Microsoft wil met machinelearning ongelegen Windows-updates voorkomen

Microsoft heeft aan een previewversie van Windows 10 een machinelearningmodel toegevoegd dat voorspelt wat de beste tijd is om te herstarten bij updates. Volgens het bedrijf moet dit voorkomen dat computers herstarten op ongelegen momenten.

Microsoft omschrijft de nieuwe logica voor het herstarten van Window 10-systemen voor het updaten als 'adaptiever en proactiever'. Het systeem kijkt niet alleen of de gebruiker inactief is, maar voorspelt ook of de gebruiker snel terugkeert, bijvoorbeeld als deze alleen is opgestaan om koffie te halen.

Inhoudelijke details over het machinelearningmodel geeft Microsoft verder niet, maar het bedrijf claimt dat het al een tijdje gebruikt wordt op interne apparaten en dat het veelbelovend werkt. Het model zou ook snel aangepast kunnen worden aan de hand van ervaringen. Microsoft vraagt aan gebruikers van de Insider-versie of ze feedback willen geven als het systeem toch nog op ongepaste tijden herstart.

Het nieuwe updatemechanisme zit in Windows 10 Insider Preview Build 17723, de nieuwste versie van Redstone 5. In het najaar zal deze versie definitief uitkomen als tweede grote Windows 10-update van dit jaar. De updatefunctionaliteit moet dan voor alle gebruikers beschikbaar komen.

Verder bevat de nieuwe previewversie onder andere Mixed Reality Flashlight. Dat is een functie voor Mixed Reality-brillen waarmee de camera's aan de buitenkant het beeld op het scherm in de bril kunnen tonen. Dat moet gebruikers de mogelijkheid geven om een blik te werpen op de omgeving zonder de headset af te doen.

Mixed Reality Flashlight
Mixed Reality Flashlight-functie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-07-2018 • 14:09

200

Lees meer

Reacties (200)

200
191
159
5
0
16
Wijzig sortering
Is het niet veel makkelijker om het gewoon met een popup "wilt u updaten?" te doen? Dat komt altijd gelegen, aangezien je hem wegklikt als het niet uitkomt. Of is dat te simpel?
Dat kan je zelf ook instellen als je Windows 10 Pro hebt:
  1. Windows toets + R
  2. Typ 'gpedit.msc'
  3. Ga naar 'Computer Configuration\Administrative Templates\Windows Components\Windows Update'
  4. Klik 'Configure Automatic Updates'
  5. Zet de optie op optie 2
Leuk zo'n "auto download and notify for install" optie. Daar heb je wat aan als Windows in het holst van de nacht uit de slaapstond komt, spontaan alle updates downloadt, een x aantal minuten een popup laat zien aan een lege ruimte, en dan doodleuk de PC met een groot aantal actieve applicaties reboot en zonder expliciete toestemming toch updates gaat installeren.

Ik heb met heel veel pijn en moeite de taskscheduler actie die dit veroorzaakt de nek omgedraait. Was een gigantisch werk omdat je niet voldoende hebt aan admin-rechten, kan alleen met systeem account. En daarna moet je zorgen dat Windows niet alsnog de verwijderde Windows Update-task terugzet.

Leesvoer:

https://superuser.com/que...eorchestrator-reboot-task

https://kotaku.com/the-en...tay-asleep-ove-1823232841

Nsudo: https://github.com/vgmtrans/vgmtrans/releases

[Reactie gewijzigd door ymmv op 26 juli 2024 12:57]

Dit probleem heb ik ook regelmatig, windows komt uit slaapstand terwijl mijn laptop is dichtgeklapt en begint updates te installeren. Deze gaat daarna niet terug in slaapstand maar blijft doodleuk aanstaan, met als resultaat dat ik na een lange werkdag mijn laptop in een oververhitte staat terugvind. Ondertussen is de battery stuk, dit zou wel eens de oorzaak kunnen zijn.
Dit kun je uitzetten in energiebeheer. "Laat taken toe om de computer te waken" of zoiets.
Waarom zou ik dit moeten uitzetten? Een dergelijke functie zou op een laptop nooit default aan moeten staan! (Ik heb dezelfde ervaring als @V3LoXy ..)
sluimerstand geen optie? Scheelt misschien een paar seconden met opstarten en je bent niet verbonden met internet, maar misschien hebben de meeste mensen dit ook niet nodig? Scheelt ook nog eens in accuduur.
Dit inderdaad. Ik weet nog dat ik behoorlijk pissig was toen ik rond 17:15 even eten ging halen en mijn laptop bij terugkomst vrolijk updates had geinstalleerd. Openstaande notities die je tijdelijk nodig hebt, weg. Volledige workflow, weg. Browsertabbladen weg (restore in firefox herlaad alle pagina's, is voor mij verre van ideaal omdat de state niet behouden blijft).

Dit is helaas vaker gebeurd. En dat niet alleen, updates hebben nu voor de derde keer problemen opgeleverd. Bij de eerste grote update na W10 moest ik de boel herinstalleren... De tweede keer werkte een aantal drivers niet en had ik last van programma's die niet meer om konden gaan met mijn DPI instellingen. De derde keer bleef mijn laptop vrolijk hangen bij het Lenovo logo. Ik was even bang dat ik weer een week kwijt was aan het terugzetten van alles wat ik heb ingesteld, maar gelukkig werkte de recovery (waar ik na 10x aan / uit zetten in kon komen..).

Nu staat updates gewoon uit en bepaal ik het zelf wel. Het gaat nu zo vaak fout dat ik echt bang ben geworden als ik weer een grote update zie staan.

Edit: toevallig ging deze week ook de Windows Photos app stuk na een update. Bovendien was die app sowieso al een ramp door een paar updates eerder. Toch maar weer terug naar de oude vertrouwde Windows Photo Viewer.

[Reactie gewijzigd door Zenomyscus op 26 juli 2024 12:57]

Bedoel je dat de pop-up na x aantal seconden zelf toch begint te updaten?

Anders kun je ook nog optie '2' kiezen (de eerste in de lijst, niet te verwarren "3 - " die als twee in de lijst staat).

"2 - notify for download and auto install"

2 = Notify before downloading and installing any updates.

When Windows finds updates that apply to this computer, users will be notified that updates are ready to be downloaded. After going to Windows Update, users can download and install any available updates.

[Reactie gewijzigd door airell op 26 juli 2024 12:57]

Bij mij op Win10 kan lukt dit niet. "gpedit.msc" wordt niet gevonden.
Waarschijnlijk heb je een Home edition, zie deze link om toch deze functionaliteit te verkrijgen.
Die functionaliteit (het editen van een policy) krijg je er inderdaad mee.

Daar houd het ook mee op ... de policies die je er in definieerd worden NIET uitgevoerd/geïmplementeerd ...

Niemand heeft dit überhaupt getest (behalve ik schijnbaar), maar het werkt dus niet op de Home editie ...

Windows 10 Home kan bijvoorbeeld ook geen domain joinen, puur omdat al die functionaliteit er domweg uit gehouden is ...

Geen van de settings die je daar dus insteld worden uitgevoerd ...

[Reactie gewijzigd door TheToolGuy op 26 juli 2024 12:57]

Dat lijkt me sterk dat je de group policy editor niet hebt. Standaard onderdeel van Windows. Of zit je toevallig op een dicht getimmerd account?

Edit: of is dat daadwerkelijk niet te vinden in versies onder Pro?

[Reactie gewijzigd door broodplank op 26 juli 2024 12:57]

Dan heb je inderdaad geen Pro, Enterprise of Education versie.
Hij zegt dan ook specifiek "Windows 10 Pro"
Ik kijk ook niet dagelijks naar welke W10 versie ik heb ;)
Hoeft maar één keer hoor, het verandert niet opeens :)

[Reactie gewijzigd door unilythe op 26 juli 2024 12:57]

En nog is het soms raak op mijn pc, dan heb ik de pc weer achterloos in sleep gezet en besluit hij in de nacht de pc wakker te maken en een update te installeren. Met een beetje pech zit je dan met een virtual machine die corrupt is...

Toch vind ik het goed dat Microsoft hiermee bezig is want argeloze gebruikers blijven die updates maar uitstellen en lopen zo hopeloos achter op belangrijke beveiligings updates.
Ook al heb je die optie hierboven aangezet?
Ja die heb ik al sinds het begin aanstaan, heb hem zelfs op handmatig installeren staan, het is irritant maar er is wel mee te werken, vaker saven en virtual machines suspenden.
Hmm, ik heb het ook volgens mij een keer gehad. Maar dat was alleen met het opnieuw opstarten. Wat ik heb aangezet gaat over het downloaden installeren, niet over het opnieuw opstarten. Dat kan je aanpassein in de Windows Update settings (de werktijden).
Voor dat Windows opnieuw opstart en update. Wordt er een command naar alle applicaties gestuurd om netjes af te sluiten.

Dit geldt ook voor virtuele machines.
Welk hypervisor draai jij?
Ik draai die van VMware op VMware player. Bij de laatste grote update had Microsoft ook besloten dat het tijd was om de HyperV security laag aan te zetten, gevolg, VMware werkt niet meer. Kost je dan weer een uur om uit te vinden waarom hij het niet doet en je moet via CMD het weer disablen, dat zijn toch wel echt van die momenten waarom je windows het raam uit wilt knikkeren..
Ik draai geen Windows.

Ik denk dat ze de Hyper-V laag aangezet om Edge te sandboxen.

Maar ik snap de frustratie.
Zelf heb ik het omgekeerde, pc nachtje aan laten staan, zal wel gaan updaten. Niets, ga je de volgende dag je mail lezen, wil dat ding rebooten. 8)7
Stroom kan ook uitvallen, gaat je VM dan ook corrupt? Ik neem aan dat er gewoon up2date backups zijn zonder noemenswaardig dataverlies?
Dat is een super tip. Welke malloot verzint het om productiesystemen geforceerd opnieuw op te laten starten. Jammer dat je voor sommige software écht niet om Windows heen kunt, ik heb pas een productiebatch weg moeten gooien omdat grootformaat printer opeens geen instructies meer kreeg, dan baal je wel ff goed. Je zou pro gebruikers gewoon vanuit standaard configuratiescherm de optie moeten bieden dat ze alleen nog gewaarschuwd worden als er updates beschikbaar zijn maar nooit en dan ook nooit ongevraagd opnieuw op te starten.

Is ook typisch, in die editor zie je niet waar de setting op staat, "Not configured" staat er bij alles wat niet overruled is. Je vraagt je nog steeds af hoe ze zo groot hebben kunnen worden, als ik "Pirates of Silicon Valley" mag geloven hangt het vooral samen met onhandige zetten van alternatieve partijen.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 26 juli 2024 12:57]

Daar gaan we weer. Productie systemen behoren centraal beheerd te worden via een update manager (of dit nu WSUS, Altiris of iets anders is). Beheerders kunnen via policies dan gewoon instellen wanneer updates geinstalleerd worden en wanneer het workstation herstart moet worden.
Bij een goed ingerichte bedrijfsomgeving hebben de gebruikers hier helemaal geen last van, zeker niet als je ze een beetje training geeft en uitlegd dat ze de computer niet uit hoeven te zetten, maar aan het einde van de dag wel moeten uitloggen.
Ja als je een groot bedrijf hebt. Maar als je een klein bedrijfje hebt dat productie als uit de hand gelopen hobby erbij doet dan heb je daar geen aparte beheerder voor en zelf ook niet altijd tijd voor. We zijn geen Accenture hier of zo (hoewel ik daar wel geregeld kom) en hebben ook niet het budget om mensen van Accenture ervoor in te huren. En daarnaast ken ik genoeg juist mKB bedrijven die in grafische richting zitten die daar speciale beheerders voor hebben. Overigens ken ik genoeg instellingen die wél groot genoeg zijn en op zich wel beheerders in huis hebben maar waarvan de beheerders te incompetent zijn om het dan nog goed te regelen.

[Reactie gewijzigd door jopiek op 26 juli 2024 12:57]

Je hoeft als klein bedrijf ook echt geen Accenture in te huren om je systeembeheer op een behoorlijke manier in te regelen. Er zijn meer dan voldoende MKB-outsourcers in Nederland die je hierbij kunnen helpen.

Ik heb voorheen ook outsourcing gedaan en wij hadden een aantal kant en klaar pakketten voor onze klanten. Pakket 1, instap, dus alleen Microsoft updates en verder reactief beheer, pakket 2 plus, software updates (dus niet alleen Microsoft) pro-actief beheer (event management, trend analyses) en pakket pro, waarbij we nog heel wat meer deden.

In het instap model, zorgden we gewoon voor een WSUS server (die is gratis) op het kantoor van het bedrijf en stelden we een update policy in, die voldeed aan de wensen van de klant.

ICT beheer wordt (zeker door MKB bedrijven) gezien als een kostenpost, vaak terecht, maar vaak ook onterecht. Wat een MKB bedrijf zich moet afvragen, is of de kosten van ICT downtime (en dus mogelijk verlies van productie) op jaarbasis duurder is dan het inhuren van een outsourcer of een (aantal) ICT medewerker(s) die voldoende kennis van zaken heeft.
Ik zou eigenlijk zeggen dat het zien van IT (beheer) als een kostenpost eigenlijk altijd onterecht is. Het is net zo noodzakelijk als onderhoud aan machines, onderhoud aan bedrijfauto's noem maar op.

Ik zou trouwens niet willen zeggen dat een Wsus server gratis is. Lang niet ieder bedrijf heeft server licenties over (heb je die niet, kost je Wsus installatie gewoon geld) Daarnaast is ook zeer regelmatig de hardware niet aanwezig, vooral de benodigde storage is regelmatig een issue (gelukkig wel makkelijk op te lossen). Wsus is zeker niet duur, maar gratis zou ik het zeker niet willen noemen.
Anoniem: 998261 @jopiek26 juli 2018 18:01
Maar daarmee maken kleinere bedrijven toch echt een kolossale denkfout. Ieder ander gereedschap wordt gewoon volgens voorschriften onderhouden (ook bij kleine bedrijven) maar ICT wordt er maar een beetje bij gedaan. Terwijl dat minstens zo belangrijk is. Autoonderhoud kan best eens worden uitgesteld, maar cruciale ICT updates negeren kan voor veel ellende zorgen.
Voor kleine bedrijven kun je het zelf (of met wat hulp van een kleinere lokale automatiseerder) natuurlijk ook gewoon inrichten, heeft MS tegenwoordig prima cloudopties voor waarmee je on-premise machines kan managen voor een paar euro per maand.
Iedereen doet altijd alsof Windows random herstart als hij daar zin in heeft. Het probleem zit hem bij users die nooit willen herstarten en nooit updates willen installeren. Ik heb 1 user die het vertikt updates te installeren en die het vertikt zijn toestel te herstarten. Al 4 keer een issue gehad dit jaar, reboot en updates laten afronden => opgelost. Zijn iPhone, 60 pending store updates en pending system update maar o wee als een app niet meer werkt.
Wat moet je met zo een mensen? Kan je het nog 10 keer uitleggen maar het dringt niet door, volgende stap is de updates terug zetten dat hij geforceerd herstart, gegarandeerd een bericht dat hij aan iets super belangrijk bezig was met veel tralala er rond dat de wereld gestopt is met draaien want Windows heeft beslist geforceerd te herstarten.
Windows mag van mij updaten en ik zet de computer zeker ook uit, maar toch elke keer weer de verrassing wat MS wil.
Ongelofelijk dat ze zo iets alleen in de pro versie doen... Dit is toch gewoon service leveren.
Yep dit is inderdaad service leveren, aan de rest van de wereld die geen slachtoffer is van een 0xygen500 die een met virii en malware besmette bak heeft omdat hij al 2 jaar geen updates geinstalleerd heeft.
Alle bakjes hier up to date hoor.
Ik wil vooral dat je op Windows 10 Pro en ook server 2012 (R2) en 2016 gemakkelijk kunt kiezen om op een vast tijdstip te installeren en rebooten, zonder actie van een gebruiker of beheerder. Dat kan nu alleen door enorm met GPO's te klooien.

Of je logt in op een server van een klant, waarvan je niet zelf de instellingen gedaan hebt en krijgt doodleuk het bericht dat de server binnen 15min herstart. Dan ben je de pineut want jij logt in en 15min later vliegt iedereen uit zijn programma's.

Gevolg: in de KMO markt zijn er enorm veel servers en clients waar automatische updates volledig uit staan. Ik doe het niet, maar ik zie het enorm veel, meer dan vroeger.
Ja, want in het verleden zijn er veel mensen geweest die de popup altijd weg blijven klikken. Dan heb je opeens een systeem welke een jaar (of langer) achterloopt met updates.

Daarom wil Microsoft dus updates af dwingen, maar wel rekening houden met voorkeurstijden van hun gebruikers. Zodat een update wel uitgevoerd wordt, en de gebruiker zo min mogelijk tot last is.
Allemaal leuk en aardig, maar ik vind het altijd erg prettig om zelf dingen in de hand te houden. Met updates wil ik altijd even de kat uit de boom kijken aangezien het meer dan eens is voorgekomen dat een update voor problemen zorgde. Prima als het standaard geforceerd wordt voor mensen die er geen verstand van hebben, maar geef in iedergeval de optie om het zelf te beheren. Desnoods ver weggestopt in een moeilijk vindbaar menu.
zit er ook, in de policies kun je dat instellen (gpedit.msc)
ja, dus een éénmalige optie eigen verantwoording updates ja/nee is voldoende..
Dit is gewoon een kind met een waterhoofd aan het worden.
Grote updates worden aangekondigd. Standaard zet ik ook even Defer Updates aan op 2 weken bij de release van een Creators/Spring/... update.

https://support.microsoft...windows-10-defer-upgrades

Van 'kleine' KB updates heb ik nooit last...
Dit gebeurd dan ook vooral bij home editions, de versie voor mensen zonder verstand.
Jij hebt als tweaker toch wel de pro versie waarbij je het wel kan instellen via een local policy?
Mooie uitspraak. Dus doordat ik een laptop aanschaf met Home, en de noodzaak niet zie om extra te kosten te maken om Pro te verkrijgen, heb ik geen verstand?

Misschien ben ik wel verstandiger door Home te tweaken, en daar ook gewoon de policy editor in te hebben. Scheelt in de kosten, en heb nergens last van ;)
Mooie uitspraak. Dus doordat ik een laptop aanschaf met Home, en de noodzaak niet zie om extra te kosten te maken om Pro te verkrijgen, heb ik geen verstand?
Wel als je Pro functionaliteit wil hebben.
Misschien ben ik wel verstandiger door Home te tweaken, en daar ook gewoon de policy editor in te hebben. Scheelt in de kosten, en heb nergens last van ;)
Tja, of licentieschendend gedrag beter is, waarom dan niet gewoon een enterprise kopie met een keygen pakken scheelt nog meer in de kosten...
Leuke grap, theoretisch breek ik de licentie niet. Of ik wettelijk gezien gelijk heb; geen idee.

Als ik bij de voorwaarden kijk (https://www.microsoft.com...il_Windows_10_English.htm), specifiek 2.C.iv, staat daar:
(iv) work around any technical restrictions or limitations in the software;
Volgens mij is dit het enige punt in de voorwaarden dat hieraan gerelateerd is.

In dit geval heb ik het programma dism gebruikt met een tweetal commando's. Dism is standaard onderdeel van Windows. Dit is dus geen restrictie, het is onderdeel van Windows. De aangeroepen commando's stellen mij in staat om nu de policy editor te gebruiken.

Dat is totaal wat anders dan bijvoorbeeld de benodigde bestanden van een Windows Pro systeem naar een Home systeem kopiëren. In dat geval zou ik het totaal met je eens zijn.

Nu aan jou de vraag of ik hiermee de voorwaarden breek. Ik snap je punt, maar in dit geval denk ik dat dit niet onder licentie schendend gedrag valt.
Als jou Windows een jaar achterloopt is dat toch je eigen verantwoordelijkheid?
Ik wacht altijd met updates totdat ik er zeker van ben dat er niks mis mee is.
Meerdere malen meegemaakt, bij mij en collega’s, dat na updates bepaalde zaken crashen of Windows helemaal niet meer werkt. Of dat ie ‘s nachts tijdens het renderen vrolijk gaat updaten.
Helemaal waar. Maar helaas is dit niet een verstandige houding.

Het is net als met vaccinatie. Jouw kinderen kunnen goed zonder omdat iedereen om hun heen gevaccineerd is en dus geen ziektes kan verspreiden. Maar als jij met je windows computer andere computers in het netwerk gaat besmetten omdat jij dat ding altijd wegklikt, dan zie ik liever dat jij gedwongen wordt tot een onwelkome herstart. Nu kun je zeggen dat als iedereen z'n machines update, dat ze niet besmet kunnen worden, maar dat is niet waar. Tevens kan die ene computer ook voor andere problemen op het netwerk zorgen.
Dat zal zo zijn, maar als ik umpteen code windows in mijn IDE open heb, met een stel test processen en een rits documentatie, dan moet Microsoft gewoon met zijn vingers van mijn systeem afblijven. Ook als ik de boel open laat staan voor de volgende dag. De nadruk ligt daarbij op mijn .

Ondankt group editor heb ik meerdere keren een paar uur werk verloren. Na de zoveelste keer heb ik het scheduled reboot systeem gesloopt door de schedule directory te vervangen en read-only te maken.
Active Hours, Defer Updates, Reboot instellingen... Hoe komt het toch dat mensen die zich eens een uurtje of 2 verdiepen in de materie en de functies er geen tot amper last van heeft?
Ik heb een Mac Pro met zowel OSX als een bootcamp W10 partitie.

De OSX updates zijn vriendelijk, want vragen wanneer je er de volgende keer aan herinnerd wilt worden, komen niet door andere apps heen, laten duidelijk zien wat ze willen updaten, of er een reboot nodig gaat zijn, kunnen eindeloos genegeerd worden, etc.

De W10 updates zijn veel agressiever en doen al die dingen minder goed.

Ik wil vaak wachten met updates, omdat ik een erg niet standaard videokaart en audio gebruik en eerst vaak moet wachten tot de driver daarvoor ook ge-update is, wat makkelijk 2-3 maanden kan duren.

Daarnaast heb ik toepassingen die lange berekeningen doen en langere tijd de audio en video aan moeten sturen zonder onderbreking. Onder Windows 10 gaat dat nog steeds af en toe fout met de updater, vooral omdat de notificatie focus krijgt en naar de voorgrond komt.

Daarnaast lijkt windows er geen rekening mee te houden of je na een reboot wel weer windows boot, of zoals mijn machine, waar OSX de default is.
Het spul staat hiet 24 uur per dag aan, ik heb er last van en ik vind dat ik het uit moet kunnen schakelen als ik dat wil. Is dat zo raar? Niet 'mag ik nog even uitstellen'. Niet 'ik denk dat het dan wel kan'. Gewoon helemaal niet! Nogmaals, het is mijn computer. Niet die van Microsoft.
Onzin, je kunt het aantal wegklikingen ook beperken of afdwingen dat iemand een tijd opgeeft wanneer de update wel kan plaatsvinden. Heb je echt geen AI voor nodig.
Nee dat is verschrikkelijk en hoe Windows 7 het had. Die popup komt altijd opeens naar voren als je fullscreen in iets heel anders zat, en heeft vaak de focus al op de bevestigingsknop, waardoor je die dan soms ineens in gang zet.

Ik snap niet waarom die updates altijd zo door je strot moeten worden geduwd. Kan dat bij, in ieder geval een desktop-pc, niet gewoon alleen bij het afsluiten? In Windows 10 heb je gelukkig nog iets als een werktijden-range waarin het systeem niet nagt, maar als je dan 1 cyclus mist gaat hij je opeens wel storen, zeer vervelend.

Bij Windows 7 heb ik zelfs een registrey-setting moeten aanpassen om die automatische counter voor opnieuw opstarten voor updates, niet in gang wordt gezet.

[Reactie gewijzigd door MsG op 26 juli 2024 12:57]

Ik snap niet waarom die updates altijd zo door je strot moeten worden geduwd. Kan dat bij, in ieder geval een desktop-pc, niet gewoon alleen bij het afsluiten? In Windows 10 heb je gelukkig nog iets als een werktijden-range waarin het systeem niet nagt, maar als je dan 1 cyclus mist gaat hij je opeens wel storen, zeer vervelend.
Precies door mensen die tot NA april 2014 nog XP draaiden. Of Microsoft die een lading over zich heen kreeg van gebruikers door WannaCry - een ransomware die een exploit gebruikte die MAANDEN ERVOOR al door Microsoft was gepatched. Tja... Dan zou ik als Microsoft zijnde ook even het recht in eigen handen nemen hoor. De poweruser vist wel uit hoe hij/zij daar het minst/geen last van ondervindt, en de rest heeft het in mijn ogen gewoon aan zichzelf te danken.

Mensen snappen het nut van updates niet, maar zijn wel de zelfbenoemde experts van dienst als het een keer fout gaat. Ikzelf mag mezelf best een Power User noemen en afgezien van een BSOD na een major update (die snel gefixt was door backups) heb ik constant een up to date windows, mijn projecten lopen geen vertraging op door 'verloren/corrupted' data/VMs, als ik thuiskom van werk hoef ik niet te wachten op updates en wat nog.

En klagers waar ik bij langsga (niet gratis hoor :P ) hebben een stukje minder noten op hun zang als ik ze even wijs op best practices, de instellingen even aanpas naar hun gebruiksprofiel, en even uitleg hoe het mechanisme achter de schermen werkt.

Het is in mijn mening best vrij simpel: Je kan potentiele schade berokkenen aan jezelf (doe je mee wat je wilt) maar ook aan anderen als je niet op tijd en stond update. Dat 'ongemak' dat je ondervindt voorkomt heel wat economische schade. En dan is het heel simpel een dingetje van "the needs of the many outweigh the needs of the few".
Dus of je neemt je verantwoordelijkheid als internetgebruiker, net zoals je ook voorzichtig bent (/moet zijn) met het autorijden (waar je ook regelmatig mee naar de keuring/onderhoud/pomp moet), of je knipt je koper/coax/glasverbinding door en dan heb je helemaal geen updates meer - dan maakt het ook niet uit want je bent geen potentieel risico voor anderen.

Ergens grappig om te zien hoe we het niet erg vinden om meer en meer regeringen en bedrijven voor ons te laten denken, tot het aankomt op Windows Updates. Daar moeten ze verdomme met hun fikken van blijven! 8)7 8)7
Ik wil juist gewoon dat het seamless gaat, zoals mijn Android zijn apps update, en niet zo middeleeuws met een of andere popup vol in m'n beeld, en dat als ik per ongeluk op spatie druk m'n hele computer opnieuw opstart, en waardoor ik, net zo middeleeuws, al m'n open vensters en programma's, kwijt ben.

WannaCry ging over updates van maanden. Maar de dagelijkse updates, of wekelijks zijn voor jan met de pet echt niet altijd zo urgent dat ze daardoor de processen die mensen op hun PC doen (het is nog steeds een tool die de mens dient, niet andersom) moet verstoren. Windows doet nu al meer na het afsluiten, dat vind ik al een verbetering. Alleen bij het opstarten krijg je dan alsnog weer een update-verwerking. Waarom wordt dat nog even volledig afgerond bij het afsluiten, of start desnoods daarna nog 1 keer op om dat te verwerken, en de PC dan weer af te sluiten.
en waardoor ik, net zo middeleeuws, al m'n open vensters en programma's, kwijt ben.
Windows 10 heeft al lang de mogelijkheid gewoon je applicaties (browsers + tabs!, documenten (zelfs unsaved notepad kladjes!), en andere open bestanden gewoon Mac OSX-wijs te herstellen bij een post-update-restart...

Doet die bij mij als een tierelier. Ik kom thuis, zet me achter de desktop en ik zie dat de last boot time minder dan 20 uur geleden is, maar mijn werk van 1-2 dagen ervoor staat gewoon op mijn scherm zoals ik het achterliet meer dan 20 uur geleden.

edit: en dat is iets dat je blijkbaar niet zomaar even uitzet, het staat standaard aan.

https://www.winhelponline...grams-restart-windows-10/

Heb je nog argumenten? :D

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 26 juli 2024 12:57]

Ik zit privé nog op Windows 7 vanwege de stabiliteit. Heb het op mijn Windows 10 laptop overigens ook nog niet mogen meemaken. Wellicht omdat ik altijd ALT F4 gebruik hiervoor. Klinkt in ieder geval als een welkome feature.
Hij gaat echt niet automatisch voor mij inloggen in de applicaties die ik open had als de netwerk verbinding onderbroken is geweest.

Ook word de audio/video die ik aanstuur onderbroken bij een reboot. Om maar te vergeten dat mijn machine default naar OSX reboot, niet naar mijn Windows bootcamp partitie.

Daarnaast gebruik ik een video kaart en audio, waarvan ik altijd eerst wil wachten op een diver update voordat ik het OS update.
Ik wil juist gewoon dat het seamless gaat, zoals mijn Android zijn apps update, en niet zo middeleeuws met een of andere popup vol in m'n beeld, en dat als ik per ongeluk op spatie druk m'n hele computer opnieuw opstart, en waardoor ik, net zo middeleeuws, al m'n open vensters en programma's, kwijt ben.
Haast letterlijk appels met peren vergelijken. Je wilt dat een OS update zoals de super simpele apps waar niets anders op steunt van je smartphone? Android moet toch ook opnieuw opstarten na een update?
Windows herstart ook na kleinere updates. Als de kernel geupdate wordt kan ik me prima voorstellen dat je een herstart wenst (wenst, niet eist! ) maar voor elke kleine security updates gelijk herstarten is gewoon slecht ontwerp.

Onder android hoef je ook alleen bij een complete update van het OS ter herstarten en onder linux wordt het aangeraden om te herstarten als de kernel geupdate is maar het wordt niet vereist.
En dat mensen hun pc anders een jaar niet updaten vind ik een zwak argument.

Hoeveel mensen laten hun pc een jaar lang achter elkaar aanstaan? En als die een jaar lang aanstaat zal dat wel een reden hebben omdat het bv een serverfunctie heeft, niet bepaald handig om die maar zomaar te gaan herstarten.

Dat group policy truukje werkt volgens mij overigens niet meer. De vreselijke gewdongen windows updates zijn voor mij in elk geval de reden geweest om van OS te switchen na 30 jaar (!) windows gebruiker te zijn geweest.
Windows is gewoon geen 21e eeuws OS. (Linux ook niet echt, MacOS bijna).
Een popup, of anderszins melding, komt nooit gelegen. Elke melding werkt een vorm van frustratie op.

Ik weet eigenlijk niet waarom ze naar een dergelijke functie aan het kijken zijn. Het huidige systeem vind ik persoonlijk prima werken.
Gewoon kiezen bij het afsluiten om de updates te installeren of gewoon afsluiten zonder updates (wat bij een laptop zorgt dat je deze wat sneller in de tas kunt stoppen).

Het klinkt alsof ze een oplossing zoeken voor het random (tijdens gebruik) willen installeren van updates. Ik krijg er nooit meldingen van en zie het alleen bij het afsluiten van het systeem.
Ze zoeken een oplossing voor de mensen die niet weten hoe ze Windows Update moeten instellen zodat Windows niet de pc meteen opnieuw opstart als een update een reboot vereist. Tot nog toe zijn er slechts een paar oplossingen zover mij bekend,
  • aangeven tussen welke uren je actief bent,
  • aangeven dat Windows moet wachten tot het denkt dat jij even weg bent
Er is nog een extra optie om Windows updates 'beter' te beheren, maar dat vereist Windows 10 Pro en dat zegt dat jij kunt bepalen wanneer een update wordt gedownload en geinstalleerd (wordt tegelijk gedaan) bij updates die geen absolute must zijn volgens Microsoft. Geloof dat AnonymousWP 't deels beschrijft?

De eerste is iets wat vele niet doen omdat ze niet weten waar het zit en hoe.

De tweede klinkt vrijwel hetzelfde als de oplossing die Microsoft momenteel aan het ontwikkelen is, het grootste verschil is dat deze oplossing geen rekening houdt met als je bijvoorbeeld even weg bent om koffie te zetten. Windows weet alleen dat je even weg bent en denkt dat het de updates kan installeren, heb het zelf een paar keer meegemaakt en 'dag uren aan werk' kunnen zeggen omdat ik even geen rekening had gehouden met Windows Update. Dat rekening houden wordt tegenwoordig lastiger, het is helaas niet alleen de eerste 2 dinsdagen dat er updates komen maar wel vaker.
Dan nog vind ik het bijzonder dat mensen blijkbaar op willekeurige momenten een windows update meemaken. Bij mij wordt het ook tijdens gebruik updates geïnstalleerd, maar op eigen initiatief het systeem herstarten heb ik nog nooit meegemaakt.

Heb er voor zover ik weet ook niks speciaals voor ingesteld, maar het kan ook net zo goed zijn dat ik ergens onbewust (automatisme) een instelling heb toegepast waarbij die dat enkel doet op aangeven van de gebruiker (zoals in mijn geval enkel bij een herstart / afsluiten).

De instelling zoals AnonymousWP hieronder aangeeft heb ik sowieso nooit hoeven doen.

Mogelijk is deze hele berichtgeving n.a.v. de grote update die laatst was waarbij een popup kwam als iets van "verbeter de wereld", maar dat soort berichten vallen mij niet eens meer op.
Toch gebeurt het en toch krijgen veel gebruikers op willekeurige momenten er mee te maken. Ik heb er ook last van, dankzij die policies tip nu niet meer, maar als je Windows alleen op één productiesysteem gebruikt zoals in mijn geval heb je niet de tijd om obscure settings op te zoeken, ik wist veel van Windows 98/98SE/XP en kende halve register uit mijn hoofd, maar van Windows 10 weet ik vrijwel niks (en daar ben ik trots op), ik zet die VM waar Windows 10 op draait ook nooit uit. Blijkbaar zijn er in deze tijd nog mensen die hun PC nog wel eens afsluiten, ik doe dat alleen als het echt niet anders kan (wat niet wil zeggen dat het ding wel vaak in sluimerstand staat). Ik bepaal zelf wel wanneer ik updates installeer en ander onderhoud aan systeem doe, daarom gebruik ik ook niet de Home edition lijkt me zo?!! Maar itt tot Linux/Unix/MacOS denkt Microsoft voor je, nu zelfs met AI, nou daar zitten we écht op te wachten... Ik heb geen AI nodig om te hoeven bedenken als bepaalde productie software (versaworks in mijn geval) opdrachten naar een externe machine aan het sturen is dat het dan geen geschikt moment is om de computer opeens opnieuw op te starten als je eventjes niet oplet.
Veel gebruikers klikken die updates elke keer weg, dan forceert Windows het als het "niet uit komt"

Je zou bijna denken dat die mensen nooit eten, slapen, douchen, de deur uit gaan, etc.
Computers zijn er om taken uit te voeren en als je een videorender aangezet hebt als je gaat slapen of douchen dan is het niet zo prettig als windows ineens besluit dat er niks gebeurd (nee, alleen maar een videorender! ) en gaat updaten en herstarten.
Als je weet dat er een update klaar staat (meerdere meldingen), en je weet dat die reboot uiteindelijk uit zichzelf gaat gebeuren (uit ervaring), dan draai je die updates op een moment dat het kan. Niemand laat zijn computer 24/7 video renders of andere opdrachten doen. Er zijn ZAT momenten waar die updates gedraait kunnen worden. Update & Shut Down is ook een ding.

[Reactie gewijzigd door ingmar75 op 26 juli 2024 12:57]

Dat gebeurt nu ook, en die popup komen doorgaans midden in een kritieke battle in een game. Daarom updates uitgezet. Ik zoek handmatig wel naar updates als het wel uitkomt.

Dan ook nog die beperkte usage times van Windows. Waarom moet ik Windows vertellen wanneer hij updates niét mag installeren? Waarom kan ik hem niet gewoon vertellen wanneer hij updates wél mag installeren? Dat zou veel doeltreffender zijn.
serieeeeuuuuuusssss... Je weet dat Windows 10 een Game Mode heeft die notificaties enzo onderdrukt? En een "Do not Disturb" modus die hetzelfde doet? En als je game native full screen draait herkent Windows dat ook?

Updates wel of niet installeren? Je had een whitelist, nu een blacklist. Op 24 uur zijn die sowieso mutually exclusive... Dus de functionaliteit is _net_ hetzelfde....
serieeeeuuuuuusssss... Je weet dat Windows 10 een Game Mode heeft die notificaties enzo onderdrukt? En een "Do not Disturb" modus die hetzelfde doet? En als je game native full screen draait herkent Windows dat ook?
Dat zou je verwachten. De praktijk is echter anders, helaas. Eénmaal toe heeft Windows het zelfs in zijn kop gekregen om me niet alleen een notificatie te geven tijdens het spel, nee, zelfs de notificatie gegeven dat mijn PC over 30 seconden opnieuw opgestart ging worden. Needless to say, dat spel hebben we verloren.
Updates wel of niet installeren? Je had een whitelist, nu een blacklist. Op 24 uur zijn die sowieso mutually exclusive... Dus de functionaliteit is _net_ hetzelfde....
Maak gewoon beide mogelijk. Blacklist + whitelist, zonder arbitraire beperkingen. Het is best softwarematig te analyseren of het gegeven updateschema wel of geen mogelijkheden tot installeren mogelijk maakt, en die eventueel te weigeren als ze dat echt noodzakelijk vinden.
Of een popup "Wanneer wilt u updaten" en dan een moment laten kiezen uit een periode van 48 uur.
_Dune_ Moderator OeB @Duci26 juli 2018 14:22
Dat gebeurd toch ook? Tenminste bij mij wel. :) Alleen als je 'te lang' uitsteld ja dan gaatie een keer.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 26 juli 2024 12:57]

Kunnen ze niet gewoon met machine learning bepalen hoe lang een update gaat duren gebaseerd op de aanwezige hardware. Onlangs nog wild eik gaan slapen was dat ding uiteindelijk anderhalf uur bezig met een update voor dat deze uitging. ik heb dus veel liever dat ik weet hoeveel tijd ik kwijt ben aan updates zodat je dan kan bepalen wanneer je de updates laat uitvoeren.
Zit je in-game, krijg je alsnog een update. Lijkt mij niet handig.
Gewoon inbouwen in een notificatie centrum oid (Geen verstand van Windows tho) en deze niet tonen in full-screen mode.
Dat gebeurd momenteel? Ik krijg nu al een paar weken de vraag om te updaten.
Of als een gpu behoorlijk belast wordt/in een fullscreen applicatie zit.
Als ik midden in de nacht m'n PC aan laat staan vanwege steam updates dan mag windows van mij ook updaten. Ik ben er niet om de popup positief te beantwoorden.
Je hebt geen ongelijk. Probleem wat Microsoft heeft is dat ze de volgende Windows XP willen voorkomen. Daarom kan je eigenlijk alleen bij de LTSB editie updates helemaal uitschakelen, maar deze heeft als doel niet consumentenmachines of zelfs enterprise workstations maar pinautomaten en medische apparatuur.

Dat gezegd hebbende, ik vind dat ze voor tweakers de functionaliteit om alle Windows-update-functionaliteit compleet uit te schakelen, desnoods via enkele registerhacks, weer gewoon mogelijk moeten maken. Dus ga naar de Microsoft community-pagina's en request die functionaliteit!
Die pup-up komt juist altijd ongelegen, namelijk als ik de machine gebruik... Het zou leuk zijn dat die zou komen als ik naar bed wil gaan (door de weeks rond dezelfde tijd) met een melding dat de machine zichzelf daarna uitschakeld. Maar nee, het is altijd halverwege de avond en als ik de machine uit wil zetten krijg ik nooit de vraag of ik de update wil installeren en dat de machine zich daarna uizet.

Gedurende het weekend draait constand en kom ik in de ochtend regelmatig het login scherm tegen omdat een update zich geforceerd heeft geinstaleerd en herstard... Frustrerend gewoon, De update instellingen zijn gewoon te gelimiteerd om te zeggen dat zij niets mogen doen op dagen X, Y en Z maar wel op andere dagen maar alleen tussen bepaalde uren per dag met als uitkomst dat de machine zichzelf uitzet.

Moraal van het verhaal; Er is geen machine learning nodig maar puur opties in de instellingen.
Uhm als ze een keer updates maken waarbij reboots niet nodig zijn. Zijn ze ook niet meer zo ongelegen. Technisch/theoretisch is het mogelijk en hierop zit men te wachten ipv dit soort marketingtalk met buzzwords zoals machinelearning.
Ik denk dat je een gat in de markt hebt gevonden. Nu nog auto's repareren terwijl ze rijden en twee van onze grootste irritaties zijn verleden tijd.
Het kan wel (zie de vele linux servers) maar vereist wel dat je in je ontwerp daar al vanaf het begin rekening mee houdt, iets waar bij windows geen sprake van was.
alleen die vele linux servers moeten dan alsnog rebooten om de updates ook toe te passen. je kunt gewoon geen draaiende processen updaten zonder ze te stoppen.
dat geld alleen voor kernel patches op de huidige draaiende kernel, andere updates hebben nog steeds een reboot nodig (apt-upgrade)

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 26 juli 2024 12:57]

Volgens mij haal je dingen door elkaar. Er zijn op een GNU/Linux systeem maar 2 soorten updates die een reboot nodig hebben: de kernel (linux) en de GNU C runtime library (libc6). Bij alle andere updates is het in principe voldoende om de service te herstarten, zoals je MySQL of Apache server. Een volledige reboot van het systeem is dan dus echt niet nodig.

Updates aan de kernel kunnen tegenwoordig "live" gedaan worden, diverse Enterprise Linux aanbieders hebben daar verschillende systemen voor zoals @ApexAlpha al vermeld. Voor glibc zijn er vast ook wel mogelijkheden, maar na een update aan glibc moeten er dan zoveel services herstart worden dat een reboot eigenlijk gewoon de betere optie is. Bovendien komen updates aan glibc niet zo heel vaak voor.

apt upgrade forceert zeker geen reboot na het installeren van updates op een Debian gebaseerd systeem. Hooguit geeft het een notificatie dat je zou kunnen rebooten.
Je haalt toch echt een paar dingen door elkaar.
Het betreffende process (bijvoorbeeld apache) moet inderdaad herstart worden wat automatisch gebeurd.
De hele server niet.

Ja bij een kernel update als je distro geen live kernel-patching ondersteund, maar verder nooit.
Bij servers misschien vervelend, maar bij thuisgebruik reboot je toch elke dag. Het kost dan dus geen extra tijd van de gebruiker. Dat i.t.t. moeten wachten op de update zelf. Op sommige pc's boot ik niet vaak naar windows, en dat heeft als gevolg dat ik bij elk windows-bezoek een kwartier mag wachten.
daarom is het voor thuisgebruik ook genoeg om die tijden in te stellen denk ik, en mocht het een keer zo uitkomen dat je buiten de ingestelde gebruikstijden achter je pc zit, kun je de installatie uitstellen. voor normale gebruikers moet dat toch wel voldoende zijn.
Bij servers misschien vervelend, maar bij thuisgebruik reboot je toch elke dag.
Eh, nee, overdag werk ik er op, 's nachts draait de backup naar de cloud, mijn PC gaat nooit uit en reboot alleen bij updates.
Wellicht moeten ze eens fundamentele keuzes opnieuw ontwerpen in plaats van eeuwige legacy. In plaats daarvan zit nu elke vernieuwing enkel in die Metro-laag en is de Win32-api nog steeds stokoud.
Dat gat wat jij bedoeld is allang opgelost in andere systemen. Bijvoorbeeld bij elke Linux distributie kun je gewoon draaiend updaten. En bij Linux is live kernel updaten zelfs mogelijk https://en.wikipedia.org/wiki/Kpatch. Het is gewoon ouderwets om te denken dat updaten downtime nodig zou hebben.
Krijg bij Linux nog gewoon een melding bij apt wanneer ik updates installeer, soms de melding reboot required of de melding auto-remove a nd reboot required en dan heb ik ook alleen maar CentOS en Ubuntu server zonder GUI.
Als het een Debian gebaseerd systeem betreft kan je in de file /var/run/reboot-required.pkgs kijken om te zien welke updates er gedaan zijn die een reboot vereisen. Ik durf te wedden dat dit vrijwel altijd kernel updates zijn. Onder RPM gebaseerde distro's heb je andere mogelijkheden.

Een auto-remove melding van apt zegt niets over of je moet herstarten of niet. Het is slechts een melding dat bepaalde packages geen dependencies meer zijn die ooit wel als zodanig zijn geïnstalleerd, en die daarom dus veilig verwijderd kunnen worden. Daarna zal eigenlijk nooit een reboot nodig zijn.
Updates vergelijken met reparaties?
Updates met reboots zijn in principe niet erg, mits de gebruikerssessie (e.g. open vensters; content in die vensters) bewaard blijft na reboot (een beetje zoals wat er gebeurt als je hibernate gebruikt). Helaas zit zo'n functie niet in Windows; het zou waarschijnlijk ook medewerking van applicatie ontwikkelaars nodig hebben. Ik zou echter zeer blij zijn met zo'n soort functionaliteit.
Er zit juist wel iets in Windows dat daar een beetje op lijkt. Enkele programma's van Microsoft zelf, zoals Word, SSMS en Visual Studio, starten bij mij opnieuw op als ik na een update herstart en inlog. Helaas start werkt dat mij eerder tegen, aangezien ik Visual Studio als Administrator draai i.v.m. bepaalde debugging-features die anders niet werken. En dus mag ik Visual Studio steeds eerst weer afsluiten.
Windows bied daar wel degelijk ondersteuning voor, het probleem is dat developers zich er niet druk om lijken te maken. Veel van Microsoft's eigen software start na een reboot bijvoorbeeld gewoon vanzelf terug op.
Anoniem: 316512 @encryped26 juli 2018 14:17
Is wel wat lastiger omdat je met een GUI werkt en die gewoon veel kwetsbaarder is, en dus meer updates nodig heeft.
Lijkt me stug dat het iets met de GUI te maken heeft. GNOME / KDE hebben nergens last van.
Dat is niet helemaal waar, ook Linux heeft hier last van, maar in praktijk gaat het bijna altijd goed. Eerlijk gezegd denk ik dat het onder Windows ook bijna altijd goed zou gaan zonder reboot. Je komt in de problemen als de communicatie-interfaces tussen applicaties veranderen. De meeste systemen zijn niet gebouwd om daar mee om te gaan. Kleinere updates, die niks aan de communicatie met de rest van het systeem veranderen, kun je probleemloos installeren. Zelfs als er wel kleine veranderingen zijn komt het meestal wel goed, bijvoorbeeld omdat die functionaliteit maar zelden wordt gebruikt.
Als het fout gaat kan het echter enorm lastig zijn om te zien wat er mis gaat en waarom. Daarom is het geen onverstandige strategie om na patches het hele systeem te herstarten.

Praktisch gezien is het wel zo dat het vrij gebruikelijk is om je Linux-systemen draaiend en wel te patchen en wordt er wel een klein beetje rekening mee gehouden; niemand heeft zin in talrijke meldingen van gebruikers dat er iets niet goed is gegaan. Onder Windows is het normaal om te rebooten en wordt er dus (volgens mij) niet eens geprobeerd om het te laten werken zonder reboot.

Bij Linux-systemen die echt belangrijk zijn denk ik van te voren na of ik veilig kan patchen of dat ik het beter offline doen. Voor mij is het onder Linux ook een stuk makkelijker in te schatten wat de gevolgen van een patch zijn, maar dat kan een kwestie van persoonlijke ervaring zijn.
Vaak (en zeker in het verleden) was een reboot nodig omdat updates/patches het nodig hadden dat explorer.exe even losliet waar 'ie mee bezig was. Microsoft lijkt er indertijd voor gekozen te hebben dan maar het hele systeem te rebooten, in plaats van de desktopervaring (startbalk en icoontjes weg) te laten wegvallen. Een keuze die an sich te verdedigen is.
Ondertussen zijn we bijna 25 jaar verder en is dat rebooten een probleem geworden.

Ik vraag me af in hoeverre een reboot nu nog steeds het gevolg is van die keuze in Win95, en in hoeverre het te voorkomen is met een herstart van explorer.exe
* Jester-NL heeft ooit een W2K-machine bijna 7 non-stop aangehad en iedere update-ronde alleen explorer.exe herstart. Pas met een servicepack moest ik daarwerkelijk rebooten
Vaak (en zeker in het verleden) was een reboot nodig omdat updates/patches het nodig hadden dat explorer.exe even losliet waar 'ie mee bezig was. Microsoft lijkt er indertijd voor gekozen te hebben dan maar het hele systeem te rebooten, in plaats van de desktopervaring (startbalk en icoontjes weg) te laten wegvallen. Een keuze die an sich te verdedigen is.
Ik denk dat het tegenwoordig lastiger is omdat er steeds meer software bovenop elkaar gestapeld wordt. Als je alleen het laatste component in de keten (explorer) hoeft te herstarten is het nog wel te doen, maar als er een hele keten van afhankelijkheden is wordt het lastiger. Al is het maar omdat je vaak niet weet wat die afhankelijkheden zijn als je daar niet vooraf over hebt nagedacht. (Sommige linux-systemen hebben een mechanisme dat een goede gok doet). Eerlijk gezegd weet ik niet genoeg van Windows om daar echt uitspraak over te doen.

Praktisch gezien wordt het ook steeds langzamer hoe groter de stack is, maar dat zie ik niet echt als een bezwaar, tijdens een upgrade een paar seconde niet kunnen werken is nog altijd beter dan een hele reboot. Wat ook een bezwaar kan zijn is het vasthouden van state. Je wil zeg maar dat alle vensters op dezelfde plek blijven staan, dat je muis naar hetzelfde knopje wijst, dat hetzelfde tekstveldje is geselecteerd, dat je niet je laatste zin opeens kwijt bent, dat de film die je kijkt doorloopt, dat het volume niet verspringt en al die andere kleinen dingen die veranderen tijdens het gebruik van software,
Dat kan, maar het gaat niet vanzelf. KDE heeft er ooit veel werk van gemaakt maar het duurde jaren voor dat het vruchten afwierp. Je moet niet alleen het bestand dat bewerkt wordt opslaan, maar ook alle state-informatie die een applicatie heeft. Een leuk bijkomend voordeel is dat KDE ook heel netjes met reboots omgaat. Het kan je systeem vrijwel exact herstellen na een reboot, met alle vensters op dezelfde plek enzo.

Het heeft ook een hoop met risicomanagement te maken. Liever je gebruikers 100 keer laten herstarten, als dat net die ene keer een arts een rontgenfoto verkeerd te zien krijgt, of er in een betaling verkeerd gaat.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 26 juli 2024 12:57]

Sorry je bent er bijna maar ik zou deze lezen als je het echt wilt weten:

https://www.bol.com/nl/p/...-part-1/9200000009035153/
Er zijn ook updates die geen reboots nodig hebben, maar de updates, ongeacht je OS, moeten opnieuw libraries inladen en nog wijzigingen doorvoeren terwijl bepaalde componenten niet in gebruikt zijn, wat dus kan voor je OS inlaad. Heb jij ooit een iOS/Android update gehad die geen reboot nodig had?
Jaein

Voor updates aan de kernel is een reboot nodig. De kernel wordt namelijk bij het booten in het geheugen geladen en kan niet zomaar vervangen worden. Er zijn overigens kernels die dat wel kunnen, dat zijn met name microkernels als ik mij niet vergis. Voor libraries is reboot niet nodig, zelfs op Windows geloof ik niet.

Android en iOS (en ik vermoed OSX) updates zijn nog veel luxer. Daar wordt een compleet nieuw image van een os klaar gezet en de reboot start dat nieuwe image via de bootloader. Met Windows kan dat niet eens omdat het OS qua userland en kernel zo'n bende is.

Dus nee, tenzij Windows domweg een UNIX achtige kernel onder hun userland legt (zoals eigenlijk alle andere besturingssystemen op de wereld), blijft het prutsen met updates. Mijn verwachting is dat Microsoft daar al mee bezig om die stap te maken. Kernel is niet onderscheidend voor de markt en die van Windows is niet te beveiligingen dus logischerwijs stappen ze over naar een goed ontwikkelde kernel in de nabije toekomst.
Technisch heb ik het op nog geen enkel massa-geproduceerd device gezien. Android, iOS en OSX updaten allemaal nog met reboots. TV's updaten hun software met een reboot. De Chromecast moet na installatie updaten installeren, waar je op moet wachten.
Dat heeft MS intern al eens gedaan. De NT kernel kon dit al vele jaren, Windows nog niet.

Het rebooten van Windows is een keuze. Een poging om die laatste paar promille aan stabiliteit binnen te halen.

Een service die geupdate word, moet herstart worden omdat er anders onveilige handles open blijven hangen en exploits en bugs beschikbaar blijven ondanks dat ze gepatched zijn. Uiteindelijk is het makkelijker en veiliger om het hele systeem even te herstarten. Voorkomt meer gezeik dan dat het ongemak opleverd. Updaten van Windows is nu sneller dan dat Windows vroegah opstartte. Ook sinds w10 niet gehad dat het op lastige momenten zo maar begon te updaten. Allemaal netjes wanneer ik het systeem toch niet gebruik. Waar maakt men zich nog druk om. Willen we terug de tijd in? Vroeger was alles echt niet beter.
Volgens het bedrijf moet dit voorkomen dat computers herstarten op ongelegen momenten.
Is er dan zoveel mis met een hele simpele pop-up die netjes vraagt of er herstart mag worden? :?

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik liever een koffiepauze neem wanneer ik weet dat het systeem moet worden herstart voor de updates, dan dat het systeem door middel van een algortime bepaald dat ik een kopje koffie aan het drinken ben en dan de updates installeert.

Misschien was ik net even weg van mijn pc om wat te pakken, en dan kom je terug om verder je klant te helpen die je aan de telefoon hebt, en duurt het een tijd voor je systeem weer opgestart is.
Er gaat zo ongeveer geen meeting of presentatie voorbij zonder dat ik zo'n melding zie. En dat is zeer storend inderdaad.
Daar heb je helemaal gelijk in. Maar ik heb dan nog liever een popup dan dat je systeem ineens opnieuw wordt opgestart, omdat je even niet actief was op je computer terwijl je presentatie nog aan de gang was en dacht dat je even een pauze had genomen.

Dit moet toch op een hele simpele manier geregeld kunnen worden, in plaats van veel werk en tijd te besteden aan een algoritime wat probeert te raden wat je aan het doen bent?

Ik dacht dat je al kon aageven in welke tijdsperiode je met de computer werkt, zodat de computer dan niet herstart kan worden. Waarom niet gewoon dat, in combinatie met de popup die buiten deze uren vraagt of het gelegen komt?
Ja, het komt mij ook wat overtrokken over dat je machine learning nodig hebt om dit probleem op te lossen. Als er een ppt in de voorgrond draait, een skype (for business) call of een film of een spel. Hoe moeilijk kan het zijn om dat te detecteren.

[Reactie gewijzigd door Wilke op 26 juli 2024 12:57]

Als er een fullscreen-applicatie draait is over het algemeen voldoende om te detecteren dat Windows z'n muil moet houden. Maar daar moet blijkbaar machine learning aan te pas komen... 8)7
Daar bestaat dus sinds de April 2018 update Focus Assist voor. Hiermee kun je alle soorten pop-ups (dus ook voor nieuwe e-mail). Hiermee voorkom je ook dat mensen die je presentatie bijwonen ook ineens emails met gevoelige onderwerpen voorbij zien komen en hier iets over kunnen lezen.

Ik heb serieus een keer megemaakt dat iemand een presentatie gaf, waarbij er ineens een e-mail notificatie werd getoond met de tekst "Overname van bedrijfsonderdeel <bedrijfsnaam>" de pop-up was alleen te kort om het hele onderwerp te tonen. Ik kan je wel zeggen dat er wat mensen onrustig werden na die pop-up.
Ik heb over de afgelopen 2 weken 3 keer een popup gehad of ik wou updaten.
if(fullscreen app active || directX rendering || openGL rendering) return false
if(user has been actively typing) return false
if(user is idle) return true

Geen AI voor nodig. Voor het grootste deel, althans.
Inderdaad, eigenlijk kunnen ze hetzelfde gebruiken als voor de schermbeveiliging. Wat ook niet zomaar op het verkeerde moment in werking treedt...

Ik heb niet veel voor of tegen windows, maar 1 ding haat ik intens en dat zijn meldingen van het OS op het moment dat je aan het gamen bent, hoe achterlijk moet je zijn om te denken dat mensen daar op zitten te wachten als die fullscreen bezig zijn? Daar is geen AI of machine learning voor nodig, het kan gewoon niet anders dan dat de bedenkers van het notificatiemechanisme/updatemeldingen zelf geen Windows gebruiken anders zouden ze moeten weten wat wel en niet wenselijk is.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 26 juli 2024 12:57]

Of gewoon zoals in MacOS een notificatie met de melding dat er updates klaar staan en de vraag wanneer je die wil installeren.

Helaas heeft Microsoft al lange tijd de kromme gedachte dat dingen vragen aan gebruikers uit den boze is en alles maar "slim" moet zijn. Met als gevolg ongewenste onnodige updates op ongewenste momenten want ja, we wouden je niet storen.
Leuk, zo'n machine learning AI die gaat bepalen wanneer een herstart het beste uitkomt... maar waarom niet gewoon de 'wel downloaden maar pas updaten als ik het aangeef' optie terugbrengen in Windows 10 Home ed. Updates? Het is *** één vinkvakje in de Windows Update interface en niet meer dan een hand vol aan regels programmeercode. Ze mogen er wat mij betreft zelfs een opt-in van maken zodat alleen degenen die weten wat de optie betekent hem aan zetten... En ik vind het ook niet erg dat ze zo nu en dan een nag-screen plaatsen als er een echt belangrijke security update is. Is dat echt teveel gevraagd? Blijkbaar wel...
Anoniem: 341936 @jiriw26 juli 2018 14:25
Omdat dat dus in het verleden het geval was en niet werkte. Men bleef gewoon op oude, onveilige versies steken.
Prima... maar in mijn geval ben ik dus al een paar keer (vooral in het begin van Windows 10 - toen ik nog niet goed door had dat Microsoft een gebruiker echt als een 'ludiet' is gaan beschiouwen) een aantal uren aan productief werk kwijtgeraakt omdat een herstart, notabene in Windows 10 Pro, werd geforceerd. Kom je terug van 5 minuten pauze en ben je je half geschreven API documentatie en een nog incomplete feature-toevoeging in je Visual Studio project kwijt omdat Windows het vond dat er een reboot voor updates nodig was. Midden op de dag. Onaangekondigd. Een vergelijkbare situatie heb ik drie keer meegemaakt, waar van twee keer op m'n werk. Dat soort dingen zijn gewoon niet leuk meer. Prima dat ze het voor de 'onwetende consument' willen forceren, maar kom bij mij niet aanzetten met dat soort fratsen. Dat zet kwaad bloed. Ik werk al > 35 jaar met en aan computers en onder andere bijna 30 jaar Windows ervaring. Ik weet wat ik wil en heb geen zin als klein kind behandeld te worden.
Voor de computers met Pro edities die ik heb / waarop ik werk heb ik het nu aardig onder controle. Maar ik heb nog steeds een aantal laptops op W10 Home draaien omdat daar nu eenmaal oorspronkelijk een (7/8) home editie bij geleverd was. Daar kan je dus niets uitstellen...

(edit: 40 jaar was een beetje overdreven... Ik ben bijna 42. Maar ik kreeg al op jonge leeftijd een ZX spectum onder mijn neus geschoven ;) )

[Reactie gewijzigd door jiriw op 26 juli 2024 12:57]

Anoniem: 341936 @jiriw26 juli 2018 15:37
Maar als je al 40 jaar met PCs werkt, dan zou ik uberhaupt verwachten dat je je werk vaak opslaat en dat je de functie weet te vinden die updates blokkeert tussen 9 en 6 (of welke tijden je ook werkt). En als je al 40 jaar met computers werkt, hoef ik je hopelijk ook niet te vertellen dat wanneer je gewoon zelf op tijd update, geforceerde updates praktisch nooit aan de orde zijn.
En dan?

Dan heb je als gebruiker dit toch volledig zelf in de hand? Apple of Google dwingen je toch ook niet om te updaten?
Anoniem: 341936 @Jeroenneman26 juli 2018 15:35
Het is net als met vaccinaties, computer security werkt ook met herd immunity. Als grote hoeveelheden PCs vatbaar zijn voor hackers, heb je binnen de kortste keren een groot botnet dat met gemak een DDoS aanval kan uitvoeren die het halve internet platlegt.
Really? Nu al dat proberen oplossen. Die kl***e updatemechanismen hebben me al maanden werk gekost. Uiteindelijk me dan maar op een "metered connection" gezet, download ie niet automatisch updates en kan ze dus ook niet installeren. Want blijkbaar is een PC die al zijn cores rond de 100% belast niet echt met iets bezig en kunnen we hem dus veilig herstarten...

Om nog maar te zwijgen over hoe ze er toch maar weer in slagen om machine learning te melden en gebruiken voor iets waar dit echt niet nodig is. Marketing. Windows 10 is voor mij alleszins een reden om hierna niet meer voor een WIndows-PC te gaan.
Maanden rekenwerk. Ik draaide simulaties die gemiddeld 2 weken duurden. Als je dan de laatste dag ‘s morgens op je werk he pc unlocked en ziet dat hij herstart is, kan je een ongeluk begaan...
aha kan me voorstellen dat je daar idd zwaar gefrustreerd van kan raken, bedankt voor de toelichting.
Voordat ik erachter kwam dat PC's in domeinen onwerkbaar traag werden, en dat dat te maken had met die "delivery optimization"-troep van MS was ik zelf ook 3 weken verder ja.... laat staan dat ik die ellende voor al m'n klanten eruit moet gaan zitten slopen.

CPU volcontinu naar 100% vooral. En maar zoeken waar het door kwam...
Anoniem: 457607 @TPar26 juli 2018 14:49
Ook niet als ze vertellen dat er gebruik gemaakt wordt van blockchain technology in hun cloud-based machine learning paradigm?
Als je iets full screen zit te doen zoals gamen?

Daar heb je geen machine learning voor nodig.

Overigens valt het op dat onder Windows 10 alles maar overal doorheen mag komen. Dat we een update van virusscanner is hoef ik niet te weten zeker niet als ik full screen in tekstverwerker zit te werken.

Het is als of we onder geschikt zijn aan software fabrikanten.
Als je iets full screen zit te doen zoals gamen?

Daar heb je geen machine learning voor nodig.
Dat zit er allang in.
Waarom moeten Windows notificaties mij storen bij alle fullscreen toepassing die ik gebruik?

Kan ik dat ergens uitzetten?
Registreer de betreffende app in game mode en/of zet je active hours. Meeste updates zijn hooguit seconden werk op een moderne PC en verwerken perfect in de afsluit/opstart routine.
Mijn computers staan altijd aan.
In mijn ervaring is dat alleen op computers met een SSD. Met een HDD heb je ontzettend veel last van bepaalde Windows updates. Met name de cumulatieve (maandelijkse) update, in iets mindere mate de MSRT run en natuurlijk zijn de 2x per jaar Feature updates helemaal een ramp. En dit alles zelfs nog voor de reboot.
In de meest recente release (1803) zit een filter dat ze Focus assist hebben genoemd. Daar kan het ook mee.
Nu pas?! Windows updates zijn echt een drama. Bij momenten krijg je de restart pop up terwijl je aan het gamen bent. Maar de game denkt dan dat je aan het alt tabben bent en dus aan het cheaten bent. Hierdoor wordt je eruit gegooit. |:( Ik hoop dat dit niet meer gaat voorkomen.
Zet je toch gewoon de game mode aan in windows 10.
Anoniem: 636203 26 juli 2018 14:33
Wat een enorme kul! Gewoon niet herstarten totdat de gebruiker daarom vraagt.

Proberen ze nog hip te zijn met machinelearning terwijl het irritante herstart gedrag heel eenvoudig op te lossen is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 26 juli 2024 12:57]

hoe is het eenvoudig op te lossen dan? in het verleden heeft het nog nooit gewerkt, want bijna iedereen met de gedachtengang "ik wil zelf kiezen wanneer ik wil herstarten" herstart vervolgens nooit.
Anoniem: 761361 @mjz2cool26 juli 2018 17:41
Je zet je computer toch uit? Wat is het probleem met updates alleen uitvoeren bij een handmatige shutdown/restart?

Verder moet een gebruiker het toch zelf weten? Het is immers niet Microsoft's computer.
genoeg mensen die hun computer niet uitzetten, maar gewoon in slaapstand of sluimerstand. ik deed dat ook, omdat dan alles open bleef staan. af en toe deed ik wel een reboot, zodat ik wel de updates kreeg.
het is wel je eigen computer, maar niet je eigen os, het os is van Microsoft, en kan dus ook beslissen om updates te forceren.
In het kader, beter goed gejat, dan slecht bedacht.

Kan MS niet gewoon even kijken hoe ChromeOS en Linux dit doen?
ChromeOS is echt een droom, daar merk je echt helemaal niets van en bij (Ubuntu) Linux zijn de updates ook totaal niet hinderlijk en kun je gewoon doorwerken.

Volgens mij zal AI best wel in staat zijn om updates te initieren, maar veel mensen sluiten hun computer af als de updates klaar zijn en komen er achter als de de computer weer aanzetten, dan Microsoft na de herstart nog even het e.e.a. wilde afmaken. Ik kan me niet voorstellen dat AI ook inzage in de agenda heeft en dus iemand die net een overleg in gaat of een presentatie wil opstarten uitstel van executie zal geven.

Bij W10 als iemand een presentatie staat te geven en Microsoft komt midden in de presentatie zeuren om een update, dan schrikt de presentator en klikt best vaak op het verkeerde knopje en als dat net een grote update is met meermalen herstarten dan is de presentatie best wel verziekt.
Ja, tuurlijk kunnen ze even kijken hoe ChromeOS en Linux dat doen, denk je dat ze hun Windows Update-afdeling in een bunker hebben opgesloten zodat ze niets van de buitenwereld meemaken? De manier waarop Windows de updates uitvoert is simpelweg het gevolg van decennia oude designkeuzes. Het is al beter dan voorheen qua reboots, maar als een DLL (bijvoorbeeld) in gebruik is tijdens het updaten dan moet er gewoon een reboot overheen als je dat op een betrouwbare manier wil bijwerken (tenminste, dat roept Microsoft).
Anoniem: 85014 @Jeoh26 juli 2018 16:13
Het specifieke probleem is dat een file die open is met createfilemapping (zoals een DLL meemaakt) niet kan overschreven worden op de standaard manier (wat bv. MSI packages doen).

Een Linux kernel, en bijgevolg Android en ChromeOS dus ook, waar een .so geladen is met mmap (equivalent voor createfilemapping), kan dat wel aan.

Daarom kan je een draaiende Linux volledig upgraden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.