NS zet treinsimulator op stations om nieuw personeel te werven

NS zet op bepaalde stations een treinsimulator neer voor bezoekers. Dat doet de spoorwegmaatschappij om personeel te werven. De simulator staat vrijdag 3 juni een dag op Utrecht Centraal, later volgen andere stations.

NS schrijft dat bezoekers in de simulator kunnen 'ervaren hoe het is om machinist te zijn' en de nieuwe Intercity van het bedrijf besturen, de ICNG. De simulator bootst de werkplek van de machinist volgens NS na, met bediening en knoppen die hetzelfde zijn als die van de Intercity. Daarmee kunnen gebruikers bijvoorbeeld de stroomafnemer bedienen, deuren openen en sluiten en de snelheid bepalen. Bezoekers rijden in de simulator tussen de stations Amsterdam, Rotterdam en Breda. Volgens de spoorwegmaatschappij worden daarbij ook obstakels als slecht weer en vertraagde treinen nagebootst.

De spoorwegmaatschappij zet de simulator normaal gesproken in om machinisten op te leiden. Door personeelstekorten maakt NS de treinsimulator nu beschikbaar voor bezoekers om zo nieuwe werknemers te werven. NS heeft naar eigen zeggen momenteel in totaal 1100 vacatures uitstaan onder alle bedrijfsonderdelen. Met de simulator wil het bedrijf specifiek de beroepen machinist en conducteur 'onder de aandacht brengen'. Door het personeelstekort moet in ieder geval op een traject al met minder treinen gereden worden dan de bedoeling is.

Op vrijdag 3 juni staat de treinsimulator op station Utrecht Centraal. Later komt de simulator ook te staan op Arnhem Centraal, Alkmaar, Deventer, Rotterdam Centraal en Eindhoven Centraal. De simulator is op die dagen tussen 10.00 en 16.00 uur beschikbaar.

Datum Station
Vrijdag 3 juni Utrecht Centraal
Zaterdag 11 juni Arnhem Centraal
Zaterdag 18 juni Alkmaar
Vrijdag 24 juni Deventer
Zaterdag 2 juli Rotterdam Centraal
Zondag 3 juli Rotterdam Centraal
Vrijdag 8 juli Eindhoven Centraal

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

02-06-2022 • 13:45

183

Reacties (181)

181
176
106
4
0
46
Wijzig sortering
Wellicht loons verhoging?
Dan komen er vanzelf mensen werken...
Ik ben zelf werkzaam als machinist bij de NS en ik denk dat er zoveel keus is in de huidige banenmarkt, dat mensen dan liever kiezen voor een 9 tot 5 baan met iets minder salaris.
Dit terwijl het ontzettend leuk werk is. Het kan psychisch en lichamelijk soms zwaar zijn, want tijdens de rit ben je in opperste concentratie en je werkt op de meest gekke tijden.

Maar is meer salaris voldoende? Geen idee. Extra salaris kan voor nieuwe collega's zeker wel de pijn veroorzaakt door het dubbel onregelmatige werk verzachten. Hopelijk werkt deze actie van de NS en hebben we binnenkort wat nieuwe collega's en extra salaris is natuurlijk nooit verkeerd.

[Reactie gewijzigd door Luke_dD op 22 juli 2024 20:45]

Ik ben zelf werkzaam als machinist bij de NS en ik denk dat er zoveel keus is in de huidige banenmarkt, dat mensen dan liever kiezen voor een 9 tot 5 baan met iets minder salaris.
Dit terwijl het ontzettend leuk werk is. Het kan psychisch en lichamelijk soms zwaar zijn, want tijdens de rit ben je in opperste concentratie en je werkt op de meest gekke tijden.
En je hebt een verhoogd risico om te maken te krijgen met 'een aanrijding met een persoon'. Ook dat telt mee.
Maar is meer salaris voldoende?
Betere arbeidsvoorwaarden (waaronder salaris) zijn altijd een start. Het is een markt van vraag en aanbod. Maak het werk aantrekkelijk genoeg, en er zullen mensen zijn die ervoor gaan.

Leuk werk, leuke collega's, goede uren, veel vakantiedagen, goed salaris? Klinkt goed.

Langdradig werk, demotiverende collega's, slechte werktijden, minimum aan vakantiedagen, redelijk salaris? Waarschijnlijk is er wat beter.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 20:45]

Dat verhoogde risico op een aanrijding was mij al bekend inderdaad 😅.
De NS heeft een goede CAO en een uitstekend pensioensysteem. Verder zijn de toelatingstoetsen erg streng (psychologisch onderzoek en lichamelijk onderzoek) en is de opleiding tot machinist ook niet niks. Logisch ook, want je hebt een behoorlijke verantwoordelijkheid.
Tijdens mijn opleiding tot machinist (wat gecombineerd werd met een MBO opleiding) viel zo'n 50% af door de toelatingstoetsen en nog eens 25% af tijdens de (MBO) opleiding zelf. Geen idee of dit ook zo in andere klassen was, maar ik schrok er wel van.
Ik denk zelf dat de toelatingstoetsen en het opleidingstraject mensen af kunnen schrikken, want het is niet zo 1-2-3 voltooid.

En een hoger salaris is natuurlijk altijd leuk en vind ik persoonlijk ook zeker terecht gezien de verantwoordelijkheid die je moet dragen, werktijden en de ongevallen die erbij kunnen komen kijken.
Je moet het vooral hebben van je onregelmatigheidstoeslagen, want het kale salaris is niet zo interessant. Daar valt dus zeker iets te winnen. Ook zou het voor veel (nieuw) personeel fijn zijn als de roosters wat regelmatiger zouden zijn.

Dus ja, betere arbeidsvoorwaarden (waaronder salaris) zijn altijd een start. Ze zijn in iedergeval met de CAO onderhandelingen bezig ;)

[Reactie gewijzigd door Luke_dD op 22 juli 2024 20:45]

Ik werk ook bij NS (V&S) en werk 2 van de 3 weekenden en ook erg onregelmatig. Nu de banen voor het oprapen liggen snap ik goed dat mensen naar een baan zoeken met wat gunstigere werktijden en wat meer weekenden vrij
"Voor het oprapen" eerder zijn er genoeg bedrijven welk alleen levensvatbaar zijn omdat ze veel te weinig betalen aan hun werknemers. Van de meeste laag opgeleide banen kan een mens niet meer rondkomen in Nederland.
En minder risico lopen om klappen te ontvangen van andere mensen?
Dus ja, betere arbeidsvoorwaarden (waaronder salaris) zijn altijd een start. Ze zijn in iedergeval met de CAO onderhandelingen bezig ;)
Dat is goed, want dan geniet het bestaande personeel er ook van. Mensen krijgen is een uitdaging, mensen houden is dat ook.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 20:45]

Ik wou even laten weten dat ik jullie werk erg waardoor omdat ik dank zij jullie makkelijk naar mijn werk toe kan reizen en weer terug naar huis.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 22 juli 2024 20:45]

excuus voor de off topic maar wat een verademing om eens te lezen dat iemand blij is met zijn werk en niet perse op extra geld zit te wachten en gewoon trots is op wat hij doet en tevreden met wat hij krijgt.

Dank je wel daarvoor ik maak regelmatig met veel plezier gebruik van jouw diensten (en die van jouw collega's).
Dank voor je berichtje en voor mensen als jou doen we het!

Elke keer weer zet ik mij in om jullie veilig, op tijd en comfortabel op de eindbestemming af te leveren. Ik vind dat wij als NS (ondanks dat we één van de drukste en geavanceerde spoorwegnetten in de wereld hebben) dagelijks topwerk afleveren.

Daar ben ik inderdaad trots op :)
En terecht trots :)
Misschien is dat dan we de reden dat er momenteel ook vacatures open staan voor ict bij NS? Ik loop ook maar hardop te denken
Je realiseert je wel dat Nederland een van de beste spoornetwerken heeft ter wereld? Er zijn weinig landen die het beter doen, ik geloof alleen japan.
Toch maar machinist worden? Heb je gegarandeerd een zitplaats in de trein. ;)
De NS rijdt veel op drukke lijnen, waarover ook andere vervoerders (vracht) kunnen rijden. Die lijnen zijn daardoor extra gevoelig zijn voor verstoring. Het aanpassen van de treindienst moet gedaan worden door de verkeersleiders van Prorail en niet door de NS.
De NS is niet helemaal schuldvrij, want de dienstroosters van het personeel maken dat treinen soms niet kunnen rijden omdat personeel niet op tijd bij de trein aanwezig is.
Ja lekker altijd 1 uur staan in de trein naar Amsterdam omdat er geen zitplek is waar je voor betaald
Je betaald niet voor voor een zitplek, maar voor een vervoersbewijs.

Op je overige beledigingen ga ik hier niet in. Fijne dag en mocht je nog een keer met de trein reizen, je bent welkom.
Het slaat wel ergens op als je niet zo’n pessimistische bril op zet. Wat vanuit jouw perspectief misschien onzin is hoeft niet voor anderen onzin te zijn en het is vrij arrogant om te pretenderen dat dat wel zo is.
Hoezo zijn alleen positieve meningen valide? Er is een zeer goede reden waarom er nog zo gigantisch veel auto verkeer naar de grote steden gaat. Een goed OV systeem zorgt voor weinig drukte op de weg.
Hoezo zijn alleen positieve meningen valide?
Dat zeg ik toch niet beste man... Jij zegt "maar trots zijn op NS als organisatie slaat helemaal nergens op.". Dat is spreken voor een ander, en je bekijkt het slechts vanuit je eigen perspectief. Als jij zegt "maar ik zou zelf nooit trots kunnen zijn op NS als organisatie" was er niks mis mee, want dan uit je slechts je negatieve mening over NS. Dus ik bekritiseer niet je negatieve mening, maar dat je die universeel toepast. Ironisch genoeg vraag jij nu of alleen positieve meningen valide zijn, terwijl je zelf beweert dat trots zijn nergens op slaat, oftewel jij bent hier degene die iets (trots zijn op NS) als niet valide stelt.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2024 20:45]

Betere arbeidsvoorwaarden (waaronder salaris) zijn altijd een start. Het is een markt van vraag en aanbod. Maak het werk aantrekkelijk genoeg, en er zullen mensen zijn die ervoor gaan.
De vraag is of het veel mensen trekt. Stel je bent machinist bij Keolis of Arriva en je woont in Zwolle, dan is een overstap naar NS wel de moeite waard. De NS betaald immers beter. Maar stel je bent een machinist die in Leeuwarden woont, dan is het overstappen naar NS niet aantrekkelijk, want van uit Leeuwarden rijdt alleen een Intercity van NS richting Zwolle. Terwijl in de noordelijk provincies alle andere lijnen door Arriva worden gereden.
want tijdens de rit ben je in opperste concentratie
Kun je dit toelichten? Want dit bedoel ik niet negatief, maar ik zie niet in wat er zo spannend aan is dat opperste concentratie vereist. Het lijkt mijn inziens op autorijden, maar dan nog eenvoudiger omdat je niet hoeft te sturen.
Zo reageren de meeste mensen helaas. Er kunnen storingen optreden, denk aan sein- en overwegstoringen en daar moet gelijk volgens procedures op gehandeld kunnen worden. Je moet je seinen langs het spoor in de gaten houden en deze opvolgen, rekening houden met lokale werkzaamheden en de snelheid daarop aanpassen volgens procedures. Je moet rekening houden met spoorlopers en rekening houden met mensen die de spoorwegbomen passeren. Vandaag ook weer iets van 3 keer mogen aanschouwen... en ga zo maar door.

Ik vind het erg lastig om het te verwoorden, het is voor mij allemaal zo "normaal" geworden,
maar kan je wel verzekeren dat ik na een dienst van 9 uur mentaal gesloopt kan zijn. Het zijn allemaal niet van die grote zaken, maar het is gewoon heel erg veel. Het is van belang om iedere meter van het spoor te oberveren, want er gebeurt zoveel.

Er zijn een aantal collega's die zich tijdens de coronacrisis zich hebben laten omscholen van piloot tot treinmachinist en die gaven aan dat beide beroepen qua werkzaamheden en moeilijkheidsgraad ongeveer gelijk aan elkaar zijn. Alleen is de wet- en regelgeving bij de trein strenger en ontbreekt er een automatische piloot.

Misschien leuk om door het seinbeeldenboek te bladeren, hierin staan alle seinen langs het spoor die je moet weten
https://www.dutchrail.eu/...land/seinenboek?showall=1

En verder kan het NS YouTube kanaal je nog een beter beeld geven van wat het vak machinist nou eigenlijk is.

[Reactie gewijzigd door Luke_dD op 22 juli 2024 20:45]

Dat gaat je dan vies tegenvallen.
Simpel gezegd, je kijkt vooruit en neemt de seinen waar en reageert daarop.
Maar daarnaast moet je ook je laatst waargenomen seinen onthouden om te kunnen reageren bij situaties die anders zijn dan normaal.
Je bent al (word je wel eigen) heel ver van te voren bezig met je remweg en niet zoals een auto ik trap op de rem en sta 50mtr verder wel stil.
Elke kilometer die je aflegt ben je bezig met regels, protocollen en procedures.

Dus als je denkt dat het net als autorijden is dan hebt je het mis.
Met 140km/h een sein gemist die een snelheidsbegrenzing op legt dan kun je er vanuit gaan dat je het volgende sein ROOD bijvoorbeeld mooi voorbij glijd en zal je met een schone broek enkeltje UWV kunnen gaan indien je de physologische keuring haalt.

Treintje rijden is ver vooruit denken, kijken en anticiperen.
Alles wat je doet is protocollen werk...

p.s
Een van de testen is o.s 2x 30min naar een grijs vlak met een iets andere kleur grijs kijken.
Als deze veranderd van vorm of kleur moet je reageren door op een knop te drukken.
Deze test wordt uitgebreid met geluiden en elke test moet je anders reageren.
Na 20min hebt jij een uitdaging en er zijn er behoorlijk wat die hier al op zakken.

[Reactie gewijzigd door Siewert308SW op 22 juli 2024 20:45]

Met 140km/h een sein gemist ... enkeltje UWV
Nee hoor, dat is een retourtje. Het UWV houdt niet zo van werkgevers die proberen om personeel te lozen vanwege een enkele fout, zéker als de werkgever technische oplossingen heeft of zou moeten hebben om dat soort fouten te mitigeren danwel te voorkomen. En ATB is zo'n systeem om fouten van machinisten te mitigeren. Dat er niet overal ATB is, is de NS aan te rekenen en niet de individuele machinist.
Dat er niet overal ATB is, is de NS aan te rekenen en niet de individuele machinist.
Dat zal dan vooral prorail aan te rekenen zijn, niet de NS.

Sowieso moeten ze eens vaart maken met de opvolger van ATB (ETCS) zodat er met hogere dichtheden gereden kan worden.
Je hebt geen idee waar je over praat. ATB is niet van NS maar van ProRail. Daarnaast is ATB een hulpmiddel, en niet een systeem om afhankelijk van te zijn.
Maakt voor het UWV niet uit wie de eigenaar is, en hoe het precies werkt. Mensen maken fouten, machinisten ook, en dat is simpelewg geen reden voor ontslag.
Dat ben ik volkomen met je eens, maar mijn reactie was op de stelling dat het aan NS ligt dat er niet overal ATB ligt. En dat is onjuist. Als je dan met feiten je mening wil onderbouwen, doe het dan goed. Dat voorkomt onnodige discussies.
Oh, ook dat soort grappen is het UWV gewend. "Ja, nee, daar hebben we geen invloed op, dat is een andere B.V.". Feit is dat de NS met afstand de grootste klant is van ProRail. De Onderzoeksraad voor de veilighed heeft er al herhaald op gewezen dat de veiligheid beter moet; ProRail kan dat advies alleen negeren omdat de NS het ook negeert.
Nogmaals, dat ben ik met je eens.
Lees je wel wat ik als antwoord heb geschreven? Je feitelijkheden zijn niet juist, je mening is prima.
Waarom is dit hele systeem niet geautomatiseerd? Ik kijk altijd terug naar Japan waar de treinen 95% vol automatisch lopen en de machinist er eigenlijk alleen bij zit voor speciale gevallen...
Ik denk dat de Japanners wat meer reglementair zijn. Minder kans dat die voor de trein springen of snel nog even de spoorbomen mee proberen te pakken terwijl die al dicht gaan. Het probleem met automatische trace's is vooral de rare uitzonderingsgevallen. Daarom zie je het vooral gebeuren bij lijnen die door tunnels lopen waardoor alles veel beter in de hand te houden is.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 20:45]

Het beveiligingssysteem wat in en rond het spoor zit, is in Japan beduidend anders en dat maakt het blijkbaar geschikt voor zelfstandig rijdende treinen.
In de EU zijn de spoorbeheerders (in NL is dat ProRail, niet de NS) bezig met de uitrol van een nieuw beveiligingssysteem genaamd ERTMS wat ATB in Nederland zal gaan vervangen. Hier zijn alleen miljarden euro's mee gemoeid. Al het apparatuur langs het spoor, seinen en apparatuur in de trein moet vervangen gaan worden hiervoor. Op ERTMS kunnen treinen zelfstandig rijden als ze over het juiste veiligheidslevel beschikken. We hoeven alleen in de komende 20 jaar geen zelfrijdende treinen in NL te verwachten en de machinist zal altijd op de trein blijven als eindverantwoordelijke. En voordat het überhaupt zo ver komt, moeten er nog zoveel wetten en regels veranderd gaan worden...

[Reactie gewijzigd door Luke_dD op 22 juli 2024 20:45]

Door rood rijden in een golfje is wat anders dan een rood sein missen in een trein
Het lijkt mijn inziens op autorijden, maar dan nog eenvoudiger omdat je niet hoeft te sturen.
Een machinist moet anders een behoorlijke opleiding volgen voordat ze met een trein mogen rijden.
Ik heb toevallig van de week bij de vacatures gekeken. Van kantoorbaan naar machinist lijkt me een leuke overstap.

Alleen het salaris viel behoorlijk tegen. Ik denk dat hoger salaris zeker meer mensen over de streep trekt of in ieder geval een poging doen om te solliciteren.
Ik was nieuwsgierig, ik heb even geGoogled:

Minimum en maximum salaris voor Treinmachinisten - van € 1.517 tot € 3.287 per maand - 2022. Het aanvangssalaris van een Treinmachinisten bedraag meestal tussen de € 1.517 en € 2.248 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.866 en € 2.623 per maand bij een werkweek van 38 uur.

Het lijkt me niet zo'n gek vervelende baan, maar met dat salaris is het niet erg aantrekkelijk voor mij. Ik snap dat de opleiding 'enkel' MBO-niveau is, maar ik vind een start-salaris wel heel erg laag.

Volgens mij is EUR 1517 / maand zelfs onder het minimumloon, dus ik vraag me oprecht af of dat wel klopt. Then again, zelfs het maximum salaris zit (ruim) onder mijn salaris wat ik wenselijk acht om te verdienen...

[Reactie gewijzigd door joker1977 op 22 juli 2024 20:45]

start salaris van 2248 is nog wel te doen, als je dat standaard ophoogt met onregelmatigheid toeslagen, maar 1517 is inderdaad onder het minium loon, (1725 euro). mag toch hopen dat er iemand voorin de trein zit die een beter salaris krijgt. snap ook niet helemaal waarom er zo veel verschil zit tussen het min en maxium loon. dus de ene machinist verdiend 750 euro meer als de minst verdiende machinist ??
Mja, ik zie een start-salaris als iets wat je krijgt als je begint in die functie. Als ik als 40+'er instap op EUR 2248 als "start-salaris" is dat al ruim onder mijn huidige salaris en ik vermoed dat dat voor de meeste 40+'ers geldt, ook met een lagere opleiding / mindere baan.

De meeste mensen van die leeftijd zullen dan ook niet op zo'n salaris kunnen leven en die zullen 'dus' ook niet solliciteren. Feitelijk beperkt de NS zich dus tot een hele kleine groep mensen op de arbeidsmarkt, d.w.z. mensen tot ruwweg 30~ jaar met een MBO~niveau. Dat zijn er niet veel, gok ik.
De NS is natuurlijk ook niet gek. Als je 20 jaar ervaring in de bouw hebt, ben je een betere bouwvakker dan een starter. Maar 20 jaar ervaring in de bouw is natuurlijk niet zo veel waard voor de NS.

Dat wil niet zeggen dat de NS zich per definitie richt op starters; dat is meer een consequentie van de huidige arbeidsmarkt. Op het moment dat de werkeloosheid weer oploopt naar de 8%, en je mensen hebt die vanuit de WW doostromen naar de bijstand, kan de NS in die groep gaan werven. 2248 euro is beter dan de bijstand, hoe oud je ook bent.
Het minimumloon is gebaseerd op een 40-urige werkweek. NS hanteert een 36-urige werkweek, dus je moet het bedrag dat NS hanteert met 10% verhogen.

Daar komt bij dat die 1.517 euro niet klopt; het moet 1574 euro zijn. 1.574 + 10% = € 1.731,40, dus (net) boven het minimumloon.

Overigens gaat het minimumloon per 1 juli a.s. omhoog naar €1.756,nogwat, dus zal NS het loon in die schaal moeten verhogen.
Die 1517 (inmiddels 1574, dit lijken nog oude bedragen) is het jeugdloon als je als 18-jarige begint. Het eindsalaris ligt inmiddels op 3479 euro bij een werkweek van 36 uur. Dat zijn uiteraard kale bedragen, zonder enige toeslagen.
Kaal is het inderdaad geen vetpot, maar met alle toeslagen valt het nog wel mee (zeker na een paar jaar) en is het voor een MBO functie gewoon een goed salaris. Omdat je ook al tijdens de opleiding met diensten meeloopt krijg je ook al snel die toeslagen. Toen ik een zo'n 8 jaar geleden begon als machinist zat mijn salaris zo rond de 2000 euro netto, inmiddels uiteraard een stukje hoger.
Daarbij is het pensioen erg goed geregeld bij het spoor, het pensioenfonds rail-ov heeft vrij consistent een 10+ % hogere dekkingsgraag dan de overige grote fondsen (abp, pmt etc.). Momenteel 121,7% tegen 109,9 bij PMT of zlefs 108,2 bij ABP.
Voor velen een ver-van-mijn-bed show en dat-zie-ik-straks-wel, maar het is gewoon (uitgesteld) geld, wel of niet indexeren zo nu en dan.
Hetzelfde bij mij, vroeger erg enthousiast over treinen.
Dus ik dacht, misschien leuk voor paar dagen in de week naast kantoorbaan / thuiswerken.
Maar een maximum salaris van nog geen 2500 euro is wel erg mager t.o. wat ik nu heb.

Nu snap ik dat dit ook niet te vergelijken valt met de salarissen van een developer. Maar voor mij wel de grootste reden om de overstap niet serieus te nemen
Dat is de hiel van developer zijn; het IS een goedbetaalde baan en met genoeg jobhoppen zit je zo aan iets zeer comfortabels. Maar als je uiteindelijk redelijk opgebrand raakt (iets wat in mijn ogen in de wereld van IT een zeer hoge kans heeft) dan laat je het jezelf niet toe om iets anders te gaan doen omdat je dan je comfortabele salaris moet terugschroeven, dus blijf je maar minder gelukkig doormodderen. Het is haast een valkuil te noemen :)
Heel herkenbaar! Ben net van een Project Manager rol overgestapt naar Data Analist. Hield rekening met een flinke achteruitgang in salaris de eerste jaren, om dan weer omhoog te moeten hoppen (ben ik eigenlijk niet heel erg van), maar heb nu enigszins mazzel gehad dat ik een partij heb getroffen die mijn salaris wilde matchen.

Toch had ik een terugval in salaris wel geaccepteerd om uit de valkuil van doormodderen te komen. Heb helaas een burn-out mogen ervaren begin 2019 en een terugval eind 2020 (door het doormodderen en achteraf bekeken geen geslaagde / te snelle terugkeer naar de werkvloer om 2019). Nu helpt het natuurlijk wel als je een aardig bedrag hebt gespaard / bij elkaar hebt belegt zodat je een periode minder inkomsten (dan gewend) kan opvangen.
Maar nu de ham vraag @Luke_dD
Wat is het daadwerkelijk start salaris van een mcn zonder toeslagen vers uit de opleiding?
Dat is afhankelijk van je leeftijd en werkervaring elders. Zie geldende CAO: https://www.fnv.nl/getmed....pdf&dtime=20211025132233
Die al eens doorgenomen.
Zal aan mij liggen denk ik maar kan er niks uitwijs worden wat je start salaris is als je zo uit de opleiding rolt en geen werkervaring hebt op het spoor.
Ik kan je daar helaas ook geen antwoord op geven, zou het namelijk niet weten
Ander zorgelijk punt die je na mijn mening vaak weinig over hoort.

Is dat het constant bewegen van de trein en daarmee je evenwichtsorganen zich erop aan gaan passen.

Echter ervaren mensen na het werk dan vaak evenwichtsproblemen. Dit was een van de meest gehoorde klachten van kiosk personeel dat drinken en eten ging verkopen in de trein.

Ben niet bekend of dit ook bij machinisten speelt.
Nooit geen last van gehad...
Heb er in elk geval geen actieve herinnering aan ;-)
Het lijkt me vooral zwaar vanwege de springers eigenlijk. Ik ken meerdere machinisten en die vonden het toch niet leuk als ze lichaamsdelen bij elkaar moesten zoeken (samen met de politie). Wel echt iets waar je tegen moet kunnen. Dit was wel in de jaren '80/'90, misschien worden de machinisten nu wat meer weggehouden van de nasleep.

Het lijkt me ook wel saai werk eigenlijk, maargoed het moet je liggen. Ik hou bijvoorbeeld van vliegen maar verkeerspiloot zou me ook veel te saai zijn.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 20:45]

Een machinist hoeft geen lichaamsdelen bij elkaar te zoeken na een aanrijding..
-

[Reactie gewijzigd door Comilion op 22 juli 2024 20:45]

Ik zie hier elk jaar de analyses van de exitgesprekken, en dat zijn er bij ons best wat als middelgroot bedrijf, en daaruit blijkt telkenmale dat het naakte salaris, zo goed als nooit de grootste reden is. Het is altijd een som van meerdere delen, denk aan kortere reisafstand, zelf een ander type baan omdat een partner meer tijd wil gaan steken in een serieuze promotie, een baan met meer maatschappelijk raakvlak, geen match met een nieuwe leidinggevende, of een promotie die bij de huidige werkgever niet zo (makkelijk) te vinden was. En ja, dan is meer salaris bij die promotie bij het nieuwe bedrijf een mooie opsteker, maar niet de primaire reden. Dat is dan vaak meer verantwoordelijkheid etc.

Kortom, als je mensen alleen kan overtuigen met geld, ga je doorgaans geen duurzame arbeidsrelatie aan.
Ik heb hier altijd een beetje m'n bedenkingen bij en lijkt een soort HR dogma. Bij ons wordt dit namelijk door HR ook altijd aangevoerd als argument. "Uit de exitgesprekken blijkt salaris nauwelijks een rol te spelen, dus daar hoeven we niks aan te doen". "Salarisverhoging is 2 maanden leuk, maar dan ben je het gewend en is het positieve effect weg". Terwijl op de werkvloer heel andere geluiden klinken.

Maar je doet het vaak al even met je salaris (ieder jaar iets meer meestal) en je hebt je leven er op ingericht. Dus vanuit dat oogpunt kan ik me voorstellen dat je rond komt en je dat prima vindt. Je bent er uiteindelijk ooit mee akkoord gegaan. Dus dat zal niet snel je hoofdreden zijn om weg te gaan. Maar om nieuwe mensen te trekken, zeker in deze tijd, kan het echt wel het verschil maken. Het kan misschien niet de hoofdreden zijn om ergens weg te gaan, maar het kan zeker wel de hoofdreden zijn om ergens niet nieuw te gaan werken. Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat ze een partner hebben met wel een goed salaris. Dan is salaris ineens veel minder van belang.

En zijn die gesprekken anoniem? Kunnen ze eerlijk antwoord geven? Bij ons zijn ook al meerdere mensen teruggekomen na een uitstapje bij een ander bedrijf. Dan is het veiliger om andere redenen (reisafstand, partner, etc) op te geven als reden voor vertrek en je niet je eigen ruiten ingooit voor als het niet bevalt je eigenlijk terug wilt komen.
De exitgesprekken staven die conclusie hier toch wel, en ik heb als OR lid het ook wel gevraagd aan collega's die weg gingen, en vertrouwelijk deelden dat geld niet de hoofdreden was. Die hadden geen reden om hierover te liegen tegen mij. Maar goed, dat is één bedrijf in één branche, en dus verre van de maatstaf, dat is wel zo. En ja, het mag pertinent niet een excuus zijn voor P&O, ik vertik de term HR, alsof mensen "resources" zijn om te exploiteren, om achterover te hangen. De wereld veranderd, ik zie een jongere generatie die bijvoorbeeld de duurzaamheid van een bedrijf ook meewegen, en die willen flexibeler werken. Dat geeft HR ook een transitie-opgave in mijn ogen.
Ik ben arbeids- & organisatiepsycholoog. Wat hr zegt is waar.

Salaris moet niet te weinig zijn, als je echt onderbetaald wordt ga je weg. Maar als je er van kan leven, is het voor de meeste mensen prima (alhoewel alsnog iets om over te klagen).

50% mensen die weggaat doet dat om diens leidinggevende. Wat mensen aangeven bij exit gesprekken is niet heel representatief, dan is iets externs als salaris makkelijker dan je eigen baas vertellen dat diegene een b*tch is.
Vanaf een bepaald salaris is salaris niet meer de belangrijkste drijfveer, maar bij lagere salarissen is een paar honderd euro per maand echt wel een flink verschil. Tel daarbij dat die lagere salarissen vaak gepaard gaan met mindere arbeidsvoorwaarden over de hele linie (flexibel contract, onregelmatige diensten), dan gaat men al gauw elders kijken. Als je als werknemer dat geen zorgen over hebt, dan komen de overige punten om de hoek kijken bij switchen van baan, al zal ook dan geld echt nog wel een rol blijven spelen (ook al zal niemand dat echt hardop zeggen bij een exit gesprek).
Ik denk dat iemand ook niet snel zal aangeven 'Ja boeit me allemaal niet, krijg bij X meer poen'. Je maakt er natuurlijk een mooi verhaal van, in plaats van eerlijk te vertellen dat je het doet voor meer geld. Dat wordt toch meestal gezien als een negatieve eigenschap.
Dat zegt natuurlijk weinig, wellicht zijn de salarissen bij jullie al hoog? Dan kan ik me goed voorstellen dat het niet de grootste reden is om weg te gaan (en wellicht wél de grootste reden om te solliciteren).

Daarnaast is dit jaar is natuurlijk wel het een en ander veranderd. Hoge inflatie, extreem hoge energieprijzen, middeninkomens die niet rond kunnen komen... ik kan me voorstellen dat je binnenkort in de exitgesprekken terug gaat zien dat salaris wel degelijk een belangrijke factor aan het worden is.
Van de 4 HBO kwadranten zit je in de ingenieursbranche waar ik werk, zo ongeveer het slechtste qua salariëring. Je kan voor het geld beter voor de klas staan, zeker als startende HBO-er.

We doen dit soort analyses al langer, en ook bij eerdere krapte op de arbeidsmarkt, zoals nu, waren de argumenten erg versnipperd en persoonlijk, en was het salaris nooit de grootste gemeenschappelijke deler.
Yep. Ik ben nog nooit ergens weggegaan vanwege het salaris. Paar keer genoegen genomen met gelijk salaris, paar keer wat hoger uitgekomen, één keer flink hoger. De factoren die je noemt zijn allemaal heel herkenbaar. Kortere resiafstand (althans; reistijd) vind ik echt goud waard. Elke dag 2 uur in de file (3 uur als het regent) bij een werkgever die thuiswerken niet toe wilde staan liep ik op leeg. Nu nog geen drie kwartier op de weg en thuiswerken geen probleem. Dat zijn de dingen die mijn leven verbeteren.
Maar dus nooit voor lager salaris gegaan. Dus maakt het dan niet toch wel uit?
Niet alles draait om geld
Niet alles draait om geld
Nee, maar het helpt wel mee. Hoewel machinist me (als kind al) een leuk beroep lijkt vind ik het toch net niet 'mijn huidige salaris gehalveerd'-leuk. ;)
Nou, inderdaad. Het lijkt me geen verkeerd werk, je komt nog eens ergens, het enige écht niet leuke lijkt me het risico op "aanrijding met een persoon". Maar het is exact wat je zegt: mijn vouw ziet me niet graag aankomen met de mededeling dat ze niet meer van me op aan kan bij het naar brengen/halen van de kinderen (omdat ik niet meer thuis kan werken op vaste dagen), en dat ik nog maar ± de helft geld ga inbrengen.

Ook qua verantwoordelijkheid snap ik het niet helemaal: je bent verantwoordelijk voor de veiligheid van de (soms 100-en) passagiers in je trein, ook voor de veiligheid van de (vele 100-en) passagiers in de treinen die passeert en kruist. Met dat in gedachten, vind ik dat machinisten best meer betaald zouden mogen worden.
Heel eerlijk : Die verantwoordelijkheid is natuurlijk zeer beperkt. Je rijdt op een spoor en de verkeersleiding moet ervoor zorgen dat jouw spoor beschikbaar is.

Eigenlijk is de functie van machinist een schoolvoorbeeld van 'nog geen maatschappelijk draagvlak voor automatisering' - want als er iets relatief eenvoudig weg te automatiseren valt, is het de huidige machinist.

Dat is geen populaire opvatting, maar wel de realiteit. Het is de Tesla-autopilot op een rechte weg zonder tegenliggers en een remweg zo lang dat een noodstop maken voor overstekende mensen/dieren een kansloze opdracht is.
De machinist en de conducteur zullen niet zo snel verdwijnen. De vakbonden hebben heel veel macht binnen de NS. Zo is de conducteur eigenlijk ook gewoon overbodig. De meeste doen ook niets anders dan fluiten, deur sluiten, en weer in hun eigen hokje of eerste klas zitten. Het omroepen kan geautomatiseerd worden, het sluiten van de deuren kan net als bij een metro volledig automatisch, etc. Of de machinist zou het zelf kunnen doen. Maar dankzij de vakbonden is is een conducteur nu een soort 'gastheer op de trein' geworden, en zijn ook nog eens alle conducteurs een Hoofdconducteur (want bij de NS vinden ze hun conducteurs). Zo'n zelfde iets zal gebeuren bij de machinisten, mochten ze het rijden gaan automatiseren.

[Reactie gewijzigd door ThomasG op 22 juli 2024 20:45]

Dat de conducteur meestal niet zoveel doet wil niet zeggen dat hij niet nodig is. Juist voor de gezelligheid en de veiligheid heb ik wel liever een "gastheer op de trein".
Als ze zich nou ook nog als gastheer gedroegen. Na de vergaderende stropdassen waren de conducteurs in de eerste klas vaak de luidruchtigste personen. Mis de conducteur niet echt nu ik auto rijd; tijdens het rijden met de NS juist wel, want ik heb ze soms weken niet gezien (ja, even snel deur open en dicht, inderdaad).
Net als in elke branche heb je natuurtalenten, en mensen die het zich echt alleen hebben aangeleerd. Dat zie je ook bij conducteurs. Sommigen nemen echt de moeite om als gastheer/-vrouw de trein door te gaan, anderen komen niet uit de 1e klas, en anderen sluiten zich op met de telefoon in die aparte hokjes in de oudere IC's, nadat ze even snel één coupé hebben gecontroleerd.
Zeer herkenbaar deze reactie.
Maar heel veel helaas wel. Bijna overal waar een personeelstekort is, zijn de lonen niet om van naar huis te schrijven.

Er zijn wat specialistische goedbetaalde banen met een tekort. Maar het gross zit onder <20 euro per uur. Bedrijven weigeren ook om meer te gaan betalen en blijven dan maar klagen dat er zo'n tekort is.

Deel van het probleem is dat er je bijna beter af bent met een bijstand, dan dat je voor minder dan modaal 40 uur per week aan de bak gaat.

Het bedrijfsleven heeft volgens mij nog niet helemaal door dat naast de hogere prijzen naar consumenten, de hogere omzet en winst die er geboekt worden... Dat daar ook hogere lonen bij horen.
Mijn werkgever betaald misschien niet super, maar ook niet slecht. Zeker wanneer je de secundaire voordelen bekijkt. Toch hebben ook wij moeite om onze groei te ondersteunen met voldoende personeel.

Je ziet gewoon al bijna geen kandidaten afkomen, en dat is al ver voordat je nog maar over het loon gaat praten. Dat weet je pas na enkele gesprekken.

En jij vergeet blijkbaar dat voor vele bedrijven ook de kosten stijgen. Zowel loonskosten en energie maar ook bijvoorbeeld grondstoffen.
Het is vervelend voor bedrijven dat kosten stijgen, maar er is iedere paar jaar wel gezeur over te hoge loonkosten. Terwijl de lonen achterblijven bij inflatie/productie. En de (grote) bedrijven maar ieder jaar grotere winsten boeken. En wij als Nederland ieder jaar meer mensen hebben die met moeite rondkomen, terwijl mensen gewoon werken...
Mee eens hoor, laat die ("stropdas kantoor") figuren op het hoge niveau maar eens wat inleveren, wedden dat men dit niet pikt, maar de lage salarissen een euro per uur meer bieden, ho maar :F
Ik hoop dat men van de bond, nu eens hun poot stijf houden en een hoger salaris afdwingen voor het werkende personeel op de treinen en erom.
Je ziet gewoon al bijna geen kandidaten afkomen, en dat is al ver voordat je nog maar over het loon gaat praten. Dat weet je pas na enkele gesprekken.
Dat komt omdat kandidaten of het loon al weten van derden (CAO bv.) of al weten hoe laat het is als werkgevers geen salaris indicatie geven...

En je ziet ook gewoon als je dan wel goed personeel op gesprek heb, dan haakt een hoop af omdat ze bij de concurrentie voor significant meer aan de slag kunnen...

De uitspraak "Niet alles draait om geld", mist het stukje ", maar werk absoluut wel!". Je zou kunnen stellen dat dit wellicht anders ligt als je voor een non-profit werkt, maar ook daar draait alles om geld. Als een werkgever je anders heeft kunnen wijsmaken, dan moet je jezelf maar eens goed gaan afvragen of je werkgever er ook voor de lol inzit of om zoveel mogelijk geld te verdienen...

Op het moment dat ik meer verdien (per uur) dan kan ik er voor kiezen om minder uren te werken om hetzelfde inkomen te behouden en de tijd die je over heb daadwerkelijk te besteden aan zaken waar niet alles om geld draait... Het lijkt me essentieel dat je genoegdoening of zelfs plezier in je werk hebt, anders hou je het gewoon niet lang en gezond uit!
Wanneer ik vacatures zoek online voor de profielen die wij aanbieden zie ik nergens een salaris indicatie. Het loon hier is niet vastgelegd in een CAO, geen baremas waarmee gewerkt wordt. En ondanks dat wij als bedrijf wereldtop zijn in onze industrie (en we vele fortune 500 bedrijven als klant hebben) zijn we bij het grote publiek niet bekend. En onbekend maakt onbemind.

Natuurlijk werkt geld, maar ik heb soms ook het gevoel dat sommige mensen veel te veel de focus leggen op geld alleen. Brutoloon zegt ook niet alles. Als een potentiele werkgever mij vraagt hoeveel ik zou willen verdienen krijgen ze van mij direct enkele vragen terug zoals wat de secundaire voorwaarden zijn en hoe het met de work/life balans zit in het bedrijf.
Een bepaald IT bedrijf had iemand met Sushi achter een laptop in hun flyer staan. Da's corporate talk voor: werk jij over dan betalen wij je maaltijd wel. Hetzelfde bedrijf ontsloeg later mensen per SMS. Geld is idd niet alles.
Anoniem: 284785 @Gamebuster2 juni 2022 14:12
"Tussen € 1.574 en € 2.444 bruto per maand", weliswaar voor MBO3 en o.b.v. 36 uur, klinkt niet echt aantrekkelijk.
Met zo'n loon kom je toch niet meer rond in Nederland? #ikdurfhemtestellen
In dit geval kom je heel Nederland rond :+
Daar kan je inderdaad heel weinig mee. Gemiddelde particuliere huurwoning (huurwoningen.nl) zit je al gauw op 1000-1500 euro. De eis dat je binnen 45 minuten bij je standplaats moet zijn (eis NS), helpt ook niet mee. Veel verhuurders stellen 3 tot 4* de bruto huur als salariseis. Woningnet (sociale huur) is een stuk goedkoper, maar zie daar maar voor in de aanmerking te komen.
Goedkoper huren is mogelijk (doe ik zelf), maar dan zit je in een studiotje van 20-40m2 terwijl je full-time werkt.
Ik kan me wel goed voorstellen dat er een punt komt dat de muren op je afkomen als je een studio heb van 20m2. Ik ben een aantal keer bij mensen op bezoek geweest die dat hebben en het is heel praktisch ingericht allemaal. En ja het is beter dan niks , zeker in deze tijd van schaarste.
Maar als je boven de 30 en je verdient aardig wil je gewoon iets meer ruimte dan dat.
In Amsterdam wordt dat erg lastig met dat salaris.
Laat me het anders zeggen veel mensen houden niet heel veel over aan het einde van de maand met dat salaris.
Nee, en zul je inderdaad met een of meerdere huisgenoten moeten gaan wonen terwijl je rustig wacht op een sociale huurwoning. Een huis kopen zit er zeker niet in met dat loon.

Voor mezelf moet een baan wel heel leuk zijn dat ik mijn huidige huur op zeg en ofwel verder weg ga wonen, of weer met een huisgnoot.
Waarom niet? Ik doe het al jaren. M'n collega's ook. En ik denk nog heeeel veel meer Nederlanders.

Het zijn altijd de zelfde sectoren die moord en brand schreeuwen over salarisverhogingen in de media (zorg en docenten), maar er zijn nog veel meer beroepen en die verdienen nog minder.
Misschien eens in belgie gaan kijken mijn vriendin is kleuterleidster daar en verdient netto meer dan ik op max in ict verdiende als functioneel beheerder. En ik verdiende eacht niet slecht Cao verzekering
nee niet alles draait om geld maar het is wel handig om er mee rond te komen als je werkt en dat gaat niet op voor de meeste banen
De meeste gezinnen draaien op 1.5 keer modaal.

Stimuleer/dwing allebei om full time te werken en *poef* het tekort is weg. Vooral vrouwen worden er nog op aangekeken als ze niet de kinderen van school halen iedere middag.
De meeste gezinnen draaien op 1.5 keer modaal.

Stimuleer/dwing allebei om full time te werken en *poef* het tekort is weg. Vooral vrouwen worden er nog op aangekeken als ze niet de kinderen van school halen iedere middag.
Sorry ... ?

Dwingen om te gaan werken ?
Er is al sinds de jaren '80 een stimulatie naar partime werken, omdat er dan 2 personen op dezelfde plek kunnen staan.
Niet elke werkplek kan/heft dat, maar dat is wel de opzet geweest.
Net als ADV dagen, in het leven geroepen om werkplekken te creëren zonder dat het proces gevaar loopt.
Alleen is dat door de werkgevers uiteindelijk weer aangegrepen om meer te verlangen, en minder in te zetten op de werkvloer.
Niet alles. maar veel wel. voor een redelijke loons verhoging zou ik bijna elke switch wel willen maken.
Ik ben ondertussen al 2 keer van beroep veranderd door een goed aanbod.
in een kapitalistische maatschapij snel wel, zo niet dan wordt daar graag misbruik van gemaakt door iemand die wel geld wil.

[Reactie gewijzigd door t link op 22 juli 2024 20:45]

Ik denk dat we gewoon een tekort krijgen aan mensen die een leuke baan willen hebben en met hun handjes willen werken. Er wordt maar gestimuleerd dat doorleren het antwoord is: maar we gaan ze missen.
Dit is al een hele oude maar toch een goede eye opener voor een lobby voor arbeids lieden.
https://fb.watch/doqJGxuSsV/
Erg idealistische gedachte in een kapitalistische maatschappij :)
Als je een leuke baan hebt misschien minder/niet , maar in het geval dat het niet zo is kan het iig een factor zijn om daar dagelijks wel je bed voor uit te komen.

[Reactie gewijzigd door Jantjo op 22 juli 2024 20:45]

In het geval van de NS kan dat wel eens nachtelijk worden ook natuurlijk.
In deze wereld draait alles wel degelijk om geld. Hele oorlogen worden erom gevochten.
Er worden oorlogen om een hele hoop dingen gevochten, niet alleen geld. Beetje irrelevant ook. Niemand kiest zijn baan ALLEEN op salaris.
Er is iets tussen "alles" en "niets". Men zoekt over het algemeen meer in een baantje dan alleen geld. Natuurlijk is geld een significante factor, maar je kan zoveel betalen maar als niemand weet dat je een baantje aanbiedt heb je er niks aan.

Simpel voorbeeld: Wij hebben al JAREN een vacature open staan, maar krijgen we reacties? Nee. Ik heb kennissen aangesproken dat ze voor "ons" kunnen werken en zelfs bedragen genoemd dat boven hun huidige salaris zat (in beide gevallen meer dan 25% bovenop hun huidig salaris) maar geen interesse
Er is gewoon overal een tekort aan personeel. Loon kan helpen, maar niet helemaal. Je wilt ook geen race to the top hebben op gebied van loon want dan concureer je jezelf weer weg. Loon moet ook betaalbaar blijven.
NS heeft vorig jaar 500 miljoen euro winst geboekt. (1)
Laten we het aantal totale werknemers even afronden naar 40k.

Als ze iedereen een loonsverhoging/bonus van 12,5 DUIZEND euro geven draaien ze alsnog quitte
Lekker selectief, het jaar daarvoor was er 2,6 miljard verlies en operationeel was er ook een verlies. De winst was met name boekhoudkundig. Gezien het eenmalige karakter geen reden voor een loonsverhoging en gezien het eerder verlies ook geen reden tot bonus.
Winst is geen constante. Je hebt goede jaren, je hebt slechte jaren. Je zou naar een gemiddelde over langer termijn moeten kijken. En is loon het enige waarin de NS zou moeten investeren?

En statistieken is altijd leuk. Lees al onmiddellijk op een andere site dat de NS vorig jaar 49 miljoen verlies heeft geboekt. Zeker van dat die 500 van jouw geen EBITA is? Boekhouden is zo eenvoudig nog niet en er komen vele cijfers uit een jaarrekening.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 22 juli 2024 20:45]

En hoeveel ervan was gesubsideerd geld?
In vele sectoren zijn de loonsverhogingen al jaren ronduit schandalig laag en komen vaak niet eens in de buurt van de daadwerkelijke inflatie. Deze krapte op de markt is voor werknemers een prima situatie. Bedrijven die normaliter geen bestaansrecht moeten hebben zullen werknemers verliezen en zich aanpassen of vertrekken.
Ik verbaas me ook over deze situatie. Er is een enorm krappe arbeidsmarkt, maar toch blijven de lonen enorm achter onder het mom van allerlei kulargumenten van de bedrijven, terwijl de winsten tegen de plinten klotsen.

Ik lees vaak dat men blij is met een loonsverhoging van een paar procent. Als je ziet wat nu de inflatie doet, ga je er hoe dan ook op achteruit met die paar procent verhoging.

Heel bijzonder allemaal.
Mensen "plakken" nu eenmaal aan hun plekkie, zelfs als het niet optimaal is. Voor veel mensen is op zoek gaan naar een nieuwe baan een hele stap. Andere baan, je bent weer nieuw, je moet je bewijzen, je plekje in een nieuwe groep veroveren, je moet "domme" vragen stellen ("waar liggen de postits hier?"), vaak het risico van eerst-een-jaarcontract nemen. Blijven is een veilige optie - better the devil you know.

Ik ben in totaal nu een keer of zes van "echte" (fulltime) baan gewisseld, en ik weet van mezelf dat ik het eerste half jaar ergens nieuw geen bal aan vind, hoe leuk het daarna op de lange termijn ook is. Dus ik zet me maar over die periode heen, maar kijk er echt wel tegenop, en ik ben (achteraf bezien) ook echt meermaals te lang op een plek blijven hangen waar ik eerder weg had moeten gaan.

En geld maakt niet alles goed, althans niet voor iedereen. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die in hun laatste adem verzuchten "had ik maar meer geld verdiend", ik denk dat er meer zijn die verzuchten "had ik maar meer leuke dingen gedaan".

[Reactie gewijzigd door JeroenH op 22 juli 2024 20:45]

Ik kan me hier 100% in vinden!
Jarenlang op één plek gewerkt, en verschillende taken vervuld.
Maar de laatste 10 jaar regelmatig de drang gehad om iets anders te zoeken, maar nooit echt doorgezet.

Begin dit jaar de knoop doorgehakt, en op een andere plek gaan staan.
licht onder mijn niveau, maar de reistijd verkort naar 5 minuten, de werkdruk verlaagd naar amper de helft, en ondertussen al mijzelf 'in de groep' weten te plaatsen door schouders recht, en hoofd omhoog.
Iedereen groeten, veel lachen en interesse tonen.
binnen een paar weken had ik wat certificeringen gehaald, waar men gemiddeld een jaar of langer over deed ( niveau en inzet verschil ;) ) en 'onmisbaar'* in de ogen van de teamleiders.

* Niemand is onmisbaar, en ik als nieuwkomer al helemaal niet.
Maar ik merk wel dat er wat onrust is in hun planning, omdat ik in beide ploegen graag ingezet wordt
Lees dit eens, dit raakte me toen ik het voor het eerst las:

https://www.linkedin.com/...ort/?originalSubdomain=nl
bekend fenomeen inderdaad, zeer goed verwoord.
Sluit me hier volledig bij aan. Hoop dat de verandering nu eens echt ingezet gaat worden en dit soort werkgevers gewoon geen mensen meer kunnen krijgen. Ga maar eens leren waardering te krijgen voor goed functionerende mensen die loyaal zijn. Het hele idee van moeten job hobben om te groeien in salaris (vrijwel dezelfde functie elders) is toch te triest voor woorden. 1x per jaar een bbq met bier is niet meer genoeg om mensen te binden. Daar betaal je geen hypotheek of huur mee.
Jemig wat een ouderwetse opvatting. Tegenwoordig draait het steeds meer om secundaire arbeidsvoorwaarden en indentificatie met de werkgever etc. Alleen salaris is geen criterium.
Ligt eraan hoe hoog het loon is. Als je dicht bij minimum loon verdient en steeds lastiger rond kunt komen heb je liever loonsverhoging. Maar verdien je dik en heb je iedere maand geld over dan kun ke het je veroorloven om naar secundaire arbeidsvoorwaarden te kijken...
Is ook het eerste waar ik aan dacht na het lezen dat ze 1100 vacatures open hebben staan. Ookal is het een hele grote organisatie, wanneer je 1100 vacatures open hebt staan en het niet lukt om die te vullen moet je je misschien gaan afvragen of je aabod wel marktconform/interessant genoeg is.
Loonsverhoging zit er voorlopig niet in, als ik moet afgaan op diverse andere vervoerders waar personeel deze week staakt omdat ze geen loonsverhoging krijgen…

Het probleem is ook dat ze bij NS geen goede sollicitatie-afhandeling hebben. Mijn neef bijvoorbeeld heeft de machinistenopleiding gedaan en is, bij wijze van spreke, cum laude geslaagd. Hij heeft daarop bij NS gesolliciteerd, maar ze laten niks van zich horen. Natuurlijk zijn ze niet verplicht om iedereen zomaar aan te nemen, noch om een weigeringsbrief te sturen, maar je zou denken dat als ze zo zitten te springen om personeel, dat ze wel *iets* van zich laten horen.
Bij wie heeft hij die machinistenopleiding gedaan? NS leidt na aanname zijn machinisten zelf op. Dus ik kijk een beetje vreemd naar je bericht
Ook als de NS mijn huidige inkomen zou kunnen verdubbelen zou ik nog steeds geen machinist willen zijn, ik denk (en hoop) dat ik niet hoef uit te leggen waarom. Redelijke kans dat ik niet de enige ben die er zo over denkt?
Lijkt me handig om dat wel even uit te leggen. Ik hoef denk ik niet uit te leggen waarom 😬
Zal zijn vanwege het risico op "aanrijding met een persoon" mee te maken? Dat snap ik wel, maar er zijn zat beroepen waar je traumatische zaken mee kunt maken. Politie, brandweer, werken in de zorg, werken met zware machines. Hell, ik was 6 jaar ICT'er in een ziekenhuis, dichtbij de zorg en heb één of twee keer de bloedspetters maar net kunnen ontwijken. Bij een computerstoring op de SEH zit je er soms midden in. Monitor verwisselen terwijl op het bed in de kamer de arm van een van de pijn schreeuwende patiënt terug in de kom wordt geduwd was ook een dagje om te onthouden.

Als je daar niet tegen denkt te kunnen kun je het maar beter niet doen.
Aanrijding persoon komt ongeveer 200 keer per jaar voor. Er zijn ongeveer 5000 treinbewegingen per dag. Nu kan je zelf uitrekenen wat de kans is dat je daar mee te maken krijgt. Voor bijna-aanrijdingen geldt precies hetzelfde
Zoals @Higaphix zegt:
Over een heel arbeidsleven krijgt de gemiddelde machinist er een handjevol.
Dat klopt wel ongeveer.

Het stukje "risico van het vak" zegt niet genoeg, behoorlijk risico op blijvend zwaar trauma zit meer in de richting. In de praktijk gaan flink wat machinisten er aan onderdoor, veel mensen zijn helaas lang niet zo mentaal sterk/veerkrachtig als ze denken. En daar kom je uiteraard pas achter als het al te laat is... Velen weten dit, of ze het nu uitspreken of niet, ook wel en kiezen ervoor om het risico niet op te gaan zoeken, ook niet voor (eventueel meer) geld.

Al doet die simulator een miljoen treinbewegingen met 'eventuele kandidaten', die situatie gaat gegarandeerd niemand voorgeschoteld worden ondanks dat het uiteindelijk 'bij het vak hoort' (hoe lelijk dat ook klinkt).
Naar wat mijn vader (Bijna 30 jaar in het vak) me verteld heeft:

Sommige zullen nooit "een springer" hebben. Sommige lijken steeds maar pech te hebben. Over een heel arbeidsleven krijgt de gemiddelde machinist er een handjevol. Als je geluk hebt gebeurt het in de schemering of 's nachts. Als je ze ziet, dan is het al te laat. Er is niets wat je kan doen, dan je ogen sluiten, wegkijken, toeteren (in een poging iemand op het spoor "wakker" te schrikken), de remkraan opentrekken, en als je toch een doffe dreun hoort bidden dat het licht in één keer uit heeft mogen gaan. Het is niet jouw schuld; je was gewoon stomweg betrokken bij een ongeval.

De meeste machinisten moeten het even laten bezinken, maar na zeker tijd gaat het wel weer. Sommige doet het weinig. Anderen pakt het vast, en klimmen na maanden van slag te zijn de locomotief nooit meer in.

Risico van het vak.
Blijft het daarbij of moet je dan ook iets gaan doen. Bv de trein uit om.te kijken of hij nog leeft. En dus direct een beeld op je netvlies krijgen om nooit te vergeten.
Misschien zelfs helpen mee zoeken naar missende ledematen?
Tegen de tijd dat de trein stilstaat ben je als machinist al snel een kilometer verwijderd van de locatie. Je hebt wel de melding te maken, en alles wordt stilgelegd, maar voor jou is het dan einde werkdag.

Er is een speciaal team dat op zoek gaat naar de stoffelijke resten. Een macabre baan.

De overlevingskans is zo goed als 0 als er 500 ton staal met >80km/u op je af komt. Ik ken een verhaal van iemand die (per ongeluk) te dicht bij het spoor stond en z'n hoofd stootte aan een uitstekend stuk van een wagon die met 60km/u langsreed. Niemand had hoop voor hem, maar na een aantal maanden werd hij toch weer met krukken gesignaleerd. Het is maar wat je geluk noemt.
Pff je zal in dat team zitten. Moet je ook maar kunnen. Goed je kiest er zelf voor maar toch.
Dank voor je uitgebreide uitleg.
Dat klopt, maar het tekort aan personeel is toch wel opvallend. Bij het bedrijf waar ik voor werk stond een vacature voor 4800 bruto per maand, er was geen 1 sollicitatie uit Nederland.
Is die vacature er nog? O-) klinkt zeker interessant
De volgen stap gaat Transport Tycoon Deluxe worden om te kijken of je logistiek inzicht hebt?

Verder wel een ludieke manier
Ze zouden OpenTTD met Nederlandse newgrf's kunnen gebruiken.
Oh daar zou ik toch wel echt voor in zijn, kom maar op met die NS server.
Vele jaren geleden had ik een servertje draaien en 1 keer ook Nederlands thema gedaan. Wel tof om het met Nederlandse stations, treinen en omgeving te doen. Misschien maar weer eens naar kijken.
Is niet eens zo ver gezocht als je denkt :)
Toen ik bij NS ging solliciteren moesten we inderdaad een logistieke test doen. Het was helaas geen Transport Tycoon, maar een test waarbij je treinen moest rangeren.
Vroeger (of misschien nog steeds wel) had je in het spoorwegmuseum zo'n rangeerheuvel simulator staan. Moest je op een schakelbord op tijd de wissels goed zetten.
Het was iets abstracter dan dat. Ze gebruiken deze test nu helaas niet meer, maar je kreeg een sporenplan van een opstelterrein (waar treinen 's nachts worden neergezet) en een dienstregeling van elke trein. Je moest ervoor zorgen dat alles op tijd klaar stond en niets botste. En natuurlijk komt alles net niet lekker uit.
Ik heb bij NS gewerkt en ik heb dit spel heel veel gespeeld. Toch zit er wel een heel groot verschil tussen TTD, openTTD en het bijstuuringssysteem bij NS. Toch helpt het wel zoals je zegt bij je logistieke inzichten.
Ik heb het geluk gehad dat ik de logistieke test niet hoefde te doen.
Ik moet ook wel zeggen dat het werk als Knooppuntplanner meer overeen komt met de inhoud van de test. Dit is ook een functie met meer stress.
Voor het werven van verkeersleiders bij ProRail zou zoiets niet eens heel gek plan zijn.
Anoniem: 284785 2 juni 2022 13:55
Op de NS-vacaturesite zie ik 'slechts' 350 vacatures, een derde daarvan betreft 'winkelpersoneel'.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 284785 op 22 juli 2024 20:45]

Een vacature kan voor meerdere FTE's zijn natuurlijk, dus dat ze bij de vacature 'Conducteur Maastricht' niet naar één persoon op zoek zijn, maar naar wel 3 of 4 mensen bijvoorbeeld.

En het kan ook zijn dat niet alle vacatures direct op hun website staan, maar dat er via headhunter- en recruitment-bureaus wordt gewerfd.
En het kan ook zijn dat niet alle vacatures direct op hun website staan, maar dat er via headhunter- en recruitment-bureaus wordt gewerfd.
Maar als ze heel veel geld uitgeven en risico aannemen om een simulator neer te zetten op plekken waar dat niet heel praktisch is (geen kritiek, alleen observatie) dan zou je toch verwachten dat ze ook de vacatures op hun website zetten? Er staat onderaan het artikel op de website van NS immers het volgende:
Zie voor meer informatie over de openstaande vacatures: werkenbijns.nl
Risico is een groot woord. Dit zullen sowieso geen volledige cabinets zijn EN mogelijks zelfs geen compact simulator en zijn. Heel wat jaren terug heeft de NMBS iets gelijkaardige gedaan. Weet je wat ze bij hadden? iMacs die Windows draaien met daar op een spel dat je vandaag geloof ik nog altijd op hun site kunt vinden.
NS heeft 2 types simulatoren:
- Full scope simulator
Dat is een 1:1 nagebouwde cabine met beweging en alles erop en eraan.
- limited scope simulator
Wat meer een veredeld bureau is met 3 touchscreens voor de knoppen, een ingebouwde computer en hendels voor remmen en gas geven gecombineerd met een TV of projectorscherm.

Ga er maar vanuit dat die laatste er zal staan. Die dingen staan gewoon op wielen dus kan in principe zo de vrachtwagen ingerold worden.
Is daar dan ook heel Nederland gezien vanaf het spoor op te zien of gewoon wat gebouwde situaties. Trainsim 2000 of zo :)
Anoniem: 284785 @wildhagen2 juni 2022 14:15
Een vacature kan voor meerdere FTE's. Zo had ik het inderdaad niet bekeken. Thanks.
Even een gedachtenexperiment: zou het helpen om -mocht er genoeg geld zijn- om bepaalde lijnen volledig op viaducten of tunnels en afgescheiden van de rest van het verkeer nieuwe lijnen te bouwen en ook stations met perrons die volledig afgescheiden zijn van het spoort met platform screen doors (zodat het volledige perron geklimatiseerd kan worden en de reizigers beschermd tegen regen, wind, koude/hitte en ook niet per ongeluk op het spoor kunnen vallen of erger erop geduwd kunnen worden en zwart rijden door personen die stiekem via een overweg (die er niet meer is) op het spoor springen is vrijwel onmogelijk geworden) en zo volautomatische treinen te laten rijden met ook nog eens extra deuren per rijtuig (zegge: 4 dubbele schuifdeuren per rijtuig), zodat het in- en uitstappen drastisch versneld kan worden ipv van nu vaak maar 2 deuren per rijtuig in combinatie met een volledige doorloopconfiguratie (walk through) zodat ook zitplaatsen boven de koppeling geplaatst kan worden en het geheel als een virtueel 200 meter lang rijtuig is, waar passagiers zich gelijkmatig kunnen verdelen over de gehele treinlengte zonder barricades: bij een 8-wagontrein heb je dan in totaal 8x4x2=64 passagiersuitgangen die bij een snelheid van 2 seconden per patiënt uitstap je in theorie dus bijna 1200 mensen in en uit kunt laten stappen in een minuut tijd: "trein gaat vertrekken: hou afstand van de deuren....piep piep piep piep piep, NIET meer in- of uitstappen aub, deuren sluiten PIEPPIEP". Dit systeem wordt dan volautomatisch aangestuurd door een controlekamer, waarbij de tourniquettes instant data doorgeven over de passagiersflow en eventueel op bepaalde lijnen dan extra treinen kan injecteren in het systeem zodat de crowd sneller afgevoerd kan worden. Kortom: een soort extended full automatic mass transit system, waarbij je minder mensen nodig hebt om sneller en efficiënter te laten vervoeren en de automatische treinen kunnen ook korter op elkaar rijden (90 seconden tussen 2 treinen is mogelijk tijdens de spits).
Het geld groeit in Nederland niet op onze rug
Nee, het geld zit in de zakken van de aandeelhouders en gewone mensen die het werk doen schepen we af met een hongerloontje en vooral niet zeuren.

Kom op, bij de meeste bedrijven klotst het geld tegen de plinten. Maar men houdt ons liever van de domme.
De Nederlandse overheid is de eniie aandeelhouder van NS dus per saldo vloeit het terug naar de overheid als waar zou zijn wat jij zegt
Nee dat klopt, daarom had ik ook geschreven: -mocht er genoeg geld zijn- en dat het een gedachtenexperiment was. Het probleem is dat om dit probleem en de bovengenoemde problemen enkel opgelost kunnen worden als alles gestandardiseerd wordt op perronhoogtes, standaardtreinen met doorloopconfiguratie met op gelijke afstanden grote deuropeningen die uitlijnen op de PSD-deuren, geen gelijkvloerse kruisingen en volledig afgescheiden van al het andere verkeer en ook nog op viaducten en in tunnels, zodat je niet onbevoegd op de sporen kunt komen en door de PSD's het systeem hermetisch afgesloten kan worden tegen spoorlopers en mensen die al dan niet op het spoor worden geduwd. In dat geval en in combinatie met automatische treinen heb je een volledig gesloten circuit waar zwartrijden vrijwel uitgesloten kan worden en bij grijsrijden bij het einde je toch eerst moet bijbetalen vooraleer je het station kunt verlaten. In principe een soort XL metrosysteem, met veel langere en snellere treinen.
Openttd is wel een tijdloze klassieker.
Protip, het jgr patch pack is zeer aan te raden voor wat geavanceerde en QoL features zoals automatische spacing in timetables en veel meer:
https://github.com/JGRennison/OpenTTD-patches

Edit: oeps dit moest natuurlijk als reactie op een ander comment :+

[Reactie gewijzigd door Metal spoon op 22 juli 2024 20:45]

Jammer dat die niet vanuit OpenTTD zelf te downloaden is.
Na een lange carrière in de IT leek het me oprecht interessant en leuk om machinist te worden. Tot ik het salaris zag. Dat er verschil in zit begrijp ik maar het verschil met een aardige baan in de IT is echt gigantisch.
Anoniem: 284785 @OFV2 juni 2022 14:27
Ja, ik had als oud trein-nerd precies hetzelfde en overwoog dat een vijftal jaar geleden. "Tussen € 1.574 en € 2.444 bruto per maand", daar kom ik m'n spreekwoordelijke bed niet eens voor uit.
Je zou denken dat het implementeren van 'Full Self Driving' voor treinen een fluitje van een cent is vergeleken met verkeer op de openbare wegen.
Dit is dan ook een omvangrijk project dat al loopt.
6 jaar geleden heb ik geprobeerd machinist te worden, dat kon ik alleen via het ROC Amsterdam doen omdat ik 5 minuten te ver van de dichtstbijzijnde opstel afwoon (dat moet maximaal 45 minuten rijden zijn, voor mij zou dat Utrecht zijn, Amersfoort zou kunnen, maar daar zijn geen opleidingen). Bij het ROC kreeg ik doodleuk te horen dat ik een Havo diploma heb en dat ze per jaar maximaal 30 leerlingen laten starten en dat ze dat liever voor mensen van MBO niveau hielden (oftewel Mavo leerlingen). Misschien moeten ze eens kijken naar de eisen van de opleiding, ik denk dat ze best wat mensen mislopen die wel het werk willen doen, maar die de kans niet krijgen door domme regeltjes.
Probleem met een te hoge opleiding is dat men dan op enig moment iets gaat zoeken wat beter bij de opleiding past. Komt nog bij dat de volledige opleiding tot allround mcn die overal mag komen en alles mag rijden zo'n 5 jaar duurt die de NS geld kost. Als je dan na 5 jaar denkt, wat doe ik hier met mijn opleiding dan heeft NS met verlies in jou geïnvesteerd. Dat wil men dus voorkomen om mensen met een te hoge opleiding in die bepaalde functie aan te nemen
Ja maar ik kan mijn opleidingskeuze niet terugdraaien, ik word nu gewoon genaaid omdat ik op mijn 12e heb besloten om HAVO te gaan doen. Bovendien, de standaardopleiding voor machinist is maar 2 jaar, of jij daarna doorgaat voor alles, dat is nog maar de vraag.

Ik vraag ze ook niet om die opleiding voor mij te betalen, ik kan er niks aan doen dat ze dat altijd doen, ik ben best bereid om daar zelf geld in te steken, dat doe ik bij mijn huidige studie ook.

[Reactie gewijzigd door Breunstorm op 22 juli 2024 20:45]

"Schiphol zet bagagesjouwsimulator op vliegvelden in om personeel te werven"
Jammer dat het niet door het hele land is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.