Chrome OS lijkt ondersteuning voor stylus te krijgen

Google werkt aan stylus-ondersteuning voor Chrome OS. Het idee is dat Chromebooks reageren op het verwijderen en toevoegen van een stylus in een daarvoor bestemde sleuf. Google test dit in combinatie met een Rockchip-soc.

De code is gereed om events te genereren op basis van de aanwezigheid van een stylus in de sleuf, ontdekte Chrome Unboxed op basis van een posting op de site voor het Chromium-project. Begin dit jaar werd daar het idee geopperd voor de 'pen switch' die gebruikt kan worden om acties te koppelen aan het insteken of verwijderen van de stylus.

Momenteel zijn er nog geen Chromebooks met een stylus, maar zodra de Android-apps bij een komende versie van Chrome OS breed beschikbaar komen bij gebruikers, is de kans aanwezig dat fabrikanten meer laptops met touchscreen en stylus uit gaan brengen.

Volgens Chrome Unboxed komt er een Chromebook Flip 2 van Asus en daarnaast zijn er aanwijzingen dat er modellen met een Rockchip RK3399 getest worden. Dit is een soc met twee Cortex A72-cores en vier Cortex A53-kernen. De gpu is de Mali T860MP4. Rockchip richt zich met de soc op gebruik in vr-headsets, tablets en notebooks.

Rockchip RK3399

Marketingafbeelding voor de Rockchip RK3399

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-07-2016 • 19:55

66

Reacties (66)

66
53
24
1
0
11
Wijzig sortering
Google blijft stevig aan de weg timmeren met hun Chromebooks. Ik denk niet dat het op dit moment nog heel lucratef is voor ze, noch dat de apparaten alles kunnen wat een gewone gebruiker er van wil, maar het gat wordt wel steeds kleiner zo.

Ze beginnen inmiddels toch wel een bedreiging voor Windows te worden lijkt mij zo. Als je het trend lijntje extrapoleert dan kun je verwachten dat Chromebooks over een paar jaar alle basis functies aan boord hebben die een gewone gebruiker nodig heeft. Tel daarbij op het trend lijntje dat apps die lokaal op het apparaat staan richting het web trekken en er ontstaat een plaatje waarbij een laptop met een eht goede browser, die toegang heeft tot de hardware en deze toegang ook kan verlenen aan websites, eigenlijk alles kan wat een gewone gebruiker wil. En daar zijn er heel veel van.

Microsoft heeft nog één sterke troef in handen. Wil je gamen op de PC kom je bij Windows uit. Ik vind hun strategie met XBone wat dat betreft ook sterk omdat het Windows zo goed ondersteunt (en als dit goed werkt dan gaat het twee kanten op, meer games op beide platformen waardoor beide aantrekkelijker worden).

Wat zou Google moeten doen om die laatste horde te nemen?....

* OddesE droomt van een samenwerking tussen Sony en Google voor de ultieme game PC / console combinatie...
Anoniem: 721667 @OddesE7 juli 2016 20:42
"waarbij een laptop met een eht goede browser, die toegang heeft tot de hardware en deze toegang ook kan verlenen aan websites"
Mooi, dan hebben de hackers ook direct toegang tot de hardware. Is ook een goede reden om het bij Windows te houden. Dan heb je nog controle over welke app bij de hardware/data kan.
Pfff doe eens rustig ik zeg toch goede browser :)

Een goede browser kan websites toegang geven tot je hardware ja. En dat wil je ja.

Bijvoorbeeld:
  • Toegang tot je GPS / wifi voor geo positioning, zodat Google Maps kan zien waar he bent
  • Toegang tot je webcam zodat je met Skype e.d. kunt bellen (Skype.com dus, niet een app of desktop applicatie)
  • Toegang tot je grafische kaart zodat met WebGL 3D games gerendered kunnen worden.
  • Etc etc
Dit is juist een van de grote drijfveren achter HTML 5L de achterstand op native apps proberen in te lopen door al die coole hardware die in een telefoon zit tegenwoordig te ontsluiten, uiteraard op een verantwoorde manier.

Waarom zou je een bruut apparaat met de beste hardware kopen en dan willen dat websites / applicaties er geen toegang toe hebben? Zodat het daar gewoon idle loopt te zijn?

Niet zomaar toegang zonder dat je het weet natuurlijk... Maar dat zou eigenlijk voor zich moeten spreken. Maar gewoon een nette permission request:
Google Maps vraagt toegang tot:

* Locatie gegevens

[Toegang verlenen] . . . [Weigeren]
Lijkt me perfect?
Applicaties wel. Websites niet.
Duidelijk?
Vanwaar de toon? Lees eens terug je gaat er zo hard in vanaf het begin.
Als ik kijk naar de permissies die enkele android apps vragen, dan wordt ik een beetje droevig. Laten we hopen dat niet iedereen zomaar op Yes drukt (sarcasme).
Vreemd eigenlijk. Want Andoid is een van de systemen die het je juist makkelijk maken om die permissies te beheren en die duidelijk aangeven welke permissies een app nodig heeft. Probeer voor de grap eens op Windows uit te zoeken wat een .exe allemaal mag als je hem straks geïnstalleerd hebt. Of welke programma's toegang hebben tot je webcam...

Wellicht is het juist erg confronterend als je het zo op een rijtje ziet... Maar op zich is dat goed. Als je er aan went dat apps om permissies vragen dan begin je het te snappen. Zoals mensen het slotje in de adresbalk van de browser zo langzamerhand beginnen te snappen doordat de banken en de overheid er op hameren dat je daar goed op let.

Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die gewoon altijd op Ja / OK / Doorgaan rammen, wat er ook staat. Maar dat soort mensen zijn sowieso niet te redden. Maar als wij developers zorgen dat we de vraag duidelijk formuleren, hem alleen stellen als hij nodig is en hem dan altijd stellen, dan is het aan de mensen zelf om dat gereedschap te gebruiken. En de meeste mensen zullen dat uiteindelijk dan ook gaan doen. Ik persoonlijk vind dat Android heel erg de goede kant op gaat met permissie management. En voor Chrome geldt hetzelfde. De meldingen zijn duidelijk en je kunt ze met een simpel ja of nee beantwoorden.
Toon? Mijn naam is Steve.
Lol touché!
Bij Windows kan ik resources afschermen voor bepaalde gebruikers.
Waar. En ik zou persoonlijk ook graag zien dat de permissies bij Android nog veel fijnmaziger zouden worden. Niet gewoon 'Toegang tot de opslag' maar 'Toegang tot map /x/y/z in de opslag met een quotum van 25MB'... zoiets.

Maar, zoals je zelf al zei, teveel mensen snappen er geen bal van en rammen dus maar gewoon op Doorgaan. Dus aan de ene kant moet het super simpel zijn zodat gewone mensen het snappen, aan de andere kant willen mensen zoals jij en ik veel fijnere controle. Lastig conflict want hoe combineer je dat.

Ik vind zelf dat de keuze van Android om het zo simpel te houden een goede is. Ja op Windows kun je heel fijnmazig permissies instellen. Probleem is alleen dat geen hond snapt hoe het werkt . Je moet er echt wel je best voor doen. Probeer je een programma te installeren dan zegt Windows alleen maar dat het mogelijk gevaarlijk is... en dan bij elk programma... niet gek dat mensen na een tijd maar gewoon op Doorgaan drukken. Wat moeten ze anders. Ze hebben geen informatie om een keus op te baseren. Android vertelt in heel simpele (soms te simpele wellicht) bewoordingen, meteen bij het installeren, deze app will dit en dat en dat. Ok? Druk je op nee dan geen app en dat is nog zuur. Maar schijnt verandering in te komen... Chrome doet het nog beter want daar kun je precies op het moment dat de website iets wil (je locatie bijvoorbeeld) toestemming geven of weigeren.
De laatste horde is denk ik een stukje marketing. Met de juiste Chromebooks kan de doorsnee gebruiker al heel veel tot alles wat ze met een laptop willen doen. Let op dat ik specifiek doorsnee gebruiker zeg. Die willen niet gamen, foto's/video's bewerken, torrenten, VM's gebruiken etc. Wat ze willen is 'internetten', mailen, Netflix/YouTube bekijken en dan houdt het al gauw op.

Wat Google nu moet doen is mensen ervan overtuigen dat je hier geen Windows laptop voor nodig hebt. En dat je geen €1000 hoeft te betalen voor een lichte snelle laptop.
Die willen niet gamen, foto's/video's bewerken, torrenten, VM's gebruiken etc.
De grap is juist dat het met een Chromebook steeds meer in beeld komt. Gamen kan straks via Android, Torrents kan ik al via Chrome OS downloaden en het bewerken van foto's... Ach, consumenten zijn Instagram gewend en het succes van Instagram laat zien dat je helemaal geen Photoshopper hoeft te zijn.
En foto's van je camera op een USB device overzetten, kan dat?
Je kunt zelfs films van je camera op een USB device overzetten, hoe vind je die?
Top, ik doelde meer op dat je een mass storage device kan aansluiten, bladeren door de device, en bestanden overkopieren.

Sorry niet duidelijk en te lui om het zelf op te zoeken :D
Het is een OS waarvan de belangrijkste app de browser is, maar er is ook gewoon een filebrowser/video app ...
Yep, kan gewoon. Het uitvoeren van een zoekopdracht op een usb-stick of disk is bovendien een stuk sneller ten opzichte van Windows of Linux.
Anoniem: 721667 @dakathefox7 juli 2016 21:32
bronvermelding?
Je kunt naar een website gaan en dan een video call doen met iemand anders die ook op die website zit.

Je kunt naar een website gaan en dan Quake spelen.

Je kunt op een website schaken op een 3D bord.

Je kunt een presentatie maken zonder Powerpoint. Gewoon online. En het resultaat is nog cooler ook.

Je kunt je spreadsheets editen meet Google Docs.

Je kunt echt al duizend en een dingen op het web zonder plugins en er komen nog steeds nieuwe zaken bij, zoals VR ondersteuning, peer 2 peer toepassingen
In vergelijking met de weelde van opties op windows/linux/OSX is dat toch echt karig in mogelijkheden. Dit is hetzelfde als wp10 en android/IOS en de appmarket.
Zelfs als je wilt 'photoshoppen' kan je dat online doen.
https://pixlr.com/editor/
Naa alleen kan je niet op hoge resoluties ermee documenten opzetten.
Nee klopt, vandaar dat ik het tussen haakjes zette, het is een beginnentje voor simpele bewerkingen, gebruik het meestal om achtergronden weg te halen als ik m'n laptop niet bij me heb om photoshop te gebruiken.
Tja het ligt aan de gebruiker denk ik. Maar inderdaad, voor sommige is het nu al genoeg, anderen zal het nog een jaartje of wat duren, maar als je zo de trend bekijkt dan zie je wel dat Google heel geduldig vanaf de onderkant richting de bovenkant van de markt aan het bewegen is.... kwestie van tijd totdat dit pijn begint te doen bij MS.
Tja het ligt aan de gebruiker denk ik. Maar inderdaad, voor sommige is het nu al genoeg.
Het is voor dik driekwart van de gebruikers meer dan genoeg zelf. Alleen wat de boer niet kent, dat vreet 'ie niet hè?
Het is hetzelfde met auto's. Ja 150 km elektrisch kunnen rijden is voor 98 procent van de gevallen genoeg.... Maar toch koopt geen hond het want mensen willen gewoon ook die ene week in het jaar er mee op vakantie kunnen. Het is wellicht niet helemaal rationeel maar zo werkt dat gewoon.

Nu is voor veel mensen alleen de angst straks programma's niet te kunnen draaien nog een goede reden om bij Windows te blijven. Maar dat is een kwestie van tijd en wennen. Google heeft wel de muscle om dit gewoon een paar jaar zo vol te houden, steeds een beetje marktaandeel wegsnoepend.

Ik denk overigens ook niet dat Google hier ooit veel geld mee wil verdienen. Ze willen dat het web als platform sterk wordt. Want hoe meer wij op het web zitten, des te meer we ook Google's diensten gebruiken. Een strategische investering dus.
Heeft niks met neerbuigend te maken. Zo werkt het gewoon. Angst is een grote motivator bij aankopen. De angst voor problemen bij overstappen. De angst later te merken dat iets toch niet zo werkt als je hoopte. De angst om te laat te zijn. Het is waarom slogans als 'OP = OP' en 'Zolang de voorraad strekt' en 'Upgrade voor eind juli want daarna is het niet meer gratis' werken.

En inderdaad kunnen consumenten (het merendeel) niet zelf besluiten welk OS ze gebruiken. Dit doen de leveranciers van de computer voor ze. Vergeet niet dat de meeste mensen gewoon naar de winkel gaan en 'een PC' kopen. Ze stellen niet hun systeem zelf samen zoals wij hier gewend zijn. OS zit er meestal gewoon 'bij' (betaal je gewoon voor natuurlijk).

Mensen die een Chromebook kopen zijn al iets bewuster bezig... en wellicht wringt hem daar de schoen want juist zij zullen wellicht iets meer met hun Windows PC doen wat de Chromebook misschien (nog) niet kan.
Anoniem: 721667 @OddesE7 juli 2016 21:46
Tot zover de schoffering van consumenten.
Mja, dat kan je toch ook al met een (Android) tablet? Ik begrijp zeer goed het idee van Chrome OS, maar hoe dat in de toekomst naast Android kan draaien? Bovendien, Chrome OS heeft een groot nadeel voor de oems. Alle laptops kosten €300 en zijn bijna allemaal hetzelfde. Lastig om je te onderscheiden denk ik. En daarnaast zijn er zat mensen die dan toch nog een, als voorbeeld, een MacBook air kopen, ook al doen ze alleen de taken die jij schetst
Jij zegt dat het niet een apparaat is wat alles kan wat de gewone gebruiker wil ik het begin. Ik durf te zeggen dat de huidige chromebook alles kan wat de gewone gebruiker wil.
Het is pas als je meer wil dan internetten, tekstverwerken, redelijke spreadsheets maken en mailen dat je een desktop gaat nodig hebben.
Als het apparaat goed genoeg word voor alle schooltaken dan hebben ze een grote markt al te pakken, mensen gaan dan voor thuis ook over en er zijn al veel scholen waar deze dingen gebruikt worden. Ze zitten hier in voor de long run, hun business is datamining daarom hoeft de hardware niet kiet te spelen.
Anoniem: 457607 @OddesE7 juli 2016 22:04
In zekere zin is Microsoft allang aangeschoten wild:

http://image.slidesharecd...-23-638.jpg?cb=1447857932

Op zichzelf is Chrome OS natuurlijk geen concurrentie voor Windows op dit moment, maar wat wel gebeurd is dat "user attention" intens verschoven is. De "post PCs" domineren de markt in zowel verkopen als aandacht.

In de praktijk is het natuurlijk nog steeds zo dat veel mensen beiden hebben, dus ook nog een Windows laptop of desktop erbij. In dat opzicht is het opmerkelijk dat Google nooit echt de openlijke aanval op de desktop heeft ingezet, het is het enige bedrijf wat het kapitaal en de invloed heeft om dat te kunnen flikken.
nou ja, voor zover ik het heb kunnen volgen is het meer Ubuntu(Canonical) die harder aan MS trekt, de reden dat hun sales krimpt is vooral vanwege hun shift, ze focussen veel meer op de cloud en business.
Ik zie de Chromebook als precies dat. Een aanval op de desktop. Maar ze beginnen onderaan, bij een netbook-achtig device en kruipen dan omhoog, via HTPC/laptop naar desktop.
...
Wat zou Google moeten doen om die laatste horde te nemen?....
De support van 5 naar 10 jaar opschroeven (i.e. net zo een lange support duur als een systeem met een pas ge-release-de Windows iteratie).

Chromebooks klinken geweldig voor Jan met de pet (absoluut niet voor mij, zijn toch echt te beperkt), totdat Jan erachter komt dat Google ook de laptops als wegwerp systemen wilt gaan behandelen, en dat terwijl een Chromebook niet belachelijk veel goedkoper is dan een degelijk Windows systeem.

-1 voor een objectief statement? Stelletje Chromebook fascisten. }>

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 23 juli 2024 23:24]

De enige troef waarmee ze mensen nu mee kunnen overhalen is Android apps. Als ze dat goed willen gaan verlopen moeten ze serieus ervoor zorgen dat het gelijk goed draait. Zolang dit niet op orde is vraag ik mij serieus af waarom je voor ChromeOS in zijn huidige vorm zou kiezen.

Voor hetzelfde geld heb je een Windows 10 laptop wat meer dezelfde gebruikers ervaring kan bieden en ook nog eens een bewezen app platform heeft. Oke, er zijn minder apps aanwezig op Windows 10, maar wat wel het geval is dat de apps op elk device werken.

Ook ben je zeker dat je de komende 8 jaar de laatste updates en upgrades gaat krijgen. Iets wat bij ChromeOS niet altijd het geval hoef te zijn. Dat laatste geeft mij eigenlijk een beetje hetzelfde gevoel als Android 3.x voor de tablets paar jaar geleden. Ze zijn op dit moment nog aan het kijken waar ze heen willen met ChromeOS en schoppen het volledig om als het af is.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 23:24]

Hun troef is het web.

Het web is interoperabel. Het werkt op iOS, Android, Windows, Linux, Mac OS en nog een dozijn niche OSen... als het maar een browser heeft. Zelfs de Wii bijvoorbeeld.

Dus bouw een OS dat alleen dat doet: toegang verlenen tot het web. Want heb je dat, dan heb je alles. Tekstverwerken, spreadsheets maken, foto's editen, filmpjes delen, (video)bellen en zelfs 3D gamen; het kan tegenwoordig allemaal via het web. Men is zelfs bezig om headsets als de Oculus Rift en HTC Vive te ontsluiten voor websites. Jazeker, in VR op het web. Het komt er aan.

Nu is er nog een gat met wat je nog wel met een desktop app kunt maar nog niet op een website... Maar dat gaat wordt maar kleiner en kleiner en de Chromebook kan juist steeds meer.
Hun troef is het web.
Dat is geen troef, dat is de normale, wenselijke evolutie.

Je hebt het over 'het web is interoperabel', Dat zou betekenen dat ik alle chromebook apps, of sterker nog, het chrome os, in elke browser kan draaien? Nope. Weg interoperabiliteit.

Echte interoperabiliteit krijg je door standaarden, en daar zijn alle moderne browser makers hard mee aan het werk. Er is zelf sprake van goede onderlinge samenwerking.

Volgens mij is een chromebook en chrome os een keiharde binding met Google. Ik merk aan al je reacties dat jij dat heel fijn vind, maar ik en vele anderen niet.

Het is geweldig wat Google allemaal doet voor het web (PWA's etc.) en andere browser vendors doen mee met de standaarden (helaas weinig Apple input).

Maar dat je steeds meer via het web kunt doen klopt. Het maakt de aanwezigheid van vele native Android/iOS/Windows apps overbodig (zie bijv. Google I/O).

Maar wel echt interoperabel!
Hoera! Gefeliciteerd! Je wint de originaliteitsprijs met je 'voor hetzelfde geld heb je een Windows 10 laptop', die hadden we nog niet gehoord.
Tsja, maar het is wel de afweging die mensen maken. Op scholen gaat het wel erg goed met die dingen trouwens.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2024 23:24]

Maar het is wel een feit. ChromeOS speelde juist aantal jaar geleden op de markt in met goedkope snelle laptops. Microsoft had deze troef niet en nu wel. Vandaar mijn uitspraak, voor hetzelfde geld heb je een Windows 10 laptop.

Als Google niet dezelfde vraag stelt dan is het OS al gedoemd voordat het überhaupt een bedreiging voor Microsoft kan vormen

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 23:24]

Vandaar mijn uitspraak, voor hetzelfde geld heb je een Windows 10 laptop.
Op papier koop je dan weliswaar een PC die meer kan, maar slechts weinige mensen zullen het volle potentieel ervan gebruiken. En hij kost dan wellicht hetzelfde, maar in het beheer en onderhoud is een Windows PC toch echt wel een een stuk duurder.

De volgende pagina heeft natuurlijk een hoog 'wij van wc-eend' gehalte en zal zeker met een korreltje zout genomen moeten worden, maar ik kan in ieder geval als ondernemer (en niet als fanboy) naar eer en geweten bevestigen dat er een waarheid achter schuilgaat. Het verschil dat onder het kopje IT Software & Infrastructure staan kan ik in ieder geval 100% bevestigen.

https://www.google.com/in...ss/devices/tco.html#tco=5
Ik denk persoonlijk dat jij Windows 10 ziet als een OS waar je x86 apps moet gebruiken en dat je altijd maar ccleaner in de weer bent.

Als je dezelfde denkwijze hebt als je nu hebt met ChromeOS, dan is het onderhouden helemaal niet zoveel meer. Apps via de store laten geen vreselijke register wijzingen achter bij een deinstallatie en MS herkent de voordelen hiervan. Deze kant zijn ze al met games aan het gaan en met x86 apps zijn ze ook al aan het toe gaan.
This category includes software, servers, and other infrastructure for OS patches, system updates, anti-virus protection, and backups, as well as the administrative tools required to manage a single PC annually. (Source: Google customer survey data.; Microsoft Intune rate card)
Tja voor een bedrijf dat alles bij Google in de cloud wilt opslaan. Wens een bedrijf veel succes die dat van plan is. Ik geef liever de voorkeur voor private Cloud en bedrijf waar ik werk heeft ook dezelfde visie.

Voor beheren van Windows machines zijn genoeg opensource producten waarmee je beheer heel mooi kan automatiseren. Net als dat ik met ansible honderden unix servers van een update kan voorzien en kan configureren, kan je dit ook toepassen op Windows.

[Reactie gewijzigd door vali op 23 juli 2024 23:24]

Anoniem: 721667 @dakathefox7 juli 2016 21:42
Onzin, een Windows PC kost geen onderhoud. Met 1 druk op de knop ben je terug bij een schone installatie. Daarna kan je met je account inloggen met al je persoonlijke settings en bestanden.
Anoniem: 721667 @vali7 juli 2016 21:39
"De enige troef waarmee ze mensen nu mee kunnen overhalen is Android apps. Als ze dat goed willen gaan verlopen moeten ze serieus ervoor zorgen dat het gelijk goed draait. Zolang dit niet op orde is vraag ik mij serieus af waarom je voor ChromeOS in zijn huidige vorm zou kiezen.

Voor hetzelfde geld heb je een Windows 10 laptop wat meer dezelfde gebruikers ervaring kan bieden en ook nog eens een bewezen app platform heeft. Oke, er zijn minder apps aanwezig op Windows 10, maar wat wel het geval is dat de apps op elk device werken.

Ook ben je zeker dat je de komende 8 jaar de laatste updates en upgrades gaat krijgen. Iets wat bij ChromeOS niet altijd het geval hoef te zijn. Dat laatste geeft mij eigenlijk een beetje hetzelfde gevoel als Android 3.x voor de tablets paar jaar geleden. Ze zijn op dit moment nog aan het kijken waar ze heen willen met ChromeOS en schoppen het volledig om als het af is. "

Helemeaal mee eens. Geen idee waarom je -1 gemod wordt. Waarschijnlijk android fanboys.
Ben ik de enige die dit ontwerp ontzettend gestolen vindt van de Surface Pro?
Anoniem: 418540 @Alphyraz8 juli 2016 08:56
Het idee bestaat al heel lang. Microsoft / Windows heeft hier veel in betekent. Maar gaan we wat verder terug in de geschiedenis, er zijn nog maar weinig apparaten die de Palm III kunnen evenaren als het op pen gebruik aankomt.

De Palm III was een zeer vooruit lopend apparaat. Samen met een Nokia kon je in het buitenland via inbellen (toen was internet uitsluitend met inbellen) je mails ophalen. Dit was in een tijd dat het zelfs op een Windows PC het niet makkelijk was om je mails op te halen ...het gross van de pc gebruikers had niet eens internet, laat staan een email adres.

Net zoals de Surface Pro goede dingen overneemt, hoop ik dat anderen dit ook doen in plaats van elkaar de hersens in te slaan.
Anoniem: 418540 7 juli 2016 20:23
Ik hoop dat de prijs goed blijft, maar vooral dat de lag en accuracy goed zijn.

Al heel lang zoek ik een oplossing om handmatig dingen vast te kunnen leggen c.q. realtime collaboration (liefst op afstand) te kunnen doen. Al een paar dure oplossingen gehad, maar helaas niet werkbaar.

Google docs zijn uitermate geschikt gebleken voor realtime collaboration. Maar om snel wat creatief uit te werken, is een pen ondersteuning wel wenselijk.

Muis ondersteuning is er wel. Maar ik zoek net wat meer vrijheid wat je met een pen doet (whiteboard of papier). De nauwkeurigheid en snelheid is te slecht tot op heden. Keep my fingers crossed.
Ik ben een fanboy van Chrome OS en de reden is: gebruiksvriendelijkheid, nauwelijks onderhoud, snel, goedkoop. Ik zie mezelf als early-adaptor.

Jij aan de andere kant heb geen enkel argument, laat staan één die stand houdt.

Windows computers kunnen meer. Klopt, maar de meeste gebruikers kunnen of willen niet eens met dat meer.

Wat gaaf is aan een Windows computer is dat je vaak verschillende apparaten makkelijk kunt aansluiten. B.v. meerdere monitors of een beamer. Vroeger vaker dan nu, maar nog steeds zie ik mensen worstelen om een beamer aan hun laptop te hangen. Een Chromebook: je steekt een HDMI-stekker erin en het werkt. Hetzelfde voor externe muizen of toetsenborden, niks geen drivers installeren of andere meuk.

Back on topic. Het gaat hier om pen support.

Ik heb een 2de generatie Toshiba gehad met pen. Voor het formaat en gewicht had ik het duidelijk niet gedaan. Het werkte, multiple pressure points ....maar niet snel genoeg.

Wat Wacom tablets gehad, leuk, maar in tegen stelling tot de muis, het blijft niet lekker voelen dat scherm en pen gescheiden zijn.

Ook whiteboard capture (met en zonder beamer) spul gehad. Nauwkeurigheid en lagging blijven een issue.

En alles had eenzelfde probleem: het ontbreken aan fatsoenlijke real-time collaboration. Dit is alleen mogelijk in webapps. Veel zakelijke computers zijn afgeschermd tegen eigen installaties (en terecht), maar om even samen te werken een programma van 10+ (tot vaak 100+) Mb downloaden, te installeren en dan met elkaar te verbinden ...het kan, maar typisch Windows (en Mac en Linux) de tijd tussen niets en iets is lang en kost veel tijd.

Dit is waar Chrome OS in uitblinkt. De tijd tussen niets en goed werken is klein met nauwelijks moeite; inclusief realtime collaboration.

Omdat het in een browser draait, kan het ook op windows, mac of linux ...maar less = more, waarom zoveel extra als je het toch niet nodig hebt. En sommigen hebben de extra's soms wel nodig.

Mijn eisen rondom een pen zijn door de jaren heen alleen maar hoger en harder geworden.
Uit deze reactie maak ik eerder op dat jij al een héél lange tijd geen Windows machine meer hebt vastgehad.

Chromebook is een oplossing zonder probleem.
Voor hetzelfde geld koop je een Windows laptop en daar kan je veel meer mee.
http://store.hp.com/Nethe...d=N9R06EA&opt=ABH&sel=NTB

"fanboy van Chrome OS en de reden is: gebruiksvriendelijkheid, nauwelijks onderhoud, snel, goedkoop. " Om mensen over te halen Chrome OS te gebruiken, moet je ze iets extra bieden t.o.v. de standaard (beste) keuze, Windows.

"Een Chromebook: je steekt een HDMI-stekker erin en het werkt. "
Lang niet alle beamers hebben een hdmi-aansluiting. Dan heb je een probleempje met je chromebook.

Chromebooks zijn niet uitbreidbaar (ramm geheugen, grafische kaart) dus na 2 jaar kan je hem weggooien.

Windows heeft lagere hardware-eisen dan Chrome. Windows draait beter op oudere hardware. Sowieso is oudere hardware van Google afgeschreven omdat er geen updates meer komen. Windows biedt continuiteit en zekerheid, dat is belangrijk voor bedrijven en instellingen. Op dat punt heeft Google een slechte reputatie.
Serieuze games zijn niet speelbaar, daarbij is het scherm er niet geschikt voor.

Skype is op Chrome niet bruikbaar.
Films afspelen en TV kijken is problematisch op ChromeOS.

Windows betekent gemakkelijke uitwisseling van bestanden en kennis met 99% van de andere gebruikers die ook Windows gebruiken.

Als je Windows gebruikt zit je verder nergens aan vast. Google verplicht je een gmail-account etc. te nemen. Je geeft je privacy op. Met Google en android heb je geen idee wat er achter de schermen gebeurt. Google weet alles van je en je hebt er geen controle over. Veel mensen kiezen voor Windows omdat ze dan baas zijn over eigen bestanden, foto's en bijvoorbeeld privacy.

Er is een enorm groot aantal IT'ers die kennis hebben van Windows. Bij ChromeOS zal je moeilijk iemand vinden die jou er bij kan helpen.

Windows is beter beveiligd (standaard is firewall/AV/antimalware geinstalleerd en actief). Automatische updates en langere ondersteuning door leverancier.

Samenwerken is al jaren mogelijk met MS Office onder Windows. Je hebt zelf de keuze of je lokaal of in de cloud wilt werken.

Het besef begint bij meer mensen door te dringen dat Android niet alles is.
nieuws: Dell stopt verkoop en ondersteuning van Android-apparaten

Een windows PC past veel beter binnen een bedrijfsnetwerk, sluit aan op server-apparatuur. Mensen zijn al bekend met hoe Windows werkt, dus kunnen gelijk aan de slag.
Om maar te blijven wat je echt zit moeten weten:

De windows machine die qua prijs op Chromebooks lijken presteren voor de gebruiker veel slechter; opstarttijd, verwerking webpagina's, aantal pagina's dat open kan staan, etc.

Beamers die geen hdmi hebben zijn legacy, bovendien worden beamers vervangen door veel goedkopere tv's en die hebben allemaal hdmi.

Skype werkt wel op chromebook.

Windows verplicht je heel veel, ook richting het moeten hebben van een Microsoft e-mail adres.

Met windows kun je nog niks, vaak zul je Office moeten hebben. Niet goedkoop, drama voor samenwerken. Probeer maar eens met 3 mensen, zelfs binnen hetzelfde domein samen te werken; pingpongen van documenten, handmatig syncen, laatste versie is onbekend, vergeten in te checken, ....En de 365 versie ontbeert heel veel basis functionaliteit.

Er kunnen weinig it mensen helpen, omdat dit niet hoeft. Ik ken nogal wat ict mensen die Chromebook voor familie kopen...scheelt heel veel support.

Upgraden van hw na twee jaar is niet nodig, want een Chromebook dendert niet achteruit qua performance zoals een windows machine het wel doet.

Chromebook is het best ondersteunde en één van de veiligste OS en steekt helaas met kop en schouders boven windows uit.

Chromeos is geen android.

Ofwel als dit je argumenten zijn...Of je leeft nog in de vorige eeuw, of je moet heel snel overstappen naar chromeos.
Hij heeft toch gelijk. ;)
En bij elk artikel over Chrome OS schrijf je een haters-verhaal over alle zogenaamde tekortkomingen van Chrome OS. Wat is er aan de hand met je Stiefjobs? Zie jij je Windows-evangelie opdrogen? Loopt je kerk leeg? Kom je tot de conclusie dat je baan en daarmee bestaandsrecht overbodig is geworden?
Anoniem: 721667 @dakathefox7 juli 2016 21:23
Ik wil mensen eerlijk informeren over voor- en nadelen van verschillende OS. Op dit moment is Windows nog steeds aantrekkelijker.
Ik wacht: wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende OS-en? En als je mensen eerlijk wilt informeren, geen vaag algemeen gezwam, maar per gebruikersgroep. En als je je wilt beperken doe dan de volgende gebruikersgroepen:
- scholieren
- onderzoekers
- kantoormedewerkers
- thuisgebruikers
- grafische ontwerpers / fotografen, etc
- hobbyisten
- gamers

Slechts voor een paar van de genoemde doelgroepen is windows aantrekkelijker.
Toevallig valt 99% van de gebruikers binnen die paar doelgroepen.
Nee, alleen de laatste twee.
Chromebooks met touchscreens _/-\o_

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.