Qualcomm neemt voormalig topman van HMD en Nokia in dienst

Juho Sarvikas is in dienst getreden bij chipontwerper Qualcomm. Sarvikas werkte tot voor kort bij HMD Global, waar hij aanvankelijk verantwoordelijk was voor de producten die de Nokia-licentienemer uitbracht. Eerder werkte Sarvikas bij Nokia.

Sarvikas vertrok vorige maand bij HMD Global en toen was niet bekend waar hij heen ging. Qualcomm maakt nu bekend dat de topman is aangetrokken en de rol van VP & President voor de afdeling Noord-Amerika krijgt. Het is niet bekend wat hij precies gaat doen bij Qualcomm.

Het aantrekken van de topman die veel ervaring heeft met consumentenproducten kan te maken hebben met stappen die Qualcomm wil zetten op de consumentenmarkt. Volgens een recent gerucht werkt de chipmaker aan een Android-handheldconsole die op de Nintendo Switch zou lijken.

Sinds 2006 werkte Sarvikas voor Nokia. Hij begon daar als productmanager en beklede daarna diverse managementfuncties van afdelingen die gericht waren op producten. Toen Nokia door Microsoft werd overgenomen, bleef hij daar werken. In 2016 was Sarvikas een van de oud-Nokia-werknemers die HMD Global opzette. Dat bedrijf brengt smartphones uit onder de Nokia-merknaam. Hij begon daar als chief product officer.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

07-04-2021 • 11:24

40 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (40)

Wijzig sortering
Nokia is de volgende die waarschijnlijk gaat omvallen na LG. Ik kan me voorstellen dat hij het zinkende schip op tijd heeft willen verlaten. De smartphone markt is klaar, valt niks meer uit te halen. De shift zit nu steeds meer op diensten. Gemak is ons grootste gemeengoed en daar spelen grote spelers nu goed op in.
HMD Global is niet de enige met minder dan 1% marktaandeel hoor.. Dan mag je Sony, Asus, Lenovo, OnePlus, ZTE, Alcatel en Itel ook nog wel noemen.
Volgens deze bron had LG recent nog 2% marktaandeel: https://www.appbrain.com/stats/top-manufacturers
Zolang die fabrikanten er nog genoeg opbrengst uit halen, kunnen ze gewoon doorgaan..
Ja precies, 1% van alle smartphoneverkopen is opzichzelf nog miljoenen aan apparaten per jaar.

Nokia heeft kwa bouwkwaliteit een goede naam en vaak als ik mensen er op attendeer, die een budget smartphone zoeken (~200 euro) zijn ze blij verrast dat Nokia gewoon goede kwaliteit Android smartphones maakt :-)

In mijn ervaring zijn veel mensen nog niet op de hoogte dat Nokia gewoon Android smartphones maakt, natuurlijk het imago van stevige dumbphones dat ze nog een beetje hebben bij laten we zeggen niet-tweakers :P
Eigenlijk is het gewoon idioot dat Samsung, B-merk dat het is (in mijn ogen) met kop en schouders boven alle andere fabrikanten uitsteekt. Ik heb een high-end Samsung tablet gehad, dat in zijn hele levensspanne 1x is geüpdate. Ze pushen services die niemand wil, zoals Bixby. Soms installeren ze naast hun eigen clouddienst ook nog een sponsor zoals Dropbox; dus als je een foto maakt, krijg je 3 popups of je die foto wil uploaden naar de cloud van Samsung, Dropbox, of Google drive. Ze hebben hun eigen app-store buiten de app-store van Android om. Hun GUI is brak (elke keer als ik een Samsung-telefoon in handen heb van iemand anders, is de GUI weer anders, en meestal retetraag.)

Geef mij dan maar mijn oude Nokia 6.1; stock Android One, met Nova Launcher, die ik al gebruik sinds die bestaat (met andere woorden: ik heb veel functies al voordat Android er ook maar over denkt om ze in te gaan bouwen). De telefoon is aangeschaft op (bijna) de release-date in 2018. Die is bijgewerkt van Android 8.1 naar 9 naar 10, en gisteren kreeg hij nog een veiligheidsupdate binnen. Dat zal wel een van de laatsten zijn. De batterij van die 6.1 is epic; die gaat hier zonder problemen bij licht gebruik 3 dagen mee. (Ik moet wel zeggen dat ik er dan geen Facebook of andere accuslurpers op heb staan.) Op het moment van schrijven zegt mijn telefoon dat hij 1 dag en 18 uur geleden van de lader is gehaald, en nog 53% accu heeft. En dat voor een 3 jaar oude telefoon.

Mijn vriendin vindt het hebben van een high-end telefoon nog minder belangrijk dan ik, dus als de accu nog goed is, gaat deze telefoon waarschijnlijk naar haar, voor een tweede leven van nog eens 2, misschien 3 jaar.

En dan koop ik wel weer een Nokia / HMD 6.x of 7.x serie telefoon met Android One. Geen poespas met third-party services, popups van "wil je dit?!", "wil je dat?!", maar gewoon een telefoon met Android erop. Het enige nadeel is dat de telefoon een Google-account nodig heeft, maar helaas kom je er niet meer onderuit om een Apple, Google, MS, Facebook, whatever-the-frack account te hebben om ook maar iets te doen met een computer(achtig) apparaat. Ik probeer enkel het aantal accounts tot het absolute minimum te beperken.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 7 april 2021 12:48]

Samsung heeft recentelijk beloofd dat alle Android telefoons vier jaar lang security updates krijgen. De high-end telefoons ontvangen die maandelijks, de andere telefoons op kwartaal basis. Enkel in het laatste jaar komen ze elk half jaar, maar alsnog beter dan veel andere fabrikanten. Daarnaast krijgen telefoons twee jaar lang OS updates waardoor je de laatste Android versie draait.

Ook zijn hun telefoons snel en stabiel, hebben ze een goede software schil die erg gebruiksvriendelijk is en kan je de extra Samsung diensten gewoon negeren als je er geen behoefte aan hebt. Ook de kwaliteit van onderdelen zoals het scherm is meer dan prima, vaak staan ze met hun high-end telefoons in de top. Zie ook de recente best buy guide waar Samsung goed naar voren komt.

Samsung een B merk noemen lijkt uit jouw persoonlijke afkeur te komen, niet op basis van objectieve criteria.
Samsung zien als een B-merk is niet zo vreemd. Ze zijn in 30 jaar opgeklommen van een C-merk (toeleverancier van stickerplakkers) naar iets dat vroeger een B-merk zou zijn geweest maar nu bovenin de markt zit omdat de markt afgezakt is. Volgens absolute criteria mag je het dus best een hoog B-merk noemen, waar het volgens relatieve criteria tegenwoordig een A-merk is.
Samsung wel of geen B-merk, updates wel of niet. Gezien hun marktaandeel zullen ze toch wel iets goed doen en blijven mensen het kopen.
LOL. Samsung is een spray-and-pray-bedrijf. Die maken 17 telefoons per jaar ofzo.... per prijsbracket. Je kunt het bijna niet links laten liggen. Waar je in een prijssegment van de ene fabrikant 2-3 keuzes hebt, daar heb je bij Samsung meer keuze dan de hele line-up van sommige andere fabrikanten bij elkaar.

En er zijn sommige mensen (zoals mijn zwager) die Samsung kopen omdat ze dat altijd gehad hebben, en naar eigen zeggen "nu nergens anders meer mee kunnen werken."
Is this you?
?

Ik koop een Nokia omdat ik die prettig vind werken met stock android, zonder poespas en zonder third party services, niet omdat ik niet met iets anders kan werken.

Ik heb namelijk ook een iPad Pro 12.9, met als specifieke reden dat ik een tablet nodig heb met een zo groot mogelijk scherm, en een goede app om bladmuziek te beheren. De iPad Pro 12.9 + ForScore is dan zo ongeveer de enige keus. Uiteindelijk kan ik er prima mee werken, maar als er een fabrikant was geweest met een 14.1 inch Android 10 tablet met 5 jaar Android One OS-support, dan had ik dat tablet gekocht.

Ja, zelfs als het een Samsung zou zijn geweest. (ALS ze Android One draaien en al hun eigen crap weglaten, want dat is wat mij altijd het B-merk gevoel geeft, net als de ladingen stickers op veel laptops.)
Maar de vraag is hoe lang Nokia nog stock Android gaat leveren: https://www.xda-developer...gner-nokia-android-phones
Geef mij dan maar mijn oude Nokia 6.1;
Inclusief de brakke USB-C aansluiting? Dit was overigens niet enkel de 6.1.

Heb geen Samsung smartphone, maar een Nokia zou ik nooit overwegen met zulke kwaliteit. Zelfs budget smartphones van bijvoorbeeld Xiaomi gaan qua hardware langer mee (en software ook, met bijvoorbeeld LineageOS), terwijl Nokia de toestellen prijsde als hoger middensegment. Voor dat geld moet Nokia toch echt wat beters leveren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 7 april 2021 12:54]

Ik heb met alle merken USB-problemen gezien. Vroeger monteerde Nokia veel aansluitingen op losse dochterbordjes of met verende contacten zodat ze mechanisch meer konden meegeven. Ik weet niet of HMD dat ook doet, maar dat zou ze wel een pluspuntje opleveren.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 7 april 2021 19:25]

Heb geen Samsung smartphone, maar een Nokia zou ik nooit overwegen met zulke kwaliteit. Zelfs budget smartphones van bijvoorbeeld Xiaomi gaan langer mee, terwijl Nokia poogde de toestellen neer te zetten als hoger middensegment.
Geen last van. Een jaar terug had ik wel problemen met opladen. Toen merkte ik dat de USB-kabels niet meer pasten; ook de kabels niet die vroeger wel pasten. Bij nadere inspectie bleek dat de USB-aansluiting vol zat met aangedrukt stof.

Nokia 6.1, zie hier: tandenstoker.

15 minuten later: probleem verholpen. Gewoon rondom de aansluiting alle stof eruit gewipt, de rest weggespoten met lucht, en sindsdien nooit meer een probleem ermee gehad. (Ik let nu wat beter op de USB-poort, en als ik er stof in zie, blaas ik die er meteen uit.)

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 7 april 2021 12:54]

Bleh. Ik zie ook al jarenlang berichten van kapotte Micro-USB-poorten op Kobo e-readers, en gebroken schermen bij welk merk dan ook. Als ik zie hoe mensen vaak met hun mobiele apparaten omgaan, vind ik het niet raar dat er dingen kapot gaan. Een van mijn collega's trekt namelijk gewoon zijn laptop van de USB-C kabel af (met de laptop aan de kabel trekkend dus), en hij slaat het scherm van zijn laptop harder dicht dan dat ik doe met de vuilcontainer.

Na ja... en hij is niet de enige die ik ken die zo met zijn spullen omgaat. Telefoons vanaf de bank op tafel smijten, laptops aan hun scherm optillen zodat de basis eraan hangt, en uit frustratie met de muis een massive klap op de tafel geven als iets niet lukt. Orde van de dag. Ik heb ze door de jaren allemaal meermaals gezien.

Ik wil niet zeggen dat er geen probleem is met de Nokia telefoons; misschien is dat er wel, met één of meerdere batches. Dat weet ik niet. De schade die ik echter vaak zie bij mobiele apparaten (breuken, deuken, krassen, defecte aansluitingen...) heb ik simpelweg nog nooit last van gehad.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 7 april 2021 13:15]

Heb je het nu over Nokia of HMD? Nokia maakt toch al langer geen telefoons?
Nokia als een merk van HMD. Voor zover ik weet, brengt HMD zelf niets uit onder deze naam. Net zoals dat LG gewoon voort blijft bestaan, zonder de smartphones.
In de praktijk zou dat betekenen dat HMD omvalt. Ik denk van niet. Waar haal je vandaan dat er niets meer te doen gaat zijn in het smartphonesegment? De komende jaren gaan er grote kansen komen voor de bedrijven die nu nog even doorbijten. Niet slim ook van LG, die hebben genoeg kapitaal om die periode te overbruggen.
Nokia gaat niet omvallen, qua netwerk infra zijn ze een van de grootste. Plus ze doen nog tal andere dingen.
Denk dat je HMD bedoelt, die gaat ook niet omvallen denk ik. Morgen worden er nieuwe telefoons gepresenteerd.
Geef mij maar een Nokia telefoon, Android one, geen reclame geen bloatware maar Stock Android.

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 7 april 2021 12:17]

Stock Android nu nog wel, maar waarschijnlijk niet voor lang meer: https://www.xda-developer...gner-nokia-android-phones
Hopelijk gooien ze geen bloatware in :|
Sterk afhankelijk wat HMD zijn ambitie is. Voor veel bedrijven is enkel een kleine markt hebben niet de moeite waard om dan op die markt te blijven (en ik neem aan dat het daarom is dat LG ermee stopt, ze wilde duidelijk wel wat innoveren, maar er was geen interesse).

Nu echt goed gaat het niet met HMD. De cijfers van 2019 waren eigenlijk verre van goed en ze hebben duidelijk hun nog "goede" cijfers van 2018 niet verder kunnen zetten. Ze lijken wel nieuw kapitaal te kunnen ophalen van investeerders en zetten duidelijk niet hun visie op Europa, Amerika of Azië, waardoor de indruk vanuit Benelux kan zijn dat het bootje aan het zinken is.
https://www.cnbc.com/2020...llion-in-new-funding.html
Denk dat ze zich nu vooral aan het heroriënteren zijn en zien waar ze nu naartoe willen. Uit dit artikel lijken ze zich te willen richten op Afrika dat de switch van feature phone naar smartphone aan het maken is. In Afrika zijn Chinese merken echt niet populair en Samsung en iPhone te duur. Daarnaast is Nokia wel een goede merknaam vanwege zeer duurzaam (ik kende iemand die vroeger GSM's verhandelde en dit waren in 90% van de gevallen Nokia's).

Maar je hebt natuurlijk wel gelijk dat de kaarten inmiddels zijn uitgedeeld, enkel het gat van Huawei is men nu aan het opvullen. De vraag is of gewoon andere gelijkaardig Huawei merken (als Oppo, OnePlus) dit opvangen, kan een andere fabrikant ermee lopen (HDM/Nokia, Motorola) of loopt Samsung ermee weg.
Of dat Huawei een comeback maakt omdat ze ineens weer worden toegelaten. Naast het weer is niets zo veranderlijk als de politiek ;)
Biden is al een paar maand president, als hij de ban echt zou willen stoppen had hij het al lang gedaan. In voorgaande interviews was het ook duidelijk dat Biden een gelijkaardige mening had over de Chinese bedrijven als Trump overigens.

Ik vermoed dat die ban dan enkel zal stoppen als het samen gaat horen bij een diplomatiek akkoord (wij stoppen de ban als xxxx).
Daarnaast zijn alle andere landen ook mee op de kar gesprongen. Ook Europa verkiest plots liever geen Huawei in kritische onderdelen van haar telecommunicatie.

Misschien dat die ban (en al zeker de nasmaak ervan) toch een blijvertje is.
Daarnaast ook maar de vraag hoe al dit nieuws bij de consument zelf is binnen gekomen en of Huawei hier nog van zou kunnen recupereren.
Maar ik kan me de berichten hier op Tweakers nog herinneren in 2013 en 2014, toen iedereen riep dat Nokia gewoon Android had moeten kiezen, dat ze dan direct weer marktleider zouden worden.
Hoop het niet , HMD heeft heel slim ingespeeld op de zakelijke markt.
Barebone OS dus elke maand de patches en 36 maanden upgrades. Bij Samsung is dit lastiger/duurdere modellen.
Als Nokia dreigt om te vallen, dan is het wel heel dom dat ze nu nog op zoek zijn naar een grafisch ontwerper: https://www.xda-developer...gner-nokia-android-phones
Zou het jammer vinden als ze stoppen. Ze maken goede telefoons en goed update beleid.

Moet niet denken aan een bloatware Samsung telefoon, of dure Apple.
wilde net een Nokia kopen....

Prima telefoon voor de prijs van 2 Finse bedrijven en vooral een clean android experience. Helemaal wat ik zoek.
Gewoon doen. Kan het je ook aanraden , heb zelf een 6.1, al geruime tijd. Beste smartphone die ik ooit gehad heb. Nooit problemen, nooit vastlopers. en nog steeds regelmatig updates. Mijn telefoon zat al heel snel op Android 10.
Same. Zelfde telefoon, al sinds (bijna) de release-date. Beste Android-telefoon die ik ooit heb gehad, samen met de Nexus 4. (Zijn voorganger: die heb ik helaas zelf gesloopt in een poging om de accu te vervangen nadat die na ruim 5 jaar echt ultra-brak was.)
Mijn 7.1 heeft wel een paar spontane reboots en weirde crashes gehad, maar waar het precies aan ligt... Ik gebruik ook een andere launcher (Evie). En de laatste tijd een stuk trager met een paar apps, maar die apps hebben ook meer beveiliging ed gekregen (oa corporate controlled outlook).

Maar verder, prima telefoons hoor.
Alleen zijn de recente allemaal zo belachelijk groot en met glazen achterkant. Dikke minpunten.
Wacht nog ff, morgen gaan ze nieuwe telefoons presenteren.
Finse bedrijven
Er is een reden waarom men spreekt over Nokia met een HMD kopstuk.
Interessant, aangezien Nokia al een jaar geen nieuwe telefoons in het midden en hogere segment meer heeft uitgebracht (in Nederland, volgens de pricewatch). De 6.3 en 7.3 zijn al een half jaar uitgesteld (zouden gelanceerd worden in september 2020). De 8.3 komt uit maart 2020, en de trueview opvolger is ook nergens te bekennen...
Morgen worden er nieuwe Nokia telefoons gepresenteerd ;)
En bedoelt waarschijnlijk Pureview en niet trueview :P

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 7 april 2021 12:12]

Nokia is nooit overgenomen door Microsoft, alleen telefoontak is toen overgenomen!
Nokia en HMD zijn 2 verschillende bedrijven, alhoewel ze innig samenwerken, hoofdkantoren zitten tegenover elkaar.
Mijn laatste twee telefoons waren van HMD omdat ze goed update beleid voeren en omdat ik wel een Europese speler wil steunen in de markt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee