Google lijkt Windows 10 naar Chromebooks te willen brengen met 'Campfire'

Er zijn aanwijzingen verschenen dat Google werkt aan een project met de naam Campfire. Dat lijkt bedoeld te zijn om Chromebooks dualbootfunctionaliteit te geven, zodat ze Windows 10 naast Chrome OS kunnen draaien.

Met Project Campfire lijkt Google aan een project te werken, vergelijkbaar met Apples Boot Camp, zo beweert XDA Developers op basis van meerdere commits bij Chromium Gerrit. Die maken melding van het bestaan van verschillende varianten van Campfire, die in de masterbranch van Chromium geïntegreerd worden. Dat duidt erop dat het niet om een enkel model gaat dat ondersteuning krijgt, maar om meerdere Chromebooks.

Google lijkt bovendien te streven naar brede toepassing van de dualbootoptie. Om Campfire te activeren hoeft de gebruiker zijn Chromebook namelijk niet in de Developer Mode op te starten, die vaak nodig is voor geavanceerde functionaliteit. Google maakt bovendien het automatisch updaten van de RW_Legacy-sectie van een Chromebook-rom mogelijk, zodat een gebruiker zich niet bezig hoeft te houden met het flashen van firmware om dualboot te activeren.

De dualbootoptie verscheen eerder als Alt OS-modus en leek toen bedoeld te zijn om een ander besturingssysteem te kunnen laten draaien op een Pixelbook. Daarna verschenen aanwijzingen dat het vooral het laten draaien van Windows 10 betrof en dat het om meer dan een intern project ging.

Oudere Chromebooks krijgen waarschijnlijk niet de mogelijkheid om Windows 10 te draaien. Laptops moeten waarschijnlijk over minimaal 40GB opslagcapaciteit beschikken, waarvan 30GB voor Windows en 10GB voor Chrome OS. Oudere Chromebooks hadden vaak 16GB opslag en zelfs veel recentere modellen komen met hun 32GB niet in aanmerking. Het gaat hierbij om gesoldeerd emmc-opslag, dat niet te vervangen of uit te breiden is.

Google Pixelbook
Google Pixelbook

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-08-2018 • 12:33

106

Reacties (106)

106
105
71
5
0
23
Wijzig sortering
Waarom zou Google hier tijd, geld en moeite in willen stoppen? Het lijkt me dat als mensen Windows 10 gaan gebruiken dat ze minder snel Googles services gebruiken dan als ze gewoon Chrome OS gebruiken... Kan iemand me hier opheldering over geven?
IMHO denk ik om meer Chromebooks te verkopen. Zo haal je Windows-gebruikers over om met een Chromebook toch goedkoop mobiel te kunnen computeren. Zulke kopers hebben het gevoel dat ze minder risico lopen met zo'n aankoop. Google biedt hen dan de mogelijkheid om ook het ChromeOS uit te proberen, en op die manier die kopers aan zijn ecosysteem te binden. Google verkoopt zo meer Chromebooks, plus ze hebben een voet tussen de deur bij 'verstokte' Windows-gebruikers.

Datzelfde heeft Apple ook gedaan met hun bootcamp. Apple heeft daardoor gegarandeerd meer hardware kunnen verkopen. Ik ken Windows-gebruikers die Macbooks hebben gekocht puur om het mooie design en de degelijke hardware, maar verder alleen Windows op gebruiken.
Er zijn wel vaker dual boot systemen op de markt gekomen maar of of die nu echt een succes waren vraag ik me sterk af. als je eenmaal op 1 os zit blijf je daar meestal ook bij. Aflsuiten opstarten voor ander os kost gewoon te veel tijd en waarom zou je dat willen.
Ik ben het helemaal met je eens. Maar Apple heeft wel meer hardware door verkocht, win-win situatie zeg maar.
Nou is Apple meer een hardwarebedrijf dan Google, dus ik weet ook niet helemaal wat de investering waard is voor Google. Het lijkt me zelf wel een manier om Chromebooks meer mainstream te maken vooral in enterprise land, waar Windows nog steeds domineert ("voet tussen de deur").

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 26 juli 2024 10:27]

Apple verdient inmiddels meer met hun services hoor. Maar daar heb je inderdaad Apple hardware voor nodig :*)
Je kunt op Macos bijv ook Parallels Desktop gebruiken en kun je je bootcamp partitie live met je macos partitie gebruiken. Maar het tweede OS gebruik je vaak niet omdat je het zo graag wilt maar omdat je een bepaalde applicatie moet gebruiken die niet op je eerste OS werkt, of omdat je dingen moet testen op een extra OS, althans dat is het in mijn geval.
dat is niet helemaal waar, je kunt van bootcamp naar parallels converteren, en dan heb je in principe een kopie, en dus 2 losse windows installaties.
Nou nee hoor, ik heb een aparte bootcamp partitie en die gebruik ik in parallels, maar dat is dezelfde machine. Wat ik wijzig via parallels is ook gewijzigd als ik via bootcamp opstart.
Datzelfde heeft Apple ook gedaan met hun bootcamp.
Lang geleden, toen Microsoft nog Goliath was en Apple met verve de rol van David speelde, was de uitkomst van een rechtszaak tussen beide dat Microsoft de volledige broncode + documentatie van Windows (toen XP) beschikbaar moest stellen aan Apple. Plus een zak geld. De verwachtingen waren toen hooggespannen, zeker met de overstap van Apple van het PowerPC platform naar het x86 platform in het verschiet. Maar volgens mij heeft Apple daar nooit iets mee gedaan, of het moet Bootcamp zijn?
Bij veel bedrijven kunnen 95% van de medewerkers met G Suite/Chrome OS uit de voeten. Bij ons bedrijf met 250+ gebruikers wordt 1 keer per maand Excel gebruikt voor grafieken die niet in Google sheets gemaakt moeten worden.
Voor die situaties is een dualboot heel makkelijk, voor MDM heb je dan bovendien geen Intune meer nodig.
Binnenkort hebben we Excel niet meer nodig, omdat we met een BI tool gaan werken, die deze overzichten gaat aanmaken.

Elke maand kan Chrome OS meer en komen er web apps of Android apps die Windows apps vervangen. Zodoende kunnen met de dualboot het resterende gebruik van Windows langzaam uit faseren.

Ik denk dat hiermee het marktaandeel van Chrome OS en G Suite verder gaat groeien. Omdat G Suite ook op Windows en MacOS draait hoef je als bedrijf je bestaande hardware niet te vervangen.
Office kan in office 365 ook gewoon online draaien toch? Dan heb je aan een nieuwe browser genoeg. Nu steeds meer applicaties en werk naar online verdwijnt hebt je eigenlijk vaak voldoende aan een browser.
Misschien vallen de verkopen van chromebooks wel tegen omdat mensen toch die paar windows only apps willen blijven gebruiken. Door deze machines met dualboot mogelijkheden te verkopen wil google meer hardware verkopen.
En als ze dan toch eens opgestart worden in ChromeOS dan zal google er wel voor zorgen dat gegevens die advertenties verkopen toch wel doorgestuurd worden. Als google zelf een win10 mee levert bij het apparaat mag je er gerust van uitgaan dat alle apps die ze hebben standaard geïnstalleerd staan.
Eerlijk is eerlijk.. Er zijn heel wat mooie chrome books die zeer aantrekkelijk zouden zijn met Windows erop.
En over het gebruik van Google apps etc hoeven ze zich niet druk om te maken want ze 1 al aan je verdiend hebben en 2 de stap om chrome te installeren is zeer klein wanneer je vanaf chrome os komt.
Anoniem: 343906 @Max_B13 augustus 2018 16:14
Chromebooks zijn een top hit in het basisonderwijs in de V.S. Me dunkt dat Google die positie echt wel vast wil houden en/of verbeteren.
dit is goed.
Wil je windows gebruiken, krijg je het niet vooruit, wilt die weer updaten. Ga je toch maar chromeOs gebruiken.
Krijg je een word met een macro, of lukt het je niet om iets te doen, kan je toch nog even naar windows.
Een heel goede zet.
Dual boot werken is wel nooit een definitieve oplossing.
Het lijkt erop dat Microsoft en Google hun relatie versterken. Eerst het gerucht dat de Surface phone (mocht deze ooit komen) op een versie van Android draait. En nu de dualboot mogelijkheid van chrome-books zodat men ook hier Windows op kan draaien.

Mocht dit waar zijn dat zie ik een Android-variant van Microsoft en dus ook een Surface phone als een mogelijkheid voor in de nabije toekomst!
Ik zie eigenlijk helemaal geen aanwijzingen voor een sterkere relatie.

Met een Boot Camp voor Chromebooks gaan ze niet ineens Windows laptops verkopen ofzo. Ze bieden een extra optie aan op hun laptops om ze aantrekkelijker te maken voor mensen die meer willen dan alleen een beetje webbrowsen. Zo nuttig is een Chromebook namelijk niet, dus met een écht OS zouden ze ineens een stuk krachtiger worden. Niets meer dan een manier om meer hardware te verkopen dus. Wel hoop ik dat je er naast Windows 10 ook Linux mee zal kunnen installeren. Dan heb je tenminste ook de keuze voor vrije software ipv alleen een keuze tussen 2 Amerikaanse giganten.

En met telefoons: Windows Phone is dood, dus als MS telefoons wil blijven maken hebben ze een ander OS nodig. Dat wordt geen iOS want dat geeft Apple niet onder licentie, en naast iOS blijft er tegenwoordig alleen nog maar Android over. Meer een kwestie van moeten dan willen dus.
Maar ik deel wel je visie over een MS variant van Android: ik denk niet dat ze een telefoon zouden maken die volledig op Google software draait. Met de huidige eisen om een hele library aan Google apps mee te leveren bij de Play Store, voorzie ik eerder een telefoon met een door MS onderhouden Appstore die met MS diensten komt, dus Bing ipv Google Search, MS Office ipv Google Docs, etc.
Zo nuttig is een Chromebook namelijk niet, dus met een écht OS zouden ze ineens een stuk krachtiger worden.
Allereerst is er natuurlijk de vraag: "Wat maakt iets tot een écht OS?" En voor de rest... Stellen dat een Chromebook niet nuttig is, is onzin. Zeker de generatie Chromebooks van 2017 en recenter zijn het aanraden waard. De combinatie van de Chrome Webstore en de Google Play Store maakt dat er al meer apps beschikbaar zijn voor Chrome OS dan voor Windows. Maar ook zonder de Google Play Store is een Chromebook nog steeds prima bruikbaar.
De combinatie van de Chrome Webstore en de Google Play Store maakt dat er al meer apps beschikbaar zijn voor Chrome OS dan voor Windows.
"Apps"... wellicht... applicaties... nu niet en over 10 jaar nog steeds niet. Zeker niet wanneer je alle troep er uit filtert die alleen gemaakt is om even snel geld te harken. De kwaliteit van échte software is veel beter dan die rommel uit de Play Store.
Wat is echte software dan bijvoorbeeld?
Heeft Google geen toestemming van Microsoft nodig om een variant van Windows op hun hardware te kunnen verkopen?

Het is zoals jij zegt een boost voor hun verkopen mocht dit mogelijk zijn maar ik neem aan dat dit niet kan zonder een akkoord van Microsoft. Als Andromeda op basis van Android is bewandeld Microsoft eigenlijk de tegenovergestelde weg om op mobiel gebied weer in beeld te komen, ook hier zal Google akkoord voor moeten geven denk ik. Vandaar dat ik een relatieversterking zag.

iOS is inderdaad uitgesloten;) Zolang developers geen extra werk hoeven te verrichten om de applicaties op die MS appstore te plaatsen zou dit een mooie oplossing zijn!
Heeft Google geen toestemming van Microsoft nodig om een variant van Windows op hun hardware te kunnen verkopen?
Waarom? Google verkoopt toch geen computers met Windows? Ze leveren een tool mee waarmee de gebruiker zelf Windows kan installeren wanneer die het los aanschaft. Ik heb voor mijn merkloze zelfbouw PC toch ook geen toestemming nodig van MS om daar een retail Windows op te installeren? (afgezien van het feit dat ik Linux draai, maar dat terzijde)
Als Andromeda op basis van Android is bewandeld Microsoft eigenlijk de tegenovergestelde weg
Ik denk dat als MS een eigen smaakje van Android uit wil brengen dat er helemaal niets van Google bij zal zitten. Google maakt dat voor een partij als MS simpelweg onmogelijk met hun huidige voorwaarden. Het is alles of niets: of de hele telefoon vol stoppen met Google software, of Google links laten liggen en alleen het open source gedeelte gebruiken. AOSP heb je geen toestemming van Google voor nodig, dat is gewoon vrij te gebruiken.
Zolang developers geen extra werk hoeven te verrichten om de applicaties op die MS appstore te plaatsen zou dit een mooie oplossing zijn!
MS is wel een van de weinige partijen die de resources heeft om een goede alternatieve appstore neer te zetten. Maar of helemaal geen extra werk mogelijk is weet ik niet. Dat kan denk ik alleen als er een manier is om APK's uit de Google store te plukken en op eigen servers neer te zetten (een soort mirror dus). Ik denk sowieso dat de stap voor developers om hun app in een tweede store up te loaden een stuk kleiner is dan een compleet nieuwe app voor een ander platform schrijven, zoals ze met WP moesten doen.
Android is niet van Google, merknaam ligt niet bij Google in ieder geval. Het is een open OS met google service die op de meeste telefoons zitten.
Dus een android versie zonder google service is gewoon android maar blijft met de zelfde problemen zitten als met windows phone.

Ik denk niet dat Microsoft google gaat gebruiken. Ik denk dat de andromeda capaciteiten heeft van een goedkope computer. Dan heb je de mogelijkheid om steamstore te gebruiken en xbox store
Google is wel degelijk de eigenaar van Android en de merknaam.

Zie o.a. https://developer.android.com/legal#Brands
The "Android" name, the Android logo, and other trademarks are property of Google LLC.
en https://www.google.com/pe...emark/trademark-list.html
Trademark list
...
Android™ platform
...
sinds ze android hebben overgenomen (al voor 1.0 geloof ik) is het wel eigendom van google, zoals @dknippers ook al aangeeft.
ChromeOS dient een bepaalde doelgroep, mijn vriendin heeft een goedkope laptop nodig voor internet en lichte office taken, heeft geen zin in meldingen van een OS die langer zijn dan 3 woorden en ramt dat ding gewoon uit als ie zegt dat ie moet updaten maar zij andere plannen heeft.
Heb haar dus een Chromebook geadviseerd, ze heeft er 1 keer een raar issue mee gehad, heb haar laten zien hoe je een factory reset doet, daarna heb ik er nooit meer iets over gehoord. Voor haar is een Chromebook dus een stuk nuttiger dan Windows of Linux (wat ik zelf gebruik).
Linux is trouwens al prima te gebruiken op een Chromebook.
Anoniem: 457607 @kozue13 augustus 2018 22:57
Eens, behalve dan over het laatste stuk: lijkt me behoorlijk kansloos een Android-based MS-only app store.
Ik denk niet dat Surface phone(andromeda) op android zal draaien, omdat Microsoft heel veel werkt verricht Andromeda OS af te krijgen.

Overigens zijn er een aantal programma's op internet die android flashen (o a bluestack).

En ik denk dat samsung die ook met zo'n type apparaat komt, eerder met windows 10 komt dan met chromeOS of android. Want je hebt een aparte OS wel nodig.
Zover ik weet is er geen verdere specificatie over wat Andromeda OS inhoud(hoor graag meer mocht die info er zijn), het zou toch goed kunnen dat dit een variant op basis van Android is?

Met een nieuw OS dat niet gebruik kan maken van de Android Playstore (iOS store is denk ik op voorhand uitgesloten) krijg je het zelfde verhaal als de Windows Phone : niet voldoende support.

Samsung + windows10 juich ik zeker toe!
Dan ben je absoluut niet aan het opletten geweest omtrent Andromeda want dat is gewoon een Windows-gebaseerd OS.
Informatie is er genoeg, windowslatest.com mspoweruser.com en windowscentral.com staan vol met informatie over andromeda. Zowel over hardware als software.

Android heeft niets met google. Je kan Android ook uitbrengen zonder google service. Google heeft iets met Android. Android mag je ook draaien zonder google play service. Dan heet het ook android en zonder dat je geld hoeft te betalen. De oprichter van android heeft een tijdje bij google gewerkt maar is inmiddels vertrokken.

Android is niet gemaakt voor 2 schermen. Dus er moet wat anders worden opgebouwd anders was het OS van microsoft al klaar. Windows phone OS.

Andromeda gaat zonder google play service. Der is genoeg support. Want er komen uwp apps aan. der is een steam store. Apps/games voor xbox en pc. Banken website worden steeds touch vriendelijker
al die sites staan vol met geruchten, dat klopt, maar er is nog niks bekend van andromeda.

en android is niet gemaakt voor 2 schermen? het is dat er niet veel telefoons zijn met 2 schermen, maar er is er eentje (weet de naam zo niet meer) die wel 2 schermen heeft, en dat werkt prima. er is ook nog een andere trouwens, de yota phone, die heeft ook 2 schermen, voor en achter. fabrikanten kunnen prima ondersteuning maken voor 2 schermen.

zonder google play services is er lang niet genoeg support, ook niet met uwp apps (windows 10 mobile was totaal geen succes qua apps, en nu zelfs al bijna geen ondersteuning meer vanuit ms + vrijwel geen nieuwe hardware) steam store heb je niks aan op een telefoon (voor mobiele apps tenminste), de xbox/pc games heb je op mobile ook niet zoveel aan, en banken websites worden wel steeds touch vriendelijker, maar hoeveel mensen gebruiken dat ipv een goede app (met eventueel mobiel pinnen)

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 26 juli 2024 10:27]

Dat klopt, de geruchten zijn gebaseerd op: Patenten die bekend zijn gemaakt, Windows 10 sdk waar de verwijzing van Andromeda in staat, Spelletje uitgekomen die een verwijzing heeft voor een onbekend device. Er is enkel geen aankondiging van Microsoft geweest. Maar alles wijst er wel op dat het eraan komt.

Volgens mij bedoelde je die van zte. Ik Heb de recensies van gelezen en kritiek is dat je eigenlijk 2 telefoons hebt en dat het moeizaam tot 1 geheel kan zien. Ook qua hardware( vanwege de kloof tussen de schermen) als software. Men sprak ook over een leuk idee, maar aan de uitwerking moet wel wat worden gedaan.

Dit type apparaat is geen mobiel, gaat de store van de PC gebruiken. Dus logisch dat Microsoft windows mobile niet meer mee bezig is. Overigens volgens de geruchten gaat Qualcomm een speciale soc schrijven, die de pc prestaties evenaart, Xbox controller aansluiten en je hebt geen probleem met xbox/pc games. Maar deze store zit niet vol met handige apps zoals die op android zit. Maar denk dat die wel komen, want er zijn genoeg apparaten die windows 10 draaien.
Welnee. Google heeft Microsoft helemaal niet nodig, het is eerder andersom. Developers kiezen vooral voor Google's platformen.

Dat Google dit doet is heel eenvoudig. Net zoals ze nu Linux ook naar Chromebook brengen.
Een Chromebook wordt een multiplatform machine voor developers. Veel veelzijdiger dan een klassieke Windows laptop. Microsoft doet hetzelfde met Linux command prompt naar Windows 10, alleen is dat slechts een terminal.
Microsoft doet hetzelfde met Linux command prompt naar Windows 10, alleen is dat slechts een terminal.
Wat MS doet met hun Linux systeem is iets compleet anders. Met dualboot kun je slechts 1 OS tegelijk draaien. Linux op Windows is echt een complete Posix API die ze op de Windows kernel hebben gebouwd, waardoor je in principe alles kunt draaien. Ik heb al eens voorbeelden gehoord van de Gnome en Unity desktops die ze op Windows draaiend kregen. Het grote verschil is dat je met de Windows implementatie niet hoeft te kiezen tijdens het booten, je draait het gewoon allemaal door elkaar heen.

Ik vond dualboot zelf nooit zo handig. Er is toch altijd 1 OS waar je de meeste tijd doorbrengt, en dan voelen die andere OS'en alleen als extra onderhoud. De hele tijd omwisselen is niet zo handig. Heb je bv Linux als hoofd OS, boot je Windows voor een game, en heb je niet de beschikking over je standaard browser die alle logins en sessies onthouden heeft. Ik denk dat zo'n Campfire vooral gebruikt gaan worden om een te beperkte Chromebook om te toveren tot volwaardige laptop, niet om continu OS te wisselen.
Op moderne Chromebooks werken ook de Android apps. Ik zou het geen beperkt systeem meer durven noemen. Miljoenen apps, ook offline heb je nu voor Chromebooks beschikbaar, veel meer dan Windows aan apps biedt. Zo ook de Office365 apps.

Die dual boot functie is naast deverlopers ook voor de twijfelaars. Want er wordt een hoop FUD vertelt over Chromebooks in het algemeen. Het is voor veel mensen compleet onbekend en dan is het best een stap om Windows vaarwel te moeten zeggen. Dat heb je dan nu niet meer met CampFire.

In de Laptop Buyers guide hier op tweakers worden Chromebooks ook steevast door de redactie genegeerd in het budget segment. Dat zal dan nu wel moeten veranderen. :)

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 26 juli 2024 10:27]

en heb je niet de beschikking over je standaard browser die alle logins en sessies onthouden heeft.
als je chrome, firefox of anderen gebruikt met een account wil dit prima.

en je kunt in principe alles draaien in het linux subsystem, maar het werkt lang niet fijn genoeg om dit te gebruiken in plaats van normaal linux (zonder gui) in een vm

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 26 juli 2024 10:27]

30 GB voor Windows 10? Dat is toch alleen genoeg om er naar te kijken?
Geinstalleerd is Windows 10 Pro ongeveer 26Gb.
Ik heb windows 10 op een laptop met 32GB geïnstalleerd heb heb nu nog 11 GB aan vrije disk ruimte over.
Ik heb windows 10 op een laptop met 32GB geïnstalleerd heb heb nu nog 11 GB aan vrije disk ruimte over.
- en dan office 365 en je antivir, eventueel adobe en bij de eerste patch-dinsdag zit je laptopje vol.

een van de redenen waarom ik linux op mini-laptops prefereer, dan ben je met een gb of 9 wel klaar en staat alle software (inclusief meukware) er wel zo'n beetje op

vanaf een gb of 60 kan windows prima als je niet te veel eigen data hebt of alles in de cloud wilt. jammer genoeg worden de meeste chromebooks niet met zo'n grote disk uitgebracht.
en dan office 365 en je antivir, eventueel adobe en bij de eerste patch-dinsdag zit je laptopje vol.
Office365 kan gewoon online in je browser. Adobe (PDF neem ik aan?) kan je gewoon in Edge bekijken. Antivirus zal zeker nog geen halve gig zijn.
Het zal idd vooral voor licht gebruik of studiedoeleinden zijn. Logisch, het zal nooit een volwaardige desktop oid vervangen, maar zo was een Chromebook ook niet bedoeld.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 26 juli 2024 10:27]

32Gb blijft ongeveer 28Gb van over door NTFS, dan Windows erop met alle updates zit je op zo'n 20Gb.
Installeer zelf nog 3/4Gb aan eigen meuk en er blijft 4Gb over.

Vervolgens wordt er weer een leuke versie update uitgebracht welke minimaal 8Gb nodig is om te upgraden, de optie om deze upgrade tijdelijk op externe media op te slaan werkt bijna nooit en dus kun je een upgrade vergeten door te weinig schijfruimte.

Enige optie is om buiten Windows om te upgraden of een herinstallatie.
Kortom: Windows 10 op 32Gb EMMC of SSD is wachten op ellende.
32Gb blijft ongeveer 28Gb van over door NTFS
Heeft niks met NTFS te maken. Je mag daarvoor de storage boeren bedanken die het decimale stelsel gebruiken inplaats van het binaire stelsel waar je OS mee werkt en storage berekent.

Waardoor bijv. 1KB niet 1024bytes is maar 1000bytes. Op een paar KB is dit te verwaarlozen maar als je in de ordes van GB en TB komt is het een ander verhaal.
met alle respect maar het is het omgekeerde, eigenlijk hebben storage boeren gelijk.
Volgens het internationale stelsel is K,G enzovoort machten van 1000.
Voor computer doeleinden bestaat er een alternatieve variant nl. KiB GiB enz.
https://en.wikipedia.org/wiki/Gigabyte
Maar buiten de storage boeren is er inderdaad bijna geen kat die dat zo gebruikt.
Die aanduiding zie ik eigenlijk alleen bij de Franse variant van Windows.
Anoniem: 310408 @i-chat13 augustus 2018 14:21
Office is 2.6 Gb (aardig uitgebreid) en als je veel Adobe wil draaien lijkt me een chromebook niet het juiste platform. Ik neem best aan dat jij veel ruimte nodig hebt maar voor het overgrote deel van de gebruikers zal het best lukken.
Welnee, op mijn oude DELL Venue Pro 8" (zes jaar oud? ooit gekocht in Duitsland voor 100 euro) draai ik gewoon full-blown W10 (home).

32GB interne opslag en nog ruim 20GB vrij.

Office 2017 (niet de app, maar the real deal), Photoshop (idem...) en Sony Vegas Pro staan op een sd-card die gemount is als 'harddisk'.

Dus 32GB is zát voor puur W10 - het neemt dan nog niet eens 10GB in (as we speak staat windows.old er ook nog vrolijk bij, dat is de oude Windows van voor de grote update, enkele weken terug).
Volgens mij als je Windows op een Chromebook wilt hebben snap je het uberhaupt denk ik niet meer. Windows heeft de strijd op kleine devices gewoon verloren. Het is te log en niet modulair genoeg om onnodig meuk er eenvoudig uit te verwijderen.
Daarnaast wie wil er nou foutmeldingen als Error: 0x54fg532 ipv can't open library o.i.d. Extra ondoorzichtige lagen aan software toevoegen om alleen maar support te kunnen verkopen..... Dat is zo ' 90-er jaren
Vandaar dat uitgerekent de zelfverklaarde vijand van Microsoft (Windows Mobile iemand?) Windows 10 op Chromebooks wil gaan laten gebruiken? Als ze daar geen goede (strategische of financiele) reden voor hadden, deden ze dat echt niet. Niet omdat het kan, vergeet dat maar.

Toch vind ik het een rare move. Terwijl toch even door me heen ging: hmm, misschien nu ook wel wat voor mij. Als het niet bevalt kun je in ieder geval ‘m nog gewoon gebruiken.
Ik zie deze functionaliteit nog wel als nuttig op ARM Chromebooks, zodat je software kunt ontwikkelen en compileren voor Windows ARM64. Maar de specificaties van de meeste van deze machines zijn tot nu nog erg beperkt. En op x86 zal het ook wel zijn nut hebben, maar in dat geval kun je beter voor een standaard laptop gaan.

Voor de rest zie ik het nut voor eindgebruikers ook niet echt. Zo moeilijk is het nou ook weer niet om een Android, Qt of GTK+ applicatie te schrijven die gewoon op een Chromebook of een Linuxdistributie werkt.
Ik heb windows 10 home editie gesintaleerd op een tablet met 32 gig aan ssd en heb nog 14 gig over, windows is dan ook up to date met de laatste patchen.
En als je de compact mode aanzet (kan ook post installatie), dan gaat er nog een paar GB vanaf zonder dat je het merkt.
Is dat inclusief of exclusief pagefile.sys en hiberfil.sys? Deze nemen namelijk al van te voren ruimte in beslag en staan standaard geïnstalleerd. Hiberfil.sys neemt volgens mij exact je Geheugengrootte in beslag en pagefile.sys is tegenwoordig dynamisch dus dat is niet helemaal exact te gokken maar meestal ongeveer 75% van je geheugen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 26 juli 2024 10:27]

Anoniem: 420148 @MrFax13 augustus 2018 13:15
75% van je geheugen? Lijkt me een beetje onnodig, en dat klopt volgens mij ook niet. Op een computer met 32GB zit ie momenteel op 4GB (dynamisch geschaald). Als alles goed loopt, en er genoeg geheugen is, hoeft er niet zoveel in page file. Maar 32GB is wel een beetje weinig. Die 11GB gaat zo op aan een cumulative update, of een versie-update van Windows.
Je hebt gelijk, maar mijn punt staat iig, veel ruimte is dus niet van "Windows zelf" maar van hibernation en pagefiling. Bij Linux deed je vroeger altijd 75% van je geheugen als een swap partitie als rule of thumb, daar was ik even verward mee. :P
Volledig offtopic. Maar ik viel helemaal voor je afbeelding |:(
#metoo (om maar eens een populaire hashtag te gebruiken)
Is me ook al vaker overkomen!
Inderdaad. Wanneer er vervolgens een major update uitkomt, zoals versie 1803, is er ruim 8 GB vrije ruimte nodig, anders wil setup niet beginnen aan de update. Dus je hebt op dit moment al 26 + 8,5 GB nodig voor alleen Windows installatie en setup zelf. Voor volgende releases kunnen daar makkelijk weer wat GB's bijkomen.

En dat is dus geheel zonder user data. Wil je nog wat eigen applicaties en bestanden kwijt kunnen dan moet je die ruimte bijtellen.

In de praktijk is 64 GB voor een Windows partitie al vragen om problemen.
Herrinner me er niet aan 1803 was echt zo een pokke update :s
Ja, dat werkt wel... maar bij een upgradewil hij e.e.a. gaan uitpakken, en dan heb je met 32GB net niet genoeg ruimte... moet je zwoegen om je upgrade te doen. 32GB is te weinig. Mijn schoonvader heeft een laptop met 32GB embedded crap... waardeloos... werkt precies niet..
El cheapo laptopjes (~200 euro) draaien prima met 32 GB eMMC hoor !

Daarvan houdt je ongeveer 12 GB over voor programma's en andere zaken. Je kunt ze zelfs upgraden naar nieuwere Windows 10 versies met Windows Update, mits je ongeveer 6 GB vrij hebt. De aller eerste Windows 10 update was nog drama, moest je met een externe USB stick gaan werken.
Wij hebben anders een hoop gedoe met dergelijke door klanten 'goedkoop' aangeschafte Windows 10 bakjes met 32GB diskjes, maar ook door onszelf gekochte Intel Compute sticks, ook met 32GB. Draait prima, totdat er elke maand weer de draconische cumulatieve update komt. Update files zelf zijn in de regel ergens tussen de 800 en 1200MB, en dan moeten ze nog eens geïnstalleerd worden. Wij hebben op printerdrivers na NIETS geïnstalleerd staan, daar we enkel met SSH en mstsc.exe werken. Toch gaat het na de eerste paar updates regelmatig mis wegens ruimtegebrek. Laat staan wanneer er een echte versie update (1709, 1803 etc) uitkomt, dat is steevast eerst temp-zut opruimen en duimen draaien dat het nét genoeg is.

Nee, 32GB is niet meer genoeg sinds Windows 10.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 26 juli 2024 10:27]

Ja herken ik wel. Het werkt, maar vergat te melden dat je regelmatig de ingebouwde Windows Cleanup tool moet draaien om Windows Update files en ook Windows.old te verwijderen, scheelt weer een paar Gig.

Ik heb die laptop er vooral erbij als "handig". Bijv. een Fritz!Box VDSL modem recovery image erop zetten om zeker te weten dat je terug naar factory settings gaat (zal je de details van het 7581 drama vorig jaar besparen) kan alleen vanuit Windows.

Dan is zo'n niet al te snelle Windows laptop van rond de 200 euro wel handig soms.
Windows 10 kan je instellen (bij instellingen) dat hij automatisch schijfopruiming toepast. Zit geloof ik niet in de eerste versies, maar nu zeker wel.

[Reactie gewijzigd door Swerfer op 26 juli 2024 10:27]

Dat klopt, maar als je daarnaast nog 10GB nodig hebt voor Chrome OS, dan wordt het krap. Vandaar dat 32GB in dat geval niet voldoende is.
Systeem vereisten Win 10;
32bits => 16GB
64bits => 20GB
Ja en dat zijn de specs van 3 jaar geleden, in die tussentijd zijn er genoeg patches, features en service packs uitgekomen. 30GB kan je vrij weinig mee, daarnaast is het momenteel ook een "vermoeden" dat 40GB het minimum zal zijn.
Dit zijn details van Windows zelf inclusief de updates.
https://www.microsoft.com...windows-10-specifications

Zoals je zelf al zegt zijn het vermoedens. De hele tekst is geplaatst om te laten zien dat met de huidige Chromebooks niet mogelijk is i.v.m gebrek aan ruimte. Bron/Tweakers laat alleen zien wat de minimale ruimte moet zijn om beide te kunnen laten draaien op 1 Chromebook. Hier zit uiteraard geen gebruiksopslag bij.
Verwacht ook dat er verschillende versies zullen komen qua opslagruimte.
Ja, precies net genoeg om naar te kijken.
Hoezo? Er staat nergens aangegeven dat de nieuw Chromebooks 30GB aan ruimte krijgen.
Laptops moeten waarschijnlijk over minimaal 40GB opslagcapaciteit beschikken, waarvan 30GB voor Windows en 10GB voor Chrome OS.
De bron of Tweakers heeft dit zelf berekend. Er is dus minimaal 40GB in de nieuw books nodig, waarvan minimaal 30GB voor Windows moet zijn.
En dit is aangegeven omdat dit uitsluit dat er geen Windows 10 kan draaien op de nu al bestaande Chromebooks i.v.m. gebrek aan ruimte.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 26 juli 2024 10:27]

Waarom zou je en ChromeOS en Windows op een laptop willen?
Alles wat in ChromeOS kan, kan dan toch gewoon in Windows en Chrome?
Waarom zou je en ChromeOS en Windows op een laptop willen?
Het uitgangspunt is een Chromebook. Velen die daar over lezen vragen om een of andere reden ook om Windows. Welnu, zie bovenstaand artikel.
Dan heb je een ultra-low-budget laptop.. eigenlijk niks nieuws toch?
Kennelijk had Google dat nog niet, dus enigszins nieuw (voor een Chromebook).
Dat lijkt bedoeld te zijn om Chromebooks dualbootfunctionaliteit te geven, zodat ze Windows 10 naast Chrome OS kunnen draaien.

[Reactie gewijzigd door stresstak op 26 juli 2024 10:27]

Zoek eens op Google Pixelbook. Ultra-low-budget is het al lang niet meer alleen.
omgekeerd niet... voor veel zaken heb je nog Windows nodig helaas.
Gisteren wou ik een rPi image op een SD kaart schrijven bijvoorbeeld.
Daar heb je geen Windows voor nodig hoor, dat gaat net zo makkelijk met Linux. En dat kun je vanaf een usbstick booten op alles wat usb poorten heeft (inclusief een chromebook).
een schoone win 10 pro 64bit install is 17.5 gb vorige week nog gedaan

Met alle updates,

[Reactie gewijzigd door Deslug op 26 juli 2024 10:27]

Met alle updates,
En andere software?
nee dat is dan wel kaal.
En hoe zit het met de pagefile.sys en hiberfil.sys?
dat weet ik nu niet maar ik ga er wel vanuit dat die groter word
een schoone win 10 pro 64bit install is 17.5 gb vorige week nog gedaan

Met alle updates,
Kan kloppen, het gros van de gebruikers heeft alleen apps, documenten, foto's, video's en cache; gaat heel erg snel als je je computer een jaartje of wat gebruikt.
klopt voor dat ik de install had gedaan was Win 42 gig groot :D zonder al mijn programma's

[Reactie gewijzigd door Deslug op 26 juli 2024 10:27]

Dat is wel mooi voor de echt premium Chromebooks. De noodzaak van premium hardware ontging me een beetje in dat segment.
Er zijn genoeg mensen die Linux applicaties draaien op een Chromebook. Het nut van premium hardware is dan afhankelijk van welke applicaties dat zijn. Waren vroeger Linux applicaties alleen in developer mode in Crouton te draaien, tegenwoordig wordt het ook standaard ondersteund.

Ik werk al twee jaar standaard in Chrome OS, gewoon omdat ik het een heel fijn OS vind en in mindere mate omdat ik Windows geen fijn OS vind. Ik mis soms wel eens wat, maar echt niet veel. Het native testen van Android apps is dan weer een voordeel.
Daar heb je gelijk in. Die groep is echter wel erg niche t.o.v Windows gebruikers.
Er is ook nog een windows "lean" variant die snoept er nog eens 9 gig van af. windows op 32 gig apparaten is overigens prima te doen. Heb zelf een nuvision 8 inch tablet met 32 gig opslag en een atom processor. Je krijgt er geen bergen werk mee verzet maar passief content consumeren gaat prima. :)
Het verschil met Chrome OS is dat die wel razendsnel werken op lichte laptops.
Probeer voor de grap eens CloudReady op die nuvision voor het verschil. Gemaakt door een partner van Google.
Is dat een knipoog naar Bootcamp?
Boot camp fire zou het feest compleet maken.
Switchen is hip.
Mooie ontwikkeling! Het hardwareplatfom van een chromebook is interessant. Het heeft niet de grunt van een i7 ofzo, maar het doet meestal wel een volle werkdag op een accu. Ik heb om die reden een gehackte Chromebook waar sinds dag 1 of 2 een linux distro op staat.

Alleen dat vast solderen van de eMMC module zie ik niet zo zitten. Er is er bij mij al eentje voortijdig gestorven en die is zo te vervangen. Dus laat dat lekker zo.
1,5 jaar geleden hiervan een demo gezien bij het Chrome team. Het leek allemaal soepel te werken, echter had Google toen nog geen idee waar ze aan waren begonnen en hierbij liepen het vaak vast en waren er nog wat problemen zoals terug en weg schrijven.

Er word toen verteld dat die binnen 6 maanden beschikbaar zou zijn voor intern gebruik, echter is het toen uitgesteld. Zo willen ze ook AD's etc koppelen aan ChromeOS om zoon 1 grote speeltuin te bouwen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.