Microsoft stopt volgend jaar met standalone-versie van Windows 10 S

Vanaf volgend jaar biedt Microsoft Windows 10 S niet meer aan als een standalone-versie, maar krijgen andere Windows 10-versies een optionele S-modus. Dat zegt Microsoft-topman Joe Belfiore, die verantwoordelijk is voor Windows.

Belfiore bevestigt het stoppen met Windows 10 S als losse versie in een tweet. Begin deze maand waren er al sterke aanwijzingen dat dit zou gebeuren, maar destijds had Microsoft het nog niet bevestigd en was het nog niet duidelijk per wanneer de verandering in zou gaan. Volgens het gerucht wordt de wijziging van kracht bij de Redstone 4-update, die in de lente uitkomt.

Als Microsoft stopt met het aanbieden van Windows 10 S als losse versie, wordt het vermoedelijk mogelijk om op apparaten die met Windows 10 in S-modus geleverd worden terug te schakelen naar een volwaardige versie van Windows 10. De switch naar Windows 10 Home is vermoedelijk gratis, terwijl een upgrade naar Windows 10 Pro geld kost.

Microsoft bracht Windows 10 S vorig jaar uit en presenteerde het als veilig en snel OS voor educatie- en zakelijke laptops. Met het uitgeklede besturingssysteem, dat alleen apps uit de Windows Store kan draaien, wil het bedrijf Chromebooks beconcurreren. Het is tijdelijk nog mogelijk om gratis te upgraden naar Windows 10 Pro. Dat kan tot 31 maart 2018. Het is echter niet duidelijk wat Microsoft daarna gaat vragen voor een upgrade.

Tweet van Joe Belfiore

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

07-03-2018 • 10:55

83

Reacties (83)

83
76
48
1
0
13
Wijzig sortering
Ik hoop dat S-mode nog eens een concurrent van de iPad of Chrome kan worden voor de lagere scholen. Win 10 heeft al veel minder resources nodig, dan vroeger (denk Vista/7). Maar de accuduur is nog steeds een drama. Ik heb zelf een Surface (zowel Pro als 3 gehad) - maar als je hem dicht klapt (typecover) lekt er toch nog steeds stroom weg; m'n Macbook kan ik gerust een maand in de kast leggen en dan heb ik nog volle accu over. Ik heb al gekeken bij 'settings' -> 'Battery' maar daar zit geen slurpende app tussen, toch lekt het weg. Niet handig voor scholen.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 22 juli 2024 14:14]

Laatst hield me surface pro (1) het 5 maanden vol en was nog niet eens half leeg op standby (opstarten in paar seconden met alles nog open op desktop), toen volgeladen, die nacht ook weer op standby en volgende dag was de batterij compleet leeg 8)7

Als alles werkt kan het dus heel goed werken, maar het blijft een gokje of standby wel echt standby is met windows.
Dat ligt eraan wat voor besturing je hebt. Microsoft heeft een idiote blunder begaan in de naamgeving. Bij de overgang naar Vista besloot het dat de term Standby verwarrend was, en dus werd de functie hernoemt naar Sleep. Hoe vertaal je dat? Als 'Slaapstand'. Maar helaas: die vertaling was onder XP al gebruikt voor de Hibernate-functie. In plaats van consequent te zijn met de vorige Nederlandse editie, besloot het vertaalteam consequent te zijn met de nieuwe Engelse editie, en zo komt het dat de term Slaapstand inmiddels het tegenovergestelde betekent van wat het vroeger betekende. Om het nog erger te maken, dekken de huidige vertalingen de lading niet: de nieuwe vertaling van Hibernate is nu Sluimerstand. De letterlijke vertaling zou iets als Winterslaap moeten zijn, wat inderdaad een diepere vorm van slapen is, terwijl 'sluimeren' iets als licht en zacht slapen betekent, terwijl die functie de laptop juist helemaal uit zet.
Dat ze "hibernate" "Sluimerstand" hebben genoemd is gewoon raar. Vertaling van "Sluimeren" is "to slumber". Inderdaad licht slapen.

"hiberneren" (overwinteren) had dan misschien beter geweest. Lijkt ten minste ook nog op Engelse woord. En is minder seizoensverwijzend dan Winterslaap.

http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/hiberneren
Of gewoon hibernate? Technische Engelse worden die geen duidelijke vertaling hebben mag je gewoon lenen hoor. Hiberneren zou in dit geval een goede zijn, maar wie heeft er naast een letterlijke vertaling van hibernate het ook echt gehoord of gebruikt gezien?

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 14:14]

Super dat je dit zo uitlegt, dit is al jaren een bron voor verwarring!
Misschien kunnen ze er "slapen" en "dutten" van maken?
5 maanden op Standby is niet mogelijk (tenzij op netstroom aangesloten :) )?
Standby is meer een fancy 'zet het scherm uit maar laat de rest doordraaien'.

5 maanden op Sluimerstand is wel goed mogelijk, op mijn Surface gebruik ik dus ook altijd Sluimerstand als ik meer dan een paar uur het apparaat wegleg. Tussen meetings door is Standby prima.
5 maanden op Standby is niet mogelijk (tenzij op netstroom aangesloten :) )?
Met een combinatie van 'save to disk' (standby) en 'save to memory' (hibernation) is dat prima mogelijk. De gebruiker merkt dan qua gebruikerservaring geen verschil, behalve dat wanneer de accu is leeggelopen dat het opstarten iets langer duurt.

Mogelijk was het systeem van svenk91 in hibernation gegaan.
[...]
Met een combinatie van 'save to disk' (standby) en 'save to memory' (hibernation) is dat prima mogelijk. De gebruiker merkt dan qua gebruikerservaring geen verschil, behalve dat wanneer de accu is leeggelopen dat het opstarten iets langer duurt.

Mogelijk was het systeem van svenk91 in hibernation gegaan.
Is dat niet juist andersom? Volgens mij is hibernation juist save-to-disk en bij standby blijft alles in het geheugen van de computer staan. Bij Standby ben je uiteindelijk alles ook kwijt als de batterij helemaal leeg is, bij Hibernation niet.
Hibernation = Sluimerstand? (ik gebruik Win10 NL)
Met Sluimerstand (Hibernate) wordt alles naar HDD geschreven, met Standby in het geheugen. Als tijdens Standby de accu leegraakt dan wordt net voor het afsluiten alles alsnog naar de HDD geschreven en wordt de PC op Sluimerstand (Hibernate) geplaatst. Als het goed is heb je dan geen gegevensverlies.

Opstarten vanuit Standby is semi-meteen, opstarten vanuit Hibernate duurt een paar seconden langer, afhankelijk van je hardware. Eenmaal opgestart is het resultaat gelijk: alles staat nog open, muziek draait weer, etc.
De vertaligen raken kant nog wal. Hibernate zou slaapstand moeten zijn en standby zou sluimer moeten zijn.
Als tijdens Standby de accu leegraakt dan wordt net voor het afsluiten alles alsnog naar de HDD geschreven en wordt de PC op Sluimerstand (Hibernate) geplaatst. Als het goed is heb je dan geen gegevensverlies.
Linke soep. Dan ga je ervan uit dat de accu niet net de geest geeft terwijl je aan het schrijven bent, wat tamelijk funest zou (kunnen) zijn.

Volgens mij gebruikt Windows tegenwoordig een hybride. Als de PC in standby gaat wordt óók de hybernate file geschreven. Als dan de accu leegraakt is er niets aan de hand. Het systeem kan gewoon uitgezet.
In Win10heb je ook dat “Snel Opstarten” nog. Dramatisch in bedrijfsomgevingen. Ik zie regelmatig PC’s die 3 maanden lang actief zijn en waar dan spontaan Outlook niet meer wil connecten of Autocad geen files meer opent. Gelijk die onzin eruit slopen, PC herstarten, en alles werkt weer.
https://msdn.microsoft.co...op/aa373229(v=vs.85).aspx


Sleep state (Modern Standby)
In the S0 low-power idle mode of the working state, also referred to as Modern Standby, the system remains partially running. During Modern Standby, the system can stay up-to-date whenever a suitable network is available and also wake when real-time action is required, such as OS maintenance. Modern Standby wakes significantly faster than S1-S3. For more info, see Modern Standby.

[Reactie gewijzigd door PolarBear op 22 juli 2024 14:14]

Laatst hield me surface pro (1) het 5 maanden vol en was nog niet eens half leeg op standby (opstarten in paar seconden met alles nog open op desktop), toen volgeladen, die nacht ook weer op standby en volgende dag was de batterij compleet leeg 8)7
Waarschijnlijk stonden er 5 maanden aan updates klaar, die Windows 's nachts probeert uit te voeren. En ja, Windows kan uit standby komen op gezette tijden. Onder Windows 10 is dat lastig helemaal de nek om te draaien, tenzij je zelf aan de slag gaat met services/policies.

Over het nieuws:
Waarschijnlijk zaten OEM's niet te wachten op het leveren van Windows 10 S apparaten. S is immers gekortwiekt, en ze zien de service desk calls al komen. Liever laten ze hun klanten dan een paar euro extra betalen voor een 'volledige' Windows 10 (Home) licentie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:14]

Windows kan dat niet alleen, daar heeft het AMT voor nodig en die kun je in de bios uitzetten. Security updates draaien is wel een goed idee, maar AMT zelf heeft security problemen.
Windows moet niet uit slaap komen voor updates als hij het op accu zou moeten doen. Simpel. Updates draaien op alleen accu is gewoon niet zo’n slim idee. Zeker als het al een X aantal maanden kennelijk niet gebeurd is om welke reden dan ook.
Ik hoop dat S-mode nog eens een concurrent van de iPad of Chrome kan worden voor de lagere scholen.
Ik hoop dat lagere scholen Linux gaan gebruiken in plaats van een gesloten commercieel buitenlands product.
Het is inderdaad weer erg handig als de scholen iets gaan leren wat niet aansluit op de markt. Ik zie liever dat scholen studenten iets leren waar ze in de praktijk ook iets aan hebben, op het moment dat ze gaan werken. Of misschien een goed idee, we laten de keuze aan de studenten en geven ze de vrijheid om te kiezen wat ze willen gebruiken.
... maar als je hem dicht klapt (typecover) lekt er toch nog steeds stroom weg; m'n Macbook kan ik gerust een maand in de kast leggen en dan heb ik nog volle accu over. ...
De meeste Intel gebaseerde systemen hebben een extra "management" processor die altijd aan staat, bij een heleboel randapparaten kan (zoals netwerk) en waar firmware in draait waarvan niet echt bekend is wat die doet. Vooral "business" laptops hebben deze feature.

Moraal van het verhaal is, als je zo'n apparaat "uit" zet blijft er nog van alles draaien, en dat verklaart het leegdruppelen van de accu.
In dit geval was het apparaat niet "uit" maar in slaapstand (Modern Sleep wss) en als ie wel "uit" had gestaan dan is ie ook echt uit hoor. Als je die extra fast start functie uitschakelt uit de laaste fall creators update, dat doet meer een soort reroot in combinatie met hibernate.
Heeft misschien ook eerder met de x86 cpu te maken die meer verbruikt dan arm cpu. Wie weet zal windows op arm wel zuiniger zijn.
Had ook dat probleem. Gebeurde 's morgens dat ie op spaarstand stond terwijl ie de avond ervoor nog 80% was (om maar iets te zeggen).

Toevallig ontdenkt dat het bij mij aan mijn bluetooth muis lag. Dit maakte de Surface om de zoveel tijd wakker.
Getest met andere muis en probleem was weg.

Maar nogmaals, dat was zo bij mij. Er zijn natuurlijk genoeg andere mogelijkheden
Ik heb zelf een Surface Pro i5 (2017) en accuduur is dikke prima. Kan er een volle werkdag mee uit de voeten als 3e scherm :)
Win10 heeft marginaal minder RAM nodig dan win7 of 8. Als de accuduur slechter is, verbruikt hij meer cpu cycles, wat ook logisch is als je o.a veel meer met de pagefile zit te kloten omdat je het RAM gebruik % kunstmatig terug wilt dringen.

Dat het minder resources vraagt is vooral marketing praat van MS.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 14:14]

Sluimerstand instellen en slaapstand uitschakelen. De surface modellen hebben "connected standby" ingebouwd. Maar sowieso blijft de laptop of pc bij normale slaapstand nog altijd aan staan. Sluimerstand schrijft je huidige ram geheugen naar de harde schijf en sluit hem dan af, bij opstarten haalt hij dat weer terug naar het ram geheugen en je hebt hetzelfde effect als slaapstand, duurt alleen iets langer om uit en aan te zetten.
Dit kan allemaal bij extra energieinstellingen ingesteld worden.
Geen idee of Apple dan ook eerder een soort sluimerstand gebruikt ipv slaapstand.
Maar dat RAM is nou niet echt waar de energie in een mobiel apparaat gaat zitten.
Maar toen Vista uitkwam was 2gb nog vest veel, en uberhaupt niet aanwezig op PC's van voor 2004 (die soms pas 3 jaar oud waren). Tegenwoordig heeft elke in de afgelopen 4 jaar uitgebrachte PC al minstens 4gb en veelal 8gb of meer.
Dit was wel te verwachten eerlijk gezegd, snap wel dat het meer beveiligd is dan de normale windows versie omdat je alleen apps uit de store kan gebruiken.. dit is handig voor mensen die basic dingen willen doen maar voor de echt Tweaker of mensen die voor hun werk zware programma's gebruiken of een sap etc.. is het niks..
En het jammere vind ik dat deze Windows S versie niet lichter is dan de normale versie (gebruikt i.v.m. de normale versie nou niet super minder resources), wilt Microsoft dat? Dan moeten ze echt nog wat stappen maken.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 juli 2024 14:14]

Microsoft bracht Windows 10 S vorig jaar uit en presenteerde het als veilig en snel OS voor educatie- en zakelijke laptops.

Waarom? Zakelijk heb je er of te kort aan, of beheer je het toch wel.
Educatief zet je gewoon elke week een image terug en schoon is de laptop. Schoolborden worden ook gewist....
Op de bedrijven waar ik in het verleden stage heb gelopen zou dit in een zakelijk oogpunt Windows S tekort komen.
Misschien is het voor educatieve handelingen makelijk als het een basisschool betreft of een middelbare school waar wat interner based dingen worden gebruikt i.c.m. office pakket, als je het voor een studie op het mbo of hbo gebruikt kan deze versie helaas al tekort komen.
Dus je hebt in praktijk geen grote doelgroep.. maar dat is hoe ik het zie correct me if I'm wrong.
De gemiddelde thuis gebruiker was origineel de doelgroep denk ik zo, ik bedoel voor Facebook en Spotify heb je niet veel meer nodig, wat men je ook wil laten geloven.
Ik vraag me echt af of het nodig is allemaal versies.

Ik kan me nog herinneren bij Windows 7
Windows 7 Starter (Alleen 32 bits system, vaak op netbooks te zien)
- Windows 7 Home Basic (Zonder windows media player 8)7 )
- Window 7 Home Premium (thuisgebruikers versie, met windows media player)
- Windows 7 Professional (verbinding maken met het Domein binnen het network)
- Windows 7 Enterprise (''enterprise'' editie geen OEM versie, via VLK. - wat raar is sinds Professional ook VLK heft)
- Windows 7 Ultimate (deze versie blijft nog steeds vaag voor mij, het was net als een ''enterprise editie maar dan voor thuisgebruik 8)7 vaag iets).

In de nieuwere versies is dit gelukkig aangepast. Maar nog steeds te veel versies.
Hou het gewoon bij Home(thuisgebruiker) en Pro(voor op werk, connectie met Domain).

Hoef je ook geen R&D te doen naar andere systemen. Of het wel of niet goed is.

Light weight versies voor "bepaalde" apparaten wordt nu gedomineerd door Apple en Android. En draaien prima de Office apps van Microsoft. Dus om alsnog iets te proberen bouwen heeft niet zoveel zin, het is leuk als er een 3de speler op de markt komt. Vergroot de kans op betaalbare producten.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 juli 2024 14:14]

Ik vraag me echt af of het nodig is allemaal versies.
Wat zeur je nou, Het artikel gaat er toch over dat er een versie geschrapt wordt?
Ja dus ze hadden te veel versies ;) het wordt dus beter. Anders krijg je weer de fiasco van vroeger. Maar goed zal jou een worstje schelen ;)
En graag een light weight versie :+
windows * embedded standard :)
Voor Home kwam nog Starter en voor Ultimage had je nog Enterprise.
Ultimate is eigenlijk de Enterprise versie maar dan voor consumenten.

Klein overzicht van alle verschillen kun je hier vinden: Wikipedia: Windows 7 editions
Vista en 7 waren inderdaad best een gruwel met het aantal SKU's wat onderling amper een hol verschilde.

Maar Windows 10 is wat meer Windows dan de vorige Windowsen waren. De oude versies hadden eigenlijk maar 2 echte Windows versies, Client & Server.

Ondertussen zijn er IoT apparaten bijgekomen, consoles, ARM/mobiel en sinds een tijdje Windows S, de lichtgewicht versie.

MS houdt het bij de standaards computer SKU's nu ook bij Home voor thuis gebruikers, pro voor workstations en enterprise voor op het werk. Vrij simpel en duidelijk.

Windows S is een tegenhanger voor ChromeOS en iOS.
Nu nog een versie voor op je telefoon. ;)
Terug te schakelen? Op te schakelen zul je bedoelen?
Lijkt me gewoon een verkapte prijsverhoging.
Je mag dan (vermoedelijk) van een Windows S gratis naar een Windows Home gaan. Wat is dan exact de prijsverhoging ?
Vermoedelijk............. Bij een Surface Pro moet je toch ook bijbetalen als je iets anders wil dan Windows S?
Surface Pro heeft altijd Windows 10 Pro. Ik denk dat je de Surface Laptop bedoeld, die heeft wel Windows 10S wat je op dit moment nog gratis kan upgraden naar Windows 10 Pro.
Ik snap dat je kan stoppen met een cloud versie, maar hoe kan je een standalone-versie stoppen?
Door geen toestellen meer te laten verkopen met die versie ?
In het artikel wordt niet gezegd dat Microsoft stopt met Windows S, ze stoppen met het aanbieden van de standalone versie
Fijn dat Tweakers dingen publiceert over Windows, maar zorg er dan wel voor dat alles wat er gezegd wordt ook correct is: Joe Belfiore is niet "verantwoordelijk voor Windows" en Redstone 4 zal deze maand (ongeveer) worden afgewerkt, het heet "versie 1803" voor een reden. Redstone 5 is voor het najaar. Overigens heeft Belfiore het over "next year", dat zou dus sowieso niet Redstone 4 zijn geweest, ook al kwam dat uit in het najaar, dat is al Redstone 6 of 7.

Dat gezegd hebbende, dit is een logische evolutie voor S. Van alle versies van Windows ook een S-versie aanbieden was de logische volgende stap. Ben benieuwd waar dit toe zal leiden.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 22 juli 2024 14:14]

Joe Belfiore is hoofd operating systems bij Microsoft en doet ook de meeste presentaties omtremt Windows, hoezo is hij niet verantwoordelijk voor Windows. Hij is de laatste eindverantwoordelijke voordat het bij Gates en/of Nadelle op het bordje komt.
Hij is verantwoordelijk voor de Operating System Group binnen Microsoft, maar zijn taak zit hem meer in het cross-platform werk met Android en iOS. Hij is niet eindverantwoordelijke voor Windows. En omdat iemand iets moet presenteren op een conferentie betekend nog niet dat die persoon eindverantwoordelijke is voor dat product. Heck, dat zou voor vele betekenen dat marketing eindverantwoordelijke is voor iets waar ze niks mee te maken hebben.
Het staat ook duidelijk op zijn wiki pagina:
Career at Microsoft

Since summer of 2013, Belfiore has been the leader of the "PC/Tablet/Phone" vertical within the Operating Systems Group at Microsoft,[4] responsible for delivering Windows 10 on PCs, Tablets and Phone
Ook zijn Linkedin:
I'm all about User Experience and creating products and teams that build businesses based on great UX. I currently lead the team that builds the user experience for Windows: desktop, taskbar, start menu, Cortana, Edge browser, MSN and more. I'm fanatical about elegant design, ease-of-use and great value-proposition. I'm one of the biggest end-user champions at Microsoft -- and I'm now co-leading our efforts on software/experiences for Education.


Vice President, Windows 10 (PC-Tablet-Phone vertical devices)
Bedrijfsnaam Microsoft
Datums dienstverband jul. 2013 – heden Duur dienstverband 4 jaar 9 maanden
Locatie Redmond, WA
of volgens Microsoft zelf:
Joe Belfiore
Corporate Vice President, PC, Tablet and Phone, Microsoft As Corporate Vice President of PC, Tablet and Phone, Joe Belfiore's team leads Microsoft's customer experience on personal computers, including phone, tablet and desktop.
En bij Microsoft worden de presentaties door de nerds achter de tech zelf gedaan. Zie ook Channel9.

Jij denkt allicht aan Julie-Larson Green, die heeft MS vorig jaar verlaten. (Was maar tot 2013 hoofd van Windows en is toen opgevolgd door... Joe Belfiore)

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 14:14]

Redstone 4 komt toch dit voorjaar al uit?
Klopt. Redstone 4 = 1803. Dat betekent zelfs deze maand nog.

Microsoft itself has already stated that it plans to release two feature updates to Windows 10 each year, one in March/April and the other in September/October. Considering the next scheduled update is March/April 2018, we're expecting Redstone 4 to be finalized sometime in March 2018 with an official release in the month after.
Wie zag dit nou aankomen. /s

In ieder geval wel een nettere oplossing dan alle voorgaande Windows-light versies dat bedrijven het kunnen blijven gebruiken als een optie.
Ik ben misschien de enige hier, maar dat vind ik erg cool.

Had graag een mid-range laptop (voor web gebruik) gekocht (misschien met arm SoC) en daar Windows 10S geïnstalleerd of geactiveerd.
Waarom zou die laptop er niet zijn?
Ik vind Windows 10 S, net als Windows RT, nog steeds een ontzettend goed idee. De volledige versie van Windows 10 is gewoon te zwaar en te gecompliceerd om te gebruiken als tablet OS. Waarom Windows 10 S dan op de Surface Laptop uitkwam is mij een groot raadsel.

Het is in ieder geval wel beter dat het nu een 'modus' gaat worden. Ik hoop nog steeds dat Microsoft de 'gewone' Surface lijn weer uit de kast gaat trekken. Ik heb tot begin dit jaar met plezier met mijn Surface RT gewerkt, tot ie echt te traag werd. Ik zou best een 'gewone' Surface met een 10 inch scherm met enkel Windows 10 S willen...
Voor 90% is een volledig os inderdaad veel te ingewikkeld. Marketing van RT was een drama, maar het idee prima. We missen nog apps. Kan bijvoorbeeld maar een usenet client vinden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.