Door Friso Weijers

Redacteur

Microsoft Surface Pro 8 en Go 3 Review

Verfijnde Windows-tablets met concessies

24-03-2022 • 06:01

63

Microsoft Surface Pro 8 en Go 3

  • Surface Pro 8
  • Surface Go 3

In het kort

De Surface Pro 8 is een tablet op basis van Windows en veel concurrentie heeft hij daarmee niet. Het nieuwe design brengt eindelijk Thunderbolt-poorten naar de Surface-lijn, terwijl de schermgrootte binnen ongeveer hetzelfde formaat behuizing als voorgaande Surface Pro's wordt gemaximaliseerd en de pen fijner tekent. Voor een systeem van dit formaat is de Surface Pro 8 bovendien behoorlijk snel. Voor een pure tablet is het helaas wel een redelijk zwaar exemplaar, waarbij de prijs ten opzichte van de voorganger nog iets hoger ligt. Daarbij kan de tablet niet altijd overtuigen in vergelijking met de concurrentie als je niet per se een toestel met Windows wil. Wil je dat wel, dan is de Pro 8 de interessantste editie in jaren.

Pluspunten

  • Vernieuwd ontwerp met Thunderbolt en groter scherm
  • Fijne, nieuwe pen
  • Goede systeemprestaties gelet op compact formaat
  • Scherm met uitstekende kleurweergave

Minpunten

  • Relatief zwaar voor een tablet
  • Scherm ondersteunt geen groot kleurbereik of hdr
  • Accuduur in 120Hz-modus valt tegen

In het kort

De Surface Go 3 is een betaalbare tablet op basis van Windows en in dat segment is er zeer weinig concurrentie. Zoals gebruikelijk voor een product in de Surface-lijn is de uitvoering fraai, met een stevige behuizing met handige kickstand, mooie accessoires, en goede luidsprekers en camera's. Ook het kleurechte, heldere scherm is gelet op de lage startprijs opmerkelijk. Toch zijn er ook redenen waarom de Surface Go 3 niet zo'n heel goed product is. Zo heeft het basismodel een wel erg basale uitvoering wat geheugen en opslag betreft, en zelfs de snelste variant heeft een erg trage processor, waarmee je niet optimaal kunt genieten van de extra mogelijkheden die Windows je geeft boven andere besturingssystemen die op tablets draaien. Daarbij is de accuduur niet zo best.

Pluspunten

  • Betaalbaar met unieke formfactor
  • Stevige, fraai vormgegeven behuizing
  • Goed scherm met uitstekende kleurweergave

Minpunten

  • Zeer trage processor
  • Tegenvallende accuduur
  • Karige geheugenconfiguratie basismodel

Met de Surface Pro populariseerde Microsoft ooit het idee van een tablet op basis van Windows, maar anno 2022 lijken andere fabrikanten niet meer geïnteresseerd om ook zo'n apparaat uit te brengen, met zeldzame uitzonderingen. Daarnaast verkopen merken als Acer, Dell en HP je tegenwoordig hooguit een convertible, zo'n laptop waarbij het toetsenbord een rondje maakt rondom de behuizing. Voor tabletgebruik zijn die nogal grote en zware apparaten op zijn best een beetje geschikt.

Hoewel het Microsoft niet lukt om andere makers mee te krijgen, blijft het zelf stug doorgaan met zijn Windows-tablets. Rondom de introductie van Windows 11, afgelopen najaar, kondigde Microsoft weer twee nieuwe modellen aan, die nu ook in Nederland verkrijgbaar zijn. De betaalbare Surface Go 3 heeft ten opzichte van zijn voorganger vernieuwde hardware en nog steeds een aantrekkelijke vanafprijs van 349 euro, goedkoper dan de meeste Windows-convertibles. De luxe Surface Pro 8 heeft niet alleen nieuwe hardware, maar ook een volledig vernieuwd design met een groter scherm en verbeterde accessoires. Voor de ongeveer 1000 euro die je ervoor betaalt, nog iets meer dan voor de Surface Pro 7, mag dat ook wel. In zijn soort is de Surface Pro 8 misschien uniek, maar makers van tablets met andere besturingssystemen hebben in de afgelopen jaren niet stilgezeten.

Surface Pro 8: behuizing en accessoires

Microsoft Surface Pro 8
De Microsoft Surface Pro 8 is voorzien van ventilatie-
openingen rondom de rand van de tablet

Van de Surface Pro 4 tot en met de Surface Pro 7+ werd het ontwerp van Microsofts meest luxe tablet maar nauwelijks aangepast. Daar komt met de Surface Pro 8 eindelijk verandering in, maar toch herkennen we de nieuwe vormgeving ergens van: de Surface Pro X van begin 2020. Voor de Surface Pro 8 heeft Microsoft het vernieuwde design met zijn smallere schermranden en rondere hoeken voorzien van de gebruikelijke Intel-processor in plaats van de eigen Arm-soc uit dat model. Rondom zijn er her en der nog wat kleine wijzigingen. Zo zit het klepje voor de verwisselbare ssd, dat de Surface Pro 7+ ook al had, bij het Intel-model aan de tegenovergestelde kant. Iets anders wat je zou kunnen opvallen als je de Arm-tablet hebt gehad, is de aanwezigheid van ventilatiesleuven langs de randen bij de Surface Pro 8. Die had de passief gekoelde Surface Pro X niet nodig.

De behuizing van de Surface Pro 8 is voor een groot deel gemaakt van aluminium, geen magnesium, zoals de voorgaande Surface Pro-apparaten. Hij voelt nog altijd stevig en goed afgewerkt aan. Aan de lange zijkant zit de bekende, traploos verstelbare kickstand. Zeker bij deze tablet is het een fijne extra, want met 889 gram weegt de Surface Pro 8 bijna evenveel als een lichte laptop. We vinden het hoge gewicht in de praktijk een nadeel voor een apparaat dat je met één hand prettig moet kunnen vasthouden. Concurrerende iPads en Android-tablets met een ongeveer even groot scherm, zoals de Apple iPad Pro 12,9" en Samsung Galaxy Tab S8+, zijn honderden grammen lichter.

Microsoft Surface Pro 8Microsoft Surface Pro 8Microsoft Surface Pro 8Microsoft Surface Pro 8

Met de nieuwe behuizing van de Surface Pro 8 komen er ook nieuwe accessoires. De nieuwe tablet heeft niet alleen een iets ander formaat dan eerdere Surface Pro-tablets, maar ook een andere connector voor het toetsenbordaccessoire. Het nieuwe toetsenbordje heeft een vakje waarin de stylus draadloos kan worden opgeladen. Dat gedeelte verdwijnt uit het zicht als je de hoes magnetisch tegen de tablet 'aanplakt', zodat de toetsen onder een hoek komen te staan. Voor wie de Surface Pro X heeft gebruikt, is dat niet nieuw, maar de stylus zelf is wel iets verbeterd. Nieuw aan de Surface Slim Pen 2 is de geïntegreerde haptische feedback, of tactiele signalen, zoals Microsoft ze noemt. Door de trillingen lijkt het schermoppervlak wat ruwer en daarmee papierachtiger tijdens het schrijven. Mits de app waarmee je tekent er ondersteuning voor heeft, kunnen verschillende soorten penselen anders aanvoelen. De pen trilt ook bij bepaalde acties, bijvoorbeeld het wissen van een woord dat je hebt geschreven, door er een streep door te zetten. Wij vinden de feedback zeker iets toevoegen, maar mocht je er geen fan van zijn, dan kun je hem desgewenst ook uitzetten.

Net als het oude exemplaar is ook de nieuwe hoes, die inclusief pen 280 euro kost en niet bij de tablet wordt meegeleverd, voorzien van een toplaag van zacht alcantara en verlichte toetsen. Er is vrij veel travel aanwezig en de feedback voelt naar ons idee prettig aan, waarbij de lay-out ook niet te krap is ondanks het beperkte formaat. In vergelijking met een gemiddeld laptoptoetsenbord veert de hoes wel een stuk duidelijker in als je op de toetsen drukt.

Microsoft Surface Pro 8: Configuraties Goedkoopst Duurst Testmodel
Afmetingen / gewicht 28,7x20,8x9,3mm / 889g
Scherm 13", ips, 2880x1920 pixels, 120Hz
Accu 50,2Wh
Processor Intel Core i3-1115G4 Intel Core i7-1185G7 Intel Core i5-1145G7
Werkgeheugen 8GB Lpddr4x 32GB Lpddr4x 16GB Lpddr4x
Opslag 128GB NVMe 1TB NVMe 256GB NVMe
Connectiviteit Wifi Wifi+LTE Wifi
Besturingssysteem Windows 11 Home Windows 11 Pro Windows 11 Pro
Prijs € 1.149,95 Onbekend Onbekend

Naast nieuwe accessoires heeft de Surface Pro 8 ook andere aansluitingen dan zijn voorgangers. De twee USB-C-poorten aan de rechterzijkant ondersteunen (eindelijk) Thunderbolt 4. De Surface Pro 7 en 7+ hadden slechts één USB-C-poort zonder Thunderbolt, en oudere Surface-tablets hadden helemaal geen USB-C, dus dat is een fijne verbetering. De keerzijde is dat de Surface Pro 8 geen klassieke USB-A poort meer heeft, wat minder handig is als je nog 'klassieke' randapparatuur wilt aansluiten. Ook de microSD-kaartlezer ontbreekt, hoewel je het opslaggeheugen eventueel nog zou kunnen uitbreiden door de ssd te vervangen. Wel nog aanwezig zijn de propriëtaire Surface Connect-dockingaansluiting, die voorgaande generaties Surface-tablets ook al hadden, plus een 3,5mm-koptelefoonpoort, die de Surface Pro X niet had. Het is fijn dat Microsoft die voor het Intel-model weer heeft toegevoegd, hoewel de Surface Pro 8 meer dan prima luidsprekers aan boord heeft. Het geluid gaat behoorlijk hard en heeft ook verrassend veel bas, vooral op lagere volumes. De iPad Air (2022) die we bij de hand hadden, klonk daarmee vergeleken nogal dunnetjes.

De Surface Pro 8 heeft twee camera's. Achterop zit een 10-megapixelcamera, die niet uitsteekt, maar geen flits heeft en kwalitatief ook niet zo bijzonder lijkt als het exemplaar in duurdere Apple iPads. De 5-megapixelfrontcamera met gezichtsherkenning zit in de lange zijde van de behuizing. In vergelijking met de gemiddelde Windows-laptop is die veel beter, waarbij het beeld ook scherper lijkt dan bij de 12-megapixelfrontcamera in recente iPads. Omgekeerd heeft de iPad-frontcamera een veel grotere beeldhoek, natuurlijkere weergave van details en een groter dynamisch bereik, dus over het geheel genomen nog een beter beeld.

Microsoft Surface Pro 8 - Frontcamera versus iPad Air 2022Microsoft Surface Pro 8 - Frontcamera versus iPad Air 2022Microsoft Surface Pro 8 - Frontcamera versus iPad Air 2022

Frontcamera van de Surface Pro 8 (links) versus het beeld van de iPad Air 2022 in de normale en brede beeldhoek waaruit je bij dat apparaat kunt kiezen. Bij de iPad Air zit de frontcamera in de smalle zijkant, wat vanaf dezelfde positie een iets ander perspectief oplevert.

Surface Go 3: behuizing en accessoires

Waar de Surface Pro 8 een volledig nieuwe behuizing heeft gekregen, is aan de Surface Go 3 uiterlijk helemaal niets veranderd ten opzichte van de Surface Go 1 en 2. Nog steeds is het een tablet met een 10,5"-display die wordt omgeven door een vrij brede, maar symmetrische rand. De tablet is niet alleen wat compacter en dunner, maar met 544 gram ook een stuk lichter dan de Pro. In de praktijk is het gebruik als tablet daarmee een stuk prettiger naar ons idee. Ook bij dit model is de equivalente Apple iPad, het basismodel in Apples line-up dat precies die naam draagt, echter tientallen grammen lichter. Ook betaalbare Android-tablets met ongeveer dezelfde schermdiagonaal wegen over het algemeen minder.

Microsoft Surface Go 3Microsoft Surface Go 3Microsoft Surface Go 3Microsoft Surface Go 3

Hoewel de Surface Go 3 de instap-Surface is, heeft hij alle kenmerken van de duurdere modellen. Zo heeft ook het budgetmodel een metalen behuizing, die zeer stevig aanvoelt en mooi aan alle kanten aansluit op de voorkant. Net als bij andere Surface-tablets is ook hier een traploos verstelbare kickstand aanwezig, die even fijn werkt in het gebruik als die van de Surface Pro 8. De luidsprekers van de kleinere klinken minder goed en ook de achtercamera is niet zo geavanceerd. Wel heeft ook de Go 3 een prima 5-megapixelfrontcamera mét gezichtsherkenning. Voor de 349 euro waarvoor de allergoedkoopste Surface Go 3 wordt verkocht, kun je lang zoeken naar een ander Windows-apparaat met zo'n goede camera en zo'n mooie, stevige behuizing.

Microsoft Surface Pen (boven) versus Surface Slim Pen 2
Microsoft Surface Pen (boven) versus Surface Slim Pen 2

Net als de Surface Pro 8 heeft de Surface Go 3 een aantal accessoires om de ervaring compleet te maken. Die zijn net als de tablet zelf gebaseerd op een iets ouder ontwerp en minder luxe dan bij de Surface Pro 8. Zo heeft de met alcantara afgewerkte toetsenbordcover, waarvan de toetsen een beetje rammelen, geen toetsverlichting en ook geen plek voor een pen. Bij de Surface Go 3 hoort in principe de oudere Surface Pen, hoewel de nieuwe Slim Pen 2 ook kan werken. De haptische feedback doet het dan overigens niet, omdat die ook hardware in de tablet vereist die het goedkopere model niet heeft. De Surface Pen kan magnetisch aan een van de zijkanten van de tablet worden bevestigd en voelt iets gewichtiger aan dan de nieuwe pen. Het 'gummetje' aan het uiteinde voelt wat meer aan als een echte gum door het flexibele plastic, maar aan de andere kant voelt schrijven minder aan als pen en papier, doordat de Surface Pen geen haptische feedback geeft.

De zijkanten van de Surface Go 3 bevatten geen ventilatiesleuven, want hij is volledig passief gekoeld. De poorten zitten vooral aan de rechterzijkant, met van boven naar onder een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, een USB-C-poort en een Surface Connect-poort. Onderaan zit nog een connector voor het toetsenbordaccessoire, terwijl je onder de kickstand een microSD-kaartlezer vindt; bij deze tablet is die nog wel aanwezig. Heb je een model met LTE gekocht, dan zit de simkaarttray aan de linkerkant. De volume- en powerknoppen zitten bij deze tablet aan de lange zijde.

Microsoft Surface Go 3: Configuraties Goedkoopst Duurst Testmodel
Afmetingen / gewicht 24,5x17,5x8,3mm / 544g
Scherm 10,5", ips, 1920x1280 pixels, 60Hz
Accu 26,8Wh
Processor Intel Pent.G. 6500Y Intel Core i3-10100Y Intel Core i3-10100Y
Werkgeheugen 4GB Lpddr3 8GB Lpddr3 8GB Lpddr3
Opslag 64GB eMMC 256GB NVMe 256GB NVMe
Connectiviteit Wifi Wifi+LTE Wifi+LTE
Besturingssysteem Windows 11 Home Windows 11 Pro Windows 11 Pro
Prijs € 475,99 Onbekend Onbekend

We noemden hierboven de prijs van 349 euro voor de goedkoopste Surface Go 3. Dat is een beetje een lokkertje, want voor dat bedrag koop je een wel heel basaal uitgeruste tablet. Naast een (nog) tragere Pentium-processor en 4GB werkgeheugen, is de karige 64GB opslag dan als traag eMMC uitgevoerd en niet als een NVMe-ssd, zoals bij de 128GB- en 256GB-uitvoeringen. Ook de accessoires waarmee de tablet op deze pagina is afgebeeld, zijn niet inclusief, en ten opzichte van de tablet zelf nogal aan de prijs. Zo betaal je voor het toetsenbordje 130 euro extra en voor de Surface Pen 110 euro.

Beeldscherm

Beide Surface-tablets zijn voorzien van een ips-lcd. Het exemplaar in de Surface Pro 8 heeft een diagonaal van 13" en dat is een stuk meer dan bij de eerdere Surface Pro-tablets. De resolutie bedraagt 2880x1920 pixels, terwijl het 10,5"-paneel van de Surface Go 3 1920x1280 pixels toont. Dat levert een pixeldichtheid van 220ppi op, vergelijkbaar met veel budget Android-tablets, maar iets minder dan de Surface Pro 8. De 267ppi van het grotere model ligt precies in lijn met die van Apples iPads.

Het scherm van de Surface Pro 8 kan op maximaal 120Hz verversen, waar de Surface Pro 7 en Go 3 blijven steken op de gebruikelijke 60Hz. De dubbele verversingssnelheid maakt dat het scherm er net wat vloeiender uit kan zien, maar daarbij moeten we wel opmerken dat niet alle animaties in Windows ook even vloeiend verlopen. Bij het scrollen door lijsten of verslepen of ordenen van vensters treden bijvoorbeeld nog vaak genoeg framedrops op. In de dagelijkse praktijk voelt een iPad Air met 60Hz-display misschien nog wel vloeiender aan in het gebruik. Bovendien staat de Surface Pro 8 uit de doos standaard ingesteld op 60Hz. In tegenstelling tot de iPad Pro-tablets heeft de Surface-tablet op dit moment (nog) geen adaptieve refreshrate, waardoor hij altijd op 120Hz blijft draaien als je hem daarop instelt. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de accuduur. De accuwerktijd in onze browsetest neemt met het scherm op 120Hz met bijna een kwart af, ten opzichte van de werktijd op 60Hz.

Om de beeldkwaliteit van de beide Surface-tablets te beoordelen, hebben we onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Color Calibration-software erbij gepakt. In de onderstaande grafiekserie vergelijken we de Surface Go 3 (in blauw) en Surface Pro 8 (in rood) met verschillende concurrerende producten. Aan een grijze kleur herken je Windows-convertibles, over het algemeen groter en voorzien van een toetsenbord dat om het scherm roteert en er dus niet af kan. In zalmroze hebben we oudere en andere Surface-devices uitgelicht, waaronder de Pro 6, Pro 7 en Go 3. Geel zijn tot slot Android-tablets en iPads. We hebben die alleen voor de schermtests op een vergelijkbare manier getest als de Surface Go 3 en Pro 8, vandaar dat ze ook alleen in deze grafiek verschijnen en niet in de prestatie- en accubenchmarks.

  • Helderheid wit
  • Contrast
  • Gemiddelde grijswaardenfout
  • Gemiddelde kleurfout
  • sRGB-dekking
  • DCI-P3-dekking
Contrast
Laptop Gemiddelde contrast in verhouding (hoger is beter)
HP Envy x360 13-ay0001nd
1869:1
Microsoft Surface Go 2
1391:1
Microsoft Surface Pro 8
1355:1
Microsoft Surface Go 3
1351:1
Samsung Galaxy Tab S7
1343:1
Microsoft Surface Go 2
1304:1
Microsoft Surface Go
1298:1
Microsoft Surface Laptop 4 (Ryzen)
1277:1
Apple iPad Air (2020)
1213:1
Microsoft Surface Pro 7
1207:1
Apple iPad (2021)
1089:1
Microsoft Surface Laptop Go
1025:1

Voor zijn prijsklasse heeft de Surface Go 3 een meer dan prima scherm aan boord. De helderheid van 378cd/m² is hoger dan die van veel Windows-convertibles, zelfs duurdere modellen. Betaalbare Android-tablets komen meestal ook niet veel verder wat helderheid betreft, maar de Apple iPad heeft wel een feller scherm. Het contrast van ongeveer 1350:1 is voor een ips-lcd prima en de kleurweergave is net als bij de grotere Surface-tablet zeer goed, met gemiddelde kleur- en grijsafwijkingen of ΔE's ruim onder de zichtbare grens van 3. Het mag met die goede scores geen verrassing heten dat het scherm van de Surface Go 3 bijna het volledige sRGB-kleurbereik kan laten zien, in tegenstelling tot de meeste goedkope Windows-laptops en convertibles. De meeste van die toestellen van achthonderd euro of minder laten slechts 60 procent van de kleurruimte zien, wat fletse kleuren oplevert. Daarvan is bij dit apparaat dus geen sprake.

  • Microsoft Surface Pro 8
  • Microsoft Surface Go 3
Microsoft Surface Pro 8 - SchermmetingenMicrosoft Surface Pro 8 - Schermmetingen
Microsoft Surface Go 3 - SchermmetingenMicrosoft Surface Go 3 - Schermmetingen

De Surface Pro 8 heeft een nog iets helderder scherm dan de kleinere tablet, waarbij het contrast ongeveer gelijk uitvalt en de kleuren al even goed zijn afgesteld uit de doos, met nagenoeg volledige sRGB-dekking. Toch hadden we bij dit model gehoopt op meer. Concurrerende high-end Android-tablets hebben vaak een nog beter scherm en datzelfde geldt voor de iPad Pro 12,9" met zijn miniledscherm. Je mag bij die apparaten rekenen op een hoger contrast, hogere maximale helderheid, groter kleurbereik en ondersteuning voor hdr, wat de Surface Pro 8 moet missen. Interessant bij de Surface Pro 8 is nog wel dat hij is voorzien van een optie om de kleurtemperatuur van het scherm af te stellen op het omgevingslicht, à la True Tone in Apple iPads. Dat heeft de Surface Go 3 niet.

Vermeldenswaardig als je de tablets voor mediaconsumptie wilt gebruiken, is dat sommige streamingdiensten video's niet in de hoogste kwaliteit aanbieden als je op een Windows-machine kijkt. Dat zijn de Surface Go 3 en Pro 8 uiteindelijk, de tabletvermomming ten spijt.

Systeemprestaties

  • Cinebench 20 - Single
  • Cinebench 20 - Multi
Cinebench 20 - Single
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Flow X13 GV301QH-K5232T Ryzen 9 5980HS
573
HP Spectre x360 13-aw2200nd Ci7-1165G7
556
Asus ZenBook Flip S UX371EA-HL135T Ci7-1165G7
555
HP Spectre x360 14-ea0747nd Ci7-1165G7
545
Microsoft Surface Pro 8 Ci5-1145G7
519
Microsoft Surface Laptop 4 (Ryzen) Ryzen 5 4680U
453
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
451
Microsoft Surface Laptop Go Ci5-1035G1
408
Microsoft Surface Go 3 Ci3-10100Y
293
Microsoft Surface Go 2 Cm3-8100Y
260
Microsoft Surface Go 2 P. Gold 4425Y
150
Cinebench 20 - Multi
Laptop Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
ASUS ROG Flow X13 GV301QH-K5232T Ryzen 9 5980HS
4.349
Microsoft Surface Laptop 4 (Ryzen) Ryzen 5 4680U
2.880
Microsoft Surface Pro 8 Ci5-1145G7
2.162
HP Envy x360 13-ay0001nd Ryzen 5 4500U
1.975
Asus ZenBook Flip S UX371EA-HL135T Ci7-1165G7
1.938
HP Spectre x360 13-aw2200nd Ci7-1165G7
1.754
HP Spectre x360 14-ea0747nd Ci7-1165G7
1.727
Microsoft Surface Laptop Go Ci5-1035G1
1.093
Microsoft Surface Go 2 Cm3-8100Y
599
Microsoft Surface Go 3 Ci3-10100Y
572
Microsoft Surface Go 2 P. Gold 4425Y
377

De Surface Pro 8 is voorzien van een Intel Core i3-, i5- of i7-processor van de elfde generatie uit de energiezuinige U-serie. Het is jammer dat Microsoft zijn tabletaankondigingen niet wat meer afstemt op het moment dat Intel nieuwe processors introduceert, want op dit moment arriveren alweer de eerste apparaten met een chip van de twaalfde generatie. Toch is de Surface Pro 8 behoorlijk snel. Hoewel ons testmodel met een Core i5-1145G7 is uitgerust, weet het modellen met een Core i7-1165G7 in deze grafiek voorbij te gaan in de multicoretest. Die convertibles zijn bovendien groter en zwaarder, met meer ruimte voor koeling, dus dat is een knappe prestatie. In vergelijking met een écht snel mobiel apparaat geeft de Surface Pro 8 zich uiteraard wel gewonnen. De ASUS ROG Flow X13, de snelste convertible van dit moment met octacore-Ryzen-processor uit 2021, scoort dubbel zo goed. Ook Apples M1-soc in de Apple iPad Pro blijkt in theorie sneller, zoals hieronder te zien.

  • Geekbench 5 - Single
  • Geekbench 5 - Multi
Geekbench 5 - Single
Tablet Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iPad Pro (2021) 12,9" M1
1.720
Apple iPad Air (2020) A14 Bionic
1.591
Microsoft Surface Pro 8 Ci5-1145G7
1.378
Apple iPad (2021) Apple A13 Bionic
1.329
Microsoft Surface Laptop 4 (Ryzen) Ryzen 5 4680U
1.075
Microsoft Surface Go 3 Ci3-10100Y
912
Lenovo Tab P11 Pro Snapdragon 730G
545
Geekbench 5 - Multi
Tablet Cpu/soc Gemiddelde score in punten (hoger is beter)
Apple iPad Pro (2021) 12,9" M1
7.293
Microsoft Surface Laptop 4 (Ryzen) Ryzen 5 4680U
5.696
Microsoft Surface Pro 8 Ci5-1145G7
5.188
Apple iPad Air (2020) A14 Bionic
4.139
Apple iPad (2021) Apple A13 Bionic
3.320
Lenovo Tab P11 Pro Snapdragon 730G
1.726
Microsoft Surface Go 3 Ci3-10100Y
1.712

Je kunt de Surface Go 3 bestellen in een variant met een Pentium Gold 6500Y-processor of een Core i3-10100Y-cpu, die van de Pentium verschilt door iets hogere kloksnelheden. Ons testmodel heeft de laatste aan boord. De productnaam klinkt heel wat nieuwer ten opzichte van de Core m3-8100Y uit het voorgaande model, maar behalve een iets hogere maximale kloksnelheid is aan de 'i3' feitelijk niets verbeterd. Hij heeft nog steeds de trage, oude maar wel erg zuinige Amber Lake-architectuur uit 2018. In de Cinebench-grafiek hierboven zie je dat de Surface Go 3 maar weinig sneller blijkt dan de Surface Go 2. We vermoeden dat de hogere beloofde kloksnelheid van de processor in de praktijk niet kan worden volgehouden door de passieve koeling, waardoor het theoretische snelheidsverschil verdampt.

Het mag kortom geen verrassing heten dat de prestaties van zelfs onze snelste uitvoering van de Surface Go 3 tekortschieten, ook ten opzichte van Android-tablets uit lagere prijsklassen. In Geekbench 5 presteert de Surface Go 3 vergelijkbaar met de Lenovo Tab P11 Pro met een weinig hoogstaande Snapdragon 730G-soc, terwijl de courante Apple iPad bijna dubbel zo hoog scoort. Dat is geen gelukkig recept in combinatie met Windows, opgebouwd rondom applicaties bedoeld voor zwaardere hardware en meer multitasking dan Android en iPadOS. Dikwijls voelt de Surface Go 3 niet snappy aan, waarbij we bij simpele taken als het starten of installeren van applicaties duidelijk langer moeten wachten dan bij de Surface Pro 8. Voor licht browse- en officewerk zul je er wel mee uit de voeten kunnen.

Kijken we naar de throttlingtest, het herhaaldelijk renderen van een afbeelding in Blender, dan blijkt ook dat de Surface Go 3 nogal wat throttlet onder belasting. Van de eerste tot en met de derde run lopen de prestaties fors terug, om vervolgens min of meer constant te blijven. De prestaties zijn daarbij vele malen slechter dan die van de andere apparaten in de grafiek, reden dat de test al na zes runs stopt voor de Surface Go 3. Bij de Surface Pro 8 loopt de lijn veel vlakker, met weinig verschil tussen de eerste en de laatste test. Een uitstekend resultaat voor een apparaat dat zo dun is.

Constante prestaties zijn hartstikke fijn, maar als dat gepaard gaat met veel lawaai, maakt dat de gebruikservaring niet prettig. In dat opzicht doet bijvoorbeeld de ROG Flow X13, die in alle voorgaande tests zo goed scoort, geen goede zaken. Microsoft weet de balans tussen stilte en prestaties een stuk beter te vinden. We hebben de Surface Pro 8 in onze geluiddichte ruimte gelegd en in drie scenario's geluidsmetingen verricht. De noisefloor van de ruimte is 14dB, dus effectief is de tablet helemaal stil in twee van de drie testscenario's, die overeenkomen met licht tot gemiddeld gebruik. Tijdens Blender slaat de ventilator wel aan en dan noteren we 35,7dB. Dat is niet superstil, maar ongeveer in lijn met de gemiddelde Windows-laptop die we tot nu toe hebben getest.

Accuduur

De Surface Pro 8 heeft een accu van 50,2Wh, beduidend meer dan de Surface Pro X, maar opvallend genoeg net iets minder dan de kleinere Surface Pro 7+. De Surface Go 3 heeft precies dezelfde 26,8Wh-accu als de eerste- en tweedegeneratie Surface Go.

  • Accutest browsen (Windows, 180cd/m²)
  • Accutest browsen (iOS/Android, 250cd/m²)
  • PCMark 8-accutest
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Tablet Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Samsung Galaxy Tab S7
12u16m
Apple iPad Pro (2021) 12,9"
11u39m
Apple iPad (2021)
10u43m
Apple iPad Air (2020)
8u7m
Lenovo Tab P11 Pro
7u15m
Samsung Galaxy Tab S7+
7u11m

We hebben zoals gebruikelijk twee accutests uitgevoerd op de Surface-apparaten: een browsetest en de PCMark 8-accutest. De middelste grafiek bevat iPads en Android-tablets waarmee we precies dezelfde browsetest hebben gedraaid als op de Windows-systemen, maar dan op een hogere helderheid van 250cd/m², conform ons standaard testprotocol voor die apparaten. Dat betekent dat de resultaten dus niet 100 procent vergelijkbaar zijn.

In de browsetest presteert de Surface Pro 8 redelijk goed voor een Windows-apparaat, althans op 60Hz. Zet je het scherm op 120Hz, dan gaat er liefst twee uur van de accuduur af, waarmee de Pro 8 in de onderste regionen belandt. Ook als je kijkt naar het 60Hz-resultaat, doen duurdere iPads en Android-tablets in de tweede grafiek nog uren langer over de test. Kijken we naar de PCMark 8-accutest, dan blijkt bovendien dat er onder zwaardere belasting niet zoveel overblijft van de accuduur van de Surface Pro 8. De Surface Go 3 met zijn erg kleine accu presteert in beide testscenario's niet goed, ongeveer gelijk aan de eerste- en tweedegeneratie Surface Go. Vooral als je iets meer van het apparaat vraagt dan simpel webbrowsen, vliegt het accupercentage omlaag.

Conclusie

De Surface Go 3 en Surface Pro 8 zijn in de huidige markt unieke producten: tablets op basis van Windows en dan wel echte detachables, waarbij de hardware achter het scherm zit, geen convertibles met vastgekoppeld toetsenbordgedeelte. Zoals gebruikelijk voor een product in de Surface-lijn is de uitvoering van beide tablets fraai: een even stevige als minimalistisch vormgegeven behuizing met handige kickstand, mooie accessoires, en goede luidsprekers en camera's. Zeker bij de Surface Go 3 is dat vanwege de lage startprijs opmerkelijk.

Hoewel beide apparaten hun niche zullen vinden van gebruikers voor wie het idee van een Windows-tablet te gek lijkt, kun je je afvragen of je een van de nieuwe Surface-tablets moet overwegen als je niet per se een Windows-device wil hebben. Wij zijn geneigd om die vraag met 'nee' te beantwoorden, zeker in het geval van de Surface Go 3. Het basismodel van de tablet heeft een wel erg basale uitrusting en een variant met meer geheugen en opslag kost meer dan 500 euro. Ook voor dat geld krijg je een apparaat met een processor die eigenlijk te traag is om goed gebruik te maken van de extra mogelijkheden die Windows kan hebben boven de besturingssystemen op andere tablets. Een Apple iPad die nagenoeg hetzelfde kost als de Surface Go 3, voelt in het gebruik vloeiender aan, met apps die een stuk beter afgestemd zijn op het apparaat, een helderder scherm en een nog betere camera. Bovendien heeft de iPad een veel langere accuduur, een punt waarop de Surface Go 3 simpelweg niet kan overtuigen. Dat alleen al kan een goede reden zijn om naar een ander toestel uit te wijken.

De Surface Pro 8 heeft meer bestaansrecht, want hij is behoorlijk snel als je kijkt naar andere Windows-convertibles, terwijl hij beduidend compacter is. Voor een pure tablet is het helaas wel een redelijk zwaar exemplaar. Het nieuwe design brengt eindelijk Thunderbolt-poorten naar de Surface-lijn, terwijl de schermgrootte binnen ongeveer hetzelfde formaat behuizing als voorgaande Surface Pro's wordt gemaximaliseerd en de pen fijner tekent. Tegelijk kan de Surface Pro 8 niet altijd op tegen de concurrentie, met name weer die van Apple. De vergelijkbaar geprijsde iPad Pro 12,9" heeft de revolutionaire M1-soc, een al even bijzonder miniledscherm met een veel beter beeld dan het scherm in de Surface Pro 8, en een langere accuduur en duidelijk lichtere behuizing op de koop toe. Tegenover de duurste iPad voelen de vernieuwingen bij de Surface Pro 8 toch een beetje aan als 'te weinig, te laat'. Juist voor de professional, op wie Microsoft zich richt, zitten er echter nog wat haken en ogen aan Apples besturingssysteem. Voor wie graag wil upgraden vanaf een oudere Surface Pro, is de achtste editie de interessantste in jaren: duur, maar dan heb je ook wat.

  • Surface Pro 8
  • Surface Go 3

Pluspunten

  • Vernieuwd ontwerp met Thunderbolt en groter scherm
  • Fijne, nieuwe pen
  • Goede systeemprestaties gelet op compact formaat
  • Scherm met uitstekende kleurweergave

Minpunten

  • Relatief zwaar voor een tablet
  • Scherm ondersteunt geen groot kleurbereik of hdr
  • Accuduur in 120Hz-modus valt tegen

Pluspunten

  • Betaalbaar met unieke formfactor
  • Stevige, fraai vormgegeven behuizing
  • Goed scherm met uitstekende kleurweergave

Minpunten

  • Zeer trage processor
  • Tegenvallende accuduur
  • Karige geheugenconfiguratie basismodel

Reacties (63)

63
63
57
2
1
5
Wijzig sortering
Fijn dat er nu een review is van de SP8. Ik heb de SP8 nu ongeveer 2 maanden in bezit en deel de bevindingen grotendeels, maar plaats wat kanttekeningen en aanvullingen.

Vergelijking met SP7
Ik heb deze Surface Pro (SP) 8 gekocht als vervanger van mijn SP7, vooral vanwege het fors grotere scherm. Ik heb zowel de SP7 als de SP8 het basismodel quadcore met 128 GB ssd en 8 GB ram gekocht. Voor mij is 128 GB en 8 GB voldoende en het verschil tussen de i5 en i7 is klein. Er zijn ook nog i3 modellen, maar dan lever je m.i. te veel in op performance. Een verschil is wel: i5 van de SP7 is passief gekoeld. De i5 van de SP8 actief. Bij licht gebruik merk je dat overigens niet.

CPU
Toch is de Surface Pro 8 behoorlijk snel. Hoewel ons testmodel met een Core i5-1145G7 is uitgerust, weet het modellen met een Core i7-1165G7 in deze grafiek voorbij te gaan in de multicoretest. Die convertibles zijn bovendien groter en zwaarder, met meer ruimte voor koeling, dus dat is een knappe prestatie.
Fijn dat in de review ook de i5 is getest. De meeste reviews doen de i7 en het verschil is simpelweg klein. De i5 in de SP7 is van de Ice Lake generatie. Die in de SP8 van Tiger Lake en deze review bevestigt wat ik zelf ook al had ondervonden: de i5 doet het uitstekend in de SP8.

Overigens, als je het maximale uit je CPU wilt halen is het handig om de energiemode op "beste prestaties" te zetten. Ik heb wat testjes gedraaid en het verschil met "gebalanceerd" is behoorlijk groot. Ik heb de instelling nu op "betere prestaties" staan; dan zit de performance dicht bij "beste prestaties". Het verschil is ca 10%. Zie o.a. de review hier bij PCworld.
Het is jammer dat Microsoft zijn tabletaankondigingen niet wat meer afstemt op het moment dat Intel nieuwe processors introduceert, want op dit moment arriveren alweer de eerste apparaten met een chip van de twaalfde generatie.
Helemaal eens. Hier heeft Microsoft al jaren een handje van. Gezien de prijs van de producten is het eigenlijk niet te verantwoorden dat deze bijna altijd uitkomen met ene CPU van de vorige generatie.

Aansluitingen
Naast nieuwe accessoires heeft de Surface Pro 8 ook andere aansluitingen dan zijn voorgangers. De twee USB-C-poorten aan de rechterzijkant ondersteunen (eindelijk) Thunderbolt 4.
Uiteraard is 2x thunderbold en de eigen Microsoft aansluiting positief. Maar ik vind dat het verlies van de USB A poort wel echt een te benoemen minpunt is. In de review wordt dat 'klassiek randapparatuur' genoemd, maar daarvan heb ik er veel in huis. En zo klassiek is USB A niet. Mijn Garmin heeft nog gewoon een USB A laadkabel. Wat ik aardig vind (vond) aan de SP apparaten is de flexibiliteit. Je hebt een volwaardige windows PC met alle aansluitingen.. Daarom vind ik de verwijderig van de USB A poort een gemis. Met allerlei sticks en andere apparaten moet je nu op zoek naar een verloopstukje of een verloopblokje. Ook de microSD card aansluiting is verdwenen, maar dat is (deels) oplosbaar door de verwisselbare ssd.

Ik heb de 2 thunderbold poorten getest en die werken uiteraard prima. Prettige bijkomstigheid is dat deze poorten minder kritisch zijn t.o.v. de laadstroom. Zelfs met een telefoonlader of forse powerbank kan ik de SP8 opladen. Dat lukte met de SP7 niet. Ik vind dat voor noodgevallen toch erg handig. Mijn USB C lader van de mobiel heb ik eigenlijk altijd wel bij.

Beeldscherm
De Surface Pro 8 heeft een nog iets helderder scherm dan de kleinere tablet, waarbij het contrast ongeveer gelijk uitvalt en de kleuren al even goed zijn afgesteld uit de doos, met nagenoeg volledige sRGB-dekking. Toch hadden we bij dit model gehoopt op meer.
Het scherm is 11 procent groter, maar het lijkt meer. Ik heb geen tests gedaan, maar het ziet er heel fraai uit en is een duidelijke upgrade t.o.v. de SP7. Voor het lezen van pdf's is dit echt een meerwaarde.
In tegenstelling tot de iPad Pro-tablets heeft de Surface-tablet op dit moment (nog) geen adaptieve refreshrate, waardoor hij altijd op 120Hz blijft draaien als je hem daarop instelt. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor de accuduur.
Dit is dus wel een slecht verhaal. Microsoft heeft het al bij de introductie over de ondersteuning van de Dynamic Refresh Rate-functie van Windows 11, waarmee de refreshrate van het scherm automatisch wordt aangepast, afhankelijk van wat er op het scherm wordt getoond. Maar tot op heden, vele maanden na de introductie, is er nog steeds geen driver die dynamic refresh ondersteunt. Je moet het dus apart instellen en dat is nogal omslachtig. En eerlijk gezegd vind ik het verschil niet heel groot. De batterij impact is zoals deze review bevestigt wel vrij groot en daarom laat ik het nu op standaard 60 Hz staan.

Geluid/speakers
Surface Pro 8 [heeft] meer dan prima luidsprekers aan boord . Het geluid gaat behoorlijk hard en heeft ook verrassend veel bas, vooral op lagere volumes.
Helemaal eens. Het geluid van de SP8 is echt vele malen beter dan die van de SP7. Veel voller, meer bas en echt een aangenaam klankbeeld. Het geluid van de SP7 is prima en goed helder, prima bruikbaar voor videoconferencing, maar de SP8 doet daar echt een forse schep bovenop. Vooral bij muziek en video is het verschil groot.

Handling en typecover
Voor een pure tablet is het helaas wel een redelijk zwaar exemplaar.
Dat klopt. Hij zit op het randje van handig; de SP8 is maar iets zwaarder dan de SP7, maar het verschil lijkt groter. Dat komt mijns inziens ook door de typecover. Een echt nadeel van de nieuwe typecover is dat die wat mij betreft toch wat plomper is dan de oude. Dit vooral ter hoogte van de aansluiting. Bij de SP8 is daar ruimte gemaakt voor de pencil en dat is ontegenzeggelijk een goede oplossing, maar het maakt de typecover wat dikker. Er zit aan de buitenzijde een veel grotere 'bult' waar de pencil in zit. Ik heb het in mijn productreview geprobeerd in beeld te brengen.

Is dat belangrijk? Voor mij wel. De typecover van de SP7 is gewoon sneller en makkelijker weg te vouwen, iets wat ik heel belangrijk vind bij zo'n tablet apparaat. Bij de SP8 vouwt de typecover gewoon wat minder fraai en strak onder de tabel. Er blijft ook veel meer ruimte zichtbaar.

Het lijkt misschien een kleinigheid, maar bij de SP8 zit de typecover wat sneller in de weg. Als dat zo is, zo is mijn ervaring, dan trek je die snel los en leg je die opzij. Dat kan bij deze apparaten natuurlijk prima, maar dan moet je bij de SP8 nog wel uitkijken dat je het niet te wild doet, want dan valt de pencil er uit. En dat wil je niet met zo'n dure pen. En als je dan weer wat tekst moet invoeren is de bij de SP7 nog aanwezige typecover snel weer teruggevouwen. En dat is natuurlijk vele malen handiger dan zo'n onscreen toetsenbord. Bovendien komt die nog steeds niet altijd automatisch omhoog als de typecover is verwijderd. Dat moet nog steeds beter.

De positieve kant is: de typecover van de SP8 is wat steviger en typt beter dan die van de SP7. En als je een pencilgebruiker bent is het natuurlijk erg handig dat die standaard in de cover zit. Maar ik zou graag ook een variant van de typecover hebben gehad die wat strakker om de tablet vouwt en die geen pencil opbergmogelijkheid zou hebben.

Accugebruik
In de browsetest presteert de Surface Pro 8 redelijk goed voor een Windows-apparaat, althans op 60Hz.
Het accugebruik van de SP7 was en is een zwak punt. Uit de test blijkt dat de SP8 is wat dat betreft net iets beter presteert maar niet spectaculair. Ik zie uit deze test dat het erg afhangt van het gebruik. Licht browsen gaat dus prima. Ik haal overigens lagere scores: grofweg 5-6 uur op de SP7 en 6-7 uur op de SP8. Maar ik heb er geen grondig onderzoek naar gedaan.

Warmteontwikkeling en geluid
Ik vond de passieve koeling van de i5 van de SP7 wel een voordeel t.o.v. de i7. De i5 van de SP8 is wel actief gekoeld, maar omdat ik na een paar dagen nog geen ventilator had gehoord heb ik een potje civilization opgestart. Die gebruikt de CPU en GPU flink en de fan begon toen ook fors te blazen. Niet echt hinderlijk, maar wel goed te horen. Wel hinderlijk was de hittewontwikkeling op achterkant van het scherm; dat is dan op sommige plaatsen bijna niet neer aan te raken. Maar eerlijk gezegd gebruik ik de tablet niet voor dit soort intensieve programma's. Je trekt de accu er ook snel mee leeg en je kunt dan beter de Surface aan een dock hangen. Bij licht gebruik is de fan niet actief of in ieder geval nauwelijks te horen.

Conclusie
Tegenover de duurste iPad voelen de vernieuwingen bij de Surface Pro 8 toch een beetje aan als 'te weinig, te laat'. Juist voor de professional, op wie Microsoft zich richt, zitten er echter nog wat haken en ogen aan Apples besturingssysteem. Voor wie graag wil upgraden vanaf een oudere Surface Pro, is de achtste editie de interessantste in jaren: duur, maar dan heb je ook wat.
Eens, maar als je toch liever een windowstablet hebt vanwede flexibiliteit is de SP8 een prima product. Juist vanwege die veelzijdigheid vind ik het verlies van de USB A poort een gemis (het had echt wel gepast). Wil je concurreren met de ipad pro, dan moet het qua gewicht, handling beter.
Maar desondanks nog steeds een indrukwekkende tablet met veel mogelijkheden en een prachtig scherm en erg goed geluid. De typecover is mijns inziens te plomp, maar tikt wel beter en de opberg en oplaadmogelijkheid van de pen zijn natuurlijk een dikke plus. Ook fijn dat de tablet in noodgevallen ook met een standaard telefoonlader kan worden opgeladen.

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 22 juli 2024 22:58]

Fijn om te horen dat de SP8 actieve koeling heeft. Ik heb hier op zolder voor mijn SP7 een usb ventilatortje om ervoor te zorgen dat tijdens Teamsgebruik de boel niet gaat stotteren tijdens lang overleg.
Hiernaast wil ik nog wel eens Steam Remote Play gebruiken om games via mijn PC te spelen. Constant die stream decompressen maakt hem ook erg warm, en zou ik ook die usb fan voor mee nemen.
Heeft de 7 ook, maar dan wel alleen de versie met i7.
Ik ben sinds November in bezit van een surface pro 8 i7 inclusief pen en typecover en ben zeer tevreden. (Ik had hem in Ierland besteld, daar was die al eerder leverbaar) De form factor is perfect om makkelijk mee te nemen, of ik nu naar het werk op de fiets ga of op vakantie in een backpack. Altijd heb je een snel apparaat bij waar je alles mee kan.

Om nog enigszins kosten te besparen: Als je bestelt via Microsoft zelf kan je als student, ouder, of docent 10% korting krijgen. Daarnaast heb ik de 256GB SSD besteld en er een 1 TB SSD ingezet voor 210 euro, exact dezelfde die Microsoft ook gebruikt (Kioxia BG4). Let wel op de formfactor van de SSD(M.2 2230), hier meer info:

https://dancharblog.wordp...pgrade-sl3-or-spx-to-1tb/
Idem. Na zeven jaar een SP3 was die er echt klaar mee en heb ik een SP8 uit Duitsland laten komen. De i7 zit in een apparaat van onder een kilo wat (afgezien van gaming) tot nu toe alles wat ik er tegenaan gooide prima aan kan (foto- en videoediting, flink kantoorgebruik)
Daarnaast: elke keer dat ik het toetsenbord openklap kijk ik nog altijd op van hoe 'groot' het scherm is in de behuizing.

Wat betreft dit ding zien als een tablet of laptop: het is duidelijk een laptop met afneembaar toetsenbord. En hoewel omvouwen natuurlijk in veel gevallen ook voldoet gaat dat in mijn ervaring bij niet een convertible zo soepel als het ombouwen of afpakken op de SP-lijn. Even getwijfeld na m'n SP3 maar uiteindelijk kwam er qua form-factor in mijn ervaring toch niks anders in de buurt. Switchen tussen laptop en teken- of aantekentablet gebeurt in een oogwenk, plus pen altijd bij de hand in het toetsenbord. Plus: toetsenbord er af en je hebt een prima consumptie-tablet, die ook nog eens uit zichzelf blijft staan!

Ja, het is een duur apparaat. Maar ook: qua gebruiksgemak heb ik nog niks beters kunnen vinden.
Zo'n apparaat koop je voor minimaal 5 jaar lijkt mij, is 8GB dan nog genoeg? Ik zou het er niet op gokken. En uitbreiden naar 16GB is er niet bij.
128GB is tevens nogal karig voor het instapmodel. Installeer een aantal programma's en hij zit vol. Gelukkig is dat sinds de Pro X / 7+ eenvoudig te vervangen. :)

[Reactie gewijzigd door PD2JK op 22 juli 2024 22:58]

Het is maar net waar je het voor nodig hebt. Zit ondertussen aan jaar 3 met de Surface Pro met 4GB geheugen. Alleen keer compleet opnieuw geïnstalleerd met overgang naar Windows 11, maar ik heb niet per se meer geheugen nodig voor m'n huis-tuin-en-keuken gebruik. Beetje surfen, af en toe Word of Excel en de enkele keer onderweg wat Netflix of andere entertainment, gaat prima met 4GB.
Ik maakte de fout te denken dat een duurdere tablet een instap-desktop kan evenaren. Ik draai onder andere Topaz gigapixel en Video Enhance AI. En handbrake. Handbrake valt nog te doen. Maar die andere twee zijn tergend traag :'(
Dat is waarom ik van de Surface ben afgestapt toen ik mijn Surface Pro 2 wilde vervangen. Ik had voor minder geld een Lenovo met dubbele specs (i7 vs i5, 16Gb vs 8Gb, 1TB vs 512Gb, 600 euro vs 1000 euro). Dit was in 2018.
Inderdaad, je zal naar je usecase voor de komende 5 jaar moeten kijken of 8GB voldoende is voor de Surface Pro 8, anders zal je nu al moeten kiezen voor een 16GB of 32GB model (die laatste heeft ook 1TB storage aan boord @$2400).

Het Surface Go 3 model is gewoon niet krachtig genoeg om veel te hebben aan meer dan 8GB.
Daarom heb ik een Surface Pro 6 met 16 GB RAM :)
Je kunt mischirn hrrl wat gigabytes winnen door de pagefile te verkleinen. En de install files te verwijderen?
Ik heb een bijna 8 jaar oude SP3 met 8GB en die doet nog prima mee voor normaal kantoorgebruik. Ook toen werd precies hetzelfde gezegd...

Maar ik kan me voorstellen dat je voor zwaardere applicaties hier niet mee uit de voeten kunt.
Interessante review, jammer om te zien dat Microsoft van de Surface-modellen nog steeds geen échte premium devices weet te maken, zonder concessies.

Wat mij opvalt is dat de Surface Go 3 'erg betaalbaar' wordt genoemd. Sinds wanneer is €888,- voor een tablet met zulke matige specs betaalbaar? Deze snap ik echt niet.
Wij hadden net de allerduurste uitvoering te pakken die inderdaad geen enorm goede deal is. Voor 329 euro (en ook nog wel voor rond de 500 euro wat 'midrange' Go 3's kosten) zijn de kwaliteit van behuizing en scherm duidelijk hoger dan wat je mag verwachten bij andere Windows-devices voor dat bedrag.
Kunnen jullie aub ophouden met te praten over €329-349 euro. De Go 3 kost €439 euro. Jullie schreven over foutieve prijzen in de geschreven review, de video review en in de video beschrijving. Graag aub alles rechtzetten...
Toen ik dit artikel schreef was de goedkoopste variant 349 euro volgens de Pricewatch, maar zoals je in de prijsgrafiek kunt zien is de prijs van deze uitvoering recent omhoog gegaan. In de tabel staan de actuele prijzen vermeld, die worden automatisch bijgewerkt.
Iemand op Youtube heeft me er op gewezen dat in Nederland de Surface Go 3 wel degelijk voor €335 kan gekocht worden, maar in Belgie is de minimumprijs effectief €439. Dat is wel een enorm prijsverschil voor twee buurlanden.

Dell doet momenteel net hetzelfde. 23% korting in Nederland maar helemaal geen korting in Belgie. Vraag me soms af waar wij Vlamingen dat aan verdienen...
Je bedoelt €329,- de duurste uitvoering is €888,-
Wat mis je aan premium in deze dan?
Misschien wel aardig om de Surface Go ook eens te vergelijken met de relatief onbekende 10" tablet van HP, de HP Engage Go. Dat model is ook te configureren met Android, lange beschikbaarheid, IP rating en een hele range aan accessoires voor retailmarkt, zorg en monteurs e.d.
https://www.hp.com/us-en/pos-systems/engage-go-10.html
Dat is toch niet te vergelijken. De engage go begint bij 2200 euro voor een model met een 4 jaar oude pentium. De Android versie is versie 8, terwijl we op versie 12 zitten met geen uitzicht op updates. Dat systeem van HP is bedoeld voor kassasystemen, om een keer in te richten, 6 jaar te gebruiken en vervangen. Een Surface is een tablet/laptopvervanger die overal mee naar toe gesleept wordt, vele updates ontvangt en oneindig veel usecases heeft. Een POS ontworpen systeem is daar niet voor gemaakt.

Ik kan me eerder voorstellen dat je een Surface als POS inzet door gemakkelijke beschikbaarheid van hardware/onderdelen dan dat je een HP POS inzet als tablet/laptop
Ik denk toch echt dat je de verkeerde voor je hebt. Vandaar ook dat ik aangeef dat hij relatief onbekend is. De Engage Go 10 wordt namelijk geleverd met 11e generatie Intel processoren tot en met i5 icm met max 16GB (zie de quickspecs in mijn eerder gedeelde link). Wanneer hij met Android wordt uitgerust betreft dat Android 11. Als losse tablet is hij wel degelijk betaalbaar en hoeft niet als POS ingezet te worden. Juist omdat hij is ontworpen voor use cases met een lange lifecycle is dit bij uitstek een platform waar je minimaal 6 jaar aan updates ontvangt. Kortom lijkt mij wel eens interessant om die naast elkaar te zien, puur vanuit de tablet use case (niet als pc vervanger).

[Reactie gewijzigd door Magyku30 op 22 juli 2024 22:58]

Waarom zou je die twee willen vergelijken? Als ik zoek op een Engage Go met i5 1140G7 met 8gb kom ik nauwelijks aanbod tegen en prijzen rond de 3000 euro. Voor dat geld krijg je de helft van het geheugen, een veel kleiner scherm met lagere resolutie, een veel hoger gewicht (de Surface wordt hier al zwaar genoemd) en bovenal een apparaat dat niet als tablet verkocht wordt (zie je ook op geen van de plaatjes). De fabrikant heeft totaal geen intentie gehad om dit apparaat te bouwen voor browsen op de bank.

Heb jij er zelf een gekocht en gebruik je m om te browsen op de bank?
Mijn interesse zit 'm vooral in het zakelijk gebruik. We hebben inmiddels Surface Go gelijkwaardige pricing ontvangen en ben gewoon benieuwd. Model ligt lekker in de hand, is snel, scherm is uitstekend met 600 nits en er zit ook nog 4g LTE in. Het is inderdaad geen bankmodelletje, dat moge duidelijk zijn. Hij wordt overigens wel als losse tablet aangeboden hoor.

[Reactie gewijzigd door Magyku30 op 22 juli 2024 22:58]

Waar zie jij dit product als zakelijke tablet worden aangeboden/gepresenteerd? Ik ben benieuwd naar de prijzen die jij hebt aangeboden gekregen als deze vergelijkbaar zijn. De duurste surface pro 3 met 4G zie ik op 800 euro uitkomen?

Wat is de toepassing die je voor ogen hebt? "Zakelijk" is nogal een breed begrip
Als je een compacte werk-pc zoekt, (iPad en serieus IT-werk gaan niet echt goed zamen), met adaptive touch-screen apps, (deze base groeit als onkruid) dan ga je met Linux erg goed zitten voor de toekomst, met zo’n ding.

Het enige wat nog niet goed werkt op de Surface Go 2 (maxed out) is de camera. Maar daar begint libcamera verandering in te brengen. (Soort van de Mesa voor nieuwe generatie camera’s)

Ik kon gewoon niks anders vinden wat aan mijn eisen voldeet.
Een Go als "compacte serieuze werk-PC" heb ik toch mijn vragen bij. Dan moeten je use cases toch wel vrij licht zijn qua workloads?

Begrijp me niet verkeerd hoor. Ik heb ondertussen al sinds augustus 2018 de originele Go en dat ding heeft mij oprecht al verbaasd omwille van de veelzijdigheid, en vooral ook omwille van de levensduur. Hij is nooit van de snelste geweest, maar vertraagt niet na jaren gebruik en blijft rustig zijn ding doen. Voor professioneel werk gebruik ik die niet, maar voor algemeen administratief werk (winkelen, mailen, nieuws bijhouden) en media consumption (F1TV, Netflix, Disney+, ...) is dat een topding. Heel handzame vormfactor, met bijhorend toetsenbord ook net groot gegenoeg om comfortabel genoeg te kunnen typen, en eigenlijk een heel goed scherm.

Eigenlijk is de meestgebruikte app een internet browser. 8GB RAM is dan zeker voldoende, er kunnen genoeg tabs open, en de processorsnelheid is dan ook best OK. Ik zie op die manier ook best het appeal van ChromeOS, want eigenlijk gebruik ik deze niet heel veel anders dan dat je een Chromebook moet gebruiken. :)
Ik ga het omdraaien: noem eens een usecase die zo zwaar is dat deze niet kan draaien op zo’n Go 2 én welke tevens niet offloadbaar is.

Je geeft al het perfecte voorbeeld: de cloud. Dat is gewoon een term voor networked compute resources.
Ik ga het omdraaien: noem eens een usecase die zo zwaar is dat deze niet kan draaien op zo’n Go 2 én welke tevens niet offloadbaar is.

Je geeft al het perfecte voorbeeld: de cloud. Dat is gewoon een term voor networked compute resources.
Ja ik begrijp je, voor workloads die je in de cloud kan draaien is dat perfect.

Ik weet eigenlijk niet of ik voor al mijn applicaties die ik gebruik ook perfecte cloudalternatieven heb die ook compatibel zijn met wat mijn klanten verwachten. De ene klant gebruikt bvb. VMWare Horizon voor VDI's. Ik gebruik tooling als Sparx Enterprise Architect, Archi, Visio. Postman. Niet alles hiervan heeft cloudalternatieven die ik vrij kan gebruiken om met de andere teams in sync te blijven.

Wat natuurlijk wel altijd een oplossing is, is bvb een Windows 365 Cloud PC, en daarop al je software installeren. Maar dat is dan best wel aan de prijs.
Jij bent duidelijk geen programmeur. Visual Studio en SQL Server Manager open en je geheugen is weg hoor :)
Je hebt gelijk, echte progrmmeurs hebben meer dan 128GB RAM nodig:
Prerequisites:

[…]

2. Your machine will need to have a lot of RAM. 128GB is known
to be insufficient.
Bron: https://gitlab.com/esr/gcc-conversion
Haha ik moest wel lachen hierom _/-\o_ _/-\o_
ik heb de 7 maar tijdens teams vergaderen kwam ik er toch wel achter dat de ventilator heel veel herrie maakt voor de anderen. Die dachten dat ik de stofzuiger aan had!

en 8 gb ram is natuurlijk flauwekul. tenslotte wil je dit ook als volwaardige laptop kunnen gebruiken

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 22 juli 2024 22:58]

Als volwassen laptop is zon ding al te duur. De behuizing laat geen extreme prestaties toe als je de processor op zijn staart trapt klokt de boel al terug als alles op zijn maximum piek zit qua warmte wat zo n ding kan hebben. Het blijft een 2 in 1 mobiel apparaat om zakelijk te gebruiken. Dat is de surface lijn ook voor onderwijs. Hier ga je geen video s op renderen of zware cad op draaien of je loopt tegen de limieten van een surface aan. Velen begrijpen niet waarvoor de surface bedoeld is. Niet voor het draaien van zware games en software op die intel hd graphics chip.
grafisch zeker niet, maar niet alle ontwikkeling is grafisch of games. Ik werk op de UTwente aan een overstromingsmodel en dat is zwaar cpu multithreading werk. Mijn thuis pc doet het beter natuurlijk (3900x) maar de surface doet het zeker niet slecht, hetzelfde als andere i7 laptops. Verder heb ik een surface aangeschaft om voor de vele vergaderingen op het scherm te kunnen schrijven. Tijdens covid was dat wat inder aan de orde. Wat betreft onderwijs werkt het prima maar dat doen andere laptops ook. Wat ik achteraf een nadeel vind is het 3:2 scherm. Nooit helemaal soepel met schalen bij het aansluiten van een extern scherm of projector.
Surface pro is toch wel een ideale vorm factor voor mij. Licht flexibel met een prima toetsenboord. Na de pro 4 welke nog steeds goed functioneert een pro 7+ gekocht bij een mooie aanbieding omdat deze nog een microSD kaart reader erin heeft en de pro8 dit niet meer zou hebben terwijl ook de processor dezelfde zou zijn. Nog wel oude scherm grootte dan natuurlijk en geen thunderbolt (wat ik niet zou gebruiken) dus leek de sweet spot in prijs/kwaliteit. Maar ik weet nu al dat over een paar jaar ik gewoon weer een nieuwere Surface Pro zal kopen ipv een laptop.
Vreemde is wel....als tablet gebruik ik het nagenoeg nooit omdat dat toch niet heel lekker werkt....daar zouden ze toch eens wat meer moeite in moeten stoppen of een eenvoudige android boot optie erin stoppen ofzo.
Gebruik je Windows 11? Ik vind zelf dat de touch-vriendelijkheid daar mee toch weer een stukje verbeterd is. Het zit nog niet op het niveau van Android, maar dat is natuurlijk vanaf de grond ontwikkeld voor touch.
Zelf denk ik dat dual boot met Android voor de meeste gebruikers te ingewikkeld is (mijn ouders zouden dat niet snappen).
Op de pro7+ zit inderdaad W11 en zo te lezen moet ik dus eens weer meer uitproberen in tablet modus. Nu moet ik ook zeggen dat de use case vooral stripboeken lezen is in tablet modus. Wat in het verleden vooral irritant was (op de pro 4), was de gebrekkige toetsenboord ondersteuning. popte niet op wanneer je het wilde gebruiken e.d. Ga ik dan zeker eens opnieuw wat meer proberen op de 7+.
Momenteel kost de allergoedkoopste versie van de Go bijna €800, en de versie van de Pro die je wil hebben (met 16 GB RAM, toetsenbord en pen) kost €1600. Dat maakt beide modellen toch wel een stuk minder aantrekkelijk naar mijn mening.
Momenteel kost de allergoedkoopste versie van de Go bijna €800,
Nou nee, de allergoedkoopste versie (jou woorden) v.d Go 3 is dus gewoon 329 euro en dat met LTE.

Dat hij 64GB opslag heeft en 4GB ram ala, maar het is wel de allergoedkoopste
... en een pentium ipv i3, oef. Je hebt gelijk. Voor dat geld kun je beter voor een Andoid gaan denk ik.
Ik had een Surface Pro 6 het idee is mooi maar wat een bagger kwaliteit aan betrouwbaarheid.
En ja ik heb de Surface al opnieuw geïnstalleerd firmware updates tot treurens aan toe uitgevoerd

Hierbij een overzicht:

- Surface dock weergeeft beeldschermen niet goed na ontwaken uit slaapstand
- Tablet wordt te heet wegens geen ventilator, throttling als een malle.
- Display toonde al binnen 2 jaar backlight bleeding.
- Batterij degradeerde snel

Nee dank je het idee was leuk van een tablet maar geef mij maar een volwaardige laptop die soms nog uit te breiden is/repareren.

Dan zou ik eerder een iPad Pro proberen en virtueel een machine overnemen.

[Reactie gewijzigd door mrooie op 22 juli 2024 22:58]

Klinkt of je niet het originele image erop hebt met alle aanpassingen van Surface. Zeker het verhaal met je Dock.

Origineel image: https://support.microsoft.com/en-us/surface-recovery-image

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.