Qualcomm brengt volgend jaar laptopchips uit met cores ontworpen door Nuvia

Qualcomm heeft de overname van Nuvia afgerond. In de tweede helft van 2022 verschijnen er Snapdragon-socs met cpu-cores die het ontwerp van die start-up gebruiken. Het gaat volgens Qualcomm om socs voor lichtgewicht, maar krachtige laptops.

Met de overname van Nuvia haalt Qualcomm het chipontwerp en het ontwerpteam van Nuvia in huis. Die start-up bestaat uit ex-Apple-chipontwerpers, die sinds 2019 aan een eigen Arm-processor werken. Bij de aankondiging van de overname in januari maakte Qualcomm al bekend dat het de bedoeling is om de techniek in Snapdragon-socs te integreren. Nu de overname is afgerond, heeft Qualcomm daar iets meer details over gegeven.

In de tweede helft van 2022 moeten de resultaten van de overname voor het eerst zichtbaar zijn. Er verschijnen dan Snapdragon-socs voor lichtgewicht kachtige laptops, met de cpu-techniek van Nuvia aan boord. Huidige Snapdragon-socs maken ook gebruik van Arm-cores, maar Nuvia's eigen ontwerp zou beter moeten presteren.

Qualcomm wil de nieuwe cores ook in Snapdragon-socs voor andere producten integreren. Zoals socs voor smartphones, digitale cockpits, hardware voor auto's die assisteert bij het rijden en netwerkproducten. Wanneer dat zal gebeuren, is nog niet bekend.

Qualcomm herhaalt nog eens dat de overname brede steun krijgt vanuit de techindustrie. Bij de oorspronkelijke aankondiging spraken achttien bedrijven hun steun uit voor de overname, waaronder Microsoft, Samsung, Google, LG, Xiaomi en meer. Het was destijds opvallend dat achttien prominente bedrijven een uitspraak deden over de overname. Dat lijkt aan te geven dat Qualcomm de plannen voor het gebruik van Nuvia-cores al uitgebreid heeft besproken met zijn klanten.

Nuvia werd in 2019 opgericht door chipontwerper Gerard Williams III, die eerder bij Apple werkte. Volgens analisten is het aannemelijk dat hij heeft gewerkt aan de grondslag van de M1-soc, die Apple nu in zijn Macs stopt. Ook de bekende chipontwerpers Manu Gulati en John Bruno komen via Nuvia nu terecht bij Qualcomm.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

16-03-2021 • 16:37

52 Linkedin

Reacties (52)

Wijzig sortering
Is dit iets om als eindgebruiker erg enthousiast van te worden?
Dat heb ik eigenlijk nooit bij Qualcomm updates. Maar Nuvia. Gaat dit een pak interessanter worden dan bijvoorbeeld AMD, waarvan we nu hopelijk (en eindelijk) eens wat meer in laptops gaan zien.
X86 CPU's van Intel en AMD hebben al jaren een stijgend stroomverbruik. Dat is zo'n beetje de enige snelheidswinst die er nog in zit. ARM (Qualcomm en nog een aantal andere fabrikanten) is het alternatief daarop. De architectuur is efficienter, en gewoon sneller.

Voor laptops leid dit tot een sterk verbeterde batterijduur, en betere prestaties terwijl er minder gekoeld hoeft te worden.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 16 maart 2021 17:04]

Ik zou niet perse zeggen gewoon sneller. Hangt compleet af de workload, sommige workloads werken beter met uitgebreide instructies die x86 bied, waarbij andere workloads die weinig instructies nodig hebben beter af zijn zonder de overhead die x86 geeft.

Het is niet zo simpel als A is beter dan B.
Dit is gewoon weg niet waar, dit daalt en stijgt per procedé wijziging.
Ter illustratie i7 2600k (Sandy Bridge 2011) was 95W TDP, i7-9700K (Coffee Lake 2018) 95W.
Vervolgens opvolger Comet Lake 125W en idem voor Rocket Lake.

Alder Lake (eindelijk kleiner procedé voor Intel) gaat naar alle waarschijnlijkheid weer lager zitten.
Het is dus een gold beweging.

De instructions per cycle zijn er alleen maar op vooruitgegaan.
Dat is warmteafgifte niet het stroomverbruik
Eens, maar dit geeft een goede indicatie (althans qua Intel TDP). Opgenomen vermogen over verschillende generaties heen vereist dezelfde benches en dat is lastig terug te vinden.

Ter illustratie i9-10900k zit bij AIDA64 op Load in system stability test op 106W.
De hierboven genoemde i7-2600k in Cinebench R11.5 op 128W.
Ja maar hangt ook af van de warlteafgifte. Een amd loopt blijkbaar wat warmer dan een intel cpu, dus daar kan ook wel een verschil zitten
Real world max power consumption van Intel CPU's wijkt nogal enorm af van de 'officiele TDP'. Zie

https://www.tomshardware....re-i9-10900k-cpu-review/2

250w max power consumption voor een 10900K. Intel is de laatste paar jaar extreem creatief aan't omgaan met 'TDP's en echte, real world usage. Als je in de BIOS alles unlockt en de CPU zoveel laat gebruiken als ie wil dan zit je op een veel hoger verbruik (nog steeds binnen Intel specs).
Warmteafgifte is bij CPU's exact en precies het stroomgebruik. Echter heeft TDP niks met beide te maken, slechts met marketing.
Nopes dat is niet het geval, dit is een indicatie van wat het stroomverbruik zou kunnen zijn, maar ze lopen niet gelijk, zie ook link hieronder van @Kvuivbribumok en deze https://www.anandtech.com...-5800x-and-5700x-tested/8

Veel hangt ook af hoe een chip is gemaakt. Een AMD zal wat warmer lopen, als het mij goed voorstaat komt dit door de ligging op de chip en zal dus meer warmteafgifte hebben. Het is een indicatie van hoe warm een chip kan lopen onder maximaal qua stroomverbruik. Maar het is niet dat 125 TDP gelijk staat met 125w power draw. Er is ook een verschil tussen TDP van AMD en Intel.
Mijn inziens word alle elektrische energie omgezet in thermische energie. Dan zou (afgezien van vrm verliezen) het elektrisch vermogen gelijk moeten zijn aan het thermisch vermogen. Zou je dus meten hoeveel energie er via de koeler word onttrokken, dan moet dat overeenkomen met het verbruik.

Dat zegt mijn verstand, en ik weet niet of dat correct is.

Intel heeft de laatste generatie(s) koeler laten lopen door de die te verdunnen. Volgens Intel was die dikte 25% afgenomen, dacht ik gelezen te hebben. Mogelijk kan dat bij AMD ook, maar mogelijk is het gewoon een design issue of omdat TSMC het wat minder goed kan.
Stijgend stroomverbruik als enige snelheidswinst.

Misschien begrijp ik het niet maar de snelheid per watt stijgt bij intel en amd nog steeds. Amd met zen 3 weer stuk beter dan xen 2 en intel.

Maar als je naar totale maximale verbruik kijkt bij 100% zal het niet lager zijn. De vraag is echter wanneer je dat gebruikt en als je het gebruikt heb je ook meer snelheid waar hetzelfde aantal watt dan 10 jaar geleden.
Bedrijven werken nog met software die werkt op X86 architectuur, zie je die al overstappen
Ja, als er compatibiliteit is, waarom niet?
compatibiliteit met de juiste performance... het eerste is niet moeilijk te doen over instructiesets heen, het tweede is meestal echter het probleem...
Bijvoorbeeld omdat de softwaremaker het niet ondersteunt. Compatibiliteit is zelden 100%. Het is voor een softwaremaker vaak onrendabel om een platform erbij te nemen, omdat het zoveel tijd en geld kost om iets te valideren. Als een softwareleverancier alleen Windows ondersteunt, is de stap om een Linux smaak op x86 te ondersteunen al heel groot. En als er verschillen zijn tussen Linux op ARM en x86, dan wordt het nog lastiger. Uit ervaring weet ik dat diverse Linux distributies al verschillen en daarom toentertijd ons beperkten tot een enkele Linux smaak (x86).
Hoe relevant stroomverbruik is hangt sterk van de gebruiker af.
Als ik mijn gestaag ouder wordende Lenovo mee sleur naar m'n werk neem ik niet eens de moeite 'm in te pluggen (en neem de voeding niet eens mee) want 't ding gaat mákkelijk de hele dag mee op een lading.

Nogmaals, dat kan heel anders zijn voor anderen. Als ik zo'n hele dag wil Photoshoppen of zo red ik 't ook niet op de accu.
X86 CPU's van Intel en AMD hebben al jaren een stijgend stroomverbruik
De 4800U is een 15W chip met 8 cores die bvb Intel laptop chips uit 2018 van 45W verslaat.

Ook zie je hier bvb in de reveiw van de 3600X dat hij qua performance/watt een stuk beter is dan wat ervoor beschikbaar was.

Wat je zegt is dus onzin.

[Reactie gewijzigd door kiang op 18 maart 2021 10:30]

Ze zullen wel een zware competitie hebben qua laptop-chips. Intel heeft het al zwaar tegen AMD als het gaat om chips in laptops.

Mijn verwachting zullen de chips dan ook eerder gebruikt worden voor auto's, netwerk apparatuur en mobiele telefoons.
Qualcomm heeft niet zo veel te vrezen van Intel en AMD, want die maken geen arm-chips (meer). De grootste concurrentie is nu de Apple M1, die toch wel behoorlijk krachtig en efficiënt is.
AMD zou nog wel met ARM bezig zijn blijkbaar, benieuwd of die er ooit echt komen.
AMD heeft een bedrijf dat ARM chips ontwerpt overgenomen. Dus we gaan zeker wel iets zien.
Dat niet alleen die CEO van AMD heeft van alles in haar handen gehad ook PowerPC.

Wat ik mij nu afvraag is of ze ook ok die Risc-V overgaan? Pine is er al op over aan het stappen. Die zijn niet zo groot alleen.
AMD gaat alleen overstappen op ARM en/of RISC-V, als het daar door de markt toe wordt gedwongen. Maar dat zie ik niet zo snel gebeuren.

Voor de meeste andere bedrijven in de halfgeleidersector is het veel belangrijker, omdat zij geen x86 licentie kunnen krijgen. Dan is ARMv8 een mooie en gestroomlijnde instructieset om in de eigen chips te implementeren, hetzij via het in licentie nemen van ARM cores hetzij de ARM instructieset zelf en dan een volledig eigen ontwerp te creëren.

RISC-V komt er ook aan met dit jaar voor het eerst redelijk krachtige en betaalbare hardware voor het draaien van onder andere Linux. Het gaat iets langer duren, voordat dat buiten de embedded sector voet aan de grond gaat krijgen en dus zie ik AMD daar pas op de langere termijn instappen.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 17 maart 2021 07:55]

AMD heeft al ARM chips verkocht. (2016)
Maar dat zijn niet de chips die concurreren met die van andere ARM licentienemers en je vond ze dus ook in weinig machines terug. Er was indertijd sprake van een system van Solid-Run, maar dat is inmiddels voorbijgestreefd door een goedkoper en krachtiger product op basis van een NXP SoC.

Als AMD ARM producten maakt die even goed als of beter presteren dan andere SoC's met ARM Cortex A76-78, wordt het een andere verhaal. Maar dat zie ik nog niet zo snel gebeuren.
AMD heeft al gewoon een licentie om ARM te maken, en heeft al een ARM chip op de markt gebracht.
Ik zei ook niet dat AMD nooit een arm-chip gaat uitbrengen, maar voor zover *nu* bekend is de M1 de enige echte concurrentie op arm in laptops.
Is m1 ook niet gewoon gebaseerd op arm?
Ja, dat zeg ik toch? M1 is de enige concurrentie op arm (in laptops).
Is dat wel een concurrent?
Volgens mij verkoopt Apple de M1 chip niet los, waardoor het niet echt een concurrent is voor Qualcomm.
De klanten van Qualcomm zitten met (producten met) de M1 wél te concurreren, dus die zullen pushen voor verbeteringen. Maar als er geen andere partij een betere chip kan leveren, zitten die aan Qualcomm vast.
Ik bedoelde dat het een concurrent is qua techniek en wat ze eruit hebben weten te halen.
Zijn de nieuwe EPYC processors van AMD niet ARM based? Dan praat ik nu wel over server-grade processors maar volgens mij wouden ze die ook gaan integreren bij workstation laptops.

Tenminste dat dacht ik ergens gelezen/gehoord te hebben, ben daar niet 100% zeker van.
Nee, de hele Zen line is x86 en zal dat voorlopig niet veranderen. De hele architectuur is gebaseerd op x86. AMD is nu flink in de lift en hebben de smaak te pakken als het gaat om pure computer power. Voorlopig is er nog geen ARM processor dat in de buurt komt van de laatste EPYC server lijn.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 16 maart 2021 17:15]

Ah oke, bedankt voor de opheldering :)
Ik ben wel benieuwd ho Apple M1 concurreert met Qualcomm chips die in Linux/Win10 Laptops te vinden zullen zijn :)

Apple bedient een eigen markt en niet meer dan dat.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 16 maart 2021 21:02]

Klopt, ik bedoelde ook niet dat Apple een gigantische concurrent is, want inderdaad is de M1 alleen voor Macs bedoeld. Ik bedoelde meer qua techniek, wat ze eruit halen en weten te bieden met de M1, in die zin is het momenteel dé grootste concurrent.
Qualcomm heeft niks te vrezen van Apple.
De M1 is geen concurrent voor welk Qualcomm product dan ook want Apple verkoopt die niet los.
Als de M1 enige indicatie is dan kunnen Intel en AMD hier niet tegenop. Mijn verwachting is dat we afscheid gaan nemen van x86.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 16 maart 2021 17:09]

Ben ik nog niet zeker van, de M1 chip is een fantastische chip. AMD heeft denk ik nog wel veel te bieden, denk dat Intel eerder zich terug trekt omdat die nu veel geld stoppen in eigen grafische kaarten.

Vooralsnog zal het altijd een vraag blijven totdat de chips uitkomen, maar heb stiekem wel hoop dat Qualcomm soortgelijke als niet betere chips gaat maken als Apple. Hou wel van een beetje competitie haha
Leun op twee gedachten wat dat betreft. Of amd en Intel zijn over een tiental jaar niet meer zo groot. Of ze innoveren mee. Ik heb zo'n vermoeden dat laatste.
Hopelijk voor Intel innoveren ze sneller dan de laatste X jaar.
We gaan dit heel binnenkort zien met de chips voor laptops van AmD. Ze zijn nu fabricage van 5000 series op zen3 aan het doen. Die hebben een 15W TDP.
zou je denken ?

als ik zie hoe veel bedrijven er nog op x86 hardware draaien, software soms voor dos windows 7 dan lukt het alleen als arm met x86 emulatie echt heel veel sneller gaat worden. Nu is een top arm cpu met x86 emulatie een budget x86 qua snelheid.
Na de overname van ARM door Nvidia heeft Qualcom dan in toekomst nog iets te maken met Nvidia als ze deze Nuvia chipontwerp gebruiken?..
Ja ze zullen nog steeds een licentie voor de instructieset af moeten nemen. ARM bezit het IP van het chipdesign / instructieset van ARM chips. Dat gaat met de overname dus naar NVidia.
Oke helder... dus Apple blijft ook gelinkt aan Nvidia (bij overname ARM door Nvidia). Kan Nvidia dan ook bvb hun tegra GPU in implementatie forceren bij gebruik van een ARM chip constructie?
Mogelijke overname, nog steeds niet afgerond en vele mensen denken dat het niet gaat gebeuren.
Mooie ontwikkeling, Apple achterna. Ben benieuwd hoe dit gevecht tussen de gevestigde orde (X86) en deze uitdagers (ARM) zich gaat ontwikkelen. Kan me idd voorstellen dat AMD en later Intel wel over moeten stappen, voor iig een deel van de markt.
Ben helemaal geen Apple fan maar 2 weken geleden MBA M1 voor mn dochter gekocht. Wat een snelle en zuinige machine. Wilde hem bijna zelf houden.
Dit wordt mooi! Vol gas het tweede tijdperk in van efficiënte high performance hardware!(laat het eerste tijdperk de doorontwikkeling van RISC in smartphones zijn)
Ben zeer benieuwd of het een strijd wordt tussen RISC en X86. Of dat we langzamerhand X86 gaan uitfaseren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee