'Google wilde Pixel C op Chrome OS laten draaien'

Google wilde oorspronkelijk de Pixel C-tablet met Android op Chrome OS laten draaien. Dat beweert Ars Technica. Vervolgens had het een dualboot-apparaat moeten worden met zowel Android als Chrome OS, maar ook dat idee ging de ijskast in.

De site komt tot die conclusies door diverse brokjes informatie uit verschillende bronnen te combineren. Bijna anderhalf jaar geleden verscheen de naam Ryu als verwijzing naar een nieuw apparaat met touchscreen, draadloos laden, usb-c en een Nvidia-soc in de code voor Chrome OS. Niet alleen heeft de Pixel C die hardware, maar ook is in de build.prop, een bestand waarin bij Android-apparaten informatie over hardware en software staat, de naam Ryu te vinden.

Bovendien had Google het plan om onder de naam Project Athena een touchscreenversie van Chrome OS te maken, met onder meer een virtueel toetsenbord dat nu in de instellingen te vinden is en een nieuwe taakbeheerder met grote thumbnails, in plaats van de taakbalk die nu in Chrome OS zit.

Daarna wilde Google zowel Chrome OS als Android op de Pixel C zetten met het project Frankenboard, iets waar Digitimes over berichtte. In de zomer annuleerde Google dit project. Twee maanden later kondigde Google de uiteindelijke tablet aan en de Pixel C ging eerder deze week in de verkoop. Met een update krijgt de Pixel C in de toekomst enkele features die nog ontbreken, zoals een splitscreenmodus.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-12-2015 • 10:41

98 Linkedin

Reacties (98)

98
95
87
0
0
2
Wijzig sortering
Apple en google falen hard met deze apparaten (pixel en ipad pro) qua software. Geen enkele competitie voor de surface pro, die volledig windows draait.
Microsoft faalt op hun beurt met het gebrek aan content in de Windows Store en apps die volledig touch friendly zijn. De iPad Pro is gelimiteerd t.o.v. desktop besturingssystemen, maar heeft wel zeer goede touch software titels. Bij Windows is dat net andersom.

We moeten nog de perfecte combi van beiden hebben. :)
Anoniem: 634684
@n-evo11 december 2015 11:24
Op een surface wil je geen tablet touch apps hebben met veel minder functionaliteit.

Je zet er gewoon photoshop op bijvoorbeeld en geen crippled touch versie (hoe mooi het ook lijkt)

Wil je browsen en een beetje entertainment dan neem je geen surface pro lijkt mij.

Met het verlaten van windows RT op tablets is een store met allerlei onzin apps minder noodzakelijk

Bijvoorbeeld horizon tv app of Facebook.
Gewoon starten vanuit de browser

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 634684 op 11 december 2015 11:26]

Op een surface wil je geen tablet touch apps hebben met veel minder functionaliteit.

Je zet er gewoon photoshop op bijvoorbeeld en geen crippled touch versie (hoe mooi het ook lijkt)

Wil je browsen en een beetje entertainment dan neem je geen surface pro lijkt mij.
Ik denk dat dit niet klopt. Al wil je Photoshop volledig draaien, dan heb je voldoende aan een echte laptop. Dat is geen motivator om een hybride zoals de Surface Pro te nemen.

De markt die de Surface Pro aanboort zijn de mensen die beide willen doen in één apparaat: Photoshop (of andere Windows native, niet touch-vriendelijke applicaties) draaien en ermee werken, en daarnaast nog eens touch apps draaien onderweg. Dit zie je ook terug in de designfilosofie van Windows 10. Die heeft een expliciete 'tablet mode' voor onderweg.

Of dit een concept is dat aanslaat is natuurlijk een andere andere discussie.
Met het verlaten van windows RT op tablets is een store met allerlei onzin apps minder noodzakelijk
Windows RT was een ramp (zowel het besturingssysteem zelf als de manier waarop Microsoft het dumpte), maar dat terzijde: voor Microsoft is zo'n store juist wel belangrijk. De store is namelijk om alle mobiele applicaties (vaak in de vorm van 'universal apps') te verkopen. Een gekochte applicatie zou moeten werken op een Windows Phone, maar ook op een Surface Pro (bij voorkeur in tablet mode).

En hier weer: of dit gaat werken is een andere discussie.
Bijvoorbeeld horizon tv app of Facebook.
Gewoon starten vanuit de browser
Het liefst hebben ontwikkelaars applicaties. Zo is data harvesting makkelijker en advertisement blocking moeilijker. In een browser heeft die lastige eindgebruiker te veel controle, en dat vinden ze niet leuk. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 11 december 2015 11:38]

Surface is een notebook vervanger wat zich kan gedragen als een tablet. Niet andersom.

Daarbij gebruik is mijn surface op reis makkelijker als een notebook

Dat is dan wel persoonlijk uiteraard.
Maar ik mis geen enkele "app" op mijn surface. Geen enkele ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 634684 op 11 december 2015 11:42]

Als men de universal apps goed bouwt, gebruik je ze op je telefoon. Op je Surface in tablet mode maar ook zeker op je Surface in desktop mode met toetsenbord en muis. Hier zou een app zich op kunnen aanpassen. Bijvoorbeeld Microsoft Edge is hier een voorbeeld van.
Op een Surface 3 zou ik best touch apps willen zien. Daarnaast groeien iOS apps steeds meer in complexiteit. Wat dat betreft lopen Windows Store apps achter de feiten aan. Desktop apps vind ik persoonlijk helemaal niks op touch schermen. Alsof je zwaar gaat zitten Photoshoppen op een Intel Atom die minder krachtig is dan de chip die in een iPad Air 2 zit.

[Reactie gewijzigd door n-evo op 12 december 2015 17:16]

Anoniem: 634684
@n-evo12 december 2015 19:12
Je Schreef:

Alsof je zwaar gaat zitten Photoshoppen op een Intel Atom die minder krachtig is dan de chip die in een iPad Air 2 zit.

Ik heb het niet over de Surface 3 met een Atom.
Maar over de pro met I5.

Dus waar heb je het ineens over.
En ja de I5 doet PS wel wat beter als een Ipad AIr 2..

Daarbij een iPad air hoe mooi en snel (betrekkelijk) het ook is zal never een surface pro kunnen vervangen als je zaken pro wilt uitvoeren.

En het hebben van geen bestands systeem en dan het inladen van RAW bestanden van de 5DS met de cloud functie of andere vervelende manieren,,haha kom zeg,

Ik had al gezegd een Surface is een Notebook vervanger die tablet functies kan overnemen, Geen enkele tablet IOS of Android kan mijn Surface vervangen als ik wat wil doen met Photoshop of Premiere etc.
En ja dan doe ik meer als wat kleurtjes aanpassen.....


Ben ik klaar met het werk dan zet ik hem in tablet modus en kijk ik op schoot nog even portfolio's van mijzelf en collega's en wat leuke filmpjes op YouTube en browse ik nog even en is het voor mij op dat moment een tablet..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 634684 op 12 december 2015 19:41]

Je zei "Surface" in de post waar ik op reageerde en niet "Surface Pro". De Surface heeft tegenwoordig een Atom, dus is dat waar ik van uit ging.

Maar het klopt dat een Core i5 sneller is dan de A8X chip, en daar heb ik dan ook een Core i7 MacBook Pro Retina voor. Ik vind met pro apps zo'n touch scherm nul meerwaarde hebben, nog het meest omdat desktop apps slecht ermee omgaan. Daar boven op worden alle gestures ook al ondersteund door de trackpad. Als ik tablet functies wil gebruiken, heb ik liever een licht en kleiner apparaat met apps die ook daadwerkelijk geoptimaliseerd zijn voor touch input.

Voor jou is dat anders en dat is verder prima. Iedereen zo z'n eigen voorkeuren. :)
Is dat helemaal de fout van Microsoft? App ontwikkelaars zijn mede verantwoordelijk omdat ze niet willen / kunnen developen voor Windows. Heb hier hetzelfde gezien. Marketing had een app laten ontwikkelen voor onze dealers en klanten om op een beurs te gebruiken. Apple en Android geen probleem. Klanten en dealers met een Windows Phone? Eehh tja eehh, nee hebben we niks voor. Pech voor jullie....

Ik hoop van harte dat ze met het universal app platform meer apps gaan krijgen, maar het blijft een kip ei verhaal. Er zijn te weinig apps, dus ik gebruik het niet <--> Niemand gebruikt het, dus ontwikkel er maar geen app voor. Iemand moet een keer de stap maken.
Ik doe alleen maar een observatie dat de inhoud van de Windows Store erg matig is. De apps die er zijn worden ook nog eens infrequent geüpdatet en lopen vaak achter op functionaliteit ten opzichte van de iOS / Android versies. Of dat aan Microsoft ligt ja/nee maakt mij, lullig gezegd, als eindgebruiker geen bal uit. Ik kijk puur wat onderaan de streep mij het meest biedt. Op gebied van smartphones en tablets is dat helaas niet Windows mede door de "app gap". Ergens vind ik dat wel jammer omdat ik altijd gecharmeerd ben geweest van Windows Phone.

Daarbij gezegd speelt natuurlijk wel een rol dat Microsoft zich in al haar arrogantie onsterfelijk waande en heeft zitten slapen terwijl Apple en Google de hele mobiele markt veroverden. De oorlog was al gestreden toen de Windows cavalerie het slagveld op kwam rijden. ;)

[Reactie gewijzigd door n-evo op 14 december 2015 08:22]

Ook wel weer eens leuk om en succesverhaal van Microsoft te horen (:
Tsja, is dat per sé een voordeel dan? Voor zowel iOS als Android zijn meer dan genoeg apps beschikbaar. Waarom zou een Windows desktop applicatie per definitie fijner en beter werken dan een iOS of Android app?
Het verschil zit hem niet alleen in de op productiviteit gerichte apps, maar vooral ook in systeemeigenschappen zoals multitasking, snel switchen tussen apps en bestandsbeheer.
Mja multitasken kunnen iOS en Android ook wel en de snelheid waarmee je van app kan wisselen vind ik nog niet een zodanig sterk argument dat ik ervoor zou overstappen op een Windows tablet.

Bestandsbeheer vind ik zelf echt onnodig op tablets: als je apps hebt die met bepaalde bestandsindelingen kunnen omgaan dan kan je die bestanden gewoon openen via de app, daar heb je geen Explorer of Finder voor nodig.
Ik heb twee jaar geprobeerd te werken met een Android tablet. Dat was enorm frustrerend. Ik werk vaak met meerdere Word, Excel, browser en pdf bestanden naast elkaar. Met Android, zelfs op de Note 10.1 die juist meer biedt dan stock Android, werkt het gewoon niet effectief.

Ook de ipad Pro reviews onderschrijven deze tekortkoming bij iOS.

Bestandsbeheer is ook belangrijk voor werken met privacy gevoelige bestanden. Die moeten gewoon op de juiste plek staan en niet rondslingeren in een onvindbare map van een app.

Voor mij is vooral de veelzijdigheid (echt werken en ook gewoon als tablet heel bruikbaar) van een Surface Pro 3/4 enorm veel beter dan wat Android en iOS te bieden hebben.
Tsja er zíjn natuurlijk scenario's denkbaar waarbij het ene OS boven het andere gaat en in jouw situatie kan ik me er wel iets bij voorstellen dat Windows prettiger werkt dan iOS of Android. Ik bedoel alleen dat Windows niet per definitie beter of prettiger is dan iOS of Android :)
Niet per definitie beter, maar wel veel en veel uitgebreider. Windows Phone wordt vaak afgerekend op het beperktere app-aanbod vergeleken met Android en iOS, maar als je die ecosystemen dan weer vergelijkt met de échte Windows dan loopt die er toch echt wel nog eens extra rondjes omheen puur wat aanbod betreft ;)
Precies, dat is goed voor de concurrentie. Dat houdt beide partijen tenminste scherp.

Qua hardware zou de Pixel misschien wel leuk zijn, maar ik zou er toch liever gewoon Linux op draaien :)
Dat kan toch? *O* Rooten *O* met die tablet en gaan met die banaan *O* . Enige probleem zijn de drivers -O- .
Vooral de "speciale" drivers zoals draadloos opladen lijkt me.

Of je moet heel handig zijn (:
Ik zou zeggen.. wait for it!

Als je kijkt naar alle verschillende versie van Android voor mobiele devices en de communities hierachter zal het me niet verbazen dat je binnen een geringe tijd een Linux distro hebt :).

Enige vraag is dan of het O/S te herstellen is zodra je het voorzien hebt van een Linux distro.
Draadloos opladen via een driver? :X Ik zou zeggen dat dat intern gebeurt zonder input van de OS. Ik vrees eerder voor drivers van de touchscreen, wifi, Bluetooth en alle andere sensoren.

Dat de toetsenbord de accu draadloos oplaadt en tegelijkertijd als input voorziet werkt vast wel via een driver binnen het OS. Maar de meeste linux-distro die werken op Android meuk gebruiken de kernel van Android zelf, dus hopen maar dat die daarin zit ingebakken :') .
Anoniem: 118226
@Ruw ER11 december 2015 11:01
We moeten nog even afwachten of developers bereidt zijn om hun applicaties zo aan te gaan passen dat ze als universal app gebruikt kunnen worden. Tot die tijd heb je weinig aan die vele windows desktop applicaties als je je surface als tablet wilt gebruiken (nog afgezien dat ie daar eigenlijk wat te zwaar voor is).
Hij heeft het over een Surface Pro. Die draait gewoon Windows 10, daar kun je gewoon Photoshop en Visual Studio op draaien.
Tot die tijd heb je weinig aan die vele windows desktop applicaties als je je surface als tablet wilt gebruiken
dat dus klinkt leuk dat photoshop maar als het niet fijn werkt in tablet modus dan schiet je weinig mee op.
je kan toch en muis aan de service pro hangen mocht dat nodig zijn
als je je surface als tablet wilt gebruiken
Met een muis en toetsenbord is het nogsteeds een tablet, maar je gebruikt hem dan niet als tablet.
dat is juist het gemak! ik heb bijvoorbeeld mijn surface met een tweede draadloze muis en tobo naast mijn gewone desktop staan en als ik dan wil switchen naar tablet neem ik hem vast en begin te touchen
De surface pro is een volwaardige computer die je ook als tablet kunt inzetten. Je kunt de situatie ook omdraaien.


Bij d Surface Pro gaat het om de veelzijdigheid, niet alleen om een tablet-mogelijkheid
Photoshop heeft nu een aparte binary voor desktop en tablet. Hoeveel leveranciers van windows desktop software hebben al een tablet versie gemaakt?

Het idee van windows 10 is dat daar 1 binary voor komt die zich aanpast aan de omgeving. Maar dat gaat niet automatisch, daar moet de developer wel wat voor doen. En dan is het een keuze. De windows desktop software op de oude manier maken en de tablet versie voor het meest gebruikte platform (Android/IOS) of investeren in mobile devices die haast niet gebruikt worden?
Haast niet gebruikt? je roept erg makkelijk zaken. 3 tot 7% van de mobiele markt is goed voor vele miljoenen apparaten.
De nieuwe Lumias zijn niet aan te dragen en met windows 10 prima. (al was 8 al heel fijn werken)
De omzetting van apps van ios naar W10 is beschikbaar voor x86 en de arm versie komt eraan. Kortom, groeimarkt.
Dat terwijl Apple een krimpmakt aan het worden is ;)
Anoniem: 118226
@SED11 december 2015 13:38
http://wmpoweruser.com/wi...share-was-1-6-in-q3-2015/

1.6 procent. au! ;)

Wees nou even realistisch. Als je wilt verdienen aan aantallen (door ads) ontwikkel je voor Android. Wil je verdienen aan betalende klanten dan ontwikkel je voor IOS.

(let er even op dat marktaandeel niet per se iets zegt over kwaliteit. Die lumia telefoons zijn op zich prima dingen. Het eco systeem is het probleem. En dat heeft wel als oorzaak dat het marktaandeel klein is)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 118226 op 11 december 2015 13:40]

En weer worden gebruikers aantallen en omzetcijfers van een kwartaal door elkaar gehaald.. zucht..
Logisch dat wanneer er in kwartaal vier een nieuw model uitkomt het oude model minder verkoopt. Wel leuk kennelijk voor fanbois ;)
Anoniem: 118226
@SED11 december 2015 13:48
Het blijft 1.6% en erg ver van de 3 tot 7% maar liefst die jij claimt. (en ik moet zeker ook zelf googlen als ik daar onderbouwing voor wil hebben ;)
Luiheid is geen excuus voor zomaar wat roepen.
Hier recente cijfers.. klik op gewenst land.
http://www.kantarworldpan...artphone-os-market-share/
Ja want de ipad pro is 60 gram lichter en dat voel je meteen ;)
Op die ipad pro kun je vervolgens geen enkele desktop applicatie draaien en heb je geen file explorer oid. Vooral erg grote plaat glas.
Anoniem: 118226
@SED11 december 2015 11:37
Waarom zou je een desktop applicatie willen draaien op een tablet? Dat is alleen maar een argument van een leverancier van tablets waar bijna geen tablet software voor beschikbaar is.

Net als de file explorer. Waar heb je die nodig bij het gebruik van een tablet. Een tablet is geen desktop. Een piloot gebruikt een tablet om de lay-out van het vliegveld te bekijken waar hij heen vliegt of procedures te volgen. Een arts gebruikt een tablet om het dossier van een patiënt in te kijken. Een magazijnmedewerker gebruikt een tablet om artikelen te vinden. Waar is daarbij een file explorer nodig?

En een iPad pro vind ik ook te zwaar als tablet, btw.
Het voordeel vind ik dat je dan 1 apparaat hebt voor je werk (volledige office, volledige Photoshop en Visual Studio etc.) en dat je die dan ook gewoon op de bank etc. als tablet kan gebruiken.

Zo lijkt me dat Wacom tekentablets langzaam overbodig worden (mits er een goed scherm met mogelijkheid voor een digitizer pen in de tablet zit)

Kortom er zijn mogelijkheden zat en voor bepaalde mensen (zoals ikzelf) is het ook een uitkomst.
Hoe je het zegt ben ik helemaal met je eens. Voor jou is het een uitkomst. Geen spelt tussen te krijgen. Ikzelf zou geen zware tablet willen en als laptop vind ik een surface te klein. De consequentie is dat ik met 2 devices loop, maar dat is mijn afweging.

Waar ik tegen ageer is de generieke stelling, de surface draait alle desktop apps dus hij is als tablet beter dan de rest.
Oké ik snap helemaal wat je bedoelt echter had ik het idee dat Apple de iPad Pro als laptop vervanger in de markt had gezet (correct me if I'm wrong) en met die statement moet hij dan de surface pro als zijn meerdere erkennen. Echter zijn dit wel oneerlijke vergelijkingen aangezien de Surface Pro pas bij ongeveer €1000,- begint.

Edit: de iPad Pro begint bij Apple ook vanaf €900,-+ dus is de oneerlijke vergelijking niet terecht. Qua prijs ontlopen ze elkaar dus niet zo veel

[Reactie gewijzigd door herovazy op 11 december 2015 12:05]

De iPad pro is mij ook nog niet helemaal duidelijk (en ik ben een behoorlijke Applefan, zeg ik er bij). Qua hardware wordt er inderdaad wel mee gepronkt dat het qua snelheid in de buurt van laptops komt (en dan de onderkant van de surface lijn, he). Maar qua functionaliteit wordt een tablet en een laptop als iets heel anders gezien. Dat laatste ben ik dan wel met ze eens, maar dan vind ik de iPad pro wel weer erg groot als tablet. Maar goed, hij is geloof ik ook niet als consumentending bedoeld.
Sterker ze ontlopen elkaar nog minder bij apple moet je de pen er voor 100 euro nog bijkopen dus kom je ook aan de 1000...
Vrijwel alle desktop applicatiesbieden veel meer dan een geacastreerde app.
Alleen daarom is dat al zinvol. Omdat je met de surface moeiteloos andere zaken kunt aansluiten hoef je jezelf niet te berken en heb je dus meer keuze. Dat mag ook wat meer kosten. Je vervangt er twee apparaten mee.
Anoniem: 118226
@SED11 december 2015 13:04
Als je het als mening geeft heb ik er geen bezwaar tegen. Als feit valt er van alles tegen in te brengen.

Ik noemde al een aantal voorbeelden hoe tablets gebruikt worden. Die negeer je voor het gemak maar even. Maar piloten hebben niet het idee dat de apps die ze voor hun werk nodig hebben gecastreerde apps zijn.

Dat een surface twee devices in 1 is, is moeilijk te ontkennen. Wat mij persoonlijk betreft is het een combinatie van een net niet tablet met een net niet laptop. En gezien de verkoopcijfers denken meer mensen daar zo over. Maar dat laatste kan ook aan de hoge prijs liggen, waarbij mensen niet de toegevoegde waarde voor die prijs zien.
Verkoopcijfers? vertel.. waar heb je die vandaan?

Als tablet werkt een surface prima.. geen idee welk bezwaar je daar tegen hebt. Dat een ipad met specifieke apps voor een piloot goed werkt zal best. Het is dan meer een tablet appliance die precies doet wat hij moet doen. Dan praat je niet meer over ene app van 5 euro oid. Beetje onzinnige vergelijking derhalve.

Maar als ifan zal deze door een ifan geschreven vergelijking je wel aanspreken. Als laptop vervanger..:
http://www.knowyourmobile...ardware-features-compared
Anoniem: 118226
@SED11 december 2015 13:34
Verkeerd gelezen:Heb jij enig idee wat de app voor piloten kost? Iets meer dan 5 euro, kan ik je vertellen.

Maar nog steeds. Waarom wil je desktop apps op een tablet. Ik zie geen antwoord.

Het gaat mij niet om de Apple vs Microsoft. Ook mijn redenen om er niet 1 te kopen zijn irrelevant (inderdaad heb ik liever IOS/OSX, maar ik vind hem ook te zwaar als tablet en te klein als laptop). Waar ik tegen ageer is de stelling dat het een betere tablet is omdat er desktop apps op draaien.

De omzetcijfers zoek je zelf maar op bij Microsoft. Daar kan je verkoopcijfers uit afleiden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 118226 op 11 december 2015 13:42]

Die piloten app is precies wa tik ook zeg.. derhalve een onzinnige vergleijking.

Omzetcijfers ken je niet maar dat remt je niet een stelling te poneren zonder ondebouwing.

Een tablet die naast apps ook volledige applicaties kan draaien is altijd beter dan een tablet die alleen apps aan kan. Of dat iets is wat belangrijk voor je is kun je over van mening verschillen. Dat doet echter niets af aan dat feit.
Elbo,

(SP4 gebruiker hier)
Ik lees jouw discussie en ik merk duidelijk dat je nog nooit een Surface in je handen hebt gehad.
Weet je wat het mooie is aan een hybrid zoals die van Microsoft? Het is gewoon een volwaardige laptop EN tablet in 1. Het mooie van dit is dat je als je entertainment wilt hebben, je het toetsenbord eraf kan halen en tadaa, een tablet. Een desktop app die volgens jou niet denderend draait (geen idee waar je dit vandaan haalt), draait prima en is gewoon net zo snel als de door jou liefgekozen Apple met dezelfde of iets andere ultrabook processoren.
Een tablet dat desktop apps draait, is altijd een toegevoegde waarde, vooral omdat het een touch screen heeft dat penaanrakingen registreert (subliem in Photoshop)

De surface is een heerlijk apparaat wat altijd fijn werkt, productief en entertainment in 1 apparaat.
Anoniem: 118226
@Hingj0n11 december 2015 16:04
Het zijn wat mij betreft gescheiden werelden. Ja, de surface 4 kan ze beiden aan. Maar dan blijf ik bij mijn punt, mijn tablet is lichter en mijn laptop is groter. De consequentie dat ik 2 devices heb neem ik voor lief. En jij hebt een andere afweging gemaakt. Wat mij betreft geen probleem.

De surface pro is een mooi stukje techniek. Heel veel hardware in een kleine vormfactor. Het voordeel dat je met veel wringt desktop apps kan bedienen zonder toetsenbord en muis (dus in tablet mode) zie ik niet. Niet met photoshop en helemaal niet met programmeeromgevingen zoals ik ook al in deze discussie heb langs zien komen. Net zomin dat je met een surface pro 4 met i7, 16gb geheugen en 32" 4K scherm aangesloten angrybirds gaat spelen met een muis.

Nogmaals, iedereen mag zijn keuze maken. Het gaat mij om het argument. Een tablet is niet een betere tablet omdat het desktop apps kan draaien. Je kan wel zeggen dat een surface als plus punt heeft dat het om te bouwen is naar een laptop (waarin je je desktop apps kan draaien). Dat heeft voordelen en nadelen. Aan iedereen om een afweging te maken.
Microsoft heeft ooit al eens laten zien wat het wil met tablets. Een gescheiden systeem; losse tablet en desktop gaat verdwijnen. Applicaties zullen, net als websites, responsive moeten worden. Maar dan net een beetje anders. Voorbeeld: Je begint aan een document tijdens een vergadering, vervolgens loop je naar je desk en je tablet koppelt draadloos met een monitor en schakelt over naar desktopmodus. Losse tablet en desktop is onzin en bestaat nog vooral omdat tablets vaak nog niet krachtig genoeg zijn/waren.
Het ligt er helemaal aan welke professionele taken je doet met het apparaat. Voor de een zal iOS beter werken, voor de ander de flexibiliteit van win10. Verkoopcijfers vertellen dan wel of het faalt of niet.
Nee. Ik heb meerdere reviews gelezen en gezien van de ipad pro, en daar zeggen ze allemaal, ja prachtig apparaat om media op te consumen. Niet om echt mee te werken. Bij de surface is dit andersom.

Verkoopcijfers van apple zijn nooit serieus te nemen. Te veel mensen kopen het om de naam, niet omdat het het beste product voor hen is. Zeer knap om zo'n status te creëren, dat wel.
Maat van me had een iphone 5, nergens 4g want de belangrijkste 4g band in nederland ondersteunde dat 820 euro ding niet, batterij ging kapot, camera had een zwarte vlek, homeknop werd lam, en na 2 jaar dan toch een iphone 6 nemen. Ik heb hem zo hard uitgelachen dat ie boos werd, maarja, dat doet apple schijnbaar met mensen.
Verkoopcijfers niet serieus nemen?
Dat is echt de" domste " opmerking die ik heb gehoord.
Misschien neem jij ze niet serieus, vanwege jouw mening.
Maar verkoopcijfers zijn juist het enige dat je serieus moet nemen.
Dat doen de producenten ook.
Je moet apple verkoopcijfers niet al te serieus nemen in vergelijking met de kwaliteit van het product, doordat, zoals ik al zei, te veel mensen het product op naam kopen, en niet omdat het het beste product is. Neem de apple watch ook, zeer veel negatieve reviews gelezen, toch de best verkochte watch, by far. En de iphone 5, ondanks alle flaws, ondanks het feit dat telefoons van concurrenten veel verder waren qua scherm, bouwkwaliteit en functies, werd zeer goed verkocht.
Kijk ook dit filmpje: https://youtu.be/-tuHrt42WnI
Durf toch wel 5 euro in te zetten op dat deze batterypacks beter gaan verkopen als de betere, mooiere, en goedkopere van de concurrenten. Als dat gebeurt bewijst het mijn punt als te meer.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 13 december 2015 17:06]

Ik ga geen discussie met jou beginnen wat je onder kwaliteit verstaat. Maar iOS /support/ ecosysteem en gebruikersgemak neem jij niet mee in je afweging. En dat zijn juist de zaken die bijv een iPhone 5 wel de betere smartphone zouden kunnen maken.
Misschien niet voor jou, maar wel voor vele anderen.
Ik vind verkoopcijfers wat dat betreft meer zeggen dan jouw persoonlijke mening en voorkeur.
Mee eens, echter alle software ontwikkelaars (van apps) ontwikkelen voor iOS en Android. En zolang dat het geval is blijft Windows een beetje achterlopen. Het valt overigens te hopen dat het aantal ontwikkelaars voor Windows en daarmee het aantal apps aantrek, het heel Windows systeem zoals het er nu ligt is imo toch superieur aan wat Google en Apple momenteel bieden. Maar goed het beste systeem wint niet altijd dat heeft de geschiedenis uitgewezen (denk hierbij aan VHS video).
Behalve dat de prijs van de Pixel C een fractie van de prijs van een Surface Pro is. Daarmee ook absoluut niet te vergelijken...
Surface pro is nou ook niet geweldig. Als je 'tablet mode' niet aan zet is alles te klein en totaal niet bedoeld voor een tablet, heb je tablet mode aan wordt dit enkel door een aantal groter bekende apps geaccepteerd. Dat is ook een waardeloos iets. Het hoort gewoon niet op de tablet zoals het nu is. Net zoals je OSX niet op een tablet gooit, dat werkt gewoon niet.
Ik word zo moe van die Microsoft boys die al die Fora lopen te vervuilen...
Volledig Windows is niet ontworpen voor touch, dat met het karige aanbod aan tablet apps maakt het een matige tablet.
Ik was anders aangenaam verrast hoe windows zich met touch laat bedienen. Werkt anders heel aardig. Ik heb gebruik wel een ipad en dan remote desktop.
Mijn sony vaio tap20 werkt anders prima met touch, als mijn dochter thuiskomt schuift ze het toetsenbord en de muis meteen terzijde en gebruikt het ding als tablet.
Op de schoot is het ding te zwaar, maar op tafel is het prima te doen, dan lijkt me een lichte surface helemaal een eitje.
Als je het als tablet ziet wel ja, maar daar is hij dus ook net niet voor bedoeld. Je moet het zien als laptop tot op het moment dat je onderweg bent in bus / metro / trein / vliegtuig je gewoon verder kan werken zonder toetsenbord.
Ach ik verwacht dat de hele markt naar 1 OS technologie markt gaan in hun segment. Windows 10 op Mobile, Tablet en PC. Google Android op zelfde. Utlimo denk ik dat Apple zelfde zal gaan uitvoeren hoewel ze met hun Pro tablet dit nog niet doen. Dan heb je ook nog exoten als Firefox, Ubuntu, Jolla etc.. die eigenlijk zelfde soort plannen hebben.

Gaat wel makkelijker maken dat je telefoon als CPU word gezien en je makkelijk in en tablet/laptop/workstation kunt plaatsen. Het gaat echt langzamerhand die richting in. Maar dit duurt nog wel een aantal jaren.
Ja denk ik ook. Je ziet de grote drie dezelfde kant op bewegen, al komen ze alledrie van een andere kant. Android en Apple komen vanaf mobiel en proberen tablet/laptop erbij te pakken en Microsoft komt juist van de andere kant. Technisch gezien denk ik dat Microsoft hier in het voordeel is; hun OS is al volwassen voor de tablet en laptop en deze maand komt datzelfde OS uit voor mobiel. De volwassenheid van Windows over de verschillende platformen vind ik evenwichtiger dan dat van de andere twee.
Hoezo komt Apple 'vanaf mobiel'? :? Apple's OSX was er echt al voor iOS en is nog steeds prima geschikt voor laptops.

De Surface Pro is voorlopig niets meer of minder dan een laptop met touchscreen met een los toetsenbord en muis. Nauwelijks te gebruiken als pure tablet. Het valt te bezien of developers gaan investeren in software die de Surface Pro wel geschikt maken als tablet.
Hoezo komt Apple 'vanaf mobiel'? :? Apple's OSX was er echt al voor iOS en is nog steeds prima geschikt voor laptops.
Jup. Maar niet voor iPads. Het OS wat op Apple op de iPhone / iPad gebruikt, proberen ze ook voor de iPad+ te gebruiken. Het punt is juist dat ze 2 OS'en hebben, daar waar Microsoft verder is met het hebben van 1 OS voor meerdere platformen.
Microsoft is daar niet verder in. Die ramt gewoon een desktop OS in een tablet met laptop hardware, en zie daar, een tablet met volledig OS. Alleen is het gewoon niet geschikt voor een tablet, of überhaupt voor een touch screen. De UX is gewoon zwaar ruk voor touch devices.
Gaat wel makkelijker maken dat je telefoon als CPU word gezien en je makkelijk in en tablet/laptop/workstation kunt plaatsen. Het gaat echt langzamerhand die richting in. Maar dit duurt nog wel een aantal jaren.
Vergeet niet dat Windows al heel ver is met Continuum op dit vlak. Ze hebben een tijd achteraan gestaan maar de de mobiele CPU's die van de desktop beginnen te evenaren en gebruikers steeds meer van hun mobiele devices verwachten komt Microsoft weer terug in het segment waar ze al jarenlang het voordeel hebben.
Met de tijd fuseren Chrome en Android toch? Of zijn dit slechts geruchten?
Chrome OS is pakken beter kwa beveiliging... Als die 2 fuseren kunnen er enkel maar lelijke dingen uit ontstaan. Dat ze voor deze tablet android gekozen hebben geef duidelijk aan dat ze chrome os niet als volledig OS aanzien en het is dus een kwestie van tijd voor het in de koelkast gaat.

Deze tablet is voor mij ook een complete faal. 499 + 170 voor dit gedrocht is letterlijk je geld uit het raam gooien.
Dat ze voor deze tablet android gekozen hebben geef duidelijk aan dat ze chrome os niet als volledig OS aanzien
Poe, wat een aanname. Het lijkt me aannemelijker dat ze beiden hebben getest en dat deze tablet in combinatie met Android beter samenwerkt. Dat hoeft niet meteen een negatief beeld te geven over Chrome OS.
Chrome is zo veilig omdat je er zo weinig mee kunt.

En dat hoeft niet negatief zijn,
surfen, office, media bekijken, daar dekt de gros van de bevolking wel zijn taken mee,
alleen zo gauw je iets serieuzer bezig wilt zijn kom je in de problemen.

Er is niet veel keus in software, en daarnaast zijn de machientjes vaak niet de meest snelle. Al zou je bijvoorbeeld een keer je foto's bewerken, videootjes knippen en plakken (niet eens recoden), dan kun je op heel ouderwetse manier koffie gaan zetten, cq zelf het vuurtje gaan stoken om het water aan de kook te brengen.

Klein aantal chrome-apparaten die wel snel zijn, daar betaal je weer een flink bedrag voor waarbij je meer alternatieven hebt.
Ik kan je vanuit mijn kennis vertellen dat ChromeOS nog láng, láng niet uitgerangeerd is.

Integendeel. Google gaat heel hard op educatie en laat dat nu een voorportaal zijn voor wat de voorkeur is van deze personen in de toekomst. Ook worden nu stap(jes) gemaakt naar business (maar daar is de afhankelijkheid van office nog redelijk groot) en zaken als signage. Nee, ChromeOS gaat nergens heen.

We is het zo dat de Android runtime serieus onderdeel zal gaan worden, vermoed ik.
Ik snap wel waarom ze het niet doen, als je de Chrome app fullscreen draait op Android heb je feitelijk al de ChromeOS experience, waarom dan zoveel diskspace en onhandig dual-boot opzetten?
Chrome op Android performt eigenlijk als dikke stront door een trechter :)
Chrome wordt er niet veel soepeler op met de jaren, maar het is natuurlijk uiteindelijk dezelfde codebase buiten die paar hooks in de Android API, alleen is de Chromebook hardware een stuk rapper dan wat er in een doorsnee telefoon zit.
Praktisch elke chromebook wordt sneller en soepeler naarmate ze ouder worden. Dit kan ik zelfs aantonen in de bemchmarks :)

Maar hardware heeft er zeker mee te maken. Toch voel ik altijd die Android onderlaag. Zelfs op de oude samsung chromebooks met de exynos processor is het een groot verschil in ervaring.
Ik denk toch dat ik het ding ga kopen. De hardware lijkt toch dik in orde. Google wou dit product gewoon onder de kerstboom hebben. Ik zie bijvoorbeeld niet in waarom je een Nexus 9 zou kopen ipv dit. De vraag is alleen of je het toetsenbord erbij wil of niet. Mijn originele Nexus 7 heeft het echt wel gehad.

Het enige wat mij tegenvalt aan dit apparaat is de twee megapixel front camera. Met 4 micro's hadden ze toch wat meer mogen investeren in de camera om er een degelijke tool van te maken voor een video conference.

Op een tablet lijkt Android me een evidente keuze. Split screen zit onder de developper options. Het komt er dus aan. Als je vandaag absoluut een android tablet wil, denk ik niet dat het een slechte keuze is. Wel jammer dat ze 100 euro extra vragen voor 32GB, waar ze slechts 50 euro extra vragen voor dezelfde upgrade op de Nexus 6P.
Zo zie ik het ook, het is gewoon een erg mooie tablet voor een premium prijs met een Nexus twist. Het toetsenbord kan me gestolen worden, productief zijn doe ik wel op mijn laptop. De front camera interesseert mij niet erg en ik ben gewend dat deze traditioneel crappy is op een tablet.
Anoniem: 688751
@oef!17 december 2015 20:56
Ik sluit me erbij aan. Dat hele gedoe over productivity kan me gestolen worden. Ik ben op zoek naar een nieuwe Android tablet. En dan is de Pixel C op dit moment gewoon de beste, kunnen we kort over zijn. Dus wil je productivity ga dan naar Surface Pro of zoiets en veel plezier ermee. Wil je de beste Android tablet around, dan ga je voor de Pixel C.
Bij mij ligt ie onder de kerstboom.
Had al zo'n vermoeden. Vond android op dat apparaat onmiddellijk heel vreemd.
Na de aankondiging van de Pixel C was ik teleurgesteld dat het toestel niet op ChromeOS ging draaien.

Zeker gezien de naamgeving, Pixel, wat eigenlijk al altijd gebruikt werd voor de Google toestellen op ChromeOS.

Maar, ik heb dan de Asus Flip gekocht...en ik kijk niet meer om naar wat Google nu nog met de Pixel C van plan is. Asus laat gewoon zien wat Google eigenlijk met de Pixel C moest doen, en het werkt wonderwel.
Mooie aanvulling op dit artikel is de reddit thread waar de makers een Q&A hielden. Helaas werden de lastige vragen uiteindelijk gemodereerd, maar bevat zeker nog goede aanvullende informatie.
Een ongebruikelijke en wel grappige bijdrage in de discussie over het nut en gebruik van tablets vs laptops wordt geleverd in de volgende kolom:
http://www.speirs.org/blo...ook-pro-replace-your-ipad .

In dit artikel beschrijft Speirs hoe journalisten met allemaal op zich zeer steekhoudende argumenten een laptop (in dit geval een Macbook) tot de grond zouden afbranden als de tablet (iPad Pro) eerder dan de laptop was uit gekomen en iedereen gewend was aan werken op een tablet.

Het laat in ieder geval heel duidelijk zien hoe makkelijk dingen worden afgekeurd omdat ze simpelweg anders zijn dan wat we nu hebben en gewend zijn en (daarom) dus slechter...
De eerste reviews zijn nu uit en wat blijkt... Android als OS op een laptop blijkt toch niet zo'n groot succes te zijn. Chrome OS was in dit geval dus een betere keuze geweest.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee