Nieuwe Redstone 5-build Windows 10 bevat donker thema voor verkenner

Microsoft heeft Windows 10 Insider Preview Build 17666 voor de komende Redstone 5-update vrijgegeven aan testers van het OS. De versie bevat onder andere verbeteringen voor Sets en het klembord. De verkenner krijgt een donker thema.

Het donkere thema is via de personalisatie-instellingen bij de verkenner toe te passen en is er ook voor het contextmenu en de Common File Dialog, die verschijnt bij het openen en opslaan van bestanden. Microsoft waarschuwt dat de huidige weergave nog enkele lichte delen bevat, maar dat dit in de toekomst moet veranderen. Eerder dit jaar waren er al aanwijzingen dat de verkenner een donkere weergave zou krijgen en met versie 17666 van de Redstone 5-build van Windows 10 is die functie verschenen. Insiders in de Fast Ring kunnen deze binnenhalen.

Kopiëren en plakken via het klembord omvat nu meerdere apparaten, een functie die eigenlijk al eerder naar Windows zou komen maar uitgesteld werd. De online synchronisatie maakt meteen mogelijk dat de geschiedenis van items op het klembord is op te vragen, voor het plakken van eerdere kopieën. Het nieuwe klembord is te openen met WIN + V.

Microsoft heeft verder de balk bij Sets semi-transparant gemaakt. Sets geeft de mogelijkheid meerdere apps als tabs in een venster te bundelen. Ook is het geluid van Sets-tabs afzonderlijk uit te schakelen en kan een voorkeur ingesteld worden om apps en sites als tab of nieuw venster te openen. Bij Alt + Tab kunnen nu alle tabs van de Edge-browser in het overzicht getoond worden.

De update bevat ook de eerder aangekondigde update van Notepad met Unix-achtige regeleindes en het kladblokprogramma bevat nu de mogelijkheid woorden te selecteren en Bing daar online op te laten zoeken. Verder is de previewweergave bij het zoeken naar apps en bestanden uitgebreid, zodat Windows al informatie over het gezochte geeft in het zoekvenster. Tenslotte bevat de update de mogelijkheid mappen in het Start Menu een naam te geven, voor het bundelen van live tiles.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-05-2018 • 10:18

102 Linkedin

Submitter: Clemens123

Reacties (102)

102
98
54
4
0
28
Wijzig sortering
"Kopiëren en plakken via het klembord omvat nu meerdere apparaten, een functie die eigenlijk al eerder naar Windows zou komen maar uitgesteld werd. De online synchronisatie maakt meteen mogelijk dat de geschiedenis van items op het klembord is op te vragen, voor het plakken van eerdere kopieën. Windows 10 Redstone 5 klembordHet nieuwe klembord is te openen met WIN + V."

Betekent dit dat alles dat je op je klembord zet met ctrl+c ctrl+v doorgestuurd wordt via het internet?
Van dat idee ben ik niet zo gecharmeerd, ik copy paste nog wel is wachtwoorden en dergelijke, en heb liever niet dat die allemaal onnodig over het internet worden gestuurd..

Bovendien vraag ik me erg af wie er eigenlijk voordeel zouden hebben bij zo'n functie.
Wellicht handig voor mensen die ook een windows tablet en phone hebben, maar dat lijkt mij toch een erg kleine doelgroep.
"Bovendien vraag ik me erg af wie er eigenlijk voordeel zouden hebben bij zo'n functie.
Wellicht handig voor mensen die ook een windows tablet en phone hebben, maar dat lijkt mij toch een erg kleine doelgroep.
Ik hoor blijkbaar bij deze kleine doelgroep. Ik maak op mijn gebruik van 2 computers en thuis gebruik ik mijn vaste pc en laptop ook vaak door elkaar ik zou deze functie echt veelvuldig gaan gebruiken.
Als je al lang zo werkt neem ik aan dat je wel andere faciliteiten hebt ondertussen om precies hetzelfde te bereiken zoals bv een cloudsync zoals nextcloud ofzo?
Ik zie de toegevoegde waarde eerlijk gezegd niet echt.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 11 mei 2018 07:36]

Persoonlijk vind ik het bijzonder irritant om telkens van input devices te moeten wisselen. Lang leve remote desktop.
Inderdaad, what could possibly go wrong?
Het nieuwe klembord is te openen met WIN + V
Ik mag hopen dat dat speciaal via de bovengenoemde toetscombinatie gaat, en niet het default gedrag is.
Zal een keer tijd worden. Maar voor mij persoonlijk vind ik het zwart té zwart. Valt me trouwens ook op dat het aero design beetje bij beetje weer terug keert.
Laten we hopen dat het start menu ook beetje bij beetje terugkeert.
Dan kan ik in 2020 met een nieuwe pc misschien overstappen.
Het oude start menu komt nooit meer terug. En dat hoeft ook niet. Het nieuwe is eigenlijk gewoon beter.
Helemaal mee eens. Het nieuwe startmenu is zoveel beter. Het is veel overzichtelijker (imo) en het zoeken werkt ook gewoon goed (iets waar ik op oudere versies altijd wel behoorlijk geïrriteerd door raakte, vooral omdat het altijd zo traag was).
Met een ssd is zoeken op windows 7 gewoon bijna instant.
En dan heb ik alle cache and index functies verwijderd.
Maar lang niet iedereen heeft een SSD. Ik heb voor een lange tijd alleen een HDD gehad en mijn laptop heeft ook nog steeds alleen een HDD. Natuurlijk werkt het lekker snel met een SSD...
Tja alls je nog geen ssd heb zou ik dat toch als allereerste op mn tech lijstje zetten. Het is een wereld van verschil.
Ik heb wel een SSD, maar niet in mijn laptop, dus ik ben zeker bekent met het verschil. Een SSD is vooralsnog toch een stuk duurder dan een HDD en er zijn genoeg mensen die dit geld er niet voor over hebben. Je kunt dit toch moeilijk als argument gaan gebruiken hier ("Oh, betaal gewoon 100 euro en het is een stuk sneller")...
Ze zijn helaas idd nog een forsnstuk duurder. Maar als je niet een grootverbruiker van data ben is het zeer zeker de moeite waard als c schijf.
Er zijn echter zat mensen die wel honderden euros aan een cpu of laptop upgrade uitgeven zonder te investeren in een ssd en daarmee de nieuwe hardware enorm vertragen.
En 120 gb heb je tegenwoordig al vanaf 35 euro en 240gb vanaf 50 euro dat is voor het gros meer als genoeg.
Flink achteruitgang in 10 tov 8 na metro uitZetten en volledige applicatielijst over volledige scherm
Ik ben oprecht benieuwd wat je dan precies bedoeld.
Als je het over Windows 8 hebt, geef ik je gelijk.

Ik ben zelfs namelijk van mening dat er eigenlijk niks is veranderd sinds Windows Vista zelfs al, behalve de "kleurtjes" om het oneerbiedig te noemen.

Want ik lees deze statements vaker maar zelden met concrete voorbeelden. Wat kan je sneller met het Windows 7 menu in tegenstelling tot de (een na) laatste versie van het Windows 10 menu?

Dus, wat is er minder omslachtig? Welke handelingen vereisen minder acties? En wat bedoel je eigenlijk met 1 hands muis bediening??
Config scherm heeft naar mijn weten geen kleine pictogrammen optie meer waardoor je dus dieper de structuur in moet met meer clicks.
Start menu heeft geen pin/fav lijst meer waar je apps die je veel gebruikt vast kan zetten zonder nog een bureaublad icoon nodig te hebben.
taakbeheer is omslachtiger omdat de data minder compact is en dus lastiger uit te lezen.
In verkenner switchen naar lijst,tegel,lijst weergave is omslachtigerer omdat je eerst het sub menu naar beneden moet halen en daarna weer naar boven moet klikken om die 3 cm vretende balk op te laten hoepelen (een probleem dat je bij windows 10 in alle vensters heb...) bij windows 7 kan je simpelweg op het knopje klikken om door de lijst te scrollen.
Het zelfde geld voor de vensteropbouw al gebruik ik die bijna niet meer.

En zo zijn er nog veel meer dingen die omslachtiger zijn in windows 10 dan in windows 7 en dat alleen omdat de interface gewoon niet goed opgebouwd en uitgewerkt is.

Het openen van programmas die je niet vaak gebruikt is een ramp omdat de all apps knop echt een freaking drama is door de fugly mini tiles die ervoor zorgen dat er minder info beschikbaar is dis veel meer scrollen en doordat het barstens vol staat met bagger apps van ms.

In theorie is het allemaal vrij eenvoudig op te lossen door ms door simpelweg opties te geven.
Op de verkenner balk en taakbeheer na dan al kan bij de laatste gewoon de oude terug gezet worden.
Dit werkte prima in de beta tot ze er lucht van kregen en het er moedwillig halfbakken uitgesloopt hebben (De reg keys bestaan nog maar ze hebben het gewoon onklaar gemaakt in files).
Maar ms wil er gewoon niet aan om die miljoenen mensen die het liever anders zien tegemoet te komen.
het gros is niks meer dan een simpele interface bug

Nou kan je zeggen je kan er een 3rd part app voor installeren maar naar mijn mening werkt dit gewoon niet zo soepel en lekker als een standaard ingebouwde functie.
Niet gek het is immers een app die bovenop de standaard shell werkt.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 11 mei 2018 02:13]

Config scherm heeft naar mijn weten geen kleine pictogrammen optie meer waardoor je dus dieper de structuur in moet met meer clicks.
Incorrect. Ik kijk nu naar een config scherm met kleine icoontjes. Rechtsboven staat een knop met "View by" waar je dat kan selecteren.
Start menu heeft geen pin/fav lijst meer waar je apps die je veel gebruikt vast kan zetten zonder nog een bureaublad icoon nodig te hebben.
Ook incorrect. Als ik met de rechtermuis op een applicatie druk (ook een zonder desktop icoon) is de eerste optie "Pin to Start."
taakbeheer is omslachtiger omdat de data minder compact is en dus lastiger uit te lezen.
Dat is jou mening. Ik vind de nieuwe taakbeheer zoveel beter dan de oude en nog steeds even leesbaar.
Het openen van programmas die je niet vaak gebruikt is een ramp omdat de all apps knop echt een freaking drama is door de fugly mini tiles die ervoor zorgen dat er minder info beschikbaar is dis veel meer scrollen en doordat het barstens vol staat met bagger apps van ms.
Daar heb je de zoek functie voor. En als je op een letter klikt (waar de apps onder gecategoriseerd staan) kan je snel naar een andere letter springen.
Nou ik zie het hier echt niet staan ik zie alleen de grote lelijke tegels in het config scherm.

Ik zie wel een pin to start balk maar geen pin to start menu.
Ik wil niks op de start balk deze ruimte gebruik ik liever voor app die actief zijn.

Taakbeheer geheugen gebruik en cpu zijn gescheiden dus minder info in 1 oogopslag. Dus meer handelingen voor dezelfde info.
Daarnaast is de tab met actieve processen en servoces echt een ramp in vergelijking met windows 7. Het is een zooitje.
Ik sorteer altijd op gebruiker waardoor je systeem netwerk en gebruiker processen krijgt en dit is de makkelijkste manier om zooi uit te zetten en spyware en meuk te detecteren.
Ik weet met windows 7 dat ik 31 processen heb als er niets actief is. Is het meer dan is er iets mis. Bij windows 10 is dat lastiger te zien.
En de zoekfunctie betekend dus dat je geforceerd bennje toetsenbord te gebruiken. Weer een extra handeling. Bij win 7 niet nodig.

Echt het gros van de problemen zijn ui problemen die voor ms makkelijk te fixen zijn maar ze willen er niet aan ondanks dat er meer dan 20 miljoen downloads totaal zijn van tools om de interface aan te passen.
Wat lijkt mij al genoeg indicatie is dat men ontevreden is.

Het erge is dit alles was helemaal niet nodig in de eerste beta's. Toen kon je alles gewoon terug zetten maar ms wou dit niet en heeft het er bewust uitgehaald als een dikke middelvinger naar de wereld toe en hun visie of gebrek daaraan doorgedrukt.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 11 mei 2018 15:31]

Windows 7 doet gedateerd aan in mijn opinie. En het heeft zaken niet, zoals de verbeterde Windows update.
Ik heb Windows vaarwel gezegd en ben op Linux (Peppermint 8 ) overgestapt.

[Reactie gewijzigd door desalniettemin op 10 mei 2018 19:28]

Tja. Voor veel van mijn hardware en software is dat gewoon geen optie. De cross platform ontwikkeling voor linux en windows komt al 20 jaar bijna niet van de grond.
Ik weet het. Het is niet voor iedereen. Sommige hebben gewoon Windows nodig voor werk of bepaalde software of multimedia bv. Doe ik allemaal niet.
Prachtig dit, nooit naar gezocht specifiek, maar gebruik wel de dark theme die nu al in windows zit. Dit zou het compleet maken. Nu alleen browsers nog.
firefox heeft via een heleboel ad-ons al een soort darkmode https://addons.mozilla.org/nl/firefox/tag/night%20mode
Firefox heeft gewoon een ingebouwd donker thema. Add-ons installeren voor dit soort zaken is vragen om malware, adware, creditcardfraude of schending van privacy.
die heb ik inderdaad ook aan staan, maar als je in een donkere ruimte met het donker thema aan een nieuw tabblad opent krijg je nog steeds een groot wit vlak in je ogen gebrand. een hier doen de add-ons iets aan.
deze is veel beter en houd de website het meest in zijn originele staat vergeleken met de rest van de addons:
https://addons.mozilla.or...nd-light-text/?src=search

en je kan ook de achtergrond donkergrijs maken wat veel prettiger leest.
witte tekst op een zwarte achtergrond zoals bij "night mode pro" is heel onprettig voor je ogen.
In de nightlies (en ik denk de laatste betaling) niet meer.
Met wat userChrome.css en userContent.css is het ook te regelen.
Nu nog websites, want uiteindelijk is de meeste content als nog op een lichte achtergrond.
Hoef je geen add-on voor te hebben, dit is een instelling voor de achtergrond kleur.
Toch een keertje Edge testen dan? Die heeft dark theme en Edge is tegenwoordig een prima browser en als je browser extensions gebruikt, Edge heeft er aardig wat en misschien zitten de door jou gebruikte extensions er ook wel tussen...
En daarnaast heeft Edge colour management wel voor elkaar, en Chrome bijvoorbeeld niet. Dus inderdaad een prima browser.
Edge heeft al een tijdje een dark-mode.
"Search with Bing" -sigh- waarom niet gewoon "search online" en maak er een setting van in control panel welke search engine je wilt gebruiken. waarschijnlijk ook meteen handig om cortana daar aan te hangen.
En dat het nu ctrl + Bing is i.p.v. ctrl + Bold 🙄
Binnen notepad deed ctrl + B niks, het was ook geen bold maker.
Wat logisch is, aangezien Notepad alleen maar plain text verwerkt.
Nou, ik zou verwachten dat Notepad ook markdown ondersteunt. En dan is ctrl-b wel bold.
Ik denk dat Cortana op de achtergrond (op de servers van Microsoft) helemaal ingebakken zit in Bing en dat die dus niet aan een andere search engine gehangen kan worden.
Er zijn wel meer dingen als geintegreerd geheel beschouwd en daarna weer los geweekt door rechtzaken, regelgeving en wetten. Daarom mogen wij bijv. nog steeds genieten van (K)N-versies van dit besturingsysteem.

Een goede digitale assistent verzameld imho de beste resultaten op basis van de context die de opdrachtgever geeft op basis van meerdere bronnen, niet alleen Bing. Gezien de strategie van MS in de afgelopen jaren (niet exclusief alleen op MS-terrein ontwikkelen en grote bijdragen aan open source leveren bijvoorbeeld)verwacht ik dat men niet alleen Bing zal gebruiken. Cortana en Bing zijn sowieso loosely coupled front/backends, ik verwacht juist niet dat het helemaal in elkaar verweven zit. Dat zou interfacen met andere assistents, logica, nieuwe vormen van A.I. in de toekomst en datalakes e.d. alleen maar zeer lastig en tijdrovend maken.

[Reactie gewijzigd door Venator op 10 mei 2018 16:52]

Precies weer een registry entry die ik moet verwijderen. Bing is gewoon waardeloos.
Alles wat naar bing verwijst gaat er dan ook keihard vanaf.
Dit is wel heel fijn. Aangezien ik vaak laat op de pc zit. Ik gebruik al flux om het blauwe licht te beperken maar dit is wel een fijne aanvulling. Ik wou dat dit bij Android ook gewoon standaard was.
als ik me niet vergis is er ook een android flux app
Sterker nog, android heeft tegenwoordig een nachtverlichting die precies dat doet: witte achtergrond geler maken
Nog veel sterker, android 4 was gewoon volledig dark themed. Reden dat ik nog op 4 zit. Voorheen op wp8 wat ookdark themed is.
En loop je dus ook 5 jaar achter met beveilingsupdates. Waarom niet updaten en rooten + substratum theme er op zetten?
Zit ook al sinds twee Redstone updates of zo in Windows 10 settings.
Windows 10 heeft hier standaard ook een filter voor sinds een paar builds.
Android 4 gebruiken zoals ik
Eindelijk een donker thema, eindelijk! Hier zit ik al heel erg lang op te wachten. Donker thema voer ik altijd zoveel mogelijk door, omdat dat voor mij een heel stuk rustiger kijkt. Dit scheelt allerhande aan tools installeren om het een en ander te forceren.
Ik weet niet of je chrome gebruikt, maar Stylish is zo geweldig. Ik kan er niet meer zonder.
Ik wil ook alles donker, en met deze plugin kun je eigenlijk elke website donker maken.
Als hij er nog niet in staat kun je zelf de CSS veranderen, maar dat is eigenlijk nooit nodig.
Zelfs de meeste Nederlandse sites staat er in.

https://chrome.google.com...dnngjfgmeleoegfcffe?hl=en
Chrome user, zeker en daarbij ook absoluut Stylish gebruiker. Ik was minstens zo blij toen YT ook eindelijk met een eigen donker thema kwam.
No kidding. Het was in het begin even wennen, maar ik zou nooit meer terug willen naar de standaard YT kleuren.
"dark night mode" addon is veel beter.
Net geprobeerd.
Laat bij mij de nodige steekjes vallen, maar zo heeft iedereen zijn voorkeuren :)
ja dat is zo,maar wat precies bevalt jou er niet aan dan?
Haha, Search with Bing gaat weer lekker veel EU gezeik opleveren.
Gek genoeg vind ik Bing voor US resultaten beter dan Google. Voor EU resultaten is Google daarentegen beter.
De EU acteert vooral tegen monopolies, bing heeft niet bepaald een monopoliepositie ;)
Als google zijn mail service bovenaan weergeeft is het wel een probleem dus als ms zijn eigen zoek service promoot moet dat een even groot probleem zijn.
Sterker nog als het niet in te stellen is een groter probleem.
Bij mail in google hoef je niry op de link te klikken en kan je scrollen voor andere opties. Bij ms krijg je geen keuze.
Jezelf bovenzetten bij een zoekresultaat is toch iets heel anders dan in een eigen programma naar een eigen site linken. Zover ik weet zijn ze niet verplicht om dat instelbaar te maken. Jij zou toch als bedrijf ook niet willen dat mensen vanuit jouw applicatie naar een concurrent gaan?
Bij mail in google hoef je niry op de link te klikken en kan je scrollen voor andere opties. Bij ms krijg je geen keuze.
Er zijn anders genoeg alternatieven. Het kopiëren en het zelf in Google plakken zijn bijna net zoveel handelingen, dus je hebt keuze genoeg. Het is niet alsof je gedwongen wordt die functie te gebruiken.

En als zo'n kleine functie een dealbreaker voor je is, dan ga je toch op zoek naar een alternatief voor het programma? Er zijn er genoeg.
Ja er zijn alternatievrn maar je menustructuur word wel nog meer vervuild door een functie waar niemand om gevraagd heeft niet instelbaar is en niet eens een goede wenselijke optie is.
Voor jou is het misschien geen wenselijke optie, maar er zijn blijkbaar toch genoeg mensen die er gebruik van maken, anders was het al lang weer verdwenen. En wie zegt dat niemand er om gevraagd heeft? Microsoft moet toch ergens door bedacht hebben dat het een goed idee was. Als ze niet zeker weten of iemand het gaat gebruiken, dan zullen het ze het ook niet maken.
Dus "Right click -> Copy -> Unplug mouse and connect it to other PC -> Right click -> Paste" wordt nu makkelijker gemaakt ;)
Huh? Dit werkte toch al? :+
Fijn dat het donkere thema terugkomt. Wel iets te zwart. Vond het vroeger geweldig om verschillende thema's te gebruiken in het XP tijdperk. Mis dit toch wel een beetje.
Ik Mis het niet, maar ik gebruik ook geen windows meer de laatste 12 jaar. :+

Tis mooi dat het er komt heb me altijd echt staan verbazen over dat overal wit. Veel te fel, en dan ook nog nog geen contrast. Vind de layout persoonlijk wel erg lelijk maar dat is misschien ook omdat ik nautilus gewend ben die veel overzichtelijker is. (en met thema's is aan tr passen naar je eigen style) "mooi" Blijft misschien een persoonlijk dingetje.

[Reactie gewijzigd door DummyXL op 10 mei 2018 22:52]

Als het goed is hebben ze nu met sets ook opgelost dat als je bijvoorbeeld een link in mail opent, dat naast de gewenste Edge-tab in mail ook alle default tabs openen, terwijl die al geopend zijn in Edge zelf. Dit was voor mij de reden om sets uitgeschakeld te laten terwijl ik er wel voordelen in zie. Ik ben nu de update aan het binnenhengelen en hoop dat het probleem daarmee inderdaad verholpen is.


De cloud-klembord-functie lijkt me echt top, als dat gekoppeld wordt aan de nieuwe 'Your Phone' app en dus ook kan knippen/plakken in/vanaf de telefoon.


Nu ik toch bezig ben, de nieuwe snipping tool ben ik ook heel happy mee. Goede vooruitgang ten opzichte van de oude Snipping tool.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee