lezen.. Updates zijn ook op Windows 10 drama, vaak genoeg bij mijn mede-studenten gezien dat ze een half uur moeten wachten op updates installeren bij het opstarten van Windows (in de les).
Ga eens 1 week werken in een computerbedrijfje dat consumentensystemen repareert. Vorig jaar nog, was het meest gegeven advies een herinstallatie met backup en goede antivirus, met als reden dat het systeem gewoon niet schoon te krijgen meer is en als het al lukt je geen zekerheid hebt dat het weg blijft...

Zelfs met uitgebreide viruspaketten heb ik nog gezien dat mensen het doodleuk voor elkaar krijgen 350.000 bedreigingen te blokkeren (en nog een paar duizend die er wel door heen zijn gekomen).

Dan nog maar niet te spreken over bedrijven die opnieuw kunnen beginnen omdat hun server door een cryptovirus geblokkeerd is...

Windows is gewoon niet het meest veilige systeem. Dat is geen probleem als er ALTIJD iemand aanwezig is met verstand van zaken, maar zelfs dan kan het nog misgaan ("collega stuurde me dit bestand, maar hij opent niet: Justin Bieber Falls Of Stage - Youtube.mp3.exe).

ChromeOS heeft zijn nukken (ik kreeg de meeste films niet afgespeeld en vertik het om elke film te converteren), maar ik vertrouw het m'n ouders veeeeeeel eerder toe dan een Windows-systeem. Noem mij maar wat mijn ouders daaraan zullen missen...
Anoniem: 721667 @HellFury23 juni 2016 16:37
Maar jouw bedrijf wordt niet gebeld door 99,99% van de andere Windows-gebruikers die er probleemloos mee werken.
Ik denk dat je rijkelijk overschat hoeveel mensen er 'probleemloos' werken met Windows, en dan nog, overschat hoeveel van die mensen niks zouden missen wanneer ze zouden overstappen op ChromeOS.

Ik denk nooit in wat voor MIJ een goed systeem zou zijn - ik bouw het immers zelf wel - maar waar mensen als mijn ouders zich wegwijs in kunnen maken zonder dat ik elke maand stront kan scheppen.

[Reactie gewijzigd door HellFury op 23 juli 2024 09:00]

Anoniem: 721667 @HellFury23 juni 2016 21:36
Met alle respect, als jij op de PC van je ouders nog niet voor elkaar krijgt om problemen te voorkomen, dan ben je een waardeloze tweaker.
of hij vindt het gewoon niet nodig daar tijd in te steken als er een alternatief is dat zo biedt wat hij zoekt ;-)
Tssk, tijd besteden aan je familie... Nee, dat is teveel gevraagd in 2016... ;(
tijd besteden aan een os is tijd besteden aan je familie?;-)
Wat jij wil. Je kan ook voor hen bladeren uit de dakgoot halen of de hond uitlaten, maar dat is niet mijn ding...
Anoniem: 418540 @HellFury23 juni 2016 19:06
Verlies je een Chromebook of raakt hij defect ...je kunt binnen 2 minuten aan de slag op de eerste Chromebook die je te pakken kunt krijgen.

Moet je in Windows maar eens een andere gebruiker aanmaken. Het kost relatief veel tijd om te switchen, het vreet resources als er meerdere gebruikers 'open' staan.
Dat kan in Windows toch ook? Al sinds jaar en dag met een domain-account of gewoon met je Microsoft-account.

Het vervelende van Google is dat je MOET inloggen met een google-account, je moet gmail gebruiken, je moet je telefoonnummer opgeven. Bij Windows heb je zelf de keuze.
Voor corporates die gebruik maken van images, zelfs dan duurt het meer dan 2 minuten voordat je up-and-running bent.

Waar jij zegt, dus binnen 2 minuten up-and-running, is met behulp van Citrix / VM-achtige oplossingen.

Werk je met een hypbride aanpak, waarbij ook het nodige lokaal staat, dan doe je dit echt niet binnen 2 minuten.

Met een nieuwe Chromebook doe je het volgende:
- open de Chromebook
- druk op start
- meldt je aan als nieuwe gebruik van de Chromebook
- daarna kun je aan de slag met alle apps en data die je voorheen had

....dit duurt om en nabij 2 minuten (dit wordt met name door de type snelheid bepaald.).

Als bestaande gebruiker, aannemende dat iemand anders al is ingelogd:
- ctrl+ctrl +q
- kies je account
- wachtwoord intikken (of als je account gelinkt is met je telefoon gewoon op je account drukken)
- aan de slag

Dit doe je in in nog geen 15 seconden (met name wordt dit bepaald door je type snelheid).

Coĺd reboot, op een Chromebook, bijna hetzelfde als hierboven in minder dan 15 seconden en wederom is het je type snelheid, want ik kan met een lang wachtwoord het binnen 10 seconden.

Het herinstalleren van een Chromebook, mocht dit nodig zijn, een paar minuten. Een linux distro erop zetten minder dan 15 minuten, terug naar vanilla chromeos ook zoiets.

Windows opnieuw installeren ...vaak genoeg gedaan om er niet over te willen denken. Voordat je alles weer goed hebt staan .....

En bij Windows HAD je een keuze, ook dit is rap aan het veranderen. Simpelweg omdat het business model van traditionele OS niet houdbaar is.

Als je geen account wil hebben bij je OS-leverancier, dan moet je voor een Linux distributie gaan. Bij de anderen weten ze precies wie je bent.
Ja, precies hetzelfde kan dus ook met windows. Blijkbaar heb je al lang niet meer met windows gewerkt, of alleen met oudere versies?
Het probleem is dat ik met mensen samenwerk die nog 2003 versies hebben.

Willen die mensen upgraden? Ze zijn bereid, maar als gebruiker willen ze niet eens bezig houden met die vraag. Maar hun ICT-afdeling denkt daar anders over.

Ga maar eens lekker samenwerken in met OneDrive waarbij mensen Word 2003, 2007, 2013 en 2016 hebben.
Je kan upgraden. Die mogelijkheid biedt microsoft je. Dat is belangrijk voor gebruikers (continuiteit en zekerheid). Juist op dat punt heeft Google een slechte reputatie. Met een apparaat van drie jaar oud kan je de ondersteuning en updates wel vergeten.
Een Chromebook heeft een dermate interessante TCO dat upgraden naar een volledig nieuwe machine in 3 jaar tijd veel goedkoper is dan upgraden van componenten en het onderhoud wat daarbij komt kijken.

Volgens mij heb je weinig kaas gegeten wat de behoeften is van een doorsnee gebruiker in relatie tot de oplossingen in de markt.

Voor één gebruiker betekent continuïteit en zekerheid geen data kwijt raken en gewoon kunnen werken zonder moeilijke dingen. Dan zit je snel in de cloud.

En zoals ik al heb aangegeven, werken in de cloud met windows applicaties is nog steeds geen pretje. En als je werkt met web apps, dan heb je veelal geen dure onderhouds onvriendelijke machine nodig.

Windows heeft nog steeds zoveel aanhang vanwege onwetendheid een zogenaamde experts. Op dezelfde manier was er nog lang de vraag naar typemachine en fax.
Chromebook is een oplossing zonder probleem. Jij zoekt argumenten om je conclusie te rechtvaardigen.
Nee, ik deel mijn ervaringen en kennis zodat mensen een overwogen beslissing kunnen nemen. Ik heb veel ervaring met realtime samenwerken onder hoge druk. De huidige windows oplossingen voldoen niet, ze hebben net aangekondigd dat dekken van bestanden beperkt gaat worden.

Als je toch in de cloud zit met web apps, niet veel tijd kwijt wil zijn aan allerlei updates, dan is een Chromebook perfect, mede omdat het ook veel goedkoper is over de hele levensduur.
Dat lijkt me een hele kleine niche toepassing. Jammer dat je het niet beter/overtuigender kan beargumenteren.
Laat eens kijken het betreft slechts 90+% van hbo en wo in Nederland. Een groot deel van het kantoor personeel.

Voor thuis gebruikers waar een tablet of telefoon niet genoeg voor is. Ook voor hobbyisten die met arduinos en zo werken.

Alleen de serieuze pc gamer daar is windows geschikt voor.

Nogal wat ontwikkelaars die ik ken werken liefst met een of andere linux distro.

Een serieuze doelgroep voor Windows is wel voor legacy.

Je klets uit je nek, Windows is de niche geworden. Niet voor niets dat de pc verkopen indonderen.
Het besef begint bij meer mensen door te dringen dat Android niet alles is.

nieuws: Dell stopt verkoop en ondersteuning van Android-apparaten

quote:
"Tegelijk bieden 2-in-1-systemen met schermen van 10 tot 13 inch de ervaring van een laptop, met het gemak van een tablet indien nodig", claimt Dell. De fabrikant denkt niet dat tablets gaan verdwijnen, maar bij zakelijke gebruikers zal de adoptie als vervanging van de pc niet groot zijn, verwacht het bedrijf.

"Laten we eerlijk zijn, tablets kunnen de rekenkracht van pc's niet evenaren en missen de flexibiliteit en de mogelijk om creatieve gedachten productief in tastbare resultaten om te zetten", schrijft Dell
Dell en creatief werken? Het meeste wat wordt gedaan op een Dell zijn spreadsheets.

Denken in termen van lokale rekenkracht is werken met oude business modellen.
Je klets uit je nek. Updates duren geregeld lang bij Windows. Zowel bij afsluiten, als bij opstarten. Ook bij W10. Heck, zelfs naar updates zoeken kan een eeuwigheid duren bij W7. Daarbij is werken als admin gelukkig al jaren sinds Vista niet meer standaard, ondanks dat ms dat zelf als standaard heeft gebombardeerd bij voorganger XP hebben ze geleerd naar jaren onheil. Dat weerhoudt eindgebruikers er niet van hun systeem omzeep te helpen. Mede door gebrek aan een gecontroleerde app store. AV is marketing en help maar een heel klein beetje.
Ik snap je enthousiasme voor een chromebook, maar je overdrijft v.w.b. de nadelen van windows.
Ik overdrijf niet. 20 jaar lang een Windows gebruiker en ontwikkelaar, dus 20 jaar lang ervaring waar ik op terug kan vallen.
Met een beetje gezond verstand heb je echt geen last van virussen. Neem een gratis scanner en je bent vrijwel 100% klaar.
Wat fijn om te weten dat elke Windows gebruiker een gebruiker is met een gezond verstand. Het punt is: dat zijn ze niet en daarom is er altijd gedonder in de tent.
Een het is nu ook niet zo dat Android geen veiligheid issues kent.
We hebben het over Chrome OS. Android draait in een sandbox binnen Chrome OS.
En updates zie ik eigenlijk niet meer sinds ik op w10 zit. Ze komen wel, maar worden op de achtergrond geregeld.
Dus je hoeft nu niet meer te wachten tijdens het opstarten of afsluiten van de PC? Fijn. Dan heeft Microsoft goed afgekeken bij de concurrent, want het was jarenlang een ware hel en heel veel bakken koffie. Overigens heb ik nog een Windows 10 bak staan die een update nodig heeft, ergens in de hoek, dat wel. De update mislukt elke keer en het enige wat schijnt te helpen is een volledige herinstallatie.
Updates op mijn Android telefoon en tablet zorgen toch voor een kwartier onbruikbaar zijn elke maand. (Al verdwijnt het grootste probleem met updates in Android N als het goed is).
Nogmaals, we hebben het over Chrome OS.
Wow, dat heb ik dus nooit gezegd. Bovendien kun je virussen ed makkelijk buiten de deur houden. Updates heeft Android (gelukkig :)) ook! Zonder updates geen OS...

Zoals je zelf al aangeeft kun je op Windows veel, maar dan ook echt mega veel meer dan op een ChromeBook...
Windows kan meer. Dat klopt maar waarom pak ik toch iedere keer mijn Chromebook van 300 euro i.p.v. het iets oudere ultrabook van bijna 1000 euro??
Simpel. Een Chromebook reageert in alles veel sneller dan een Windows laptop. En dat is prettig werken. Er is maar weinig dat ik mis.

Via plex kan ook ik alles vanaf mijn server kijken op mijn Chromebook.
Anoniem: 418540 @JoowrusZ23 juni 2016 19:03
Nee, dat is niet zo.

Een simpele workflow van documenten (spreadsheets, presentaties, documenten) zoals: co-edit -> review (comment only)-> definitief (view only) ...heel eenvoudig te doen met Google Drive, onmogelijk om dit met Windows te doen. Zeker als er mensen buiten 'het' domein zitten.

Niet helemaal waar, het bovenstaande kun je ook met Windows doen: in de Chrome browser.
Tja, een domain heet niet voor niets 'domain'. 8)7
Als je een speeltuin wilt, dan noem je het kindergarten ofzo.
Sinds 1985 zeker is het van wenselijk naar noodzakelijk geworden om makkelijk en veilig samen te werken aan en met documenten.

Al dat domeindenken zijn introverte ICT-oplossingen voor ICT-ers die denken dat de wereld om hen alleen draait.

Het resultaat was en is, was en is dat gebruikers allerlei workarounds verzinnen: onveilige datadragers, snel een kopietje geven aan 'iemand', ping-pongen per email, thuis een FTP opzetten, WeTransfer, etc. Onveilig, niet-auditable (google biedt standaard een zeer goede historie op alle google docs) en zeer zeer inefficient.

Buiten dat het onveilig is, dit is volkomen ontransparant en zoals we regelmatig in het nieuws lezen brengt dit nogal wat risico's met zich mee.

Google overigens biedt ook de mogelijkheid dat data handeling binnen een domein moet blijven. Maar zoals ik al zei, gebruikers gaan al snel allerlei workarounds bedenken.

Ik heb aan aardig wat 'gevoelige' projecten gewerkt. In het begin heb ik doorgaans wat weerstand met mijn google drive aanpak. Dat verdwijnt snel omdat het op een natuurlijke manier past in de manier van werken van mensen. Bij mijn projecten wordt alleen iets gelekt op een manier die intentioneel is; ze moeten meer moeite doen om iemand anders een document te geven dan dat ze moeten om er mee te werken.

Maar goed een aantal corporate ICT-etters zijn toegang tot Google docs omgevingen aan het dichtzetten. Ze snappen echt niet hoe mensen, hunzelf inclusief, denken en handelen: men vindt wel een weg.

Als ik betrokken ben bij ICT-oplossingen dan staat voorop: als het mogelijk is dan staat werkbaarheid/bruikbaarheid voor de gebruiker voor het dichtzetten om security/privacy policies af te dwingen.

De reden is simpel, als de ICT-oplossing onvoldoende werkbaar/bruikbaar is, dan vindt er vast en zeker een gebruiker een workaround die zich volledig onttrekt uit het zicht. Beter is dat ze idiote dingen doen die zichtbaar blijven ...dan kun je met ze in dialoog.
Ik begrijp jouw vergelijking niet helemaal. Je begint met OS (chrome versus windows) te vergelijken en vervolgens een lang verhaal over applicaties. Alsof er voor windows geen software bestaat om samen te werken aan documenten/dossiers/projecten/klanten/behandeling/publicaties.
Nee, die zijn er niet. Je hebt het over DMS-systemen ...die vaak ook nog eens op een ander platform draaien dan Windows. Nee, daar kun je niet realtime samenwerken met mensen buiten een bepaald domein.

Dus als ik voor samenwerking toch aangewezen ben op iets waar ik geen windows computer voor nodig heb, waarom zou ik dan een windows computer willen? Zeker als er goedkopere alternatieven zijn met minder beheer en onderhoud vraagstukken.
Ik kan je nog steeds niet volgen. Google's servers voor google Drive draaien toch ook niet op hetzelfde OS als Chromebooks? Oftewel nog steeds offtopic.

Verder is er MS office, office online, Onedrive, sharepoint. Ik heb er zelf geen ervaring mee maar het wordt aangeboden voor Windows met de door jou gewenste functionaliteit.

Dus om terug te komen op jouw (cirkel)redenatie. Een reden om een Windows apparaat te gebruiken is dat je er veel meer mee kan. Je hebt het tegendeel onvoldoende onderbouwd. Ligt niet aan jou, maar omdat het gewoon zo is.
Jouw gebrek aan ervaring verklaart veel. Op papier klinkt de windows oplossing prima, de praktijk is anders. Waarom dan een relatief dure en onderhouds onvriendelijke windows kopen?

Kun je meer met een windows machine, ja. Wordt hier in de praktijk ook veel gebruik van gemaakt? Alleen door een enkeling. Veel meer mensen moeten goed gelijktijdig samenwerken...Dit biedt windows niet.
"Kun je meer met een windows machine, ja. "
Precies, daar ging het om. Fijn dat je het toegeeft. Kan je nu ophouden je gelijk te halen?

Waarom dan een relatief dure en onderhouds onvriendelijke Chromebook kopen? Immers je kan er niets mee en toch betaal je er voor. Prijzen varieren van 250-1000 euro. Voor hetzelfde geld koop je een Windows PC en daar kan je veel meer mee.
Voor €250 koop je geen bruikbare windows machine.

Met een rekencluster met1000 cores kun je nog meer..maar ga je die ook nodig hebben?

Je kunt met een windows machine meer, maar de meeste gebruikers zullen dit nooit gebruiken.

Volgens mij ben je echt het soort ict mannetje die geen flauw benul heeft van wat een gebruiker wil een wat hier goed bij past.
http://store.hp.com/Nethe...d=N9R06EA&opt=ABH&sel=NTB

Dat is nog niet eens de goedkoopste.

Ik zou zeggen: never change a winning team.
Moet je na een jaartje of minder werken op dat ding eens kijken hoe soepel dat gaat.

Never change a winning team....Je hebt geen idee hoe belachelijk naïef dit is.
Office365 ooit van gehoord? OneDrive? office2016? samenwerken?
Wow, dat heb ik dus nooit gezegd.
Je geeft me een koopadvies. Als ik Skype wil gebruiken, moet ik maar een Windows PC kopen. Dat is gewoon best wel raar.
Waar geef ik dat dan?
Koop dan een laptop met Windows?
Het staat er toch echt.
Jij refereert naar Skype, en daarop Geef ik geen koopadvies... laten we wel wezen, Android tablet prima, maar als laptop ga je geen chrome os gebruiken als je een volwaardig Windows systeem kunt kopen. Ja, daar geef ik koopadvies... en: ik heb het niet over de gemiddelde huis tuin en keuken gebruiker, ik snap ook wel dat dan chrome os prima is. Maar dit is Tweakers, geen ANWB Forum...
Wij snappen elkaar niet. Dat geeft verder niet.
Anoniem: 721667 @JoowrusZ23 juni 2016 05:50
"Maar dit is Tweakers, geen ANWB Forum... "
Hilarisch! Consumentenbond was een goede tweede kandidaat, denk ik. Ik gebruik hun tests vaak om te bepalen wat ik NIET moet kopen. :)
Want Chrome OS heeft geen virussen. Of nog belangrijker: Android heeft er geen?

Inderdaad: Errr! Fout! Er zijn er zat genoeg en deze update maakt dat aanbod van malware in een klap weer een pak groter.
Want Chrome OS heeft geen virussen.
Inderdaad. Chrome OS heeft geen virussen. Android wel, maar doordat de Android applicaties in hun eigen sandbox draaien zal dat geen problemen moeten opleveren. En al helemaal niet als apps straks gestreamed gaan worden.
U zei: http://www.ibtimes.com/go...en-malware-reason-1544250.

En dat streamen van apps is geen oplossing bedoelt voor normaal gebruik. En dat maakt ook niet ongedaan dat er wel degelijk malware te vinden is op Chrome OS. Heck, in Google's eigen store ook nog.
Dat is de winkel die op de windows chrome browser zit...heck weet je wel hoeveel gaten er maandelijks gedicht woord in Windows? Zo veel gaten zijn er dus nu ook nog open...
Je hebt duidelijk nog nooit met een Chromebook gewerkt.

Waarom zou iemand met Chrome OS willen werken tov Windows?
1) geen gezeik met malware, toolbars en andere ongein
2) geen gezeik met uren wachten vanwege updates
3) geen gezeik met drivers
4) eenvoudig dus gebruiksvriendelijk
5) start vaak binnen drie seconden op
6) Chromebooks, ook de goedkope, gaan heel erg lang mee op hun accu
7) Chrome in Chrome OS lijkt sneller te werken dan op Windows
Gelden die dingen ook niet voor Android tablets?
Ja en nee.

1) malware is wel degelijk aanwezig op Android, maar door het gebruik van één store en ingebouwde malwarebeveiliging is de kans dat je door malware besmet wordt toch echt heel klein
2) Android heeft wel echt een updateprobleem, zoals wel bekend is hier
3) klopt
4) klopt
5) afhankelijk van je apparaat, maar Android die binnen drie seconden opstart is redelijk uniek, dat heb ik nog nooit zien gebeuren
6) klopt
7) n.v..t.
Ik heb geen ervaring met chromebooks. Wel heb ik het idee dat je nu het android en ChromeOS doorelkaar haalt.
Yes, en daarom scoort Android ook zo goed en loopt Microsoft achter de feiten aan.
En zo kun je natuurlijk ook 100.000 dingen voor Windows neerzetten. Feit blijft dat je met een beperkter systeem werkt...Bijna al die zaken die je noemt zijn gebruiker gerelateerd, heeft niets met het OS te maken.
Bijna al die zaken die je noemt zijn gebruiker gerelateerd, heeft niets met het OS te maken.
Hehe... Wat uit onderstaand rijtje is gebruiker gerelateerd?

1) geen gezeik met malware, toolbars en andere ongein
2) geen gezeik met uren wachten vanwege updates
3) geen gezeik met drivers
4) eenvoudig dus gebruiksvriendelijk
5) start vaak binnen drie seconden op
6) Chromebooks, ook de goedkope, gaan heel erg lang mee op hun accu
7) Chrome in Chrome OS lijkt sneller te werken dan op Windows
Als je met alleen apps af kan, kan ik het zien. Zelf gebruik ik voornamelijk x86 programma's op m'n tablet...dan is het toch Windows, wat ook gewoon prima werkt tegenwoordig.
Alle punten heb ik ook geen last van als je gebruik maakt van de UWP app van Windows 10. :) Je moet wel met twee maten meten als je een vergelijking gaat maken.

De rest is hardware gerateerd en persoonlijke voorkeur :)

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 09:00]

Anoniem: 418540 @calvinturbo23 juni 2016 19:10
8) Eenvoudig om jezelf als nieuwe gebruiker aan te melden
9) Werkt prima met meerdere gebruikers (volkomen geïsoleerd, snel te switchen)
10) Iets kwijt raken begint een kunst te worden


Het enige waar ik pissig op ben: Sumo Paint, deze extentie is niet meer weg te halen.
1) Dat heb je met Windows ook niet.
2) Opnieuw, ook niet aanwezig op Windows
3) En weer opnieuw, ook niet op Windows op fatsoenlijke machines, een situatie die net zo goed geld op Chrome OS
4) Idem dito Windows.
5) En opnieuw ook weer iets dat net zo goed op Windows kan.
6) Hardware gerelateerd, heeft niks te maken met het OS en er zijn zat genoeg Windows-machines te vinden die goedkoop zijn en lang op hun accu gaan
7) Irrelevant en subjectief.

Uit deze reactie maak ik eerder op dat jij al een héél lange tijd geen Windows machine meer hebt vastgehad, dus niet echt iets om JoowrusZ plots te gaan verwijten dat het is alsof hij niet weet hoe een Chromebook werkt.
1) Tuurlijk heb je dat wel (als gemiddelde gebruiker)
Ongelooflijk dat je dat ontkent, o.a. cryptoware zorgt nog dagelijks voor ellende op Windows
2) Ook dat klopt niet, je moet wel degelijk (soms) uren wachten met updates bij Windows, desnoods een half uur, maar je moet wel (lang) wachten. Dat zie ik te vaak gebeuren bij klasgenoten op mijn studie en bovendien merk ik dat op mijn eigen Windows 10 installatie (op een i7!) soms ook, het duurt langer dan je zou willen
3)
fatsoenlijke machines
Ik heb een Windows 7 laptop geupgrade naar Windows 10, een MSI laptop die niet zo oud was en verschillende hardware van de laptop functioneerde niet meer of niet meer naar behoren. Ik ben niet de enige die dat probleem heeft meegemaakt..
Bovendien zijn er nog wel meer driver ellende voorbeelden te noemen
4) Niet zo eenvoudig als Chrome OS
5) Windows 10 start langzamer als Chrome OS, hoewel Windows 10 best vlot start, zeker vanaf een SSD
6) Probleem van de klant dus?
7) Is helemaal niet irrelevant, voor gebruikers is een snelle browse-ervaring belangrijk en die biedt Chrome OS voor ze
Uit deze reactie maak ik eerder op dat jij al een héél lange tijd geen Windows machine meer hebt vastgehad, dus niet echt iets om JoowrusZ plots te gaan verwijten dat het is alsof hij niet weet hoe een Chromebook werkt.
Ik draai bijna dagelijks Windows 10 thuis op mijn i7 machine, helaas pindakaas..


Overigens, ik probeer hier niet mee te zeggen dat Windows 10 slecht is, maar er is een markt voor Chromebooks en Chrome OS en je bent blind als je dat niet ziet.

[Reactie gewijzigd door calvinturbo op 23 juli 2024 09:00]

Updaten doe je toch alleen als je stop met werken? Je drukt op bijwerken en afsluiten of stelt een tijd in bijvoorbeeld 's nachts.
Als je stop met werken ga je naar huis en niet eerst een uur wachten!
je hoeft nergens op te wachten je zet gewoon je computer uit, die update zichzelf en zet zichzelf uit.
Die Chromebooks zien er echt tof uit :)

Maar ik vraag mij af, als je geen internet verbinding hebt, heb je er dan nog wel wat aan?

Kan je data ook lokaal opslaan nu?
Ja hoor. Het is een hardnekkig misverstand dat een Chromebook een baksteen zou zijn zonder internetverbinding.
Anoniem: 418540 @dakathefox23 juni 2016 19:18
En hoeveel mensen die op Windows of Mac zitten kunnen nog effectief werken als ze geen internet verbinding hebben? Laat staan wanneer intranet eruit ligt.
Gebruik al meer dan 2 jaar een Chromebook en nooit de behoefte gehad bestanden lokaal op te slaan. Op het moment dat er geen internet beschikbaar is gebruik ik gewoon het internet van mijn smartphone door middel van tethering.
Voor heel wat mensen is een chromebook een goed idee, en zeker op scholen.
Maar een ding dat me opviel. Het schalen van de apps lijkt een groot probleem. Zoals op de afbeelding speel ik dan toch liever Subway surfers op de gsm. Iets wat Microsoft wel slim heeft aangepakt met de universal apps. Hopelijk gaan devs nu ook schalen op android
Schalen op Android is prima mogelijk met dpi's. De meeste apps hebben al aparte layouts voor kleine telefoons (~4"), grotere telefoons (~5.5"), kleine tablets (~7") en grotere tablets (~10").

Een Chromebook heeft meestal een scherm van rond de 13". Een tablet layout is daar prima op te gebruiken.

Het val mij dan ook erg tegen dat Subway Surfers, met tussen de 500 miljoen en 1 miljard downloads, niet een tablet layout heeft.

Microsoft en Apple hebben het inderdaad beter voor elkaar. Sowieso zijn Android tablets nog steeds een buitenbeentje. En Google doet er al jaren vrij weinig aan.
Apps als Subway Surfers kun je gewoon openen als los venster. Dan heb je precies een telefoonformaat in portrait mode op je laptop
Kunnen ze dan niet beter gewoon ChromeOS gewoon helemaal opdoeken en gewoon deze systemen meenemen naar Android N? En daar misschien betere support inbouwen voor het pinnen van "Web Apps".
Nee, en dat moet je ook niet willen.

Ik vergelijk Android altijd met Microsoft Windows: erg flexibel, ontzettend aanpasbaar. Daar zit ook net het risico in: je legt een hoop verantwoordelijkheid bij een eindgebruiker en de vraag is of die eindgebruiker daar wel mee overweg kan. Uiteindelijk ontstaan er zoveel verschillende configuraties dat het gewoon alleen maar mis kan gaan.

Chrome OS daarentegen is een bijzonder veilig systeem. Het is niet flexibel, niet aanpasbaar, maar daarom werkt het ook.

Ik ontwikkel zelf prachtige oplossingen en met de mooiste oplossing die ik ooit heb geschreven, konden klanten werkelijk waar alles. Het resultaat? Dikke ellende. 80% van de klanten gebruikt maar 20% van de functionaliteit. En de 20% van de klanten die 80% van de functionaliteit gebruikt, snapt er geen kloten van.

Dus Chrome OS vervangen door Android? Nee dank je. Je kunt die verantwoordelijkheid niet bij eindgebruikers neerleggen.
Anoniem: 721667 @dakathefox23 juni 2016 05:27
" Microsoft Windows: erg flexibel, ontzettend aanpasbaar. Daar zit ook net het risico in: je legt een hoop verantwoordelijkheid bij een eindgebruiker "
Onzin, je legt die verantwoordelijkheid bij de business/management/eigenaar van de software (en de uitvoering bij de IT staff), zij kunnen daar prima mee overweg.
Jij werkt zeker bij een IT afdeling ...ieder ander, zeker in grote organisaties, hebben liever te maken met auditors dan iemand van een IT afdeling.

Microsoft = NAVA voor 90+% van de organisatie. Voor de resterende 10% hoef je zeker niet de rest lastig te vallen.

USB-sticks, documenten emailen ...allemaal workarounds omdat het hele Microsoft ecosysteem single user oriented is. Office 365 ...fantastisch jaren 2000 product. Sharepoint dat was iets goeds in de vorige eeuw.

Het enige product dat lang zeer vooruit op alles en iedereen liep was Microsoft Onenote. Het heeft nog steeds interessante features, maar het syncen het samenwerken met mensen buiten de organisatie, op verschillende systemen ...dan neem ik de beperkingen van Google Drive voor lief.
Onzin, je legt die verantwoordelijkheid bij de business/management/eigenaar van de software (en de uitvoering bij de IT staff), zij kunnen daar prima mee overweg.
Deze types? https://www.youtube.com/watch?v=rksCTVFtjM4. Gaat goedkomen!
Anoniem: 721667 @dakathefox23 juni 2016 16:28
Die zijn grappig, inderdaad... :)
Ik zal het even bij IT-staff van mijn ouders vragen... Oh, wait a minute!
Er zijn talloze bedrijven die dat voor je ouders in orde kunnen maken.
Maar dat is toch niet meer van deze tijd? Wat voor oud-communistisch model is het dat je mensen nodig hebt om je te helpen bij het installeren van virusscanners, malwarescanners en Office 365? Je hoort de eindgebruikers als zuchten, nog voordat ze uberhaupt de telefoon hebben gegrepen om voor de zoveelste keer ondersteuning te vragen.

Chrome OS is gewoon veel gebruiksvriendelijker dan Windows. Dat is geen mening, dat is een feit. Natuurlijk kun je met Windows véél meer, maar vandaar ook de zet van Google om Android Apps te gaan ondersteunen. Dan is het verschil veel kleiner. De consumenten zijn al gewend aan Google en Android. De overstap naar Chrome OS is niet zo moeilijk meer.
Anoniem: 721667 @dakathefox23 juni 2016 16:47
Het probleem met Google en android is dat je geen idee hebt wat er achter de schermen gebeurt. Google weet alles van je en je hebt er geen controle over. Veel mensen kiezen voor Windows omdat ze dan baas zijn over eigen bestanden, foto's en bijvoorbeeld privacy. Hulp bij het gebruik van computers voor mensen die het niet zelf kunnen, vind ik een luxe. Net zoals zorg, schoonmaakster, boodschappendienst. Kunnen wij onze tijd aan andere dingen besteden...
Hulp bij het gebruik van computers voor mensen die het niet zelf kunnen, vind ik een luxe. Net zoals zorg, schoonmaakster, boodschappendienst. Kunnen wij onze tijd aan andere dingen besteden...
Het mag dan wel een luxe zijn in jouw optiek, niet iedereen kan betalen voor die luxe. Dan zit je dus met een Windows shitbak waar je geen zak mee kunt.
Anoniem: 721667 @dakathefox23 juni 2016 18:11
Hoeft toch ook niet iedereen? Alleen als je het wil of nodig hebt. Wie is er nu communistisch? :P
Onlangs een oud chromebookje (XE303C12) voor bijna niks kunnen overnemen. Ik had gehoopt dat deze ook compatible zou zijn, maar zo te zien is dit model 1 of 2 :'(

Zou het kunnen dat de upgrade alleen voor modellen met Intel Celeron processor is en niet voor ARM?

Misschien komt er op gegeven moment wel een 'workaround' of een modded versie beschikbaar voor de oudere modellen.
Nee de Asus flip heeft een rockchip en daar werkt het nu al o.
Ondersteunde modellen. Waaronder ook eerdere modellen als de Asus C200.
Dat staat ook in het artikel hoor :)
reviews: Android-apps op Chrome OS
Google meldt op een lijst welke systemen de uitbreiding wel krijgen en veel van de eerste lichting Chromebooks vallen buiten de boot.
Off topic: allesinds niet op het moment van mijn reactie.
Misschien goed om te vermelden dat het misschien mogelijk wordt om appwindows wel te resizen zodra de Android versie bijgewerkt wordt naar Android N. Daar zit namelijk de multi-window mode in die dit mogelijk maakt op telefoons en tablets, misschien dat dan ook de restrictie op ChromeOS verdwijnt.
Waren ze bij google ook niet bezig met het streamen van apps (dus zonder ze te installeren?) Ik kan me voorstellen dat dat veel opties biedt voor chromebooks.

EDIT: Android instant apps bedoel ik volgens mij

[Reactie gewijzigd door dexe op 23 juli 2024 09:00]

Mensen blijven maar in een OS discussie vallen.
Een Windows laptop/desktop wordt voor hele andere dingen gebruikt als een Android of Chromebook.
Net zo goed als een Mac ook voor andere dingen gebruikt wordt dan een iPhone of iPad.

Volgens mij heb je echt een muis, toetsenbord en groter scherm nodig om zelf iets te maken. Natuurlijk, je kunt met touch ook veel, maar als ik echt een document wil typen, berekeningen in een spreadsheet wil maken of zwaar wil video bewerken, is het toch echt prettig achter zo'n setup.
Voor relatief kleine aanpassingen is een tablet handig. En voor puur lezen is een smartphone handig.
En natuurlijk, je kan met al die apparaten in principe alles, maar in mijn optiek echt niet handig.

Een tweede is dat een laptop/desktop meerdere toepassingen tegelijk kan draaien en veel meer mogelijkheden heeft om zaken naast elkaar te draaien (tegelijkertijd). In combinatie met alle andere vormen van hardware is een dergelijke omgeving gewoon weg beter geschikt dan tablets en smartphones. Dat je dan veel drivers nodig hebt is een logisch gevolg. Overigens Android en verschillende hardware? De reden dat er zo ie zo al opnieuw een build gemaakt moet worden voor een nieuw tablet of smartphone zegt toch al genoeg, Ik kan mijn Android versie voor merk X met type A niet installeren op een apparaat van merk Y met type B.

Natuurlijk heeft Windows veel meer last van allerlei virussen, mallware, etc.... Dat komt omdat het het meest gebruikte desktop/laptop OS is. Het idee dat andere OS-en daar meer last van krijgen of reeds al hebben, is een kwestie van tijd.

Overigens suggereren dat chromeOS nergens last van heeft, is geen argument. Het is zoiets als zeggen dat je met je fiets direct weg rijdt, veel minder mechanische problemen zal hebben, etc..., maar iedereen is het er toch wel mee eens dat een fiets echt iets anders is dan een auto. Je kan er beide je vervoer mee regelen, maar daar stopt dan ook elke vergelijking,

Overigens zou het Google sieren, om Android net zo te gaan ontwikkelen, als ze met Windows hebben gedaan. Welk stuk hardware je ook hebt, het is vrij te installeren. Natuurlijk heeft dat nadelen, maar het bereik van je OS zal exponentieel zijn. In combinatie met de PlayStore zou dat een hele krachtige concurrent voor Windows/Office worden.

[Reactie gewijzigd door atillav op 23 juli 2024 09:00]

Kortom er is dus weer een verschil tussen gebruikers gebaseerd op hun hardware, terwijl dat met web-apps net niet de bedoeling is, (afgezien van schermbreedte). Zwak van Alphabet.
Dat komt omdat "een webapp" niet de mogelijkheden en performance heeft van een native applicatie. Bovendien is ontwikkelen voor het web nog steeds een samenraapsel van technieken die om de beperkingen van de in het verleden gekozen weg probeert te slingeren, wat niet *echt* lukt.
En toch kan het wel, en zie ik er toekomst in. Neem een voorbeeld aan tweakers, de site werkt perfect en heeft volledige functionaliteit, ook op mobiel.
De site ja. Maar heeft Tweakers allemaal features die je hardware aanspreken dan? Kan je op Tweakers net zoveel als met native apps? (Ja, zo krom is je vergelijking, het gaat er niet om dat je site goed werkt, maar er komt meer bij kijken om een native app te vervangen.)
Dan pak je Google Docs. De webapp werkt op elk systeem.
Ja. Maar een tekstverwerker schrijven in javascript is toch net een ander staaltje techniek dan hetzelfde doen in Java. En het is Google enorm goed gelukt omdat die een heel leger aan goeie programmeurs hebben, maar dat is bijlange niet zo simpel.
Dit idd, het hele HTML5 gebeuren kan zeer goed werken, maar het werk wat nodig is om dingen fatsoenlijk te laten werken tussen alle frameworks en plugins in die wereld is erg lastig. Doe het in praktijk en elke dag is er wel iets wat weer bugged oid, wat vervolgens gewoon soms uren duurt om het te vinden tussen al die code.
Mijn persoonlijke mening is dat een webapp goedkoper is voor het bedrijf dat het uitbrengent. Er hoeft niet meer een ios, android, windows phone, Windows desktop, macos en linuxversie gemaakt te worden. Het is 1 app voor alle devices, in één ontwikkeltaal.
Dat is echt een hardnekkig sprookje, webapp heeft net zoveel performance en mogelijkheden, helemaal als het native api kan aanroepen. Een goeie native app, draait tegenwoordig al meer in de cloud dan op het device.

Ik weet niet hoe het bij Android werkt, maar bij Microsoft kan je met je eigen toolset en technieken heel makkelijk een webapp maken. Deze kan dan als UWP draaien en kan alle systeem api aanroepen zodat je inkt, voice, payment etc kan intergreren in je webapp
Nee, een webapp heeft niet altijd dezelfde performance als een native app. Een webapp kan tegenwoordig heel snel draaien maar native is nog sneller.

Of je die performance nodig hebt verschilt per app maar lagere talen kunnen soms dingen doen die in JavaScript niet kunnen. JavaScript is bijvoorbeeld single threaded (hoewel er aan web workers wordt gewerkt). Nu is dat voor bijna geen enkele web app een probleem maar ls je zwaardere dingen wilt gaan doen kan dat een beperking zijn.

Daarnaast beweer je dat het "goed" is dat een native app deels "in de cloud" draait. Is dat nog steeds handig als je internet er uit ligt?

[Reactie gewijzigd door Ed Vertijsment op 23 juli 2024 09:00]

Javascript? Niet vloeken, a.u.b. Javascript is een misbaksel. Het lijkt me niet dat we dat als voorbeeld van een web app willen nemen.
Verder is uw leesvaardigheid niet in orde. Welke apps goed zijn, valt eenvoudig vast te stellen. Niet omdat ze in de cloud draaien, maar er is een correlatie. Het is ook eenvoudig vast te stellen welke internet-providers goed zijn.
Javascript? Niet vloeken, a.u.b. Javascript is een misbaksel. Het lijkt me niet dat we dat als voorbeeld van een web app willen nemen.
JavaScript is een taal, geen app. Daarnaast weet ik niet hoe je zonder JavaScript uit de request/response cycle wilt treden (best handig voor een web app) maar dat gaat lastig worden, zeker als het cross platform moet werken.

Daarnaast is het subjectief dat JavaScript een misbaksel is, de chaos van x jaar geleden is grotendeels verbeterd en de laatste versie (es6) is prima mee te werken en te compilen naar es5 voor compatibility. Praktisch elke tool heeft wel een paar mindere punten maar om daarom nu alles als misbaksel te bestempelen...
Verder is uw leesvaardigheid niet in orde. Welke apps goed zijn, valt eenvoudig vast te stellen. Niet omdat ze in de cloud draaien, maar er is een correlatie.
Bron? Ik zie geen enkele overeenkomst, "cloud" is niks meer dan een marketing buzzword voor dat de workload niet lokaal is, dat zegt niet over de kwaliteit van een app. Een eenvoudige site wrapper app zou dan ook "in de cloud" draaien en nog steeds gammel zijn.

Als jij een onderzoek kunt noemen dat een verband aantoont tussen het gebruik van cloud resources en customer reviews sure, maar dit is compleet ongefundeerd.
Het is ook eenvoudig vast te stellen welke internet-providers goed zijn.
Goed als in uptime ja, maar dat helpt je niet als je onder een tunnel doorrijdt en je app daarom niets meer doet. Dat een proces op het internet (cloud) draait is voor de eindgebruiker zelden een voordeel, het creëert alleen een afhankelijkheid van het internet (en dus verbinding/databundel/bandbreedte en al de gerelateerde zaken).
Oh wacht, ik denk dat ik in de war was met Java. Daar heb ik slechte dingen over gehoord. Waarom veranderen ze die naam niet? :)
Waar haal jij dat verschil uit, behalve dan dat oude modellen uberhaupt geen Android kunnen draaien?

In ieder geval zal de ' spreiding' een stuk kleiner zijn dan de originele Android-apparaten :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.