'Microsoft stopt met aanbieden Windows 10 S als 'standalone' versie'

Microsoft lijkt te gaan stoppen met het aanbieden van Windows 10 S, de uitgeklede versie van het besturingssysteem, als een standalone product. In plaats daarvan krijgen de 'gewone' versies van Windows 10 een ingebouwde S Mode.

Dat ontdekte Microsoft-insider Paul Thurrott, die erover berichtte op zijn website. Volgens bronnen bij Microsoft krijgen alle versies van Windows 10 een zogenaamde S Mode, en dit moet de vervanger worden van Windows 10 S, dat nu nog een besturingssysteem is dat apart wordt aangeboden. Deze verandering moet plaatsvinden bij de aankomende Redstone 4-update.

Microsoft begon vorig jaar met het aanbieden van Windows 10 S, die het in de markt zette als een uitgeklede versie van het besturingssysteem dat vooral gericht is op installatie op goedkopere hardware, vanwege de lagere systeemvereisten. De S-versie draait alleen applicaties uit de Windows Store. Een upgrade naar de gewone versie van Windows 10 is mogelijk.

Windows 10 S Mode

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

04-02-2018 • 10:57

227

Reacties (227)

227
216
132
8
1
61
Wijzig sortering
Voor alle duidelijkheid, gebruikers op Windows 10 S worden met versie 1803 gewoon voorzien van Windows 10 Pro in S mode, als ze naar Pro willen moeten ze nog steeds $50 betalen, dit is in essentie gewoon een nieuwe naam voor Windows 10 S om meer in lijn te liggen met Windows 10 Enterprise n S mode. Daarnaast introduceert Microsoft nu ook een Windows 10 Home in S mode. Home in S mode en Education in S mode kunnen gratis worden bijgewerkt naar hun non-S variant.

Dit is dus niet Microsoft die een stap terug neemt van de aankondiging van Windows 10 S, dit is eerder "doubling down" op het idee door voor iedere variant van Windows 10 ook een S-versie uit te brengen en het meer te gaan promoten en als goedkopere variant aan te bieden bij OEMs.
Dus met andere woorden: binnenkort wordt elke laptop geleverd met Windows 10 in S mode, in de hoop dat de consument de moeite niet doet of de kennis niet heeft om te upgraden.

Dit is gewoon een zoveelste truc om de consument in de Windows Store en het UWP ecosysteem te proppen, ondanks het feit dat de gemiddelde Windows 10 gebruiker nu al jaren aangeeft daar geen behoefte aan te hebben.
Ik denk dat je zwaar overschat wat de gemiddelde gebruiker doet op een PC. De browser is alles wat de meeste gebruikers tegenwoordig nodig hebben dus S zal de meerderheid nooit in de weg zitten. Overigens geeft Windows bij het uitvoeren van een klassiek programma al aan wat men moet doen om S mode uit te schakelen en dat OEMs S willen gebruiken is aan de OEMs om te beslissen.
De meerderheid van de "browsende" consument verkiest Chrome, en zelfs dat is niet mogelijk in S mode.

Dat Windows aangeeft hoe je S mode moet uitschakelen als je een win32 programma wil starten vind ik wel positief.
Ik denk niet dat de meerderheid van de "browsende" consument Chrome gebruikt maar gewoon de "öpgedrongen" Microsoft Edge browser gebruikt

Alleen Edge en IE zijn voorgeinstalleerd dus hoe zou een doorsnee gebruiker een andere browser kunnen en willen gebruiken .. (deze doet het toch ? hoor je dan altijd)
Dankzij die opdringerige popup als je Google bezoekt, die zegt dat je die browser moet installeren voor een betere gebruikerservaring. Mijn moeder krijgt het keer op keer voor elkaar om dat ding te installeren, zelfs op de Mac.. :(
Anoniem: 917153 @MN-Power4 februari 2018 15:12
zelfde geld voor edge. zegt bij meerdere website gebruik nu edge voor een betere ervaring.
Maar die staat al op je PC... En gezien de statistieken hierboven is die melding niet pushy genoeg. :)

Ik gebruik zelf overigens zowel Edge als Firefox(maar primair Firefox).

[Reactie gewijzigd door MN-Power op 24 juli 2024 03:29]

Apart, ik heb er op Microsoft.com en bing.com geen last van als ik met FF deze sites bezoek.

Probeer dat met Edge anders op google.com of youtube.com.
Mijn moeder krijgt het keer op keer voor elkaar om dat ding te installeren, zelfs op de Mac.. :(
Dan installeer je voor je moeder Firefox en uBlock Origin. Daarmee kan je ook dat soort elementen blokkeren, en heb je geen Chrome nodig. ;)
Ach, het werkt voor haar(ze snapt het verschil toch niet). Het is meer de manier waarop het gebeurt wat ik niet netjes vind.
Of zet een PiHole in, dus aan de Linux mannen! [url]https://https://www.jeffgeerling.com/blog/2017/setting-pi-hole-whole-home-adtracker-blocking[/url]
En uBlock Origin is er tegenwoordig zelfs voor Edge ;)
Dan heeft ze teveel rechten ;)
Chrome installeert zichzelf ook zonder administrator rechten hoor. Gewoon in het profiel van de gebruiker. Net als Dropbox, Firefox en nog zo veel meer.
Ja, denk je dat? Op ChromeOS na is er geen OS dat Chrome als standaard browser levert, maar toch heeft Chrome een marktaandeel van ~50%.

http://gs.statcounter.com/
Android komt met Chrome voorgeinstalleerd..
Ook niet altijd waar, meeste android telefoons komen met een "Android Browser" voorgeinstalleerd.
Die verschilt van OEM tot OEM, waarbij sommige Chrome ernaast nog mee installeren.
Mijn s7 edge heeft zowel samsung internet browser als chrome voorgeinstalleerd. Ik gebruik de eerste omdat die toelaat om adblockers te installeren.
Marktaandeel van browsers op desktop/laptops volgens netmarketshare.com:

Chrome - 59.32%
Firefox - 12.87%
Internet Explorer - 12.71%
Edge - 3.89%
Ondanks de zondag (ik probeer eigenlijk erg te relaxen ipv met werk bezig te zijn) ben ik door jouw berichtje even in de data gedoken van meerdere websites uit diverse branches maar allen gericht op Nederland. :)

Het merendeel van de Windows 10 gebruikers (grofweg 50%) gebruikt Chrome als browser. Daarna volgen Edge en IE met respectievelijk 30% en 10%.

Wat ik vooral zie ik dat de combo Windows 10 en Edge/IE gebruikt wordt op ma-vr tijdens kantooruren. De reden laat zich wel raden; werk desktops/laptops met standaard die combo (waar Chrome zich lastig laat installeren). Kleine zijstap, maar ditzelfde zie ik voor gebruik van Bing vs Google: met name doordeweek en tijdens kantooruren.
Nee hoor. De meerderheid van de "browsende" consumenten verliest helemaal geen browser. Die klikken gewoon het internet icoontje aan en gebruiken wat er dan ook op geïnstalleerd is door de OEM of hun tech-savvy neefje.
En dat neefje heeft Chrome geïnstalleerd ;)

Ik ken verschillende minder technische mensen die uit zichzelf Chrome installeren enkel omdat iemand ooit eens heeft gezegd dat het beter is. Anders hadden ze dit marktaandeel ook niet.

(ik gebruik zelf Firefox voor dagelijkse dingen overigens)
Niet alleen iemand, google zegt het ook als je daar de eerste keer terchtkomt met een andere browser. En geloof me, het werkt. Geeft maar aan hoe makkelijk mensen dingen installeren waarvan ze niet weten wat het is(ook op een Mac).
Anoniem: 501293 @MN-Power5 februari 2018 04:34
Helaas moet ik het installeren op me macs want 4K met YouTube wordt alleen ondersteund in Chrome. Fucking hinderlijk.
De meerderheid van de browsende consument pakt gewoon smartphone of tablet. Desktops worden door consumenten nauwelijks meer gebruikt, de laptop ligt er nog van een paar jaar geleden maar wordt doorgaans niet meer vervangen.
Inderdaad. Ik gebruik steeds meer mijn iPad Air 2 voor media consumptie en algemeen browsen dan mijn PC.

Mijn PC gebruik ik voornamelijk nog om te gamen en werk, voor de rest zijn er apps die dingen beter of even goed kunnen.
Dat er geen store app van chrome bestaat is niet aan microsoft om dat op te lossen. Er bestaat zelfs een programma om ouderwetse win64 applicaties aan te bieden via de store. Google kan gewoon via de store gaan uitrollen!

Maar voor een normale gebruiker zou Edge ook goed genoeg moeten zijn. Tevens is de meest gebruikte browser automatisch ook degene die de meeste aanvallen moet afslaan. Misschien is edge daarom wel veiliger.
Er KAN geen store app van Chrome bestaan, want Microsoft laat in S mode geen andere browser engines toe dan die van Edge.
Apple staat dat op iOS ook niet toe, maar toch is er een Chrome browser voor iOS. Chrome kan prima bestaan met een andere engine. Een browser is niet alleen een engine sowieso.
Weet niet wat jouw bron is, maar onderstaand artikel is het niet met je eens:
https://www.techzine.nl/n...me-app-windows-store.html

Wat ik lees is dat je de default browser niet kan aanpassen, maar dat is iets heel anders.

[Reactie gewijzigd door rko4u op 24 juli 2024 03:29]

Het is thans wel degelijk zo dat elke browser verplicht gebruik moet maken van Microsofts engine:

https://www.windowscentra...browser-come-windows-10-s
Waarom zou Google dit doen? Als Google het vertikt een browser via de Store aan te bieden, dan steekt dit stokken in de wielen van Microsofts initiatief. Toch een goede manier om de concurrentie tegen te werken, niet?
De gemiddelde gebruiker gaat echt niet voor hij het product aanschaft controleren welke applicaties hij nu juist via de store kan installeren. Tot die constatatie komt die pas na aanschaf. Om dan gewoon de schouders op te halen en verder Edge te gebruiken ;).
De meerderheid van de consumenten kan het absoluut niks schelen en gebruiken gewoon wat ze hebben of wat een of andere ongerelateerde software op hun machine gooit en als standaard forceert (zoals Chrome vaak op PCs beland) of wat hen wordt opgedrongen door de "IT jonge van om de hoek" omdat het zijn/haar voorkeur is en die persoon denkt dat iedereen dat dan maar moet gebruiken.
De reden dat zo veel mensen chrome gebruiken is dat Google het op zowat elke pagina groot pusht en Internet Explorer bagger was. Edge daarentegen loopt niet of nauwelijks achter bij chrome dus is de behoefte om over te stappen veel geringer.

En toch denk ik niet dat MS hiermee enorm veel mensen naar puur de store weet te lokken. De meeste mensen kopen een laptop voor dingen als office of om specifieke professionele software te kopen en dat zit voorlopig allemaal niet in de store. En wie puur wilt browsen gebruikt Edge en upgrade naar non-S zodra het eerste programma nodig is dat niet in de store zit (en dat is hoogstwaarschijnlijk het eerste programma dat ze installeren)
Ik heb zeker meer behoefte aan extra content via de windows store.
Dat de klagers op fora en dergelijke altijd de grootste groep zijn is een algemeen bekend iets.

MS gaat gewoon die kant op waar Google en Apple al jaren zitten. Hun eigen store pushen en niks toelaten waar ze geen controle over uitoefenen kunnen.

Zolang er mensen klagen over het 'pushen' van een store terwijl ze thuis vrolijk van apple of google software gebruik maken is hypocriet ten top.
Apple pushed helemaal niks. Ze hebben een goed werkende store waar je updates vandaan haalt voor de software die je gebruikt (dus ook het OS). Dat is iets wat MS niet doet waardoor de store echt iets is om eens een spelletje te downloaden oid.

Apple geeft je echter wel de mogelijkheid om gewoon op een normale manier applicaties van buiten de store te downloaden. Als het developers zijn die wel geregistreerd zijn, maar geen gebruik maken van de store en distributie mogelijkheden (dus gewoon een download van de website) dan hoef je daar niets voor te doen anders dan normaal sleur en pleur.
Is het een applicatie die geen geregistreerde developer heeft (indie projectje of gewoon iemand die geen zin heeft een certificaat te regelen) dan moet je 1 extra handeling doen om het programma te kunnen openen. Puur omdat er dan een waarschuwing komt omdat je met zulke software wel eens gevaarlijke dingen cq malware binnen kunt hengelen. Dan is het op eigen risico zeg maar.

Bij windows in S mode kun je gewoon niet anders. Dat is een heel andere discussie.

Ik zie de vergelijking met hypocrisie dan ook niet. Bij android heb je de mogelijkheid om met alternatieve stores te werken of gewoon het APK bestand te downloaden (ook daar na extra handeling met waarschuwing tot gevolg).
Ik wilde zo een uitleg geven maar jij legt het al perfect uit! :)
Dankjewel. Ik wordt een beetje moe van de misinformatie die hier af en toe geplaatst wordt en die dan ook nog eens een +2 krijgt ofzo.

Windows 10 is nu de walled garden aan het worden waar windows en Android gebruikers al jaren over flamen t.o.v. iOS en macOS, maar ze hebben het zelf niet door. UWP apps zijn niet de oplossing. Zeker niet voor de wat meer prosumer of gamers. Het is wel grappig om te zien dat je nu naar alle waarschijnlijkheid standaard de Home in S-mode variant zal gaan krijgen. Ben je mooi klaar mee.
Verschrikkelijk is dat he. Dan komen mensen met info aan waardoor ik echt denk, serieus, jij staat boven aan met +2 8)7

Maar je slaat de spijker op zijn kop man. Windows 10 is inderdaad een walled garden geworden en veelal fans of mensen die er net niet genoeg verstand van hebben trappen er gewoon in. Maar ondertussen Apple afzeiken |:(
Het is wel grappig om te zien dat je nu naar alle waarschijnlijkheid standaard de Home in S-mode variant zal gaan krijgen. Ben je mooi klaar mee.
Inderdaad. Moet er niet aan denken dat je bij macOS 5 verschillende versies ofzo hebt, zou helemaal gek worden. Ik heb echt jaren windows gebruikt. Van 1997 tot 2009 en toen was daar mijn eerste iPhone O+ ik ben toen langzaam devices gaan kopen en 2 jaar later had ik me eerste MacPro. I know, vlak voor steve zijn dood. Wat een verademing was de MacPro voor mij. Zoveel taken wat gewoon veel makkelijker ging. Een stom voorbeeld misschien maar het drag and drop met programma's, wauw. Die ontdekkingen waren echt leuk en om de 1 of andere reden edit ik op een mac zo fijn.

Windows mis ik ook totaal niet en de enige reden waarom ik het zou missen is qua gamen erop. Een hoop spellen zijn niet mac compatible maar goed, daar hebben we bootcamp voor en anders de tig consoles die ik heb staan :D

Door de ervaringen die ik in de afgelopen jaren heb gedaan kan ik goed het onderscheid zien van windows en macOS. Ik ben echt benieuwd waar het heen gaat maar mijn gevoel zegt dat er straks een derde speler bij komt.

Heb jij mac devices in huis?
Anoniem: 532811 @BenVenNL4 februari 2018 16:22
We hebben het hier echter over de desktopversie van Windows. Op Apple's tegenhanger daarvan - macOS - kan je programma's uit alternatieve bronnen gewoon installeren en wordt je absoluut niet verplicht gebruik te maken van App Store. Ongesigneerde apps kan je draaien door eenmalig de beveiliging te omzeilen met rechtsklik > Open. Je hoeft dus fratsen uit te halen door een macOS "S" versie te upgraden naar een versie die wel alles draaien. Nogal een verschilletje.
"ondanks het feit dat de gemiddelde Windows 10 gebruiker nu al jaren aangeeft daar geen behoefte aan te hebben."

Het bron artikel weerlegd dat argument al aardig. Nu weet ik natuurlijk niet wie tot nu toe systemen met Windows 10 S heeft gekocht, maar lijkt toch duidelijk dat de gemiddelde consument die een Windows 10 S device koopt ook gewoon op Windows 10 S blijft.
"On third-party devices, Microsoft says that 60% of users remain on Windows 10 S which is a lot higher than I thought it would be but when users do switch, it’s almost immediately. The company says 60% of those who switch, do so within 24hrs of having the device but if they don’t switch in the first seven days, 83% remain running in S mode."
Ligt er denk ik ook aan welke groep mensen laptops kopen met Windows 10s. Uiteindelijk zijn dit op dit moment de surface laptop en een handje vol educatie laptops. Van de laatste groep koop je die juist bewust met 10s, dus die zal niet snel naar pro worden ge-update. Leuk dat percentage van 60%, maar er zijn simpelweg niet genoeg apparaten verkocht om hier echt conclusies aan te verbinden.
In het gelinkte artikel staat echter ook: "Keep in mind that these stats are for low-end PCs as the only high-end device running the OS is the Surface Laptop which was excluded from the data."

De voor MS zo positieve statistieken zijn afkomstig van een bijzonder klein aantal apparaten waar Windows 10S voorgeinstalleerd was. Wie een low-budget Windows 10-tablet met Win10S kocht om enkel mee te browseen, zal idd wel tevreden zijn met Windows 10S. Het zegt echter niks over gewone gebruikers.
ondanks het feit dat de gemiddelde Windows 10 gebruiker nu al jaren aangeeft daar geen behoefte aan te hebben.
Wat is de gemiddelde gebruiker? Als die gebruiker alleen maar Facebook checkt en emails leest, dan heeft die gebruiker echt geen Win32 nodig.
Dat soort gebruikers is al lang overgestapt op tablets en smartphones. De meeste gebruikers van desktops en laptops verkiezen/kopen nog steeds win32 programma's boven "apps".
Voor de gemiddelde gebruiker zijn win32 apps an UWP apps niet echt meer uit elkaar te houden nu ze standaard niet meer snappen enzo. Verder is het vooral de theming die wat anders is waar ze het verschil aan zouden kunnen zien. Maar in feite maakt het alleen voor de ontwikkelaars echt uit.
Betwijfel ik. De standaard Gebruiker is over het algemeen erg blij met zijn gesloten iOS, Android Playstore, macOS.
MacOS is NIET gesloten. Je kunt er “alles” mee wat op unix ook kan. Windows 10S is vele malen geslotener alleen mist het de applicaties in de store die andere platformen wel hebben.
En met zijn Chromebook :) De ideale laptop of desktop voor bijna iedereen min 5%. Geen gezeik meer met updates, virussen e.d. Het WERKT gewoon.
Er zijn geen programma's in de Windows Store en mensen gaan niet betalen voor een upgrade naar de standaardversie. Dus waar gaat Microsoft dan zijn geld mee verdienen?
Thurrott reports that 60 percent of Windows 10 S users have remained on the operating system, instead of switching to Windows 10 Pro free of charge. 60 percent of those who do switch reportedly do so within the first 24 hours of owning a Windows 10 S device, and if they don’t switch in a week then 83 percent stick with 10 S.
Blijkt dat veel mensen Windows S een prima alternatief vinden. Zodra Google Chrome via de store beschikbaar is hebben de meeste mensen amper een reden om te upgraden...
Eerlijk als ik je uitleg lees dan denk ik arme consument... Ik ben niet die doelgroep en ik duizel al van Windows 10 Enterprise al of niet in S mode, Home al of niet in S mode en blijkbaar ook education al of niet in S mode. Heb die zin 2x moeten lezen.

Windows gebruiker sinds 3.1x maar wtf is Microsoft mee bezig ? Dan heb ik veel liever de Apple ecologie waar je gewoon OSX hebt en klaar.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 24 juli 2024 03:29]

Juist die beperkte keuzes maakt dat Apple in veel gevallen juist absoluut geen optie is. Windows 10 Enterprise in S mode is echt een mooi dingetje, want je kunt al je applicaties die binnen je bedrijf gebruikt worden, gewoon pushen en updaten via de windows store van je eigen organisatie.
Noem eens een paar beperkte keuzes in macOS vergeleken met Windows 10. Die stelling gaat allang niet meer op en eerlijk gezegd met een S Mode en weet ik veel wat nog meer, zie ik eerder in Windows beperkte keuzes dan OS X.
Dat is leuk en aardig voor een Enterprise beheerder, maar voor iedereen die een laptop koopt voor eigen gebruik zit al die extra ballast dus in je installatie. Meer kans op bugs, meer ruimte ingenomen op je schijf, grotere installatie/update bestanden. En Microsoft kennende wordt het eerst buggy en halfbakken geïntroduceerd, gaat vervolgens heel veel van de ontwikkelcapaciteit toe naar deze (voor de niet Enterprise beheerder) nutteloze functie, en als ze het dan bijna 'goed' werkend hebben... stoppen ze ermee.
Dat kan met macOS ook via Apple Remote Desktop. Kun je op afstand Applicaties pushen en silent upgrades uitvoeren als het apparaat een keer online komt binnen je VPN (of gewoon binnen je netwerk).

Het is nu overigens MS die de beperkte keuzes geeft:
If you have a Windows 10 PC running Windows 10 S (such as a Surface Laptop), you may notice that it won't install apps from outside the Microsoft Store. Don't worry—that's the way we designed it.
In macOS heb je tenminste nog de mogelijkheid om met 1 extra handeling wel buiten de store om te installeren.
Bij Apple heb je OSX en MacOS, die beiden verschillend zijn. MacOS lijkt qua architectuur het meest op Windows 10, OSX het meest op Windows 10 S mode. De keuze om S-mode een optie te maken in Windows 10 is mijns inziens een goede zet die consumenten en bedrijven kunnen activeren op het moment dat ze geen Win32 apps meer nodig hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 81028 op 24 juli 2024 03:29]

MacOS is de opvolger van OSX, eigenlijk dus het zelfde maar een nieuwe versie (zie hieronder). En OSX is minstens zo open als MacOS als je al een vergelijking met Microsoft Windows zou willen maken.

In 2016, with the release of macOS 10.12 Sierra, the name was changed from OS X to macOS to streamline it with the branding of Apple's other primary operating systems: iOS, watchOS, and tvOS.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/MacOS#macOS
Wat een onzin.
Mac OS x, OSX en mac os os allemaal hetzelfde os alleen heeft apple in de loop der jaren de naam een paar keer aangepast. Er is GEEN enterprise versie van mac os (helaas), ik heb zelf mijn handen vol aan het onder controle krijgen van mac os in een enterprise omgeving en dat is geen sinecure omdat Apple structureel lijkt tegen te werken. Controle zoals bij windows AD zou een uitkomst zijn maar wat er kan is veel te beperkt voor onze eisen.

Zie https://en.m.wikipedia.org/wiki/MacOS
Hoe kom jer hier nou bij? MacOS is gewoon de nieuwe naam geworden van OSX. De architectuur is al sinds Mac OS Tiger (10.4) overgestapt op Intel x86 en sinds 10.13 hernoemd naar macOS ipv OSX.
dat klopt niet, osx en mac os zijn hetzelfde os. in beide kun je prima buiten de store om applicaties installeren, in windows 10 s (mode) niet.
Nee! macOS is de nieuwe naam voor OS X. Ze zijn beide op hetzelfde gebaseerd. Alleen Apple heeft met GateKeeper (dat al heel lang in het OS zat) de teugels wat meer aangetrokken. Kon je ooit alle software draaien, nu is dat standaard alleen nog maar apps uit de Mac App Store én van geregistreerde developers. Via een omweg kun je overigens wel gewoon alle software draaien.
Begin dan maar nooit aan Linux, moet je nog meer keuzes maken.
Nou, eigenlijk wordt 't qua keuze juist veel makkelijker als je op Linux overstapt.

Elke "home" Linux distro is zonder bijkomende licentiekosten en zonder her-installatie te upgraden naar een "enterprise" versie, en vice versa. Je hoeft je dus niet druk te maken om welke versie je precies nodig gaat hebben, want er zijn geen kunstmatige beperkingen toegevoegd. Geen gedoe meer dat je bijvoorbeeld maar 10 netwerkverbindingen mag maken, of dat je maar 1 remote desktop gebruiker actief mag hebben, en meer van dat soort fratsen. Installeer zomaar iets, en de packagemanager kan ervan maken wat je maar hebben wil.

Veel beter dan keuze: Niet hoeven kiezen.
Maar gebruik je dan Ubuntu, of Fedora? Of Arch? Of Suse? En wil je een LTS? Of een latest stable? Of bleeding edge?

Wil je Apache? Nginx? Mariadb of MySQL? Gebruik je vim? nano? KDE? Gnome? Unity? Mate? Cinnamon?

Hoezo niet 'hoeven' kiezen? Voor ik nog maar een download heb gestart van een ISO weet ik qua desktop al niet qua kiezen... (servers is makkelijk natuurlijk - iets met LTS). Ben dan maar lekker elementaryOS gaan gebruiken.
als je al bezig bent met apache en dat soort dingen dan weet je wel wat je nodig bent. en de desktopomgeving is een kwestie van smaak en proberen. maar al die verschillende distro's is wel moeilijk kiezen soms
1 remote desktop gebruiker actief? volgens mij is dat omdat je gewoon inlogt op de remote machine op dezelfde manier als wanneer je inlogt als je achter die pc zit. volgens mij is dat gewoon hoe rdp werkt, in linux heb je dat sowieso al niet. bij linux zit je dan vast aan teamviewer of vnc, en met vnc kun je wel met meerdere accounts ingelogt zijn op verschillende displays.

maar bij linux geld niet "Niet hoeven kiezen", je moet om te beginnen al kiezen welke distro je wilt gebruiken , debian based of redhat based (deb of rpm), en verder heb je vooral de keuzes in desktop omgevingen wat vooral smaak is, maar wel invloed heeft op het gebruiks(on)gemak.
je moet als je overstapt ook uitzoeken welke software je kunt gebruiken, want als je ms office gebruikt heb je daar weer redelijk veel alternatieven voor die geen 1 van allen echt hetzelfde kunnen. compatibiliteit is dan ook een probleem vaak, als je gebruik maakt van de uitgebreidere mogelijkheden van ms office.

mocht je adobe software gebruiken heb je pech, want er is gewoon geen volwaardig alternatief voor software als photoshop. moet je dus ook nog een virtuele machine installeren, waar je weer moet kiezen tussen vmware, virtualbox en meer, of een dualboot installatie, met weer bijkomende licentiekosten voor windows, als je het legaal wilt doen.

dus als je niet wilt hoeven kiezen, hoeft dat niet, want als je een pc koopt staat er toch meestal windows 10 op, of mac os op een apple pc
1 remote desktop gebruiker actief? volgens mij is dat omdat je gewoon inlogt op de remote machine op dezelfde manier als wanneer je inlogt als je achter die pc zit. volgens mij is dat gewoon hoe rdp werkt, in linux heb je dat sowieso al niet. bij linux zit je dan vast aan teamviewer of vnc, en met vnc kun je wel met meerdere accounts ingelogt zijn op verschillende displays.
Ik zal 't even voor je toelichten. Op de meeste Windows versies mag je maar 1 RDP sessie actief hebben. Als je een tweede keer inlogt, wordt de eerste sessie afgesloten. Op de "server" versies mag je meer desktops open hebben, meestal 4. Voor meer sessies moet je een commercieel product kopen.

Onder Linux (en de meeste UNIX achtigen trouwens) is er geen beperking op het aantal remote display connecties. Je kunt met 100 man remote werken op een enkel werkstation, zonder daarvoor enige extra software te hoeven installeren. Teamviewer en VNC zijn om mee te kijken met een desktop, da's een andere functie.

Wat kiezen betreft, kwak er maar wat op, 't maakt allemaal zoveel niet uit. En een andere distro installeren is in een kwartier gepiept (eigen ervaring) je documenten blijven staan en doorgaans blijven een groot deel van je instellingen (e-mail accounts, web passwords) ook behouden.

Ik verbaasde mij juist over de kwaliteit van de beschikbare opensource software. Ik zie dat ook in mijn omgeving, wie overstapt naar Linux gaat nooit meer terug Windows.
dus als je niet wilt hoeven kiezen, hoeft dat niet, want als je een pc koopt staat er toch meestal windows 10 op, of mac os op een apple pc
En daar heb je dan ook gewoon voor betaald, dus het niet gebruiken zou dan best zonde van je centjes zijn.
dat wist ik niet, ik heb hier regelmatig een stuk of 3-5 sessies openstaan. misschien dat het in pro wel kan dan. het is met linux inderdaad wel mogelijk om naar een windows pc/server te verbinden via rdp.
ik noemde teamviewer en vnc omdat dat volgens mij 2 van de enige manieren zijn om op afstand te bedienen naar linux toe (grafisch dan), en dat is inderdaad wel een andere functie. ik had het dan ook verkeer geinterpreteerd, mijn fout.

het maakt voor een meer ervaren gebruiker niet zoveel uit wat je erop zet, maar er is heel veel keuze, en ook een aantal zonder grafische packagemanager. een andere distro installeren is inderdaad zo gedaan, maar ook als je wat meer ervaren bent. degene die het voor het eerst probeert zal het toch al lastiger vinden.

als je dan een linux distro hebt draaien, dan moet je uitzoeken welke software je moet gebruiken. en de kwaliteit is best wel goed vaak, maar als je veel met ms office hebt gewerkt is het toch even schakelen. ik gebruik zelf veel conditional formatting in excel, maar ik ben nog geen alternatief tegengekomen die zonder al te veel problemen een excel bestand kan importeren.

er is sowieso een doelgroep waarvoor linux niet echt geschikt is, en dat zijn grafisch designers. software als photoshop is gewoon niet een goed alternatief voor. ik heb gimp wel eens geprobeerd, maar dat is alsof je photoshop voor het eerst gebruikt (ben zelf geen designer, maar kan aardig overweg met photoshop)

je betaald inderdaad voor windows of mac os op je pc/laptop, maar ik denk dat de normale gebruikers vaak niet weten, of er niet bij stilstaan dat een windows licentie bij de prijs in zit en dat het dan zonde zou zijn om over te stappen. ik weet dat zelf wel, maar heb er wel debian op gezet voor een zo minimaal mogelijke desktop omgeving, en had er geen moeite mee dat ik wel voor windows betaald heb.

met dat laatste bedoel ik vooral dat als je niet een specifieke windows versie nodig bent dat je dan ook geen keuze hoeft te maken. en bij mac os is het sowieso al niet van toepassing eigenlijk, aangezien die niet verschillende versies kent voor zover ik weet.
OSX vergelijken met Windows 10... Dat is Apples en peren vergelijken... Lijkt me niet handig.
Trendy opmerking, maar hij heeft het over beleid in naamgeving. Dit staat geheel los van de inhoudelijke besturingssystemen.
Het duizelt mij ook met al die Windows versies. Sinds XP werk ik amper nog met Windows, dus is het voor mij allemaal ook een beetje ver weg maar als er iets onduidelijk is, is het wel Microsoft met Windows. Sinds wij over zijn op Windows 10 en Office 365 op mijn werk wordt ook de frustratie alleen maar erger.

Ik begrijp ook niet dat Windows niet gewoon 2 versies heeft: zakelijk en consument. En in plaats van allerlei rare versie namen, gewoon 10.x gebruikt waarmee het duidelijker wordt wat je precies hebt. Inderdaad, zoals Apple het doet.
Met dat verschil waarschijnlijk dat de footprint groter is dan de native S versie wat weer problemen kan opleverend voor devices met weinig opslagcapaciteit als tablets.
Er is geen verschil tegen de footprint voor opslag tussen Windows 10 S en Windows 10 Pro, minder gebruik van opslag was nooit een argument voor het gebruik van S, dat veranderd niet met S mode.
Ben ik ook bang voor. De footprint wordt voornamelijk door de Windows\winsxs\ folder bepaald, alleen met powershell en thirthparty tool NTLite te verkleinen
de upgrade van s naar pro was maar een kleine update, qua footprint zit er dus niet zoveel verschil in
Dit heeft echter bitter weinig met consumenten te maken, dit zijn voornamelijk wijzigingen voor OEMs.
Ik ben op FOSDEM en heb een paar dagen geleden ReactOS in een virtuele machine geïnstalleerd.

Afgezien van het feit dat veel open source software tegenwoordig om een of andere reden Windows 7 vereist, werkt er al heel veel.

Als het compatibel wordt gemaakt met Windows 7 or misschien direct Windows 10, heb je heel Windows dat gepaard gaat met Microsofts dubieuze praktijken niet meer nodig. En het is veel kleiner dan een Windows 10 installatie.
Eerst en vooral, de reden dat "veel open source software tegenwoordig om een of andere reden Windows 7" vereisen is omdat er een hoop legacy code niet meer nodig is als men XP, etc. drop. Ten tweede is ReactOS alleen maar zo klein omdat ze gaan voor compatibiliteit met Windows XP, je weet wel, dat 18 jaar oud OS, als ze Windows 7 of 10 zouden willen emuleren gaat die grootte ook de lucht in.
Je moet zo rond 2018 toch wel beter onderbouwen welke dubieuze praktijken je precies bedoelt bij Microsoft. Vroeger (meer dan 10 jaar geleden) wist iedereen wel waar je het over had, toen was MS terecht de bad guy, maar als er één bedrijf is dat nu juist niet meer zo duister bezig is, is het Microsoft wel en verkiezen velen specifieke om die reden de MS producten boven Apple en Google.

Dat je het niet eens bent met sommige beslissingen mag zeker. Maar dubieuze praktijken zijn het zeker niet.
was react os niet compatible met nt 4.0 en 5.2? dat is dus nog niet eens met windows vista
Het aantal Windows 10 edities is echt de spuigaten uit aan het lopen.

Windows 10 Home
Windows 10 Pro
Windows 10 Edu
Windows 10 Enterprise
Windows 10 N Home
Windows 10 N Pro
Windows 10 N Edu
Windows 10 N Enterprise
Windows 10 Pro for ARM
Windows 10 IoT
Windows 10 S Home
Windows 10 S Pro
Windows 10 S Edu
Windows 10 S Enterprise

Waarom? Apple: 1 versie van MacOS. Veel duidelijke voor de klant.
Windows 10 Home - Ja
Windows 10 Pro - Ja
Windows 10 Edu - Hier komt een normaal gebruiker nooit mee in aanraking
Windows 10 Enterprise - Zie Education
Windows 10 N Home - Zie Enterprise
Windows 10 N Pro - Zie Home N
Windows 10 N Edu - Zie Pro N
Windows 10 N Enterprise - Zie Education N
Windows 10 Pro for ARM - Uhm, gaan we dan 32bit en 64bit versies ook allemaal appart op lijsten?
Windows 10 IoT - Zie Enterprise N, enne... serieus, je zet IoT in deze lijst? Wat?
Windows 10 S Home - Ja
Windows 10 S Pro - Ja
Windows 10 S Edu - Zie IoT
Windows 10 S Enterprise - Zie Education in S mode


Apple komt weg met 1 versie van macOS omdat ze gewoon niet de markt hebben die Microsoft bediend. Windows is 9 keer zo groot als macOS, natuurlijk zit daar meer variatie in.

Overigens: Windows 10's "in S mode"-varianten zijn niet eens SKUs, maar licentiemodellen. Deze als apparte SKUs zien is hetzelfde als de OEM variant en de consumenten variant van Windows 10 Home als 2 verschillende versies van Windows 10 zien: belachelijk.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 24 juli 2024 03:29]

Windows 10 N Home - Zie Enterprise
Windows 10 N Pro - Zie Home N
Windows 10 N Edu - Zie Pro N
Windows 10 N Enterprise - Zie Education N
In Europa zou je juist 'N' moeten gebruiken. Deze editie is speciaal gemaakt om aan de Europese wetgeving te voldoen. Komt bijvoorbeeld zonder Media Player, media codecs en Skype, maar ook zonder geforceerde automatische updates als je daarvoor kiest.

Als je 'N' hebt, en je hebt problemen met het afspelen van media, kan je altijd nog vrijwillig de media pack installeren.

[Reactie gewijzigd door Memori op 23 juli 2024 10:24]

Moet je er nog wel even bij vertellen dat als je als N gebruiker wel het media pack wilt hebben deze elke keer opnieuw moet installeren zodra je een grote versie update uitvoert van Windows.
Het zal je verbazen hoeveel programma's die media codecs nodig hebben, ik denk dat de meeste mensen in de EU alsnog beter kiezen voor de non-N versies aangezien er voor de rest geen verschil is.
Maar als je dan toch voor een N versie kiest weet je wel dat je een vrij unieke Windows versie hebt ;)
Waar vind je überhaupt een N versie van Windows? Ik heb die versie eerlijk gezegd nog nooit in het wild gezien.
https://www.microsoft.com...0-pro-n/dg7gmgf0dt06/0003
pricewatch: Microsoft Windows 10 Pro N

Wel een mooie prijs, zowat niemand die dat koopt natuurlijk en daarom heb je een unieke Windows versie.
Zijn gewoon normale prijzen. De spotgoedkope Windows 10 licences zijn buitenlandse OEM keys die ze misbruiken. Nogal een grijs gebied.
Klopt, maar je hebt ook deze: pricewatch: Microsoft Windows 10 Pro NL 64bit OEM DSP OEI
Die zijn wel legaal als het goed is maar een stuk goedkoper.
Maar idd als je bij Microsoft zelf koopt betaal je ook net zoveel voor de non-N: https://www.microsoft.com...-10-pro/df77x4d43rkt/48DN
Ik bedoelde eerder als in "voor geïnstalleert op een machine", ik weet waar je de N versie zelf kunt krijgen. :)
Ok, maar je beseft dat pro omgevingen gewoon toegang hebben tot VLSC. En we de S dus kunnen gebruiken op oudere hardware of in een restrictieve omgeving. Zelf nog nooit gebruikt maar goed, ik wil gewoon maar zeggen dat je niet alles vanuit een consumenten standpunt moet bekijken.
Hoezo komt een normale gebruiker nooit in aanraking met de EDU versie? Heb je schoolgaande kinderen dan is dat de versie to go. Ik heb em gratis gekregen via mijn opleiding.

Apple komt weg met 1 versie omdat het systeem heel anders is. Unix en linux zijn in de basis gewoon een stuk modulairder opgezet en kunnen dus met 1 “versie” veel meer nuttige functionaliteit per GB bieden dan windows dat kan. Puur omdat je bepaalde dingen gewoon uit macOS kunt slopen of toevoegen zoals je dat bij Linux ook zou doen. En dat kan niet bij windows. Bepaalde enterprise functionaliteit is bijvoorbeeld gekoppeld aan andere functionaliteit.

Het is immers een heel andere architectuur in de basis.


Daarnaast SKUs zijn heel leuk, maar wat zegt dat de consument? Een windows 10 home in S OEM installatie is geen windows 10 home en kost nog steeds geld om naar windows 10 Home om te zetten. Voor de consument zijn het dus wel degelijk verschillende versies. (En met consument bedoel ik dus ook bedrijven).
1. Lang niet iedere opleiding voorziet Education als een editie van Windows om gebruikt te worden voor studenten, de scholen die dit gebruiken (of beter: vereisen) zijn beperkt.

2. Modulaire opzet, en "heel anders" zijn is een belachelijk argument en heeft hier niets mee te maken. Sterker nog: hoeveel verschillende Ubuntu smaken zijn er wel niet die ook allemaal een niche proberen te bedienen? Uit Windows kan je ook verschillende dingen slopen en toevoegen. Je argument hier raakt kant nog wal.

3. Home in S mode kan gratis worden veranderd naar Home.
Als je instituut is aangesloten bij een bedrijf als Surfspot/slim dan kan je de EDU versie gratis krijgen. En dat zijn er veel. Dat betekent niet dat je opleiding er in voorziet, maar gewoon dat je die kunt krijgen. Daar is ie namelijkvoor bedoeld. Ook als je schoolgaande kinderen hebt (middelbaar onderwijs dus).

Er zijn inderdaad heel veel verschillende smaken Ubuntu die allemaal een andere niche bedienen. Deze varianten zijn echter wel volledig compatible met elkaar en dit betekent dat je de services van de 1 gewoon kunt gebruiken i.c.m. de ander. Dat kost even wat uitzoekwerk maar draait prima.

Bepaalde dingen in windows kan je gewoon niet voor elkaar krijgen binnen een home of pro omgeving maar heb je per se enterprise voor nodig en andersom. Zo is het update mechanisme van windows ronduit slecht en is het dus nodig om dat oo gezette tijden te forceren. Daar kun je dan weer omheen werken met group policies, maar niet als je home of pro draait bijvoorbeeld. Werkt alleen in enterprise dacht ik.
Windows 10 Edu - Hier komt een normaal gebruiker nooit mee in aanraking
Een student vind ik ook onder een "normale" gebruiker vallen. Je kan gratis een upgrade key krijgen via Surfspot om naar Education te gaan.
Wat een licentie is die je via een school moet krijgen, niet iets wat een normale consument koopt, dat is 1 specifiek doelpubliek.
Vergeet Windows 10 Pro for Workstations niet :)
Anoniem: 501293 @Loller15 februari 2018 04:42
Ze zijn echt helemaal de kluts kwijt bij MS. Ik weet niet precies waar je die 9x groot vandaan haalt maar Apple doet het slimmer dan MS vind ik op deze manier.

Je hebt bij macOS 1 duidelijk systeem waar je alles mee kan doen wat MS in 88.000 pakketten aanbied. Zo kan je macOS inzetten op school, bedrijven etc zonder daar in onduidelijke pakketten te moeten kiezen.
90% van de markt bedienen vs. 10% van de markt bedienen (hoewel die verhouding verschilt van meter tot meter). Er zijn zat genoeg mensen die liever zagen dat Apple met macOS ook gespecialiseerde versies uitbracht, en er zijn zat genoeg mensen die liever zagen dat Microsoft minder gespecialiseerde versies uitbrengt. Iedere werkwijze heeft zijn voordeel, Microsoft's manier heeft een voordeel bij een groot publiek, Apple bij een klein publiek.
Anoniem: 501293 @Loller17 februari 2018 15:06
Ik weet niet of ik zo dol ben op verschillende versies. Als je bij apple een functie toe wilt voegen wat microsoft in Enterprise versies stopt dan kan je dat bij Apple gewoon toepassen, vaak zelfs gratis. Dat Apple 10% van de markt bediend is ook niet waar. Dat was vroeger met steve misschien zo maar dat is allang niet meer. Het aantal verschepingen van een OS is heel iets anders dan het aantal actieve gebruikers.

Apple bediend standaard de creatieve sector en die is groot. Microsoft is een hoop marktaandeel kwijt geraakt bij consumenten en dan moet je denken aan HBO scholen. Ze hebben bijvoorbeeld ook de surface studio proberen neer te zetten alsof dat een alternatief voor de iMac zou worden maar dat wordt hem gewoon niet. Ik vind het wiel helemaal niet lekker aanvoelen en zo zijn er meerdere met mij, evenals het touchscreen gedeelte. Het lijkt op een presentatie handig maar ik snap heel goed waarom Apple geen touchscreen implanteert.

Al met al vind ik microsoft echt een kant opgaan waarvan ze zelf niet eens weten waarheen omdat ze de dominantie van vroeger kwijt zijn. Ik zeg al jaren dat ze zich moeten focussen op servers, de gaming industrie en een basic zakelijk gedeelte met office goed geïmplanteerd omdat het grootste gedeelte van kantoren op word, excel, outlook enzovoort loopt. De overname die misschien plaats vind met EA vind ik echt een goede stap in de richting en met de X-Box one x zijn ze bijvoorbeeld ook heel goed bezig.
Het klopt dat je het niet een op een met macOS kunt vergelijken omdat die inderdaad geen zakelijke markt heeft, niet vergelijkbaar althans.
Maar wat is er mis met alleen een zakelijke en een consumentenversie.
Helaas is de N/KN versie afgedwongen maar kom op, dat is toch echt wel een beetje triest. Zeker omdat je het media pack moet installeren om de boel fatsoenlijk werkend te krijgen.
Zelfs bij Linux is het minder verwarrend...
Ja, want die zes miljard verschillende packages per distro, waar er ook weer duizenden van zijn, is natuurlijk heel duidelijk.
Dus je vindt iOS ook heel ingewikkeld met de duizenden apps in de AppStore?
Niet anders dan met Windows 7. Ik heb nog een screenshot van een oud topic waar een of andere malloot alle Windows 7 versies aan een topic header (produktkoppeling) heeft gehangen.

En die K, N, en KN versies zijn echt alleen maar omdat ze verplicht zijn die versies aan te bieden naar aanleiding van juridische procedures. Geen hond die ze echt koopt.

[Reactie gewijzigd door alt-92 op 24 juli 2024 03:29]

Heel flauw om de N versies te vermelden. MS is dit verplicht van de EU he, ze willen N helemaal niet aanbieden. Verder, zie Loller1.
Ik weet niet precies wat de achtergrond van deze versies is. Ik dacht dat het kwam omdat Microsoft haar technologie aan het pushen was en keuze voor de eindgebruiker zo minder makkelijk was.
Microsoft had ook gewoon de keuze wat meer opener kunnen laten waardoor de eindgebruiker minder problemen met keuze had.
Het enige verschil is Windows Media Player. Overheden wilden graag meer concurrentie op het gebied van mediaspelers dus werd MS gedwongen een versie zonder WMP uit te brengen zodat de concurrenten meer kans kregen. Gevolg, MS brengt N uit, steekt de versie zo ver mogelijk weg dat niemand deze ooit kan vinden en ze voldoen aan de wet.
Niet alleen steekt Microsoft de versie weg, niemand wil die versie. Want als je media wil afspelen moet je dus of media pack downloaden of een andere speler. Mensen willen gewoon een out of the box experience waarbij die video gewoon werkt.
De EC (die was dat toch) maakt regels die heel wat lijken maar de consument echt niet verder helpen. De cookie wetgeving is zo'n zelfde voorbeeld.
Uiteindelijk is het toch allemaal Windows 10? Tuurlijk zou het mooier zijn als het 1 versie zou zijn, maar domain join heeft een home versie nu eenmaal niks aan.

Anders krijg je natuurlijk ook het verhaal dat home heers betalen voor functies die ze anders nooit gebruiken. Als je het vanuit dat oogpunt bekijkt is het wel weer logisch.

Als denk ik dat ze het wel hadden kunnen terug brengen tot Home, Pro, Enterprise.
Een versie van Chrome OS :)
En weer een proefballonnetje wat weer stopt. Vind je het gek dat consumenten niets meer snappen van de Microsoft producten catalogus en er geen vertrouwen meer in hebben in de langere termijn. Bepaal nou eens een lange termijn strategie en stop met dat gedraai en introductie van producten om ze vervolgens na een jaar de nek om te draaien.
Dit is geen "proefballonntje wat weer stopt", dit is letterlijk gewoon een andere naam voor Windows 10 S, er is geen functioneel verschil tussen 10 S en 10 Pro in S mode.
Hoezo? Het is toch extreem simpel juist. Je krijgt een tablet, Windows 10 Home S erop. Wil je een nieuw programma buiten de store installeren, krijg je een melding waarmee je kunt upgraden naar Windows 10 Home zonder S, met de nodige beveiligingsrisico's van dien. Zakelijk gebeurt hetzelfde, daar is dit sowieso erg welkom en voor powerusers upgrade je naar de niet-S versie. Als dit al complex klinkt voor je...
Ik denk dat de meeste noobs ervanuitgaan dat de S staat voor Speed oid. Een opgevoerde Windows. Dat je juist je best moet doen om die S eraf te krijgen is onlogisch en dus verwarrend.

Ben blij dat ik de ballen verstand van Windows heb. Op mijn werk is het één en al frustratie.
Mwa ze denken een bepaalde vraag te zien (van consumenten en systeembouwers) en vormen daar dan een bepaald product voor. Na analyse blijkt toch dat dat product niet aanslaat als verwacht. Of dat de onderhoudbaarheid meer resources kost dan verwacht.
U gaat nu ervan uit dan MS aan marktdenken doet, maar het zou zo maar eens een product marketing "ding" kunnen zijn. De verschillende productgroepen in MS blinken niet uit in samenwerking.
Dan gooi je een product uit de markt en ga je hem niet ineens in een upgrade in systemen integreren.
Nee, ze denken 'hoe kunnen we de prijs hoog houden van iets dat eigenlijk een commodity is' - door er een kreupele versie van uit te brengen.
Anders was het gewoon een optie, net zoals je in Android 'onbekende bronnen' kan aanvinken.
Als het om veiligheid gaat snap ik ook niet wat er gevaarlijk is aan Chrome.
Denk dat ze bij MS graag een store only versie willen en voor de consument is dit prima. Wordt nu weer wat makkelijker om te kijken of de S mode voldoende is. Denk dat ze bang zijn om het RT debacle te herhalen. Was ook een prima product voor de consument, maar een zeer slechte marketing.
Consumenten kennen Windows 10 s helemaal niet. Ik ben al blij als ze gewoon Windows 10 kennen. En elk individu dat een beetje onderlegd is in ict zal het nog wel snappen. Als je dit al ingewikkeld vind, moet je in hun professionele catalogus gaan bladeren. Qua offertes en prijzen snappen ze het soms zelf niet en eindig je met hun erop te wijzen dat hun offertes niet overeenkomen met wat in hun catalogus staat.

Voor de rest wijzigt hier vooral de manier van implementatie. En lijkt me dit vooral voer voor oem fabrikanten.

Strikt genomen Wordt het trouwens nog gemakkelijker. Ze leveren gewoon 1variant, en laten dan de keuze over.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 24 juli 2024 03:29]

Ik verwacht dat de S mode gratis zal worden en de inkomsten dan moeten komen van de Cloud, Store en server/volledige versies. Op die manier de alternatieve OS’en het een beetje moeilijker maken.
Was het ook niet zo dat voor computers die meer kosten als 800 dollar, dat ze voor het einde van vorig jaar moesten upgraden en anders 50 dollar moesten betalen om te upgraden? Krijgen die mensen dan ook een upgrade naar windows 10 (ondanks dat we nu in 2018 leven?).

Vond het sowieso een beetje raar om op een laptop van meer dan 800 dollar een uitgeklede versie te leveren.
Vond het sowieso een beetje raar om op een laptop van meer dan 800 dollar een uitgeklede versie te leveren.
Het is maar net wat de klant wilt. Daarnaast helpt het om te kijken of er een vraag naar is. Straks als de update er bij mij in zit weet ik zeker dat ik hem aanzet.
Waarom denk je dat het aanbieden van het stand alone product stopt? Blijkbaar bleven er te weinig geregistreerde Windows S versies in functie omdat iedereen die upgrade stap doorliep. Ik kan zelf tot geen andere conclusie komen dat Microsoft uit haar activatiegegevens heeft kunnen leren dat Windows 10 S niet aanslaat.

Dat Windows 10 S als deel van een Enterprise contract als technologie nuttig kan zijn is bij het uitbrengen van Windows 10 S al gesuggereerd. De valkuil van het Windows 10 S experiment is dat Microsoft die technologie een negatieve klank meegeeft. Technologie die juist voor grote ondernemingen heel nuttig kan zijn. Voor mij onderstreept het weer dat Microsoft als technologie bedrijf prima is, maar dat haar marketing niet alleen voor ruis op de communicatielijn zorgt maar dat het ook de koers van het bedrijf frustreert. Ik vind dat jammer, want met wat meer consistentie zou Microsoft tot nog veel meer in staat zijn.
Waarom denk je dat het aanbieden van het stand alone product stopt? Blijkbaar bleven er te weinig geregistreerde Windows S versies in functie omdat iedereen die upgrade stap doorliep. Ik kan zelf tot geen andere conclusie komen dat Microsoft uit haar activatiegegevens heeft kunnen leren dat Windows 10 S niet aanslaat.
60% van de Windows 10 S gebruikers blijft bij Windows 10 S, dat is opvallend veel.
En 85% activeert naar pro binnen 24 uur, ofwel bijna direct. Dat zijn ook waarschijnlijk de mensen die weten wat ze direct naar pro willen.
Om eerlijk te zijn is dat inderdaad veel meer dan ik verwacht had. Dit maakt het voor mij nog lastiger te begrijpen waarom Windows 10 S als stand alone is begonnen en nu ondanks de userbase opgaat in een W 10 configuratieoptie. Waarom niet direct de configuratie mode gekozen, dan was de weerstand die nu rond 10 S bestaat naar mijn verwachting minder geweest. Ik zie in dit topic bijvoorbeeld onterechte associaties met RT worden gemaakt, onterecht want Windows 10 S is eigenlijk wat Windows RT had moeten zijn. Microsoft had nog een goeie zet kunnen doen om bij de introductie van 10 S Windows RT gebruikers een upgrade pad ernaartoe aan te bieden, als hun devices het toelieten, want RT is nu echt oud aan het worden (~laatste upgrade in 2015). Dit doet mij trouwens nog afvragen wat er met de bestaande 10 S gebruikers gebeurt die op de 10 S versie zijn blijven zitten. Net zelf wat rondgekeken maar kon geen beter antwoord vinden dan dit impliciete antwoord op TheVerge:
While it’s surprising that Windows users are happy sticking to just Microsoft Store apps, it’s clear the company’s new strategy will mean even more users could receive devices with S Mode enabled. Microsoft is reportedly planning to allow Windows 10 Home users to disable the S Mode free of charge, but Windows 10 Pro customers with S Mode enabled on their device will be forced to pay $49 to get access to a full version of Windows 10 Pro.
Het staat er niet met zoveel woorden, maar andersom denkende kunnen de bestaande 10 S gebruikers na een Windows update op een Windows 10 Home in S mode uit gaan komen. Niet dat deze update strategie ergens concreet wordt uitgesproken. Het lijkt mij tenminste onwenselijk en onnodig, ook vanuit de optiek van Microsoft zelf om deze gebruikers met W 10 S op een doodlopende weg achter te laten.
Ik denk eerlijk gezegd dat het er vooral om was dat ze met S achter de scholenmarkt aangingen, vervolgens van bedrijven te horen kregen dat ze dat ook wel wouden maar dan met alle opties van de Enterprise-editie en dus Enterprise in S mode moesten maken en dat toen OEMs kwamen met "He, kunnen we ook een goedkopere Home-versie krijgen?" en Microsoft er uiteindelijk gewoon op uitkwam dat "dit is allemaal Windows 10 S, maar we kunnen ze zo niet allemaal noemen" en besloten met een andere branding te gaan, meer is het eigenlijk niet denk ik.

Overigens "Windows 10 S" wordt bijgewerkt naar "Windows 10 Pro in S mode", niet de Home-variant.
Het gegeven van die scholenmarkt wist ik ook eigenlijk wel. Chrome OS heeft zeker op de Amerikaanse scholenmarkt een voet aan de grond gekregen (30+% in 2014, volgens cnet) en naar ik begrijp is de Europese scholenmarkt hierin aan het volgen.

Microsoft reageerde, ook pas in April/Mei 2017, hierop met een vlotte introductie van Windows 10 S. Het belang van een invloed op de scholenmarkt kan worden toegelicht met een woord: toekomstzekerheid. Het OS waar een toekomstige gebruiker op jonge leeftijd vertrouwd mee raakt kan veel invloed hebben op de voorkeuren in het verdere leven. Hoe belangrijk dit trouwens is kan nog een onderwerp van discussie zijn. Kinderen en jongeren zijn ook makkelijk met veranderen als op de middelbare school of studie toch wat meer mogelijkheden nodig zijn.

De Windows 10 S geschiedenis kan ik op twee manieren interpreteren. De huidige integratie in het standaard W10 OS kan ik begrijpen als een voortschrijdend inzicht, dat 10 S als een basisoptie een gelukkiger aanvliegroute is gebleken. Een andere invalshoek is dat Microsoft in 2017 laat was met haar reactie op de ontwikkeling in de scholenmarkt, en de afzonderlijke Windows 10 S versie het snelste pad bood om alsnog te reageren. De uiteindelijke integratie in Windows 10 kan van meet af aan het oogpunt zijn geweest, maar was simpelweg niet vlot genoeg te realiseren.

Dat de integratie van S in W10 altijd het plan is geweest kan ook verklaren waarom het update beleid nu een non-issue is. Het bieden van een Update naar W10 Pro (S) vind ik nette oplossing. Zo wordt voorkomen dat W10 S net als RT een dead end zou worden. Het geeft mij trouwens ook de indicatie dat die groep W10 S gebruikers behoorlijk homogeen is.
* op zeer goedkope toestellen. Microsoft heeft de resultaten van hun dure Surface Laptop om een of andere reden niet meegeteld volgens het artikel op Thurrott.
In het gelinkte artikel staat echter ook: "Keep in mind that these stats are for low-end PCs as the only high-end device running the OS is the Surface Laptop which was excluded from the data."

Bedenk ook dat de huidige Win 10 S-gebruikers vooral low-budget-devices hebben gekocht zoals tablets.

Door deze informatie weg te laten, suggereeert MS dat Windows 10 S zou aanslaan bij consumenten, de realiteit zou er anders uit zien als je Windows 10 S gaat aanbieden op alle Windows 10-devices. Ik denk dat het overgrote deel van de consumenten in no time upgradet naar de gewone Windows.
Windows 10 S wordt gewoon bijgewerkt naar Windows 10 Pro in S mode. Er is geen praktisch verschil tussen beide. Want "Pro in S mode" is letterlijk was "S" is. Microsoft heeft gewoon besloten om ook een S versie van Home en Enterprise uit te brengen en realiseerde dat ze die niet allemaal S kunnen noemen dus veranderen ze de naam van de originele Windows 10 S nu om aan te sluiten bij de benaming van "Enterprise in S mode" en "Home in S mode".
Weet je wat doe mij maar lekker windows starter, waarbij je het bureaublad niet eens mocht wijzigen of een tweede scherm aan je laptop mag hangen.

Of windows RT... blegh

Maar helaas gisteren even uit nood Linux op een laptop van mijn vriendin moeten zetten. En daar zit je toch uren te klooien omdat iets wat het gewoon moet doen, toch net even niet helemaal doet zoals het zou moeten....
Ik heb andere ervaringen, installeren, updaten, klaar.
tenzij je persé wifi wil. Hier een AC1900...drivers onderhouden door community, maar je moet wel zelf de git repo binnentrekken en make draaien...iedere keer als er een kernel update is....I mean...come on!

Verder prima OS.
Klopt, ik heb het de afgelopen jaren steeds met enthousiasme ontvangen. Maar na X tijd merk ik dat altijd tientallen fora open heb omdat, het tweede scherm niet goed werkt. Een glitch met de audio, net mijn graphics niet worden ondersteund.

Gisteren was het even snel installeren van dropbox zodat mijn vriendin met keepass kon synchroniseren.... Dropbox liep helemaal vast. Kreeg het niet meer gedeïnstalleerd. Vervolgens via de terminal de juiste procedure geleerd voor het correct deinstalleren. Maar was 2 min installeren en selective sync was geweest op windows werd nu toch 1.5 uur.

Maar geen zorgen op haar zenbook draait windows nu zo slecht (1 min tot 3 uur opstarttijd) dat ze een fijne usb stick heeft voor noodgevallen met een installatie van Lubuntu.
Het upgrande van Home S naar Home is naar verluid gratis, om van Pro S naar Pro te gaan moet $50 betaald te worden.

Daarnaast gaat MS ook fabrikanten die Windows 10 voor-installeren op desktops, laptops en tablets pushen om meer UWP-apps en minder win32-applications op het start scherm te pinnen.
For device configuration in 2018, the company is pushing its partners to set Edge as the default browser, installing the LinkedIn UWP app, pre-install Office, and limiting app pinning to 1 legacy win 32 app on the desktop, 1 legacy app on the taskbar and for the Start menu, 25% Win32/75% Microsoft Store.
MS doet er dus alles aan om UWP te pushen - ondanks dat er nauwelijks voor geprogrammeerd wordt. Windows 10 is nu 2 1/2 jaar op de makr, ik geloof dat de enige UWP-app die ik uit de store heb geodownload de ZiggoGo-app is. Voor de rest gebruik ik enkel en alleen win32-applicaties/games op mijn Win10-PC. Ik had verwacht dat dat aantal een stuk hoger zou liggen, zeker met DX12 wat een stimulans zou moeten zijn om over te stappen van win32 naar UWP. Maar ook DX12 is geflopt.
Waarom zou DirectX 12 "geflopt" zijn? Waar haal je dat vandaan? Overigens, apps zoals Paint.NET, de volledige Office suite, etc. zijn ook UWP apps.
Waarom zou DirectX 12 "geflopt" zijn? Waar haal je dat vandaan? Overigens, apps zoals Paint.NET, de volledige Office suite, etc. zijn ook UWP apps.
de volledige office suite zijn gewoon nog reguliere win32 applicaties, wellicht is er ook een uwp versie van, maar dat is niet standaard

[Reactie gewijzigd door mschol op 24 juli 2024 03:29]

Neen, je kan Win32 apps packagen voor in de store, maar een UWP app is geen Win32 app. Een Win32 app maakt gebruik van de Win32 API terwijl een UWP app gebruik maakt van het .Net framework voor systeeminteractie en XAML voor de weergave met als belangrijkste verschil dat een UWP app universeel kan ingezet worden voor desktop, laptop, mobiel, hololens, xbox, ... . Allemaal van 1 en dezelfde codebase.
Wat jij een UWP app noemt is een "WinRT" app. Een WinRT app is een UWP app, maar een UWP apps is geen WinRT app. Win32, WinRT, HWA, PWA, etc. kunnen allemaal UWPs zijn.
@Blokker_1999 Heeft gewoon gelijk. UWP applicaties zijn PER DEFINITIE WinRT applicaties. Een Windows Desktop applicatie in de Windows Store is GEEN UWP applicatie, maar gewoon een Windows Desktop applicatie. Deze draaien dan ook alleen op Windows desktops (inclusief Windows S). UWP applicaties, echter, draaien op het Windows Platform (lees: WIndows Desktop, Mobile, Hololens en XBOX) - iig zolang de developer die platformen ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 22 juli 2024 14:55]

Jezus minus...

Iedere applicatie in de Microsoft Store is per definitie een UWP app. UWP is GEEN API. Iedere app die gebruik maakt van de Desktop of iOS bridge zijn ook gewoon UWP apps. Die apps hebben ook gewoon toegang tot de omliggende WinRT API. Dat de applicaties zelf geen WinRT gebruiken maakt het niet dat het geen UWPs zijn. Ik herhaal: WinRT apps zijn UWP apps, een UWP app is niet een WinRT app.

Ga AUB niet zelf definities verzinnen voor iets waar je geen kennis van hebt. Hier heb je de volledige definitie van "UWP" aldus Microsoft:
Windows 10 introduces the Universal Windows Platform (UWP), which provides a common app platform on every device that runs Windows 10. The UWP provides a guaranteed core API across devices. This means you can create a single app package that can be installed onto a wide range of devices. And, with that single app package, the Microsoft Store provides a unified distribution channel to reach all the device types your app can run on. Apps that target the UWP can call not only the WinRT APIs that are common to all devices, but also APIs (including Win32 and .NET APIs) that are specific to the class of device that the app is running on.
Of kort gezegd, iedere app met toegang tot de WinRT API is een UWP app, belangrijk woord is "toegang", dat duidelijk niet hetzelfde is als "exclusief gebruik maakt van". Win32 apps in de Microsoft Store kunnen gebruik maken van Cortana, live tiles, Windows Ink, complexe notificaties, etc. Dat is wat een UWP app definieerd. Iedere app in de Microsoft Store voldoet aan die definitie.

Dus:
WinRT apps zijn UWP apps maar UWP apps zijn niet exclusief WinRT apps, iedere app in de Microsoft Store is een UWP app, maar niet iedere UWP app komt uit de Microsoft Store.

Overigens, @Blokker_1999 was zelfs niet eens juist in dat WinRT .NET gebruikt voor interacties en XAML voor weergave. DirectX UI kan ook, net als Javascript & HTML.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 24 juli 2024 03:29]

Goede keuze van microsoft liever alle opties in 1 os versie dan 1001 soorten.

Nu nog een echte enterprise versie uitbrengen en zakelijk is het helemaal top.

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 24 juli 2024 03:29]

Sure er is een enterprise versie maar ik doel op een versie voor de enteprise waar je niet eerst alle meuk als xbox, candy crush etc uit moet zien te slopen :P
maar ik doel op een versie voor de enteprise waar je niet eerst alle meuk als xbox, candy crush etc uit moet zien te slopen :P
Die heet Enterprise LTSB. Dat wordt 'verkocht' als een product voor speciale doeleinden, maar al prik je door de marketingonzin heen dan zie je dat het product gelijk is aan zoals vroegere Windows versies werden uitgegeven. Er zit geen Store in, geen Xbox, geen Cortana, etc.
Eh...ik zou me daar wat beter in verdiepen, want vanaf april wordt Office ook niet meer ondersteund op de LTSC versie. Daarnaast kun je op de Enterprise echt wel 'consumer' zaken beperken, daar zijn oa GPO's en PowerShell scripts voor.

Daarnaast draai ik ook een Enterprise versie waarbij de Xbox App etc. er gewoon in zit, maar daar ben ik juist weer blij mee...want ik he een Xbox One. En ja, ik gebruik natuurlijk mijn laptop zowel zakelijka ls prive....dat onderscheid hoeft van mij (en mijn werkgever) niet zo...

[Reactie gewijzigd door TheVMaster op 24 juli 2024 03:29]

Houdt dit dan ook in dat de surface laptop zonder meerprijs standaard met pro verstuurd wordt? In Amerika kon al voor pro gekozen worden vanuit de fabriek, en voor Europa was de gratis upgrade periode verlengd naar maart dit jaar. Zou mooi zijn!
Zal de toekomst van Microsoft niet gewoon zijn gratis Windows 10s verstrekken als basis en dat je kan betalen voor de upgrades die je nodig hebt? Dit is volgens mij ook al jaren voorspelt door tech journalisten.
Windows 10 S is de zoveelste poging van Microsoft om Windows een wat meer gesloten ecosysteem op te bouwen zoals Apple heeft gedaan met iOS. Het vervelende voor Microsoft is dat juist de openheid van het Windows systeem het zo aantrekkelijk maakt. Een beetje wat Android is voor smartphones

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.