SpaceX gaat bij de eerste lancering van de Falcon Heavy proberen om alle drie de boosterrakketten weer te laten landen. De twee raketten aan de zijkant moeten terugkeren naar een lanceerplatform, terwijl de middelste raket op een droneschip moet landen.
Het ruimtevaartbedrijf heeft een persbericht uitgegeven om de plannen bekend te maken, en waarschuwt dat omwonenden meerdere malen een knal kunnen horen omdat er objecten door de geluidsbarrière gaan. De bedoeling is dat de twee raketten aan de zijkant op een lanceerplatform terechtkomen na de lancering, en wel op LZ 1 en LZ 2 op Cape Canaveral. De derde en middelste boosterraket moet terechtkomen in de Atlantische Oceaan, waarbij SpaceX hoopt dat het geheel rechtopstaand op een droneschip landt.
Eerder liet SpaceX al weten dat het de eerste lancering van de Falcon Heavy, een krachtigere versie van de veelgebruikte Falcon 9, op 6 februari om 19:30 Nederlandse tijd zou laten plaatsvinden. In plaats van één centrale boosterraket wordt de Falcon Heavy vergezeld van twee aanvullende boosterraketten. Er is een geruime periode van tests aan voorafgegaan, waarbij de eerste lancering ook een aantal maal werd uitgesteld.
Er is al verscheidene malen met succes een Falcon 9-raket geland na lancering, zowel op een lanceerplatform als op een droneschip op de Atlantische Oceaan. Omdat de Falcon 9 slechts één boosterraket in zijn eerste trap heeft, is de landing van de Falcon Heavy, met drie simultane landingen, dus behoorlijk complexer.
Vorige maand werd met succes een zogenaamde static fire-test uitgevoerd met de Falcon Heavy, een van de laatste belangrijke mijlpalen voor een daadwerkelijke lancering. Topman Elon Musk van SpaceX liet toen al weten dat de eerste lancering binnenkort zou zijn.