Telltale Games gaat misschien The Walking Dead: The Final Season afmaken

Het laatste seizoen van The Walking Dead van Telltale Games wordt misschien nog afgemaakt. De ontwikkelaar zegt te zijn benaderd door 'diverse potentiële partners' die hun hulp aanbieden. Wie deze partners zijn, is niet bekend.

In een Twitterbericht meldt Telltale Games dat het gaat kijken hoe het aflevering drie en vier kan uitbrengen. De ontwikkelaar kan niet beloven dat de afleveringen daadwerkelijk uitkomen, maar Telltale maakt duidelijk dat het op zoek is naar een oplossing. Inmiddels is aflevering twee wel uitgebracht. Of Telltale Games nog hulp van buitenaf krijgt met de The Wolf Among Us 2 is nog niet bekend. Netflix heeft tegen Polygon gezegd dat het gaat zoeken naar een oplossing voor het Stranger Things-spel.

Op 21 september maakte de ontwikkelaar bekend te gaan sluiten. Ongeveer negentig procent van het personeel is ontslagen. Vijfentwintig mensen blijven over om de laatste handelingen uit te voeren voordat de studio volledig dichtgaat.

Door Loïs Franx

Redacteur

25-09-2018 • 09:55

59 Linkedin

Reacties (59)

59
59
18
1
0
37
Wijzig sortering
Hoe werkt het voor mensen die het hele seizoen al hebben gekocht als ze het toch niet afmaken?
Krijgen die geld terug, of is het gewoon dikke pech?
Op het moment lijkt het om dikke pech te gaan,
Steam refunds worden op dit moment nog geweigerd tenzij je nog in de opzegtermijn zit van 2 weken sinds je het spel gekocht hebt en minder als 2 uur Playtime hebt
Als we puur kijken naar Nederlands recht(waar stram zich gewoon aan moet houden). Kan je de koop ontbinden. Het product/dienst voldoet niet aan de verwachtingen die je had bij het afsluiten van de overeenkomst. (Er missen immers 2 afleveringen). Uiteraard moet je Stram wel de mogelijkheid geven het product/dienst conform te maken. Maar dit zal lastig gaan als er niemand meer aan werkt. Tevens heeft Steam bij bv Bless ook de refund regels versoepeld. Puur omdat er zoveel klachten over waren.
Echter hangt dit af van meerdere factoren.
In dit geval is het faillissement.

Ik ga er van uit dat de curator de zakelijke kant voorrang geeft met betalen van huidige (schuld)posten. Als de inventarisatie e.d. is verkocht is er dus kans dat er niets over is en dan kunnen mensen fluiten naar hun geld: je kan niet plukken van een kale kip.

Mogelijk kan de CEO (persoonlijk) aansprakelijk worden gesteld in geval van wanbeleid en moeten betalen maar dat is soms moeilijk aan te tonen en dat hangt waarschijnlijk af van Amerikaanse wetgeving.
Steam waar ik de overeenkomst mee heb is niet failliet. En ja zij kunnen dit erg lastig op hun verhalen. Maar dat is niet mijn probleem als consument.

Tevens is het geen faillissement. Ze blijven Immers bestaan om aan hun verplichtingen te voldoen.
Maar volgens mij is Steam de verkopende partij en deze heeft daarmee de verantwoordelijkheid om jou een deugdelijk product af te leveren. En Steam is geen kale kip, dus Steam zou jou gewoon het geld terug moeten geven. Dat Steam zijn product niet van Telltale krijgt, is dan weer niet ons probleem.
als ik een game preorder op gamemania dan verwacht ik ook niet dat het geld al aan de uitgever word gegeven tot het spel binnen is en ik het kom ophalen. werkt trouwens bij alle preorders zo behalve online dingen.
Dit gaat over een faillissement. In die gevallen heb je niets aan de regels waar jij naar verwijst. Lees je maar eens in en staar je niet blind op consumenten rechten.

Faillissement betekent dat je geld gewoon weg is. Apart geval. Aparte regels.
Ik zie nergens een faillissement uitspraak. Alleen een sluiting. Tevens blijft er ongeveer 25 man werken. En als laatste hebben we een overeenkomst met Steam en die zijn niet failliet. Hoe en of Valve dan ooit hun geld terug krijgt is niet ons probleem. En ook hier geld weer je recht hebben en krijgen zijn 2 aparte dingen. Zeker bij internationale bedrijven is die weg best lastig.
Is dat zo? want ik geloof dat steam refunds ook een uitzondering gemaakt heeft voor No Man's Sky destijds waar mensen zelfs met meer speeltijd mochten refunden. Desondanks adviseer ik het ook zeker iedereen te proberen.

Verder meer zie ik episode 3 en 4 ook niet graag tegemoet met hoe weinig van de studio over zijn zal het zeker niet kwalitatief hetzelfde zijn als daarvoor; bugs (die wellicht dus ook niet meer opgelost worden) en een gehaast verhaallijn.
Op het moment zitten we echter ook nog maar een paar dagen na bekendmaking, en is er nog een hoop onbekend. Steam kennende zullen ze wel zeker refunds gaan toekennen als het definitief is dat de laatste delen niet beschikbaar komen.

Misschien is Steam Valve (en andere (re)sellers?) ook juist 1 van de partijen die het afmaken wel wilt steunen omdat dat minder kosten zou dragen dan alle refunds?

[Reactie gewijzigd door AfroBob op 25 september 2018 14:08]

Maakt het echt veel uit? Er zijn zojuist 250 mensen hun baan kwijt geraakt. Wat maag mij die drie tientjes uit.
Natuurlijk maakt het uit, al was het maar om een precedent te voorkomen. Je wilt tenslotte niet de situatie creëren dat een bedrijf straks simpelweg de tent kan sluiten om onder zijn verplichtingen uit te komen.
Beetje kort gedacht, stel hij is 2 miljoen keer verkocht dan praat je over 60 miljoen en niet 3 tientjes. Lijkt me stug dat ze maar 1 klant hadden
Je betaald voor iets wat je (waarschijnlijk) niet gaat krijgen. Drie tientjes of niet, je helpt er niemand mee. Diegenen die hun baan kwijt zijn krijgen óók niet doorbetaald. Jouw drie tientjes gaan naar schuldeisers en niet naar diegenen die het nodig hebben.
Deze mensen hebben slechts hun baan verloren, er zijn zojuist 250 mensen gestorven, maar daar hoor ik je niet over. O-)

Zo kun je wel blijven doorgaan met relativeren. 8)7

De ontslagen zijn problemen voor die mensen die ontslagen zijn.
Onze problemen zijn de 3 tientjes. ;(
Die mensen hebben hun baan verloren, en omdat ze geen "severence" hebben ontvangen (ontslagvergoeding, normaal in de VS omdat je daar geen uitkering krijgt) hebben die mensen gelijk financiele problemen. Vooral de jongens die net gestart zijn en dus nog geen buffers hebben komen gewoon op straat te staan.

"Slechts" hun baan verloren is onder deze omstandigheden in de VS wel een tikkeltje anders dan hier, waar je gewoon door de overheid een deel doorbetaald krijgt terwijl je naar ander werk op zoek gaat.

[Edit] En wat die tientjes betreft: Dat raakt niet de mensen die hun baan kwijt zijn, maar de bedrijven die met dit gevalletje mismanagement handel aan het drijven waren. Zolang de top van Telltale zelf niet persoonlijk aansprakelijk gesteld is, en zelf persoonlijke financiele problemen heeft gelijk aan dat van het ontslagen personeel, mag je zeker je 3 tientjes terugvorderen.

[Reactie gewijzigd door Aetje op 25 september 2018 14:06]

Dat ze geen dubbeltje zien maakt het toch niet meer of minder valide dat @Vinxian zijn geld terug wil?
Moeten we dan omdat anderen het erger hebben maar van ons geld afzien?
Geld dat ook sowieso niet bij die ontslagen mensen terecht gaat komen.
Lees mn reactie nog maar eens goed. Ik ben het met je eens ;)
De 'slechts' was ook ok te chargeren. :+
Een zeer goede reactie , 3 tientjes weegt niks tegenover die 250 mensen die nu hun baan kwijt zijn.
Heel naar voor 250 individuen (en wellicht hun familie) hoor, maar als ik mijn baan kwijt raak raak ik mijn baan kwijt: daar hoef jij toch niet het slachtoffer van te worden? Die zaken staan toch los van elkaar?
Ik vind mijn 3 tientjes belangrijker dan de baan van 250 mensen. Lekker egoistisch he ?
Gezien die 250 mensen ook zo weer aan een baan kunnen komen lig ik er niet wakker van. De werkomstandigheden bij Telltale kwamen kennelijk in de buurt van moderne slavernij. Heb het gevoel dat ze er alle 250 onder aan de streep op vooruit zullen gaan.

https://comicbook.com/gam...aid-off-studios-hiring/#1
En vorige week zijn er 4 kinderen om het leven gekomen door een trein. En 2 weken geleden zal er ergens op de wereld vast ook een drama zijn geweest. Als we die redenatie volgen is er altijd wel een reden om je eventuele recht niet te halen.
Goeie vraag. Aangezien het geen faillisement betreft zijn ze verplicht gemaakte afspraken na te komen dus ik hoop dat je dan je geld terug krijgt.
Dat is toch wel één van de risico's om producten te kopen voordat het volledig is uitgebracht. Zelfs een redelijk succesvolle studio als Telltale games kan dus plots ineens de deuren sluiten.

Ik denk niet dat Telltale ook dat nog gaat willen hebben als er ineens massive rebates nodig zijn. Lijkt me iets waar de wetgeving wel tussen kan komen? Want ik weet namelijk niet of er iets in de licentie staat dat je eigenlijk de "kans" koopt dat het volledige seizoen wordt uitgebracht of dat je daar effectief recht op hebt. Het lijkt me dat laatste maar je weet maar nooit met dit soort zaken.

Persoonlijk hoop ik dat mensen de keuze krijgen want zelfs als ze het afmaken lijkt me dat maar één conclusie episode te worden en dus opnieuw niet wat er werd beloofd en dat is ook niet zeker. Een doorstart met de financiering van een andere uitgever kan maar is ook een groot risico want blijkbaar ging er iets niet goed zelfs met de eerdere successen.
Dat is toch wel één van de risico's om producten te kopen voordat het volledig is uitgebracht. Zelfs een redelijk succesvolle studio als Telltale games kan dus plots ineens de deuren sluiten.
Ik weet niet in hoeverre het hier een risico is vanuit de consument gezien. Bij Kickstarter projecten weet je dat het om een "experiment" gaat dat fout af kan lopen: je koopt dus willens en wetens een product waar een risico aan zit. Dat is hier volgens mij niet het geval: anders zou het nog wel eens een lucratieve business kunnen gaan worden om halve games uit te brengen en daarna de studio op te heffen (i.p.v. gratis beloofde "DLCs").

[Reactie gewijzigd door Xirt op 25 september 2018 10:54]

Geld terug krijgen kun je vergeten :'(
Nu hopen dat ze de laatste 2 episodes alsnog uitbrengen.
Het uitbrengen van twee episodes lijkt me niet zo moeilijk, of zijn er meetbare kwaliteitseisen gedefinieerd?
Allicht zullen die er zijn, en als je van 250 medewerkers naar 25 gaat, wordt het afmaken van 2 episodes zonder dat je er een cent voor krijgt (schuldeisers!) wel érg lastig..
Als het om extra mankracht zou gaan dan denk ik dat je jezelf daarnaast ook nog de vraag moet stellen: Wie van de mensen welke je net op straat gemieterd hebt willen daar uberhaupt nog aan werken?

Ik begrijp dat het voor veel mensen een leuk project was om aan mee te doen, maar als mij op een dag verteld wordt dat ik per direct geen werk meer heb, geen ontslagsvergoeding krijge en ook nog verzocht wordt om binnen 30 minuten het pand te verlaten, dan zou ik ook niet geneigd zijn om terug te komen.

[Reactie gewijzigd door detheavn op 25 september 2018 10:47]

Ik denk dat er veel van de nu ontslagen medewerkers terug zouden komen om het project af te maken, mits dat ze betaald worden voor al die uren die ze nog moeten krijgen en de uren die ze gaan maken.

Niemand werkt voor niets, maar als ze betaald kunnen worden voor hun werk dan zie ik ze snel terug komen naar TellTale, ook al zijn er alleen maar horror verhalen. Aan het einde van de dag moeten veel van die lui wel de rekeningen betalen.
Ja precies.. "badge graag inleveren, je hebt 15 minuten om je bureau leeg te maken, telefoon inleveren, leaseauto laat je ook maar staan hier, en ontslagvergoeding krijg je niet want er is geen geld. Oh we verwachten over een week wel die opdracht waar je mee bezig was op ons bureau. Succes!"
Ik neem aan dat de laatste 2 episodes zo goed als klaar zijn.
Alleen ff poetsen en andere kleine dingen, wellicht gaan ze het via een andere uitgever uibrengen.
Zal waarschijnlijk dikke pech zijn. Ze hebben zo'n 250 werknemers ontslagen zonder enige vorm van ontslagvergoeding, dus kan me niet of nauwelijks voorstellen dat degenen die het hele seizoen al gekocht hebben (waaronder ikzelf) hun geld terug krijgen.
Dat gezegd hebbende hoop ik dat ze eerst al die ontslagen devs hun welverdiende ontslagpremie krijgen
Als een bedrijf failliet verklaard wordt dan kun je ook in nederland fluiten naar een ontslagpremie, ook in nederland is een ontslagpremie niet zeker in dit soort zaken..
Ik heb geen kennis of ervaring met dergelijke zaken, dus ik kan niet anders dan je woorden voor waar aan te nemen (hoewel ik toegeef dat je comment gewoon logisch klinkt)
Mijn hoop komt ook vooral voort uit alles wat ik de afgelopen dagen gelezen heb over de gang van zaken bij Telltale, waar ze eigenlijk gewoon constant crunchtime hadden. Kun je evt zelf ook over lezen in onderstaand artikel van The Verge
https://www.theverge.com/...toxic-video-game-industry

Ook interessant om erbij te vermelden, is dat een van de ontslagen medewerkers nu een rechtszaak heeft aangespannen tegen Telltale, omdat ze een wet zouden hebben overtreden die stelt dat ze de medewerkers minimaal 60 dagen van tevoren over hun ontslag hadden moeten informeren.
https://www.pcgamer.com/t...ass-layoffs/#comment-jump
Maarja, wat wel hier aan de hand is, is dat het bedrijf dus niet failliet verklaard is, want het is nog niet gesloten, het draait nog door met zeker 25 man.. En daar zal het een lastig punt worden voor TT..
Zojuist bij Microsoft een refund kunnen aanvragen via de Xbox support.
Dus refunden zou iniedergeval mogelijk zijn.
Het zou mij niet verbazen als Netflix een bedrijf als Telltale overneemt en "interactieve verhalen" in de platform dienst opneemt. Sterker nog, ze zijn daarmee al gestart..
Of ze gaan een serie maken van Monkey Island. Dat zou ook tof zijn.
Of ze gaan een serie maken van Monkey Island. Dat zou ook tof zijn.
Inderdaad... Misschien game TV serie over Monkey Island??? :P
Hoe zou het eruit zien? Net als in game Late Shift? alleen tekst wiki
Of net als game The Bunker? tekst/puzzel wiki
Ik denk dat LeChuck best een toffe villain kan zijn voor een TV serie. Murray voor de komische noot in de serie.
Hoe gaat dit in zijn werk, als Telltale Games spellen blijft produceren kunnen ze toch eigenlijk niet dicht? Of zullen de rechten overgenomen worden i.c.m. "tijdelijk" wat werknemers van Telltale en zo het spel afmaken?

Daarnaast, hoe zit het met patches? Geen vermoed ik?

[Reactie gewijzigd door Slavy op 25 september 2018 10:00]

Ze zullen het laatste TWD seizoen in een bepaalde vorm en mate afmaken. Verder zal er niks worden gedaan.

Mbt de franchises, dat waren al licensed based games voornamelijk dus denk dat daar de licentiehouder over mag beslissen. De rest zal wel verkocht worden.
En daarom koop ik dus geen episodische games.
Yep, me too.. Koop pas dit soort games als je klaar zijn. te vaak al tegen aan gelopen dat het niet verder kwam dan episode 1.
Ze zoeken volgens het bericht naar een oplossing om het spel in een "bepaalde vorm" af te maken. Wat ook kan betekenen dat we straks allemaal een PDF bestandje met het script krijgen. Als de oorspronkelijke makers niet opnieuw worden ingehuurd zal de rest van het spel er niet zoals de eerste helft uit gaan zien.
Een interactieve PDF.

"Wil je dat persoon <x> actie <y> uitvoert? Ga naar pagina <z> ... zo niet, ga naar pagina <q>"
Als ze er gewoon een soort webpagina quest van maken met de assets die ze al hebben (concept art, al ingesproken voice-acting) kan het best een mooie budget optie zijn om het verhaal af te sluiten.
Ik heb er voor betaald, dus als het bedrijf nog bestaat en niet failliet is verklaart, hebben ze voor zover ik weet nog altijd een verplichting (tenminste hier in Europa) om te leveren naar verwachting, ofwel het bedrag te restitueren. Althans, dat laatste is zaak voor de verkopende winkel, in dit geval Nintendo's Eshop.
Een deel van het bedrag, want je hebt al 2 episodes gehad.
Dit is wel goed nieuws. Zeker als je het combineert met het feit dat Ubisoft al een lunch-time talk opzet binnenkort met iedereen die wil, zie ik het wel goedkomen met deze mensen (en hopelijk ook de projecten die ze in de pijplijn hadden zitten).
Oh en die Wallace and Gromit games die ze gemaakt hebben mogen blijven rotten? Geen wonder dat ze falliet zijn gegaan. Ze vertikken het gewoon om hun complete catalogus beschikbaar te stellen voor de consument.
Stiekem ben ik blij dat ze het afmaken, maar ik vraag me wel af hoe ze de medewerkers nog bereid gaan krijgen om het af te maken.

Als mijn baas mij om deze reden op straat gooit en daarna komt vragen of ik iets wil doen, mag ie eerst schuiven. Ik kan me indenken dat anderen daar ook zo over denken
Kan er nog steeds niet bij.
Telltale heeft mij de afgelopen jaren meerdere malen ontroerd met hun werk.
Ik ben niet de enige, getuige de vele positieve reacties.
Dan moet je toch als directie/eigenaren je ogen uit je kop schamen als je zo'n pareltje omzeep helpt.
tja, als er niet genoeg geld is om het af te maken.....
Des te meer reden om je als eigenaren/directie de ogen uit je kop te schamen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee