Lid FCC vraagt aan Google en Apple om TikTok uit appwinkels te verwijderen

Een lid van de Amerikaanse Federal Communications Commission heeft Google en Apple publiekelijk verzocht om TikTok uit hun respectievelijk appwinkels te verwijderen. Hij spreekt niet direct namens de keuringsinstantie en lijkt hiermee dus op eigen houtje te handelen.

De betreffende FCC-commissaris Brendan Carr beweert dat het sociale medium enorme hoeveelheden data vergaart en dat doorstuurt naar 'Beijing', refererend naar TikTok-moederbedrijf ByteDance. Hij berust zijn mening op een artikel van Buzzfeed News waarin geheime geluidsopnames en statements van meerdere werknemers van TikTok geciteerd worden; er zou inderdaad privédata van Amerikaanse gebruikers ingezien kunnen worden door ByteDance.

Hoewel de omvang van het privacyprobleem rondom TikTok nog nauwelijks bekend is, verzekerde het bedrijf eerder dat alle data-uitwisseling via Amerikaanse servers van het bedrijf Oracle verloopt. Het platform voldoet naar eigen zeggen zo aan de eisen van de Amerikanen. Dat plan stuitte daarentegen onder het bewind van president Trump al op kritiek. Eenzelfde privacymaatregel werd eerder dit jaar ook in Europa ingevoerd.

Grofweg een jaar geleden draaide president Biden het decreet, uitgegeven door voorganger Trump, nog terug. Er zijn ook al meerdere officiële onderzoeken naar het platform gedaan, maar daar is vooralsnog geen reden uitgekomen om de applicatie in de Verenigde Staten algeheel te verbannen uit de Google- en Apple-appwinkels. Wel is TikTok niet meer toegestaan op toestellen van werknemers van de landmacht en andere nationale beveiligingsorganisaties.

Update, donderdag: Er werd ten onrechte verwezen naar Buzzfeed als de basis van het argument van Brendan Carr, maar dit moest Buzzfeed News zijn. Het medium valt onder de paraplu van Buzzfeed, maar hanteert doorgaans drastisch andere invalshoeken dan het moederbedrijf.

Door Yannick Spinner

Redacteur

29-06-2022 • 21:25

87 Linkedin

Submitter: hulliex

Reacties (87)

Wijzig sortering
Wat is de relevantie van het feit dat de beste man lid is van de FCC, als hij er niet vanuit die hoedanigheid om vraagt?
De relevantie is dat hij invloed kan uitoefenen middels de FCC. Als jij of ik dit aan Apple en Google zouden vragen zou het niemand boeien.
Die invloed is 1000x sterker als hij de uitspraak doet namens de FCC.

Nu vind ik het slappe hap en zou ik als FCC zijnde mijn vraagtekens hebben of deze man daar nog wel kan funcitoneren als hij niet met onweerlegbaar bewijs komt dat het echt foute boel is.
Alsof “goed functioneren” bij de FCC überhaupt aan de orde is? Dat is onder Trump wel pijnlijk duidelijk geworden met de onzin van Ajit Pai.
Pai was nominated for a Republican party position on the FCC by Barack Obama in 2011 and was reconfirmed by the US Senate in 2012. After his four-year term, Donald Trump made Pai the chairman of the FCC, where he’s been an advocate for less regulation.
After he was targeted by trolls on Twitter, he took it in good humor, participating in a video where he read and responded to “mean tweets”.
Bron: https://www.theguardian.c...-neutrality-open-internet

Helaas doen providers "ondank dat internet gered is" dit toch en na rechtzaken hierover, of protest door gebruikers toch wat zij willen.
Waar zit jij aan? Dat wil ik ook! :)
Veel naar Monty Pyton gekeken. Dat levert vanzelf triggers. Chef van Oekel, De Lachende Scheerkwat. Zulks apparte kronkels. Even alles loslaten.

Gister zat ik in de tuin en de kwajongens hadden TikTok op, das pas een opsomming van een boel niet te volgen, hoe noem je zoiets. Er is vast een naam voor.

Tiktok is net Hans Teeuw& maar dan aan de mega-steroïden.
Het woord ratjetoe of sterker, doorgedraaid zijn dan namen die bij mij opkomen. Ook toepasbaar op de staat van huidige samenleving.

Monty Pyton mocht ik wel zien van mijn ouders maar Sjef van Oekel niet, dat hoorde ik wel weer op het schoolplein hoe dat was gweest.
Waar zit jij aan? Dat wil ik ook! :)
Er was recent een programma op TV. Nieuwsuur ofzo; ik weet het niet meer exact. Er werd beweerd dat de grote meerderheid van de jeugd in de clubs/disco's drugs gebruikt.
In wat voor een extreem vervallen maatschappij leven we; dat de jeugd dat doet en dat wij volwassenen dat toelaten. Geen wonder dat er zoveel zelfmoorden zijn onder de jeugd.
De linkerborst is 6,66% alcohol en de rechter 1,3% cdb, nononsense. (C)L
[...]

Er was recent een programma op TV. Nieuwsuur ofzo; ik weet het niet meer exact. Er werd beweerd dat de grote meerderheid van de jeugd in de clubs/disco's drugs gebruikt.
In wat voor een extreem vervallen maatschappij leven we; dat de jeugd dat doet en dat wij volwassenen dat toelaten. Geen wonder dat er zoveel zelfmoorden zijn onder de jeugd.
Ja, daar heb je absoluut gelijk in helaas.
public outcry omdat de normale wegen niet (snel genoeg) werken en de media er zo toch aandacht aan geeft (mission accomplished) om andere invloedrijke figuren achter zijn mening te scharen om alsnog (sneller) zijn zin te krijgen
Hij doet deze oproep via Twitter met zijn officiële, erkende FCC Twitter account. Hoe is dat niet vanuit die hoedanigheid?
omdat hij hier geen enkele officiële opdracht of reden voor had, en hij dus op persoonlijke basis de oproep maakt, misbruik makend van zijn positie binnen de FCC.
Ik weet niet wat ik erger zou vinden als gewone amreikaan ; het feit dat alles dat ik doe in de USA is opgelsagen of in China. Die chinezen kunnen het wat lastiger tegen je gebruiken. Iig vertrouw ik beiden net zo weinig, net zoals alle data die in NL wordt gemined
Als Amerikaan wordt je data al in de VS opgeslagen. Ik zou in dat geval niet willen dat mijn data dan ook nog in China wordt opgeslagen...
Met cloud diensten zijn er genoeg bedrijven die dat beweren maar eigenlijk niet kunnen garanderen.
Het is niet jouw data, het is hun data over jou.
Ja klopt, iedereen had immers de keuze om niet aan de groepsdruk toe te geven, of niet.

Velen zijn gezwicht voor de verlokkingen van en de druk. Moeten wij dan medelijden hebben met diegenen. Het antwoord is dan een volmondig nee.
Mee eens, persoonlijk denk ik dat in dit geval het verzoek meer gedaan is uit concurrentieoverwegingen omdat langzaamaan het verzamelen van grote hoeveelheden (gebruikers)data verschuift naar niet-Amerikaanse bedrijven en als het Chinese bedrijven zijn dan zijn Amerikanen nog iets gevoeliger.

Het is dus mogelijk om als niet-Amerikaans bedrijf wereldwijd een populaire app uit te brengen dat de hegemonie van (meestal) Amerikaanse bedrijven doorbreekt en het ligt in de lijn der verwachting dat dit in de toekomst vaker kan of zal gebeuren.
Stel je voor dat er nog meer en nog gevoeligere data verzameld wordt in in handen valt van een niet-Amerikaans (of breder een niet-Westers) bedrijf of overheid.

Een vertragingstactiek van de Amerikanen.
Je wordt gemod naar off-topic of irrelevant, maar dat is onterecht. De lobby in de VS heeft meermaals laten zien dat ze geen enkele aantasting van hun monopolie-positie van tech-giganten accepteren. Dit is feitelijk aantoonbaar vanuit zowel openbare als gelekte stukken.

Voorbeeld: https://www.washingtonpos...-tiktok-targeted-victory/
En daarvoor zijn Google, Twitter en eBay in China weggepest. Goed om beide kanten te belichten.
Google en Twitter bieden hun diensten niet aan in China door de strenge censuur die daar wordt opgelegd. Dat maakt het voor hen nagenoeg onmogelijk om daar te opereren. Ze zijn niet weggepest, ze willen gewoon niet voldoen aan de lokale wetgeving. Dat die wetgeving niet goed is, is een andere discussie.
Die wetten zijn wel steeds erger geworden richting die bedrijven, vooral buitenlandse techbedrijven, dus dan kan je wel stellen dat ze weggepest zijn eigenlijk. Zou in de EU ook nog wel eens kunnen gebeuren met tal van bedrijven.
Die redenering begrijp ik niet. Het is prima mogelijk wereldwijd een populaire app uit te brengen dat de hegemonie van (meestal) Amerikaanse bedrijven doorbreekt. Als je het maar doet zonder persoonsgegevens naar %land% te sturen. Dat is niet nodig. Random voorbeeld: LibreOffice is denk ik de nr2 in documentbewerking. Is Duits. VLC is een grote mediaspeler. Frans.

Wij hebben in Europa privacywetgeving waar we vereisen dat persoonsgegevens niet zomaar naar andere landen gaan. Wij Europeanen mogen geen data naar de VS of China sturen zonder bepaalde voorwaarden daarbij. Ik zie daar helemaal niets mis mee. Dit is hier niet anders.

En dan nog, als het echt vertragingstactiek van de Amerikanen is: in een dergelijk geval helemaal prima als je ziet wat er in .CN gebeurt. Als je denkt dat de Amerikanen eng zijn dan is er daar een enge verrassing...
Random voorbeeld: LibreOffice is denk ik de nr2 in documentbewerking. Is Duits. VLC is een grote mediaspeler. Frans.
Denk je niet dat Google Docs veel groter is? En VLC is natuurlijk een (voornamelijk) offline video speler. Gebruiken de meeste mensen niet gewoon Windows Media Player of het equivalent op Mac? Of eigenlijk gebruiken de meesten de video spelers op Facebook/Instagram/Twitter/YouTube/etc en niet VLC?

Overigens zijn het natuurlijk wel mooie voorbeelden van Europese wereldwijd bekende open-source software.
De Amerikanen zijn nog behoorlijk beschermd tegen hun eigen overheid. Die hebben daarbij ook nog een rechtstaat.

Beide geldt niet voor China.
Chinezen zijn prima beschermd tegen de Amerikaanse staat hoor. ;)
Het maakt op zich geen drol uit. Als je data door een glasvezelverbinding loopt die in beheer is door een Amerikaanse partij (Equinix, of Level3 bijv) mag de NSA daar toch al in graven vanwege de Patriot Act.
Ik vraag mij af in hoe verre de macht van Facebook & Google hier achter zit. Misschien klinkt 't wat complotterig maar feit is dat TikTok in record tempo groeit. Ze proberen allemaal TikTok te kopieeren maar het lukt niet echt.
En hoewel privacy een probleem is, was/is dit bij grootmachten als Facebook natuurlijk ook al sinds het begin en probleem.
Achter tictoc zit géén basefook (meta) of google macht achter. Het is van Bytedance, een grote chinese corperation. Ik denk dat vwb privacy en data het grote verschil tussen TicToc(Bytedance) en google/meta zit in de overheden. Bytedance is voor all intents and purposes een onderdeel van de Chinese overheid. Dit is bij Metoogle niet zo, die zijn dus alleen verantwoording schuldig aan aandeelhouders.
Volgens mij bedoeld hij dat ook niet zo, maar dat Facebook [Meta} of Google druk uitoefenen om TikTok te laten verbieden of extra te laten controleren. Of sterker nog: uit de lucht te halen
Oooh op die fiets. Nee ok then i stand corrected. Thanks.
verzekerde het bedrijf eerder dat alle data-uitwisseling via Amerikaanse servers van het bedrijf Oracle verloopt

Garantie tot aan de voordeur statement dit. Wat weerhoud ze er vervolgens van om die data alsnog door te sluizen vanaf die Oracle servers?

Laat verder in het midden of tiktok dit doet of dat het data op wat voor manier mined, of je beter af bent met je data in de US etc. Maar vond vooral dit zinnetje wel opmerkelijk. Nul garantie verder, leuk dat je eerste hop in de US is maar zegt eigenlijk bizar weinig.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 29 juni 2022 22:14]

Als het controleerbaar geanonimiseerd wordt in Amerika dan zegt het wel iets natuurlijk.
Als het controleerbaar geanonimiseerd wordt
https://www.wired.com/200...mous-data-sometimes-isnt/

Dat kan dus niet
Alleen dat zegt Bytedance dus niet.
Als het controleerbaar geanonimiseerd wordt in Amerika dan zegt het wel iets natuurlijk.
Van TikTok in China mag je alleen educatieve en "relevante" informatie posten en is het strikt gereguleerd. In het westen is TikTok vooral gericht op het zo kort maken van je attentionspan en groepen informeren, samenbrengen gebaseerd op hele korte informatie welke geen enkele journalistieke basis heeft.

Daarnaast is het begonnen bij de jeugd en deze dansjes te laten uitvoeren. Ik kan mij niet onttrekken aan het idee dat dit onderdeel is van een lang termijn plan is vanuit China, hele generaties worden verpest, er ontstaat onrust binnen de maatschappij door een soort van schaduw idealogie te pushen via social media (TikTok in dit geval).

In het verleden waren veel producten Made in China, dat blijft nu nog steeds alleen jij bent het product en zij gaan nu het "product" proberen te maken.
Ergens bekruipt mij zeker het gevoel dat China wel onrust aan het stoken is in de westerse wereld. Zolang wij ons focussen op interne shit, geen stabiele eenheid weten te vormen, of zorgen dat we ons helemaal nergens op focussen door maar constant domme content te nuttigen. Dan houden we ons niet bezig met China of de rest van de wereld (waar China van alles aan het uitspoken is, zoals het moderne koloniseren van Afrika).

Maar het kan heel goed zijn dat Tiktok zich gewoon aanpast aan de maatschappij waar het in opereert voor hun eigen omzet en winst. China heeft ook veel meer een cultuur waarbij kennis, informatie en wunderkindjes gewaardeerd worden.

Facebook, Twitter, Instagram.... Die zijn groot geworden met het verspreiden van hersenloze content. Als ik bij andere mensen hun YouTube frontpage zie of de dagelijkse trending, wat een ontzettende hersencelslopende bagger. Kijk gewoon eens naar de gemiddelde influencer..... Waarom aanbidden wij als maatschappij dat soort onzin. Je hoeft niets te kunnen, niet speciaal te zijn en toch gigantische aanzien krijgen.

Ik zie dat Tiktok dat patroon volgt en het enige verschil is volgens mij dat ze standaard zijn begonnen met het serveren van een eindeloze elkaar opvolgende stroom hersenloze content en dit beter doen dan de westerse partijen.

De populariteit van geestdodende content ligt echt bij ons als maatschappij en hetgeen waar wij zelf waarde aan hechten. TikTok buit dit alleen uit.
Complottheoriealerrrrrrrrrrrt
Ja je kan zeggen dat als het uiteindelijk gebeurt je het al gezegd hebt, maar dat is het dan ook wel weer.
Zo'n langetermijnplanning inclusief ligging van de app in het sentiment van zovelen is onmogelijk te plannen en als evil scheme uit te voeren, de data nu die stroomt misbruiken klinkt aannemelijk maar de grote anti China strijd word er ook mooi mee gestreden door Amerika, net zoals de anti USA strijd die China voert. Beeldgegevens en audio kan je niks mee , die kan op straat ook van iedereen worden gemaakt. En als je er een evil plan mee hebt bedacht of iemand die onbekend is mee wilt zoeken, kan dat opsporen van personen makkelijker door gewoon spioneren dan met grote vangnet applicaties die miljarden mensen doorlichten op hun zang of dans kunsten.
TikTok is daar namelijk voor, zang dans toneelstukjes, kortom voor kunst.
Ik zou er niet achterdochtig van worden, Amerika China Rusland Nederland,ze bespioneren je als ze dat nodig vinden en gaan dat ook doen als je TikTok niet zou hebben.
En nu mag je China vervangen door Amerika en TikTok door een willekeurig Amerikaans social media platform.
Hij berust zijn mening op een artikel van Buzzfeed
Toch grappig hoe een listicles aggregator als serieuze nieuwsbron wordt gezien.
De bron is Buzzfeed News, de ‘serieuze’ tak van Buzzfeed.

Die zijn redelijk mainstream in hun verslaggeving (hebben ook onderzoeksjournalisten in dienst) en winnen ook regelmatig journalistieke prijzen en dergelijke.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 29 juni 2022 21:52]

Ik bewonder uw vertrouwen in hoe een bedrijf eindeloze clickbait en tegelijk serieuze nieuws kan genereren zonder enige verlies in kwaliteit in beiden.
Ach, Tweakers is ook eigendom van dezelfde eigenaar (DPG Media) als de Tina en de Donald Duck.

Volgens mij kun je dat soort dingen best scheiden.
Nogmaals, uw vertrouwen in hoe belangen en intenties perfect van elkaar kunnen worden gescheiden middels een ander KvK nummertje of handelsnaam is bijzonder.

Net zoals Altria niks met Philip Morris te maken heeft.
Belangen en intenties gaat het toch niet over?

De vraag is of de kwaliteit van de een iets met ander te maken heeft. Het zijn gewoon twee verschillende titels.

Waarom zou een onderzoeksjournalistiek stuk lijden omdat een andere titel ‘listicles’ maakt?

(Sterker nog In een-en-dezelfde krant staan ook hard nieuws, opinie en stripjes door elkaar.)

Of is dit soms een of andere vage conspiracy dat Buzzfeed News artikelen met kwade insteek over TikTok schrijft omdat dat ten gunste van Buzzfeed website zou komen?

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 29 juni 2022 23:08]

Ik werk zelf voor een media org. (buiten de EU) en die heeft letterlijk tientallen verschillende mediakanalen, die zelfstandig en onafhankelijk van elkaar opereren en hierdoor ook duidelijk onderscheidend van elkaar zijn. Het kan echt wel. Ook binnen de DPG is er (godzijdank nog steeds) inhoudelijk verschil, kijk maar naar het AD en de Volkskrant.
Welkom in de toekomst vrees ik. Het is de kant die we steeds meer opgaan.
De auteur heeft het fout. Het artikel is van Buzzfeed News en niet de clickbait site Buzzfeed. Met de inkomsten van de laatste site financieren zij hun serieuze nieuwssite.

Zij hebben vorig jaar zelfs een Pulitzer prijs gewonnen voor hun artikelen over de Oeigoeren in China.

[Reactie gewijzigd door Guerilla op 29 juni 2022 21:58]

Aha.

Net zoals NieuwNieuws dus?
NieuwNieuws (Geenstijl) is inderdaad een goede vergelijking ja. Alleen is NN/GS rechts-populistisch.
Tja, dit is al jaren bekend. TikTok is vele malen erger dan bijvoorbeeld Facebook wat betreft data van gebruikers vergaren.
Ik zie daar zo geen verschil in hun oneindige slechtheid.
Vele malen erger, hoe moet ik dat zien dan? Volgens mij vergaren ze beiden maximaal je data, dat is hun verdienmodel.
Stel het gaat door, naar welk platform stappen de gebruikers en vooral de contentmakers dan over? Volgens mij is er nog geen grote concurrent opgestaan en de meesten zul je toch niet zo snel naar youtube of Instagram terug zien komen lijkt me?
Makkelijk antwoord, en dat is Instagram (reels) en YouTube (shorts). Op insta worden alleen maar tiktok reuploads gegooid bij reels, dus ik denk dat de meeste op dat platform verder gaan.
Het is op zijn minst grappig te noemen, dat Amerikanen zich hier druk over maken met hun Patriot Act en wat al dies meer zij.

Wanneer je als bondgenoot bezwaar maakte tegen die act, was je tegen hun en niet met hun. Nu bestaat de mogelijkheid dat een vreemde mogelijkheid gewone burgers dus bespioneerd, en staan ze op hun achterste benen.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee