Microsoft vervangt nieuwsdienst door nieuwsfeed Microsoft Start

Microsoft kondigt een nieuwe nieuwsfeed aan: Microsoft Start. De nieuwsfeed komt zowel naar pc als mobiele apparaten en gaat Microsoft Nieuws vervangen. Het is de bedoeling dat Microsoft Start wordt geïntegreerd in Windows 10 en 11.

Microsoft schrijft in een blog dat Microsoft Start voortborduurt op Microsoft Nieuws en MSN. Op mobiel wil Microsoft in elk geval Microsoft Nieuws gaan vervangen door Microsoft Start. MSN blijft vooralsnog gewoon naast Microsoft Start bestaan.

Op pc kan Microsoft Start worden bezocht via de browser of op Windows 10-computers via de taakbalk. In Windows 11 zal de nieuwsfeed worden opgenomen in de widgets van het besturingssysteem. Ook wordt de nieuwsfeed getoond in Microsoft Edge, bij het openen van een nieuw tabblad.

De nieuwsfeed is per direct beschikbaar. Voor mobiel verwijst Microsoft nog naar de Microsoft Nieuws-app op het moment van schrijven. Wie de app update en opent zal echter zien dat daar het logo en nieuwe ontwerp van Microsoft Start al verschijnt.

Gebruikers kunnen de feed personaliseren, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de nieuwsfeed van Google op Android. Door locatie en interesses op te geven aan Microsoft Start, krijg je het weer, nieuws en bijvoorbeeld ook sportuitslagen te zien die voor jou relevant kunnen zijn.

Door Robert Zomers

Redacteur

07-09-2021 • 19:30

38 Linkedin

Reacties (38)

38
35
20
1
0
9
Wijzig sortering
Ah, de volgende poging om een gepersonaliseerde spam feed op m’n desktop te schuiven…de vorige poging met dat news ding in win10 was ook al niet zo’n succes naar mij idee - gebruikt iemand dat ding?

Hopelijk kan het uit…en gebruiken ze de telemetrie van al die mensen die het uitzetten nuttig…
Voor jou is dat misschien niet interessant maar een vrouwtje van 60 vind dat misschien wel een functie die voor haar nut kan hebben. Persoonlijk gebruik ik zulke functionaliteit ook niet maar misschien zijn er wel een hoop mensen die dit wel dagelijks (zouden) gebruiken.

Zie het probleem zelf niet zo in (extra) functionaliteit als je deze binnen een tel hebt uitgeschakeld en er verder niet meer naar om hoeft te kijken. Voor een hoop functionaliteit dat je het liefst niet wilt hebben, heb je Powershell scripts die op Github bijgehouden worden om van alles binnen een minuut eruit te slopen.

Voorbeeld: https://github.com/W4RH4WK/Debloat-Windows-10

Je voert dat in principe één keer uit en je hebt er geen omkijken naar, periodiek misschien nog een keer uitvoeren mocht er wat ingeschakeld zijn na een Windows Update of eigen toedoen.
Powershell.... Leuk voor vrouwtjes van 60 die er wel vanaf willen.

Het nieuws uitschakelen in Windows 11 is nu trouwens niet eens mogelijk. Geen Powershell command dat helpt.
Links die widget in beeld met nieuws in Windows 11 is met een druk op een knop uit te zetten.
Ze hebben nu natuurlijk al die weer widget die je MSN spam laat zien als je muis te dichtbij komt. Dit is maar een kleine stap verder richting irritant opdringen.

[Reactie gewijzigd door Ethirty op 7 september 2021 22:09]

Het weer vind ik nog niet zo erg, maar hebben een stel Tweakers niet al een oplossing gevonden om die nieuws spam te verbannen?
kan vast wel uit MS kennende. Anders hebben we altijd nog een hosts file om die requests naar localhost te redirecten oid.
God wat een gepruts. Wéér een reïncarnatie van nieuws, wéér een compleet verwarrende naam van de marketing afdeling.

Wat verklaart die drang naar nieuws-widgets?
Simpel, beïnvloeding en liefst vasthouden in je bubbel net zoals alle sociale media dat doen. Dan ben je een betere target voor gepersonaliseerde advertenties.
Er zal wel een verdienmodel omheen zitten...
en al helemaal de naam Start.. niet te verwarren me de Start knop..zal wel leuk troubleshooten worden :(
Moet eerlijk zijn, het bevalt me wel. Geen zin meer elke site af te speuren, dit vind ik wel prima.

Is ook een link direct naar website toe:
https://www.msn.com/nl-nl/feed?ocid=winp1taskbar
Is mijn standaard pagina met custom settings qua nieuws (plus je kan berichten van specifieke nieuwssites en types blokkeren - zoals youtube feed principe), zo kan ik snel even wat lezen wat misschien interessant is.
Ik begon met ongewenste zaken te blokken maar er blijven maar andere zaken voor terugkomen en wilde eigenlijk alleen het weer, maar aangezien dat niet kan heb ik het maar uitgezet.
Ik zou liever een whitelist hebben.
Gebruik de start button nooit, Windows toets en dan de eerste letters van wat ik op wil starten.

Dus ga dit ook niet zien als ik geen Edge gebruik toch?
Dit gaat niet over de windows start knop.. maar de nieuws feed. Weer zon fipo die te vlug leest.
en ja, ook in windows start zie je nieuws en weer als je dat niet uitschakeld/verwijderd.
Ik blijf het bijzonder vinden dat in een op 'productiviteit' gericht systeem als MS Windows dit soort functies standaard actief zijn. Het leidt alleen maar af en/of het kost tijd en moeite om het zoveel mogelijk uit te zetten. Maar er zal wel geld aan verdiend worden...

[Reactie gewijzigd door zordaz op 7 september 2021 20:04]

Hoe kom je erbij dat het gericht is op 'productiviteit'? Wat valt in jouw bubbel onder 'productiviteit' dan? Hebben alle mensen die met Windows werken exact dezelfde beroep en totaal geen baat bij de nieuwsfeed functie of Twitter? Ooit gehoord van het vak journalistiek en alles wat daarmee te maken heeft? Of wellicht zegt econoom je iets .. iets met geldzaken enzo en op de hoogte zijn van actualiteiten.
Dat woord (nou ja, 'productivity') kwam meer dan eens naar voren bij de enigzins oudbollig aandoende Microsoft Windows 11 presentatie video en werd gebezigd door meerdere hoge MS piefen in die video.

Geen baat bij het nieuwsoverzicht is misschien te overdreven, maar MSN nieuws is net als Sinterklaas nieuws met een sausje RTL Boulevard erover.

Als dat voldoende nieuwsgeving voor jou is....arme jij. Gebruik dan liever Tweakers voor nieuwsvergaring. Nou ja, zelf gebruik ik QuiteRSS om al mijn RSS feeds in te ontvangen en te lezen. Op deze manier kost het heel weinig moeite om bijna 200 verschillende feeds bij te houden. Dat is het totaal aantal feeds in mijn collectie. Sommige feeds hebben alleen wekelijks nieuws, anderen sturen tientallen berichten per dag.

MSN is helemaal niet zo geweldig als nieuwsbron, over het niovo van journalistiek daar valt te twisten (tranentergend slecht of haaruitvallend slecht) en zit tjokvol reclame. Van reclame heb ik met mijn systeem helemaal geen last.

Is mijn systeem ideaal? Vast niet. Maar het is wel minstens 100 keer beter dan MSN nieuws.
Ooit gehoord van het vak journalistiek en alles wat daarmee te maken heeft?
Als professionele journalist gebruik je niet het ingebouwde nieuwsprutje van Windows, maar een fatsoenlijke news aggregator.
Zeker waar, maar het gaat vooral om het punt dat er teveel gefrustreerde mensen hier op het forum altijd onder MS Windows artikelen reageren die hartstikke in hun eigen bubbel leven. Die niet verder kunnen denken dat er anderen mensen dan henzelf zijn die het OS op een heel andere manier gebruiken wat betreft vrije tijd en werk. Die op elke functie die MS inbouwt of veranderd lopen te klagen alsof het alleen gemaakt is voor een selectieve groep (waar zij zich in bevinden), die niet snappen dat Windows een commercieel product is en een enorme userbase heeft met allerlei verschillende achtergrond en belangen ... tja je snapt het wel.

[Reactie gewijzigd door Username3457829 op 7 september 2021 21:38]

Het is maar wat je een bubbel noemt....
Microsoft mag van mij elke nieuwsapp maken die ze willen, als het maar optioneel en fatsoenlijk configureerbaar is. En wat betreft MS Windows als 'commercieel product': Ik heb al meer dan genoeg betaald voor mijn pro versie van MS Windows, waarom moet er dan op deze manier een nieuwsfrutsel in? Waarom kan ik die nieuwstoestand niet volledig uitzetten zonder registry hacks? Waarom is die nieuwtoestand default actief op de school laptop van mijn zoon met de officiele edu versie van Windows?

Ik kan nog heel wat meer redenen bedenken waarom de huidige implementatie onzinnig is en geen enkel klantbelang dient.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 8 september 2021 09:21]

Maar waar licht dan de grens van dingen accepteren en dingen niet willen accepteren dan? Zoals je zelf zegt heeft Microsoft een enorme userbase. Dan denk ik bijvoorbeeld aan dat Candy Crush standaard meegeleverd werd. Ik denk dat de meeste mensen dit er gelijk verwijderd hebben. Moeten wij dit dan ook accepteren omdat misschien 1% dit wel fijn vind omdat ze gelijk konden spelen? (om maar even een getal te noemen, verwacht niet dat het veel mensen geweest zullen zijn). Windows 10 toen die uit kwam dat die geen startknop had vonden de mensen blijkbaar ook niet fijn. Moeten wij dit dan maar accepteren omdat er mensen zullen zijn die dit wel fijn vonden? Hoe meer spul er ingebouwd wordt hoe trager of onoverzichtelijker het systeem wordt natuurlijk. Dit is ook gewoon niet iets wat standaard in een OS hoeft te zitten. Laat Microsoft gewoon weer tijdens de installatie vragen van wat wil je gebruiken en iedereen is blij. Maar dit gebeurt waarschijnlijk niet want stel je voor dat je toevallig wel een keer 1 ding interessant vind en klikt. Hebben hun weer data van je wat je leuk vind. Ik vind dit dus gewoon vergelijkbare bloatware als de Candy Crush.

Het is gewoon een menselijk iets om dingen te beoordelen vanuit je eigen mening en je eigen ervaringen. Uiteindelijk kan ik alleen voor mezelf spreken wat ik wel en niet fijn vind. En als we dit niet kunnen zeggen omdat we rekening moeten houden met andere die dit mogelijk wel fijn vinden dan zou er niets veranderen. Dan zouden bijvoorbeeld ook sommige bugs niet gerepareerd mogen worden want hackers vinden dit fijn ;).
Ik denk dat die scheefgroei tussen verwachtingen vooral komt doordat Professional versies van Windows ook deze onzin bevatten. Doorgaan zijn dit de licenties die voor zakelijk gebruik worden aangeschaft of in ieder geval op de duurde apparaten zitten. Gezien je Windows 10 met een Windows 7 key kunt activeren snap ik best dat Microsoft dit oogluikend toestaat omdat ze je dus onzin kunnen verkopen. Binnen een zakelijke omgeving kun je er vanuit gaan dat er deugdelijke licenties gebruikt worden en zou je naar mijn idee het OS ook zakelijk in kunnen richten omdat je daar ten slotte voor betaalt hebt.

Candy Crush of andere onzin wordt enkel gebundeld omdat ze daar geld aan verdienen. Dat soort doorzichtige onzin koop ik liever af omdat het de zelfde ergernis opwerkt als colporteurs aan mijn deur. Het wordt weer pijnlijk duidelijk dat het OS niet een product is dat je koopt maar een soort marktkraam is waar je dan toevallig ook je werkzaamheden in moet doen.
Dit is nu een prachtvoorbeeld van hoe verwarrend Microsoft is met haar benamingen.

Ze gebruiken een iconische onderdeel van Windows als een naam voor een ongerelateerd product 8)7
En voor de lol ga ik Microsoft Start activeren als ik de aan/uit-knop indruk, logisch toch?
Windows toets opent ook gewoon het start menu, net alsof je er op klikt.
Als ik Windowstoets, M indruk staat er alleen 3ds Max 2021 -> Open, Run as...
Ten eerste zit deze feed als widget rechtsonderin en heeft het niks met de start button te maken. Daarnaast is het gewoon een website en App die je kan downloaden mocht je interesse hebben in Nieuws geaggregeerd voor jou door Microsoft.
De oude app Nieuws, die overigens wel in het start-menu zat, of waar je hem ook wilde, of niet, was ernstig gecompromitteerd door een verlopen lease op de advertenties. Daar werd ook "rommel" en "code" in verstuurd.

Nu doet MS het eens goed door de boel te vernieuwen, gaan ze weer de boot in met de naamgeving. Noem het dan morning paper of ochtendkrant. Als "start van de dag" zeg maar.
Ze hebben van outlook niet geleerd...
Dat ding in het startmenu helaas niet...
Zijn er mensen die hier serieus blij van worden?

Al die energie van Microsoft die in het bouwen van iets échts moois had kunnen gaan, gestoptninniets wat werkelijk niemand wil... Hoe verzin je zoiets...?
Laat ze maar eens bezig gaan met het overal doorvoeren van de nieuwe UI ipv nog schermen met met klassieke UI.

Ik snap niet dat dit al 25 jaar duurt..
Hmm ik zit hier niet op te wachten.

Geef me net als vroeger met windows 95, xp en 7 een gewoon omgeving zonder poespas en bemoei van microsoft.

In di versies had je een os met enkele tools en dat was het.

Nu komen er dingen bij die niet altijd noodzakelijk zijn. Microsoft is weeraan het knutselen geslagen met dit soort dingen toe te voegen.

[Reactie gewijzigd door smurfjeffrey op 8 september 2021 08:01]

Je kan dit als volgt uitzetten:
right-clicking on a blank area of the taskbar bar, hovering the cursor over the 'News and interests' menu item, and selecting 'Turn off.' In this sub-menu, it's also possible to choose whether to see an icon with text or just an icon on the news and interests button, to reduce the number of updates, and whether or not the tray will open when hovered over.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee