NS start proef live cameratoezicht in treinen bij veel meldingen ongepast gedrag

De Nederlandse Spoorwegen gaan live meekijken in treinen waar de hoeveelheid overlastmeldingen plotseling toeneemt. De directe aanleiding voor deze maatregel is een reeks incidenten in de trein rond Hoorn waarbij sprake was van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Tot dusver worden camera's in treinen alleen gebruikt om na een incident de dader te kunnen opsporen, maar de NS gaat nu ook preventief op specifieke trajecten controleren of de situatie in de trein veilig is. Vooralsnog werkt de proef voor het preventief meekijken via camera's alleen in Sprinters van het type SNG. De nieuwe Intercity's die door de NS zijn aangekocht krijgen deze functie ook.

"Reizen in de trein moet voor iedereen fijn zijn en dat is het meestal ook. Tegelijk: iedereen die dit meemaakt aarzelt de volgende keer dat zij met de trein reist. Mensen die hun handen niet thuis kunnen laten, moeten weten: ze worden gezien, ze worden gepakt en ze komen de trein niet meer in", aldus het vervoersbedrijf. De NS zegt dat daders van seksueel grensoverschrijdend gedrag 'in welke vorm ook' direct een reisverbod krijgen en daarom niet meer welkom zijn in treinen en op stations.

Vanwege privacywetgevingen kan de NS overigens niet zomaar meekijken; er moet een aanleiding zijn, zo verzekert een woordvoerder. Alleen als er bijvoorbeeld meermaals op hetzelfde traject of op een specifiek tijdstip meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnenkomen, kan de maatregel toegepast worden. Het vervoersbedrijf verwijst ook naar het meldnummer 06 13181318, waarmee treinreizigers via WhatsApp een melding van ongewenst gedrag kunnen maken.

Door Yannick Spinner

Redacteur

29-06-2022 • 19:46

135

Submitter: Netrunner

Reacties (135)

135
131
73
5
0
46
Wijzig sortering
waarom niet op trajecten waar dus veel klachten zijn gewoon de spoorwegpolitie aan boord? daar zijn ze toch voor?
Je bedoelt die dienst die, in Nederland, in 2013 is wegbezuinigd?
Gewoon opgegaan in de Nationale Politie. Dat wil niet zeggen dat er geen politie meer is in treinen of op stations, ze zijn simpelweg onderdeel van een andere eenheid. Dus of je het spoorwegpolitie of dienst Infrastructuur noemt maakt voor de werking weinig uit.
Volgens mij zijn alle bureau's op de stations opgeheven. ~10 jaar geleden had elk groter station er nog 1. Was lekker makkelijk, want bij gezeik stond de spoorwegpolitie gewoon te wachten op het perron waar de trein aan kwam. Dat is sinds het wegbezuinigen een stuk minder en dan heb je van die treinBOA's die de situatie moeten behouden tot de normale politie een keer arriveert.
Vaak genoeg gezien dat bij 'gezeik' het hele perron vol stond met politie, of zelfs DSI met getrokken wapens, die maken er geen geintje van als je het zo ver laat komen.
Als trein BOA's er op tijd kunnen komen kan de Politie dat ook, iig op de grote stations aangezien er altijd al Politie daar aanwezig is, varieert per periode maar ze staan er constant.
Beetje raar om dan te roepen dat omdat de balie weg is het niet meer mogelijk zou zijn voor de Politie om op een treinstation te komen.
Ik kwam voor de corona iedere dag op Station Hollands Spoor in Den Haag. Een station dat aan alle kanten is ingesloten tussen probleemwijken en tevens een erg druk station is. Dan hebben we het ook nog niet over al het geteisem dat uit de richting van Centraal en Amsterdam komt per trein. Geloof me...Er is de hele dag werk genoeg voor een viertal agenten. Het bureau van de Spoorwegpolitie is inmiddels een toilet. Wat er voor teruggekomen is? Nou...de politie rijdt een paar keer per dag met hun auto door de fietstunnel en heeft totaal geen zicht op het bovenliggende spoor en perons, laat staan de treinen. Oow ja....en een toilet dus.
Ordinair wegbezuinigd.

En ja...er lopen nu wat beveiligers rond, die meestal nergens te bekennen zijn en ook weinig kunnen betekenen als het weer eens echt fout gaat. En dan maar hopen dat de aanrijtijd niet te lang is, en deescallatie nog mogelijk is, en er niet weer een dode valt op Den Haag HS.

[Reactie gewijzigd door pk128934 op 24 juli 2024 23:16]

Ja, maar aangezien de huidige politieke trend is, dat men juist minder handhavend personeel wil inzetten - lees onze zuur betaalde belastingcenten niet willen besteden aan het publiek belang - zal men met eufimistische termen komen, zoals efficiëncy, bla, bla... En later in het stadium van dit automatiseringproject, komen de privacy organisaties om de hoek kijken en dan wordt het afgeschoten door een rechter en dan is men weer terug bij af. In die tussentijd had men allang voldoende personeel kunnen werven...
Het vervoersbedrijf verwijst ook naar het meldnummer 06 13181318, waarmee treinreizigers via WhatsApp een melding van ongewenst gedrag kunnen maken.
8)7 dus als je geen Whatsapp gebruikt heb je gewoon pech...
Ik zou toch mijn twijfels hebben om te reizen met zo’n trein. Ongeacht de maatregelen die ertegen worden genomen zou ik me toch bespied voelen.
Als je naar de supermarkt of een winkel gaat wordt je ook continue in de gaten gehouden.
'Gefilmd worden' en i'n de gaten gehouden worden' zijn twee verschillende zaken toch?
In een supermarkt wordt ook gewoon gefilmd. Ik leg zelf verbindingen aan voor A.S. Watson-locaties, en daar hebben ze allemaal lokale en in de cloud opgeslagen filmmateriaal. Staat een grote recorder met harde schijven in elke patchkast. Volgens mij is het tot 48 uur opgeslagen, en als er iets verdachts is, kunnen ze het ook permanent opslaan.

In de gaten gehouden wordt hier dus het constant (terug)kijken naar de camerabeelden bedoeld.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 24 juli 2024 23:16]

Supermarkt of winkel is geen openbare ruimte / openbaar vervoer, dat vind ik persoonlijk nog wel een belangrijk verschil. Met die redenatie kun je dan overal camera's gaan ophangen op straat, in parken, wandelroutes etc (dat gebeurt dan ook steeds meer maar vraag me af of dat iets is wat we uiteindelijk willen). Aan de andere kant zie ik er ivm reisverbod er ook wel duidelijke voordelen om het wel door te voeren (mits de camera's gemonitord worden).

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 24 juli 2024 23:16]

Het OV is ook geen openbare ruimte. Het stukje 'openbaar' in OV staat voor het feit dat iedereen er gebruik van kan maken, maar de NS is nog altijd (ofja, sinds een lange tijd is een betere bewoording) een private instelling. Dit betekent dus dat zij dit soort maatregelen mogen nemen, en dat de vrijheden van de openbare ruimte hier ook niet gelden (zoals het feit dat er in een trein niet gefilmd mag worden door passagiers, ook al heeft iedereen hier schijt aan zoals te merken is aan de duizenden filmpjes).
Daar is ook personeel om in te grijpen *beveiliging*, de huidige treinstellen zijn vaak zonder personeel, dus die camera is prettig voor de bewijslast achteraf, maar heb je in acute nood niks aan.
Het personeel tekort willen ze opvangen met camera’s. Reis zelf in het weekend. Je ziet zelden een conducteur. Ook veel storingen. Gebrek aan onderhoud. Afgelopen 4 maanden al 3x vast gezeten op het station. Bussen worden niet ingezet. Situatie heeft veel weg van Schiphol.
Ik vermoed dat dat ook de hele reden is. Als mensen weten dat ze bekeken kunnen worden, dan gaan ze zich anders gedragen.
En als ze dat niet doen staan ze op de film. Als afschrikwekkend middel was een dummy camera genoeg geweest maar dat is tegenwoordig niet meer genoeg. En als je verkracht bent in een trein ben je blij als de dader later gepakt kan worden.
De enige reden om via een live stream mee te kunnen kijken is volgens mij om sneller in te kunnen grijpen op het moment dat er iets speelt. Anders heeft het geen enkele zin als de beelden later toch beschikbaar zijn.

Ik vind het argument van bepaalde trajecten en tijdstippen een zwak argument als grondslag om te mogen meekijken in de trein. Als die probleem trajecten bekend zijn zou het veel logischer om train marshals in te zetten. Een melding via het genoemde telefoonnummer zou veel logischer zijn.

Ik ben dus benieuwd naar de grondslag die ze gebruiken om aan de privacywet te voldoen. Met de juiste reden en daaraan gekoppelde handelingen sta ik hier best positief tegen over.
Marshals zou mooi zijn maar op dit moment is er geen personeel meer te krijgen, dan zijn meer camera's de beste optie die overblijft.
Marshals zou mooi zijn maar op dit moment is er geen personeel meer te krijgen, dan zijn meer camera's de beste optie die overblijft.
Maar iemand moet ook live meekijken, dan heb je toch ook weer personeel nodig?
"Er wordt in wagon 1043 een vrouw verkracht, ik zie het nu live gebeuren, volgende station is over 15 minuten Utrecht centraal, mag ik een wagen?". Nou fijn dan als slachtoffer...

[Reactie gewijzigd door m4ikel op 24 juli 2024 23:16]

Een handjevol camera operators vs een team van BOA's in elke trein, lijkt mij vrij simpel welke minder personeel zou kosten...
Die team boas kan wel gelijk ingrijpen, dat is het verschil.
Dat is makkelijk gezegd, maar dan moet je minstens 1 BOA per waggon hebben, dus 4 tot 6 per trein minimaal aangezien je anders de meeste van dit soort situaties niet hoort/ziet aan de andere kant van de trein.
NS zou zo'n 2286 waggons hebben, dus als jij even uitlegt waar jij van plan bent om zo'n 3000 getrainde BOA's vandaan te halen hoor ik het graag ;)
Volgens mij zijn er een paar boeren op zoek naar een nieuwe carrière.

Baduummm tsss…. }>
Weet niet of die de situatie in de trein zouden verbeteren, als je ziet hoe een deel van ze op het moment de situatie aanpakken :X
Als die camera’s ervoor zorgen dat er bij het volgende perron een groepje klaar staat om direct te handhaven, dan ben ik het helemaal met je eens.
Kortom: laat het strafbaar feit lekker voortduren, we stellen voor u de aangifte op het perron wel netjes voor u op. Prettige reis toegewenst...
Jij hebt liever dat de dader eerst op zijn gemak naar huis gaat, eventueel meer slachtoffers kan maken en dat de politie dan achteraf op het gemak op zoek gaat naar de dader nadat ze eindelijk de opgevraagde beelden hebben kunnen beoordelen?
Nee, er moet gewoon personeel aanwezig zijn, dat is 100 jaar zo geweest, maar wegbezuinigd waardoor er nu allerlei 'problemen' ontstaan die 'onvoorzien' blijken. De huidige politiek (en bedrijfsleven) meent dat je met camera's alle criminaliteit voorkomt, dat is gewoon niet de realiteit.
Ja want er is nu ook echt een overschot aan werkzoekenden en er zijn totaal niet dagelijks artikelen in het nieuws over inmiddels tientallen sectoren die moeten terugschalen omdat er niet genoeg mensen zijn voor de vacatures.
Er zijn wel degelijk genoeg mensen te vinden. Alleen als jij voor een hongerloontje en magere arbeidsvoorwaarden moet werken en daar niet eens de vaste lasten van kan betalen, dan ga je werk zoeken wat wel betaald.
Dat is het werkelijke probleem bij Schiphol, NS, horeca etc.
Daar kan ik je wel in volgen.
Het "wegbezuinigd" is deels waar maar bedenk je ook dat je eerder de meeste trajecten maar 1x per half uur of met een beetje pech slechts 1x per uur kon gebruiken en dat ook nog eens in kortere treinen.
Tegenwoordig gaan op de grotere trajecten elke 10 tot 15 minuten wel treinen.

Al zou je terug gaan naar het oude niveau van personeel (als ze daar al niet boven zitten) dan nog ben je er niet. Daarnaast kan ik uit eigen ervaring in een andere tak van sport wel voluit zeggen dat personeel aannemen een leuk idee is maar laat mensen verdorie eens reageren op die vacatures.. Zet ze niet voor niets uit :p
Als mensen niet reageren kan dat 2 dingen betekenen. Loon / arbeidsvoorwaarden zijn niet toereikend, of jullie zoeken naar het schaap met de 5 poten.
Niet per se waar,
Loon is aan de hoge kant van gemiddeld. Ja je kan altijd ergens iets vinden wat beter betaald maar al met al zou ik zeggen competatief.
Het schaap met de 5 poten is het ook al niet aangezien we zelfs gewoon trainees en omscholers kansen geven op vacatures waar normaal gesproken alleen senioren in het vakgebied voor aangenomen zouden worden.
Het probleem is grotendeels dat er gewoon 2 vacatures per potentiele kandidaat open staan.
Nu zoeken we wel steeds naar pakkende teksten, hebben de loonschalen omhoog gegooid en de standaarden zo goed als de deur uit gedaan maar er reageren gewoon weinig mensen.
Het personeel dat aanwezig is wordt ook gewoon in elkaar gemept tegenwoordig, een gewone conducteur is echt niet genoeg voor dat soort mensen. En om nou op elke trein 6 gewapende agenten mee te laten rijden is ook een beetje te.
Een setje handboeien, peperspray en een wapenstok lijkt me meer dan voldoende. Daarnaast is daar geen BOA voor nodig, want de overheid kan beveiligingsbedrijven (dus ook de NS) met de huidige wetgeving al ontheffing geven voor geweldsmiddelen. Op ieder treinstel dient gewoon een medewerker te zijn met de bevoegdheid in te grijpen. Als reiziger ben je namelijk bij nood 'opgesloten'

[Reactie gewijzigd door m4ikel op 24 juli 2024 23:16]

Daar was de spoorwegpolitie voor vroeger. Als je shit veroorzaakte werd je gewoon opgewacht bij het eerstvolgende station.
Maar.. wegbezuinigd of op gegaan in algemeen politie. De onderbezette één-strepers.
Met het beschikbare personeel en het 06-nummer voor overlast gebeurt dit nu ook al. Onlangs meegemaakt. Boa's van NS (wat vroeger spoorwegpolitie heette) stonden op het eerstvolgende station klaar om overlastgevers aan te houden.
Complimenten voor hen!
Boa's van NS (Service en Veiligheid) zijn niet hetzelfde als de Spoorwegpolitie van vroeger. Die valt tegenwoordig onder de Landelijke Eenheid afd Infrastructuur.
Overigens, dat laatste gaat na vandaag ook weer veranderen.
Dikke kans dat we de ouderwetse Verkeers- en Spoorwegpolitie weer terugkrijgen. Want ja, al dat samenvoegen leek handig, maar bleek in de praktijk toch niet zo goed te werken...
Die camera's kunnen toch aanspringen als er b.v. geschreeuwd wordt of er door het gangpad gerend wordt? Niet dat je dat volgende week geregeld hebt.
Die techniek bestaat inderdaad al wel. Ik weet dat er bodycams zijn die automatisch de opname starten als er een geweerschot afgaat.
Enige probleem is dat mensen die aangerand worden vaak verstijven van angst en dus niet durven of zelfs kunnen schreeuwen op dat moment. Dus dan heb je niks aan je 'slimme' camera's.

Moet zeggen dat ik het een vreemde reactie vind van de NS. Liever meer personeel in de trein dan extra camera's. Bij camera's ben je altijd te laat .. terwijl je als personeel direct zou kunnen ingrijpen.

.. al is op het moment het personeelsprobleem wel een dingetje in Nederland.
Of je nou twee, drie, of vier conducteurs in de trein tegenkomt die de hele trein doen, die vind je niet zo snel terug als je hulp nodig hebt. En als het gaat om aanranding waarbij je de aanvaller niet of nauwelijks ziet, is het erg moeilijk om een goed signalement te geven nadat de dader gevlogen is.

Uit het nieuws bericht:
" in de trein rond Hoorn. Vorige week pakte de politie een verdachte op die inmiddels heeft bekend. In dit soort gevallen gaat NS in het vervolg - op het specifieke traject - preventief cameratoezicht in de trein instellen en live meekijken. Eerder werden camera’s in de trein alleen na afloop van een incident gebruikt om de dader te kunnen opsporen, wat bijdroeg aan de aanhouding van de verdachte in Hoorn."

Misschien moet toch de conclusie zijn dat er te kort personeel is bij de politie, die zou ook in elk treindeel post kunnen nemen als er veel klachten over een bepaald traject zijn.

Deze uitspraak lijkt me ook een voorbode voor nog meer camera toezicht; ik ben niet zo thuis in de (voetbal)stadionverboden, maar het lijkt me dat voor onderstaande ook rechterlijke uitspraken nodig zijn.

"Mensen die hun handen niet thuis kunnen laten, moeten weten: ze worden gezien, ze worden gepakt en ze komen de trein niet meer in."
Op het moment een dingetje? Reken maar dat het gebrek aan personeel een heel vervelend structureel issue is dat allerlei publieke en private sectoren gaat raken en waarbij meer geld slechts ervoor gaat zorgen dat sommige mensen misschien wat gaan schuiven van werkgever maar dat het tekort aan mensen daarmee niet opgelost zal worden. We zullen moeten accepteren dat er allerlei zaken in mindere mate of in het geheel niet meer kunnen of met minder mensen.
Laten we even zeggen dat de trein 2x per uur rijdt en dan in beide richtingen. Dat zijn dus 4 treinen per uur, maal het aantal wagons. Dan heb je een leger aan personeel nodig in tijden van schaarste.
Wie gaat er dan naar deze livestreams kijken? Hoe gaan ze personeel vinden? De NS bezuinigt al sinds de privatisering (voor mijn gevoel) en moet zeker de komende jaren voorzichtig omspringen met het van de overheid gekregen/geleende geld.
Als het goed is kijken ze alleen naar de beelden na een melding. Als er een centrale meldkamer is (ik las hier de term de Wall) heb je niet veel personeel nodig om de specifieke beelden van een specifieke trein te bekijken en daarop passende hulp in te schakelen. Dus ik denk dat dat wel mee zal vallen. Alleen ontbreekt die informatie in het artikel.
In de bus wordt al jaren met camera's meegekeken, je aanvaard de privacy voorwaarden bij binnentreden (of kopen van een kaartje). Verder vindt ik camera's symptoombestrijding, als slachtoffer heb je er tijdens een aanranding niets aan. Alleen ná aangifte, maar dan is het kwaad al geschiet. Kortom: meer conducteurs (die zie je bijna niet meer) én elke stoel een noodknop (die ook vanuit de trein direct wordt doorgegeven aan personeel in de trein).

[Reactie gewijzigd door m4ikel op 24 juli 2024 23:16]

Meer personeel in de trein zou een hele mooie oplossing zijn, maar blijkbaar is dat door de krapte of loonkosten niet rendabel/mogelijk.

Onderzoeken hebben wel degelijk aangetoond dat camera’s een preventief en deëscalerend effect hebben. Is het 100%? Zeker niet, maar het is iets meer dan symptoombestrijding.
Dat personeel is er ná de komst van poortjes en nieuwe treinen (door de voltallige directie van de NS) bewust uit gewieberd tijdens één van de tientallen ontslagrondes. Hierna is niks meer geïnvesteerd, behalve in een absurde bonus voor de directie + hogere ticketprijzen.

Enige beveiliging die ik nu nog zie, is op de stations (om poortspringers te voorkomen), in de trein zoekt de reiziger het zelf maar uit.

[Reactie gewijzigd door m4ikel op 24 juli 2024 23:16]

De camera's hangen er al en beelden kunnen worden gebruikt achteraf. Dat is dus niet genoeg afschrikking dus de volgende stap is om live te monitoren op risico trajecten.
Dan is het toch een heel mooi systeem in China, niet?
Dan kun je beter kluizenaar worden, want op straat en in openbare gebouwen hangt het ook vol met camera's... En dan zullen we het nog maar niet over privécamera's in voortuinen en dashcams van heel wat voorbijrijdende auto's hebben, zeker?
Zoals hierboven, ik spreek alleen m’n gevoel uit. Ik denk dat dat komt omdat een camera in een trein me afhankelijk van het traject zomaar een uur op de neus kijkt. Als ik voorbij een deurbel loop is dat gevoel toch een stuk minder.
Maar als je een uur in de Primark of het gemeentehuis staat, dan kijken de camera's je ook op je neus.
Ja heb je gelijk in, ik geef ook rustig toe dat het geen rationeel gevoel (heh) is. Het komt gewoon meer confronterend over, even los van of het nodig of verstandig is.
Dat ben je nu toch al vrijwel zodra je deur uitstapt. Van de ontelbare buren met (recording) videodeurbel en videocamera's op de openbare weggericht. Tot bewakingscamera's in elke winkel die je binnenstapt, bus, trein, station, grote winkelstraat.

Als ik hier in de buurt naar de super ga (denk 400 meter lopen) dat ik wel door 30 camera's ben opgenomen tegen de tijd ik weer achter de voordeur sta.
Wij hebben ook zo’n wijk met Teslas en voordeurbellen. Maar iedere keer als er daadwerkelijk iets gebeurt, zoals een bmw dashboard strippen, auto stelen of kat eronderuit knippen, is er wel wat beeld, maar zo slecht dat de Politie er toch niets mee kan.
En achter de voordeur kijken en luisteren Google en Amazon mee... Het gros van de maatschappij is helemaal klaargestoomd om constant bespied te worden door Big Brother, dus dit kan er ook nog wel bij.
Ze kunnen ook jou belagen, soort van zinloos geweld.
En dan ben je misschien weer blij dat je erin zat.

Het heeft altijd twee kanten. Snap jouw gevoel wel, maar overal waar je loopt wordt je bijna bespied, bv in Amsterdam.
Het zou fijn zijn om te weten wat ze kunnen zien. Een afbeelding van alle hoeken. Dan weet je teminste waar je moet zitten met je laptop/tablet zodat ze het scherm niet kunnen zien.
Het is openbaar vervoer. Die trein is niet van jou en die stoel waar je op zit is niet van jou.

Mij bekruipt toch ook een gevalletje "het is ook nooit goed hier", hoor. 🙄 Stel dat NS de positie had ingenomen om geen enkel toegang te bieden tot beelden (want privacy), dan was de wereld vast weer te klein bij een incident. "Ja maar waarom kunnen ze niet meekijken daar bij die meldkamer met speciaal nummer enzo? 😠😡"
Ik zeg niet of het goed is, of wat ze moeten doen en laten. Ik spreek alleen m’n onderbuikgevoel uit, on-topic.
Daar hoef je je geen zorgen over te maken.

(De laatste X dat ik wifi in de trein probeerde was het een drama, laat staan als ze er camerabeelden over willen gaan streamen :X )
Hoe lang is dat geleden?
Wifi voor reizigers kent 'natuurlijk' limieten. Je wilt niet dat één reiziger de hele bandbreedte verbruikt.
Wifi in de trein wordt wel steeds beter.
Maar die camera's staan vast los van de reizigers-wifi...
In de bus is dit al jaren. Zeker sinds 15 jaar toen ik zelf nog als buschauffeur werkte. Hoe is de trein anders?
Ik had eerlijk waar geen idee.
Voel je je dan niet 24/7 bespied met alle camera's die sws overal hangen? Snap ergens je punt maar als ik door de stad loopt zie ik overal bordjes en camera's hangen die duidelijk maken dat er toezicht word gehouden.
Vrees dat het in de trein een zinloze oplossing is en dat je veel beter meer personeel in de late uurtjes door de trein moet laten patrouilleren Maarja personeelstekort.....
Voor mij persoonlijk maakt het dan weer niks uit als er camera's in de trein zouden hangen. Ik ga mij er niet anders door gedragen en ik doe ook niks in een trein waarvan ik niet wil dat anderen het zien. Winkels, velen openbare ruimtes en de straten hangen er ook al vol mee en kennelijk is het nodig ook getuigen de vele incidenten dag in, dag uit. Ik geef dat stukje privacy, wat voor mij niet anders voelt, graag op voor de veiligheid van anderen. Maar nogmaals, dat is hoe ik erover denk.
aan de andere kant, je bent in het openbaar, en zolang het niet geautomatiseerd gebeurt, ben je na ongeveer 6 seconden weer vergeten (zo lang onthouden mensen ongeveer dingen die geen aandacht hebben) .. tenzij je opvalt natuurlijk. Ik heb er zelden moeite mee dat mensen ergens achter een bureau precies zien wat ik in het openbaar doe... want mensen weten toch niet wil ik ben en zoals eerder gezecht ongerichte aandachtsspanne is ongeveer 6 tot 15 seconden (bij de meeste mensen). dus als jan de beveiligingsman mij eerst in trein A ziet en vervolgens een uur later in trein B heb je een wel HEEL geringe kans dat je herkent (en dus gevolgt) wordt.

Pas zodra deze dingen geautomatiseerd worden weet je dat het fout zit, die systemen zijn doorgaans NET wat beter in het herkennen van mensen en dus het live volgen van mensen, het herkennen van patronen en uiteindelijk het geautomatiseerd stalken van mensen. Op dergelijke systemen mag van mij een verbod komen. OF we moeten ze eindelijk zo inrichten (en dat stevast kunnen controleren) dat ze ook wat vergeten betreft menselijk waarnemen emuleren...
Zou het beter zijn indien ze in elke wagon een bewaker zouden hebben? Dan wordt je nog meer bekeken. Ik snap die problemen met camera toezicht niet zo. Het is enkel een techniek om een taak efficiënter uit te voeren.
Gek genoeg wel ja, een bewaker legt mij niet vast en kan ik direct aanspreken als ik hulp nodig heb, in plaats van achteraf alleen bewijs te kunnen leveren. Daarnaast is dat wat persoonlijker.
Als je niets doet wat niet mag, heb je toch ook niets te vrezen?
In het algemeen vind ik dat een slechte insteek. Het recht op privacy is niet absoluut, en soms zijn er factoren die zwaarder wegen (mogelijk zoals in het onderwerp van dit nieuwsbericht), maar in principe vind ik dat onze rechten intact moeten worden gelaten.

Als je 't stelt zoals jij doet schend je bij voorbaat mensenrechten voor het geval er een strafbaar feit voorvalt.

Zo kun je ook stellen dat al je telefoongesprekken en berichten bij voorbaat moeten worden vastgelegd voor de komende 7 jaar; als je niks te verbergen hebt, heb je toch ook niks te vrezen?
In veel treinen zijn nu al camera's aanwezig, het enige verschil is dat er nu real-time kan worden gekeken...
Ongeacht de maatregelen die ertegen worden genomen zou ik me toch bespied voelen.
Dan zal je je in de metro, bus en tram, in het winkelcentrum en op de snelweg ook wel bespied voelen.
Ik begrijp de privacyoverweging vd NS niet; de trein is geen privé ruimte.
Verplaats je je dan eens in een pakket/postbezorger met al die "slimme" deurbellen
Dit is niet te filmen :o
If you are doing something you should not be doing it is understandable that you will feel "spied" upon. Solution: Cease and desist from such activity! Then feelings of being "spied" upon should cease.
Ja laten we een panopticon bouwen en iedereen die zich daar ongemakkelijk bij voelt bij voorbaat betichten van immoreel gedrag, immers, als je vindt dat ik je niet in de gaten mag houden zal je wel een viespeuk zijn.
My point is that if a person feels that he/she is being "spied" on then that person probably feels some "guilt" about her/his activity. As far as I am concerned any person can do as he/she wishes but must accept every other person in whose presence he/she is "behaving" may not be of like mind and, as a result, may complain. If the "authorities" decide to agree with the complainant and will use the video recordings to prosecute the perpetrator. Public means public and there is no privacy in a public environment.
My point is that if a person feels that he/she is being "spied" on then that person probably feels some "guilt" about her/his activity.
I vehemently disagree with your premise. If I sit across from you on a train and do nothing but stare at you, that's going to feel uncomfortable to you. There is no behaviour at all required on your part for that feeling to arise, let alone any behaviour to feel guilty over.

Replace my stare with a camera, and the situation does not change in my opinion. The authorities are staring at me pre-emptively, whether or not I am displaying any behaviour at all except for existing in a seat.
[...] "Vehemently": Sounds a bit extreme. In my mind I hear the sound of tantrum-like stamping of feet. "Uncomfortable"? No! However, I am wondering what thought(s) are buzzing around in your head. Is nehal3m dead/braindead/blind? Do I pull the "Emergency" cord/lever. "Cameras"? Lots of them on public transport. No problem. I am not doing anything to draw attention to myself. However, if somebody should object to my existence/presence my reaction will be to make it obvious that further objection leaves me with the right to protect my person and possessions and to question the objector's level of service in the military. The camera(s) will, of course, be value witnesses to this interaction. I, also, have a 360° camera on a monopod which can be activated at in a very brief moment of time.


I vehemently disagree with your premise. If I sit across from you on a train and do nothing but stare at you, that's going to feel uncomfortable to you. There is no behaviour at all required on your part for that feeling to arise, let alone any behaviour to feel guilty over.

Replace my stare with a camera, and the situation does not change in my opinion. The authorities are staring at me pre-emptively, whether or not I am displaying any behaviour at all except for existing in a seat.

[Reactie gewijzigd door witstert op 24 juli 2024 23:16]

The word vehemently is extreme, but an objection to your presence warrants violence like that's not extreme?

You're a troll. Stop kicking up dead threads.
I do not understand your use of "troll". Probably my age is the problem. If you respond to my comment then I have a right (nay, duty) to respond.

Your comment about being "stared" at: Every thing that has eyes has a right to use them as the "wearer" sees fit to do so. The "stared at" has no right to dictate how the "starer" uses her/his eyes. If the "stared at" does not like it, tough luck! He/she has the options to:
Close her/his eyes
Move
Similarly you have an option to respond to this continuation of "dead threads". It seems you have the opinion that you have the final "word". Very dictatorial!
Alleen als er bijvoorbeeld meermaals op hetzelfde traject of op een specifiek tijdstip meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag binnenkomen, kan de maatregel toegepast worden.
Wat voegt dit toe ten opzichte van de conducteur die een rondje loopt?

[Reactie gewijzigd door Oeroeg op 24 juli 2024 23:16]

De zeldzame dagen dat ik een conducteur zie zitten ze in de eerste klas en 's avonds zie ik ze al helemaal niet. Real time camera zou dan m.i. iets meer toevoegen.
Ze lopen inderdaad minder rondjes. Daarbij zijn ze vaak in hun eentje, wat hun eigen veiligheidsgevoel ook geen goed zal doen. En gezien het geweld tegen conducteurs, is dat niet onbegrijpelijk. Bij de politie hebben ze dat ook doorgehad: vroeger kon een agent prima in zijn/haar eentje op patrouille, maar tegenwoordig doen ze dat met zijn tweeën, puur vanwege de veiligheid. Bij NS zag je vroeger ook wel eens meer conducteurs, maar tegenwoordig niet meer. Bovendien krijgen ze ook geen volledige nascholing, iets wat Arriva bijv. wel doet in de delen waar zij rijden. Bij hen heten de conducteurs dan ook "stewards". En ze dragen ook bodycams (met dank aan Bill hieronder voor de toevoeging).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 24 juli 2024 23:16]

En veel van de stewards bij Arriva zijn voorzien van een bodycam. En zo is het cameratoezicht compleet.
Hm is dit een regio ding? Want ik zie vaak wel meer ns personeel op de treinen. Vaak ook maar 1 hoor maar regelmatig een paar.
My experience of 2 or more Conductors is when they are in a "Revenue" checking role.
Of er één of twee conducteurs op een trein zitten heeft o.a. te maken met de lengte van de trein.
Gisteren nog 'gewoon' kaartcontrole met 2 conducteurs.
Als jij tegenwoordig nooit meer meer conducteurs ziet, dan reis je ws. weinig met de trein, of alleen in korte treinen?
Ik reis elke week met de trein, zowel kortere als langere, maar het is wel een tijdje geleden dat ik nog eens meer dan één conducteur zag. Mijn neef is machinist en hij beaamt dat er minder conducteurs op de treinen zitten.
Do you have many stations on your route that do not have "gates" that require presentation of a ticket to gain access to the Platform.
Dit is het paard achter de wagen spannen.
[...]

Wat voegt dit toe ten opzichte van de conducteur die een rondje loopt?
nuja - een controleur die middels 4 camera's ook 4 coupés tegelijk kan zien in plaats van maar eentje met eigen ogen. is natuurlijk wel iets efficienter. bovendien 'zien mensen' de controleur niet dus weten ze ook niet wanneer hij (figuurlijk gesproken) met zijn rug naar ze toe staat.
(hoevaar ik wel niet heb kunnen zwart rijden of blowen in de trein (of andere dingen die tieners nu eenmaal doen in treinen :P ) omdat je de controleurs al van verre zag aan komen (in sprinters).
[...]

Wat voegt dit toe ten opzichte van de conducteur die een rondje loopt?
Een conducteur kan niet over tegelijk zijn, camera's wel.
Naast de SNG en de ICNG (InterCity Nieuwe Generatie) die geleverd gaan worden, krijgt ook de VIRMm 2e/3e generatie (welke nu volop in revisie zit) deze functionaliteit. Waar de meeste nieuwere treinstellen al camera's bij de in/uitstapdeuren hebben, hebben deze treinstellen ook camera's in de reizigersgedeelten zelf. Wanneer deze treintypen ook daadwerkelijk gebruikt kunnen worden voor live-meekijken is nog niet bekend.
Edit: men bedoelt dat alleen de machinist en/of conducteur op de trein zelf mee kan kijken, dat kan inderdaad al bij de SNG..

Ik dacht eerst dat het om meekijken op afstand ging, maar dat is waarschijnlijk niet zo.. Het gaat om meekijken door de machinist en/of conducteur vanuit de cabine.. Ook dat vergt echter best wel wat aanpassingen aan de trein en zal niet zomaar overal snel kunnen gebeuren.. Een aangezien de landelijke omloop van de treinen bij NS hetzelfde blijft moet je niet denken dat het snel in alle treinen zit op de "risico" trajecten.. Kan wel eens een jaren project worden..

Je moet dit bericht meer zien als afschrikking richting eventuele daders en andere overlastgevers en signaal richting de rest zo van we gaan er wat aan doen.. PR..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 24 juli 2024 23:16]

De treinen die @SAVAGE3 noemt hebben de functionaliteit om real-time vanaf de 'wal' mee te kijken al, hoewel het tot nu toe niet gebruikt werd. Dat is onderdeel van het nieuwe OBIS platform dat in die treinen aanwezig is. Bij andere treinen zal het dus inderdaad meer werk zijn en een project zijn van de langere termijn.

[Reactie gewijzigd door EDIT op 24 juli 2024 23:16]

Op de stations hangt al lang vol met camera's die live bekeken kunnen worden. Blijkbaar is het voor de treinen ook nodig om beter voor de veiligheid van passagiers te kunnen zorgen.
Helaas wel in een samenleving met mensen die zich kennelijk niet "normaal" kunnen gedragen..
Niet anders dan in het verleden. Maar toen had je nog een hele tros conducteurs en spoorwegpolitie op de grotere stations, die bijna allemaal wegbezuinigd zijn.

Dat soort controle helpt natuurlijk een hele hoop om te zorgen dat mensen zich wat normaler gedragen.
Nog meer camera's..... Handig als het op beeld staat na die tijd, heb je er nog geen reet aan. Is het leed al geschied.
dat kun je met alles wel zeggen.

wat heb je immers aan een brandverzekering als je huis toch al is afgefikt,
wat heb je aan een zorg verzekering als het je toch niet tegen kanker heeft beschermt. f

soms wil je gewoon dat er achteraf ... juist ... wordt gehandeld,
dat je schade wordt uitgekeerd,
dat je ziekte wordt behandelt,
of de dader wordt gestraft.
en soms hoop je gewoon dat 'random toezicht'.
A: afschrikkend werkt,
B: dat er toevallig iemand is die wel kijkt en vanuit een ooghoek iets opmerkt en de politie tijdig kan inschakelen.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 24 juli 2024 23:16]

Nee, dat kun je niet met alles zeggen. Alleen als je niet snapt hoe dit persoonlijke trauma's oplevert, dan zit je al met de ellende en dan zal de rest je (vaak) een worst zijn.

Er moeten gewoon mensen op die treinen zitten, maar ja dat kost geld. Je kunt beter een technologische oplossing hebben waardoor een persoon meerdere treinen tegelijk in de gaten kan houden.

Lekker efficiënt.
Als je op afstand zou kunnen zeggen "Kan de meneer die nu met zichzelf aan het spelen is hier nu mee ophouden" stoppen ze snel genoeg denk ik zo. Ondertussen stuur je ook wat agenten naar het eerst volgende station.

Er kan nou eenmaal niet ingegrepen worden voordat het leed geschied wordt, maar afschrikken en eerder laten stoppen helpt denk ik wel degelijk.
Ik zat meer te denken aan het meisje dat 40 minuten lang werd aangerand.

Mooi dat het op camera staat, heeft ze natuurlijk niets aan.

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 24 juli 2024 23:16]

De directe aanleiding voor deze maatregel is een reeks incidenten in de trein rond Hoorn waarbij sprake was van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Zou dit gedrag al nu van typisch de laatste tijd zijn of bestond het altijd al?
En zo niet, waarom is het aantal incidenten gestegen? Komt dat omdat er steeds meer idioten rondlopen? Omdat het meer gemeld wordt?

En hoe moet er gereageerd worden op een aanranding als iemand achter zijn beeldscherm meekijkt? Is het dan niet veel handiger om bewaking al in de trein te hebben lopen?
Het aantal stijgt vanwege het verdwijnen van de spoorwegpolitie en het steeds kleiner aantal conducteurs/boa's op de treinen zelf.

10+ jaar geleden had je dus op de grotere stations spoorwegpolitiebureau's, helemaal op de probleemtrajecten. Na 1 of 2 keer misdragen en bij de volgende halte al opgepikt worden door agenten, hielp best goed.

Op de probleemtrajecten had je doorgaans ook 4-5 of soms wel meer conducteurs die actief door de trein heen en weer patrouilleerde om zo een oogje in het zeil te houden. Eventuele overlast of problemen werd dan al snel gemerkt en op gehandeld.

Wat ook niet helpt is dat ze een jaar of 15 geleden begonnen zijn met "agressie vermijden", als een passagier vervelend doet, was binnen het OV de instructie deze passagier met rust te laten. Zo kon je gratis reizen door een beetje te dreigen, wat natuurlijk een vicieuze cirkel veroorzaakt. Helemaal met het daarbij wegvallen van de spoorwegpolitie.

En niet om seksistisch te doen, vrouwen kunnen in normale situaties bv beter deëscaleren. Maar bij veel 'overlast' op de probleemtrajecten heeft dat amper tot geen effect, in sommige situaties werkt het averechts (Veel mannen zijn er absoluut niet van gediend dat een vrouw "de baas" is) en mannen zijn gemiddeld nou eenmaal wat beter in het daadkrachtig optreden.

Alles bij elkaar krijgt tuig steeds meer vrij spel en ik heb dit zelf mee mogen maken in de afgelopen 20 jaar dat ik van het OV afhankelijk was. Het OV is naar mijn idee hier zo dusdanig mee verziekt (9/10 keer dat ik vertraging had de afgelopen paar jaar kwam door overlast van tuig in de trein) dat ze mij de auto in gejaagd hebben en daar niet meer uit krijgen.
Laatst nog die jonge vrouw die 40 minuten lang werd betast door een enge man. Die kon dankzij camera beelden opgepakt worden https://nos.nl/artikel/24...-19-jarige-vrouw-in-trein
hopelijk wordt het ook gebruikt voor al het vandalisme in de wagons, kost de NS miljoenen per jaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.