Linux' grootste vijand voor de thuisgebruikermarkt is toch echt Linux zelf. Ik kom nog veel te vaak van dit soort jaren 90 onzin tegen dat ik op Windows al 20 jaar nauwelijks nog ben tegen gekomen.
Het grootste probleem van Linux (en dan vooral Debian) is de drang om van elke library maar 1 versie op het systeem te hebben om schijfruimte en geheugen te besparen. Dan kan het voorkomen dat als een library wordt bijgewerkt ook een stapel programma's worden bijgewerkt, waardoor dingen die van de oudere versies van de library of de programma's afhankelijk zijn kapot gaan.
Het is een belachelijk systeem dat applicaties en het OS op die manier verweven zijn. Dat is in Windows niet het geval, en daarom werken oude Windows-programma's op een nieuwe Windows, en nieuwe Windows-programma's op oudere Windows-versies.
Persoonlijk vind ik flatpak een zegen. Ik installeer Debian Stable (base + desktop), en alle gebruiksprogramma's installeer ik via flatpak; schijfruimte be damned. Zo kan ik het basissysteem en de programma's onafhankelijk van elkaar updaten. Enkel als van een programma een versie me niet zoveel boeit (Okular bijvoorbeeld, of Gwenview, etc) installeer ik een versie direct uit de repo.
Ik ben ook blij dat programmeertalen als Rust en Go, die snel ontwikkelen, los te installeren zijn via een shellscript. Effectief worden ze gewoon in /usr/local gegooid, en hun "bin" directory wordt in het pad gezet. Zo kun je makkelijk meerdere versies naast elkaar hebben, en altijd de laatste versie installeren. Van Rust en Go komt elke 6 weken een nieuwe versie uit. Ik zou er niet aan moeten denken om te moeten wachten op de distributie, die eens na 2 jaar een nieuwe versie opneemt. Dan lig je 104 weken, oftewel een versie of 16-17 achter.
Sinds Flatpak een ding is geworden, is Linux op de desktop een heel stuk bruikbaarder geworden, omdat het op het gebied van software installeren een stuk meer op Windows is gaan lijken: een Flatpak werkt op de meeste, zo niet alle enigszins moderne Linux-distributies, net zoals een goed geschreven Windows-programma op alles draait vanaf Windows 7 t/m 10 en 11.
Als het zo doorgaat, zie ik het dan ook nog gebeuren dat een distributie enkel het basis-OS en de desktop-omgevingen gaan bevatten (en mogelijkerwijze de applicaties die bij die desktop horen), en dat alle user-software naar Flatpak verhuist. (Of Snap, voor Ubuntu. En natuurlijk zal de hele wereld wel weer achter Ubuntu aanrennen, om te kiezen voor de meest lompe grootste gemene deler, zoals altijd gebeurt.)
Torvalds heeft precies dit al aangekaart in 2014:
https://www.youtube.com/watch?v=5PmHRSeA2c8
(5 minuut 35 begint de rant over dit onderwerp.)
"Basically, we don't create binaries for Linux because it's a pain in the ass."
Het is inderdaad compleet van de pot gerukt dat je geen binary kunt maken voor Linux; je moet er een maken voor Fedora, een voor Debian, een voor Arch... oh nee... voor Fedora 30, 31, 32, 33, 34, Debian 9, 10 en 11.... enz.
Het is van de zotte dat een Linux-distributie probeert om duizenden applicaties te onderhouden in een repo, en dat die applicaties apart moeten worden onderhouden voor elke distributie, en elke versie van die distributie.
Flatpak lost dat op, en daarmee (in mijn ogen) een van de grootste pijnpunten van Linux; en het is mede een van de redenen waarom ik na 10 pogingen ofzo in de laatste 15 jaar _eindelijk_ ben kunnen overstappen. En ja, schijfruimte be damned. Ik heb zelfs Lutris geïnstalleerd, en ik installeer elk spel en zelfs elk klein programma zoals FooBar 2000 in zijn eigen Wine-prefix.... ondanks dat die prefix 600 MB is na initialisatie.
Hoewel ik tegenwoordig zelf Linux draai op mijn desktop en mezelf niet snel terug zie gaan naar Windows, ben ik lang genoeg met het OS bezig geweest in de laatste 20 jaar om te weten wat er goed en slecht aan is. En al je applicaties verweven met het besturingssysteem is gewoon _slecht_. Ik hoop dan ook dat FlatPak voor user-applicaties de standaard wordt, zodat je gewoon je gewenste distro+DE kunt installeren, en dan vanuit een software center de applicaties van FlatHub kunt pakken. Als er ooit commerciële software uitkomt voor Linux (die niet niche is), dan zal die waarschijnlijk via een FlatHub / AppImage / Snap-achtige manier worden aangeboden.
[Reactie gewijzigd door Katsunami op 26 september 2021 02:02]