Microsoft werkt aan uitgeklede 'Lean'-variant van Windows 10

De recentste versie van de testbuild van Windows 10 bevat een installatie-optie voor Windows 10 Lean. Dit blijkt een uitgeklede variant van het OS te zijn, die minder ruimte inneemt maar wel Win32-software draait.

Volgens Twitter-gebruiker Lucan maakt Windows 10 Lean onderdeel uit van de Redstone 5-build met versienummer 17650 die Microsoft sinds eind vorige week naar Insider-testgebruikers verspreidt. De installatie van de versie neemt 2GB minder ruimte in beslag dan Windows 10 Pro.

Windows 10 Lean

De bronnen van Windows Central melden dat het gaat om een versie waarmee Microsoft zich richt op tablets en budgetlaptops met weinig opslag. Microsoft zou tot de kleinere omvang gekomen zijn door functies die niet direct nodig zijn voor gebruikers van deze systemen, te verwijderen, zoals Internet Explorer, de Microsoft Management Console en de registry editor.

Het zou echter wel om een volledige Windows-versie gaan, inclusief ondersteuning voor Win32-programma's. Dit in tegenstelling tot Windows 10 in S Mode, de uitgeklede modus van Windows die alleen apps uit de Microsoft Store draait. Kopers van systemen met Windows 10 in S Mode kunnen zonder kosten via de Microsoft Store upgraden naar de volledige Windows 10-versie, maar kunnen dan niet meer terug, zo bleek deze week uit uitgelekte slides.

Windows 10 S Mode upgrade pathWindows 10 S Mode upgrade pathWindows 10 S Mode upgrade path

Windows Central benadrukt dat Windows 10 Lean geen onderdeel is van Windows 10 Core OS waar al een tijd geruchten over de ronde doen. Ook dat is weer een versie waar Microsoft veel functionaliteit uit gehaald heeft en deze versie zou ook Win32-software kunnen draaien, maar dan gevirtualiseerd. Bij Core OS zou het bovendien om een modulaire kern gaan die de basis moet vormen voor meer Windows-varianten.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-04-2018 • 18:25

150

Submitter: Isaac Nuketon

Reacties (150)

150
139
75
5
0
54
Wijzig sortering
Jeetje. Even, héél even, dacht ik dat Microsoft ons een versie ging geven die zonder alle ellendige meuk komt die je eigenlijk alleen maar bij pre-built systemen en mobile devices krijgt (Onedrive, Notes, Paint3D, MixedReality, View3D, Zunemusic, Bingsports, 3Dprint, Sway, et fucking cetera).

Maar gelukkig nam mijn verstand weer het roer over en werd dit even later bevestigd door het artikel. Ik bedoel, als je een uitgeklede versie aanbied, dan is het natuurlijk van uiterste noodzaak om alle rommel gewoon nog te leveren. Waar dan wél op gespaard wordt? Systeemtools en mogelijk handige features om je systeem te beheren. 8)7

Nu reageer ik wellicht overdreven, maar ik begrijp niet waarom dit een ding is. Nou ja, ik begrijp waarom - Microsoft wilt dat je binnen hun ecosysteem blijft door zoveel mogelijk applicaties mee te leveren zodat je geen spullen van een andere aanbieder gaat kopen. Maar als je dan toch een "lean" versie maakt... Waarom dan bruikbare tools schrappen en niet de nutteloze rommel?
Heel even ging de hoop ook door mijn gedachten. Maar nog voor ik voorbij de titel was had ik het alweer opgegeven.

Je noemt nu een aantal irritante Apps, maar de meeste daarvan zijn nog makkelijk te verwijderen.

Cortana mag van mij ook snel vertrekken. Die hele search in het startbalk zelfs, wat een rotzooi.

Compat Telemetry: moet gewoon uit kunnen en blijven. Afgelopen maand mocht ik het 3x (!!) opnieuw uit gaan zetten, hij kan niets versturen, maar hij blijft wel m'n SSD's geweld aandoen met z'n loze index acties.

Mail, contactpersonen, mobile sync, uberhaubt het hebben van MS accounts en die Windows Store: NEE. Ik hoef m'n OS niet connected te gebruiken en ik wil die store niet gebruiken voor apps. Buiten dat het op laptops 10-15% meer CPU-tijd en netwerk transacties opleverd met gemakkelijk detecteerbare gevolgen voor m'n Accu.

Als ik nu een nieuwe machine met Win 10 in gebruik neem, kost het mij post-updates nog 2 uur om alles op orde te maken, ondanks dat ik een deel van de acties al in scripts gevat heb. Want stel je voor dat dingen gewoon via Regedit uit te schakelen zijn, neeee, natuurlijk niet.
Voor jou, @Zodiac en mij is dit wel handig:
Get-AppXPackage | where-object {$_.name –notlike “*store*”} | Remove-AppxPackage
Wanneer je Windows geinstalleerd hebt, open PowerShell, dit commando uitvoeren en ALLE voor geinstalleerde Windows "App" meuk is weg.

Helaas laat het Cortana en shizzle nog wel staan, maar mogelijk kan iemand dit commando aanvullen met commando's om die te verwijderen na een schone installatie?
Mja, ik had zoals in de laatste alinea beschreven, dus al een aantal *.ps1's klaar staan om een groot aantal dingen op te ruimen. Maar dat is lang niet het werk eigenlijk. En is ook niet voldoende jammer genoeg.


Er zijn zat bronnen te vinden om dit gemakkelijk zelf ook op te bouwen. Het delen ervan is niet zo handig / niet zo'n goed idee. Voor je het weet heeft iemand er één lelijke regel tussen gezet.
Ik volg je helemaal. Maar jan-met-de-pet wil wél oob kunnen mailen en surfen, maar geeft juist niét om mmc of regedit.
Deze versie is duidelijk niet gericht op powerusers.
Misschien is dit juist wél interssant voor (grote) bedrijven waar het management remote gebeurt, maar ik wacht nog even op meer info van Microsoft wat dat betreft.
Mijn eerste gedachte was dat het hier om Corporate versies ging. Registry Editor, MMC en dergelijke werken allemaal ook remote. Dat zou verklaren waarom precies die tools lokaal verwijderd kunnen worden.
Als het zich richt op tablets en budgetlaptops met weinig opslag verwacht ik dat niet. Doelgroep daar lijkt me ook niet de types die Registry Editor moeten benaderen.
Misschien, en ik geef toe dat het speculatie is, kan Microsoft op deze manier de hardwarekosten voor bedrijven drukken. In de huidige situatie zijn veel kantoormedewerkers voorzien van relatief overpowered devices. Goedkopere minima en/of langere hardwarecycli kan zeker interessant zijn.
Ook zou het kunnen dat ze opnieuw proberen iets tov Android tablets en chromebooks te zetten.
Ik heb nog geen officiële info van Microsoft kunnen vinden.

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 23 juli 2024 07:29]

Zou kunnen, als ze bijvoorbeeld inzetten op Azure en andere cloudbased oplossingen, maar dan is de insteek naar ik aanneem ook om lokale opslag zoveel mogelijk te beperken... Ga je dan schijfruimte vrij maken?
Gevoelsmatig verwacht ik inderdaad de concurrentie met die lowend tablets en chromebooks waar 32GB, of soms zelfs maar 16GB, inzit. Dan is 2GB besparing toch een wereld van verschil.
Man, het is een testversie, geen afgewerkt product.
Iedereen zit hier weer al af te geven op MS nog voor dat ze weten wat het is of waar het moet voor dienen.
Het voorbeeld van regedit spreekt boekdelen: een programma van 300KB. Waw, dat gaat het hem echt doen.
Win 10 Enterprise LTSB. Als particulier kun je die gewoon piraten, geen haan die ernaar kraait.
het feit dat mmc en IE redelijk zwaar verweven zitten met windows maakt het echt wel een opmerkelijke zet van microsoft om dit dan "lean" te noemen. Gebruikers willen misschien wel gebruikelijke applicaties, maar bloatware die on the fly wordt geïnstalleerd omdat microsoft denkt dat je het wel interessant zou kunnen vinden passen dan weer niet echt onder die noemer imho
Ik zie liever een uitgeklede versie met de zakelijke mogelijkheden maar dan ZONDER al die extra toeters en bellen.
Of laat mij zelf kiezen welke software ik wil installeren op een "kaak OS. Dat heeft Linux al jaren een stuk beter op orde.

En 32 bits backwards compatibility een keer afschudden. We zitten al in die migratie vanaf xp/7. Als je nu nog steeds 32 bits software maakt (ontwikkelaars) dan mankeert er iets aan de bedrijfsvoering.

[Reactie gewijzigd door Dograver op 23 juli 2024 07:29]

Die bestaat :) : Windows 10 Enterprise LTSB (heeft een nieuwe naam nu: LTSC). Long time servic(e)(ing) branch/channel.

Zonder edge, zonder Cortana, zonder store etc etc. Gemaakt voor "mission critical" systemen. Krijgt geen grote updates zoals de "fall updates" maar alleen security patches.

Helaas niet zomaar te koop omdat Microsoft precies de store, Cortana en edge pushed :p. Alleen als Enterprise beschikbaar.

En ik wil hem kunnen kopen :p.
@Dograver hieronder:
Ik wil best de een licentie kopen, het kan alleen niet ;).

[Reactie gewijzigd door Epsilon op 23 juli 2024 07:29]

En niet supported voor general usage (aka dagelijks gebruik, definitie van MS: als er MS Office of vergelijkbare software op gedraaid wordt is het niet supported) ;) Niet dat het meeste wel zal werken, maar als iets niet werkt verwacht niet direct een oplossing.
Ik ben tot op heden niets tegen gekomen wat niet werkt of niet goed werkt.
Dit op meerdere machines met verschillende hardware.

Visual studio 2017 is mogelijk de enige uitzondering die ik zo weet.
Zelf niet getest.
De meeste zaken werken wel, al zullen vanaf begin 2020 uit mijn hoofd bijv. Office 365 installaties niet meer werken.
Maar als het goed is komt volgend jaar de nieuwe LTSB/C versie uit. Gewoon iedere 3-4 jaar een nieuwe OS in plaats van om de 6 maanden een update.
Ook daar zal geen Office 365 gesupport meer zijn, Office 365 support gaat er helemaal uit voor de LTSC versie's, enkel de Office 2019 Volume licentie versie's (Standaard en Professional Plus) uit mijn hoofd, en waarschijnlijk ook enkel Office 2019, oudere Office versie's lijken niet supported op de nieuwe LTSC release (al werken ze mogelijk wel). Zie https://blogs.technet.mic...ws-servicing-and-support/
Enterprise is heel makkelijk te bestellen:
- 1x Software Assurance (SA) op een bestaande Windows Pro oem binnen 90 dagen na aankoop
of
- 1x Windows Pro met SA + 4 opvullicenties (dvd playback of zoiets) in Open License.

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 23 juli 2024 07:29]

En nu in Nederlands? Geef mij eens een linkje bij een webwinkel waar ik dat kan bestellen. Ik word nu namelijk gek van het update gedrag van Windows 10.Als ik de updates uitzet wil ik niet midden in de nacht blij gemaakt worden met "uw systeem is nu voorzien van de nieuwste Windows" omdat de fall of spring update zich zonder vragen heeft geinstalleerd..
Koning en Hartman verkoopt Enterprise licenties in Nederland. Ik denk alleen dat deze niet voor particulieren te koop zijn.
Dat zijn volgens mij de industriële (IoT, oude embedded) versie's, die mag je licentie technisch gezien niet overal op draaien en aanschaffen lijkt mij inderdaad lastig, ook activeren gaat volgens mij niet zomaar.

Zie mijn onderstaande post voor een LTSB versie die je in principe kan kopen als consument en ook kan draaien binnen de voorwaarden.
Het is een zakelijke versie, geen consumenten product, probeer dit dus bij MS partners en niet bij de gemiddelde webwinkel :P
Zie bijv: https://www.dsaict.nl/mic...ows/windows-10-enterprise
Kosten wel zo'n 380 euro :P en zoals ik hierboven al aangeeft geen enkele vorm van support. LTSB/LTSC wordt namelijk door MS niet gesupport voor algemeen gebruik, enkel voor zaken als aansturing van bijv. medische apparatuur, ATM's e.d.
Windows 10 Enterprise LTSB is a separate Long Term Servicing Channel version.

Long-term Servicing channel is not intended for deployment on most or all the PCs in an organization; it should be used only for special-purpose devices. As a general guideline, a PC with Microsoft Office installed is a general-purpose device, typically used by an information worker, and therefore it is better suited for the Semi-Annual servicing channel.
Ik heb het op 3 systemen draaien en ben er onwijs blij mee. Ook via de frontpage leren kennen. Zijn simpele machines die minimaal 5 jaar oud zijn en met een volledige W10 niet vooruit te branden zijn. De oudste is de laptop van mijn buurvrouw die geleverd werd met Vista met 9-10 jaar. Wel zijn die systemen allemaal voorzien van een Samsung SSD en 4GB ram.
Wat voor prijskaartje hangt daaraan vast? ;)
Hangt van je systeem af. Voor Core i5 en dergelijken is een licentie €76, voor i7 iets van €125.

Volgens mij zijn deze versies niet voor de particulier te koop.
Wut ? Meer betalen omdat je een vlottere CPU hebt ?? 8)7
Ja, maar dit is de IoT/Embedded versie. Dus voor pinautomaten, gokkasten, arcadespellen, etc.
Dennism heeft hierboven al geplaatst waar je wel een desktop variant kan aanschaffen:
Dennism in 'nieuws: Microsoft werkt aan uitgeklede 'Lean'-variant van Windows...

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 07:29]

Ik draai deze zelf en iedere keer ik screenshots zien van die Windows Store apps of de nieuwere Windows 10 "feature updates" moet ik walgen. Het zal interessant worden vanaf games (want ik ben een gamer) niet meer draaien omdat ze update X niet hebben. Wanneer dat echt een probleem wordt zal mijn game pc net als alle andere toestellen linux draaien denk ik.

[Reactie gewijzigd door Nha op 23 juli 2024 07:29]

maar als je dan overgaat op linux, mis je dan geen games als gamer?
Als ze niet op LTSB werken door missende updates kan ik ze zowiezo niet spelen he :)
Met als kleine addendum; indien je de store toch nuttig vind maar niet de bloatware kan je met enkele powershell scriptjes ook op de LTSB versie de Store draaien. Hij's idd niet zo maar verkrijgbaar (MSDN licensie zit ie wel bij.. ;))
Heel veel software bestaat nog altijd in alleen een 32 bit versie omdat men weet dat daar meer systemen mee compatibel zijn. En dan krijg je ook weer dat MS bijv. zelf aanbeveelt om Office in 32bit te kopen/gebruiken omdat vele van de addins enkel in 32bit bestaan.
Ik snap het ook wel, maar jouw argument over Office en zijn plugins is nu precies het punt wat ik bedoel. Meegaan in de tijd. Dat tijdperk blijven we op die manier rekken tot het einde der tijden. Het ene houdt het andere in stand.

Maarja draait allemaal om de muntjes.
De wereld is groter dan alleen de VS en Europa; in Afrika werken ze ook met Windows pc's, en daar staan echt niet de nieuwste machines.

Dus ja, het gaat om de muntjes, want die mensen moeten ook bediend worden, zonder allerlei gekraakte software liefst.

En zo bind je klanten; door ze serieus te nemen.
De Pentium D kon al 64 bit. Die is 13 jaar oud. Hoe oud is de hardware in minder welvarende landen dan? Of werken ze daar met reteoude versies van Windows ook? Of een OS dat wel draait op oude/trage hardware?
Een pc die oud genoeg is om geen 64bit te kunnen is ook te oud om een Windows na XP te draaien tenzij je voor elke actie vijf minuten kan wachten :p
Geloof maar, daar staat soms heel erg oude zooi te draaien, en het is soms een wonder dat het draait.

Want zoals ze bij ons thuis zeggen; als je geen raad weet met je armoede, ben je niet waard dat je 'm hebt.
Maar waarom?

De enige reden om software in 64 bit te draaien is om meer dan 4gb geheugen te kunnen aanspreken. Zolang de 32 bit software op een 64 bit Windows draait, is het niet eens langzamer of onveiliger dan de 64bit variant. Door wat slimme trucjes krijgt een 32 bit applicatie dezelfde voordelen op een een 64 bit processor als 64 bit applicatie, het enige daadwerkelijke verschil is de hoeveelheid aanspreekbaar geheugen.

De reden om een 32bit Windows te gebruiken: Minder geheugen en schrijf gebruik. + wat @madsector zegt :)
Een 64bit Windows is als het ware 2 Windowsen in 1.

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 07:29]

De enige reden om software in 64 bit te draaien is om meer dan 4gb geheugen te kunnen aanspreken.
De enige reden? Nee hoor. Je hebt ook meer registers die bovendien 64 bits zijn; bovendien heeft x64 als minimum floating-point support SSE2 in plaats van de antieke x87.

Ja, vanuit CPU-perspectief kun je die 64 bits registers ook in 32 bits code gebruiken, maar het OS werkt niet mee. Als het OS een 32 bits process task-switched, dan worden alleen de 32 bits registers gesaved.
Zo zijn er nog wel een paar -uitzonderings- redenen om 64 bit te hebben i.p.v. 32 bit.

Het is voor veruit het meeste software allemaal niet zo van belang. De meest belangrijke reden blijft de hoeveelheid geheugen die je kan aanspreken.
32-bits Windows ondersteund ook nog 16-bits applicaties, iets wat 64-bits Windows niet kan.
De architectuur zegt niets over het OS wat er op draait. Dus DOS aanhalen is een beetje apart. Buiten dat er nog genoeg systemen zijn op de wereld die DOS op de bare metal draaien.

32bits is voor 99% van de software helemaal prima, die halen geen tot bar weinig voordeel aan wat 64 bit te bieden heeft.

Linux distros hebben het inderdaad begrepen. MultiArch is weinig anders dan de opzet die Microsoft met Windows gebruikt, de 32bit kant van het OS parralel naast de 64bit kant draaien. Het grootste verschil is dat Windows by default het hele OS -als het ware- dubbel uitvoert. Waarbij je op Linux het per service/applicatie/lib doet.
Waarom zou er iets aan de bedrijfsvoering liggen als je nog 32 bits software maakt?
Er zijn nog steeds honderden miljoenen computersystemen die geen 64 bit cpu hebben en die vandaag de dag nog steeds in productie draaien, en dat de komende 5 tot 10 jaar ook nog wel zullen doen.
Waarom denk je dat Microsoft een 32 bits versie op de markt heeft van Windows 10? Niet omdat ze daar zitten te pitten in Redmond, maar gewoon omdat er nog steeds heel veel te verdienen valt met 32 bits software.
Leuk weetje.

Heel vroeg in de ontwikkeling van XP kwam het plan naar boven om het OS enkel in 64 bit uit te brengen, in eerste instantie Intels Itanium 64. MS was er intern heilig van overtuigt dat 32bit tot het verleden behoorde, maar kwam er al heel snel achter dat het nog eeuwig ging duren voordat 32bit de deur gewezen kon worden. En 64bit is pas later in de levensduur van XP wat serieuzer genomen.

Niet veel later kwam AMD met een gulden middenweg.
X86-64 ook wel amd64 genoemd een addressenruimt-extensie voor x86 (of win32 voor de leken)
Dat lijkt me een sterk verhaal. Ten tijde van XP zat de transitie van 16 naar 32 bits (uit Windows 95-ME) nog vers in het geheugen bij Microsoft. Windows XP was de eerste consumenten-versie van de Windows NT lijn en bedoeld als vervanging van Windows ME. De pitch was dus "100% intern 32 bits".

Vergeet niet, de overhead van 64 bits is significant, zeker voor PC's van die tijd. Het minimum geheugen voor XP was 64 Megabyte, wat een verdubbeling was ten opzichte van Windows ME.
Die transitie was 1 van de hoofd beweegredenen geweest achter dat idee, of die poging. Die backwards compatibility naar meuk uit het 16 bits tijdperk is een enorme steen om Microsoft's been geweest. Intel was destijds met Itanium bezig en bood een uitweg uit die multi architectuur hell met een toekomstbestendig platform (nu, bijna 20 jaar later blijkt dat best te kloppen, gaat nog wel even duren voordat 128bit de hoek om komt kijken).

Nu is in diezelfde periode de band tussen MS en Intel met hun Wintel ook verwaterd en een paar jaar later met de eerste xbox uit elkaar gevallen. Intels investering in Itanium is voornamelijk gedaan omdat MS het zou gaan gebruiken als primair platform, MS heeft Intel best hard tegen de schenen geschopt door Itanium als bijzaak te gaan zien en zelf hun centen is gaan inzetten op AMD64.

Itanium was krachtiger dan X86, die overhead was het probleem niet.

Maar goed, dit speelde allemaal heel vroeg in de ontwikkeling van XP, er is dacht ik een msdn blog van, maar om die nu nog terug te vinden.... niet te doen. Het was een serieuze overweging die nooit zijn weg gevonden heeft de development in, omdat men er al heel vroeg vanaf gestapt was. AMD was ook al bezig met AMD64, dus de noodzaak viel ook al heel snel weg. Het is wel het begin geweest van het werk om NT volledig architectuur onafhankelijk te maken. In principe was NT dit wel, maar tot en met Vista.... niet helemaal. Die ontwikkeling heeft nog tot Win8 geduurd.

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 07:29]

Microsoft had overigens toen al een 64 bits architectuur in de NT lijn, de Alpha. Dat hele Itanium verhaal was een extra mogelijkheid, relatief eenvoudig juist omdat NT niet gebonden was aan x86. Maar extra architecturen kun je dus zeker niet interpreteren als argument dat ze x86 uit wilden faseren.

En die MSDN blog is niet zo moelijk te vinden als je weet waar je moet zoeken: dat is Old New Thing van Raymond Chen. Mooi quotje over XP64:
Q) How can I tell if I have the 64-bit edition of Windows? A) Answer: Your wallet is empty. Seriously, there is no way you bought an Itanium by mistake. They are expensive machines: The entry-level workstation available from HP goes for over $3000
.

[Reactie gewijzigd door MSalters op 23 juli 2024 07:29]

Windows 32 bit x86 software draait op zowel 32 als 64 bit x86 systemen, (en tegenwoordig ook op ARM systemen). Windows software als 32 bit x86 toepassing aanbieden geeft dus maximale compatibiliteit, en is daarmee een logische keuze.
van mij mag het wel blijven bestaan. Ik werk met een HoloLens. Applicaties die je ervoor maakt worden nog steeds gecompileerd in 32 bit.
Ligt het nu aan mij of is die 2GB niet een beetje mager om deze "lean" te noemen? :P
Standaard W10 Pro installatie is rond de 25GB.
Ik vrees dat na een paar updates en software-installaties de WinSxS-map al aardig opzwelt.
Dus op lange termijn kan je Windows-map over de 25GB gaan.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 23 juli 2024 07:29]

WinSxS lijkt veel groter dan dat hij in werkelijkheid is. De meerderheid van de files zijn in werkelijkheid hardlinks naar de echte files/
Behalve dan de oude versies van die files die ook allemaal bijgehouden worden.
maar die kun je opruimen, en dat wordt dacht ik automatisch gedaan na 30 dagen
Op Windows 10 automatisch, oudere Windowsen handmatig (of niet).

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 07:29]

Niet helemaal.

WinSxS is zo'n beetje de enige map in je C:\Windows die juist echte files bevat.

Zo'n beetje heel die Windows map zijn enkel hardlinks naar bestanden in de WinSxS map toe. De grootte van de WinSxS map is met Windows 10 infeite de grootte van je actieve Windows installatie. De rest van C:\windows is eigenlijk 1 grote leugen.
Doh. Alle "files in een directory" zijn hardlinks, tenzij het expliciete softlinks zijn. De essentie van de SxS folder is dat het hardlinks zijn naar files die elders ook hardlinks hebben. Maar er is niet zoiets als een primaire en een secundaire hardlink. Beide hardlinks zijn equivalent en refereren naar dezelfde sectoren op disk.

Jouw claim dat de SxS dus "de echte files" bevat is feitelijk onzinnig - die hardlinks daar zijn niet echter dan de hardlinks elders - en historisch onjuist - de SxS directory is nieuw, de originele paden bestonden vaak al sinds WIndows NT (C:\Windows\SYSTEM32 in het bijzonder)
WinSxS serveert de system32/syswow64 mappen -zo goed als volledig- virtueel aan. De referentie naar system32\bla.dll hoeft echt niet altijd naar dezelfde lokatie op de disk te verwijzen.

Afhankelijk van het -type- process, kan bla.dll een andere file zijn.

De WinSxS map is zo'n beetje de enige map in C:\Windows welke daadwerkelijk files bevat, de rest... is een leugen, allemaal fancy symlinks/libraries naar bestanden in de WinSxS map. En niet direct naar de sectoren op de disk. Het wordt o.a. gebruikt om file duplication tegen te gaan, maar dat is niet bepaald het hoofd doel van WinSxS.

Zoals hier ook:
Q: So WinSxS stores DLL files?

A: Well, technically speakin’, Windows can store more that DLLs with WinSxS—and consequently, rather than just call them DLLs, they call them Assemblies. And so WinSxS stores Assemblies for us.
Windows wordt vrijwel overal virtueel weergeven, registries, geheugen, originele paden. Het is allemaal nep. Juist wat men doorgaans denkt van de WinSxS, is van toepassing op o.a. de System32/Syswow64 mappen.
Ze zijn er denk ik nog niet zo lang mee bezig. Het duurt ook nog even voor RS5 uit is, bij die tijd zal er nog wel meer ruimte vrij komen.
Ik draai Windows 10 incidenteel vanaf een externe SSD met 60GB. Echter heb ik al regelmatig problemen gehad met het installeren van grote updates zoals de Creator Updates. Dit omdat Windows hierbij een debiele hoeveelheid schijfruimte nodig heeft :

- Het downloaden van de Creators Update
- Uitpakken van de update (TEMP-files)
- Backuppen van je huidige Windows installatie (windows.old)

Je hebt zo 30 GB extra opslagruimte nodig. Gaat echt helemaal nergens over.
In de winkel kun je "mooie" laptops kopen waar een 32 GB SSD in zit die niet te vervangen is. En wat staat daarop geïnstalleerd? Inderdaad, Windows 10 Home. Met 60 GB heb jij al problemen, maar de mensen die erin trappen en deze mooie "goedkope" laptop kopen, kunnen na een half jaar al geen Windows updates meer installeren. Het is echt van de zotte dat bedrijven als HP en Asus dit soort laptops maken.

Goedkoop maakt dan dus duurkoop.

Hopelijk komt er een "leaner" versie uit dan die met de 2 GB testversie van Windows Lean.
Dat heeft Microsoft zelf in de hand gewerkt door windows licenties goedkoop te maken voor apparaten die niet over de door microsoft gespeficeerde hardwarspecs heen gaan:
https://www.geek.com/tech...-better-hardware-1669513/
Interessant!!! Dat wist ik nog niet. :)
Nou ja, als het een laptop is waar een verwisselbare optische drive in zit zou je als noodoplossing nog een royale SSD m.b.v. een "drive caddy" kunnen gebruiken om Windows op te installeren. Dan gebruik je die 32 GB SSD (die in de regel amper vlotter zijn dan een goedkope HDD) gewoon als versleutelde backup i.c.m. Bitlocker o.i.d.
Dat is dus het punt: niet verwisselbaar..... Gewoon weggegooid geld, zo'n "goedkope" laptop. (tenzij je er Linux op gaat installeren of zo)
Beetje eigen schuld, met Vista gebeurde soortgelijks.

Al die flutlaptops met 1 core en 1 gb aan geheugen die verkocht werden.

Men (ver)koopt troep op het uiterst minimale van Windows en is dan verrast dat het niet helemaal mee kan komen.

Die slechte naam van Vista raak je niet kwijt zonder beter spul tekopen, Windows kun je nu gelukkig als nog upgraden door de Action in te wandelen en voor 10 euro een USB stickie te kopen.
Ik vind het geen "eigen schuld". Als IT'er mag ik niet verwachten dat nonIT'ers enige jota snappen van al die technische termen. Ze lopen gewoon de MediaMarkt binnen en zeggen: ik ben een student, ik heb een laptop nodig voor mijn studie en het mag niet teveel kosten, want ik ben maar een student. Dan krijgen ze te horen van de "zeer deskundige" medewerker dat de 200 Euri kostende HP Laptop (ja, Hewlett Packard is een goed merk!!!) perfect is voor de studie.

Uiteindelijk blijkt de student dus feitelijk belazerd te zijn, aangezien hij geen fluit kan met dat ding, laat staan 'm gebruiken voor de studie (tenzij het bekijken van YT filmpjes het enige is waarvoor de laptop gebruikt gaat worden).
Maar als nonITer loop je dan wel vaker tegen goedkoop = duurkoop aan. Spul kopen van honderden euro's zonder je er een beetje in te verdiepen? Als je een 2000 euro ding ziet staan wat als de shit aangeprijst wordt en je loopt weg met een ding van 200, kun je al je eerste conclusies trekken.

Studeren is verder ook niet gratis, kost een boel geld. Eet en was een maand bij je ouders oid, pak een weekend of vakantie baan als het uitkomt, hou Tweakers in de gaten voor de volgende budget laptop guide en ga los. Marktplaats, kringloop, Facebookgroepen. Genoeg plekken waar spul te vinden wat voor de gemiddelde student en hun office behoeften meer dan prima te gebruiken is wat voor een prikkie op de kop is te tikken. IT gerichte opleidingen bieden nog altijd de hardware aan om je opdrachten op te doen als je eigen te kort komt.

Meuk kopen in winkels op advies van medewerkers waar men met comissies werkt, tja.

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 07:29]

Ja natuurlijk zou iedereen zich erin moeten verdiepen. Tot zover de theorie.

De praktijk is dat menig student nu opgescheept zit met een onbruikbaar apparaat van 200 euro. Een cursist van mij werkt bij een Pabo HBO en daar is het dagelijkse realiteit dat hij helpt met de maandelijkse Windows updates door alles wat maar weg kan, weg te halen (temp files, download folder, dat soort dingen) en dan te hopen dat de updates nu wél geïnstalleerd willen worden op de laptops van zijn studenten.
Maar dat gebeurd nu al jaren dat studenten e.d. met ondermaats spul werken. Jaren terug ook dat je bij elke opleiding en pakje boter zo'n vista laptop kado kreeg. Ja leuk, 1 core, met geluk 1gb geheugen, kon je niets mee.

Je kunt de updates ook naar usb downloaden. daar een keer 16 of 32 gb van kopen kost ook geen arm en been meer, een opleiding heeft zo'n ding vast wel ergens rondliggen. Er in stoppen, ding updaten en weer verder.

Voor 15 euro heb je al zo'n mini usb stickie van 32gb waarmee mensen hun laptops met weinig opslag ineens bruikbaar mee kunnen maken.
Voor IT'ers klinkt het allemaal zo makkelijk...
Ik heb op mijn primaire SSD van 256 GB die met de laptop meekwam, Windows 10 en Visual Studio 2017 geïnstalleerd. Nu kan ik deze laatste niet meer updaten, omdat er maar iets van 20 GB vrij is. Ik heb nog een installatie in een virtuele machine en die is ook al 150 GB, maar die kan ik gemakkelijker naar een ander medium verplaatsen.

Het gaat inderdaad nergens meer over, maar ik heb het geïnstalleerd staan voor het geval ik het echt nodig heb. Laatst heb ik ook ReactOS 0.4.7 even uitgeprobeerd en ik hoop dat het besturingssysteem eindelijk eens volwassen wordt.
ReactOS kom op zeg laten we die grap ajb zo snel mogelijk vergeten en werk maken van verdere verbetering van de Wine-implementatie daar hebben we veel meer aan vooral als er eens werk gemaakt werd van een manier om software en drivers via user-space en een vdev te laten werken

Dan heb je de voordelen van stabiele soft en hardware en de mogelijkheid om legacycrap te proberen voor die enkele uitzonderingen waarvoor er geen alternatief meer is

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2024 07:29]

ReactOS draait om het behouden van legacy, niet als serieuze concurent van Windows.

Er draait een boel geschiedenis op software waar MS al jaren zijn handen vanaf getrokken heeft en alle rechten van bezit. Mocht MS ooit wegvallen en de hoop voor enige hulp op het laten draaien van zo'n beetje de afgelopen 30 jaar aan computers.... Dan is er altijd een open source ontwikkeling die ReactOS heet die alles netjes en openlijk gedocumenteerd heeft.

Wine is niet hetzelfde. Wine vertaald eigenlijk alleen de API's. ReactOS probeerd Windows te wezen, zonder Windows te zijn.
25GB? Dacht het niet. Je moet een nieuwe installatie bekijken, niet eentje die al een jaartje of twee draait want daar wordt de install dir groter. Maar zelfs dan vind ik 25GB enorm veel. Meen mij te herinneren dat een verse installatie tussen de 10 en 12GB maximaal zit (32bit versie).
Mijn c:\windows\ is 30.3GB
64bit win 10.
Migratie vanuit win 7 -> 8.1 -> 10.0 en inmiddels laatste versie.

Maar dat is geen pro, dus misschien niet vergelijkbaar.

Als ik een nieuwe install moet doen zou ik zeker voor lean gaan.
Mijn windows folder is ~18GB.
Clean install van Windows 10 Pro - Redstone 1, stap voor stap naar de FCU omhoog gemigreerd.
Mijn w10-pro is ook 18GB draait al een jaar zo. Maar ik doe regelmatig schijfopruiming (ook de systeem files) en alle store apps verwijderd.
Jouw C:\Windows\ directoriy bevat de virtuele SxS folder. Je telt de gebruikte space dus waarschijnlijk dubbel.
Zoals @musiman ook al aanhaald, WinSXS is juist geen virtuele folder.

De rest van C:\windows is virtueel, zo'n beetje allemaal gelinked naar bestanden die juist in de WinSXS map staan.
Precies. Microsoft maakt gebruik van hardlinks. Kijk maar:

PS C:\windows> Get-ChildItem write.exe | fl name,linktype,target


Name : write.exe
LinkType : HardLink
Target : {C:\Windows\WinSxS\amd64_microsoft-windows-writewin_31bf3856ad364e35_10.0.16299.15_none_fe7f710e616
1a491\write.exe}
Gelukkig heb ik 1TB als C:\. dus ik maak mer er geen zorgen om.
c:\windows\WinSXS is overigens 6.89Gb hier.
Heb je niet nog een backup van je oude windows staan? Ik heb ook op een dergelijke manier gemigreerd en meen mij te heugen dat windows een 8.1 backup behield van tig gb.
Precies; in de windows.old map.
Ik zit met Redstone 4, 10 dagen terug geïnstalleerd, op 15gb.

Maar wel 64bit.
Als Microsoft dan toch weer duizend en één versies van Windows gaat maken, waarom niet de optie geven om naast de "typical" installaties zelf onderdelen te selecteren die je in Windows wilt integreren? Zo zijn er veel gebruikers die niet de zakelijke features nodig hebben maar wel de toeters en bellen, en vice versa.
:P Neeeee, da's de embedded versie 8)7
Yes, die werkte heerlijk! Minder dan de helft van de grote, kon er bijna alles kwa win32 draaien mee. En lekker snel (verschil was vooral te merken op hdd's, maar gebruikte hem ook graag om van den eerste SSD's met hun 16GB toch een windows bootdisk te maken).
Dat kan nog steeds, alleen wil Nlite tegenwoordig ook geld zien voor hun software
Hmm nee, dat klede een normale windows iso uit. PvdVen777 en ik doelen hier op: https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_IoT#Standard

Voor windows 10 is er geen alternatief zover ik weet (ik ben niet zo bekend met de opvolger windows IoT), maar met windows embedded standard xp/7/8 kon je tijdens de installatie kiezen wat geïnstalleerd werd zonder enige 3rd party trukerij zoals nlite doet (je moest nogsteeds wel weten wat je doet, soms klikte je iets ogenschijnlijk onbelangrijks uit en deed bijv. heel directx het ook niet, was altijd puzzelwerk).
Ah, zoiets?

Wordt niet zoals een linux, maar dat Windows straks op basis van het apparaat en keuzes van de gebruiker, zichzelf opzet en inricht met wat het nodig heeft en acht.
Als je dat echt wil kan dat toch ook? Ik geloof dat dat de Windows Deployment Toolkit was waarmee je alle onderdelen kon uitvinken en andere zaken er juist weer bij kon zetten.
Maar dat zijn office producten, niet windows :Y) . Dat negerend, office installeerd idd alles dat met je licentie komt helaas. Maar waarom neem je dan een licentie met outlook en access er bij in?

https://www.microsoft.com...nten-voor-pc/cfq7ttc0k5fc

Deze licentie komt precies enkel en alleen met de software die je wilt, met onbeperkte geldigheids duur (maar geen upgrades naar opvolgers van office 2016, enkel patches/updates voor office 2016 specifiek).

Als je de uitgebreide licentie ergens bij kreeg zou ik een gegeven paard niet in de bek kijken, gewoon de shortcuts naar access en outlook verwijderen en hopen dat je het nooit ziet. Gezien de core van office tegenwoordig toch zo enorm gedeeld is tussen alle software scheelt het toch niet zo gek veel in opslag om ze erbij te hebben.
wat ik wel jammer vind, als je excel, word en outlook nodig bent heb je ook gelijk andere overbodige programma's erbij. vind het bij mac os wel fijn dat je dan achteraf de overbodige applicaties gewoon kunt verwijderen
dat is wel een handige tool, kende ik nog niet
Misschien is de Office 365 Click to Run installer interresant voor je.
Dit werkt met elke 365 licentie, al is het gefocust op enterprise deployment.
Met deze installer kan je in een xml definiëren wat je wel of niet wilt hebben.

De Xml kan je hier genereren
https://officedev.github....nt-Scripts/XmlEditor.html

De download link naar de bijbehorende executable is daar ook te vinden.

Met /? Kan je de download en install parameters terug vinden.
Heb alleen office 2016, die 365 licentie heb ik niet
Het zou echter wel om een volledige Windows-versie gaan, inclusief ondersteuning voor Win32-programma's. Dit in tegenstelling tot Windows 10 in S Mode
In tegenstelling tot wat? Windows 10 in S mode heeft ook gewoon ondersteuning voor Win32 software.
Win 10 S ondersteunt alleen software die uit de store komt. Bij deze zal je vermoedelijk wel software kunnen installeren met een standaard .msi
Win32 toepassingen kunnen UWPs zijn, UWPs kunnen in de Store, S mode-toestellen kunnen software installeren vanuit de Store, inclusief Win32 apps. Dus: Windows 10 in S mode bied gewoon ondersteuning voor Win32.
Als het goed is worden Win32 applicaties geblockeerd in Windows 10 S mode.
Nee, je kan ok Windows S mode ook Win 32 applicaties draaien. Alleen moeten ze via de Store komen. Het is dus niet mogelijk een applicatie buiten de store om te installeren. Die applicatie mag echter wel gewoon een Win32 applicatie zijn.
Ah dat wist ik niet, weer wat geleerd ^^
Maak dan een kale Windows 10, en zet er een "package" manager in ( Windows Store) waarmee de software onafhankelijk van de kernel is.

Kernel zo bouwen dat drivers via MS gaan.

Verse install?
tool draaien, device detecteren -> angepaste kernel downloaden voor de hardware. Allemaal in 1 simpele GUI op te starten vanaf Microsoft lan boot. (Apple)

A la linux maar dan heel breed ondersteund.


Microsoft is wel degelijk bezig met goede ontwikkeling alleen is de GUI van Windows 10 gewoon zwaar outdated. Dit komt toch echt door ons als gebruikers.

In 2012 wou niemand het horen. Windows 8.0 was gewoon heel ver voor zijn tijd. Met een Surface RT 2 was het werkelijk waar geweldig. Jong, Maar geweldig.

[Reactie gewijzigd door winos op 23 juli 2024 07:29]

Package manager voor Windows: Chocolatey. En de store kan hierbij ook helpen ja.
Ken ik inderdaad, ik hoop dat MS het inbouwd.

Maar vooral apt-get update.... done!
MS heeft dit met Powershell v5 geintroduceerd. Tik in powershell find-package in of bekijk:
http://www.tomsitpro.com/...package-manager,2-16.html

Geen idee of het nog steeds een downloadable addon is of het ondertussen wel onderdeel is van Windows. https://www.microsoft.com...oad/details.aspx?id=51451

[Reactie gewijzigd door batjes op 23 juli 2024 07:29]

zou lekker zijn als er lean versie komt met alle administrator opties zoals mmc maar zonder cortana, edge en allerlei andere voorgeïnstalleerde apps en zooi... een schoon os zeg zoals vroeger zeg maar 😉
Anoniem: 321896 @redecal26 april 2018 00:31
Ik zie het dan liever zonder IE.
Maar zonder edge werken ook een aantal apps niet. En edge is de enige browser die full HD en zelfs 4K kan streamen op Netflix. "dan gebruik je toch de app?" hoor ik je denken, maar die heeft edge waarschijnlijk ook nodig.
Geen Edge betekend niet dat MS edgehtml ook weg zal/moet laten. Applicaties gebruiken niet IE/Edge zelf, maar trident/edgehtml. IE en Edge zijn hier ook slechts front ends van.

Edge gebruikt de app niet voor het streamen, maar native via de browser. (Komt omdat MS de enige is die proactief DRM implementeerd, Google is hier wat trager mee en Mozilla ontwijkt het zo veel mogelijk om principiele redenen)
Als je het moet hebben van 2GB minder opslagruimte omdat anders je laptop vol zit, heb je volgens mij andere problemen aan je hoofd...
Pas een budget tabletje met win10 aangeschaft voortreffelijk apparaatje maar 32 gieg is wel erg krap dus alle meuk mag er van mij uit
ik vraag me dan af wat het voordeel is van win10 lean vs win10 hp/pro

is deze lichter qua gebruik op de cpu?
wat voor functies missen er?
kan dit ook voor een diy low power nas worden gebruikt?
Ze kunnen beter een Windows 10 Clean uitbrengen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.