Windows Virtual Desktop biedt gevirtualiseerde Windows 7- en 10-desktop op Azure

Microsoft heeft de dienst Windows Virtual Desktop aangekondigd. Klanten met Windows 10 Enterprise kunnen hiermee op Azure gevirtualiseerde Windows 10- en 7-omgevingen draaien. Onderdeel zijn beveiligingsupdates voor Windows 7.

Bij Windows 10 op Windows Virtual Desktop is er integratie van de Microsoft Store en kunnen verschillende personen gebruikmaken van het besturingssysteem op Azure. Ook is Office 365 ProPlus bij scenario's met verschillende gebruikers in te zetten.

De ondersteuning voor Windows 7 is vooral bedoeld om bedrijven de kans te geven hun oude apps te draaien terwijl ze de overgang maken naar Windows 10, aldus Microsoft. De beveiligingsupdates zijn gratis als onderdeel van Windows Virtual Desktop. Microsoft kondigde vorige maand aan dat klanten met volumelicenties voor Windows 7 Professional en Enterprise per systeem moeten gaan betalen voor Windows 7 Extended Security Updates. Ze kunnen dan nog tot januari 2023 beveiligingsupdates ontvangen.

De virtualisatiedienst komt niet alleen voor Windows 10 Enterprise beschikbaar, maar ook voor Windows 10 Education. Klanten hoeven verder alleen een Azure-abonnement te hebben om gevirtualiseerde desktops uit te rollen. Later dit jaar volgt een publieke preview.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-09-2018 • 10:49

57 Linkedin

Reacties (57)

Wijzig sortering
Dus eigenlijk 'gewoon' een VDI in Azure.
Klinkt overigens wel interessant. Een hybride cloud, VDI's in verschillende Azure regio's snelle verbindingen tussen de regio's en zo kan iedereen toch overal ter wereld ook eenvoudig bij data die niet via een webinterface benaderbaar is.
Ja dus eigenlijk 'gewoon' een dienst die al bestond, die nu gratis (inclusief) wordt aangeboden.

Vraag mij wel af waarom Windows 8(.1) niet in dit verhaal voor komt?
Waarschijnlijk omdat dit zakelijk niet echt in zwang is geraakt, ik ken eigenlijk vrijwel geen bedrijven die aan 8.1 zijn begonnen. vrijwel iedereen is van 7 naar 10 gegaan of zit nog op 7.
Op mijn vorige school zijn ze overgeschakeld naar Windows 8.1 toen het pas uitkwam. Ze hebben daarvoor nog wel heel lang Windows XP gedraaid. Maar nu zijn ze ook naar Windows 10 gegaan (ook nog maar recent eigenlijk).
Vraag mij wel af waarom Windows 8(.1) niet in dit verhaal voor komt?
Said no one ever. :+
Maar even serieus, dat is gewoon Vista 2. Niemand gebruikt het meer. Of je bleef op 7 of je hebt nu al geupgrade naar 10. Er is gewoon letterlijk geen enkele reden te bedenken om nu op 8(.1) te zitten, echt geen enkele.
vriend van me heeft een HP laptop en die kan wel naar W10 over maar dat gaf allemaal rare problemen met drivers en niet meer werkende netwerk verbindingen etc. Na het terugdraaien van de W10 update werkte alles weer prima. Hij heeft geen W10 features nodig en draait dus nog lekker W8.1

Dus ik ken er nog precies 1 :)

Nu ik er zo overnadenk zijn er wel meer andere systemen bijgekomen in mijn directe omgeving. Het was Mac OS of Window 8.1 maar tegenwoordig is het ChromeOS, Windows 8.1, Windows 10, Mac OS, Linux allemaal in mijn directe omgeving gedraaid door mensen zonder heel veel technische knowhow.
Ik had juist hetzelfde probleem met een AIO van HP. Wifi werkte niet met Windows 10.
Contact opgenomen met HP en daar zeiden ze dood leuk. Deze is gemaakt voor Windows 8 dus wij geven geen ondersteuning als je er Windows 10 op zet.
Er is waarschijnlijk wel een wifi-driver voor jouw netwerkkaart voor Windows 10 te vinden, als Windows 10 deze zelf niet al vind. Een kwestie van driver verwijderen, opnieuw naar hardware zoeken en als ie hem dan niet automatisch pakt even googlen naar de juiste driver. Zorgt wel dat je een ethernetkabel bij de hand hebt, anders gaat dat automatisch zoeken en googlen niet meer :P.
Nog sterker zelfs, Windows 8 drivers werken prima onder Windows 10. Er is iets van drivers signing dat de installatie van sommige drivers kan blokkeren maar dat valt eenvoudig uit te schakelen.
Dit is normaal gezien het commando daarvoor: 'bcdedit.exe /set nointegritychecks on'
En daarna kan je dus je slecht werkende drivers deïnstalleren en gewoon de drivers gebruiken die de fabrikant levert voor de oudere versie van Windows waarvoor de fabrikant wel support levert.
Precies. Kijk even wat voor merk/type wifikaart erin zit, ga naar de site van die fabrikant en check op beschikbare drivers.

Zelf heb ik gehad dat ik op de Dell All-in-Ones geen Windows 10 kon installeren (from scratch). Maar... een upgrade van Windows 7/8 naar 10 lukte wél. Daar maar een image van genomen en verder uitgerold. Heel vreemd allemaal, hoor. Het lukte echt na een dag prutsen nog steeds niet om W10 er vanaf de ISO op te krijgen. Hij bootte niet door, wat ik ook probeerde (bios/uefi dingen, drivers).
Het enige wat ontzettend vervelend was aan 8 was het hele touch gedeelte. Dus out-of-the-box was het inderdaad dramatisch. Maar met classic shell eroverheen, waarmee je het 'normale' start menu weer terug kreeg, vond ik het fijner dan Windows 7. Verkenner was hierin ook al flink onder handen genomen, vond ik een groot pluspunt.
ik heb tot voor kort met een Win8.1 installatie gedaan van +- 4 jaar oud. Was er altijd uitermate tevreden over. Altijd het fullscreen startmenu gebruikt (en ingericht zoals ik dat handig vond) en gebruik het nu nog steeds, maar dan in Win10.

Nu zal ik wel het buitenbeentje zijn, want ik hoor verder overal dat Windows 8(.1) de nieuwe Windows Vista is.
Dit wordt aangeboden voor de enterprise versie. Met name voor bedrijven dus. Windows 8 of 8.1 is nauwelijks uitgerold binnen bedrijven en organisaties.
Nou ik zit hier bij een (middel)grote multinational gewoon op Windows 8.1, samen met nog zo’n 15000 man.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 september 2018 12:22]

En wat was daar de beweegreden voor? Ik vind het best een opmerkelijke keuze en het is eigenlijk de eerste keer dat ik dit hoor. Bij de meeste bedrijven is het XP -> 7 -> 10 geweest.
Geen flauw idee, maar er is geloof ik ook geen wens om snel naar W10 te gaan, men is er vrij tevreden mee.

Voor mij zelf als gebruiker maakt het ook weinig uit, enige echte nadeel is de slechte (geen) native support voor PDF’s.
omdat er geen security patches meer voor zijn (mainstream support)? ext support loopt zelf al in 2023 af, dus kan me toch inbeelden dat ze op zijn minst al een plan hebben ontwikkeld om naar windows 10 te gaan. Het is trouwens wss windows 8.1 update dat je bedrijf draait en niet 8.1 (er is een verschil :-), leve de duidelijke naamgeving want het had eigenlijk gwn 8.2 moeten noemen). Verder zijn er minder bedrijven die support leveren voor welk 8. versie dan ook voor hun software.
Ik zit ook bij groot bedrijf >10000 op windows 8 1 sinds kort. De beweegreden was een financiële, windows 8.1 was gratis bedongen bij de windows 7 deal
Een organisatie van dat formaat bedingt geen deals voor een specifieke Windows versie. Die kunnen gewoon hun eigen versie kiezen. De keuze om naar 8.1 te gaan is dan ook gewoon heel vreemd te noemen op een moment dat Windows 10 al weer enkele jaren ver zit en 7 nog 2 jaar aan beveiligingsupdates krijgt. Dan had men de moeite beter gestoken in het streamlinen van het update process om jaarlijks een Win10 upgrade te kunnen uitvoeren.
Jawel:
SSD werkt beter onder w8.1.
Start sneller op.
Geen windows store.
Geen geforceerde updates / apps.
Geen cortana, bejeweld of andere onzin.
Geen compatibiliteitsproblemen met oudere OS'en. (anders zouden ze geen w7 aanbieden)


En vindt metro wel handig icm normaal startmenu, en qua instellingen vinden is het logischer ingericht dan 10. Ik zie geen reden om op 10 over te gaan en zou eerder linux gaan gebruiken wanneer support stopt, zeker nu driverondersteuning en hoeveelheid games goed zit.
SSD werkt beter onder w8.1.
Dat heb ik nog niet eerder gehoord. Hoezo dan?
Start sneller op.
Mijn Windows 10 laptop start in 17 seconden op, met fastboot uitgeschakeld. Dus dat is niet echt een goede reden om op 8 te blijven.
Geen windows store.
Kun je uitzetten, heb ik ook gedaan. :)
Geen geforceerde updates / apps.
Apps kun je uitzetten, en waarom wil je achterlopen qua updates?
Geen cortana, bejeweld of andere onzin.
Allemaal uit te zetten. Ik zie nog allemaal redenen die bij W10 1511 vandaan komen. We zitten nu op 1803 he? ;)
Geen compatibiliteitsproblemen met oudere OS'en. (anders zouden ze geen w7 aanbieden)
Heb je een voorbeeld van dit soort problemen?

edit: quotes toegevoegd

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 25 september 2018 13:18]

https://usabilitygeek.com...-and-performance-testing/
Grafieken zijn nogal useless maar in het algemeen lijkt W8 iets sneller te zijn dan 7. Heeft geen betrekking op 10.

Er waren er verschillende berichten dat MS ook apps met microtransacties stilletjes meeinstalleerde bij updates zoals apps van King. Nee, dank je. Op deze manier zijn geforceerde auto updates ook uit den boze geworden bij mij.

Ik hoef niet achter te lopen op updates. Er zijn veel meldingen van mensen dat ze W10 niet eens meer kunnen booten nadat MS weer een fout met een update heeft gemaakt. Of dat na elke update weer opnieuw de privacysettings teruggezet zijn op de optie die MS liever heeft.
Ik kijk dus liever eerst even de kat een paar dagen uit de boom. Beter dan een risico lopen, toch?

In het nieuwsbericht staat dat compatibiliteit de reden is dat er W7 aangeboden wordt:
"De ondersteuning voor Windows 7 is vooral bedoeld om bedrijven de kans te geven hun oude apps te draaien terwijl ze de overgang maken naar Windows 10".
bij de pro versie van windows 10 kan je die geforceerde updates wel uitzetten en heb ik ook nog nooit geen apps van King meegekregen in een update
bij de pro versie van windows 10 kan kon je die geforceerde updates wel uitzetten
FTFY.

Die mogelijkheid is met de anniversary update vervallen.
Sinds dat moment kun je enkel nog onder de education en enterprise SKUs de "consumer experience" services uitschakelen. De daarvoor bestemde group policy en bijhorende registry-keys worden onder andere SKUs genegeerd.
Ik ga er vanuit dat de resources (diskspace, rekenkracht) wel gewoon gefactureerd zullen worden.
Alleen licentiekosten en security updates zullen grats zijn (waarbij eerstgenoemde al betaald worden vanuit de Enterprise Agreement).

[Reactie gewijzigd door walteij op 25 september 2018 11:09]

Als je het heel zwart-wit bekijkt wel, maar de hele "full multi-user Windows 10 experience" is wel degelijk nieuw.
Zou het dan ook mogelijk zijn om een MAC te virtualiseren evenals Linux? Ik zou wel heel graag een omgeving ann willen kunnen bieden waarbij elke desktop die we bij het bedrijf gebruiken ook als SBC kunnen leveren.
Technisch zal dit ingetwijfeld mogelijk zijn. Zowel BSD als Linux kunnen ook op Azure worden aangeboden. Ik denk alleen dat de licentievoorwaarden van Apple dit niet toe zullen staan.
AFAIK staat Apple niet toe dat hun OS op niet Apple-hardware wordt geinstalleerd:
bronThe EULA provides, first, that you don't “buy” the software—you only “license” it. And that the license terms do not permit you to install the software on non-Apple hardware.
Het is meer dan dat, je hebt ook de beschikking over een multi-session op Windows 10. Geen Server noodzakelijk dus met een betere gebruikerservaring. Daarnaast is het een evolutie van RDS, alle vereist infrastructuur wordt aangeboden als een service.
Dat is zeer interessant! Citrix pushed al een paar jaar Citrix Cloud https://www.citrix.com/global-partners/microsoft/azure.html. Ik ben heel benieuwd hoe die er op gaan reageren met prijzen.

Microsoft heeft op gebied van hosted VDI best nare spelletjes gespeeld vanuit een monopolie positie; het was bijvoorbeeld ineens niet meer toegestaan om office365 aan te bieden op bijv. een VDI dienst in AWS, alleen de SPLA variant. Wel bij Azure. Hierdoor moest Citrix wel naar Microsoft, want geen office 365 is minder goed verkoopbaar. En nu gaat Microsoft hun eigen VDI dienst launchen.

Persoonlijke noot: Ik ben wederom blij, dat ik deze diensten niet meer aanbied. Tegen deze reuzen kan je niet op; slechts resellen met minimale marges...

edit: tikfout

[Reactie gewijzigd door WienerBlut op 25 september 2018 11:30]

Gezien Citrix ook niet op de hoogte was van modern remonte desktop hoop ik voor ze dat dit inderdaad niet als een verassing komt. Voor de zekerheid zou ik men aandelen Citrix maar verkopen 😄
Dat ben ik toch niet echt met je eens, Citrix is de laatste jaren echt enorm doorontwikkeld. Wanneer ik het vergelijk met VMWare Horizon of gewoon RDS (die uit de Windows 2012 TS tijd), dan is het echt enorm veel beter. Low latency, scrollen, 3D etc. met geringe bandbreedte.

Het grootste nadeel is de prijs. Citrix is altijd enorm duur geweest. Niet alleen de Citrix licenties per client, maar ook de NetScaler (application firewall + front)... in een bundle (Client + NetScaler + nog wat dingen) gaat het nog, maar volgens mij was dat zonder hosting nog duurder dan een hele VDI in AWS.
VMware Horizon wordt steeds beter maar het heeft er ook voor gezorgd dat Citrix steeds sneller, nieuwe features toevoegt. Citrix is meestal net iets eerder met het adapteren van nieuwe features.

Het grootste probleem van Horizon is dat ze bij VMware iets minder user-minded zijn (komt misschien omdat het van oudsher een hypervisor bedrijf is). Er zijn heel veel kleine irritante puntjes in Horizon en wanneer je die bij VMware onder de aandacht brengt, halen ze de schouders op en doen ze alsof het geen issue is.

Toch zie ik steeds meer implementaties met VMware Horizon, simpelweg omdat Citrix zichzelf uit de markt prijst en in veel gevallen VMware Horizon goed genoeg is.

[Reactie gewijzigd door Abom op 25 september 2018 13:41]

Ik zie hetzelfde de laatste tijd. Daarnaast bied VMware een volwaardigere stack aan met Workspace one.
Dat is het marketing verhaal van VMware, met de Citrix stack kun je vrijwel hetzelfde aanbieden. Daarnaast is Workspace One een leuk product, helaas is het ontzettend kut uitgewerkt. Probeer maar eens support voor Workspace One te krijgen bij VMware, niemand die de producten begrijpt.

[Reactie gewijzigd door Abom op 25 september 2018 13:23]

Citrix is enorm doorontwikkeld maar wat is de meerwaarde nog?. Ik zie een verschuiving naar lokale clients met Saas oplossingen en Citrix als tussenoplossing voor de legacy software via published apps. Dan heb je niks aan 3D (trouwens peperduur / esx enterprise plus en licenties nodig bovenop de peperdure kaarten).
Hoewel er al 10+ jaar wordt geroepen dat SBC/VDI dood is, zie ik het nog steeds massaal geïmplementeerd worden. Komt waarschijnlijk ook omdat ik in dat wereldje werk.
Het vreemde van dit nieuws is echter dat Microsoft heel lang heeft geroepen dat ze VDI niet ondersteunen; niet met Windows 10 en niet met Office 365 niet. Je ziet derde partijen (FSLogix, AppVolumes, App Layer) die dan weer het gat opvullen omdat de functionele wens er wel is.

Microsoft heeft hun eigen DaaS oplossing eerder de nek omgedraaid en hebben Citrix Cloud gepromote. Nu komen ze opeens weer met hun eigen DaaS oplossing...
Ik werk ook in het wereldje en ik zie de ene naar de andere klant XenApp/desktop de deur uitdoen. Saas is de toekomst. Ook de reden dat ik druk bezig ben me te specialiseren in andere producten. Ik denk dat het nog een aantal jaren duurt maar ik zie de aanvragen vanuit klanten steeds sneller teruglopen. App Layer is trouwens geen 3e partij. Unidesk is overgenomen door Citrix en zit nu in de normale licenties. Interessante oplossing maar weinig usecases wat mij betreft. Vooral in XenApp omgevingen weinig bruikbaar. Elastic layers worden per machine toegepast maar wel aan een gebruiker toegekend. De user disks worden pas ontkoppeld na een reboot etc etc. Er is ook weinig virtueel aan omdat de platform layers samengevoegd worden en naar het provisioning mechanisme gestuurd worden.

[Reactie gewijzigd door m3gA op 25 september 2018 12:59]

Owen, ze maken prima producten hoor. Maar Microsoft lijkt de laatste jaren niet meer echt goed met ze samen te werken en op de hoogte te stellen van hun eigen ontwikkelingen. Zo gaf Microsoft na het Azure Remote App fiasco het stokje over aan Citrix onder het mom: maken jullie maar iets moois. Resultaat is Citrix Cloud.

Nu komt MS met Remote desktop modern infrastructure:
https://www.petri.com/remote-desktop-modern-infrastructure
Naar mijn mening een volaan aanval op Citrix.
Office365 als in de software, heeft nooit op een desktopvirtualisatieplatform mogen draaien. Dit was al niet toegestaan in de BPOS periode. Voor RDS is het altijd SPLA/EA licenties geweest. De Office365 software zoals je die van het Office365 portal kunt downloaden, zijn niet eens te installeren op een RDS of Citrix server.
Dus zo naar was dit niet, de regels hierover waren altijd helder.
Mijn licentie provider heeft mij erop gewezen dat er (jaaaren geleden) een wijziging was, hierdoor heb ik dus SPLA moeten aanbieden. En Office 365 is wel degelijk te installeren op een Citrix/RDS server, Microsoft heeft er zelfs tools voor! https://docs.microsoft.co...g-remote-desktop-services Microsoft Support heeft mij destijds zelfs geholpen.

Je mag het alleen niet gebruiken, behalve op Azure :+

disclaimer: mijn laatste licentie kennis stamt van 2 jaar geleden, dus status quo ken ik niet.
Bij zowel mijn BPOS training in 2008 als de Office365 training 3 jaar later werd verteld dat dit niet kon en mocht mbt licenties en dat er op een RDS/Citrix farm altijd SPLA/EA licenties gebruikt moesten worden.
Volgens mij launcht Microsoft niet zijn eigen VDI dienst. Volgens mij doen ze dit nog steeds samen met Citrix:

Bron:
https://www.citrix.com/blogs/2018/09/24/citrix-is-delivering-a-desktops-as-a-service-offering-with-microsoft/
Slim inderdaad, nog genoeg bedrijven die op 2008 R2 zitten alleen de vraag is of het niet te laat komt, het is al september 2018 dus als bedrijven nu nog geen upgradetraject hebben gestart zijn ze wel heel erg laat.

Bovendien is er nu ook Windows Server 2016 met een werkbaar start menu (itt 2012 R2) dus ook bedrijven die Remote Desktop/Citrix gebruiken zullen toch al wel overgestapt zijn lijkt me.
Denk dat dat vies tegenvalt was laatst bij een bedrijf die zich bezighoud in de zorg en die had nog ruim 1200 2008r2 servers draaien en RDS clusters. Op mijn vraag of ze al begonnen waren met migraties kwam een reactie van ow dan al.... + de licentie is van de klant dus we kunnen niet zomaar upgrade :X

[Reactie gewijzigd door HKLM_ op 25 september 2018 11:05]

Tijd dus om de klanten te gaan benaderen voor een migratie plan.
Server 2008R2 gaat in januari 2020 EOL, dus óf de klanten moeten flink in de buidel tasten voor de security updates, óf ze moeten voor die tijd migreren naar 2016.

Om 1200 servers te migreren in grof geschat een jaar (de komende 3 maanden om de klanten te overtuigen van de noodzaak), met alle achterliggende applicaties en functionaliteiten, ik wens je veel succes. Daar ga je een leuk project team voor nodig hebben.
Wou al zeggen, dat is normaal echt een project van jaren. Ligt een beetje aan je apps natuurlijk maar vaak moet alles gerepackaged worden en is vrijwel niks gedocumenteerd. Dan heb je nog je backend servers.

Dus ja als je nu nog moet beginnen ben je eigenlijk al te laat.
Slimme strategische zet van Microsoft om de updates voor Windows 7 op Azure gratis aan te bieden. Dit gaat trouwens ook gelden voor VM's op Azure met Windows Server 2008/R2. Deze blijven kostenloos security updates ontvangen tot 2023. Voor on-prem servers stopt support en dus updates per 14-1-2020.
Ben benieuwd naar de beheers mogelijkheden van die virtual desktops, zou het een RDS alternatief zijn? Connecteren via RDP?
Opmerking is wel dat de titel een beetje misleidend is. De dienst is nog niet eens in publieke review, beschikbaar alleen maar closed review. Het duurt nog wel een tijdje voordat de dienst dan officieel supported gaat worden. :)
Geheel gratis is deze service volgens mij niet. Je moet nog steeds betalen voor het gebruik van resources en vaak is dit heel prijzig als je 24/7 een systeem online hebt.
Voor Win7 had Microsoft ook een Virtual XP beschikbaar gemaakt waarmee toen XP programma's onde 7 gedraaid konden worden.
https://www.microsoft.com...load/details.aspx?id=8002
Het was er gewoon op wachten dat Microsoft zou volgen.

Volgen? Ja, Amazon AWS heeft deze dienst al eventjes -- genaamd workspaces ;)
En tot wanneer ondersteunt Microsoft dit? Het is leuk zoiets aan te bieden - maar als je dat ooit hebt - en de aanbieder stopt ermee - dan wordt het duurkoop. Of ben ik weer te streng?
Lange-termijn commitments? (ik zeg dat ook voor alle concullega's).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee